Dat is niet helemaal waar, Toyota is al tijden aan het investeren in solid-state batterijen. En daarnaast is het ook niet zo dat er maar op 1 paard gewed hoeft te worden.
Zo is hun hybride technologie ook nog steeds in ontwikkeling, verfijning weliswaar, maar niet zonder resultaat. Ik heb met de Toyota Corolla hybride mogen rijden en ondanks dat die op papier vrijwel gelijk lijkt aan de in 2009 geïntroduceerde Prius hybride aandrijflijn, kostte het mij geen moeite om een verbruik van 1 op 27 met de Corolla te halen. Eerder genoemde Prius heb ik zelf gehad en daar bleef het toch echt steken bij 1 op 21. Het is geen baanbrekende vooruitgang, maar zelfs een diesel gaat die verbruikscijfers niet halen.
Terug naar solid-state batterijen: ja dat is nog heel pril allemaal, maar de techniek belooft veel. Ten eerste heeft solid-state de potentie om een tot 3x grotere capaciteit in hetzelfde volume te stoppen, waarbij solid-state ook nog eens ietwat lichter is in hetzelfde volume. Wellicht zijn de eerste generatie batterijpakketten voor auto's straks nog niet 3x zo groot (capaciteit) maar 2x, dan nog is dat een enorme winst. Bekijk het maar zo: de gemiddelde elektrische auto die vandaag de dag uitkomt heeft een ~50 kWh accupakket. Zo'n accupakket weegt pakweg 300 kg. Met solid-state kan je straks dus in hetzelfde volume 100 kWh kwijt en dan zal het iets lichter uitpakken, maar laten we voor het gemak gewoon 300 kg aanhouden.
Dat betekent weer 2 dingen: ten eerste dat als een auto uitgerust gaat worden met een 50 kWh solid-state batterij, dat deze dus geen 300 kg zal wegen, maar slechts ~150 kg. Maar dus ook dat de auto daardoor verder gaat komen op dezelfde accu, omdat er zoveel gewicht bespaard wordt. Ik neem voor het gemak de Renault Zoe R135 met 52 kWh pakket als vergelijk, omdat dat een doodnormale auto is. Deze weegt nu 1475 kg en heeft daarbij een werkelijk verbruik van 16,5 kWh per 100 km, wat weer neerkomt op 315 km werkelijke range (
bron).
Als dezelfde auto straks een 50 kWh solid-state accupakket krijgt, zou het gewicht terug gaan naar 1325 kg (ongeveer). Dat is een besparing van zo'n 10% op de totale auto, iets wat direct terug te zien zal zijn in het verbruik en daarmee het bereik.
Als dezelfde auto straks een 100 kWh solid-state accupakket krijgt, zou het gewicht gelijk blijven op 1475 kg, maar de auto dus gewoon 630 km ver kunnen komen. Gewicht en volume blijven immers (give or take) gelijk, dus met dezelfde elektrische motor, blijft ook de efficiëntie gelijk en wordt je range letterlijk verdubbeld.
En deze berekeningen gaan allemaal uit van solid-state technologie die een verdubbeling van capaciteit op hetzelfde volume heeft, waarbij de wetenschap dus al zegt dat 3x haalbaar is. Dat werd over de huidige lithium-ion accu's ook geroepen en Renault bewijst dat: de eerste Zoe had 24 kWh, de tweede 41 kWh en nu 52 kWh.
Kortom: het is en blijft allemaal nog wel een "als", maar in potentie is dit dus een enorme stap en als Toyota/Lexus over een paar jaar ineens hun hele gamma met solid-state kan gaan aanbieden, dan is het te hopen voor alle andere fabrikanten dat ze niet nog op li-ion blijven hangen.
Het ergste wat er kan gebeuren is dat Toyota wat langer nodig heeft voordat ze écht elektrisch meedoen.