Testproject in Zanzibar zet sproeidrones in bij bestrijding van malaria

In Zanzibar, een eiland aan de oostkust van Afrika, is een pilotproject gestart waarbij sproei-drones worden ingezet om malaria te bestrijden. Volgens de initiatiefnemers kunnen drones een belangrijk wapen zijn in de strijd tegen de ziekte, die jaarlijks ruim 450.000 doden veroorzaakt.

Voor het pilotproject in Zanzibar werkt een team van entomologen, experts op het gebied van insecten, samen met dronefabrikant DJI. Een MG1-S Agras-drone werd aangepast om door muggen geteisterde rijstvelden te besproeien met het niet-giftige en biologisch afbreekbare Aquatain AMF, een vloeistof op basis van siliconen.

De vloeistof wordt gedropt boven het stilstaande water van de rijstvelden, de broedplaats van muggen, waarna er een flinterdun laagje op het wateroppervlak komt te liggen. Hierdoor kunnen de larven van de mug geen adem meer halen aan het wateroppervlak, waardoor ze verdrinken en sterven.

De onderzoekers willen met het project aantonen dat drones een efficiënt wapen kunnen zijn in de strijd tegen malaria, de ziekte die jaarlijks meer dan 200 miljoen mensen treft en honderdduizenden levens eist. Zowel voor, tijdens als na de besproeiing wordt gemeten wat het effect is op de muggenpopulatie en wat de impact van sproeidrones kan zijn op de irrigatiesystemen van de grotere rijstvelden die in heel Afrika te vinden zijn.

Volgens dr. Bart Knols, de wetenschapper die leiding geeft aan het project, zijn sproeidrones essentieel om grote rijstvelden effectief te behandelen tegen de malariamug: "De velden met de hand besproeien is veel te tijdrovend. Het inzetten van helikopters is dan weer te duur en simpelweg niet realistisch". Door de aanpak van het malariaprobleem zullen niet alleen minder mensen het slachtoffer worden van de ziekte, maar zullen er volgens de onderzoekers ook grotere oogsten ontstaan, wat in Afrika voor nieuwe economische perspectieven kan zorgen.

Na het pilotproject zullen de onderzoekers hun bevindingen publiceren in wetenschappelijke tijdschriften.

Drone malariabestrijding

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

08-11-2019 • 12:12

45

Reacties (45)

45
44
34
6
0
5
Wijzig sortering
Als muggenlarven geen adem kunnen halen geld dat ook voor andere organismen lijkt mij. Beinvloed dit daarnaast ook niet de verhoudingen in mineralen en grondstoffen van het water? En wat voor biologisch afbreekbare silliconen zijn dit?
Een aantal antwoorden op je vragen zijn hier te vinden.
Samenvattend:
Aquatain AMF is een biologisch afbreekbare silicone, en wordt al veel gebruikt om musiekten larven te bestrijden. De silicone heeft een zeer lage oppervlaktespanning, waardoor iets grotere dieren dan larven (kleine kikkers en vissen bijvoorbeeld) probleemloos door de laag kunnen komen (en dus niet zullen verdrinken/stikken).
Het product is door de WHO en door de EU goedgekeurd als product voor het bestrijden van larven met minimale impact op de omgeving.

Maar het is wel een silicone waar volgens mij sulfaten in zitten dit had ik dus verkeerd. Bedankt voor de correctie @wildhagen en @SadBob, dus 100% ecologisch is het niet
Bij afbraak blijft er H2O, CO2 en SiOx over.

Onderstaande is dus niet relevant voor dit topic.
(hoewel dat is te verwaarlozen met de rivieren van plastic die er in sommige continenten stromen)

[Reactie gewijzigd door walteij op 23 juli 2024 15:21]

Grotere dieren wel, maar hoe zit het met belangrijke bacteriën en enzymen?
Bacterien zijn eencelligen, die hebben geen longen (longen zijn een celspecialisatie) om te ademen en onttrekken hun zuurstof dus op andere manieren aan de omgeving.
Enzymen zijn (complexe) molecule zonder DNA of zelfs mytochondrien, dus geen 'levende cellen'. Die kunnen dus al niet verdrinken.

Aquatain is biologisch afbreekbaar en valt uiteen in onschadelijke stiffen en zou dus geen impact mogen hebben op bacterieel leven.

[Reactie gewijzigd door walteij op 23 juli 2024 15:21]

Duidelijk antwoord, dank.

Kan nu niet heel uitgebreid zoeken, maar zo snel lijkt het dat er koper nikkel en zink sulfaat in zit. Misschien verwaarloosbaar maar we gaan het zien :)
Er zit geen koper in, ook geen nikkel, en ook geen zink. En ook geen sulfaten ervan. Het gebuikte middel is Polydimethylsiloxane (PDMS), dat bestaat uit koolstof, waterstof, zuurstof en silicium. Chemische formule (C2H6OSi)n.

Dit is één van de meest gebruikte siliconen.

Van deze stof zijn op dit moment geen nadelige bijwerkingen bekend, en het is door zowel de EU als de WHO goedgekeurd voor gebruik in drinkwater.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 15:21]

Ik moet bij PDMS altijd denken aan dat mijn chemie prof ons altijd moest vertellen dat dit ook in nuggets van de mac zit (en dus niet schadelijk is)
Duidelijk antwoord, dank.
Kan nu niet heel uitgebreid zoeken, maar zo snel lijkt het dat er koper nikkel en zink sulfaat in zit. Misschien verwaarloosbaar maar we gaan het zien :)
Waaruit blijkt dat?
Een te snelle zoektocht. Ben aan het werk en heb mijn research niet netjes kunnen doen.
Wat weer de voedingsbron is van vele grotere dieren.


Probleem met malaria is dat we de illusie hebben dat malaria een en dezelfde soort is terwijl er verschillende soorten zijn waarvan een kleine selectie effect heeft op mensen een een ander deel hoofdzakelijk bij dieren. Er worden verwachtingen gekweekt bij veel mensen wat onterecht is dat het een ziekte is die uitgeroeid kan worden. Enigste wat we kunnen proberen is in te dammen en dan lijkt dit me niet de beste manier om op zoveel mogelijk meren laagjes plastic te spuiten.


Soortgelijk probleem kennen we ook bij HIV. Enkele soorten die in het westen hoofdzakelijk voorkomen zijn redelijk tot achter de komma onderzocht waarbij zelfs medicatie mogelijk is,
echter hoe dichter bij de bron, wat West-Afrika lijkt, hoe meer varianten. Een selectie daarvan komt voor bij dieren, een klein deel doet verder niks bij mensen, een deel heeft huidige medicatie niet het gewenste effect.
Enigste wat we kunnen proberen is in te dammen en dan lijkt dit me niet de beste manier om op zoveel mogelijk meren laagjes plastic te spuiten.
En wat is dan wel de beste manier?
We zijn al een tijd aan het kijken naar de bestrijding van malaria. Ja, het is waar dat malaria-muggen gegeten worden door grotere dieren. Alleen: insecteneters blijken vrij kritiekloos te zijn. Die eten alle soorten muggen en vliegjes. Het verlies van één specifieke soort malaria-mug is niet bedreigend.

Nu deel ik wel je kritiek op dit middel. Het is bepaald niet selectief; dit gaat ook andere water-insecten doden. Het uitzetten van steriele mannetjes-malariamuggen is vermoedelijk beter voor het milieu. De vrouwtjes-muggen zetten vervolgens alsnog eitjes uit, die veilig gegeten kunnen worden door vissen. Die eitjes rijpen alleen niet vanwege het missende DNA.
In rijst velden zitten niet veel vissen die de muggenlarven kunnen opeten. Vandaar dat daar gespoten wordt. Voor meren en rivieren heeft het geen veel zin om dit te doen omdat daar wel de larven opgegeten worden en de filmlaag daar waarschijnlijk niet lang intact blijft.
Ander stilstaand water zoals dakgoten en oude autobanden kan beter voorkomen worden of anders met gif gespoten worden.

Ik heb wel eens malaria gehad en ben er niet zo'n fan van, en sowieso al niet zo'n fan van muggen. Dus goed dat ze dit doen.
Het verschil is dat die geen zuurstof hoeven te halen aan het oppervlak, maar deze gewoon uit het water halen, als ze al zuurstof nodig hebben.

Muggenlarven kunnen niet onder water ademen en moeten naar het oppervlak om "adem te halen".
Maar het is wel een silicone waar volgens mij sulfaten in zitten
Volgens hun site gaat het om PDMS (polydimethylsiloxane). De chemische formulier hiervan is (C2H6OSi)n.

Er zit dus geen sulfaat in, maar alleen koolstof, waterstof, zuurstof en silicium :)
Nog beter dus.
Bij afbraak van de silocone blijft er dus H2O, CO2 en SiOx over.
Water, koolstofdioxide en het hoofdbestanddeel van zand, ik ken maar weinig organismen die daar last van ondervinden.
Ik begrijp niet hoe je er bij komt dat er sulfaten inzitten.
De werking van het product is, dat het zeer dunne, slechts enkele moleculen dikke laagje dat het aan het oppervlak vormt, voorkomt dat muggenlarven zich aan het oppervlak kunnen hechten. Daardoor kunnen ze niet ademen, en verdrinken dan. Deze siliconen verspreiden zich niet door het water zelf bij de juiste dosering, dus daar heeft het leven in het water geen last. Ook kikkers en zo hebben er geen last van. Waarom denk je anders dat dit spul wereldwijd is goedgekeurd?
Uitstekende vraag, ik ook zeer benieuwd hoe dit ecologisch stand houdt. Aan de andere kant groeien er veel bacteriën die een methaan uitstoot veroorzaken. Wellicht heeft deze methode een positief effect daar op.
Aquatain AMF of the Australian company Aquatain is a product that is allowed for use in drinking water and is completely harmless to non-target organisms and does not affect the growth of rice
Zie http://www.antimalariadrones.com/blogs/disrupting-technology

Het is ook specifiek voor dit doel toegelaten door bijvoorbeeld de EU, en heeft zijn effectiviteit al bewezen.

Het spul gebruikt blijkbaar PDMS (Polydimethylsiloxane) als werkzaam bestanddeel.
We will spray fields with a biological control product called Aquatain AMF. AMF consists of a monomolecular film (PDMS). This results in a reduction of the water surface tension making the mosquitoes drown or unable to breathe.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 15:21]

Mogelijk dat het inderdaad effect heeft op heel veel andere organismen.

Wereldwijd zijn er diverse projecten gestart om genetisch gemanipuleerde malaria muggen te kweken en uit te zetten. De uitgezette malaria muggen zijn onvruchtbaar en kunnen na bevruchting dus geen eitjes leggen of zorgen ervoor dat ze niet meer steken.
Muggenlarven ademen 'gewone' lucht en steken daarvoor hun achterlijf door het oppervlakte.
De meeste organismen halen hun zuurstof uit het water zoals vissen. Die hebben er dus geen last van.

Je kan hetzelfde doen met drupje (plantaardige) olie
Anoniem: 1248170 8 november 2019 13:01
Ik vraag me af hoe gezond de besproeing boven mens is geweest. Kan me herinneren als kind op de camping in Zuid Frankrijk begin jaren 80 dat we in onze tent moesten blijven als ze gingen sproeien tegen de muggenplaag. Volgende ochtend zat er op alles een vieze plakkerige aanslag. Kan me dat nog herinneren en ik was 5 of 6.
Dit wordt specifiek over rijst-paddies uitgestrooid, lijkt me dat daar op dat moment geen mensen rond zullen lopen.

Daarnaast wordt deze specifieke siliconen (PDMS) bijvoorbeeld ook gebruikt in medische toepassingen, in haargel, in diverse soorten voedsel etc, en is het door zowel WHO als EU goedgekeurd voor gebruik in drinkwater. Het is tevens de meest gebruikte siliconen-soort ter wereld. En er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen bekend.

Het is een redelijke aanname dat het sproeien met dit spul dus onschuldig is voor de mens.
Anoniem: 1248170 @wildhagen8 november 2019 13:04
Vroeg meer af waarom daar vroeger zo makkelijk over werd gedacht om over mensen heen te sproeien. Je zag de vliegtuigen,het was aangekondigd en men bleef netjes in de tent. Maar toch.
Waarschijnlijk omdat er nog maar weinig onderzoek was gedaan en berichten over problemen niet, zoals nu, heel snel een heel groot publiek bereikten.
DDT werd gewoon op de mensen zelf ook gespoten hoor. Aan lange termijn effecten dacht men nog laaaaang niet(+ waren toch maar koloniën :X ) (zie ook agent orange )
Anoniem: 1248170 @OxWax8 november 2019 16:58
Zuid Frankrijk is toch geen kolonie haha
oh, ik lees die post nu pas.
DDT in ZF? Daar was toch geen malaria?
Dat was een andere tijd, en toen gebruikte ze waarschijnlijk ook andere chemicaliën, aangezien in die tijd 1: Mensen nog niet helemaal door hadden hoe erg sommige chemicaliën schadelijk waren
2: Technieken toen nog minder goed waren
Wel een mooi idee en een mooi gebruik van moderne techniek.

Tanzania (waar Zanzibar onder valt) lijkt me ook een prima proefterrein. Het is het het land met de derde grootste hoeveelheid bevolking in malaria-risicogebied. Elk jaar 10-12 miljoen nieuwe besmettingen in het land, en zo'n 80.000 doden per jaar.

Hopelijk kan die ziekte hiermee effectief bestreden worden. Mooi initiatief in ieder geval.
Ik ben twee jaar geleden in Zanzibar op vakantie geweest en wat ik bijzonder vind is dat er bij ons door de GGD werd aangegeven dat malaria op het eiland Zanzibar al zo goed als verdwenen is. Op het vaste land ('gewoon' Tanzania) zou het nog wel aanwezig zijn. Vraag mij dan ook af of ze effectief wel iets gaan bestrijden als er al (bijna) geen muggen zijn die de ziekte dragen.
In Zanzibar heb je het ZAMEP-programma gehad (Zanzibar Malaria Elimination Programme), waardoor er inderdaad een veel kleiner risico is dan in de rest van Tanzania. Maar uitgeroeid is het er nog zeker niet. Er wordt nog steeds dringend geadviseerd om antimalaria-maatregelen te nemen.

Ik denk dat men vooral voor Zanzibar heeft gekozen omdat het een klein gebied is (relatief gezien, tov de rest van het land), wat redelijk geisoleerd ligt (want een eiland), en daardoor de test redelijk gecontroleerd kan verlopen.

Daarnaast heeft Zanzibar denk ik ook iets meer moderne faciliteiten dan de rest van het land (want meer toerisme), wat de test wellicht ook iets eenvoudiger maakt.
Het risico met name in Stonetown is momenteel zodanig laag dankzij ZAMEP, dat ik als ik daar heen moet geen pillen slik (uiteraard wel altijd onder een net slapen, dat blijft toch heel effectief). Alle hotels zijn bijvoorbeeld verplicht om elke dag alle kamers met een anti-insectenspray te behandelen.

Op andere delen van Zanzibar (met name het Pemba-eiland) is het risico wel iets groter. Een groot deel van de gevallen van malaria op Zanzibar zijn echter mensen die het op het vasteland hebben opgelopen.

Zanzibar is inderdaad een mooi ingekaderd gebied en daar komt nog eens bij dat de overheid (Zanzibar is een autonome regio) heel veel aandacht heeft voor de bestrijding van malaria.

Qua faciliteiten zou ik niet durven zeggen dat Zanzibar moderner is dan de rest van Tanzania.
De mug heeft ook een functie. Dat wordt nogal vaak vergeten. Het is namelijk ook een belangrijke voedselbron voor een hele groep andere dieren. Iets effectief bestrijden in de natuur zal op de langere termijn weer andere gevolgen hebben. Beter is het om de ‘ziekte verwekker’ aan te pakken en de kans om het te krijgen te verminderen.
De malaria-mug is géén belangrijke voedselbron. Insecteneters zijn niet kieskeurig genoeg. Als je de tijd neemt om een insect goed te bestuderen voordat je'm opeet, dan is die al lang weer weggevlogen.
De malaria-mug is géén belangrijke voedselbron. Insecteneters zijn niet kieskeurig genoeg. Als je de tijd neemt om een insect goed te bestuderen voordat je'm opeet, dan is die al lang weer weggevlogen.
Maar zo’n middel kan uiteraard niet alleen malariamuggen bestrijden. Alle muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Het zou dus best wel een effect kunnen hebben. Niet dat dat ‘t niet waard is, en zeker op zo’n kleinschalig gebied is het wel een risicotje waard.
Dan komen er weer andere beestjes die geen 400.000k mensen doden ......jaarlijks
https://www.itg.be/E/malaria
Leuk, wanneer gaan ze eens met CRISPR een aantal genen uitschakelen zodat deze eikels zich niet meer kunnen voortplanten en uitsterven. De techniek is er al een tijdje maar om de een of andere reden grijpt men steeds terug op bestrijding in plaats van preventie
Als je Netflix hebt, check de docu 'Unnatural Selection' eens: https://www.imdb.com/title/tt11063952/
Gaat onder andere precies over jouw vraag.
Wanneer gaan mensen nu eens éérst research doen voor ze domme dingen zeggen? :)
https://www.nature.com/articles/d41586-019-02087-5
Liever een blijvende oplossing gebruiken, door de muggen zo aan te passen dat ze de zieke niet meer overbrengen: https://www.youtube.com/watch?v=4jaqnQ_GMWU
Anoniem: 211516 8 november 2019 16:01
Drones zijn zo handig voor alles, maar ik zou wel ff effect op natuurlijke vijanden in de gaten houden, anders heb je straks 10x meer muggen als voorheen omdat er geen vijanden meer zijn, maar daar wordt vast wel opgelet sinds ze biologisch middel gebruiken.
Anoniem: 852953 8 november 2019 14:18
en weer een kaakslag voor de insectenpopulatie die al onder extreme druk staat ... goed bezig :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.