Microsoft kondigt Visual Studio Online aan

Microsoft heeft tijdens zijn Build 2019-conferentie Visual Studio Online aangekondigd. Dit is een online dienst voor softwareontwikkeling die in de browser draait. Visual Studio Online is gebaseerd op Visual Studio Code.

Microsoft noemt Visual Studio Online zelf een companion editor en de op het web gebaseerde dienst dient volgens het bedrijf als aanvulling op het bestaande Visual Studio-aanbod. Welke mogelijkheden de editor allemaal krijgt is nog niet bekend, maar Microsoft noemt als toepassingen het maken van snelle edits onderweg en het deelnemen aan Live Share-sessies.

Het bedrijf belooft dat Visual Studio Online vertrouwd aanvoelt en in kan haken op het ecosysteem van extensies voor Visual Studio Code. In ieder geval gaat de online omgeving workspaces van Visual Studio Code ondersteunen en ook komt er ondersteuning voor IntelliCode.

Visual Studio Online

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-05-2019 • 00:06

93

Reacties (93)

93
90
58
3
0
24
Wijzig sortering
Toevallig heb ik gisteren hier mee gespeeld:
https://github.com/cdr/code-server

Benieuwd hoe deze verschillen van elkaar, de eerste test met code-server was i.g.g. goed verlopen. Één reden om het te gebruiken is om remote aan je code te werken, iets dat over SMB/NFS/SSH helaas nog altijd te traag gaat, dat probleem lost je hiermee op. Tevens hoeft je dit dan ook niet meer te configureren (eventueel ook lokale docker/test omgeving), zeker op minder krachtige/meeneem devices meer dan welkom. :)

Het syncen van VSCode settings deed ik al via een extensie (via GitHub gist), het lijkt me ook fijn om de editor gewoon native te blijven gebruiken en (ook online) dezelfde settings/extensies houden.

Verder opzicht een beetje vreemd dat de ondersteuning voor code intelligence er nog niet in zit volgens de tekst. Het zou toch al moeten werken omdat het over Electron werkt - wat min of meer gewoon één browser is.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 20:06]

Microsoft heeft dit weekend ook een paar super mooie extensies released om remote of op een ander platform te kunnen werken in VS Code. Misschien is dat wat je zoekt?

https://code.visualstudio.../05/02/remote-development
https://code.visualstudio.com/docs/remote/remote-overview

Ziet er mooi uit en is meer dan alleen een SSH tunnel. Je draait VS Code lokaal maar ook een deel zoals extensies op een remote server, in een Docker container of in Windows WSL. Zo kun je bijv. bepaalde code ontwikkelen op een server met een krachtige CPU of GPU terwijl je lokale laptop niet zo sterk is. Of Code op Windows draaien terwijl hij gebruik kan maken van je dev omgeving die in een Linux container of WSL draait.
Coder was ook mijn eerste gedachte hierbij. Opzich leuk dat Microsoft dit aanbied, maar dat vscode online niet een selfhosted variant heeft is wel een groot minpunt.
In het bedrijf waar ik werk zal het gebruik hiervan dus nooit toegelaten zijn.

Wel leuk voor casual programmeer werk thuis cross-devices.
Er zijn genoeg bedrijven die hun source bij github (inmiddels microsoft) neer zettten, dus er zijn vast ook tal van bedrijven die het dan ook niet erg vinden om het te schrijven in een editor.

Overigens zie ik potentie voor VSCode geintregeerd in github.
Hmm.. Beetje dubbel gevoel bij. Edit: Ter verduidelijking: Mijn insteek is als "maker"/IoT (ESP8266 modules)/scripting, niet zozeer als cloud webapp developer.

Ik zie er zeker voordelen in (en VS Code is zoals @418O2 al zegt technisch gezien al een webbased app dus er is weinig voor nodig). Geinig om op elk soort apparaat te kunnen coden (denk aan een Android in een web browser, waar geen native VS Code voor is). Ik gebruik vaak DeX (desktop mode) op Android dus daar zie ik dit zeker wel als een interessante toevoeging.

Ook zal het een heel goede toevoeging zijn aan Microsoft's aankoop van Github. Ik neem eigenlijk wel aan dat dit een aanzet is voor een github live code editor.

Aan de andere kant heb ik mijn code liever lokaal en stop ik het pas in de cloud als ik dat wil. Misschien ben ik traditioneel op dat gebied, vast wel. Maar ik gebruik VS Code niet alleen voor programmeren, ook wel eens als editor voor config files waar wel eens geheimen in staan (API Keys e.d.). Iets als een YAML file is zonder goede editor heel lastig aan te passen.

Het hangt er een beetje vanaf hoe groot de voordelen in de praktijk gaan zijn voor ik het ga overwegen. Ik ga de kat even uit de boom kijken bij deze :) Met name hangt het er mij vanaf of je ook puur lokale files kan gaan editten zonder te uploaden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 20:06]

Ik snap je argumenten. Maar wat ik echt geniaal vind van stackblitz is dat je een nieuw angular project 1000x sneller opstart dan lokaal. Dit omdat er op de achtergrond niet dezelfde miljoen miljard download en build acties hoeven plaats te vinden. Dus ik zie hier in combinatie met docker containers wel een mooi cloud ontwikkelplatform in.

Ik vind de naam Visual Studio Online een beetje lame. Die naam hebben ze eerder gebruikt voor wat nu VSTS Azure Devops is. Daarbinnen had je ook een online editor genaamd "Monaco".
Dat een gemiddeld angular project zoveel dependencies heeft is een groot deel van het probleem. Een website zou geen MEGAbytes aan javascript moeten downloaden omdat je als developer aan databinding wil doen.
Da's een extreem voorbeeld. Andere talen downloaden ook packages/libraries, dat kan door je ide in de cloud te draaien een stuk efficiënter.
Ja dat is waar, aan cloud builden had ik nog niet gedacht. Dit maakt dat een stuk toegankelijker (en weer een nieuwe bron van cloudinkomsten voor MS voor een doelgroep die daar nu nog niet zo sterk in was). Ik denk dat hele grote projecten hier allang aan deden maar de kleinere niet.
Hangt er wat van af van wat je wil doen zeker, zoals je zegt? Ik kan me wel inbeelden dat het leuk is om een volledige IDE te hebben op bvb. Chromebooks en Android tablets, maar daar kan je voor bepaalde toestellen toch al niet 'offline' testen dus dan kan je de code toch evengoed in een repo zetten waar je maar wil, en van daar laten deployen naar een online service. Met gemakkelijke plugins voor oa Azure en Azure DevOps of Github zie ik dat echt wel iets hebben!
Ja dat is het punt dus, voor cloud devving (en wellicht web) is het super interessant. Ik doe dat zelf amper, dat is het lastige aan een generieke IDE (zeker een met zoveel plugins als VS Code), dat je het voor van alles en nog wat kan gebruiken.
Heb jij in config files api keys staan ?

Mag hopen dat of de file of de key dan toch wel encrypted is. Wat dan je argument weer onderuit haalt.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 22 juli 2024 20:06]

Gewoon, config files op mijn eigen systeem, ja. Bash scriptjes enz. Zo had ik een WebDAV upload script om mijn mailserver te backuppen naar Stack. Of config files for Home Assistant. Dat soort dingen hebben gewoon API keys nodig.

VS code is een hele fijne editor ook voor config files, maar dat soort dingen wil ik niet in de cloud hebben. Ik gebruik de MS cloud alleen voor dingen die niet zo belangrijk zijn (email, waar toch al door elke relay te lezen is, random aantekeningen in onenote enz). Dus de beveiliging heb ik daar ook op afgestemd. Paswoorden en andere authenticatie spullen wil ik er niet in hebben.
Ik snap je wel en je hebt wel een punt over spul online zetten. Maar ook je config files voor Home Assistant horen geen gevoelige gegevens te bevatten, daar heb je secrets voor. Maar secrets.yaml wil je dan wel alleen lokaal houden.
Ik peins er niet over om mijn commerciele code met Microsoft te delen, in welke vorm dan ook.

Microsoft is een "competitor", dus dat zou in iedere andere setting als een nogal dom idee overkomen om ze te laten weten wat je aan het doen bent. Maar ook als dat niet zo was, zou ik niet zo lichtvaardig met Intellectual Property en veiligheid omspringen. Ik hecht sowieso geen geloof aan privacy policies die beginnen met de uitspraak dat ze er veel om geven en vervolgens omfloerst uitleggen (vooral diep verborgen in de tekst en zoveel mogelijk impliciet en in de "etc" toevoegingen) dat ze dat precies niet doen en hun eigen datahonger veel belangrijker vinden.

Microsoft hoort in de categorie Facebook en Google op het gebied van gegevens-van-anderen-verzameldrang. Het begon publiekelijk toen ze jaren geleden begonnen te eisen dat je inlogt voor VS.
Wat een onzin, Microsoft heeft echt niet de zelfde verzameldrang als FB of Google. Simpel weg omdat ze niets aan die die hoeveelheden data hebben omdat ze geen eigen advertentie netwerk hebben bijvoorbeeld.

Het enige wat Microsoft wil is dat je Azure gebruikt, daar verdienen ze nu geld mee. Ze gaan echt niet in jouw data kijken, ten eerste omdat het niet mag, ten tweede omdat ze er niks aan hebben
Heb je ook bronnen voor alle dingen die je roept? Komt nu een beetje over als "de grote boze Microsoft" terwijl je een aluhoedje draagt. Er wordt je gevraagd concrete voorbeelden te noemen maar je bent nu gewoon ongenuanceerd aan het bashen.
Ik heb de voorbeelden genoemd. Dit zijn enkele bronnen:

https://tweakers.net/nieu...r-privacy-ambtenaren.html

https://www.rijksoverheid...rosoft+Office+ProPlus.pdf

Lees ook de privacy policies van Microsoft. Dat doet 99,9% niet en/of begrijpt niet waar de gaten zitten. Brede formuleringen, daar kun je alle kanten mee op.

Lees eens een boek over hoe Microsoft (in Redmond) met concurrentie omgaat. Je kunt er zelfs dingen over vinden op Wikipedia. Het begon al vroeg met de DR DOS deal. Mensen aannemen die kritiek hebben, ze een NDA laten tekenen en weer "laten gaan": onschadelijk gemaakt. Kortom, geen net en betrouwbaar bedrijf en een monopolist.

Aluhoedje, dat is een insinuerend scheldwoord en dat is niet zoals we hier met elkaar horen om te gaan.
Maar Microsoft bestaat al wat jaartjes heb je voorbeelden dat (specifiek van) broncode die je op diensten van Microsoft hebt gehost zijn misbruikt door Microsoft? Een concreet voorbeeld?
Windows in de cloud, office in de cloud, email in de cloud, sql in de cloud, en nu ook je broncode...
Alles in de cloud....en dan ligt je internet verbinding eruit omdat er naast je bedrijf een nieuw pand word neergezet en de graafmichine trok per ongeluk aan je glasvezel kabel...

Kan alles lekker over whatever 4G/5G oplossing je misschien hebt opgezet en hoe betrouwbaar is dat (niet de verbinding op zich, maar voldoe je daarmee nog steeds aan contractueel afgesproken veiligheidsmaatregelen)...of de hele toko kan naar huis.

Door alles maar in de cloud te stouwen, bouw je voor jezelf een kaartenhuis en met 1 foutje aan de beheerderskant en al je bedrijfsgeheimen liggen op straat.

Ouderwets zal het allemaal vast zijn, maar zoals anderen hier ben ik ook niet zo happig op de cloud als het gaat om bedrijfsgeheimen. Niet dat ik veiligheid beter of slechter afregel dan een cloud toko, maar ben niet bereid om die verantwoordelijkheid aan hen af te dragen. Kan dan wel "afgedekt" zijn met een contract, maar zij kunnen genoeg advocaten betalen om de wazige clausules daarin naar hun hand te zetten en je code ben je kwijt. Als ik er dan toch de schuld van ga krijgen, dan doe ik het liever zelf.

Voor generieke of publieke data/code, dan zie ik wel mogelijkheden voor de cloud.
Dan gebruik je toch gewoon de Visual Studio Community versie ?
Het blijft gewoon een aanvulling. Nu nog kijken hoe compleet deze zal zijn.
Het blijft gewoon een aanvulling.
Zo begint dat altijd. Eerst een webversie ernaast, daarna alleen nog maar een webversie.

Wat ansich niet zo een issue is, zolang er een erg goede constante live save feature in zit, want ik zou er niet aan moeten denken dat als je ergens uren werk in heb zitten, dat het er uit klapt op het verkeerde moment. Sommige webapplicaties doen dat erg goed, anderen absoluut niet en kan soms betekenen dat je uren werk kwijt bent (of erger).
Je bent toch niet uren code aan het kloppen zonder af en toe te checken wat je gemaakt hebt?

Je bouwt doorgaans kleine stukjes. Niet meer dan een half uurtje ofzo driftig typen, en dan builden of whatever en in je browser op F5 rammen (of waar je het ook in runt). En dan weer verder. Je maakt mij niet wijs dat je letterlijk uren achter elkaar zit te typen, en dan aan het einde van de dag Ctrl+S doet. Dan bent je echt verkeerd bezig.
en tussendoor regelmatig commits pushen naar je git branch
regelmatig at random ctrl+s drukken doet wonderen op native apps, ik vermoed dat ze zoiets ook wel in de web app hebben gegooid. Heb dat geleerd in het Windows 98 tijdperk toen een BSOD nog wat frequenter was dan nu. Doet ook wonderen.

Schoolgenoten toendertijd hebben zichzelf meermaals vervloekt dat niet gedaan te hebben, en zijn op die manier toen (meermaals zelfs) uren werk kwijt geraakt.
haha ja, die ctrl s is bij mij ook zo'n automatisme dat het bijna na elke regel code die ik tik automatisch gebeurd. (is ook palm hand op de ctrl en ringvinger op de s, ik denk er vaak niet eens over na, merk zelfs als ik even wat in notepad ofzo type dat ik het daar ook automatisch doe, dan zie je weer die popup verschijnen voor opslaan, haha).
Zo begint dat altijd. Eerst een webversie ernaast, daarna alleen nog maar een webversie.

Wat ansich niet zo een issue is, zolang er een erg goede constante live save feature in zit, want ik zou er niet aan moeten denken dat als je ergens uren werk in heb zitten, dat het er uit klapt op het verkeerde moment.
Dat gebeurt niet. Office 365 raakt ook niet van alles kwijt als internet plots eraf ligt. Je werk wordt gewoon lokaal bewaard*, en bij de eerstvolgende internetconnectie gesynced. Dit is 'eeuwenoude' practice (velen gingen MS voor), dus niks aan het handje.

*edit: OK, niet als je aan het werk bent op een computer van een internetcafe of zo. Maar "uren werk" zie ik daar ook niet gebeuren :P

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 20:06]

Maarja, wel is de webbased versie van office 365 gewoon complete ruk vergeleken met de lokale versie. Ik zie de online versie meer als een soort notepad/viewer variant.
webbased versie van office 365 gewoon complete ruk
Je kan daarvan ook een local install van doen, hoor. En die is gewoon compleet.
Als je toch op je eigen machine werkt, lijkt me dat veel logischer - je bent niet afhankelijk van een actieve internetverbinding. Office 365 synced dan alleen als je online bent.
Het lijkt me dat Visual Studio Online ook gewoon een local versie heeft. De uitbreiding daarin is het werken in/met cloud, net als bij Office 365.
Zonder internet is stack overflow ook niet bereikbaar, dus kan alsnog iedereen naar huis :)
Stack Overflow kun je wel bereiken via 4G/5G. Heb je niet een dikke pijp voor nodig...

Bovendien heb je ook nog zoiets als caching. Een cloud client kan ook de boel cachen zodat als je roamed en je verbinding ligt er uit, het nog steeds werkt.
Gezien de documentatie van .net kunnen de .netters dan idd naar huis ;)
Losstaand van contractuele verplichtingen lijkt me dit vooral een gevoelskwestie, security is afhankelijk van zoveel factoren dat je niet meer kan zeggen dat A beter dan B is. Sommige bedrijven zullen beter uit zijn met de cloud, andere niet. Qua verantwoordelijkheid, de meeste organisaties zullen toch al met datacenters werken waardoor je toch al met een externe partij zit.

Het wegvallen van verbindingen kan natuurlijk maar laten we realistisch zijn, hoe vaak overkomt je nu zoiets, hoe vaak ligt de aanleiding bij je eigen infra en hoe vaak val je dan terug op een 4g verbinding (die vervolgens niet werkt).
Tja hoe vaak ligt je internetverbinding eruit? Kan zeker gebeuren maar je on prem netwerk kan net zo goed plat gaan.
of de hele toko kan naar huis.
En daar verder werken :+

Zit je niet in de Cloud en ligt je verbinding eruit dan heb je een groter probleem. Geen mail, geen verbinding met andere vestigingen, geen VoIP, je remote werkers kunnen nergens bij en steeds meer software wordt aangeboden als SaaS, waarvoor je dan toch een backup verbinding nodig hebt of vanuit elders.
>Door alles maar in de cloud te stouwen, bouw je voor jezelf een kaartenhuis en met 1 foutje aan de beheerderskant en al je bedrijfsgeheimen liggen op straat.

En wat is het verschil met je on-premise omgeving? een beheerdersfoutje op je on-premise omgeving kan ook je volledige omgeving plattrekken, of je bedrijfsgeheimen op straat gooien.
Kijk maar naar het volledige Citrix gebeuren, waar ze maar door info vanuit de FBI doorhadden dat er een 3e partij op hun netwerk ingebroken was en massas gegevens buit gemaakt had.
Of je nou GitHub gebruikt of dit, je data staat toch bij Microsoft.
Als die graafmachine een stroomstoring veroorzaakt kun je ook niks meer. Ik zeg echt niet dat alles in de cloud moet, maar dit is een weinig relevant argument. Het is niemands bedoeling om iedereen altijd in de cloud te laten werken, maar het zou soms wel handig kunnen zijn.
Aangezien VS code zelf een web app is, zal het een full fledged ide worden denk ik
VSCode is eerder een text editor dan een IDE.
Tja, deze hele discussie vind ik een beetje mierenneuken over definities. Ik kan er voor PHP/webdev dezelfde dingen mee als ik met JetBrains PHPStorm of met Eclipse kan. Versiebeheer, Intellisense, Interactieve debugging, etc., etc. Is het nodig het in een hokje te plaatsen?

If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.
Unless it's VI or nano.
Then it's a kitchensink...
Anoniem: 420148 @nirvanaO7 mei 2019 00:47
Meer een IDE dan slechts een text editor. Er zijn immens veel extensions aanwezig en native support voor debugging/linting/git, etc.
Meer een text editor dan een IDE, en doormiddel van extensions kan je het uitbreiden naar een IDE.

Mijn auto word lijkt niet meer op een sport auto, omdat er veel extensions aanwezig zijn die het wel op een sportwagen kan laten lijken. De basis blijft een text editor met wat standaard debug solutions.
Is dat dan niet de definitie van elke ide als je zo gaat redeneren.

Zelfs full fletched visual studio is alleen maar een text editor totdat je een extended feature als build aanklikt
Alle IDEs zijn ook text editors met standaard ingebouwde functies voor development.
Een text editor heeft deze in het algemeen dus niet standaard en is wel te realiseren met plugins.

Zelfs Microsoft noemt het geen IDE:
VS Code is a type of tool that combines the simplicity of a code editor with what developers need for their core edit-build-debug cycle.
Hangt helemaal er vanaf welke programmeer taal je gebruikt. Voor sommige talen zal het meer richting een text editor gaan, maar voor ondertussen veel talen is het een IDE.

Zeker voor de webtalen. VS Code is heerlijk voor JavaScript en TypeScript. En de extensies zijn prachtig, vandaag nog een Ansible extensie toegevoegt om Ansible scripts makkelijker te beheren.
VSCode is zowel een IDE als een texteditor.
Je kan het beter vergelijken met Project ARA :)
Jouw auto lijkt meer op een sportauto dan op een fiets ja...

VScode zit veel dichter bij een IDE dan bij een teksteditor...
Maar dat maakt mijn auto nog steeds geen sport auto.
En dat maakt VS Code nog steeds geen IDE, al hoewel het er dicht bij komt ja.

Zoals Microsoft het zelf ziet: Text editor met debug mogelijkheden.

IDE is toch echt wel uitgebreider
Als je dat denkt adviseer ik je het eens goed te bekijken, want het heeft alles wat een ide moet hebben
Bij verre na niet, ik gebruik het sinds launch day dagelijks en het werkt fijn maar het is echt geen IDE
Welke IDE functionaliteit mis je? Wat voor programmeertaal gaat het om en wat is het alternatief wat je er voor gebruikt?
Dat is mijn vraag ook. Wat mis je aan VS Code om het een IDE te laten zijn?
Anoniem: 457607 @418O27 mei 2019 15:48
Je hebt op zich gelijk dat VS Code standaard al redelijk wat kan en in theorie kun je er alles van maken indien je maar genoeg speelt met de plugins.

Toch vind ik het verschil nog levensgroot, met een "echte" IDE. Deze zijn doorgaans out of the box compleet en geoptimaliseerd voor een bepaalde omgeving. Voorbeelden zijn te vinden in de vele PHP en Java IDEs.

Een voorbeeldje: outlines. Dus je opent een file en ziet een overzicht van de methods, zonder de hele file door te scrollen. Essentieel voor code navigatie en zit al 20 jaar in iedere IDE.

Kan ook met VS Code, maar werkt maar half. Soms moet er weer een language installer bij of een complete nieuwe runtime. Zelfde met linting. Zit er in, nieuwe taal nodig dan weer een package erbij. Laten we maar niet beginnen over server-side debugging, wat een ramp is dat.

Code editors zoals Atom en VS code hangen van plakband aan elkaar. Tig plugins van verschillende partijen met allemaal hun eigen config files. En al die dependencies hebben hun eigen roadmap of zijn soms zelfs deprecated.

Al deze runtimes en dependencies werken ook niet ideaal op Windows. Deze zogenaamde "lichte" editors zijn een draak.

Kun je er een goed werkende workflow mee opzetten? Ja, dat kan. Maar het kan zich niet meten met een old school IDE. Raar maar waar, de IDE die ik 25 jaar geleden gebruikte (Borland Delphi) was beter, sneller, en produktiever dan het bij elkaar geraapte rommeltje van vandaag de dag.

Het is een vreemde cultuur die ontstaan is, deze 'hackable' text editors. Technisch zitten ze dramatisch in elkaar. Toch is het een nieuwe standaard geworden.
Dan verschillen wij van mening. Ik heb een tailor made ide aan VS code. Geen overhead van talen of functies die ik niet gebruik. Daardoor is code voor mij een efficiënte ide :)
Lol - een teksteditor met console plugins en debugger dan... . Mijn gedacht heb je nog niet veel met VS Code gewerkt.

[Reactie gewijzigd door BitJager op 22 juli 2024 20:06]

Snap inderdaad niet dat niet iedereen stackblitz vermeldt? Het is letterlijk de code van VSC waarmee ze steeds stackblitz builden (met de extra Stackblitz features)... heel toffe developer trouwens, kwam eens spreken op een kleine conference in Gent.
Had al zo'n vermoeden gezien het in Electron gemaakt was, toch wel handig hoewel ik trouw blijf aan Sublime. Scheelt weer dozijnen aan Chrom(e/ium) processen. :P

An sich, VSCode is wel een prima alleskunner aan het worden, misschien toch eens een weekje extra probeertijd geven.
Voorheen was ik ook een trouwe Sublime gebruiker, maar VS Code is ver gekomen in de tussentijd.

Het team er achter is ook erg actief met regelmatig updates.

Voor Ruby gebruikte ik eerst nog Sublime en voor TypeScript VS Code, maar nu alleen nog maar VS Code.
Inderdaad. Atom is ook een van de grote spelers in "the game" op het moment wat op zich prettig te gebruiken was, maar het blijft een gewoonte om bij je bekende omgeving te blijven.

Je merkt zeker dat het team en de community hard bezig zijn door alle updates en plugins, zo is er ook een volwaardige plugin waar je ook LaTeX documenten tegelijk kan aanpassen en reviewen in VSCode, waardoor je de technische documentatie even snel kan bijwerken nadat je de code zelf hebt geschreven. Scheelt weer iets, misschien. :)
Bij VS Code blijf ik het gewoon traag vinden in opstarten, heb het een week gebruikt om het een eerlijke kans te geven, maar het is het op één of andere manier nét niet, voelt ook net wat te zwaar aan.
VS Code gebruik ik onder MacOS en het start bij mij vlot op. Heb je het recent getest?

Eventueel nuttige link:
https://github.com/Microsoft/vscode/wiki/Performance-Issues
Eind afgelopen jaar. Zowel op een Macbook uit 2014 en Mac Mini (met SSD en dan 16GB ram). Het laad gewoon minder snel dan sublime, en mis eigenlijk niks bij sublime wat VS Code wel heeft.
Zeer lang Sublime Text gebruiker geweest, maar na VSCode een kans gegeven te hebben was ik er toch wel door gecharmeerd.
Nuja, rondom me zie ik overal nog collegas zweren bij notepad++.
Ik gebruik beide. Maar zoals zoals vertical block selection en macro's zitten niet in VSCode..
Hoe vaak ik niet een result column kopieer uit een excel of SSMS en ik daarna om ordercodes even snel quotes moet plaatsen en een komma om de lijst te kunnen gebruiken bij een 'where in' query.

Een ander voordeel van notepad++ is dat je documenten kunt laten open staan zonder ze op te slaan.
Als je notepad afsluit en later weer start, dan zijn al je documenten nog aanwezig. Uiteraard doet notepad++ dit op de achtergrond in een temp folder bewaren, maar het is vaak wel handig..
Mja, voor die "excel naar sql" scenarios gebruik ik regex replace, en dat werkt in alle populaire code editors prima :)
Hmmmz ik hoopte eigenlijk op VSC voor de iPad Pro. Ik schrijf best veel van onze backend (Vapor en Serverside Swift) op mn iPad Pro in onze eigen ontwikkelde Code Editor maar ik had graag VSC op de iPad gezien. Gelukkig zijn er best goede Code editors te vinden in de Appstore maar VSC had echt geweldig geweest.

Verder is dit wel een leuk idee. Ik ken best wat Chromebook gebruikers die graag programmeren en ze klagen regelmatig dat er weinig fatsoenlijke IDE's of Code editors zijn om echt leuk op Chromebooks te werken.

Echt top ontwikkeling MS Kudos. <3
ehm... visual studio code op je pixelbook. werkt perfect ook voor .net core projecten. Rider IDE (of een van de andere jetbrains IDE's), draait perfect op een pixelbook. Wellicht moeten deze gebruikers een betere chromebook aanschaffen :)
Dan pak je toch een rdp naar een azure vm werkt als eem trein op een ipad mini dus zou voor een pro ookk goed moeten kunnen.

Ik gebruik mijn mini voor programeren als in reis.
Ik ben zelf geen ontwikkelaar, maar flans al wel eens iets in elkaar (voor de lol en eigen gebruik). Voor mij is een online IDE echt een goede oplossing. Zo vaak gebruik ik Visual Studio niet, en telkens ik iets wil gaan doen is er wel iets dat geupdate of gedownload moet worden. Dit is dus mogelijk veel tijd en heel wat GB uitgespaard :)
Dat het een "companion editor" moet worden, kan dus nog in beide richtingen gaan: een "Light" versie met basisfunctionaliteit is prima. Maar mogelijk betekent dat ook dat ik voor x of y toch nog Visual Studio nodig heb :?
Ik ga het sowieso proberen :)
Je haalt Visual Studio en Visual Studio Code door elkaar heen.

Visual Studio Code is in vergelijking met VS maar een simpele text editor met veel plugin mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 20:06]

Je lijkt sterk van mening dat VS Code erg ondergeschikt is aan VS, maar op welke vlakken dan?

Het zou mij eigenlijk niet verbazen als Microsoft over een paar jaar de stekker uit de traditionele Visual Studio haalt.

De ontwikkeling aan VS Code gaat veel vlotter, is multi-platform en biedt oplossingen voor veel meer talen dan VS.

Tenzij je primair aan .NET projecten werkt of Team Foundation tools moet gebruiken denk ik dat VS Code de eerste voorkeur heeft boven VS.
Daar gaat het ook niet om. Hij geeft aan dat de editor installeren veel GB en tijd kost.
Maar VS Code kost niet veel GB & Tijd. VS Kost veel tijd maar daar is VS Online niet op gebasseerd.
Visual Studio Online is gebaseerd op Visual Studio Code.
Naast dat VSC natuurlijk alleen maar een editor is, en VS een editor EN een compleet development framework met veel meer losse tools.
Ik hoor dit vaak terug komen, maar wederom wat mis je in VSC? Wat maakt VS zoveel completer dan VSC?

Team Foundation?
Dit lijkt mij ontzettend gaaf, want je kan op deze manier op ieder platform en ongeachte de hoeveelheid geheugen op je computer coderen. Waardoor je dus nu eenvoudiger kan gaan coderen op alle unix gebaseerde platformen of op goed kope laptop's of pc's.

Alleen heb ik wel een grote kanttekening bij de veiligheid van dit systeem, de cloud is over het algemeen niet bepaald veilig, waardoor ik persoonlijk zou proberen te vermijden om gevoelige informatie bekent te maken aan dit systeem.
De 'cloud' is niet per definitie meer of minder veilig dan je eigen systemen. "It's just somebody else's computer". Als wij al onze productieservers in de cloud draaien, en onze broncode in een Git-repo in de cloud hebben staan, is dat dan niet veilig voor mijn IDE? Het hangt van de beveiliging af die je instelt en de mogelijkheden die zo'n platform daarvoor biedt. De meeste cloud-providers hebben meer kennis en middelen dat ons kleine team, maar dan moeten we die middelen inderdaad wel gebruiken. 2FA, ACL's, etc.
Leg de nadruk maar op als ze het gebruiken.
In theorie zou veel male veiliger zijn, wegens dat expers zich zouden bezig houden met de veiligheid maar in verband met winstmarge zie ik het niet snel gebeuren. Ten zij de behoeft er daarvoor gaat ontstaan en klanten gaan stemmen met hun portemonnee, maar dat zie ik dat niet snel gebeuren.

Kijk bijvoorbeeld naar de gigantische populariteit van ('gratis') social media.
Niet echt een groot punt als het op Visual Studio code aankomt, dat is gewoon een text editor welke op elk systeem draait.
Beetje onhandig gekozen naam. Visual Studio Online bestond voorheen al maar betekende wat anders (het begon als Team Foundation Service, werd toen Visual Studio Online, daarna Visual Studio Team Services en heet nu Azure DevOps).
Perfecte timing van Microsoft nu Amazon Cloud9 de nek om heeft gedraaid voor niet-Amazon gebruikers.

Er staat in het artikel niet of Microsoft het net zo vendorlockinnerig aanpakt als Amazon. Even de kat uit de boom kijken en blijven vertrouwen op je lokale machine is aangeraden.
Ben benieuwd naar de laadtijden en performance, zeker als je enkele extentions aanvinkt...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.