Lexus brengt elektrische UX 300e-auto in oktober uit voor minimaal 50.000 euro

Lexus brengt zijn eerder aangekondigde elektrische UX 300e-auto naar verwachting in oktober in Nederland op de markt. De auto krijgt consumentenadviesprijzen vanaf 49.990 euro voor het eenvoudigste model.

Lexus zegt dat de UX 300e nu al te bestellen is en dat de auto in oktober op de Nederlandse markt wordt verwacht. 49.990 euro is de prijs voor het basismodel; voor meer luxueus uitgeruste versies moeten hogere bedragen worden neergeteld, die kunnen oplopen tot 63.690 euro voor de duurste versie.

De komst van deze elektrische, relatief compacte suv werd eerder al aangekondigd. De auto krijgt een lithium-ionaccu met een capaciteit van 54,3kWh, al geeft de fabrikant nog altijd geen exact cijfer voor het maximale bereik. Eerder werd een bereik van 400km genoemd, al was dat volgens de verouderde nedc-norm. De actieradius op basis van de wltp-norm is nog niet definitief, maar Lexus zegt al wel dat het bereik hoger dan 300km ligt in combinatie met 18"-velgen.

Lexus UX 300eLexus UX 300e

De 54,3kWh-accu bevat 288 cellen en kan in koude weersomstandigheden worden verwarmd door de interieurairco. Volgens Lexus is hierdoor het volle vermogen van de accu beschikbaar. Snelladen met gelijkstroom is mogelijk met maximaal 50kW en met een thuislader met wisselstroom is 7,4kW het maximale laadvermogen.

De UX 300e is een compacte suv of cross-over. Hij beschikt over een elektromotor met een vermogen van 150kW en een koppel van 300Nm. De auto is net als de vrij identiek ogende UX 250h Hybrid gebouwd op Toyota's GA-C-platform, wat volgens de fabrikant betekent dat hij een laag zwaartepunt heeft. Volgens Lexus hangt dat lage zwaartepunt van de UX 300e samen met het feit dat de accu in de vloer is geïntegreerd en de elektromotor laag voorin is geplaatst.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-04-2020 • 10:15

121

Reacties (121)

121
120
49
7
0
46
Wijzig sortering
Snelladen met gelijkstroom is mogelijk met maximaal 50kW en met een thuislader met wisselstroom is 7,4kW het maximale laadvermogen.
Dat is toch wel vrij beperkt om eerlijk te zijn. Veel concurrenten doen dat een stuk beter. Zeker voor een model van minimaal 50.000 euro. Die 7,4 kW is dus waarschijnlijk met een duurdere 32A aansluiting met maar 1 fase. Hetzelfde als de Jaguar i-Pace, wat voor mensen met een 3x16A aansluiting betekent dat ze moeten upgraden naar 32A of het risico lopen dat ze thuis niet in een nacht op kunnen laden, maar er meer dan 14 uur over doen om van leeg naar vol te gaan. Ik heb collega's gehad die om die reden de i-Pace weer hebben ingeleverd. Als ze 's avonds thuis kwamen met lege accu, konden ze de volgende ochtend niet weg, omdat ze niet voldoende lading hadden voor die dag.
Die 7,4 kW is dus waarschijnlijk met een duurdere 32A aansluiting met maar 1 fase. Hetzelfde als de Jaguar i-Pace, wat voor mensen met een 3x16A aansluiting betekent dat ze moeten upgraden naar 32A
Nu ken ik het aansluitschema van die laders niet, maar wie zegt dat het perse 1L32 of 3L16 moet zijn? Zou zomaar kunnen dat een beetje 3 fase lader ook maar met 2 fasen aan te sluiten is, zoals zowat elke kookplaat dat ook kan. Ik zie geen dringende reden waarom een 3 fase lader een draairichting in zijn aansluiting moet hebben.

Edit, verhaal gaat natuurlijk alleen op bij een omzetting in de lader (de meesten zullen geen DC lader thuis hebben). Bij AC laden is het natuurlijk een ander verhaal...

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 22 juli 2024 23:33]

Thuis laden is meestal niet zo'n probleem. Vaak heb je de tijd, je kunt met loadbalancing aan de slag, etc, etc. Kortom, daar zijn best oplossingen voor.

Maar publiek laden is met 1-fase gewoon slecht. Alle laadpalen in Nederland in het straatbeeld (dus publieke palen niet van bedrijven, etc) zijn 3-fasen laders. Veelal dubbele sockets aangesloten op een standaard netaansluiting van 3x25A. Die zijn dan beperkt tot 3x24A (1 ampere 'reserve' om klappen van de hoofdautomaat te voorkomen).

Met dubbele sockets betekent dat dat 2 auto's ieder kunnen laden met 3x12 ampere. Maar als je nou een auto hebt met een 1-fase lader dan ben je nog maar aan het laden met 1x 12 ampere. En dat gaat wel gewoon bijzonder traag, terwijl 3x12 ampere nog best een aardige snelheid is.

Dan zijn er ook nog matige kwaliteit laadpalen die het beschikbare vermogen standaard al splitten, ongeacht of op de andere socket een auto is aangesloten. Dus dan kom je nooit hoger dan die 12 ampere.

En dan is het verschil 2,7 kW of 8,2 kW een groot verschil. Tel daarbij op dat publiek laden vaak voor onderweg wordt gebruikt (je gaat naar oma, wil daar laden om weer terug te kunnen) en dan is 2,7 kW of misschien als je geluk hebt een keer 4 kW gewoon te weinig. Dat terwijl bijvoorbeeld een Tesla Model 3 kan laden met 11 kW of een S/X zelfs met 16 kW.

Dat is wel het verschil tussen 'naar een snellader moeten' of 'in 1x naar huis kunnen'.
Ik weet niet hoe jij aan 3x24A komt, maar in Nederland is dat in elk geval niet toegestaan.

Als je hoofdzekering 3x25A is, dan mogen je normale zekeringen maximaal 16A zijn. Dit in verband met selectiviteit. Zie o.a. het bouwbesluit en NEN1010.

Je mag ook nooit eindgebruikers rechtstreeks aansluiten op de hoofdzekering. Gaat er dan namelijk iets fout dan kun je je electriciteitsleverancier laten komen om de hoofdzekering te laten vervangen. Dat gaat je een boel geld kosten. Ook zal geen enkele verzekeraar een cent uitkeren als er iets mis gaat met zo’n installatie.

Je kunt je auto normaal gesproken laden via eenfase met maximaal 1x16A=3.6kW, of drie fasen dus max 3x16A=11kW.

Tenzij je je hoofdzekering laat upgraden naar 3x35A. Dat kan maar is wel een stuk duurder dan een reguliere 3x25A aansluiting. Met 3x35A hoofdzekering mag je 25A zekeringen gebruiken, dus kun je eenfase met maximaal 1x25A=5.7kW of driefasen 3x25A=17.2kW laden.
Het is een fabel dat selectiviteit een harde eis is. Je mag daar best gemotiveerd van afwijken.

Het hele idee van selectiviteit is in feite dat wanneer een apparaat te veel stroom verbruikt (overstroombeveiliging) dat niet je hoofdzekering maar de eindgroep eruit klapt. Nou is een laadpaal, zeker een load balanced laadpaal, nogal een ingenieus stukje electronica. Daar zit namelijk - de naam zegt het al - loadbalancing in die voorkomt nou precies het probleem dat selectiviteit zou moeten oplossen.

Daar komt nog bij dat de laadpaal ook nog zelf het vermogen door de paal meet en bij overstroom (meer dan de door de laadpaal toegestane hoeveelheid vermogen) schakelt de paal de toevoerrelais uit en klapt in een error status.

Kortom, de problemen die selectiviteit zou moeten oplossen zitten al in de laadpaal.

Je kunt dus een 3x25A hoofdzekering hebben en daar een 3x25A alamat achter hangen voor je laadpaal zonder dat je hier qua wet- en regelgeving mee in de knoei komt als die laadpaal aan loadbalancing doet.

Overigens, ook mijn nieuwbouw woning heeft een 20 ampere eindgroep voor de warmtepomp op een 3x25A installatie. dat zou volgens jou ook niet mogen.

Merk ook op: NEN1010 535.1 ("selectiviteit tussen beveiligingstoestellen tegen overstroom") is niet ingevuld in versie 2015.

Selectiviteit is alleen verplicht bij bijzondere ruimten, hoofdstuk 7.
De norm voor veilige selectiviteit is een factor 1.6 tussen eindgroep en hoofdzekering. Zo kom je 25A op 16A. Selectiviteit is absoluut geen fabel. Zonder voldoende selectiviteit is de kans veel te groot dat je hoofdzekering eruit klopt. En als dat gebeurt moet de energieleverancier of de netbeheerder komen om die te repareren. Die hoodzekering zit namelijk in een verzegelde kast. Dat gaat je alleen al geld kosten (voorrijkosten, arbeidsloon).

En als je meterkast uitfikt door overbelasting of je hoofdzekering gaat eraan, dan zal de verzekeraar daar onmiddellijk naar kijken, en waarschijnlijk niet uitbetalen (je mag hopen op wat coulance). Als de *bouwer* bij jou een 20A eindgroep geplaatst heeft, kun je wellicht de schade op hem verhalen. Heb je het zelf in elkaar geknutseld, dan draai je zelf voor de kosten op. Je dient namelijk een meterkast deugdelijk (volgens de normen) aan te laten leggen door een gecertificeerde elektriciën.

Dat in jouw laadpaal, koelkast, of wat voor apparaat zelf ook voorzieningen zitten, is nuttig, maar zegt weinig over de mogelijke totaalbelasting van de hoofdzekering. Voor de keuring is dit dus ook niet relevant.
Allereerst worden er al jaren geen zekeringen meer gebruikt maar automaten. die automaten kunnen bewoners zelf aan en uit zetten. Zie de automaten onderaan deze foto:

https://d3p39z8qhziuh4.cl...ast-11-e1581598744427.jpg

Kortom, in elk modern huis kan iedereen die automaten weer aanzetten (of uitzetten). Mocht in je oude woning een zekering doorklappen dan is de kans zelfs groot dat de netbeheerder die kast vervangt door een kast met automaten (recent gezien bij kennissen).

Een meterkast "fikt niet uit" door overbelasting. Bij overbelasting klapt de automaat/zekering er uit. Als een kast uitfikt door overbelasting zit er een (ontwerp)fout in de kast. Bijvoorbeeld niet goed aangedraaide draden, isolatie onder de klem, te lichte componenten, etc. Dat heeft verder helemaal niets met selectiviteit te maken. De verzekeraar heeft niets van doen met "een hoofdzekering". Dat is een ding voor de netbeheerder of zoals bij een moderne installatie kan de bewoner dat gewoon zelf regelen.

Maar je haalt er nu allerlei irrelevante dingen bij zoals een uitgefikte meterkast.. maar je negeert even mijn artikel uit de nen1010 die vrij helder aantoont dat selectiviteit voor overstroom simpelweg niet is beschreven in de NEN1010 2015.
1. Wat jij automaten noemt zijn automatische zekeringen. Die worden inderdaad al jaren geplaatst, maar half nederland heeft nog ouderwetse smeltzekeringen in zijn meterkast.

2. Als consument kun je wel de eindzekering vervangen, maar niet de hoofdzekering. Want die is verzegeld om fraude tegen te gaan. Dus moet de netbeheerder komen. Als alleen de hoofdzekering eruit klapt, heeft de verzekeraar daar inderdaad niets mee te maken, tenzij jij de kosten denkt te declareren.

3. Een meterkast kan wel degelijk uitbranden door overbelasting. Google maar even, er zijn voldoende statistieken oa van KIWA. De oorzaak van die overbelasting varieert. Zoals je zelf al zegt, een ontwerpfout in de kast is een belangrijke oorzaak. Gebrek aan selectiviteit is zo’n ontwerpfout.

Maar waar het mij vooral om ging is dat de allereerste vraag die een verzekeraar gaat stellen bij brand in de meterkast: welke installateur heeft die kast aangelegd, en was die KBI/SEI/KvINL gecertificeerd? Als jouw antwoord dan is “nee, dat heb ik zelf in elkaar geknutseld” dan wordt het lastig. Toon maar eens aan dat jouw installatie voldoet aan de voorschriften.

4. De wet zegt nog steeds dat selectiviteit verplicht is. Zie artikel 2.13 lid 1:

De beveiliging van elektrische installaties (en onderdelen daarvan) is selectief ten opzichte van de beveiliging die de netbeheerder in de aansluiting van de elektrische installatie of in het voedende net toepast.

Bron: https://wetten.overheid.nl/BWBR0037940/2020-04-04

De Wet prevaleert boven de NEN norm. Dat er in NEN1010:2015 initieel in paragraaf 5.5 “in bewerking” stond is dus überhaupt niet relevant. Er staan wel vaker fouten en onvolledigheden in, daarom zijn er correctiebladen en nieuwere versies.
Vandaar het woordje "waarschijnlijk", en ik zeg dit, omdat we tot nu toe zien bij auto's die 8,4kw kunnen laden het gaat om 1 fase 32A.
Blijkbaar zou dat zijn omdat er in veel landen 3 fasen niet beschikbaar zijn bij de particulier. Toch wel een aandachtspuntje voor mensen die een auto kopen met een beperkte range lijkt me.

@n4m3l355
Ik woon in België. Bij mijn ouders hebben ze gewoon 3 fasen. Nu moet je het aanvragen en kost het ergens tussen 500 en 1000 euro volgens een collega die het onlangs had laten doen.

In Brussel waar ik woon is het netwerk al wat verouderd blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door bbc op 22 juli 2024 23:33]

Niemand heeft dit standaard tenzij je dit aanvraagt bij Enexis of wie jou kabelaar is. Het is voor mij lang geleden, maar volgens mij kan dit heel veel extra kosten als dit geen aanpassing is in de meterkast maar vanuit de lokale verdeler. Sterker nog niet iedere wijk is hierop gebouwd dus zeker naar de toekomst wanneer we inderdaad volledig alles electrisch willen, zal ons infrastructuur behoorlijk moeten worden opgewaardeerd.
Dat was vroeger misschien zo, sinds 2018 worden alle woningen aangesloten op 3-fasen stroom om de simpele reden dat die allemaal een warmtepomp hebben. Ook met de komst van meer elektrisch koken is 3-fasen meer gangbaar.

Voor zover mij bekend, en ik heb zelf nog nooit anders gezien, ligt er in elke woning 3-fasen alleen is daar vaak maar 1-fase van aangesloten. Recent nog in 2 jaren 60 en jaren 70 woningen gedaan, en ook daar komt gewoon 3-fasen binnen waar maar 1 is aangesloten.

Mogelijk dat dit in hele oude gebieden misschien anders is, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat er niet al 3-fasen in de woning ligt maar simpelweg niet is aangesloten.

De upgrade naar 3-fasen behelst dan eigenlijk alleen een andere meter en aanpassing van de groepenkast.
Heb hier in 40A - 230V monofase (9.2 kVa) (2016 woning).
Denk niet dat de kabel 3 fases heeft.

Om een auto op te laden via een 32 ampère zekering (er moet toch nog iets overschieten voor de woning zelf niet) kan ik maximaal opladen aan +- 7kWh - met wat verlies meegerekend, zou het toch al 8u duren voor die is opgeladen... Realistisch zal dit voor de meeste aan 20 ampère zekering zijn en zal het al rap 12u duren voor die is opgeladen. Valt nog net binnen het entertain en slaapcomfort (18u -> 6u)

Dus het valt wel te doen met een monofase, maar niet super comfortabel.
Als je dan toch op een 3 fase zit, moet je toch het verbruik van uw warmtepomp er nog aftrekken en alle andere dingen.
Komt er op neer dat je per nacht toch een dikke 250km rijbereik kan bijladen.

Uiteindelijk loopt het allemaal toch snel op. gemiddeldes van 5000 kWh voor de warmtepomp, 3600 kWh voor de auto en nog een zo een 3500 kWh voor algemeen verbruik.
De meeste mensen zullen geen auto met een bereik van slechts 300km kopen als ze dagelijks 300km moeten rijden denk ik.
De meeste dagen kom je dus vermoedelijk 's avonds thuis aan met >50% vol en kan je dus makkelijk in de nacht laden.
Een enkele dag ertussen met 300km is dan ook nog steeds geen probleem, en pas bij 2 opeenvolgende dagen met 300km is het dan nipt en moet je mogelijk bij een snellaadstation stoppen. (waar je dan vermoedelijk wel kan passeren als je 300km moet rijden)
Een woning uit 2016 heeft 100% zeker weten 3-fasen in de woning liggen, waarvan jij er nu blijkbaar maar 1 gebruikt.
Ja, zou goed kunnen, had eens gekeken naar de kabel voor ik begon met schrijven, maar er lijken inderdaad 4 kabels uit te komen 8)7 . Dus dat is inderdaad al iets :D (grijs,blauw,rood, zwart) en 2 die maar terug vertrekken vanaf de verdeler. Goed om weten dat een upgrade nog simpel te doen is dus.
Een 3 fasen aansluiting is 3x25A in NL, en dat is dus 17,2kW. Stel je auto laadt met 11kW, dan heb je nog 6kW over. Dat is 's nachts ruim voldoende. Een warmtepomp heeft een gemiddeld jaarlijks verbruik van 4000kWh, dus gemiddeld bij continue verwarmen zal dit tussen de 1kW en 3kW zijn. Dat past nog allemaal makkelijk binnen de 17,2 kW. Tevens zijn er heel veel huizen met een 3x25A aansluiting en geen warmtepomp.

Dus je kunt in de meeste gevallen makkelijk 440km in 7 uur opladen, mits je auto 11kW kan laden over 3 fasen.

Over de gehele wijk gesproken wordt dat wat anders. Als iedereen in de wijk gaat doen, dan hebben we nu nog een probleem.
3 fasen hoofdzekering betekent dat je eindzekeringen hebt die 1.6x kleiner zijn ivm selectiviteit. Dus 3x16A. Dan heb je maximaal 11kW in totaal. Dus heb je niks ‘over’ voor je warmtepomp als je auto 11kW nodig heeft.

Het werkt in principe wel zo lang je binnen de 3x25A van je hoofdzekering blijft, maar het mag niet. Fikt het uit dan zal je verzekeraar niet betalen.
Je bent toch niet gemaximaliseerd op 3x16A, je mag meerdere groepen hebben van max 16A? Totaal kun je dus nog steeds gewoon 25Ax3 vragen. Mijn auto laadt namelijk gewoon met 3x16A op terwijl de rest van mijn huishouden doordraait. Wel zit er een loadbalancer tussen de slimme meter en de lader dat zodra mijn kookplaat bv vol aan staat de lader van de auto minder vermogen vraagt zodat de hoofdzekering niet klapt.
Zo lang je binnen de 3x25A blijft werkt het, wat ik bedoel is dat je soms ongemerkt op een van de fasen meer dan 25A krijgt, en dan klapt de hoofdzekering.

Stel dat jouw kookplaat, wasmachine en wasdroger op dezelfde fase zitten en samen 10A trekken, dan is dat samen met de 16A van jouw auto meer dan 25A en klapt de hoofdzekering, terwijl je nog niet bij benadering aan 3x25A totaal zit.

Als je een goede electricien hebt, dan verdeel je om die reden de zware verbruikers evenwichtig over de drie fasen.
Dus dan heb je toch nog steeds over voor je warmtepomp als je auto met 11kw laadt?
Dus heb je niks ‘over’ voor je warmtepomp als je auto 11kW nodig heeft.
Dat was inderdaad wat kort door de bocht. Je hoofdzekering trekt maximaal 17,2kW, dus je hebt wel wat ruimte over. Maar...... alleen als je per fase binnen de grenzen blijft. Dus per fase in totaal niet meer dan 25A, waarvan je er al 16A gebruikt voor je auto.

Dan hou je dus 9A speling over per fase, dat lijkt veel maar het is slecht 2kW. Ik weet niet wat voor kookplaat jij hebt maar daar zit je al snel boven met een inductieplaat. En dan hebben we alle andere gebruikers nog niet meegeteld (TV, computers, verlichting, koelkast, wasmachine, wasdroger, etc).

Dus zonder loadbalancer loopt je hoofdzekering gevaar.
Kookplaat en wasmachine zullen inderdaad invloed hebben op het laden. Die staan bij mij alleen nooit 's nachts aan en laden doe ik alleen na 11 uur. Dat staat in de auto zo ingesteld. Dus door de loadbalancer zal de paal minder vermogen geven, mocht het toch nodig zijn. Voor een warmtepomp zal het anders zijn. Het ligt eraan of die verdeeld kan worden over meerdere fasen. En of je op continue op laagvermogen verwarmt of niet.

Maar ik kende het principe niet van selectiviteit, dus weer wat nieuws geleerd 8-)
Daar hebben we Tweakers voor. Om iets te leren of ongelooflijk door te ouwehoeren over de minder belangrijke dingen van het leven :+
Zelfs mijn woning van 1969 heeft 3 fasen. En ik ben ervan overtuigd dat dit oorspronkelijk zo is aangelegd.
Zelfs toen kon dat al aangevraagd worden.
In België is je aansluiting voornamelijk afhankelijk van je netbeheerder, er komt bijna altijd 3 fase binnen maar een standaard aansluiting in je meterkast is 1-fase mono 32A of 40A.

Mijn nieuwbouw woning is +-7 jaar geleden aangesloten op 1 fase dit was de standaard van de netbeheerder, een 3-fase aansluiting betekende toen een zeer grote extra meerkost + nog eens extra kosten per jaar.

Helaas verzwaring van je aansluiting (switch van 1-fase naar 3-fase) is een zeer dure grap in België.
Tozz ik kom uit de bouwwereld en heb talloze bestekken in mijn handen gehad. 3 fasen is niet standaard. Echter zoals je aangeeft heden ten dagen heeft men veel vaker de wens om electrisch te koken en mogelijkerwijs een warmtepomp. Let wel, mogelijkerwijs, warmtepompen zijn verre van standaard.

Als je inderdaad in een relatief nieuwe woning zit, dan heb je wellicht 3 fase, maar wederom dit is zeker niet standaard. Als je in iets pre 2000 woont is dit verre van normaal en kan dit nogal wat met zich meebrengen zoals ik eerder aangaf.

Persoonlijk heb ik ook een aantal woningen pre 2000 (meeste zelfs pre 1900), behalve mijn eigen woning ligt nergens 3 fase.
Je bent denk ik in de war met wat is aangesloten in de woning versus wat de netbeheerder naar de woning toe trekt. De netbeheerder trekt altijd 3-fasen naar de woning, en zal daar afhankelijk van de aanvraag dan slechts 1 of 3 fasen van aansluiten.
Mijn (vinex) woning uit 1991 heeft gewoon 3-fase beschikbaar en tot 3x35A (¤40/mnd duurder dan 3x25A of 1x35A)
Heb laatst wat lopen speuren i.v.m. met de "van-het-gas-af" mores die hier in Nederland opkomt. Dus electrisch koken en bakken en braden. Zodat Groningen blijft staan.... :)

Even een 3-fasen groepje voor de keuken aanleggen gaat voor een particulier in de btw naar zo'n 2-2,5 duizend euri! Plus aanschaf van nieuwe apparatuur.

En intussen krikken ze de gasprijzen op met belastingen om je naar dat omslagpunt te drijven.

Frogboilers op een dieselaggregaat zijn het in DenHaag! :P
Ik weet niet bij welke beunhaas je dit soort bedragen te horen hebt gekregen, maar dit slaat nergens op. Een driefasengroep in je meterkast heb je al. Een 3fasen automaat kost een paar tientjes. Montage kost een paar minuten. Dan zou je dus ruim 2000 euro betalen voor het trekken van de bedrading naar je keuken?

Ter vergelijk, mij kostte het vervangen van de volledige meterkast nog geen 1200 euro all-in.

(15 eenfase automaten, 1 driefasenautomaat, eenfasen en driefasen aardlekschakelaars, hoofdschakelaar, nieuwe groepenkast én het trekken van de bedrading naar de keuken, voorrijkosten, arbeidsloon, btw)
Dat was bij het meest bekende en beste bedrijf uit de regio. Niet iedere meterkast heeft een 3-fase groep.
Mijn ouders' huis ook niet.
Ik heb geen gasaansluiting en dus wel een aparte kookgroep op 3fase. Ik heb dan weer geen plek voor een electrische auto op 2 hoog. ;)
Dat zeg ik, dan is 2000-2500 euro erg duur. Zie mijn voorbeeld, dat is ook inclusief 3 fasen groep.

Voor het beeld, je kunt een complete groepenkast kopen voor circa 500 euro. aansluiten kost ca 2 uur. de overige kosten zijn dus voorrijkosten en leiding trekken? Of reken jij de aansluitkosten van de netbeheerder mee?
Dat is in een huurhuis ook anders geregeld. De corporatie moet toestemming geven en keuren. Dat gaat inderdaad via de netbeheerder. En die schrijft ook een leuk bonnetje...

Mijn ouders zijn bijna 80 dus zien het allemaal verder wel. :)

De grootste gasslurper is niet het fornuis maar de verwarming, en die is nog duurder om te vervangen.
Dat mag de corporatie t.z.t. lekker regelen. Voordeel van een huurhuis. ;)
Ik heb 9 jaar geleden mijn 1 fase laten vervangen door 3 fasen. Dit omdat we twee stoppenkasten hebben, eentje speciaal voor de keuken, en we maar een leiding naar de keuken toe hadden. Wel een van 22mm voor een keukengroep. Dus daar 5x2,5mm2 heen getrokken.

De eenmalige kosten waren toen 335 euro. Je betaalt ook iets meer vastrecht. En je hebt natuurlijke een nieuwe stoppenkast nodig. Wij hebben er twee van Hager (topmerk), met 7 groepen en nog een 3 fasen hoofdgroep voor de keuken in de hoofdkast en daarnaast 6x 16A en een keukengroep in de keuken. Nog een berg aardlekschakelaars (vier in totaal) en dat alles voor minder dan 1500 inclusief installatie en draden trekken.
Toch lost Tesla dit een stuk fraaier op.

Bij een Model 3 zitten er eigenlijk 3 16 ampere laders in de auto. Op een 3-fasen net worden deze alle 3 gebruikt zodat je op 11 kW zit (3x16 = 3x 3.6 kW). Op een 1-fase net koppelt de auto 2 van de 3 laders aan de fase, zodat er geladen kan worden met 32 ampere aka 7,2 kW.

Waarom er zoveel elektrische auto's worden geleverd met een lader waarmee je in Nederland niet harder kan laden dan 3,6 kW is mij een raadsel. Tesla's oplossing is zo simpel en vergt slechts 1 relais en wat aansturing.
Misschien dat de engineers slechts 1 fase tot hun beschikking hadden en ervan uitgingen dat het overal zo was? Ofwel hebben ze het voorgelegd aan een manager samen met de kostprijs en hem laten kiezen? Audi kan ook op 3 fasen trouwens.
Dan zijn het wel enorm domme engineers, daar de Type-2 plug die voor EVs wordt gebruikt voorziet in 3-fasen. Dus dat lijkt me heel stug.

Het zal een kostenkwestie zijn vermoed ik, maar dan wel een hele slechte voor landen waar 3-fasen gemeengoed is, zoals Nederland.
Simpel. Omdat je in nederland een 1 fase aansluiting maximaal 16A mag leveren, dus 3,6kW.

Tenminste, als je zoals de meeste mensen een 25A hoofdzekering hebt.
Vaak is het 1x35A of 3x25A als hoofdzekering.
De vraag was waarom veel auto's maximaal met 3,6kW geladen kunnen worden. Het antwoord daarop blijft dat veruit de meeste huizen een 1x25A of 3x25A hoofdzekering hebben. Met 1 fase kom je dan op 3,6kW.

Je *kunt* tegenwoordig niet eens meer een eenfase aansluiting aanvragen. De standaard is al jaren een driefasen hoofdaansluiting. Zonder inductiekookplaten, een elektrische auto of een andere stroomvreter heb je overigens niet zo snel een drie fasen eindgroep nodig), maar je kunt de last wel spreiden over 3 fasen.

Standaard is 3x25A. Tegen bijbetaling van ca 40 euro per maand kun je een 3x35A aansluiting krijgen.
Oude huizen hebben soms nog een 1x25A aansluiting.
[...]

Hetzelfde als de Jaguar i-Pace, wat voor mensen met een 3x16A aansluiting betekent dat ze moeten upgraden naar 32A of het risico lopen dat ze thuis niet in een nacht op kunnen laden, maar er meer dan 14 uur over doen om van leeg naar vol te gaan. Ik heb collega's gehad die om die reden de i-Pace weer hebben ingeleverd. Als ze 's avonds thuis kwamen met lege accu, konden ze de volgende ochtend niet weg, omdat ze niet voldoende lading hadden voor die dag.
En dit is precies waarom ik mijn brandstofauto niet weg doe. Ooit een eGolf gehad ter vervanging van mijn GTI en je moet je altijd zorgen maken of je wel genoeg accu hebt. Even opladen zit er nooit bij. Of het laadt heel langzaam of er zijn niet genoeg laadpalen.

En voor alle fanboys; als je in een grote stad woont zijn er per definitie te weinig laadpalen. +/- 300 appartementen in een straal van 100m en slechts 2 laadpalen op straat.
Hoewel je zeker een punt hebt, is dit natuurlijk niet een inherent probleem aan elektrische auto's, maar een probleem van de auto die jij had.

Gelukkig zijn er steeds meer auto's op de markt die wél fatsoenlijk op te laden zijn. Jammer dat deze Lexus daar niet bij hoort, want dit is tegenwoordig zo'n beetje het belangrijkste waar elektrische auto's nog op achter blijven. De range zit meestal wel goed nu, maar als je een uur aan de snellader moet of idd 's ochtends de accu nog niet eens vol hebt, dan is de lol er wel gauw af.
Het is zeker niet voor iedereen nog even makkelijk. Ikzelf heb het issue niet, ik heb een oprit met eigen lader. Maar dat is niet een optie voor iedereen en zeker niet in de stad.
Eigen lader is leuk, maar voor 32a dus per maand blijkbaar 40 euro duurder als je een 3 fase aansluiting hebt. Volgens mij moet je dan ook meer dan 3x35A aanvoer hebben, die 3A op die ene fase heb je al snel voor elkaar...

Daarnaast dus een aparte groep (of meteen 3 fase) laten aanleggen plus de bekabeling (16A kan over 2,5 mm2 maar 4 of 6 is voor de toekomst toch wel fijn maar weer een stuk duurder) naar buiten en de laadpaal zelf en je bent al een lieve duit kwijt vóórdat je ook maar 1 lading doet.

Overigens zijn er laders die 3 fase 16A in een hoger vermogen DC snel lader kunnen omzetten. Als je auto dat aan kan is dat een (vast weer duurdere) oplossing voor een iPace.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 23:33]

Ik heb gewoon een 3x16A lader voor 11kW. Dus mijn Tesla kan ik in 6 tot 7 uur volledig vol laden.Daar heb je dus geen zwaardere aansluiting voor nodig, maar een (tegenwoordig vrij standaard) 3x25A aansluiting.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 22 juli 2024 23:33]

Dat komt omdat jouw auto 3 fase kan laden de iPace kan dat blijkbaar maar met 1 fase.
ja... dat is mijn hele punt vanaf opmerking 1.
Ala je een i-pace kan halen, heb je wat over om 3 fasen groepen te plaatsen in je groepenkast
Daar heb je alleen weinig aan, want de i-Pace kan maar enkel fase laden en niet met 3-fasen
Waarschijnlijk hangt dit af van land tot land. Ik heb altijd al een 3 fazen aansluiting gehad.
Klopt, in de UK bijvoorbeeld is een 3 fasen aansluiting een zeldzaamheid bij particulieren, je kan dus al raden waar Jaguar zich voor de i-Pace op gebaseerd heeft 8)7
Wat is dat toch met die vormtaal bij Lexus? Als mijn pantalon zoveel vouwen heeft pak ik het strijkijzer erbij.
Tsja. Anderzijds, waarom zouden alle auto's er hetzelfde uit moeten zien behalve de grille?

Ik vind het wel speels. Sportief en toch luxe.
Tsja. Anderzijds, waarom zouden alle auto's er hetzelfde uit moeten zien behalve de grille?
En zelfs die grille is een relikwie uit de tijd van de verbrandingsmotor; EV's hebben deze vrijwel nooit nodig.
Nouja, aan de andere kant is het wel een mooie plek om lucht binnen te laten waarmee de accu's koel gehouden kunnen worden.
Dát is waar, maar zo'n dichtgeplakte voorkant vind ik ook maar meh. Ik denk ook niet dat ze hier daadwerkelijk lucht doorheen laten gaan toch? .. misschien is 'ie dicht áchter de grille?
Ik heb altijd schrik om mij te kwetsen aan een Lexus met die scherpe hoeken ih design. ;) Maar het design van deze kan er nog mee door vind ik. Rijbereik is trouwens te kort en laadvermogen ook. Ontgoocheling.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 22 juli 2024 23:33]

Voor een merk waar is persoonlijk erg fan van ben en zich in 1 adem kon noemen met hybride, vind ik dit maar een tegenvaller... Je zit met een range tussen de 300-400 km anno oktober 2020 en betaald er minimaal €50.000 voor. Nu is Lexus wel de luxe-uitvoering van Toyota, dan nog vind ik dit model niet echt te rechtvaardigen in de huidige ontwikkelingen. Het is meer een gevalletje "Ombouwen van fossiele auto naar eco-auto".

[Reactie gewijzigd door Venxir op 22 juli 2024 23:33]

Vind ik een beetje te kort door de bocht. Bij elektrisch is range inderdaad het eerste wat bij veel mensen op komt, maar in de tijd van de benzineautos was als BMW een keer een dure auto uitbracht ook niet de eerste reactie "zo weinig PK voor zoveel geld?". Luxe, comfort, status, smaak en gevoel speelt voor veel mensen een rol bij de keuze voor een auto. Dat was vroeger zo en is nu nog steeds zo, ookal wordt er een ander type 'brandstof' gebruikt.
Dat komt omdat ik met een snelle of langzame BMW na 300-800km in 5–7 minuten weer 300-800km kan rijden en daarna na 5-7 minuten weer.

Als ik een elektrische auto heb, en ik naar vrienden in Brabant wil (155km) en ik de airco aanzet dan is het de vraag of ik voldoende sap heb om terug te komen. Niemand wilt 30-90 minuten bij een laadpaal staan. Offff als je heeel veel pech hebt als er geen super snel laadnetwerk is om 6-15 uur te wachten op een volle accu. Of nog erger, dat alle laadpalen al bezet zijn.

Een benzineauto is voor lange afstanden nog steeds ‘beter’. Voor simpel woon-werkverkeer met eigen laadfaciliteit zal een elektrische auto voordelen hebben en de beste zijn. Maar op moment dat je op locatie gaat of moet werken of geen eigen laadfaciliteit hebt wordt het naar mijn mening vaak billenknijpen met je bereik.
Dat is een nadeel van elektrisch rijden. Verwarming en airco verbruikt heel veel energie. Bij een brandstofvoertuig is verwarming gratis en vebruik aansturing aircopomp door riem is nihil. Heb het getest met mijn v70 2.4 5 cilinder vorig jaar tijdens de hitte. Zelfde afstand over een week met of zonder airco. Het verschil werd niet eens zichtbaar in gemiddelde verbruik per 100km op de boordcomputer. Banden veranderen van 225/45/17 naar 205/55/16 was een wereld van verschil. Daarom snap ik die belachelijk brede banden niet en nee het geeft je helemaal niet meer grip ook niet bij slecht weer. 205 is de beste en meest efficiente maat. Maar is niet hip en daar beginnen ze niet aan maar dat zou t uitgangspunt moeten zijn van heel dat elektrisch rijden.
Brede banden geven zeker wel meer grip alleen is dat pas nodig bij wat meer PK. Bij een EV met 400+ pk, heb je die brede banden wel nodig als je grip wilt houdeb bij wegrijden.
Brede banden geven meer grip maar wel afhankelijk wat voor soort banden. Als je een standaard goedkope band van €80 neemt in maat 245 of een Michelin Sport Cup2, een Bridgestone Potenza, of Pirelli P-Zero in maat 225 dan zijn die laatst genoemde altijd beter. Daarnaast hoef je niet perse 400pk of meer hebben. Grip heb je juist nodig in de bochten. Dat maakt het verschil tussen niet remmen voor de afrit/bocht en lekker sturen of wel remmen.

Meer grip betekent ook sneller stoppen in een noodgeval en meer veiligheid indien je moet uitwijken voor iets.
Geldt alleen bij droge omstandigden. Maar Mdos5 noemde juist slecht weer. (en laten we het maar niet hebben over sneeuw of modder)
helemaal niet meer grip ook niet bij slecht weer
Dus niet juist bij slecht weer, maar ook bij slecht weer.
Ik denk dat range en snelladen (50kw is ook niet heel indrukwekkend) hand in hand gaan met luxe en comfort. Maar wellicht dat er een versie komt met een groter accupakket als upgrade.

Als je het over performance hebt dan is de max 160KM/h ook niet heel bijzonder (althans, niet positief) en de 204 PK is niet slecht, maar doet ook geen monden openvallen. Van 0-100 in 7.6 seconde is ook 2x zo langzaam dan de model 3. Nog steeds snel zat, maar op geen enkel front doet deze auto iets bijzonders.

[Reactie gewijzigd door kipppertje op 22 juli 2024 23:33]

Volgens mij zie je het accu pakket gewoon onder de auto hangen.

Jammer dat iedereen een elektrische auto per definitie als milieu vriendelijke bestempelt zonder te vergelijken wat het stroomverbruik van de verschillende modellen is. Tesla's komen bijvoorbeeld significant verder op de accu. Nu denk ik dat je in de praktijk schoner uit bent met een Prius hybride dan dit geval als je thuis oplaadt aan je kolenstroom aansluiting. Blijkt ook dat bij de publieke laadpalen het niet altijd duidelijk is waar de stroom vandaan komt:
https://www.hetkanwel.nl/...rische-auto-groen-tanken/
Jammer dat iedereen een elektrische auto per definitie als milieu vriendelijke bestempelt zonder te vergelijken wat het stroomverbruik van de verschillende modellen is.
Een elektrische auto is per definitie schoner dan een benzine- of dieselauto, zelfs in het meest vuile scenario (accu uit China, stroom uit polen). Bron: artikel in de Volkskrant over een zeer groot onderzoek: klik
Met andere woorden: als je kunt kiezen tussen een EV of een traditionele brandstofauto dan is de keus voor een EV altijd (altijd) voordeliger voor het milieu. Ongeacht waar de stroom vandaan komt.

Dat gezegd hebbende, nu de grote discussies (wel/geen EV) voorbij zijn, is het inderdaad goed je te richten op de kleinere discussies: waar haal ik mijn stroom vandaan, welke EV is nu zuiniger?
Als je maar genoeg (onrealistische) aannames doet dan kan je alles concluderen wat je wilt.
Dit rapport zit er ook veel mee. Het gaat niet uit van de stroomopwekking op dit moment, maar over de komende 10 jaar.
En gemiddeld aantal kilometers voor autos:
T&E makes the following assumptions for the lifetime mileage of cars: Small: 170,000 km, Medium: 225,000 km, Large: 280,000 km, Executive: 335,000 kmandHighmileage car: 500,000 km

Totaal niet realistisch, maar wel nodig als je EVs heel gunstig wil laten zijn.

Maar op dat ADAC rapport dat liet zien dat een EV pas bij meer dan 150.000 km milieuvriendelijker is dan een diesel/benzine was ook het nodige aan te merken.
Het gaat niet uit van de stroomopwekking op dit moment, maar over de komende 10 jaar.
Dan heb je niet goed gelezen. Het gaat uit van de huidige energiemix (bijvoorbeeld in Polen). Het concludeert daarnaast dat de opgewekte energie steeds schoner wordt en dat daarmee EV's over hun levensduur steeds schoner worden.
Totaal niet realistisch, maar wel nodig als je EVs heel gunstig wil laten zijn.
Waar haal je dat vandaan? Ik rij privé gemiddeld mijn auto's tot rond de 300.000 en dan verkoop ik ze weer. En ik ben geen uitzondering. Ik zou zelfs zeggen dat de levensduur voor kleine auto's al veel meer is dan 170.000 km. Zoek maar op.
Maar op dat ADAC rapport dat liet zien dat een EV pas bij meer dan 150.000 km milieuvriendelijker is dan een diesel/benzine was ook het nodige aan te merken
Het heeft niet zoveel zin er een individueel rapport bij te halen van even geleden. Het onderzoek dat de Volkskrant aanhaalt is zeer uitgebreid en had als doel nu eindelijk eens zeer gedegen antwoord te geven. Als je daar niet op vertrouwd dan is het aan jou om de gaten in deze studie te vinden. Tot dan staan de resultaten van dit onderzoek stijf overeind.
energie steeds schoner wordt en dat daarmee EV's over hun levensduur steeds schoner worden.
En in hun berekening hebben die aanname over hoeveel schoner het word in de levensduur van de EV ook al meegenomen.
Ik rij privé gemiddeld mijn auto's tot rond de 300.000 en dan verkoop ik ze weer. En ik ben geen uitzondering
Sorry, maar je bent daarmee WEL een uitzondering. En dat weet ik omdat ik ook zo'n uitzondering was.

Technisch kunnen autos heel lang mee. Financieel word het plaatje al anders. En in de praktijk gaan autos maximaal zo'n 15 jaar mee waarbij het aantal kilometers weinig bepaald.
Als je daar niet op vertrouwd dan is het aan jou om de gaten in deze studie te vinden
Een aantal gaten heb ik in 30 seconden er al uit gehaald en hier getoond.

Een rapport betaald door een milieu organisaties met aannames die zodanig gedaan zijn dat het gunstig is voor hun verhaal.
Het is niet een onafhankelijk onderzoek om nu eindelijk eens een zeer gedegen antwoord te geven. En dat is erg jammer, want met realistische aannames was de EV er vast ook wel goed uit gekomen.
Als de conclusie dan is dat een EV boven de 100.000 km in zijn levensduur gunstig is, dan geld dat voor een groot deel van het wagenpark.
En in hun berekening hebben die aanname over hoeveel schoner het word in de levensduur van de EV ook al meegenomen.
Klopt, maar ze rekenen niet met de energiemix over 10 jaar, ze rekenen met de gemiddelde energiemix over de komende tien jaar. Helemaal volgens de wetten van de logica.
Technisch kunnen autos heel lang mee. Financieel word het plaatje al anders. En in de praktijk gaan autos maximaal zo'n 15 jaar mee waarbij het aantal kilometers weinig bepaald
Dat klopt niet.
Een paar leuke cijfers:
De gemiddelde leeftijd van de nu rijdende auto's is 11 jaar voor diesels en 7 jaar voor benzineauto's.
De gemiddelde leeftijd waarop een auto op de sloop beland is gemiddeld bijna 18 jaar.
Ik kon even zo snel geen gemiddelde kilometrage per jaar vinden maar volgens mij was dat iets van 13.000 km. Dat betekent dat de gemiddelde auto 234.000 km rijdt. Grote auto's rijden in het algemeen meer, kleinere minder. En dan zijn die cijfers van het onderzoek opeens niet zo gek meer.
Een aantal gaten heb ik in 30 seconden er al uit gehaald en hier getoond.
Nee dus. Je hebt wat geroepen op basis van iets dat je niet helemaal begreep en de kilometrages kloppen dus gewoon.
Een rapport betaald door een milieu organisaties met aannames die zodanig gedaan zijn dat het gunstig is voor hun verhaal.
Dat kan, maar dat maakt het rapport niet minder betrouwbaar. Toon maar aan dat het niet klopt.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 22 juli 2024 23:33]

Je valt zelf door de mand.
Dit is wat T&E over zichzelf verteld:

Europe's leading clean transport campaign group
Transport & Environment's (T&E) vision is a zero-emission mobility system that is affordable and has minimal impacts on our health, climate and environment.

Het is een groep met een duidelijke bias.
ah, gauw even je reactie aanpassen als je ongelijk blijkt te hebben?
Niet erg netjes van je.

En nee, die cijfers is het nodige op aan te merken.
Ze geven nou juist zelf aan dat die cijfers gebaseerd zijn op hun aanname dat mensen EVs langer zullen gebruiken dan benzine/diesel autos. Terwijl het duidelijk is dat benzine/diesel autos veel minder lang mee gaan dan het aantal kilometers dat de motor aan kan. Het zijn andere aspecten waardoor een auto weg gedaan worden en dat veranderd dus niet bij een EV omdat de EV motor langer mee kan gaan.

Het is duidelijk dat jij zelf het rapport niet kritisch gelezen hebt, en tegelijkertijd wil je geen enkele nuancering horen. Dan is het zinloos er verder over te praten.

Ik blijf bij mijn eerdere standpunt: Een echt objectief rapport zou veel meer effect hebben dan tientallen rapporten van allerlei belangen clubs die allemaal in hun eigen straatje praten, want daar hebben mensen genoeg van. Dat negeren ze.
Ik heb de tekst inderdaad aangepast, ik ontdekte net even te laat dat een deel van de financiele ondersteuning voor deze organisatie uit de milieu-kant komt. Punt voor jou.

Aannames zijn onderdeel van elke onderzoek. Een aanname is geen diskwalificatie. Een aanname kan, mits onderbouwd, gewoon onderdeel zijn van de onderbouwing. In dit geval wijzen veel cijfers erop dat de levensduur van een EV inderdaad langer is dan die van een ICE.

Erg sterk zijn je argumenten verder ook niet. Je hebt geprobeerd het kilometrage in twijfel te trekken, ik heb je de cijfers gegeven van de leeftijd, het kilometrage van auto's op basis van gegevens die je kunt opzoeken bij het CBS. Je kunt daar geen andere getallen uit peuteren dan ik. De cijfers voor het kilometrage van auto's uit het rapport kloppen. Zelfs als ze er naast zitten, dan zeker factor twee of drie. Dat zou nodig zijn om de balans in het voordeel van de ICE te laten uitslaan.

Je kwam met het argument dat ze met de verkeerde energiemix rekenen en ik toonde aan dat ze rekenen met de geleidelijke afname van CO2 uitstoot in verbruik en accuproductie, beginnend nu. Als je Annex I van het rapport goed leest, dan zul je ook tot die conclusie komen.

Ik heb vooralsnog dus nog weinig reden om te twijfelen aan de conclusie.
Bovendien: hier en daar wat morrelen aan de uitgangspunten zal de factor drie in CO2 reductie (in het slechtste scenario) niet opeens laten omslaan naar een negatief getal.

En, ter afsluiting: ik ben het met je eens dat een echt onafhankelijk rapport misschien meer mensen tevreden zou stellen, maar dat is in twee opzichten fout:
- Wie het rapport financiert is van belang. En hoewel dat reden mag zijn voor achterdocht, mag het nooit reden zijn om de cijfers af te wijzen. Als de cijfers niet kloppen, dan moet dat aangetoond worden.
Dat ADAC rapport zitten ook nog wel een aantal gaten in om op te kunnen schieten, vergeet niet dat het ook een autolobbyclub is.

edit: link aangepast naar Nederlandse versie

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 22 juli 2024 23:33]

Bedankt voor het bevestigen van mijn eerdere uitspraak over dat ADAC rapport.

En in de link waar jij naar verwijst zitten ook weer de nodige gaten om op te kunnen schieten.
We weten bv dat de levensduur van Tesla accu's aanmerkelijk beter lijkt te zijn dan die van andere EVs. Is het dan reëel om alleen van dat best case scenario uit te gaan of moet je meer naar het gemiddelde in de markt kijken? En geld dat best case scenario ook voor de goedkopere model3?
Voor alle mogelijkheden is wat te zeggen.

Dat is het probleem met dit soort onderzoeken. Niemand die de middenweg kiest of de marge tussen worst case en best case scenario aangeeft. Allemaal praten ze maar één kant op die hen het beste uitkomst.
Met als gevolg dat vrijwel niemand meer de details in het onderzoek leest en alleen maar kijkt naar confirmation bias in de titel.

(op zich zou een autolobbyclub niet tegen EVs hoeven te zijn, zeker niet als je kijkt wat voor performance monsters dat zijn. Maar ja, ADAC is een Duitse autolobby club... en dan zit je natuurlijk met de diesel lobby en Duitse fabrikanten die nogal achter liepen op EV gebied)
Er zijn nog specifieke gevallen waarin een benzineauto schoner is dan een elektrische auto.

Voorbeelden:
• Een hybride auto die 97% van de tijd 110 km/h rijdt en 3% op andere snelheden, en dan ook nog eens in de winter.
• Een benzineauto die soms weken stil staat. Benzine heeft geen zelfverdamping zolang de tankdop erop zit. Accu wel.

Nu zijn dit wel heel specifieke gevallen die bijna niet voor komen, maar in dergelijke gevallen is een benzineauto veel schoner.

Ik heb zakelijk bewust voor een hybride gekozen omdat ik namelijk veelvuldig 106 km/h rijd en dus het koppel niet nodig heb op alle andere toerentallen. Anders had ik elektrisch gekozen, want beter voor het milieu. Prive houd ik gewoon mijn benzineauto aan. Het beestje rijdt misschien maar 1x per maand en is om die reden al minder vervuilend.
Voorbeelden:
• Een hybride auto die 97% van de tijd 110 km/h rijdt en 3% op andere snelheden, en dan ook nog eens in de winter.
• Een benzineauto die soms weken stil staat. Benzine heeft geen zelfverdamping zolang de tankdop erop zit. Accu wel
Natuurlijk heb je gelijk, maar je bent wel heel erg naar voorbeelden aan het zoeken hier.
Ik geef toe dat in meer dan 80% van de gevallen een elektrische auto voldoet. Ik ben wel de uitzondering, dat wel. Maar wat geen uitzondering is, is dat er behoorlijk wat auto's zijn die 6 dagen in de week stilstaan. Die kunnen beter als benzine worden uitgevoerd. Daarom moeten milieuzones worden toegepast op basis van gebruik, niet op basis van autotype.
Die kunnen beter als benzine worden uitgevoerd
Dat baseer je op deze opmerking
Een benzineauto die soms weken stil staat. Benzine heeft geen zelfverdamping zolang de tankdop erop zit. Accu wel
Dat is wel heel vergezocht. Ik heb even gezocht en de batterij verliest ongeveer 1-2% aan capaciteit per dag, afhankelijk van wat je allemaal aan laat staan. Een benzine-auto verliest ook accu-capaciteit bij stilstand omdat bijvoorbeeld de radio en de centrale deurvergrendeling onder spanning moeten blijven. Die capaciteit moet je ook weer aanvullen tijdens het rijden en daar verlies je energie. Maar het is vreselijk muggeziften op de vierkante meter.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 22 juli 2024 23:33]

Als voorbeeld is de Prius niet geschikt om langer dan een maand stil te laten staan. Elektrische auto's die een maand stilstaan zijn doorgaans wel aangesloten aan het stroomnet. Moderne benzineauto's hebben wellicht ook het probleem van zelfontlading door verbruikers, echter trek ik gewoon de accu los van de auto voordat ik ga reizen. Dat sommige auto's opnieuw moeten worden geprogrammeerd na het opnieuw aansluiten van een accu is eigenlijk een retarded design flaw.

Verder vind ik wel dat 80% van het wagenpark gewoon elektrisch zou moeten zijn. Echter het bestaande wagenpark vervangen door elektra is ook retarded, omdat productie en sloop meer dan de helft van de totale milieuvervuiling zijn. Er moet zo snel mogelijk een natuurlijk verloop naar elektra zijn. Volgens mij zijn we daar redelijk goed mee bezig, al denk ik wel dat de bijtellingregels even langer gunstig moeten blijven.
Of je hangt je benzine-auto met een druppellader aan het stroomnet. Die dingen kosten +- € 20 in de Aldi, is een paar keer per jaar in de aanbieding.
Straks mogen we allemaal maar max 100km/h. Dus dan is dat niet zo extreem meer.
(3% andere snelheden lijkt me erg onwaarschijnlijk, maar die hybride is op 80km/h nog gunstiger en bij 50km/h kan een groot stuk elektrisch. Dus dan kom ik gunstiger uit dan 97% op 100km/h)
Een hybride zal vaak beter werken dan een reguliere benzineauto, omdat het benzinegedeelte van een hybride vaak Atkinson is in plaats van Otto.

Het nadeel van Atkinson is echter het niet mogelijk is om op lage toerentallen te draaien, daarom is de combinatie elektra met Atkinson ideaal. Daarom is een hybride dus zowel op lage snelheden als hoge snelheden zuiniger dan een benzine-only auto.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 23:33]

Ik mis een beetje de luxe uitstraling bij het ontwerp van deze auto eerlijk gezegd. Dat wil zeggen, de veel goedkopere MG ZS EV ziet er wat mij betreft vergelijkbaar uit (even afgezien van de merk-specifieke ontwerpkenmerken als de grille).

Maar goed, dat is mijn mening. In het algemeen juich ik nieuwe elektrische modellen alleen maar toe, want het geeft de consument meer keus en daarnaast is er meer concurrentie. Ik denk dat de 54,3 kWh ook een mooi formaat accupakket is. Het geeft je de mogelijkheid om alle ritten binnen Nederland te doen, maar als je een beetje gaat plannen kun je er ook perfect mee op vakantie binnen Europa. Voor mij zou het in elk geval prima zijn :)
Het ziet er inderdaad in de verste verte niet Lexus-waardig uit. In het verleden hebben ze diverse mooie, luxe modellen gemaakt maar dit ziet er erg cheap uit. Jammer dat ze zo afgedwaald zijn.

Ik dacht ook altijd dat vakanties ook prima te doen waren en geen reden zouden moeten zijn om EVs links te laten liggen. Tot ik op weg naar de wintersport de Tesla-files mocht aanschouwen. Leuk dat er 4 fastchargers naast elkaar waren maar als er dan als 17e in de rij staat, kun je vrij uitgebreid lunchen. En daarna ook nog wel dineren, vrees ik.
Ik begreep om eerlijk te zijn niet dat iedereen bij die specifieke Tesla Supercharger ging staan. Pak er gewoon eentje verderop als het druk is (tip: rijd nooit je accu helemaal leeg). En pak anders gewoon een lader van een ander snellaadnetwerk. Bijvoorbeeld bij Ionity kun je sneller laden dan de huidige generatie Superchargers. Dus is een win-win situatie.

Waar ik nog meer van baal, is dat iedereen dit aanhaalt om niet met een elektrische auto op vakantie te gaan, dankzij een paar kranten die die foto gingen delen uit pure sensatiezucht. Maar dan niet vermelden dat er ook oplossingen zijn. En terecht dat iedereen dan denkt dat het onhandig is. Ik heb inmiddels meerdere ritten van 1000+ km op een dag elektrisch afgelegd en geen enkel probleem ervaren. Dat soort verhalen zijn alleen niet spannend genoeg.
Wordt vooral door navigatie van Tesla's in de hand gewerkt, vrees ik. Die stippelen perfecte route voor je uit met stops bij de fastchargers. Gemak dient de mens. En ik weet ook niet of Model S rijders nog steeds gratis kunnen laden, want dat zal ook niet echt helpen.

En het zijn geen sensatie-foto's. Ik heb het meerdere keren met eigen ogen gezien langs de autobahn. Ik ben juist serieus EV aan het overwegen maar dit zet je wel aan het denken. Maar wat jij zegt: beetje nadenken en andere laders gebruiken en dan zal het wel te doen zijn.

Maar met deze Lexus kom je dus 300km per charge. Das dan toch wel 3 keer (onderweg) laadplekje zoeken om bij de bergen te komen.
Het lijkt een hyundai
Zeker het snelladen en de werkelijk range vallen inderdaad voor deze prijs erg tegen. Toch wel een gevalletje waarbij Toyota / Lexus te lang hebben zitten te slapen en nu snel een bestaand (hybride) platform gebruiken om een volledig elektrische auto op de markt te brengen met snel beschikbare onderdelen.
Voor een mooi vergelijk van de diverse elektrische auto's (werkelijke range onder diverse omstandigheden, hoe snel je kunt landen omgerekend in km/uur) zie volgende website: https://ev-database.nl

De cijfers van de Lexus zijn nogal karig:
Bereik* 270 km
Verbruik* 193 Wh/km
Snelladen 190 km/u

De MG ZS EV, die zo'n 20.000 euro goedkoper is, heeft zelfs betere specificaties.
Welke specificaties bedoel je dan? Want als ik de ev-database pagina van de MG ZS erbij pak dan is de MG van jou 4 punten spec lijstje alleen qua snelladen beter, op 2 punten scoort de Lexus beter en op één punt zijn ze gelijk. Op andere punten wisselen de twee elkaar af.

Wat mij opvalt, ten opzichte van de MG, is dat de Lexus flink zwaarder is en, ondanks dat hij iets langer en breder is, minder bagageruimte heeft.

Lexus zal er best wel wat van slijten in de lease maar in mijn opinie is dit gewoon weer halfbakken EV (één van de zoveelste) van een fabrikant die geen focus heeft.
54,3kWh batterij capaciteit en 1 fase lader.
Dat is niet interessant
De 54,3kWh-accu bevat 288 cellen en kan in koude weersomstandigheden worden verwarmd door de interieurairco.
Is dit zo uniek? Doet Tesla dit niet bijvoorbeeld ook? Met desondanks nog steeds duidelijk minder range in de winter? (ook minder dan wanneer je het interieur niet zou verwarmen)
Batterijen van de model 3 worden niet verwarmd met airco. Ook het interieur wordt niet verwarmd met warmtepomp. Dat is wel bij de Model Y het geval. Model 3 werkt gewoon met een gloeidraad. Voordeel is dat het snel warm is, nadeel is dat het minder efficiënt is.
ik ben benieuwd of er ook een elektrische Toyota C-HR komt, die waarschijnlijk wat aantrekkelijker geprijsd is voor praktisch dezelfde auto.

[Reactie gewijzigd door VIRII op 22 juli 2024 23:33]

Dit lijkt meer op een nieuwe Toyota C-HR. Wat mij betreft niet 'Lexus waardig'. Wat is het toch met auto-fabrikanten en vage e-modellen? De Ford Mustang Mach-E vind ik ook de naam 'Mustang' onwaardig.
Firstworldproblems natuurlijk. Fijn dat ze zich inzetten in EV.
Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de Ford Mustang Mach-e voor dezelfde prijs wel veel betere specificaties heeft....
Tja de elektrische Porsche Taycan heeft ook een Turbo versie.... 8)7
Haha de Porsche Taycan is dan ook een échte Porsche :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.