Intel stopt met 'creditcardcomputers' Compute Cards

Intel ontwikkelt geen nieuwe Compute Cards meer. Dit jaar blijft de fabrikant de pc's met creditcardformaat nog leveren en al verkochte Compute Cards ondersteunen, maar Intel lijkt er geen toekomst meer in te zien.

Intel maakte het stoppen met Compute Cards bekend aan Tom's Hardware. Het bedrijf introduceerde de kleine, platte systemen begin 2017. Halverwege dat jaar volgde de beschikbaarheid. Het gaat om pc's met processor, ram, opslag, wifi en bluetooth in een behuizing van 94,5x55mm met een dikte van 5mm.

De bedoeling was dat de kaarten voor modulaire computing zouden worden gebruikt. Fabrikanten zouden ze kunnen integreren in onder andere koelkasten, kiosksystemen, beveiligingscamera's en iot-gateways, en zo eenvoudig hardware-upgrades kunnen doorvoeren.

"We blijven geloven dat modulaire computing een markt is met veel potentie voor innovatie. We kijken naar de beste manier om in te spelen op de mogelijkheden, maar hebben besloten geen nieuwe Compute Cards meer te ontwikkelen", zei een woordvoerder van Intel tegen Tom's Hardware.

In ieder geval dit jaar blijft de levering uit voorraden gegarandeerd, aldus Intel. Dat Intel stopt met Compute Cards liet NexDock donderdag doorschemeren. In een blogbericht noemde het bedrijf de toekomst van Compute Cards 'onzeker'. NexDock ontwikkelt 2-in1-laptops waarin de pc-kaarten gestoken kunnen worden. Het bedrijf zet die plannen voor een NexPad nu in de ijskast. Wel is er een nieuwe Kickstarter voor een NexDock 2, een laptop die door een smartphone wordt aangedreven.

Intel Compute

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-03-2019 • 16:56

53

Reacties (53)

53
53
38
0
0
9
Wijzig sortering
Jammer. Ik dacht echt dat dit de oplossing voor snel verouderende Smart-TV’s zou worden.
Ik denk dat een chromecast of Android/Apple tv kastje veel gebruiksvriendelijker is voor de meeste consumenten.
Maar dan heb je weer een los ding erbij of mis je een HDMI-slot.
Mijn Phillips uit 2018 heeft Android-TV én een ingebouwde chromecast wat prima werkt en voor mijn gevoel iets toekomstbestendiger is als m’n vorige LG. Maar zit je toch aan Google vast.

Deze wisselbare Cards zag ik wel als toekomst. Kunnen TV-fabrikanten zich weer 100 procent richten op beeldkwaliteit.

Maargoed. Samsung leek de eerste stappen te zetten, en die hebben het ook alweer losgelaten. Dus dan zal het ook wel echt geen toekomst zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 20:33]

Voor die cards moet de tv fabrikant toch ook software maken, updaten etc.? Dan is AndroidTV inbouwen veel handiger en minder intensief (zolang je er niet allemaal modificaties op doet) om te updaten.

Elke TV heeft toch wel minimaal 3 HDMI aansluitingen. Lijkt me voldoende voor:
- TV Ontvanger
- Android/Apple/mediaspeler kastje
- Spelcomputer

Ik heb een receiver dus is 1 HDMI aansluiting al voldoende op mijn TV.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 20:33]

Mijn Phillips uit 2018 heeft Android-TV én een ingebouwde chromecast wat prima werkt en voor mijn gevoel iets toekomstbestendiger is als m’n vorige LG. Maar zit je toch aan Google vast.
"Vast aan Google" is relatief. Zelf heb ik contant een prepaid SIM kaart in een oude (Googlevrije) telefoon gestopt. Daarmee een Google account specifiek voor een Nvidia Shield TV gemaakt. Die Shield TV draait in een eigen netwerk waar ook draadloos tablets en smartphones mee kunnen verbinden voor 'casting', en er zijn een paar port forwardings naar servers in een afgeschermd netwerk met read-only file shares om eigen media te benaderen. Uitgaande lijn is geforceerd over een VPN (geregeld door de router).

Apparaat wordt alleen gebruikt voor wat Kodi, Netflix en misschien YouTube. De meegeleverde afstandsbediening met microfoon wordt niet gebruikt. Daarvoor in de plaats een FLIRC en een ouderwetse infrarood afstandsbediening.

Ik zie geen verdere binding met Google dan nodig. ;)
Ah ok. Dan heb ik het verkeerd. Ik dacht echt dat Chromecast en Android-TV van Google waren.
Dat zijn ze ook, en het maakt ook gebruik van Google's infrastructuur. Alleen bind ik mijn persoonlijke identiteit hier niet aan. Als ik het apparaat weggooi, een nieuw apparaat koop, een nieuw Google account aanmaak via een nieuw telefoonnummer en (eventueel) een andere VPN end-point gebruik, dan begin ik weer met een kakelverse identiteit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:33]

Meh, ik vraag me af hoe veel dit helpt.

Je stuurt data van Google apparaat A naar Google apparaat B, dat is volgens mij genoeg om je als gebruiker van alle 2 te markeren. dat je 2 verschillende tel. nummers gebruikt maakt volgens mij dan ook niet meer uit. Ik denk dat het profiel wat Google van je opbouwd er niet minder accuraat om gaat worden.
Welke VPN gebruik je, en merk je vertraging met streamen?
Dit is toch hetzelfde en precies het concept dat Samnsung een tijd gebruikt heeft met hun evolution kits.
gewoon nieuwe hardware en paneel bleef je behouden.
Waar Samsung ook de stekker uit heeft getrokken (en na rechtzaken weer even in heeft gestoken). Mooie van dit concept leek dat je niet alleen een CPU upgrade doet, maar er een heel nieuw OS op kan zetten, dus niet afhankelijk van de tvbouwer. Maar goed. Geen succes dus
Dat denk ik ook. Dat soort oplossingen zijn ook gewoon universeel en zijn niet duur. @klakkie.57th heeft een goed punt maar ik denk dat de meeste mensen überhaupt niet weten dat dit kan. Daarnaast is het schreeuwend duur. Het idee is prima, het werkt alleen niet.
Nou ik denk eerlijk gezegd dat TV fabrikanten hier niet op zitten te wachten, die verkopen je liever een geheel nieuwe TV.
Ja en nee. Elk toestel heeft toch wel zijn minimale leeftijd voordat je een consument kan overhalen om een nieuwe te kopen en niets garandeert dat die van hetzelfde merk zal zijn. Je gaat bv. niet elk jaar een nieuwe koelkast kopen. Als je in tussentijd de consument kan verleiden tot een "extra" aankoop haal je dus extra geld binnen.

Wat je wel gaat zien is dat toestellen bijna bewust met ondermaatse hardware geleverd gaan worden om je 3 firmware updates later bijna te verplichten om iets als dit aan te schaffen. Langs de andere kant zou ik met plezier een paar 100 € aftikken om mijn entertainmentsysteem van de auto te upgraden met bv. CarPlay.
Ik snap nog steeds niet dat er geen losse schermen zijn die carplay ondersteuning tovoegen. Wel add-ons om je bestaande headunit om te schroeven maar geen los touchscreen wat met een jack plug en een 12v aansluiting inprikt. Beetje gemiste kans aangezien je in je lease auto geen radio aanpassingen mag doen en ouder autos vaak geen geschikt scherm hebben.
Je kan een iPadhouder aan het dashboard hangen. Maargoed, de meeste autoinstellingen gaan tegenwoordig via de headunit waardoor je er toch aan vast zit.
Maar dan moet je een iPad gebruiken. Dat is echt wel iets anders dan een 5-7” widescreen touch display met carplay.

De besturing van carplay heeft vrij grote knoppen en kan eventueel met hardwareknoppen worden aangestuurd vanuit dr headunit.
Maar CarPlay heeft voornamelijk heel veel beperkingen die je dan kwijt bent.

Ik heb zelf CarPlay op m’n VW DiscoverPro maar gebruik het nooit omdat het het allemaal nét niet is.
Klopt. Die beperkingen vind ik ook jammer alleen weet ik wel dat de meeste puur vanuit veiligheidsoverweging best goed zijn. Het grootste gemis zit hem vaak in app functionaliteit die de developer (nog) niet heeft toegevoegd (ongeluk of voertuig melden in flitsmeister bijvoorbeeld).
TV fabrikanten moeten of een enorme stap maken met hun 'smart' of er geheel mee stoppen en de tijd en resources die daarmee vrijkomen gewoon in de panelen stoppen. Op dit moment is er weinig 'smart' aan de smart TV's. De een doet het iets beter dan de ander, maar daar heb je het ook wel mee gehad. Gewoon niet aan beginnen voor het 'smart' deel zijn veel betere oplossingen ook voor de leek.
Ik denk dat heel veel fabrikanten dan überhaupt geen bestaansrecht meer hebben, het maken van een behuizing en het maken / aanpassen van een beetje software voor het aansturen van een paneel van een van de paar leveranciers daarvan lijkt me niet genoeg toegevoegde waarde.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 20:33]

Nouja nu er meerdere technieken op de markt zijn en oled bijvoorbeeld flexibel is kan men zich weer gaan richten op volledige integratie in bijv meubels.
Laat ze dan maar weer eens echt pannelen gaan maken. :)
Nooit geloven in dit soort side projects... Is puur een demo van wat ze neer kunnen zetten en een leuk marketingpraatje erbij maar in de praktijk is het vaak geen lang leven beschoren.
Totdat het een succes wordt. Dat had ook hier kunnen gebeuren. Het is me niet duidelijk of de partners hebben gefaald, maar als je de NexDock post ziet dan heeft Intel niet erg zn best gedaan
Nee logisch, als je dit tot een succes wil maken heb je meer nodig dan een stand op een tech beurs.. Dan moet je er goeie marketing tegenaan gooien en het ding überhaupt een plek in de markt weten te geven. Voor heel veel toepassingen heeft dit apparaatje gewoon te weinig rekenkracht (gamen, zwaardere kantoortaken etc.) Als er uiteindelijk alleen een toepassing als media center overblijft is de markt al veel te klein voor een bedrijf als Intel.
Enorm zonde, zou ideaal zijn om bijvoorbeeld "smart" tv's te blijven ondersteunen.
Hardware te oud / te langzaam voor de software? Nieuwe compute-card er in en gaan.

Sowieso als compacte netbook (achterop een beeldscherm?) met een docking station zou het prima kunnen werken.
Ja, maar dan zal je zien dat ze inmiddels al weer naar een nieuwe socket zijn overgegaan ofzo. Zie ook RAM: ze begonnen met ddr1, nu zijn ze al bezig met ddr5.
PCI-e bestaat alweer een hele tijd en kent talloze toepassingen ondertussen. Om maar wat te noemen...
Pcie vereist alleen wel een host processor. Dan zou je dus een overgedimensioneerde proc moeten gebruiken wil je toekomst bestendig zijn of de tv als pcie expansion card zien. Dat laatste vereist ook behoorlijk wat extra hardware.
Of de compute card de host laten zijn.
Dan is de tv dus de pcie expansion card ;)
RAM is echter heel wat anders dan zo'n TV socket voor een compute card, dat zou gewoon PCIe kunnen zijn, mogelijk andere formfactor maar zelfde protocol en PCIe gaat toch al heel wat jaartjes mee.
Daarnaast is DDR1 van 2000 en om nou te zeggen dat je TV van 2000 nog het bewaren waard zou zijn tegenwoordig ;)
Het gaat mij vooral om de fabrikanten. Voor hun is het helemaal niet gunstig om een tv upgradebaar te maken; en het ontwerp wordt lastiger, en het verdient minder. Daarom zullen ze denk ik met nieuwe sockets komen, zodat je na 1 generatie toch een nieuwe tv of iets anders moeten kopen. Daarbij gaan veel apparaten ook niet veel langer mee dan de tijd die et duurt voor de software om oud te worden
Maar wie gaat dat in de praktijk doen voor zijn 5 jaar oude TV, een nieuwe compucard erin? Leuk idee maar denk niet dat iemand dan nog ongeveer 200euro (wat kosten ze?) gaat uitgeven aan zijn oude TV voor een dergelijke upgrade.
Als je het beeldscherm zelf nog goed werkt, je wil bijvoorbeeld nog geen 4K want je heb nog geen bronnen die dat uit kunnen sturen, maar de 'smart' apps zijn rete traag en android 4.x wordt niet meer geupdate.
Zelf zou ik er geen moeite mee hebben om de smart functies los te koppelen van de scherm functies.

Eigenlijk het zelfde zoals ik ook mijn computer en beeldscherm niet gelijktijdig vervang (computer gaat minder lang mee dan het scherm).

Volgens mij hebben de huidige normale (niet super high end) smart tv's de rekenkracht van een budget telefoon van onder de 100 euro, dan kan daar nog scherm en accu van af.

Nu doe ik eigenlijk al het zelfde maar dan met kodi op rpi (de TV is te traag om kodi te kunnen draaien)
Hoe groot is die markt?
de Kodi markt zal niet erg groot zijn bij huis tuin en keuken kijkers.

De markt voor losse beeldschemren en computer systemen om deze niet synchroom verjaard is denk groter.

Als je voor 100 euro een TV die 4 jaar oud weer nieuwe leven kan inblazen (als in applicaties worden niet meer ondersteund voor het OS) denk ik dat de markt er wel groot voor is als je zonder schroevendraaier een module kan verwisselen.
Duidelijk is dat Intel niet meer de betrouwbare continuiteitsaanbiedende partner is van vroeger. Een diaree aan sockets, technologiën - maar geen continuiteit meer, geen garanties op langdurige leverbaarheid.
Da's hard - maar wel in overeenstemming met wat iedereen kan vaststellen.
En toch blijven ze groeien - en blijft de vraag hoog.
De Raspberry PI foundation heeft inderdaad betere continuïteit. Zelfs veel PI clones zijn gpio pin compatible.
Heeft Intel niet gewoon alijd een brede portfolio gehad aan innovaties waar ze aan werken? Dit is een voorbeeld van een innovatie die potentieel leek te hebben, die er naar nu blijkt niet uit komt. Dan kies je er als organisatie wijs voor om daar niet langer op in te zetten en je resources anders te verdelen.

Ik vind dit wel een interessante innovatie. Misschien komt dit wel te vroeg? Welke consument (innovators daargelaten) heeft nou in zijn hoofd dat je misschien goed is om zijn koelkast te upgraden met nieuwe hardware (of software). Ik denk dat een heleboel gebruikers ook niet weten dat hun TV software heeft die je kan updaten of mits verbonden met internet dat doet. Zelfde geldt in meer of mindere mate voor de andere producten waarin het bruikbaar zou zijn. Worden die geüpgraded of besluit men dan het product te vervangen? Icm met de levenscyclus en afschrijving is dat laatste dat nu (nog) vooral in het hoofd zit van gebruikers en verkopers.
Hoe lang geleden is vroeger dan? Ik ken sinds de 486 een plethora aan formaten voor geheugen en processoren. Wikipedia ook trouwens https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Socket_(processor)
Maar socket 478 en 775 zijn bijvoorbeeld heel lang ondersteund. Socket 1156 is alleen bij een specifieke generatie verkrijgbaar geweest en borden daarvan zijn al jaren niet meer nieuw verkrijgbaar en tweedehands kosten ze veel. Sindsdien hebben we nog 1150, 1151 en 1155 gehad.
de vraag van mij is: welk OS draait hier op?
Je hebt ze zelfs met Windows 10 erop.
Best aardig spul, maar voor bijvoorbeeld een media player door niet in hardware ondersteunde codecs al snel niet meer voldoende krachtig helaas.
Ze wilden het integreren in een koelkast en ze zetten het in de ijskast. Oh the irony :+

Maar wel jammer ik had toch gehoopt dat dit soort formaat de nieuwe standaard zou worden.
Huh, ik zit redelijk in de ict, maar waar komen die dingen vandaan?

Edit: ik bedoel, ik heb nog nooit van die dingen gehoord

[Reactie gewijzigd door Yzord op 22 juli 2024 20:33]

Eerste merknaam van de tekst ''Intel''

Ik zelf kijk persoonlijk meer naar een Rpi of wat dan ook
Misschien voor XBMC: https://mediaexperience.com/raspberry-pi-xbmc-with-raspbmc/
Of voor Pi-Hole: https://github.com/pi-hol...ne-step-automated-install

Dit zijn zover ik weet de leuke projecten voor weinig geld.

De Credcard pc van Intel heft misschien snellere hardware, maar daar zit de gemiddelde consument niet op te wachten. En al vooral niet voor een Rpi wat er nog eens minder akractief uit ziet.
Ik denk niet dat het probleem zit in de snellere hardware; de consument denkt vaak sneller == beter.
Nee, het echte nadeel zat/zit in de prijs. De Rpi is te verkrijgen voor ~€30, de Intel compute voor €120.
Dat is een behoorlijk verschil, wat de hobby-ist er niet voor over heeft.
Ook bedrijven zien andere ARM bordjes die "krachtig genoeg" zijn en die veel vriendelijker geprijst zijn.
Jammer dat Intel dat niet inziet.
Je had eerder ook die Edison van Intel. Mooi, krachtig, klein, maar de ondersteuning en community bleef zo enorm achter dat het veel zelf uitvinden was, dus liggen die van mij te verstoffen in een grote bak met allerlei andere (oude) microcontrollertjes.
Je hebt o.a. van intel ook nog van die usb/hdmi sticks al dan niet met windows, kijk maar in de pricewatch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.