Panasonic S1H ondersteunt Apples ProRes RAW-formaat vanaf 25 mei

Panasonic heeft de komst van nieuwe firmware aangekondigd waarmee het mogelijk wordt om videodata in 5,9k en 4k op te nemen in het ProRes RAW-formaat van Apple. Dat is alleen mogelijk als een Atomos Ninja Inferno V-opnamemonitor wordt aangesloten.

Panasonic meldt dat het gaat om videobestanden van maximaal 5,9k of 5888x3312 pixels met 30, 25 of 24fps en een 16:9-beeldverhouding. Daarnaast is het mogelijk om beelden met een resolutie van 4128x2176 pixels te maken via een uitsnede van de sensor conform het Super 35-formaat, in combinatie met 24, 25, 30, 50 of 60fps en een beeldverhouding van 17:9. In het Super 35-formaat, dat iets kleiner is dan aps-c, ondersteunt de firmware ook een filmfunctie met een 4:3-beeldverhouding in combinatie met een 3,5k-resolutie en anamorfische objectieven. Daarbij is 50fps de maximale beeldfrequentie. Het gaat hierbij in alle gevallen om een output via hdmi met een 12bit-kleurdiepte, mits de Atomos Ninja Inferno V-opnamemonitor wordt gebruikt.

Toen het Panasonic S1H-systeemcamera met fullframesensor vorig jaar in september uitkwam, beloofde het bedrijf al dat deze update zou komen. Het toestel kan momenteel ook intern beelden opnemen met een 5,9k-resolutie en maximaal 30fps, maar dat gaat niet verder dan een 10bit-kleurdiepte en kan nog niet in het ProRes RAW-formaat van Apple. Vanaf 25 mei is deze gratis firmware-update te downloaden op de internationale Lumix-servicewebsite van Panasonic.

Eerder kregen de Nikon Z6- en Z7-systeemcamera's al de optie om de video-output in het ProRes RAW-formaat mogelijk te maken, wat ook bij die camera's het gebruik van de Atomos Ninja Inferno V-monitor inhoudt. In tegenstelling tot de S1H moeten de Nikon-camera's er echter wel voor worden aangepast; gebruikers moeten de Nikon-camera's naar een servicepunt sturen en betalen voor de benodigde hardwarematige aanpassing.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-04-2020 • 10:40

20 Linkedin

Reacties (20)

20
20
17
3
0
2
Wijzig sortering
Wat raar, je moet een bepaalde monitor hebben om in Apple's RAW formaat op te kunnen nemen?
Wat is het doel? Iemand meer uitleg (voor een video-leek)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 21 april 2020 10:46]

ProRess heeft een veel hogere bitrate dan de meeste camera's intern kunnen opnemen. Intern opnemen heeft twee beperkingen. Allereerst de opslagcapaciteit (de genoemde externe recorder gebruikt een SSD in plaats van een SD-kaart). Daarnaast zou intern opnemen met de voor ProRess benodigde hoge bitrate leiden tot oververhitting van de camera.

De hoge bitrate van ProRess wordt voornamelijk verklaard door het verschil tussen intraframe en interframe compressie. Het meest gangbare formaat voor interne video recording H264 gebruikt interframe compressie: van een frame naar de volgende worden alleen wijzigingen opgeslagen. Dat kan tot artefacten leiden. ProRess gebruikt (evenals de concurrent DNxHR) intraframe compressie: elk frame wordt afzonderlijk opgeslagen. Daarvoor is een externe recorder nodig. Maar dat de camera een hdmi-output heeft met deze hoge kwaliteit is bijzonder. Zo is de output 12 bit (bitdepth, niet te verwarren met bitrate). Ter vergelijking: de Sony A7III heeft een output van 8 bit. Daar zit nog een stap van 10 bit tussen.

ProRess RAW doet hetzelfde, maar dan met nòg meer beeldinformatie. Zie de Apple ProRes RAW White paper. Hieruit volgt dat ProRess RAW de waarde van de individuele subpixels (aparte pixels voor rood, groen en blauw) bevat in plaats van de berekende waarde van de pixels (RGB tezamen). Op Wikipedia staat over RAW: "Like undeveloped photographic film, a raw digital image may have a wider dynamic range or color gamut than the developed film or print." Het grootste voordeel van de hogere kwaliteit is dat je in de nabewerking meer mogelijkheden hebt om bijv. schaduwen lichter te maken of om de witbalans aan te passen.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 21 april 2020 13:37]

In vergelijking met andere RAW formaten is ProResRAW de minst flexibele: https://www.slashcam.de/a...mate-und-deren-Funkt.html.
Maar goed, je hebt dan wel een echt Apple product(veel hype en marketing, weinig product).
Ik dacht ook dat formaten (zoals "gewoon" RAW) meestal vastgelegd werden zodat ze ook buiten één vaste situatie bruikbaar/uitwisselbaar zijn... iig voor de mensen die geïnteresseerd zijn in technische mogelijkheden ipv lock-in :p
CinemaDNG uncompressed komt het dichtste bij gewoon RAW, zelfde geldt voor ARRIRAW.
Dit zijn beide ongecomprimeerde 16bits data gegevens die worden opgeslagen in een 12 bits logged container. De enige die ook 16 bits opslaat is Sony's X-OCN.
REDCodeRAW (.R3D) heeft de beste compressie/kwaliteit verhouding.
CineformRAW is met afstand het RAW formaat die het minste compute vermogen nodig heeft met een iets slechtere compressie/kwaliteit verhouding (.R3D 5:1 ~ CineformRAW 4:1).
Alles overziend vind ik CineformRAW nog steeds het beste overall RAW format, kijkende naar compressie/qualiteit, weinig compute power en opensource($20 per camera licentie kosten).

CineformRAW is zo goed dat niemand het gebruikt(helaas), KineRAW 2.0 van Kinefinity is een afgeleide van CineformRAW. BRAW is ook redelijk licht maar niet echt RAW te noemen omdat het deels ge-debayered is.
Leuk om te zien dat het Apple vereringsvirus ook op deze site aanwezig is, "nothing beats religion".

Oordeel zelf:
https://www.slashcam.de/a...mate-und-deren-Funkt.html

[Reactie gewijzigd door Misha Engel op 21 april 2020 22:55]

Top antwoord!!
Tijdje geleden kwam die frame/interframe hier al eens ter sprake en daardoor begrijp ik uw antwoord volledig. _/-\o_
Het is niet alleen een monitor, maar ook een geavanceerd opname apparaat.
Een hoop rekenwerk wordt hierin gedaan en dus niet in je camera en dat scheelt veel warmte/energie.
Ondertussen opgezocht en idd, er ontbreekt "recorder" in de beschrijving.
https://www.bhphotovideo..../atomos_ninja_v_5_4k.html
@Koekiemonsterr

[Reactie gewijzigd door OxWax op 21 april 2020 10:55]

De aanschaf van de recorder is het begin. Er komt een SSD bij van Sony of Angelbird. Die zijn prijzig. Mogelijk wil je ter bescherming een cage van bijvoorbeeld SmallRig. Nog wat spul om het ding handig te monteren aan je camera, statief of zoiets. De prijs van de Atomos kan nog een keer over de kop gaan...
RAW is ook niet meer wat het geweest is...
Je wordt gedownmod maar ergens heb je een punt volgens mij:
Ik vroeg me hetzelfde af. Is ProRes RAW wel RAW?

Zover ik kan lezen is deze data nog steeds 'encoded' al dan niet 12-bit, maar geen ruwe sensor data zoals je bij foto's zou hebben. Veel van de moderne camera's hebben namelijk een 14-bit sensor en als we over foto's praten 14-bit RAW files.

Daarnaast staat in de specs van de Atomos Ninja V dat de HDMI IN, true 10-bit uncompressed kan ontvangen. Betekent dit nu dat je maximaal 10-bit kan opnemen of hoe zou ik hypothetisch de 12-bit kunnen captureren?

Desalnietemin, keurig dat Panasonic dit gratis beschikbaar stelt middels een firmware update. Begrijp me niet verkeerd, 10-bit of 12-bit is al indrukwekkend, gezien de benodigde hoeveelheid data. Zie ook de comment / berekening van @Adion
Zie de Apple ProRes RAW White paper. Hieruit volgt dat ProRess RAW de waarde van de individuele subpixels (aparte pixels voor rood, groen en blauw) bevat in plaats van de berekende waarde van de pixels (RGB tezamen). Weet iemand of RAW bij fotografie verder gaat dan dat? Uit Wikipedia lijkt te volgen van niet. De meest interessante zin daaruit: "Like undeveloped photographic film, a raw digital image may have a wider dynamic range or color gamut than the developed film or print." En dat volgt er m.i. uit dat de waarde van de subpixels wordt opgeslagen.

Tot slot ondersteunt de Atomos Ninja V wel 12 bit. Maar alleen bij 'enabled camera's'.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 21 april 2020 13:19]

Dank voor de informatie.
Uit het white paper van Apple ProRes blijkt inderdaad een Bayer Array wordt opgeslagen / getransporteerd dat wil zeggen dat het demosaicing-process later kan plaats vinden en dit is juist fundamenteel anders dan bij voorbeeld een encoded stream waarbij de demosaicing al opgeslagen ligt in het beeld. Met Apple ProRes heb je dus informatie van de individuele pixel in de camera sensor zelf.

Dit los van het feit of je deze pixels nu 10, 12 of 14 bit zijn. Enige 'winst' die we nu nog kunnen halen is 2-bit extra range DR per pixel van de Bayer Array. Met 12-bit heeft een individuele pixel 4096 niveaus tussen de lichste en donkerste waarde, met 14-bit zou dat stijgen naar 16384. Kost natuurlijk wel bizar veel opslag wat natuurlijk andere praktische nadelen oplevert.

[Reactie gewijzigd door Mr Pingu op 21 april 2020 13:35]

Als aanvulling: prores raw komt in verschillende compressieverhoudingen. Er wordt lossy compression toegepast zoals bij jpeg compressie en dus geen conservative compression zoals bij zip. Dus écht raw is het inderdaad niet.
Het grote verschil is dat bij 'gewone' compressie er eerst ge-debayered wordt en vervolgens worden die resulterende pixels die allemaal een kleur en helderheid hebben gecomprimeerd. Bij Prores wordt de compressie toegepast voor de de-bayering. Dus in feite worden dan 3 zwart-wit beelden gecomprimeerd, één voor iedere primaire kleur (bij wijze van spreken, ze zullen ook wel iets doen met de correlatie tussen de drie beelden, die vrij groot zal zijn). Comprimeren voor het debayeren geeft je de mogelijkheid om na het decomprimeren de data op dezelfde manier nog te kunnen manipuleren als bij een echte raw opname met de ruwe bayer data.

Edit: als ik wat verder door had gelezen had ik mij deze reactie kunnen besparen. Nou ja, als meerdere mensen het zeggen moet het wel waar zijn hè.

[Reactie gewijzigd door mschagen op 21 april 2020 14:28]

Misschien was het handig geweest om erbij te vermelden dat die verplichte monitor wel een accessoire van bijna €800 is ;)
Het is ook camera van bijna 4000 euro :)
Indien het signaal ongecompresseerd in de oorspronkelijke Bayer-layout verstuurd word (en er dus slechts 1 kleurwaarde per pixel verstuurd word, in een patroon afwisselend tussen rood, groen en blauw) komt dat neer op 836 MB per seconde! (5888*3312*30fps*12bits / (8bits/byte))

ProRes Raw lijkt wel compressie toe te passen, afhankelijk van het opgenomen beeld, maar volgens apple kan die wel 2x tot 3x kleinere bestanden leveren.
Nog steeds een 400MB per seconde dus om de data op te slaan. Op de 1TB SSD die eerder vermeld werd past dan ongeveer 40 minuten opname.
De S1H is de enigste mirrorless camera die men mag gebruiken voor netflix series:

https://www.bhphotovideo....rtified-mirrorless-camera

:*)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee