Fibaro kondigt Home Center 3-gateway met zigbee-ondersteuning aan

Fibaro heeft de derde generatie van zijn Home Center-gateway voor smarthomes aangekondigd. Het apparaat heeft onder andere een krachtiger soc en de fabrikant heeft ondersteuning voor onder andere zigbee toegevoegd.

In aanvulling op ondersteuning voor Z-Wave, zoals de Home Center 2 had, kunnen gebruikers met de HC3 van Fibaro ook hardware met het zigbee-protocol integreren. De Home Center 3 biedt daarnaast ondersteuning voor wifi-ac op 2,4GHz en 5GHz en voor bluetooth low energy. De antenne is in tegenstelling tot bij de voorganger ingebouwd. Ook bekabeld is de gateway aan te sluiten via een ethernetpoort.

Wat de processor en geheugen betreft heeft Fibaro zijn Home Center een upgrade gegeven. De processor is een arm-quadcore met Cortex A53-cores op 1,2GHz, waar de soc van de HC2 nog een dualcore-Atom op 1,8GHz was. Verder is er nu 2GB ram en 8GB opslag, tegenover 1GB ram en 2GB slc-opslag, met daarnaast 4GB mlc voor de recovery, bij de Home Center 2.

Daarnaast meldt de fabrikant samengewerkt te hebben met Kaspersky Labs voor de beveiliging. Als resultaat noemt het bedrijf de toepassing van versleutelde gegevensoverdracht, zowel lokaal als extern. Daarnaast is de gateway voorzien van dual boot met een lokale back-up en een back-up via internet.

De prijs is nog onbekend. De HC2 van Fibaro staat in de Pricewatch voor gemiddeld zo'n 500 euro.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-01-2020 • 15:33

56 Linkedin

Reacties (56)

56
56
39
8
1
16
Wijzig sortering
Hier btw wat meer informatie:

https://www.fibaro.com/en/products/home-center-3/

Protocol & The range of radio frequencies:

Z-Wave (500) 868.0-868.6 MHz 869.7-870.0 MHz

433MHz (OOK, FSK, GFSK)
433.54-433.92 MHz
868 MHz (OOK, FSK, GFSK)
868.3-868.94 MHz

ZigBee 2405-2480MHz

Wi-Fi (802.11 b/g/n/a/ac)
2400-2483MHz 5150-5350MHz

Bluetooth Low Energy 2402-2480MHz

[Reactie gewijzigd door basjuhh op 7 januari 2020 16:11]

Had wel de Z-wave (700) verwacht als ze echt vooruitstrevend willen zijn.
Waar zie je dan staan dat deze ook 433MHZ (dus kaku) kan aansturen, want dat kan ik niet vinden.
Bovenstaande informatie is een copy en paste van de site van Fibaro:

433MHz (OOK, FSK, GFSK)
433.54-433.92 MHz

URL: https://fibarobenelux.com...s-home-center-3-ces-2020/
Wordt dus ook weer tijd voor een soortgelijk hardwareupdate van de Homey (pro).
Gebruik de homey pro, na eerst de eerste versie te hebben gehad, nu enkele maanden en hij begint jammer genoeg ook weer te vertragen en te stotteren. :'(
Ik heb 281 “apparaten” , 98 flows & 43 “apps” tot nu toe toegevoegd en ben zojuist begonnen om homey met alexa via IFTTT aan te sturen. O-)
Dus doe mij maar ook zo’n snelle cpu en werkgeheugen en vooral ook bedraade LAN Homey Super Pro. (Wifi is toch soms te langzaam kwa reactietijd) ondanks 3 unifi access points. PoE misschien zelfs ?


(En daarbij worden mijn Wemo wifi stekkers en mijn osram lightify stekkers,bewegingsmelders & knoppen meer ondersteund |:( (vroeger wel met een eerdere versie van de origineke wemo/osram app) en heb ik nog zo’n 20 zwave apparaten die er nog op moeten. Waardoor het aantal “apparaten” makkelijk de 350 zou kunnen halen. _/-\o_ laat staan de 48 tuya/smart home wifi stekkers die te ingewikkeld zijn voor athom om te integreren. Waarom kan ik via google/alexa dat wel met alleen de inloggegevens ? Ik heb zo een gevoel dat athom het bewust moelijk(er) maakt goedkope(re) apparaten/stekkers toe te voegen. Omdat ze daaraan zelf (via hun shop) minder of niets verdienen. )

Misschien een andere idee voor athom : ga samen werken met fibaro en laat de hardware aan hun over en richt je als Athom op puur de software (voor HomeCenter 3). Maak dus net als bv. Plex een software die overal draait voor smarthome systemen zoals plex voor media bestanden.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 8 januari 2020 14:33]

Helemaal mee eens :)

Tijd voor een hardware upgrade aan Homey's kant. Zonder de pro mee te nemen staan ze bij de normale homey sinds 2016 stil. Hardware is eerder uitgekleed (nfc/microfoons).

[Reactie gewijzigd door rvdeijk op 9 januari 2020 22:12]

Dat is een aardig volle configuratie, mooi!

Staat me bij dat er nu een Tuya app voor de Homey is die goed zou werken, of is dat het ook niet?
In hoeverre kan dit eigenlijk veel storing/interferentie geven als je 48 wifi stekkers met je AP/router hebt verbonden? Verder wel blij met die Tuya spullen?

BTW, begreep dat er zelfs een X10 app is voor de Homey, dan kun je (via 433 Mhz) ook nog wat legacy devices aansturen :-) Zou dat bij deze HC3 ook kunnen (zie daar ook 433 Mhz bij staan)?

Heb mijn huidige huis nog vol met X10 (20(!) jaar geleden zo ingericht) en werkt eigenlijk prima, simpel, maar stabiel. Ga dit jaar verhuizen, en wil natuurlijk ook gelijk Smart Home upgraden, dus zit te kijken naar zowel de pro dingen (maar lijken me erg complex, zie ik ook bij vrienden die bv HASS of Domoticz hebben) als de meer "user friendly" Homey en Fibaro. Integratie van meerdere protocollen is natuurlijk altijd handig, en viel me op dat de Homey dus zelfs X10 support!

Goed, nog even wat leeswerk doen dus. Hopelijk komt Homey nog met een hardware upgrade.
Die tuya app vraagt teveel extra gedoe :
“Warning: This app is not plug and play finding the ID and Key needed tot communicate with the tuya cloud takes some doing.”

Een normale (enkele)router/wifi/accespoint zou bij die 48 wifi-stekkers ook capituleren denk ik.
Maar ik heb een opstelling van ubiquiti met een 2 NanoHD accespoints(op dezelfde verdieping ongeveer 12 meter van elkaar verwijderd, 2 ubiquiti switches en een USG-Pro 4 met nieuwste cloudkey. (Waarvoor ook een homey app er is!)

Kaku/433 MHz is ook beperkt/bewerkt sinds het begin. Voorheen kon ik al mijn oude Kaku (=klik aan klink uit) apparatuur (ook zonder A in het modelnummer toevoegen (op mijn eerste/oude homey (niet pro). Dat gaat niet. |:(
En de broadlink aap vraagt om al in “IHC for EU” gecongigureerde apparaten opnieuw in te stellen resp. volgens mij zelfs eerste te wissen. |:(

Terwijl voor tuya & broadlink resp. “Smart Life” en “Ihc for EU” je bij alexa,google, en zelfs IFTTT allen maar moet inloggen om bij de apparten te komen.
Daarom gebruik ik, maar imho misbruik ik, nu Virtuele schakelaars die ik via flows en daarin een IFTTT applet voor “aan” of “uit” start om dezen dan aan of uit te zetten.
Ik gebruik trouwens de GoSund SP111 wifi stekkers meestal verkrijgbaar bij amazon(.nl/de).

Alle goedkope stekkers/aaparaten worden niet of niet goed ondersteunt (, terwijl ze soms in een vroegere app versie, toen ze nog duur waren en een groetere marge bij verkoop beloofden, wel ondersteunt werden resp. wel werkten. Voorbeelden : Wemo wifi stekkers, oudere KaKu apparatuur(stekkers,knoppen,bewgingsmelders, deur-raamsensoren, schemersensoren etc.) & Osram Lightify systeem(stekkers,bewegingsmelders,knoppen) met hun eigen hub.
Opeens niet meer werkend/ondersteund !!?? Moet ik opeens ongeveer 53 apparaten in een keer wegggoien/vervangen ??
Het grote PRE van Homey was toch net zo mooi dat het van alles en nog meer ondersteunde en samen kon laten werken ?? (En het hoeft niet alles rechtstreeks door Homey aangestuurd worden hoor.) Of wordt het alleen nog ondersteund als het nog marge opbrengt (in the athom/homey store ?? :?

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 12 januari 2020 19:03]

De eerste hardwareupdate -upgrade zou een hardware addon/dongle kunnen zijn waardoor de huidige Homey(Pro) bedraad aan het netwerk verbonden kan worden.
Aangezien de stroom via een usb-poort komt zou dat moeten kunnen.
Net als de usb-lanadapter voor fire-tv-stick van amazon die ook tussen de usbvoeding en de stick wordt verbonden en dan dus een lanpoort toevoegt aan de normaal Alleen-wifi-stick.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 12 januari 2020 19:14]

Zoiets is niets voor een Tweaker. Die moeten lekker rommelen met Domoticz/HASS/Openhab, Linux, Esp8266, Arduino en dat soort spul. :*)
Precies! En dan op zaterdagochtend (langs de lijn) wederom telefonisch aan de vrouw uitleggen welke knopjes ze moet indrukken om de screens naar beneden te krijgen en de surround set aan te zetten omdat er ergens een device gereboot heeft ;)

Wellicht een beetje overtrokken maar ik moet zeggen dat ik wel blij ben met mijn HC2.
Als je alles goed hebt aangelegd zou je de screens gewoon handmatig moeten kunnen bedienen, net zoals alle andere apparaten.
Als je alles goed geregeld hebt dan zit er een heel hoog W.A.F. gehalte in en heb je ervoor gezorgd dat er overal een check voor in zit en dat de bediening voor je vrouw op haar iPad in Jip en Janneke is neergezet.
Zo heb ik dat hier ook gedaan, daarbij heb ik er ook voor gezorgd dat handmatige bediening nagenoeg niet meer nodig is.
Verlichting is allemaal tijd + beweging aangestuurd.
Schermen, tijd + lux + geen/wel-regen + geen/wel-wind
Verwarming, tijd + beweging, en dat zelfs per kamer in huis.

Heeft me wel een paar jaar geduurd en ben (met inbreng van vrouwlief) nog steeds dingen aan het tweaken maar moet zeggen dat het heel erg makkelijk en betrouwbaar werkt.
Heeft me wel een paar jaar geduurd en ben (met inbreng van vrouwlief) nog steeds dingen aan het tweaken maar moet zeggen dat het heel erg makkelijk en betrouwbaar werkt.
Het kost inderdaad veel tijd, maar dan werkt het ook gewoon goed. Als je er half werk van maakt kun je het net zo goed niet doen.
Dat kan bij mij ook gewoon hoor. Als de HC2 niet werkt kan alles gewoon met de standaard schakelaars bediend worden. :)

Ik bedoelde dat als je allemaal custom made systemen aan elkaar knoopt, er wellicht sneller een point of failure is dan bij een premade systeem.

En inderdaad met Lua, ifttt etc valt er nog genoeg te tweaken
Eens, er valt nog steeds genoeg te doen met fibaro...met lua kun je je aardig uitleven als tweakers en als minder technisch onderlegde kun je aardig uit de voeten met de magic en block scenes
Waar komt de opmerking over zigbee vandaan? In de specs (https://www.fibaro.com/en...-center-3/specifications/) is ook niks terug te vinden over zigbee.
Uit de nieuwsbrief:
One piece to do it all
Home Center 3 smart home gateway contains management center running FIBARO devices in combination with hardware based on Z-Wave protocol or even a 100 of Nice devices. If this is not enough, it is ZigBee-ready as well, so users can integrate with hardware using this protocol as a standard. Powerful components and chips are designed to introduce software updates enabling new features. Ethernet port and Wi-Fi gave the Gateway a network connection diversity and a broader range than ever before so it can be placed anywhere around the house. From now on, we are talking about the most advanced smart home gateway on the market, which is ready for further features development. Home Center 3 is a turning point for the entire smart home environment.
ah thanks, bijzonder dat ze er op de productpagina zelf niks over vermelden...

Ik ben vooral benieuwd naar de software; op HC2 moest je door allerlei hoepels en moeilijke workarounds werken om bepaalde integraties goed te laten werken (philips hue bijvoorbeeld).
Dat is ook de reden dat ik de HC2 binnen een week weer de deur uit heb gedaan en vervangen door home assistant.
Inderdaad. Dit zou een mooie ontwikkeling zijn, al hoop ik dat ze toch echt wat betere ondersteuning voor '3rd party' devices gaan aanbieden. Het gebrek aan integratie van bv. Zigbee en andere 'apps' is toch wel de reden geweest dat ik hem na een jaar verkocht heb en nu al meer dan een jaar erg blij ben met m'n Homey.
Deze post vond ik op het forum van Fibaro.
From now on it supports not only the Z-Wave protocol but also the most popular including Nice, ZigBee and Wi-Fi protocols.
(minimaal) 500 euro voor een device waarmee je vervolgens (dure) zware of (redelijk goedkope) zigbee devices kunt aansturen. Dan ben ik toch blij dat ik geswitcht ben naar een node red server en wifi based devices (tasmota en shelley). Scheelt een hoop geld en de stabiliteit van je wifi netwerk heb je zelf in de hand itt zware en zigbee.
Ja, de pricing snap ik niet helemaal. Ok, het apparaat kan heel wat. Maar een USB-stickje van 3 euro en een Raspberry Pi kan exact hetzelfde als je gewoon zigbeen en wifi devices wil aansturen.
Je betaalt ook voor de software natuurlijk. Ik neem aan dat de software van Fibaro een lager 'tweakers' gehalte heeft dan de software op jouw Raspberry. Veel mensen betalen graag wat meer voor gebruiksvriendelijkheid. Dat is met alles zo. Ooit betaalde mensen bijvoorbeeld meer geld voor een auto, zodat ze niet meer een sleutel in hun deur hoefde te steken, maar op een knopje konden drukken.. Ja ze hadden ook zelf iets kunnen tweaken, maar dit was toch een stuk makkelijker..
Dit klopt. Bij Fibaro heb je de keuze in de GUI. Of met blokjes scenes en automations in elkaar klikken (beginner) of LUA programmeren (gevorderde).

Deze discussie is er altijd en toch heb ik bij de bouw van mijn huis gekozen voor de "dure" Fibaro HomeCenter 2. Waarom? Als je ook alle actuators Fibaro pakt werkt het ontzettend goed met hun controller en is rock solid. Ze creeeren een soort Apple ervaring als je hun eigen producten gebruikt. Ja er zijn veel negatieve berichten op het Internet, maar veel scenes zijn ook heel slecht gemaakt. Je moet goed nadenken bij wat je doet. Ik heb diverse grote automation (scenes) draaien en het geheugen gebruik is minimaal. Fibaro ondersteund third party apparaten, maar iedereen kan snappen dat als je de vendor eigen apparatuur gebruikt dat het dan het beste werkt.
Ik ben in het bezit van de HC2 en die draait nu stabiel. Ja er zijn wat hobbels genomen maar het meeste is zo goed al overwonnen. Veel hangt af van wat voor scenes je gebruikt, schrijft over de stabiliteit. Maar er zijn tegenwoordig legio aan stabiele scene's waardoor je nauwelijks meer grote problemen tegen komt.
Ik heb ook openHAB op een minipc draaien om mee te spelen maar daar is de leercurve stukken hoger en hangt de hele GUI en app ervaring af van jou kwaliteit als programmeur. En aangezien ik een 2e kleine meid in mijn leven heb daar nu zeker niet de tijd voor heb.
Natuurlijk kun je alles proppen op een RPi maar voor openHAB als HA hebben de meeste ervaren users het ook op een wat duurder systeem gezet als ik zo de forums lees en dan ben je ook al het nodige geld kwijt.

Ik denk dat op domotica gebied heel veel beschikbaar is en voor ieder wat wils.
Fibaro is behoorlijk toegankelijk waarbij je toch de nodige advanced feutures tot je beschikking hebt en de combi met goede hard en software komt met een prijs dat is waar.
Dit is veruit het beste unique selling point, in mijn ogen is de software meest gebruikersvriendelijk van allemaal.
Hoe ver komt jouw wifi zonder repeaters?
Maar een Z-Wave netwerk heeft ook aardig wat devices nodig die als repeater dienen om overal in je huis verbinding te krijgen.
en met een prijs van 40 a 50 euro voor een fibaro inbouw module of een 35 euro oid voor een socket-plug kan je net zo goed je wifi fatsoenlijke upgraden en Shelly inbouwen :P
Met de huidige isolatie vereisten in nieuwe woningen is het net op het randje voor mij met Shelly's. Sommige geven echt 1 streepje bereik aan terwijl de dekking prima is (meerdere ubiquiti AP's).
Daarentegen werken de Hue lampen perfect zonder een uitgebreid apart netwerk.

Ik ben prima tevreden met beide systemen maar als ik het nu opnieuw zou moeten doen dan zou ik denk ik voor Z-Wave kiezen...Of nog even wachten tot er een nieuwe standaard is waarbij alle apparaten een IP adres krijgen.
Ik heb ook een nieuwbouwwoning van een paar jaar oud en heb op elke woonlaag een Unifi AP hangen en eigenlijk hebben alle Shelly's perfect bereik.

Hue lampen zijn overigens Zigbee en niet Z-Wave (verschillende frequenties en techniek).
Daarnaast, hue lampen hangen vaak "vrij open" waarbij een Shelly of Fibaro module vaak ingebouwd/weg gestopt word, ik vermoed dat dit ook scheelt in bereik.

Ik had met Fibaro en Z-Wave in mijn woning enorm veel issues en dan had ik in de BG hal een module hangen, op de overloop naar boven en vervolgens nog een op zolder aan de afzuig (die heeft nooit gewerkt)

Heb overigens ook Zigbee door de woning heen (woonkamer Hue op de hue bridge, en 12 stuks tradfri lampen in hal/zolder/etc waar dan weer sensoren van Aquara op koppelen, dit werkt ook goed.
Z-Wave hoeft helemaal niet duur te zijn. De Home Center is daarentegen wel een dure oplossing. Zelf heb ik een Vera Plus thuis en daar mijn Philips Hue (Zigbee) en 3 thermostaten (Z-wave) op zitten en dat is nog maar het begin. De Vera Plus is een paar honderd Euro goedkoper te verkrijgen, zo rond de 150 Euro.
Fijn dat je blij bent met je Vera - ik zou wel eenieder aanraden (vooral als je meer devices gebruikt) om goed onderzoek te doen naar andere gebruikerservaringen. Ik heb zelf 'n Vera met daaraan rond de 30-40 devices, en letterlijk elke upgrade-cycle gedoe. Dit wisselt van het 'kwijtraken' van device names, scenes, of configuraties. Als je de fout maakt de energie-monitor erbij te installeren maakt dit de boel alleen maar erger. Die ervaringen zie ik op de vera-fora ook terug. Ik gebruik de vera inmiddels als dure 'z-wave' bridge naar een home-assistant install (vanwege de wel zeer goede brede device-ondersteuning van vera), wat aardig stabiel werkt.

Natuurlijk hoeft dit niet voor iedereen te tellen, dit is slechts bedoeld als tip / extra info ;)
Maar battery based devices op basis van wifi slurpen batterijen leeg.
Beetje kort door de bocht dit.

Je hebt ook goedkopere alternatieven om een Zigbee netwerk te maken. En de stabiliteit van een Zigbee netwerk heb je ook gewoon zelf in de hand. Geef mij maar Zigbee en/of Z-Wave voor domotica etc. En hoe lang blijven jouw draadloze devices werken met Wifi? Mijn Zigbee devices (motion en door sensoren bijvoorbeeld) werken nu al meer dan een jaar feilloos met Zigbee op een zelfde CR2032 batterij.

[Reactie gewijzigd door Bose321 op 7 januari 2020 15:52]

Dat heb je zelf in de hand, totdat je buren hebt die ook een WiFi-netwerk hebben. ;)

Ik doe zoveel mogelijk bedraad en Z-Wave, en af en toe Zigbee als dat handiger is. Ik heb zaken zoveel mogelijk geautomatiseerd. (Ik hoef bijvoorbeeld nooit een lichtschakelaar aan te raken.) En een essentiële feature vind ik dat zaken ook moeten werken als een draadloos netwerk down is. Als mijn controller down is om wat voor reden dan ook, werken apparaten nog steeds door de hardwired pulsdrukkers en kunnen ze nog steeds met elkaar communiceren dankzij directe associaties. Een bewegingsmelder kan dus nog steeds een lamp in- of uitschakelen. Ik zie dat niet direct gebeuren als je WiFi-netwerk down is?

WiFi lijkt me dan ook voornamelijk handig voor een connected home, maar minder voor een smart home.

[Reactie gewijzigd door gday op 7 januari 2020 15:55]

Zwave en zigbee heeft natuurlijk wel flink wat voordelen tov wifi. Zoals batterijgebruik en het opbouwen van een mesh netwerk.
Fibaro maakt hele mooie z-wave apparaatjes, maar voor zover ik gelezen heb valt hun control center nog een beetje tegen. Misschien dat versie 3 beter is. De ondersteuning voor Zigbee suggereert dat ze ook devices van andere vendors gaan ondersteunen wat tegenwoordig een vereiste is voor een competitief control station. Ik ben benieuwd naar de eerste reviews.
Fibaro ondersteund sowieso devices van andere vendors. Ik heb veschillende non-Fibaro producten gekoppeld aan de HC2. (ook zigbee Hue via de lange weg) Daarnaast is het geheel gekoppeld aan een Echo, dus kan ik ook handsfree verlichting, screens etc bedienen.
Ze ondersteunen inderdaad al een hele grote partij Z wave devices van andere fabrikanten.
Wellicht een onbekende speler op deze markt is de "HUBITAT Elevation" ; voor 1/3 van de prijs en een veel hoger tweaker gehalte..... zeer actieve community en support. Toch vreemd dat de prijsverschillen zo groot (moeten) zijn . . . .
Net even gekeken, maar ik mis toch wel een paar dingen die ik nu wel in m’n opstelling gebruik met Home Assistant.
Popp radiator knoppen (z-wave)
Nest Thermostaat (cloud)
Netatmo weerstation (cloud)
Logitech HUB (cloud + XMMP)
LG tv’s (direct)
Yamaha receivers (direct)
SkyBell deurbel
433mhz (o.a, KaKu)
P0 aansluiting (voor gas en elektriciteit meter uit te lezen)

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 7 januari 2020 18:38]

Daarnaast meldt de fabrikant samengewerkt te hebben met Kaspersky Labs voor de beveiliging. Als resultaat noemt het bedrijf de toepassing van versleutelde gegevensoverdracht, zowel lokaal als extern.
Samen gewerkt met kaspersky? :+
Ze zijn gewoon voor de lol en gezellig man cave vrijdagavond fun gehackt door een kaspersky medewerker die zijn collega wilde fucken. Voor een leuk verhaal op zijn en de kaslersky blog.

https://www.kaspersky.com/blog/hacking-things/27431/

Dan heb je als Fibaro geen andere keus dan de boel in overleg fixen wanneer de aan pak en stappen online zetten.
https://securelist.com/fibaro-smart-home/91416/
It is our hope that this article will attract more researchers to the world of IoT, since the growing army of IoT devices requires ever more resources to analyze them. We also hope that the results of our research will catch the eye of companies that produce IoT devices,
Met andere worden (Fibaro doe eens fixen)

[Reactie gewijzigd door xbeam op 8 januari 2020 00:14]

Het is toch machtig dat de marketing afdeling dit “incidentje” heeft om kunnen buigen tot een selling point?!

En die hack valt wel mee. De eigenaar van de HC2 had meegewerkt als je het artikel goed leest.
Dat zeg ik toch collega’s onder elkaar en toestel blijft hacken van de HC2

Kaspersky is nog vrij netjes hij zelf verteld de avond iets mooier ;-)
Zie deze blog.
Die site note aan het begin is volgens mij pas later toegevoegd na overleg met Fibaro om het fixen en om er een positive draai aan te geven door Fibaro. Ik kan me namelijk niet herringen dit er van de zomer ook bij stond maar dat kan door de zon en bier komen ;-)
https://securelist.com/fibaro-smart-home/91416/

[Reactie gewijzigd door xbeam op 8 januari 2020 00:20]

Heb je in combinatie van deze HC3 en Philips Hue lampen dan niet meer de hub van Philips nodig?

Ik ben nu nog een beetje aan het spelen met een PI icm Home Assistant maar zie nog niet veel redenen om naar zo'n center te gaan. Het lijkt erop dat je daar nog steeds veel moet "knutselen".

[Reactie gewijzigd door Executor16 op 7 januari 2020 18:35]

Klopt. Wil je het goed doen dan moet je alles zelf bouwen. Hun reclame filmpjes zijn gelikt en “voorbeelden”. Je moet dit allemaal zelf bouwen.
Na het zien van de filmpjes denk je, “ik koop die doos met wat actuators en sluit hem aan en ik ben klaar.” Maar dan kom je bedrogen uit.
I know, HC2 kopen ik heb hem na die ervaring weer in de doos gestopt en bij mijn stapel overbodige niet gebruikte electronica gelegd.
Mag ik hem dan hebben? Als je hem toch niet gebruikt O-)
Ik ben benieuwd als gelukkige doch kritische Fibaro hc2 eigenaar, wat fibaro met de hc3 gaat brengen als 'game changer'.

Vergeet niet dat fibaro echt een kei is in fancy marketing, hun promotie filmpjes van Z wave apparaten zijn echt fantastisch. Website is ook erg goed waar naar mijn mening waar het 'wij maken super goede design producten ' er vanaf druipt.. Ben benieuwd.

De hc2 was naar mijn mening aan vervanging toe, het zigbee protocol is welkom voor goedkopere modules en z Wave plus was ook nog niet ondersteund door het moederschip zelf. (sommige modules al wel). Verder werkt het apparaat nog steeds uitstekend of soms wat software bugs na.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee