Parallels brengt Parallels Desktop 15 voor Mac uit met DirectX 11-ondersteuning

Parallels heeft Parallels Desktop 15 uitgebracht. De nieuwe versie van de software waarmee Mac-gebruikers virtueel andere besturingssystemen kunnen draaien, biedt onder meer ondersteuning voor DirectX 11 en speelt in op enkele nieuwe functies in macOS Catalina 10.15.

Met versie 15 maakt Parallels Desktop de overstap van OpenGL naar Metal, de hardware-versnelde grafische api van Apple. Dit stelde ontwikkelaar Parallels in staat om ondersteuning in te bouwen voor DirectX 11. Volgens Parallels kunnen gebruikers hierdoor nu ook probleemloos aan de slag met applicaties als Autodesk Revit 2020, Lumion en ArcGIS Pro 2.3. Daarnaast ondersteunt de software verschillende games, waaronder Age of Empires: Definitive Edition, Crysis 3, Space Engineers en Risk of Rain 2. In Parallels Desktop 13 en 14 ontbreekt ondersteuning voor DirectX 11.

Parallels Desktop 15 haakt ook in op enkele nieuwigheden in macOS Catalina 10.15, dat in de herfst wordt verwacht. Zo is het via Sidecar mogelijk om een iPad in te zetten als tweede beeldscherm voor het gevirtualiseerde besturingssysteem. Verder is er volledige ondersteuning voor de Apple Pencil en voor Sign in with Apple, een nieuwe manier om in te loggen bij apps en websites.

Eveneens nieuw is de mogelijkheid om Windows-wachtwoorden op te slaan in Apples Sleutelhanger, om Mac-bestanden met een druk op de knop te verzenden via Windows Mail en om de Touch Bar van een MacBook te gebruiken voor Windows-toepassingen. Parallels stelt verder dat Microsoft Office-applicaties voortaan tot tachtig procent sneller starten.

Parallels Desktop 15 for Home & Student is beschikbaar als eenmalige aankoop voor honderd euro of met een abonnementsformule van tachtig euro per jaar. Een jaarlicentie op de uitgebreidere Pro en Business Editions kost honderd euro. Een vorige versie upgraden naar Parallels Desktop 15 kan vanaf vijftig euro.

Parallels Desktop 15
Parallels Desktop 15 ondersteunt de Sidecar-functie van macOS Catalina. Foto: Parallels

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

13-08-2019 • 10:23

30

Reacties (30)

30
30
16
0
0
11
Wijzig sortering
DirectX11 ondersteuning....dat is fijn, vooral omdat tegenwoordig meer en meer games of programma’s dit vereisen. Meest gevraagde feature op de parallel forums.
De rest van de update lijkt weinig boeiend...maar dat zijn we inmiddels gewend. Upgrade nog steeds voor een lieve 50,-. :-(
Buiten dat blijft dit een fijn product.
Ik neem aan dat je bovenop Parallels Desktop een eventuele licentie voor Windows moet betalen?
Zeker, die is ook nodig.
kost je 15,- dus dat is niet zo'n probleem toch? (key deliveries)
Lijkt me sterk dat je een legale (full) licentie koopt van Windows10 voor 15EUR. En als je het over een OEM licentie hebt, dan kan je beter een gekraakte versie nemen want mag niet volgens licentie voorwaarden.
geen idee of het legaal is, maar windows zeurt iig niet meer om activatie en ik heb geen enge crackware op m'n bak. Ik had overigens gewoon windows 10 licentie, totdat ik m'n schijf in m'n nieuwe ryzen setup hing en hij ging zeuren om activatie. Daar ga ik dus geen 145,- voor betalen als het niet meer op m'n oude systeem staat. Laten we zeggen dat ik moreel geen bezwaren heb tegen een windows key voor 15,- als die het werk doet. Hoe microsoft dat verder regelt met hun licenties e.d. is hun probleem.
€145 euro voor de Home editie. Prima te doen, want het lijkt er niet op dat je ooit nog een nieuwe moet kopen.
Is er overigens geen WINE voor Mac OS? WINE ondersteunt ook DirectX 11 tegenwoordig. Al weet ik niet hoe het op Mac zit met OpenGL en Vulkan. WINE gebruikt geen Metal.
WINE is altijd meer op Linux gefocust geweest. DXVK is echt meer voor Linux, omdat die Vulkan ondersteunt, maar MacOS doet dit alleen via MoltenVK, dat niet de hele Vulkan stack ondersteunt.
Je hebt CrossOver van CodeWeavers, wat een proprietary wrapper om WINE heen is en (oorspronkelijk) specifiek voor Mac geschreven was. Volgens mij heb je er tegenwoordig ook een Linuxversie van. Ik weet dat CrossOver in ieder geval DX9 ondersteunt, met 11 zijn ze (afaik) nog bezig om te kijken of ze Metal als backend kunnen gebruiken.

CrossOver ondersteunt wel OpenGL, ik kan me nog errors herinneren over een te lage versie en een bijkomende performance hit. Of het de "volledige" OpenGL feature set is, dat denk ik niet.
Ja, er is Wine voor Mac, en verschillende wrappers.
Ik heb een behoorlijke tijd Parallels gedraaid voor het ontwikkelen van .Net software en waar het eerst als een zonnetje draaide waarbij zaken als compiler etcetera prima werkte terwijl ik iets anders binnen macOS deed werd het op een gegeven moment allemaal steeds langzamer, oftewel compilen duurde eeuwen oftewel alles binnen macOS was niet meer vooruit te branden, maar gewoon soepel naast elkaar draaien kon niet meer. Zaken als copy/paste binnen de twee OS'en werd steeds slechter. Instellingen aanpassen hielp niet. Was blij dat ik het er van af kon gooien tegen het einde.

Of het nou aan Windows lag (waar ik verder niet veel op deed dan devven) of dat Parallels langzaam uit elkaar viel weet ik niet, maar het was wel echt raar om het zo achteruit te zien gaan.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 23 juli 2024 11:21]

Parallels 15 zou sneller moeten zijn:

Compared to Parallels Desktop 14:
* Start Microsoft Office application up to 80% faster
* 3D graphics are up to 15% faster
* User interface is more responsive
* Some applications and games (such as Lumion, Autodesk 3ds Max 2020, Anno 2205, Frostpunk and more) can now use DirectX 11 and are much faster, rather than being unusable and slow as they were in previous versions.
Zeker wanneer je dagelijks voor een pro applicatie gaat, die zo hardware afhankelijk is ga je toch geen parralels gebruiken? Met zaken als 3D software is tijd geld. Als 3Dsmax traag is moet je wel echt verfend apple fan zijn wil je dat in parralels gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 23 juli 2024 11:21]

De oudere versie die ik had werkte prima aangezien Visual Studio gewoon puur op processorkracht draait, het was echt software rot waardoor het traag werd.
Anoniem: 420148 @BikkelZ13 augustus 2019 11:58
Ook die draait virtueel en deelt dit met de hypervisor, dus je hebt altijd verlies van prestaties.
Ik had gisteren toevallig Parallels 14 geïnstalleerd. Vroeger op mijn oude 2012 niet retina Macbook Pro op een Parallels VM met Windows 7 vond ik de UI een heel stuk vloeiender dan op mijn 2017 i7 rMBP met 16 gb werkgeheugen.

Wat ik vooral heb is dat mijn fans gigantisch vaak beginnen de spinnen bij het ontwikkelen van .net applicaties in Parallels. Kan misschien te maken hebben met een stukje optimalisatie. We gaan over een paar weken de overstap naar 10.15 maar wagen met Parallels 15!
Dat van die fans heb/had ik ook last van. Maar dan icm VMWare Fusion. Beetje embarrassing
Heeft iemand al ontdekt of applicaties gebaseerd op Electron nu geen problemen meer geven? Ik liep tegen VS Code aan wat voor geen meter werkte (dus kon geen dev image template opzetten met mijn geliefde editor voor Angular development).
Maar VS Code werkt toch juist onder macOS?
Misschien gebruik mindcrimemike vs code in combinatie met een stuk software wat alleen voor windows beschikbaar is.
Idd. Perfect zelfs. Ik had op enig moment de behoefte aan macOS development omgevingen die ik kon 'bevriezen", linked clones van maken, experimenteren, weggooien en weer terug naar de bron kunnen gaan. Het punt was dat ik op de macOS VMs VS Code niet aan de praat kreeg. Video hardware versnelling zou dat moeten oplossen maar lukte ook niet altijd. En daarnaast wilde ik de hardware versnelling van de VMs helemaal niet uitzetten.
Anyways, VS Code werkte niet in parallels. Wel in macOS onder VMWare, maar om linked clones te kunnen maken moest is twee keer zoveel neertellen :-(
Het einddoel heb ik nooit kunnen bereiken maar met nvm https://github.com/nvm-sh/nvm kon ik iig makkelijk tussen Node versies switchen.
Code builds onder native macOS is ook echt wel sneller dan onder parallels. Ik heb alleen de pest aan dev builds omgevingen opzetten met specifieke libraries van van alles en nog wat. Doe mij maar een VM
Ben zeker benieuwd naar de performance verschillen met de overstap van OpenGL naar Metal gezien het feit dat OpenGL deprecated is in Mac OS X. (Zitten nog op versie 3.3?)

Ben ook benieuwd wat DirectX11 mogelijk maakt binnen een VM. Volgens mij zit VMware Workstation zelf nog op DirectX10 en dat werkt al relatief goed naar mijn mening.
Een vraagje....
Eveneens nieuw is de mogelijkheid om Windows-wachtwoorden op te slaan in Apples Sleutelhanger...
Dat is echt goed nieuws, maar krijg je ook in Windows Apple password suggesties?
Het blijft virtualisatie - wil je een pc dan koop je een pc. Wil u een mac dan koopt u een mac. Zelf koop ik een raspberry pi4 (als men 'm wil leveren ten minste).
Erg gaaf dat dit nu kan, dat biedt echt kansen voor gaming op MacOS. Beetje jammer alleen dat de prijzen die Parallels hanteert zo fors zijn.
Ik heb vandaag geupgrade en ik merk ontzettend veel verschil in revit-prestaties. De eerste versie van een vm voor macos die revit kan draaien met bruikbare snelheden. Erg gelukkig mee.
Biedt Parallels ook snelheidswinst ten opzichte van Oracle VirtualBox voor het draaien van Linux guests onder Mac OS? Is er uberhaupt een bijna-'native' ervaring te behalen bij een lichtgewicht OS (bijvoorbeeld Arch) en lichtgewicht window manager? (DWM, i3, xmonad)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.