AMD maakt 12nm-versie van Ryzen 3 1200-processor

AMD heeft een vernieuwde versie van zijn Ryzen 3 1200-processor uit 2017 uitgebracht. De nieuwe variant heeft Zen+-cores, die op 12nm zijn gemaakt, in plaats van Zen-cores op 14nm. De processor is in Duitsland te koop voor zo'n 55 euro.

Het bestaan van de nieuwe Ryzen 3 1200 werd opgemerkt door ComputerBase. AMD heeft de naam van de processor niet aangepast, maar op de doos staat een nieuw typenummer. Het gaat om YD1200BBAFBOX, terwijl het origineel met YD1200BBAEBOX wordt aangeduid. De vernieuwde versie wordt daarom ook wel aangeduid als de Ryzen 3 1200 AF.

AMD bevestigt tegenover PC Gamer dat er een nieuwe variant van de Ryzen 3 1200 is. Volgens de fabrikant is ervoor gekozen om de processor te vernieuwen omdat de oorspronkelijke 14nm-chips niet meer leverbaar zijn. Omdat de Ryzen 3 1200 in sommige markten nog populair is, besloot AMD de cpu een upgrade te geven met Zen+-cores. De naam is niet gewijzigd omdat AMD naar eigen zeggen de markt niet wil verwarren met een nieuw typenummer.

De upgrade naar Zen+-cores levert in principe een kleine prestatiewinst op. De Zen+-architectuur werd gebruikt in de Ryzen 2000-serie, de opvolger van de Ryzen 1000-serie. De nieuwe Ryzen 3 1200 heeft dezelfde kloksnelheden als het oorspronkelijke model, maar bij Zen+-cores zijn het gedrag van de turboboost en de toegang tot de cache verbeterd.

Processor Ryzen 3 1200 (12nm) Ryzen 3 1200 (14nm)
Cores/threads 4/4 4/4
Kloksnelheid/turbo 3,1GHz/3,4GHz 3,1GHz/3,4GHz
Procedé 12nm 14nm
Tdp 65W 65W
Productaanduiding YD1200BBAFBOX YD1200BBAEBOX

In Duitsland is de nieuwe variant in een prijsvergelijker te zien voor ongeveer 55 euro; dat is dezelfde prijs als voor de 14nm-versie. De prijzen in de Pricewatch zijn hoger, maar dat komt vermoedelijk doordat de cpu's niet op voorraad zijn. Volgens ComputerBase heeft AMD deze strategie eerder toegepast bij de Ryzen 5 1600. Ook daarvan verscheen een 12nm-variant.

AMD heeft dinsdag overigens twee nieuwe Ryzen 3-processors aangekondigd, met op 7nm geproduceerde Zen 2-cores. Die zijn een stuk sneller en bovendien hebben de nieuwe modellen vier cores met simultaneous multithreading, maar met adviesprijzen van 99 en 120 dollar zijn de nieuwste Ryzen 3-cpu's ook een stuk duurder. Vermoedelijk blijft de Ryzen 3 1200 daarom in het assortiment.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-04-2020 • 10:21

50

Submitter: Vulcanic

Reacties (50)

50
50
36
5
1
13
Wijzig sortering
Toch vreemd dat de TDP niet naar beneden wordt aangepast in verband met de die-shrink. 12nm zou toch iets zuiniger moeten zijn.
Omdat TDP niet perse iets zegt over hoeveel stroom het verbruikt, maar meer iets over wat voor koeler je nodig hebt, zie o.a. https://wikipedia.org/wiki/Thermal_design_power
Inderdaad. Misschien een tip voor Tweakers om een keer een achtergrond artikel te maken over TDP.
Verschillende cpu's(amd/intel/mobiel) en kijken wat het TDP limiteren doet met de performance/stroomverbruik/temperatuur.

Sommige sites hebben al zulke reviews gemaakt en cpu's kan je vrij makkelijk limiteren in de bios.
Dat zou inderdaad wel een goed idee kunnen zijn, velen blijven de TDP = stroomverbruik logica hanteren terwijl dit niet zo eenvoudig in elkaar zit.
Ik begrijp de verwarring maar wellicht kan Tweakers inderdaad eens een mooi artikel hier over schrijven zodat het voor de newbies onder ons ook allemaal wat duidelijker is :)
Zoiets als dit artikel?
reviews: Tdp: minder simpel dan het lijkt

Misschien dat het wat ver weg gezakt is, en daardoor lastig vindbaar.
Maar dit heeft tweakers dus al een keer gedaan ;)
Dat is al een tijdje geleden, uit 2007, dat mag dus wel een update krijgen :p
Sowieso is TDP voor consumenten een achterlijke metriek. Als het iets met benodigde koeling te maken heeft zou ik liever een herrie-schaal gebruiken: onhoorbaar, hoorbaar in stille ruimte, waarneembaar bij omgevingsgeluid en herriebak. Daar heeft de consument veel meer aan.
Anoniem: 603170 @ari322 april 2020 13:59
Wat weer volledig afhankelijk is van het type koeler dat je gebruikt... nee dat is handig. :P
Welke TDP zou aannemelijk zijn op basis van die die-shrink?
12nm had 50mV (vcore) minder nodig dan 14nm; terwijl 1.35V volgens mij nominaal was bij de 12nm Ryzen 1200:

https://www.anandtech.com...2700-ryzen-5-2600x-2600/2

Er geldt:

P = CV2f;

Aangezien de frequentie kennelijk gelijkblijft, verwacht je dat de TDP dan (1.30/1.35)2 * 65W ~= 60W kan worden.

Nou zijn er bepaalde "groepen" TDP's: 65W, 45W, 28W ("workstation-laptops"), 15W (normale laptops); en volgens mij werken alle CPU-klanten (moederbord leveranciers, laptop-bouwers) daar mee.

60W is niet echt een standaard getal; 45W haal je niet, dus het is niet de moeite om er een nieuw TDP op te plakken.

[Reactie gewijzigd door kidde op 23 juli 2024 22:04]

Dank je wel voor de informatie. Dit is nou een goed inhoudelijk antwoord :)
Iets zuiniger, maar niet zuinig genoeg om in de 35W categorie te vallen? Alleen de
AMD Ryzen 5 4600H zit in z'n eentje op 45W in de pricewatch.
en de 4600H hoort niet in de pricewatch omdat het een gesoldeerde CPU is voor laptops :P
Ho ho, een béétje Tweaker... ;)
Doet me denken aan die Haswell laptop chips die ze hebben omgebouwd tot 1150 desktop socket :P
Anders lekker underclocken, heb ik ook jaren gedaan met een I7 2600S welke ik op 1,6Ghz liet draaien in een NASje :)
TDP is een limiet en zegt weinig tot niets over het werkelijke verbruik.
Dat ligt er maar net aan wie je het vraagt, Intel of AMD :) Die houden er nogal verschillende definities op na (waarbij AMD het meest user-friendly is in zijn benadering)
TDP is niet het equivalent van energieverbruik, louter een indicatie daarvoor. Het geeft de PC bouwer enige houvast over welke koeloplossingen ze moeten implementeren. Nu zullen deze waarschijnlijk iets lichter kunnen maar zal niet de moeite waard zijn van het optimaliseren.
Ja je hebt gelijk. Daarom staat TDP ook voor Thermal Design power en niet Thermal Power. Maar is de overige verloren warmte wel de moeite waard om te berekenen?

TDP gebruikt Watt en watt staat voor Joule per seconde. Joule is de eenheid van energie. Dat kan warmte energie zijn, maar je hebt ook meerdere soorten energie. De eerste wet van de thermodynamica zegt dat energie in = energie uit. Met andere woorden energie in de CPU = energie uit de CPU. Ik kan me niet voorstellen dat er andere energieverliezen plaatsvinden in een CPU

Natuurlijk zou je het argument kunnen maken dat je van voeding naar CPU ook al energie verliest. Eerst in de voeding zelf dan een heel klein deel verlies in de kabels. En vervolgens verlies je ook nog een hele hoop energie in de power phases, en andere componenten die tussen de ESP connector en de CPU zitten. Hierdoor zal het werkelijk wattage ook hoger zijn.

Als we het aantal Micro farad van de Ryzen CPU wisten kon je het uitrekenen met de de formule voor TDP: P=CV2 f. Maar ja we hebben geen C (farad) om mee te rekenen. Als ik deze formule zou ombouwen zou ik uitkomen op 0,0284 microfarad. Maar ja, het blijft luchtfietserij zonder officiële bron.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 23 juli 2024 22:04]

Mogelijk blijft hij nu langer op de turbo speeds :)
Van Ryzen 1000 naar Ryzen 2000 is het (de?) chip-oppervlakte niet veranderd, ondanks dat ze de lithografie van "14" naar "12" nm veranderd hebben. Het lijkt mij erop dat "12 mm" meer een marketing-benaming is, waar Intel "14 nm +" en "++" gebruikt.

Verder zijn der TDPs bij zowel AMD als Intel in klasses ingedeeld, die niet echt op meetresultaten baseren.
Het lijkt me juist verwarrend dat er 2 cpu's met precies dezelfde naam zijn, maar dus wel verschillend zijn en ook verschillend presteren.
Krijg een déjà vu met die G0 en E0 steppings van Intel destijds :p
Ze doen het zonder al te veel toeters en bellen, juist omdat het eigenlijk al een oude CPU is waarvoor het niet de moeite is om een nieuwe verpakkingen enzo te ontwikkelen waarschijnlijk. Het is niet de bedoeling hier massa's van te verkopen want het levert ze weinig op waarschijnlijk. Ze zien liever dat je iets uit de 3 reeks besteld ;)

Maar om verwarring te vermijden (alhoewel de 14nm waarschijnlijk gewoon niet meer verkrijgbaar gaat zijn) hadden ze die moeten hernoemen naar de Ryzen 2200. Dat zou de correcte benaming geweest zijn gezien de architectuur.
Maar om verwarring te vermijden (alhoewel de 14nm waarschijnlijk gewoon niet meer verkrijgbaar gaat zijn) hadden ze die moeten hernoemen naar de Ryzen 2200. Dat zou de correcte benaming geweest zijn gezien de architectuur.
Die 14nm zal vermoedelijk inderdaad niet meer gemaakt worden, dus hooguit nog een restpartij.
Echter er is al een Ryzen 3 2200 en ze kunnen dus niet twee verschillende cpu's dezelfde naam geven.
Het beste - volgens mij - hadden ze hem 1202 of zo gedoopt.
Ik geloof inderdaad dat de 14nm einde verhaal is. Contract is afgelopen en ze kopen geen nieuwe hoeveelheid in want dat heeft geen nut, gezien de beschikbaarheid van 12nm en 7nm.

Wat de naamgeving betreft: Een Ryzen 3 2200 bestaat nog niet, een Ryzen 3 2200G daarentegen wel, maar dat is dus een APU met geïntegreerde GPU en geen losse CPU zoals deze uit het artikel.

Om de verwarring compleet te maken heeft die 2200G overigens Zen1 cores en wordt/werd die op 14nm gemaakt. Is opgevolgd door de 3200G welke dan wel Zen1+ cores heeft die op 12nm worden gebakken.

Komt er dus op neer dat ze met de APU reeks architectuur-wise eentje achterlopen op de CPU's, maar qua naamgeving wel in dezelfde reeks worden geplaatst. Je zou verwachten dat de 3200G en 3400G Zen2 cores hebben op 7nm zoals de rest van de 3xxx CPU's maar dat is dus niet het geval.
Ik geloof inderdaad dat de 14nm einde verhaal is. Contract is afgelopen en ze kopen geen nieuwe hoeveelheid in want dat heeft geen nut, gezien de beschikbaarheid van 12nm en 7nm.
Eens. Mischien dat ze 14nm nu gaan inzetten voor chipsets (worden die zuiniger koeler en hopelijk goedkoper) of de foundries gebruiken het voor heel andere dingen.

[quoote]Wat de naamgeving betreft: Een Ryzen 3 2200 bestaat nog niet, een Ryzen 3 2200G daarentegen wel, maar dat is dus een APU met geïntegreerde GPU en geen losse CPU zoals deze uit het artikel.[/quote] Mijn google gaf gisteren wel 2200's als resultaat, maar dat zullen dan wel 2200G's geweest zijn. Alle Ryzen APU's hebben zo te zien die G achter de naam. Dan had de naam 2200 ook wel gekund, zei het dat het dan verwarrend is dat de 2200 en 2200G niet hetzelfde zijn op de gpu na.
Dus blijf ik erbij dat de beste naan 1200+ of 1202 had geweest. Ja in overzichtjes, zoals op Tweakers zie je nu (12nm) en (14nm) er achter staan, maar dat zal in kan-en-klaar producten en op tweedehands markten wel niet meer zijn. Alleen op SKU of EAN (als je die kunt uitlezen) zal die dan nog te identificeren zijn.
Om de verwarring compleet te maken heeft die 2200G overigens Zen1 cores en wordt/werd die op 14nm gemaakt. Is opgevolgd door de 3200G welke dan wel Zen1+ cores heeft die op 12nm worden gebakken.

Komt er dus op neer dat ze met de APU reeks architectuur-wise eentje achterlopen op de CPU's, maar qua naamgeving wel in dezelfde reeks worden geplaatst. Je zou verwachten dat de 3200G en 3400G Zen2 cores hebben op 7nm zoals de rest van de 3xxx CPU's maar dat is dus niet het geval.
Tja, dat de APU's architectuur-wise een generatie achterlopen is niet vreemd (al was het bij de introductue van de eerste AMD APU's niet) maar marketing-technisch kun je natuurlijk niet die APU-range van een lager nummer voorzien, dan koopt geen hond het meer.

Een beetje duidelijker had echter wel gemogen, maar het is nog niet zo onoverzichelijk als dat het bij Intel een tijdje geleden was. Zelfs bij de Xeon-ranges is het vanaf Broadwell onbegrijpelijk geworden.
Marketingtechnisch zal de bedoeling van AMD wel zijn om te doen alsof dit hetzelfde device is. De main specs zijn onveranderd. De klant kiest voor een 1200 en zou zich niet druk moeten maken om welke variant hij krijgt, Een tweaker doet dat wel, maar dat zijn niet de beoogde klanten van deze CPU.

In telefoons zie je ook vaak dat er versies zijn met verschillende CPUs voor hetzelfde model. De 1% nerds maakt zich druk op ze wel de juiste versie hebben en de andere 99% heeft gewoon een iPhone.
Maar ik vat het geneuzel over 12nm en 7nm helemaal niet. Je koopt een cpu die zeg maar op 4.3 Ghz allcore zou moeten lopen en als ie dat doet dan maakt het f.. uit of die cpu nu op 7nm of op 12nm gebaseerd is? IMHO denk ik dat die cpu koeler en zuiniger is op 12nm dan op 7nm, en waarschijnlijk ook eenvoudiger is over te klokken, mits het cpu design goed doordacht is tenminste.
Het gaat in deze context meer om de architectuur dan het procede, de 1200 heeft niet alleen een ander procede gekregen maar een bijgewerkte architectuur zen -> zen+. Dit heeft veel meer impact dan de verandering in het procede zelf.
De klant kiest voor een 1200 en zou zich niet druk moeten maken om welke variant hij krijgt, Een tweaker doet dat wel, maar dat zijn niet de beoogde klanten van deze CPU.
Die klant kiest meestal niet voor een bepaalde cpu maar voor een totaalpakket, een copleet systeem met een bepaalde prijs.

Maar diezelfde klant zal zich op een gegeven moment wel eens afvragen waraom iets bij hem niet werkt en bij vriend/collega/.. wel, zeker als hij er achter komt dat ze beiden "dezelfde" 1200 cpu hebben.
In telefoons zie je ook vaak dat er versies zijn met verschillende CPUs voor hetzelfde model.
Klopt
De 1% nerds maakt zich druk op ze wel de juiste versie hebben en de andere 99% heeft gewoon een iPhone.
Nu ga je echt te kort door de bocht. Samsung is met hun S-serie het tweede merk na Apple, dat is zeker meer dan 1% en het zijn ook niet allemaal nerds. Een deel daarvan installeert graag custom ROMs, waar het verschil tussen een snapdragon en een exynos soc uitmaakt, en ja die zou je nerds kunnen noemen

Echter er zijn ook andere opmerkelijke verschillen. Waarom ondersteunt alleen de Amerikaanse versie van de LG G6 draadloos opladen? Juist iemand die geen nerd is pluist dat niet uit, leest op internet dat zijn telefoon het ondersteunt en koopt voor teveel geld een draadloos laadstation dat vervolgens niet werkt.
[...]
Nu ga je echt te kort door de bocht.
Ik denk dat je me hier verkeerd begreep. Ik bedoelde als voorbeeld de iPhone 6s te gebruiken, waarvan de processors door twee verschillende fabrikanten gemaakt werden (Samsung en TSMC). Toen maakte ook mensen zich druk of ze wel de betere processor hadden, maar de grote meerderheid van de gebruikers wist natuurlijk uberhaupt niet dar er verschillende processors waren of waarom ze zich daar druk over zouden moeten maken.
Ik probeerde uiteraard niet te suggereren dat Apple een 99% marktaandeel heeft en al helemaal niet dat nerds juist geen of wel iPhones kopen..

Ik denk dat jouw Samsungvoorbeeld in dezelfde categorie valt: het aantal gebruikers dat custom roms installeert op hun telefoon is echt niet zo groot. Bovendien is de mogelijkheid tot het installeren van custom roms niet een door Samsung geadverteerde feature, dus dat daar specifialistische kennis bij nodig zou zijn, mag je Samsung niet aanrekenen.

Dat LG voorbeeld snijdt wel hout: het gaat daarbij om een door gebruikers duidelijke te ervaren feature, die voor sommige gebruikers misschien zelfs een dealbreaker/dealmaker is.

Maar dat is bij de AMD 1200 niet aan de hand: alles wat de nieuwe processor kan, kon de oude ook al. Ja, als je hele specifieke benchmarks gaat draaien vind je achter de komma wellicht wat verschillen. Maar het zal moeilijk een criterium te vinden waarop je tegen een kandidaat-klant zou zeggen, let op dat je de nieuwe processor krijgt, want anders kun je X niet (of minder goed).
Ik denk dat je me hier verkeerd begreep. Ik bedoelde als voorbeeld de iPhone 6s te gebruiken, waarvan de processors door twee verschillende fabrikanten gemaakt werden (Samsung en TSMC).
Ah, dat was die link naar Toms's hardware. Ik krijg daar een 404. Nu herinner ik me daar vaag iets over.
Toen maakte ook mensen zich druk of ze wel de betere processor hadden, maar de grote meerderheid van de gebruikers wist natuurlijk uberhaupt niet dar er verschillende processors waren of waarom ze zich daar druk over zouden moeten maken.
klopt, daar heb je gelijk, als er al verschillen waren, dan waren ze marginaal. Desondanks had Apple daar beter transparanter over kunnen zijn, en evt de beide versies verschillend benoemd.
Ik probeerde uiteraard niet te suggereren dat Apple een 99% marktaandeel heeft en al helemaal niet dat nerds juist geen of wel iPhones kopen.
Zo kwam het wel over, ook al weet je dat de percentages anders liggen.
Ik denk dat jouw Samsungvoorbeeld in dezelfde categorie valt: het aantal gebruikers dat custom roms installeert op hun telefoon is echt niet zo groot. Bovendien is de mogelijkheid tot het installeren van custom roms niet een door Samsung geadverteerde feature, dus dat daar specifialistische kennis bij nodig zou zijn, mag je Samsung niet aanrekenen.
Custom roms zijn inderdaad geen geadverteerde feature. Hoe groot het aantal gebruikers is dat het doet weet ik niet, maar ik weet wel dat degenen die dat wel doen graag de beschikking hadden gehad over de Snapdragon-versie van hun Samsung S9, S8, S7, S6... in plaats van de enyxos versie. Daar komt dan nog bij dat de laatste of een-na-laatste enyxos-soc koelingsproblemen lijkt te hebben en dat wil je ook niet als je gewoon deze gewoon stock wilt gebruiken.Voor beide groepen is dat dus een dealbreaker.
Dat LG voorbeeld snijdt wel hout: het gaat daarbij om een door gebruikers duidelijke te ervaren feature, die voor sommige gebruikers misschien zelfs een dealbreaker/dealmaker is.
Ik ga maar niet in op de overige detaïls (alleen Korea een 64MB variant) in varianten.
Maar dat is bij de AMD 1200 niet aan de hand: alles wat de nieuwe processor kan, kon de oude ook al. Ja, als je hele specifieke benchmarks gaat draaien vind je achter de komma wellicht wat verschillen.
De nieuwe variant is gebaseerd op de Zen+ i.p.v. de originele Zen. Ik weet niet of er (afgezien van performance-verschillen) nog features zijn de de nieuwe wel en de oude niet ondersteund. Dat kan wel uitmaken.
Maar het zal moeilijk een criterium te vinden waarop je tegen een kandidaat-klant zou zeggen, let op dat je de nieuwe processor krijgt, want anders kun je X niet (of minder goed).
Ik kan zelf geen featureverschillen vinden (behalve xfr2 vs xfr1) , maar als die er wel zijn kan dat een rol spelen.
[...]
Ik kan zelf geen featureverschillen vinden (behalve xfr2 vs xfr1) , maar als die er wel zijn kan dat een rol spelen.
Ik moest googelen wat xfr2/xfr1 was en dat onderstreept m.i. precies mijn punt. De grote meerderheid van de gebruikers (mijzelf incl.) zal zich nooit afvragen of zijn CPU xfr2 ondersteunt. Die vraagt zich af "kan ik met deze CPU soepel Excel draaien?"

Voor die meerderheid zijn de oude en nieuwe versie van de 1200 CPU identiek. En die < 1% die denkt dat de 12 nm variant misschien net iets minder vaak zal throttelen, die hangt rond op sites als Tweakers.net en die stuurt zijn CPU terug als de leverancier een oude opstuurt. Er is dus niet echt een probleem dat AMD deze nieuwe CPU onder een bestaande naam uitbrengt.
Ik moest googelen wat xfr2/xfr1 was en dat onderstreept m.i. precies mijn punt.
Ik moest dat ook googelen, en vond dus ook dat dit geen kritiek verschil was. Echter bij Intel zie je wel dat bepaalde features niet door i3's werden ondersteund en op een gegeven moment wel. Features die dus wel een verschil maken, zoals voor virtualisatie. Dat was voor de doelgroep destijds misschien geen usecase maar wordt het inmiddels ook voor de noob-gebruiker steeds meer. Naarmate virtualisatie steeds meer een onderdeel wordt van de beveiliging wordt het van een dealbreaker voor een enthousiasteling tot een punt waarop bepaalde systemen niet meer de volgende beveiligingsupdate krijgen en andere wel.

Voor mij was virtualisatie een punt van aandacht omdat ik op Linux wilde overstappen maar via virtualisatie bepaalde Windows-only apps en games wilde kunnen draaien. Inmiddels heeft het echter een gigantische vlucht genomen, meer nog dan ik destijds had kunnen verwachten. Wie weet wat de volgende killerfeature wordt.
Naast dat het verwarrend kan zijn laten ze hier ook (marketing)kansen liggen. Een tijdje terug zat ik me eens te oriënteren op de Ryzen 5 1600AF (min of meer een 2600 op 12nm, wordt gezien als budgetkoning onder de CPU's) en volgens video's hadden ze die prima kunnen verkopen als een Ryzen 5 2xxx of 3xxx. Dat zal bij deze ook wel zo zijn dan :)
Is hiervoor dan een specifiek bios (update) nodig?
Of werkt deze altijd in elk moederbord out-of-the-box ?
Je hebt wsl. een BIOS update nodig als je een oud moederbord hebt (van voor de Zen+ release) en nooit de BIOS hebt geupdate.
De borden die je nu koopt zullen al compatible zijn.
Daar zit ik nu ook een beetje mee met een (toekomstige) Ryzen 3*** of 4*** upgrade van mijn htpc.
Veel B450 borden zijn "compatible" (met bios update) of out-of-the-box.
Ik kan me voorstellen dat de "compatible" borden op een gegeven moment met een nieuwer bios worden geleverd (als de oude voorraad op is).
Neem je dan de gok of laat je dan de verkoper het bios flashen voor het aan je geleverd wordt...

Doe de groeten aan baviaan van mij.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 23 juli 2024 22:04]

Goed punt. Waarschijnlijk zul je hiermee dezelfde problemen hebben die ten tijde van de Ryzen 2000 serie introductie optraden met moederborden die voor de Ryzen 1000 serie waren uitgebracht maar nog geen bios update hadden gekregen. Nu, 2 jaar later, zullen de moederborden die nu verkocht worden deze chip wel slikken. Oude zul je eerst een bios update moeten geven alvoor de nieuwe AF versie van de 1200 kan draaien
Hoe zit dit eigenlijk met UEFI/BIOS support? Ik neem aan dat je wel de laatste versie hiervan moet hebben wil deze CPU werken. "Ryzen 2000 ready" of "Ryzen 3000 ready" icm die nieuwe "AMD Ryzen 3 1200 AF" heb je dus weinig aan zonder eerst je firmware te updaten vermoed ik? Dat kan de nodige verwarring gaan zaaien - goed het exacte typenummer checken dus :+

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 23 juli 2024 22:04]

Zeker, dit zal in veel gevallen een UEFI update vereisen. Misschien dat AMD deze al in een vorige AGESA versie meegenomen heeft, maar op dit moment is het een beetje onduidelijk.
Ondertussen zie ik de 12nm versie voor 70 euro in de pricewatch, terwijl de 14nm er voor 90 euro staat.

pricewatch: AMD Ryzen 3 1200 (12nn) Wraith Stealth koeler Boxed

https://tweakers.net/proc...14nn_p656559/vergelijken/
voor 65 euro tot aan mijn huis verzonden.
Ondertussen zie ik de 12nm versie voor 70 euro in de pricewatch
Dat is bij een winkel voor welke de beoordelingen vol staan met klachten over niet, of veel te laat, leveren. Een patroon van adverteren met dingen die ze niet kunnen leveren dus. Trek zelf je conclusie.
Uit https://www.tomshardware....-ryzen-3-1200-af-12nm-zen
With all other variables equal, the Ryzen 3 1200 AF should show a tiny boost in performance over the old model, thanks to the Zen+ architecture improvements. Zen+ offers slightly improved power consumption, a tiny increase in IPC, an update to Precision Boost 2 for better Turbo, faster cache and a memory controller capable of supporting faster RAM."
=> Dus ook iets beter stroomverbruik en ondersteuning van sneller RAM:
2667MHz vs. 2933MHz (vermoedelijk)
Hier een leuke youtube video met wat overclock resultaten van dit nieuw model:

https://www.youtube.com/watch?v=idF_a2WJxi8

TL:DW; 15% bovenop de cinebench score. Waar mee hij op singlethread hetzelfde is als de i3-9100F, maar in de muticore net een stukje beter dan de intel.
Leuk zo'n quad-core cpu. Het zal de Ryzen 1200 vervangen, maar verkoopt amper.(low-budget 1080p) 1600 nm12 is een geknepen 2600. @DrIezie 'oude'1200 werkt ook met 2933MT/s XPM profiel. CPu valt onder Pinnacle Ridge(2600-2700) en de BIOS daarvoor heb je nodig, dat heeft elk bord wat je nieuw koopt sowieso al.
Raak uit dit info-oerwoud qua cpu-nummeringen nog maar 's wijs uit!
Voor industriële projecten is het wel handig dat je "de zelfde cpu" kunt blijven leveren.
Maar het kán je voor verrassingen plaatsen bij speciale software en of processen .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.