Lexus brengt elektrische UX 300e met 54,3kWh-accu medio 2020 uit in Nederland

Lexus heeft zijn eerste geheel elektrisch aangedreven auto onthuld. Het merk, dat eigendom van Toyota is, brengt de compacte suv vanaf halverwege volgend jaar uit in Nederland. De auto krijgt een accu met een capaciteit van 54,3kWh.

Lexus meldt dat de UX 300e is uitgerust met een lithium-ionaccupakket dat volledig onder de vloer is geplaatst en een bereik van vierhonderd kilometer mogelijk maakt. Die opgegeven actieradius is vastgesteld op basis van de verouderde nedc-norm, die inmiddels is vervangen door de in Europa veelgebruikte wltp-norm. Volgens Lexus zijn de wltp-cijfers echter nog niet beschikbaar; op basis van deze realistischere norm valt het bereik vermoedelijk lager uit.

Snelladen met gelijkstroom is mogelijk met maximaal 50kW en met een thuislader met wisselstroom is 6,6kW het maximale laadvermogen. Vooral de capaciteit voor snelladen is in vergelijking met andere volledige elektrische aangedreven auto's niet hoog.

De UX 300e is een compacte suv of crossover en beschikt over een elektromotor met een vermogen van 150kW, waarbij het koppel 300Nm bedraagt. De auto is net als de vrij identiek ogende UX 250h Hybrid gebouwd op Toyota's GA-C-platform, wat volgens de fabrikant betekent dat hij een laag zwaartepunt heeft.

De fabrikant meldt dat de UX 300e-suv vanaf halverwege volgend jaar in Nederland leverbaar is. Het bedrijf noemt nog geen prijs voor de auto; die wordt op een later moment bekendgemaakt.

Lexus UX 300e

Door Joris Jansen

Redacteur

22-11-2019 • 11:04

75

Reacties (75)

75
74
31
7
0
34
Wijzig sortering
De UX deelt heel veel met de Toyota CH-R dus dat wil wss ook zeggen dat er een goedkoper geprijsde Toyota versie van komt. Gemiddeld gezien is de CH-R een 4000 euro goedkoper dan de tegenhanger bij Lexus.

Verdere details die interessant zijn
- de grondspeling is 20 mm minder waaruit kan geconcludeerd worden dat het batterijpack in de bodem verwerkt is
- de dakhoogte is hoger ... meer aanwijzing daarvoor
- opladen van 0 naar ongeveer 70% duurt 50 minuten met een snellader
- De elektrische versie krijgt speciale velgen (wellicht smaller)
- Lexus brengt de wagen eerst uit in China en Europa daarna pas in Japan, ook dat is vrij uniek voor het merk. Toyota deed dat wel al eerder en heeft zelfs modellen die je in Japan gewoon niet kan kopen gehad zoals de Avensis.
- Lexus heeft aangekondigd dat de 300e de stilste electrische wagen in zijn klasse gaat zijn doordat men actieve geluidsonderdrukking gaat gebruiken in de cabine
- Er komt een underbody cover on de bodem vlak te maken en de batterijen extra te beschermen
- In Amerika verwacht men dat de electrische versie ongeveer 5000 dollar duurder gaat zijn dan de 250
- Lexus brengt de wagen eerst uit in China en Europa daarna pas in Japan, ook dat is vrij uniek voor het merk. Toyota deed dat wel al eerder en heeft zelfs modellen die je in Japan gewoon niet kan kopen gehad zoals de Avensis.
Voor Japanse begrippen is de Avensis een slagschip. Zij betalen daar volgens mij belasting per meter dat de auto lang is. En daarnaast is de auto ook niet bijzonder efficiënt in de kleine ruimtes. Zoals een Escalade of een Hummer H1 hier ook niet zou passen.
Ik kan je garanderen dat het aanbod slagschepen er best groot is anders hoor ... toen wij in Tokyo waren reden er gigantisch veel Crown's rond dat is toch een beetje de tegenhanger van de avensis en zelfs in sommige uitvoeringen groter. Het feit dat de avensis in Europa gebouwd wordt en specifiek voor de Europese markt bestemd was ligt eerder aan de oorsprong. Deze moesten ze zelf naar Japan transporteren en importeren. Vervolgens was het een wagen met hopen Europese onderdelen van de Bosch en Valeo toeleveranciers die dus daar duur waren. Het maakte de Avensis economisch niet aantrekkelijk in Japan.
Het is natuurlijk een promo video, echter alle overige waardes zijn gewoon realistisch, het viel me op dat het verbruik op 12,3 kWh per 100 km staat (0:46):
https://www.youtube.com/watch?v=Iu7jjYBZeYg

Als dit werkelijk het verbruik is, dan hebben we met enorme voorsprong een nieuwe kampioen in efficiëntie. Op dit moment zijn dat de Tesla Model 3 en Hyundai Ioniq met 14,5-14,7 kWh per 100 km werkelijk verbruik.

Edit: met 3/4 volle batterij en 270 km range over, zou de werkelijke range op 360 km komen volgens deze beelden. Op een 54,3 kWh accu komt dat weer neer op 15,1 kWh per 100 km. Dat lijkt mij persoonlijk realistischer, maar desondanks ook erg netjes voor een hoge auto.

[Reactie gewijzigd door MooDyBLueS op 23 juli 2024 15:59]

Aangezien deze auto meer suv is zal het verbruik nooit zo laag kunnen zijn 12,3kw per 100km. Ik gok eerder minimaal op het dubbele.

Daarnaast als ik op verschillende tesla for over de 3 kijk zijn de cijfers ook weer anders.

https://forums.tesla.com/...-you-getting-your-model-3
est procedure - I put it cruise control and then reset the odometer B. After a few minutes, the efficiency would stop changing and I would note the value.

65 mph - 239 wh/mile
70 mph - 266 wh/mile
75 mph - 303 wh/mile
65mph = ca 104 kmh ca 150watt per km
75mph= ca 120 kmh ca 189 watt per km

15,1 kwh per 100 km mag je dus vooral niet harder gaan dan 104kmh. Dan hebben we het niet eens gehad over airco aan, laat staan in de winter verwarming en slechtere accu bij koud weer.

De capaciteit van de luxus is dan vanaf het begin al ondermaats te noemen. Als je andere merken al richting 80 tot 100 khw ziet gaan blijft lexus ver achter. Daarnaast suv verbruikt ook al meer.
Ik heb het idee dat fabrikanten lijken te anticiperen op efficientieslagen die wellicht gemaakt worden met elektrische auto's en daarop hun verbruik baseren.
Ergens anders opperde iemand dat ook al. Of dat waar is durf ik niet te zeggen.
Anno 2019 zou je hogere specs mogen verwachten van een dergelijk merk.

54kWh (is dit netto?) met ogenschijnlijk de CW waarde van een baksteen beloofd niet veel goeds, daarnaast verwacht ik de laadcurve bij een snellader ook tegen gaat vallen. Hoewel je amper van snelladen kan spreken met een max van slechts 50kW.

Wanneer je in de markt bent voor een dergelijke auto heb je aanzienlijk meer waar voor je geld met de Model Y

[Reactie gewijzigd door revolution-nl op 23 juli 2024 15:59]

Nog erger, deze Japanner is ook weer gezegend met een 1-fase omvormer waardoor je thuis (als je een 3-fase aansluiting hebt) effectief maar 1/3e van de mogelijke laadsnelheid kan halen. Alleen bij een 22kW paal zal je 6,6kW halen (wederom maar 1 van de 3 fasen), thuis houd het op bij 3,7kW.

Snelladen op 50kW is niet echt motiverend als je een langere trip wil maken met een paar laadstops.
Ik vind het bijzonder dat Toyota zo laat bij het EV feestje aansluit. 22(!) jaar geleden was de 1e Prius al op de markt, je zou denken dat ze iets van een voorsprong qua techniek zouden moeten hebben. Van de echt grote merken is het naar mijn weten enkel Volkswagen die vol op elektrisch aan het inzetten is. Andere merken wachten toch een beetje af, met een modelletje hier en daar.
Toyota heet al die jaren gegokt op waterstof, dat moest het gaan worden. Helaas, verkeerd gegokt, nu zit men met een enorme achterstand en wordt de Prius massaal ingeruild op een Model 3
Dat is niet helemaal waar, Toyota is al tijden aan het investeren in solid-state batterijen. En daarnaast is het ook niet zo dat er maar op 1 paard gewed hoeft te worden.

Zo is hun hybride technologie ook nog steeds in ontwikkeling, verfijning weliswaar, maar niet zonder resultaat. Ik heb met de Toyota Corolla hybride mogen rijden en ondanks dat die op papier vrijwel gelijk lijkt aan de in 2009 geïntroduceerde Prius hybride aandrijflijn, kostte het mij geen moeite om een verbruik van 1 op 27 met de Corolla te halen. Eerder genoemde Prius heb ik zelf gehad en daar bleef het toch echt steken bij 1 op 21. Het is geen baanbrekende vooruitgang, maar zelfs een diesel gaat die verbruikscijfers niet halen.

Terug naar solid-state batterijen: ja dat is nog heel pril allemaal, maar de techniek belooft veel. Ten eerste heeft solid-state de potentie om een tot 3x grotere capaciteit in hetzelfde volume te stoppen, waarbij solid-state ook nog eens ietwat lichter is in hetzelfde volume. Wellicht zijn de eerste generatie batterijpakketten voor auto's straks nog niet 3x zo groot (capaciteit) maar 2x, dan nog is dat een enorme winst. Bekijk het maar zo: de gemiddelde elektrische auto die vandaag de dag uitkomt heeft een ~50 kWh accupakket. Zo'n accupakket weegt pakweg 300 kg. Met solid-state kan je straks dus in hetzelfde volume 100 kWh kwijt en dan zal het iets lichter uitpakken, maar laten we voor het gemak gewoon 300 kg aanhouden.

Dat betekent weer 2 dingen: ten eerste dat als een auto uitgerust gaat worden met een 50 kWh solid-state batterij, dat deze dus geen 300 kg zal wegen, maar slechts ~150 kg. Maar dus ook dat de auto daardoor verder gaat komen op dezelfde accu, omdat er zoveel gewicht bespaard wordt. Ik neem voor het gemak de Renault Zoe R135 met 52 kWh pakket als vergelijk, omdat dat een doodnormale auto is. Deze weegt nu 1475 kg en heeft daarbij een werkelijk verbruik van 16,5 kWh per 100 km, wat weer neerkomt op 315 km werkelijke range (bron).

Als dezelfde auto straks een 50 kWh solid-state accupakket krijgt, zou het gewicht terug gaan naar 1325 kg (ongeveer). Dat is een besparing van zo'n 10% op de totale auto, iets wat direct terug te zien zal zijn in het verbruik en daarmee het bereik.

Als dezelfde auto straks een 100 kWh solid-state accupakket krijgt, zou het gewicht gelijk blijven op 1475 kg, maar de auto dus gewoon 630 km ver kunnen komen. Gewicht en volume blijven immers (give or take) gelijk, dus met dezelfde elektrische motor, blijft ook de efficiëntie gelijk en wordt je range letterlijk verdubbeld.

En deze berekeningen gaan allemaal uit van solid-state technologie die een verdubbeling van capaciteit op hetzelfde volume heeft, waarbij de wetenschap dus al zegt dat 3x haalbaar is. Dat werd over de huidige lithium-ion accu's ook geroepen en Renault bewijst dat: de eerste Zoe had 24 kWh, de tweede 41 kWh en nu 52 kWh.

Kortom: het is en blijft allemaal nog wel een "als", maar in potentie is dit dus een enorme stap en als Toyota/Lexus over een paar jaar ineens hun hele gamma met solid-state kan gaan aanbieden, dan is het te hopen voor alle andere fabrikanten dat ze niet nog op li-ion blijven hangen.

Het ergste wat er kan gebeuren is dat Toyota wat langer nodig heeft voordat ze écht elektrisch meedoen.
Wat ik van toyota weet is dat ze nooit voorloper geweest zijn. Ze liepen qua techniek altijd achter maar waren/zijn wel extreem betrouwbaar.

Ze wachten wachten, testen testen voor ze met iets op de markt komen. Echte vernieuwing staan ze niet bekend om.
De Prius was behoorlijk innovatief en hadden ze een wat minder lelijke vormgeving gekozen voor de eerste exemplaren dan had het zeker in het begin wat vlotter gegaan. Toen de Auris hybride verscheen zakte de Prius verkopen als een baksteen.
Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar waterstof om verschillende redenenen. Zo zijn accu's vrij slecht voor het milleu en zou het gebruik van waterstof het aantal accu's in een auto significant kunnen verlagen. Ook zou het mogelijk een betere oplossing kunnen zijn voor vrachtvervoer omdat de actieradius makkelijker hoger kan worden gemaakt.

Omdat waterstofautos gebruik maken van elektrische motoren denk ik dat veel onderzoek (zeker naar efficientie van motoren, opslag in accu's na omzetten van waterstof, etc.) van toepassing is op beide technieken. Wat dat betreft is de gok dus iets minder groot dan je op het eerste gezicht zou denken en hoefde Toyota niet helemaal het wiel opnieuw uit te vinden.

En laten we eerlijk zijn: Model 3 is een stuk sexier dan de Prius 8-)

[Reactie gewijzigd door Xirt op 23 juli 2024 15:59]

Meningen zijn subjectief, maar de Model 3 is toch ook een behoorlijk gedrocht hoor. Verhoudingen kloppen niet en heb je weleens in de auto gezeten? Zelfs in een normale houding komen je knieën bijna boven het dashboard uit, een hele vreemde gewaarwording.

Ik ben absoluut pro duurzame(re) oplossingen dan fossiele brandstof, al is het maar vanwege de lokale uitstoot, en ik vind een elektrische auto ook lekkerder rijden dan welke brandstofauto dan ook. Maar je zal mij niet in een Tesla krijgen. Elektrisch doen ze het fantastisch en lopen ze op veel vlakken voorop (zo ook de superchargers), maar als auto laten ze toch echt grote steken vallen. En niet alles is ze direct kwalijk te nemen, maar let maar op: nu besteld iedereen massaal de Model 3 voor 4-5 jaar tegen 4% (of sommigen nog 8% tot 45k) bijtelling, maar als dat feest over 4 jaar afgelopen is, duikt iedereen weer terug de reguliere auto's in. En daarmee bedoel ik niet per definitie benzine/diesel, maar wel een auto die wel op alle vlakken klopt.
Waterstof is nog steeds actueel bij Toyota.
https://opwegmetwaterstof...waterstofauto-van-toyota/
Ziet er best geinig uit toch?
Volgens mij wacht toyota op solid state accu's. Ik denk dat dit model meer een tussenoplossing is.
Oja dat was ik vergeten. Daar zijn ze wel vol op mee bezig qua onderzoek.
Als het goed is kondigt toyota tijdens de olympische spelen in tokyo solid state accu's en waterstof auto's
Ook niet helemaal correct ze hebben al verschillende keren een intrede gedaan met een volledig elektrische wagen, zelfs voor al de rest er nogmaar aan begon. Dit was de RAV4 EV in de USA, snapte ik ook niet direct dat ze deze niet in japan of EU uitbrachten, aangezien deze maar een theoretische range had van 150km.
Ik denk dat door de slechte verkoop, ze daarom niet verder zijn gaan ontwikkelen met de EV maar enkel met waterstof.
zie volgend artikel voor meer info:
https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_RAV4_EV
Toyota zet, behalve op hybride voertuigen, eigenlijk volledig in op de Solid State Accu, maar wordt door de veranderende markt nu min of meer gedwongen om EV modellen op de markt te brengen.
Helemaal mee eens. Zeker als je het vergelijkt met VW die 20 jaar geleden lekker de sjoemeldiesels uitrolde. Die zijn inmiddels tientallen miljarden aan het investeren en gaan vanaf 2020 volle bak EV met tig modellen in alle prijsklassen. Hele fabrieken worden omgebouwd en de investering in EV worden alleen maar opgeschroefd.
20 jaar? Dat begon pas 10 jaar geleden, de trukendoos van Volkswagen werd in de modellen van 2009 en later geïmplementeerd. En vergeet ook de Lupo 3L niet, de voorloper van de Up.
Had de Lupo 3L ook al sjoemelsoftware, in de zin van NOx-gesjoemel?
Ik weet niet of je de tijdslijn goed in je hoofd hebt zitten, de Lupo 3L is uit 2000, zoals ik hierboven aangeef is het gesjoemel begonnen in 2009.
Ja net wel hoor, vond het daarom raar dat je "En vergeet ook de Lupo 3L niet, de voorloper van de Up." zei ;)
Ik bedoelde die meer als aanmerking op dat VW werd neergezet als een contrast met Toyota als het ging om het milieuaspect. Het lage vebruik van de compacte diesel betekent veel meer voor het mileu dan de extra uitstoot van NOx.
Hangt van de regio af, in Japan zie je zeer veel Toyota EV's op de weg namelijk. Makkelijk te onderscheiden door het TOyota logo met een blauwe glow erachter op de motorkap.
Toyota is ook bezig met waterstof, waar de Japanse overheid fors in investeert
Ja het is een beetje mhè, Max 50Kw laden dat kan echt niet meer tegenwoordig. Een id3 doet dat al een heel stuk beter.
Nomad Moderator Foto & Video 22 november 2019 11:10
De gewone UX250 is er vanaf 43.500 ongeveer. Ik verwacht dat deze dan rond de 50.000 zal kosten en moeten concurreren met een Tesla model 3, een Kia eNiro, Hyundai Stonic electric etc...allemaal auto's met 60+ kWh en met de optie om 100+ kW te laden langs op gelijkstroom langs de weg.
Dit lijkt een beetje een doodgeboren kindje te worden, terwijl dat helemaal niet nodig is. Toyota/Lexus heeft kennis genoeg in huis volgens mij. Ik vermoed dan ook dat (west) europa misschien wel niet de focus is en dat in Japan bijvoorbeeld dit wel voldoet aan de wens van de consument.
Want met deze vormfactor en 54kWh accu zal een wltp norm eerder uitkomen <350km dan >350km..En in die regionen qua range kom je meer uit bij een Opel Corsa of 208 electric, die dan ipv 50.000 voor 35.000 aangekleed en al afgeleverd worden.
Model 3 in die prijsrange heeft nog minder bruikbaar, namelijk slechts 46kWh ;)
Inderdaad tussen de 46 en 48kW (Bruto 55kWh), echter haal ik met mijn SR+ wel gemakkelijk 300km op een lading en kan ik 100kW snelladen, (met de volgende update zelfs 170kW).
Daarentegen is een model 3 wel een stuk aërodynamischer dan dit crossover model
6,6 kW AC laden is, net als 50 kW DC laden, toch niet echt meer om over naar huis te schrijven tegenwoordig.
32A mono-fase laden dus. In de praktijk in NL met 16A laden en dus met 3,6kW laden. Zo'n 15 uur voor een volle accu dus.

Nee, een EV zonder 3-fase AC laden is echt kansloos in Nederland. 3-fase 16A/11kW moet gewoon de standaard zijn op een EV.
Precies. 30 min is wel de max voor snel laden.

En hiermee kun je ook niet in een werkdag de accu vol krijgen.
Eindelijk een echte electrische auto die mijn aandacht trekt!
Waarom trekt-ie je aandacht, en nog wel 'eindelijk'? Het lijkt er dan op dat je al tijden zat te wachten op iets heel bepaalds, een zekere eigenschap of ontwerpdetail dat andere elektrische auto's niet hebben en deze wel.
Ik zie eerder iets dat technisch behoorlijk doorsnee is, en zelfs nog iets daaronder (zie ook de overige commentaren, in de verwachte prijsklasse is meer en beter te vinden). Persoonlijk vind ik ook het ontwerp behoorlijk saai en weinig onderscheidend.
Dus een serieuze vraag, want in het artikeltje lees ik eigenlijk ook niks opmerkelijks waarvan ik rechtop in m'n stoel ga zitten.
edit:typo

[Reactie gewijzigd door jmmk op 23 juli 2024 15:59]

De kwaliteit is echter wel vele malen beter dan de EV's uit de VS die hier zo ontzettend gehypet wordt. ;)
Klinkt prikkelend, maar je geeft geen onderbouwing. 'Vele malen beter' suggereert een levensduur of efficiency of andere kwaliteiten die 'vele malen' (dat is factor 3x, 4x?) beter zijn. Kom maar op met die bronnen, anders dan een persoonlijke overtuiging.
Zelf betwijfel ik namelijk of de kwaliteiten van de diverse merken in dezelfde prijsklasse op dit moment nu zo heel veel van elkaar verschillen, behoudens persoonlijke voorkeuren (geldt overigens ook voor benzine- en dieselauto's onderling). Het blijkt volgens mij niet eenduidig uit dit artikel (bijvoorbeeld een nieuwe laad- of batterijentechniek, slimmere motoren o.i.d.). Misschien is dat er wel, maar het artikel vermeldt het niet. Vandaar dat ik me afvroeg waar @adje123 de verzuchting 'eindelijk' op baseerde.
Zo kan ik nog wel vele links plakken, maar er blijkt een merkwaardig fenomeen te spelen: Tesla-rijders accepteren de matige bouwkwaliteit en afwerking, in tegenstelling tot de meeste rijders van andere merken
Niet bekend met Lexus? Ga eens langs bij de showroom voor een proefrit in een UX/NX/RX of IS/GS/LS/RC. De kwaliteit waar Peatsmoke het over heeft is de algehele kwaliteit van de auto. De materiaalkeuze en bouwkwaliteit zijn erg hoog en dat merk je terug in o.a. het interieur. Geen gekraak of gepiep ongeacht de temperatuur, alles voelt zeer solide aan en op technisch vlak is Lexus een van de absolute toppers als het gaat om betrouwbaarheid.
Wel bekend met Lexus, m'n vriendin heeft er een en ik rijd geregeld in een Lexus SUV van kennissen.
Het zal best bedrijfszeker zijn, daar staan ze bekend om, maar ik vind het geen fijne auto's om in te rijden. En ik vind juist het interieur matig van kwaliteit en erg plastic, tal van klepjes in de auto van m'n vriendin die ik heb gerepareerd (staat zo armoedig, van die half openhangende dingen). Maar nogmaals: het is alleen m'n eigen ervaring, N=1.
Zelf rijd ik in een Mercedes en die bevalt me persoonlijk een stuk beter hoewel-ie vele jaren ouder is, ik zou geen Lexus hoeven. Maar ik spreek hier over benzinemodellen en een persoonlijke rij-ervaring, dus op deze plek off topic.
Kijk eens naar de Polestar 2 :)
Ja eindelijk een elektrische SUV. Oh, daar zijn er al tientallen van. En dan nog maar 50KW kunnen laden ook, zo 2018.
Geen gekke dingen zeggen; noem jij er eens tien verschillende :? :X
Nou misschien is de Kona wat voor jou, ziet er beter uit, meer range, meer vermogen.
54,3kWh voor een SUV? Dat is met hedendaagse standaarden toch heel erg karig? Ondanks dat er nog geen prijzen beschikbaar zijn, zal deze auto niet goedkoop worden
Dat is zeker karig, maar ik denk dat de jarenlange ervaring van Toyota op het gebied van hybrides ze wel gaat helpen om de energieterugwinning bij remmen te optimaliseren en ze daardoor toch een redelijke actieradius kunnen halen. De accu is de grootste kostenpost en draagt flink bij aan het gewicht, dus een kleinere accu is wel belangrijk om de elektrische auto betaalbaar te krijgen. Desondanks zou 400km actieradius, zelfs als het NEDC is met een 54kWu-accu spectaculair zijn. (meest waarschijnlijk is dat Toyota spreekt over NEDC2, want de sjoemel-NEDC1 is inmiddels verboden)
Zie bron artikel: "voor de aandrijving zorgt een 150 kW/204 pk sterke elektromotor. Het volledig onder de vloer geplaatste lithium-ion accupakket heeft een capaciteit van 54,3 kWh, goed voor een actieradius van 400 kilometer volgens de NEDC-norm1"

Denk dat je aan WLTP nog 300 over gaat hebben wat in de praktijk erop neer komt dat je een effectieve range hebt van 200, dan zal hij nog niet leeg zijn maar je rijd het ook nooit niet leeg. (dan sta je daar aan een oplaadpaal met nog 5 km bereik om er dan achter te komen dat de laadpaal defect is)

Vermogen is ook niet speciaal (bij EV's heb je dat nodig gezien het gewicht) Als je hem dan wilt opladen, 6.6kW op wisselspanning voor een EV? Dat is al ondermaats voor een hybride laat staan full EV. Een standaard 13 in een dozijn laadpaal geeft 11kW (mits je alleen staat), een vlotte laadpaal geeft er 22. 50kW op DC, dat is zowat het minimum als je de optie snelladen geeft.

Dit alles voor een auto die nog maar net aangekondigd is, dat het sinds september niet meer toegelaten is te afficheren met NEDC norm 2 en men hier nog even norm 1 erbij haalt zegt ook genoeg. Lexus loopt duidelijk jaren achter, tenzij de prijs heel gunstig is zullen ze er niet veel van verkopen.

Moet daar ook wel bij zeggen dat het in EV/hybride land hard gaat met vooruitgang, veel harder dan het tempo wat we gewoon zijn voor auto's.
Je opmerking over NEDC klopt niet: Wat er in september is veranderd is (1) de NEDC1 is verboden behalve voor modellen die binnen 1 jaar niet meer verkocht zullen worden (2) autofabrikanten moeten WLTP-cijfers beschikbaar hebben. Omdat veel wetgeving in Europa uitgaat van de NEDC zijn de NEDC2-cijfers nog zeer relevant, bijvoorbeeld om de BPM te berekenen. Tegelijkertijd is in september een periode ingegaan, ik dacht 2 jaar, waarin overheden hun wetgeving moeten aanpassen. De Nederlandse overheid heeft gekozen voor 1 juli 2020 voor het overgangsmoment, tot die datum wordt de BPM met de NEDC2 berekend, na die datum met de WLTP.
Wat zou de doelgroep zijn? Oudere vandagen die een makkelijke instap willen? Veelrijders zullen deze auto mijden.
In Nederland vooral leaserts.
Over een jaar of 3 is de bijtelling al 16% en dus is die bijna niet meer lager dan benzine/diesel wagens (22%) en dus vanwege de (meestal) duurdere aanschaf al een stuk minder interessant.

Deze auto zal in 2020 komen en is dan dus nog wel interessant misschien voor lease rijders, maar vanaf 2022 is elektrisch (tenzij de prijzen van de auto's behoorlijk naar beneden gaan) niet persé meer heel voordelig..
Precies, dus iedereeen die roept dat ze zo'n auto rijden voor het milieu rijden zijn volstrekt ongeloofwaardig als dat het gevolg is. Het gaat gewoon om de doekoe.

[Reactie gewijzigd door RodeStabilo op 23 juli 2024 15:59]

Tuurlijk gaat het om de doekoe. Je moet ergens compensatie krijgen voor de ongemakken van de beperkte range :)
Mwah, ik rij zelf een Hybride, had ook een goedkopere niet hybride kunnen nemen. Maar het elektrische gedeelte sprak me aan, beter voor milieu, ik laad als het kan elke dag en rijdt alleen op snelweg gecombineerd. In bebouwde kom (als ik nog stroom hem uiteraard) gewoon op stroom.

Betaal dus meer (eigen baas) voor de auto + bijtelling. Gaat niet alléén om de doekoe, maar ik zal hierna (nog 2 jaar te gaan met deze) wellicht minder snel voor weer een (elektrische) lease auto gaan, omdat de financiele voordelen helemaal verdwijnen en het dan toch wel érg duur zal worden.

Een tweedehands elektrsiche auto privé kopen is dan wel weer een optie.. Maar we zullen het zien, eerst me termijn uit zitten.
Ik denk dat de overheid tegen die tijd het rijden in auto's met fossiele brandstoffen onaantrekkelijker gaat maken ipv het blijven subsidiëren van elektrische auto's.
Gaan leaserijders blij zijn met een auto met een bereik van minder dan 400km?
Waarom niet ?

Zijn genoeg leaserijders die gewoon woon-werk verkeer hebben en incidenteel een klanten bezoek, dan red je het wel met een bereik van <400KM + eventueel FastNed.

Zijn ook Hyundai Ioniq lease auto's en die hebben een bereik van, pak 'm beet 200KM..
Het hoeft ook niet goedkoop, want het is een Lexus :)

[Reactie gewijzigd door Leader98 op 23 juli 2024 15:59]

Weet ik, ben tevreden ex-Toyota rijder :-)
Ze kwamen alleen niet snel genoeg met een leuke PHEV, dus nu Mitsubishi.
Het is wel wat meer dan dat. NIet dat er veel mis is met een Volkswagen of Toyota. maar bijvoorbeeld Audi en Lexus zjin meer benchmarks voor het neerzetten van nieuwe technologie.THe best of the best wat deze merken kunnen bieden.
De specs vallen inderdaad tegen.

Verschillende mensen hebben het over de tegenvallende snellaadsnelheid van 50 kW, maar niemand heeft het nog over de ook tegenvallende AC-laadsnelheid van 6,6 kW. Dat is nog belangrijker dan de snellaadsnelheid - de meeste mensen zullen hun auto niet elke keer aan een snellader hangen, maar thuis of op straat aan de laadpaal. Veel andere auto's kunnen laden met 11 kW aan de laadpaal, en daarbij vergeleken is 6,6 kW niet erg geweldig.

Kijk bijvoorbeeld naar de Hyundai Kona Electric, 64 kWh capaciteit, 150 kW snelladen en 7,2 kW normaal laden. Al beter dan deze Lexus.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 23 juli 2024 15:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.