China neemt wet aan om ontwikkeling cryptografie te bevorderen

De Chinese overheid heeft een wet aangenomen die het gebruik en ontwikkeling van cryptografie reguleert. De wet wordt 1 januari 2020 van kracht. De wet maakt onderscheid tussen geheime overheidscryptografie en commerciële cryptografie.

De wet is nodig om het gebruik en het beheer van cryptografie te reguleren, de ontwikkeling ervan te bevorderen en de veiligheid van cyberspace en informatie te garanderen, aldus de Chinese overheid volgens staatspersbureau Xinhua. De wet maakt onderscheid tussen core, algemene en commerciële cryptografie.

De core en algemene cryptografie zijn bedoeld voor overheidsgebruik en worden streng gereguleerd door de autoriteiten. De wet beschrijft onder andere dat overheidscommunicatie en opslag van gevoelige staatsgegevens versleuteld moeten gebeuren. Ook beschrijven de regels het toezicht, het beheer en de maatregelen bij beveiligingsproblemen. Verder benadrukt de wet dat cryptografische autoriteiten moeten controleren dat personeel zich aan de wet houdt en discipline betracht.

Commerciële cryptografie is voor de beveiliging van informatie, anders dan staatsgeheimen. Deze versleuteling is voor burgers en bedrijven. De Chinese overheid moedigt de ontwikkeling ervan aan, zolang het onderzoek, de productie, de verkoop en import en export maar niet de staatsveiligheid, het publieke belang of andere rechten van burgers schade toebrengen.

De wet beschrijft ook waarborgen wat betreft 'de authenticatie' van commerciële cryptografie. Niet duidelijk is of de overheid het inbouwen van backdoors of andere zwakheden eist. In het algemeen moedigt de staat het onderzoek en het gebruik van wetenschap en technologie voor cryptografie aan en claimt de overheid intellectueel eigendom op dit gebied te beschermen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-10-2019 • 07:56

47 Linkedin

Reacties (47)

Wijzig sortering
Als mensen gaan klagen over dat China er "vast en zeker een backdoor in wil", omdat China "zo evil" is (ja dat is het):
This time, the US, the UK, and Australia are making a case against end-to-end encryption (E2EE), calling on Facebook to delay its plans to implement the privacy feature across its messaging apps until “there is no reduction to user safety and without including a means for lawful access to the content of communications to protect our citizens.”

A “means for lawful access to the content” effectively amounts to providing law enforcement with a backdoor intercept, a request Facebook has consistently opposed citing security concerns.
https://thenextweb.com/se...ess-to-whatsapp-messages/

Grappig hoe hier in het Westen onze mond open valt over China, terwijl we tegelijkertijd China als het grote voorbeeld zien als het aankomt op totale spionage door de overheid op alles en iedereen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 28 oktober 2019 10:17]

In het Westen wordt er meegelezen, maar hebben we nog de rechtstaat. -probeer hier maar eens een terrorist veroordeeld te krijgen...
In China leest men mee en rijdt er een tank over jou (en duizenden anderen) heen als je durft te protesteren die je effectief plat walst en uitsmeert. Nadien worden de resten gewoon weggespoeld in de riool.

Klein verschilletje. +2 niet waard.

Google: tiananmen square massacre aftermath

[Reactie gewijzigd door ? ? op 28 oktober 2019 12:59]

Nja, persoonlijk denk ik dat het sowieso nooit een goed idee is om burgers af te luisteren. Je haalt terecht aan dat wij een rechtstaat hebben maar ook dat is maar zo veel waard. Informatie die bestaat kan misbruikt worden en wanneer er in Nederland op de een of andere manier een gek aan de macht komt zal dit ook gebeuren (rechtstaat of niet). Daarom is er voor mij niet echt een verschil of het nu China of het westen is. In mijn optiek moet het gewoon niet gebeuren.
In het Westen wordt er meegelezen, maar hebben we nog de rechtstaat. -probeer hier maar eens een terrorist veroordeeld te krijgen...
In China leest men mee en rijdt er een tank over jou (en duizenden anderen) heen als je durft te protesteren die je effectief plat walst en uitsmeert. Nadien worden de resten gewoon weggespoeld in de riool.
Dan begrijp je niet goed wat een rechtstaat is. China is zonder meer een rechtstaat.

Jammer dat mensen zo gemakkelijk de westerse propaganda overnemen. Reed er werkelijk een tank bruut over een mens? Na weken onderhandelen met de studenten en eindeloos geduld besloot de regering dat het plein ontruimd moest worden. Dat ging niet anders dan dat hier in de jaren 60 de Dam schoon werd geveegd door de Jantjes (marine). Dat gebeurde toen vrij hardhandig en later heeft men vaker de ME ingezet om heel hard er op te meppen. (Zoals Macron nu ook al maanden doet met de gele hesjes, die gewoon door protesteren. Die worden dag in dag uit in elkaar geslagen om hun weerstand te breken).

Gewelddadig ontruimen kan zeker in een rechtsstaat want de overheid heeft nu eenmaal de plicht de orde te handhaven en je kan je niet eindeloos laten chanteren door een stel oproerkraaiers. Dat is namelijk geen democratie maar de wet van de straat. Daar kan je je nooit door laten regeren. Daarbij is het toevallig ook nog zo dat meeste actiegroepen die straat opgaan, geen spontane acties zijn van burgers, maar actief gestuurd worden door belangengroepen. Met name linkse groeperingen hebben daar een lange traditie in. Zo wordt de valse indruk gewekt dat "het volk" verandering wil. In werkelijkheid zijn het vaak minderheden die een agenda lopen pushen.

(Gaan gewone mensen protesteren (zoals gele hesjes) dan zijn het in de media al snel anti-semieten en nazi's, want het gewone volk mag niet voor zijn eigen belang opkomen, daar is de elite bang voor). Er is weinig belangstelling voor de opstand van de gele hestjes onze de media. Vreemd want het is uitgroeid tot een waar drama:
In zes maanden tijd zijn 11 mensen om het leven gekomen en in totaal 4245 mensen gewond geraakt, onder wie 1797 agenten. Meer dan 12.000 mensen zijn opgepakt en van hen zijn er tot nu toe 2000 veroordeeld.
Wat is er werkelijk gebeurd op Tiaman Square. De tanks werden gestuurd om het plein te ontruimen, niet om mensen plat te rijden zoals nu breed in de westerse media wordt verkondigd. Een fanatiek student probeerde de tanks de weg te versperren. Ook als de tanks om hem heen probeerden te rijden ging hij er steeds voor staan. Uiteindelijk werd hij gewoon door agenten gearresteerd en weggevoerd.

Je kunt het hier zien op youtube: Tank Man (now with more raw footage)

Dit verhaal is dan ook geen zwarte bladzijde in China die onze gevestigde media (ook NOS journaal) met veel tam tam "herdenken", maar een bewijs hoe gewetenloos wij voorgelogen worden om stemming te maken tegen landen die onze elite weer in de ellende willen storten in hun eindeloze hebzuchtige drang naar macht.

Willen we werkelijk groot onrecht herdenken dan moeten de Bloody Sunday herdenken waar een het Engelse leger met scherp schoot op Ierse demonstanten en een bloedbad aanrichten. Maar daar zullen we jaarlijks geen herdenking van zien. En ook niet van de politionele acties in Indonesie waar Nederland zo een 150.000 mensen heeft gedood en hele dorpen, man, vrouw en kind heeft uitgemoord. In tegendeel Nederland heeft jarenlang een bittere juridische strijd gevoerd tegen de nabestaanden om ze een vergoeding te onthouden. Ook hier geen herdenkingen. Nee, die bewaren we voor andere landen die op de korrel worden genomen. Eigenlijk is de westerse geschiedenis een eindeloze optocht van gewetenloze moordpartijen door onze elite die vakkundig onder het tapijt wordt geveegd.

Onze "democratieen" zijn vaak geen vreedzame staten. Het is alleen zaak dat je de eigen bevolking rijp maakt voor agressie, zodat ze de andere kant op kijken als er weer een volk wordt geslachtofferd in de waan dat ze een gevaar vormen. Daarom is er hier zo veel leugenachtige propaganda en stemmingmakerij. Het volk moet grootschalig worden gemanipuleerd. In China is de pers doorgaans heel wat gematigder in zijn uitspraken over andere landen.

Dit zwart maken van wat goed is, is eingenlijk het toppunt van het kwaad. Niets is lager, verderfelijker, ontaarder dan het kwaad dat zich voordoet als goed. Daarom betekent zowel "Satan" als "Duivel" lasteraar, aanklager. Het is het werktuig van het kwaad om constant kwaad te spreken.

En ja, het is de taak van een overheid in een rechtstaat om toezicht te houden, dus ook op verkeer dat encrypt is. Wat juist zo fout is, is dat onze overheid het uitbesteed aan (buitenlandse!) particuliere machtsconcentraties als Google en Facebook die niet onder democratische controle staan van onze volksvertegenwoordiging. Dat mag nooit. Dat is tegen de rechtstaat!

Dat wij terroristen niet veroordeeld krijgen is evenmin een teken van een rechtsstaat. Het is juist de taak van een rechtsstaat om boeven te bestraffen en daar faalt onze rechtstaat in. Wel weet ze keihard op te treden tegen brave burgers die een regeltje overtreden. Dat is de omgekeerde wereld. Laten we het een onrechtstaat noemen. En ook het verdrag van de rechten van de mens beschermt in praktijk niet de goede Europese burger, maar het grootste gajes dat binnen komt wandelen. Laten we het liever het verdrag van de rechten van de onmens noemen. want die profiteren er het meest van. Laat je door de media niets wijsmaken, er is iets grondig mis met de ethiek van onze rechtsstaat, die is helemaal scheef gegroeid onder druk van minderheden belangen.

Recht dat niet rechtvaardig is, is het bedrijven en witwassen van onrecht. Dat gebeurt steeds grootschaliger.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 oktober 2019 18:15]

Haha, wat een China trol ben jij. Word je betaald door China?

Natuurlijk reden de tanks gewoon over de mensen daar. Nog eens voor de duidelijkheid: de rupsbanden reden doorheen de mensen en pletten hen tot moes.

Dit is de tankman foto, maar dan de volledige versie:
https://imgur.com/QTBi0ix

De tankman klom ook op de tank:
https://www.youtube.com/w...tGk&feature=youtu.be&t=42

Volgens een geheime nota van de Britse ambassadeur daar, was de dodentol TIEN DUIZEND Chinezen.
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-42465516

Hoe de straten er uit zagen:
https://www.reddit.com/r/...f_the_tiananmen_massacre/

Je mag hier lopen verkondigen wat je wil, de wikipedia pagina en elke internet referentie naar Tianmen plein is in China gecensureerd. Als er niks gebeurd was, zouden ze het niet zo proberen te verbergen ;-)

O ja deze is ook nog leuk: https://www.telegraaf.nl/...eren-uit-lichaam-gesneden

Concentratiekampen voor de "oproerkraaiers" zoals je dat soort mensen graag noemt, waar ze gewoon de organen uit de gevangenen nemen.

Rechtstaat, laat me niet lachen ;') Probeer maar eens een rechtszaak tegen de staat te starten... In het vrije Westen kan dat namelijk wel zonder probleem. Daar belandt je in een "heropvoedingskamp".

[Reactie gewijzigd door ? ? op 29 oktober 2019 10:52]

Dit is wel een beetje een scheve vergelijking.
Ja als je in het westen woont heb je het prima. Maar vergeet niet dat "Het Westen" overal ter wereld zit.
Denk aan Guantanamo Bay, waar mensen na 15 jaar nog steeds op een trial wachten. Mits ze ondertussen niet doodgemarteld zijn.

Of de duizenden drone/oorlogs doden in het midden oosten.
Vorige maand nog 30 boeren in 1 strike.
In het Westen wordt er meegelezen, maar hebben we nog de rechtstaat. -probeer hier maar eens een terrorist veroordeeld te krijgen...
In het westen doen we alsof we een rechtstaat hebben. Het is recht voor de rijken
https://www.theatlantic.c...-rule-of-law-test/374274/

China is ook een rechttaat https://en.wikipedia.org/...law%20(Peerenboom%2C%202).
In China leest men mee en rijdt er een tank over jou (en duizenden anderen) heen als je durft te protesteren die je effectief plat walst en uitsmeert. Nadien worden de resten gewoon weggespoeld in de riool.

Klein verschilletje. +2 niet waard.

Google: tiananmen square massacre aftermath
Heb jij zelf gegoogled. Ik heb net gedaan.en het volgende niet kunnen vinden:
'' In China leest men mee en rijdt er een tank over jou (en duizenden anderen) heen als je durft te protesteren die je effectief plat walst en uitsmeert. Nadien worden de resten gewoon weggespoeld in de riool. '
heb je een bron of heb je zelf verzonnen?
ik heb wel talloze filmpjes gezien waar men juist niet met de tank overheen rijdt zoals deze:
https://www.youtube.com/watch?v=SACHK-W4o1E

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 28 oktober 2019 17:35]

Wat weet je dat poëtisch te verwoorden
Ik snap het niet helemaal. Je begint met een interessante stelling/vraag:
Als mensen gaan klagen over dat China er "vast en zeker een backdoor in wil", omdat China "zo evil" is (ja dat is het):
En dan begin je vervolgens over iets compleet anders, zonder eigenlijk een antwoord te geven? Wat heeft Facebook met China te maken?
Ik snap het niet helemaal. Je begint met een interessante stelling/vraag:

[...]

En dan begin je vervolgens over iets compleet anders, zonder eigenlijk een antwoord te geven? Wat heeft Facebook met China te maken?
Het antwoord is uiteraard: ja China zal een Backdoor in encryptie willen (houden).

Het stuk dat ik linkte gaat overigens niet over Facebook. Het gaat over de VS, UK en Australie die een backdoor willen hebben in populaire Westerse encrypted chat software (o.a. Whatsapp). Je had zelf ook ff het stuk kunnen lezen, maar bij deze.
Dan nog snap ik de relatie niet. Het ging hier toch over China en hun plannen? Wat maakt het dan uit wat bv de VS willen?
Dan nog snap ik de relatie niet. Het ging hier toch over China en hun plannen? Wat maakt het dan uit wat bv de VS willen?
Is dit serieus?

Wereldmacht 1 (die in het Westen uitgebreid in het nieuws gezet wordt als "evil dictatorship" die alles en iedereen afluistert) wil "meer encryptie" (en backdoors). Wereldmacht 2 die zogenaamd poeslief en goed is (want van ONS) wil precies hetzelfde.

Je snapt nog steeds de link niet?
Is dit serieus?
Min of meer. Ik probeerde even te laten denken over de logica achter een "whataboutism", die je helaas maar al te vaak ziet tegenwoordig. "Je mag niet plagen Jantje", "Maar mam, Henk doet het ook!" ... ja, dus? Mag jij het dan nu ook?
Helemaal mee eens, de overheid (ja ook de onze) heeft al genoeg mogelijkheden om informatie in te zien. Dit hoeft ook niet nog eens toegelaten te worden voor meeluisteren zonder tussenkomst van een rechter.
Volgens mij is er niet zo veel verschil als je suggereert. Als je hier in Europa tegen de overheid zegt dat je niet bespioneerd wilt worden, verdwijn je niet in een heropvoedingskamp.
According to the provisions, the country encourages the research, academic exchanges, conversion of academic achievements and application of the technologies of commercial cryptography, but the scientific research, production, sales, service and import and export of it must not harm the state security and public interests or other people's rights and interests.
Dit zegt niets. Praktisch elke vorm van techologie kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden die moreel onder 'goed' en 'slecht' zijn te categoriseren (naargelang de definitie van 'goed' en 'slecht', en wie dit definieert).

De intentie van het onderzoek kan 'puur' zijn, maar de resultaten kunnen altijd gebruikt worden op een manier die valt te interpreteren als 'misbruik'.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 oktober 2019 08:07]

[...]
Dit zegt niets. Praktisch elke vorm van techologie kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden die moreel onder 'goed' en 'slecht' zijn te categoriseren (naargelang de definitie van 'goed' en 'slecht', en wie dit definieert).

De intentie van het onderzoek kan 'puur' zijn, maar de resultaten kunnen altijd gebruikt worden op een manier die valt te interpreteren als 'misbruik'.
Als de Chinese regering weer een nieuwe wet maakt is het ZEKER weten voor eigen gewin en voor onderdrukking van hun bevolking, communisme wat Socialisme is heeft nooit iets goeds gedaan voor de bevolking, maar zo als het allemaal gaat gaat de westen ook die kant op jammer genoeg.

Hoorde verdikkeme gisteren drie tieners van +/- 13 jaar praten over communisme, toen ze van school kwamen, en eentje vroeg aan een van ze twee vrienden/klasgenoten waar hij mee ree, wat ze vonden van communisme, en eentje zij dat communisme heel goed was, ik dacht wow wat leren ze tegenwoordig toch op school en Social Media en TV/Films, ongelooflijk, steeds meer denken dat communisme of beter gezegd Socialisme fantastisch is, wanneer iedere land die het gehad hebben en hebben, all hun burgers onderdrukten en uithongeren en vermoorden, zo triest dat er geen geschiedenis meer geleerd woord op school, of blijkbaar een vervormt soort van geschiedenis, de bedoeling van geschiedenis krijgen op school, is zo dat we niet de zelfde fouten blijven maken, maar blijkbaar is dat voorbij, zo triest.
Niet duidelijk is of de overheid het inbouwen van backdoors of andere zwakheden eist.
Dat is ook een beetje een open deur intrappen.

Iedereen word in de gaten gehouden met camera's, de regering probeert het hele land zo veel mogelijk van het "normale" internet af te houden, (eigen) social media en messaging apps worden streng gereguleerd etc. Ik denk dat het voor zichzelf spreekt dat vriend Winnie the Pooh Xi Jinping en co. overal moeiteloos toegang tot heeft.
Dat is ook een beetje een open deur intrappen.
Ligt eraan. Backdoors zijn niet nodig als je ten alle tijden overal toegang tot kan vereisen via menselijke wegen. Sociale kredietscore, wetgeving die je verplicht om sleutelmateriaal af te staan... Dat kan allemaal een stuk effectiever zijn, zeker met hoe men daar naar de staat kijkt.

Hetzelfde met end-to-end encryptie. Een enkele update van de applicatie zal ervoor zorgen dat het apparaat alles voor verzending/na ontvangst plain text ergens heen upload (als het apparaat zelf al niet gecompromitteerd was), al zou er al end-to-end encryptie zijn. In de praktijk wordt end-to-end encryptie ontmoedigt zonder dat het keihard verboden is. En waarom zou men het hard verbieden als iedereen vrijwillig gebruik maakt (en moet maken, voor het dagelijks leven) van diensten zoals WeChat?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 oktober 2019 08:35]

Hierop inhakend; de Chinese overheid heeft er baat bij als hun eigen systemen geen technische backdoors bevatten. Immers, elke cryptocrafische backdoor kan ook door andere landen zoals Rusland en de VS misbruikt worden.

De VS heeft juist die fout wel gemaakt, door een backdoor (waarschijnlijk zelfs meeerdere) in Cisco routers te stoppen. DIt werkte averechts, aangezien de meeste Cisco routers in de VS worden verkocht. Toen andere landen lucht kregen van deze backdoors, heeft dat de Amerikaanse economie veel schade gebracht.

China leert hier van en eist dus goede encryptie. Dat ze er daarna alsnog zelf bij kunnen via andere middelen is inderdaad wel te verwachten.
Als ik als China jouw social credit kan verhogen of verlagen dan is daar geen backdoor voor nodig. Wel een applicatie die dit uit en doorvoert. Daar is geen backdoor voor nodig.
Als deze score door China bepaald dan ook gebruikt wordt in toepassingen door China bepaald dan maakt het al de waarheid, manipulatie is niet mogelijk maar ook niet nodig.
Je hoeft het hele bericht niet extra te versturen. De sleutel volstaat. Of je encrypt het naar 2 sleutels: 1 vd ontvanger en 1 van de Staat.
Onze social media wordt ook streng gereguleerd. Cameras? Yep. En de AIVD kan ook overal in als het nodig is. De basis is in Nederland niet zoveel anders als China. Als je denkt dat het internet nog een vrijplaats is dan heb je 20 jaar in een coma gelegen. :O
De basis is compleet anders! Waar kk hier gewoon kan roepen wat ik van rutte vindt of iets anders kan dat dat helemaal niet, en dat is in de basis dus niet hetzelfde. Hooguit gebruiken we mijn of met dezelfde techniek om burgers in de gaten te houden.
De basis is compleet anders!
De basis van wat is anders?
De basis is in Nederland niet zoveel anders als China. Als je denkt dat het internet nog een vrijplaats is dan heb je 20 jaar in een coma gelegen.
' De basis is in Nederland niet zoveel anders als China. Als je denkt dat het internet nog een vrijplaats is dan heb je 20 jaar in een coma gelegen.'

De basis = de basis van sociale media <- wat is dat?
De basis = de basis van cameratoezicht?
anders: Chinese sociale media= weibo, wechat vs NL sociale media = facebook, twitter
hetzelfde: werking van platform waarom gebruikers berichten kan plaatsen en naar elkaar versturen en groepen vormen

De basis is in Nederland niet zoveel anders = goed
De basis is compleet anders = ook wel goed (eventueel afhankelijk van de scope van het woord 'compleet)
Ik denk dat het voor zichzelf spreekt dat vriend Xi Jinping en co. overal moeiteloos toegang tot heeft.
Jazeker, maar daarvoor hoef er geen backdoor in de encryptie te zitten. Sterker nog, grote kans dat dit gewoon ijzersterke encryptiemethodes worden.

Xi kan de onsleutelde data gewoon opvragen bij Chinese bedrijven, dus hij heeft helemaal geen belang bij backdoors. In tegenstelling tot bijvoorbeeld groepjes zoals de NSA die overal heimelijk gebroken standaarden willen implementeren (zie DES, IPSec, Dual EC DRBG, onlangs Speck (Android/Linux), etc).
ik deel je sentiment, maar wat jij hebt is een mening, en van tweakers wordt geacht dat ze feiten leveren of de betrouwbaarheid toetsbaar maken.
https://www.vpro.nl/progr...20/de-grote-dataroof.html

Wat doet China anders dan Google, Facebook en Amazon ? Daarbij komt ook nog eens PSD2 nog eens bij. Het is een mooie optelsom wat er allemaal gebeurt met de ‘westerse’ maatschappij, terwijl we worden afgeleid met de oosterse interpretaties. Het sausje is net wat anders, maar de basisingredienten zijn hetzelfde en westers.
Ik denk dat hij de encryptie volledig omzeilt, niet met een backdoor, maar met represailles als men niet zelf de inlogcodes/keys overhandigd.
Als Xinhua nu ook nog hun Akamai-configuratie op orde had zodat je over HTTPS de website kon bereiken... :+
Akamai lijkt mij geen goede set: "The National Security Agency and Federal Bureau of Investigation have reportedly used Facebook's Akamai content delivery network (CDN) to collect information on Facebook users.."

Akamai begint te dominant te worden op het internet en verbiedt bij voorbeeld TOR verkeer. Daarnaast valt het onder VS wetgeving ...
Akamai is gewoon actief in China hoor. Sterker nog, als je m'n comment had gelezen en naar https://www.xinhuanet.com/ was gegaan, dan had je gezien dat Xinhua ook gewoon van Akamai gebruik maakt.
Dank voor de toelichting. China is duidelijk niet zo bang van westerse tech bedrijven. Dit in tegenstelling tot VS chinafobie.
maar niet de staatsveiligheid, het publieke belang of andere rechten van burgers schade toebrengt.

Staatsveiligheid en publiek belang als "burgerrechten"? 8)7
Het is jouw recht om de staat te beschermen. Natuurlijk niet je plicht. Maar denk maar niet dat je sociale kredietscore omhoog gaat als je niet je recht uitoefent. ;)
Volgens mij is het in China wel jou burgerplicht om de staat te beschermen.
Volgens mij in Nederland ook.

[Reactie gewijzigd door Thystan op 28 oktober 2019 10:25]

De titel van dit artikel, “China neemt wet aan om ontwikkeling cryptografie te bevorderen”, is dat niet enorm eufemistisch en zoals juist het Chinese propagandabureau het zou noemen? Dit gaat om regulatie en controle, niet om bevordering - als ik het artikel lees.
Dit is helemaal niet eufemistisch, tenminste niet erger dan "Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017)" in plaats van sleepnet wet. Elk land probeert controle over zijn inwoners te behouden in naam van de staatsveiligheid.

Overigens zijn burgerrechtengroepen als Bits of Freedom en Amnestie International tegen elke vorm van afluisteren zonder rechterlijk bevel. Ik neem aan (!) dat er ook in China zoiets als een rechterlijk bevel bestaat ...
Ik vind het best een slimme zet. Wel encryptie vereisen, maar bij de Eigen burgers kan natuurlijk de Eigen devices worden meegenomen en verplicht worden geopend. Zo ver zijn ze al.

e2e encryptie is tenslotte uit te lezen op het ontvangende apparaat en als je daar toegang toe hebt als overheid, maakt de encryptie alleen een verschil voor buitenstaanders (zoals andere overheden) die jou mensen/devices niet kunnen/mogen decrypten (onder normale omstandigheden).
Waarom wordt backdoors steeds opgebracht. Blockchain heeft weinig met versleuteling te maken. Het gaat er om dat je de integriteit van iets kan aan tonen. Dat je iets hebt of bent bijvoorbeeld. Normaal zijn hier centrale partijen voor maar met blockhain kan je dit zonder deze “machtspartijen” doen. Het is daarom ook wonderbaarlijk dat China zich hier op wil richten. Zij zijn meer geïnteresseerd in het centrale ledger en niet zo zeer in de decentrale voordelen (die hun buitenspel zet). M.a.w. weinig blockchain dus. Verwacht dat de interesse snel om zal slaan wanneer blockchain straks meer anonimiteit en andere decentrale oplossingen gaat brengen.
In die wet zal oftewel staan dat een backdoor verplicht is - of er bestaat een 2e wet die verplicht die backdoor in te bouwen. Gelukkig heeft google een snelle quantum-computer - hoe lang eer China bijbeent?
Niet lang vrees ik.
Niet duidelijk is of de overheid het inbouwen van backdoors of andere zwakheden eist.

dat je juist wat de eis gaat zijn. verplichte backdoors voor de overheid. op zich ook niks nieuws al doet amerika momenteel het door gewoon van de grote tech-toko's gewoon een backdoor in de software hebben zitten (zoals skype) zodat de encryptie gewoon compleet NVT is en hoeft de wetgeving niet dusdanig aan te passen. immers zijn zulke wetgeving in een open democratie publiekelijk inzichttelijk en zullen hackers eruit kunnen halen waar potentiele backdoors bevinden.

[Reactie gewijzigd door flippy op 28 oktober 2019 08:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee