Cydia-winkel sluit mogelijkheid aankopen te doen

Het is niet langer mogelijk om aankopen te doen in de alternatieve app-winkel voor iOS Cydia na een probleem met de autorisatie van PayPal-tokens. De oprichter van de winkel wilde de Cydia-winkel eigenlijk nog dit jaar geheel sluiten.

De toegang tot bestaande downloads blijft wel behouden. Cydia-oprichter Jay 'Saurik' Freeman reageert op Reddit op een advies om aan Cydia-gebruikers om hun PayPal-account te verwijderen uit hun profiel. Volgens hem is het probleem met de autorisatie van PayPal-tokens geen datalek en treft het slechts een klein deel van de gebruikers. Die zouden voor misbruik ingelogd moeten zijn bij Cydia en tegelijk een repository met kwaadaardige content moeten browsen.

Freeman vervolgt dat hij eigenlijk van plan was om de Cydia-winkel nog dit jaar geheel te sluiten. "Deze dienst kost me geld en het is niet iets waarvoor ik een passie heb om bij te houden", stelt de oprichter. In plaats van de gehele sluiting heeft hij de mogelijkheid tot aankopen geblokkeerd. Deze week maakt hij meer bekend over de toekomst van Cydia. De beslissing heeft geen invloed op de ontwikkeling van de Cydia-app en Cydia Substrate.

Cydia verscheen in februari 2009 online. De app-winkel was een alternatief voor de App Store van Apple, voor jailbroken iPhones, iPads en iPods. In augustus van 2009 zou 10 procent van de toen 40 miljoen iPhones en iPods Cydia geinstalleerd hebben, berichtte Wired in dat jaar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-12-2018 • 07:42

38 Linkedin

Submitter: oox

Reacties (38)

38
38
24
5
1
11
Wijzig sortering
Wacht even, Saurik heeft aangegeven de Cydia store zelf te willen sluiten niet de app zelf.

Die is, alhoewel heel erg langzaam nog altijd in ontwikkeling.

Saurik: "I am intending to maintain the ability to download existing packages: the accounting and backend execution burden of this is much lower than continuing to allow purchases and removing the payment code means I don't have to worry that I messed up anything else in the payment backend, security-wise."

Zie ook zijn Reddit pagina met wat meer achtergrondinformatie: u/saurik

https://www.reddit.com/u/saurik

[Reactie gewijzigd door lasharor op 17 december 2018 07:47]

Toch is het wel het einde van een tijdperk. Saurik weet dus dat het nooit meer winstgevend gaat zijn, hij heeft inmiddels een andere baan en doet alleen nog de meest noodzakelijke updates. Ook een persoonlijke vete met het "huidige" jailbreakteam Electra, van de iOS 11.3.1 jailbreak, schijnt een reden te zijn dat Saurik de ontwikkeling op een lager pitje heeft gezet.

Ik ben sinds iOS 3 al bijna non stop "jailbroken", maar ik maak me echt zorgen over hoe lang dit nog houdbaar is. De jailbreakfrequentie wordt steeds lager, de kwaliteit wordt steeds slechter (meer jailbreaks zijn semi- of helemaal tethered) en de ontwikkelaars... dat is ook huilen met de pet op. Dat komt mede door de teruglopende aantallen jailbreakers. Enkele jaren geleden waren dat er nog miljoenen, nu nog slechts enkele tienduizenden. Er is gewoon weinig geld meer te verdienen, veel onderlinge haat en nijd en minder noodzaak om te jailbreaken.

En toch blijf ik een groot voorstander ervan. Ik hou graag de controle over mijn eigen apparaat. Als ik een app bepaalde functies wil laten uitvoeren buiten de sandbox die Apple voor het massapubliek heeft ontworpen, wil ik dat (op eigen risico) kunnen doen. En het verhoogt voor mij nog altijd de productiviteit, door de extra opties die het biedt. Dus ik zie ik dit soort berichten over Saurik met lede ogen aan...
Oftewel: Apple heeft de strijd gewonnen
Ach, gewonnen valt wel mee. iOS was in het begin behoorlijk beperkt, en in de jailbreak community kwamen een hoop goede dingen voort. Ideeën die werden gebruikt door zowel Apple als door Google, en op een gegeven moment is de motivatie om te jailbreaken wel wat voorbij.

Dat laatste gold ook voor mij. Ik heb geen reden meer om te jailbreaken sinds iOS 9.
Ikzelf heb vroeger altijd een iPhone gehad, maar na een tijdje overgestapt op de OnePlus vanwege de vrijheid die ik daarmee had (volledige root toegang).

Wat is er nu anders geworden de laatste jaren waardoor jailbreaken niet meer nodig is? Ben oprecht benieuwd of iPhone voor mij weer een optie gaat zijn. De toestellen werkte altijd zonder problemen.
Ik denk dat je je beter kunt afvragen, wat je nodig hebt. Ik zou bijvoorbeeld niet weten waarom ik m'n telefoon zou moeten rooten, ook niet als ik Android heb. (Ik heb een hele tijd de HTC One M7 gehad)

Enige wat ik me kan bedenken, is een adblocker ofzo. Maar dat doe ik tegenwoordig al via Pi-Hole zodat het overal werkt, ook in apps.

Dingen die ik vroeger deed via een jailbreak:
 • Toggles voor snel dingen aan en uit zetten (wifi, bluetooth, netwerk etc)
 • Betere gestures
 • Minimale widgets
 • Verbeterde notificaties
 • Gegroepeerde notificaties
Maar dat soort dingen zitten nu allemaal in iOS ingebakken.
Ad-blocker is een ding. Andere voorbeelden:
 • Een app waarmee ik zeer fijnmazig permissies regel, veel fijnmaziger dan zowel iOS als Android kunnen. Zelf macro's samenstellen in MacroDroid, bepaalde functionaliteit werkt alleen met root (GPS en data aan/utischakelen onder bepaalde voorwaarden)
 • Voorkomen dat leesbevestigingen van berichten van anderen in Whatsapp worden gestuurd terwijl ik ze andersom wel kan zien :+
 • Youtube-versie zonder ads en die doorspeelt met een scherm dat uit staat
 • Wifi-icoon wordt op de kop getoond :D
En zo nog wel meer :)
Ad-blocker is al enige tijd mogelijk (Sinds IOS 9). Ze staan gewoon in de appstore.
Verdere fijnafstelling van permissies is inderdaad wenselijk maar IOS heeft tegenwoordig al een zeer uitgebreid systeem wat iedere IOS versie weer verder wordt uitgebreid. Screentime (schermtijd) is de meest recente uitbreiding.
Whatsapp leesbevestigingen kun je Apple natuurlijk niet kwalijk nemen. Dit zou Whatsapp natuurlijk in moeten bouwen (en dat zullen ze uiteraard nooit doen).
Youtube zonder reclame en doorspeelt op de achtergrond is mogelijk door een Youtube abonnement te nemen. Waar jij over praat is in principe piraterij (omzeilen) hiervan. Ook natuurlijk niet echt een Apple ding.
Wifi icoon op de kop? Why? :?

Ik heb ook jaren mijn telefoon jailbroken gehad. Vooral voor skins en interfaces maar na een tijd wilde ik gewoon een stabiel toestel zonder poespas. Misschien ga ik Android ooit wel weer een keer proberen om te knoeien met ROMs en launchers.
Doen die ad-blockers het 100%? Met Android bestaat de discussie dat blockers die met root kunnen draaien beter werken.
Permissies zal ongetwijfeld en dat heeft iOS standaard beter voor elkaar dan Google. Ik wil alleen niet aan het beperkte iOS vastzitten dus heb je automatisch te maken met Android in het huidige klimaat (helaas).
Je kunt het Android/iOS wel en niet kwalijk kunnen nemen. Niet omdat zij zich niet bemoeien met functionaliteit van WhatsApp. Wel omdat zij gesloten systemen leveren waar je maar beperkt iets mee kan. Het gaat trouwens niet alleen om die functionaliteit maar nog wel meer WhatsApp gerelateerde functionaliteit. En ook niet-WhatsApp-gerelateerde functionaliteit :P
Piraterij? Volgens welke definitie? Dan zou het ook piraterij zijn om een ad-blocker te gebruiken...
Wifi icoon op de kop omdat het kan B) Het gaat erom dat ik het wil en dat het dan ook kan. Niemand die voor mij bepaalt wat wel en niet mag op het toestel waar ik voor heb betaald, wat mijn eigendom is.

Doorgaans gaat rooten met Android veel makkelijker dan jailbreaken en dat is voor mij een van de redenen om voor Android te kiezen, zeker nu ik dit lees. Ik zorg dat in combinatie met een custom rom mijn toestelsoftware precies is zoals ik wil. Anderen hebben weer andere redenen om voor iOS te kiezen natuurlijk en willen niks/niet veel customizen :)

offtopic:
Wel kan ik je vertellen als Android-gebruiker van het bijna eerste uur (1.6 was de eerste versie) dat er echt megastappen zijn gezet op belangrijke gebieden. Ik ga niet het vuur voeden voor een Android vs iOS discussie (flame war :+ ) maar als je er ook maar enigszins voor open staat dan is het wellicht de moeite om het weer eens te proberen. Het aardige is dat Android heel fatsoenlijk functioneert op Android One toestellen van 250-300 euro, het hoeft dus geen godsvermogen te kosten.

[Reactie gewijzigd door JT op 17 december 2018 20:45]

Voor de duidelijkheid, ik wilde gewoon reageren op je punten, niet apple verdedigen.
De meeste gebruikers vinden bijvoorbeeld het feit dat adblockers alleen in safari werken al prima (dus inderdaad, de ad-blockers werken alleen in safari).

Android One ga ik in de toekomst ook zeker eens proberen maar dat zal dan wel enkel privé zijn. Zakelijk wil ik alleen een telefoon hebben die stabiel en veilig werkt met de essentiële apps (time tracking, KM registratie, etc) die ik nodig heb. Jailbreaking of rooting gaan daar gewoon niet mee samen.
Ik snap dat je geen discussie wou starten. Ik heb bijvoorbeeld zelf ook geen idee waar blockers het beste op werken. En misschien past iOS beter bij jou. Ik probeer alleen te zeggen dat argumenten als "stabiel" en "veilig" tegenwoordig ook opgaan voor bepaalde Android toestellen, zeker de Android One toestellen in ieder geval.
Ben ook altijd rooted omdat ik fancy dingen met m'n telefoon wil doen die out of the box vaak niet mogelijk zijn maar ook op Android wordt het steeds lastiger om te rooten of vooral om root te hiden voor bepaalde apps (vooral bankapps e.d.) sinds de introductie van Safetynet door Google.

Chainfire heeft hier een mooie rant over geschreven waarom rooten uiteindelijk verleden tijd zal zijn:

Hiding root: a losing game - rant du jour
Is dit voor jou een reden om over te stappen op een ander mobiel OS?
Misschien ooit. Heb ook ooit Android geprobeerd, maar zonder roottoegang vind ik de voordelen tov. iOS ook vrij minimaal. Met de jailbreaktools krijg ik iOS meer gepersonaliseerd dan me met Android toentertijd lukte.
Wow, de Store waar ik heel wat uren in doorbracht rond 2009 tot en met 2012... Wat een herinneringen brengt dit naar boven; YouTube zonder advertenties, 5 icons op je dock, multitasken, CC, WinterBoard en zelfs een App om het nummer waarmee je belt te spoofen (ooit een vriend eens de stuipen op het lijf gejaagd om met “112” naar hem te bellen _/-\o_ !). Ik moet zeggen dat iOS heel veel goede dingen van de jailbreak community heeft overgenomen, vandaar dat ik rond 2014/2015 steeds minder de hoop koesterde voor een (werkende, volledige) jailbreak...

Good old times.
Apple heeft inderdaad veel overgenomen vanuit de Jailbreak community. Ik weet nog dat ik die bewegende achtergrond had voordat het in iOS zat. Of Control Centre inderdaad, onmisbaar! Ook waren er al security apps voordat Find my iPhone er was. Ik kon via andere apparaten mijn iPhone besturen, berichten naar mijn telefoon versturen, de camera bedienen vanaf afstand. Een app om bestanden te beheren, die is er pas sinds kort in iOS maar is al jaren beschikbaar via Cydia.
Wat nog mist is een darkmode in iOS. Dat vond ik fijner kijken dan het witte iOS zelf.
Hier een leuke link wat Apple allemaal heeft overgenomen. Er zal vast nog meer zijn zelfs. https://ios.gadgethacks.c...rom-jailbreakers-0188093/
YouTube zonder advertenties zul je niet snel in de officiële Store zien.
Jawel hoor, kost alleen €15 in de maand :+
Ja, uiteraard wel via Google, maar niet meer via een API. Lange tijd heeft Protube nog nog bestaan in de App Store, maar deze is in 2017 op last van Google offline gehaald. https://jonasgessner.com/protube2-statement.html
Zure was dat ik toen net een halfjaar daarvoor die app had gekocht voor een euro of 4.
Staat er gewoon in hoor. Je kunt Youtube van google afnemen zonder reclame.
De relevantie van Cydia werd met elke iOS-versie minder. Veel zaken die eerst alleen op jailbroken iPhones mogelijk waren, zijn tegenwoordig standaard. Ook is het aanzienlijk lastiger recente iOS-versie te jailbreaken.

In dat opzicht is het dus logisch dat, zeker nu er problemen zijn met de tokens, Cydia er meer gaat stoppen. Iets wat al eerder door de ontwikkelaar is gemeld en in die zin niet als een verassing komt.
Blijkbaar dus slim op ingespeeld door Apple.

Zoek uit waarom mensen een jailbreak toepassen, implementeer dit in iOS en mensen hebben er minder reden toe, voeg daar de moeilijkheid tot het daadwerkelijke jailbreaken bij op en er blijven een stuk meer inkomsten binnenshuis.
Als de gaming industrie nu ook eens wat meer op zou inspelen op wat mensen langs minder legale wegen vaak allang kunnen ;)
Geen DRM meer en hele games verkopen? Ik zeg doen!
Vandaag de dag maak ik nog steeds gebruik van een jailbreak (mede door mijn autistische trekjes) en zal dit waarschijnlijk ook blijven doen zolang Apple deze kleine tweaks niet toe zal staan.

Dubbel tappen op het scherm die als aan-uit knop dient, heerlijk. Zelfde als een virtuele touch ID waardoor ik nooit meer klik op mijn knop maar hem alleen maar aanraak. Als je geen jailbreak tot je beschikking hebt zal je er snel overheen groeien maar nu vind ik dit soort kleine dingetjes de moeite waard om het te blijven doen.

Vanaf iPhone OS 1.1.1 er al mee bezig, wat, nu ik erover nadenk eigenlijk best bizar is..
Dubbel tappen op het scherm die als aan-uit knop dient, heerlijk.
In de nieuwste iPhones is dit al een feature, 1x t scherm aanraken en deze springt aan.
welke zijn dat? op mijn 8 heb ik die optie niet gezien. Alleen XS / XR ?
Correct. Op de XR, XS en XS Max. Gebruik het continu (iPhone XR). Telefoon ligt op tafel, 1x het scherm aanraken, en deze springt aan.

Correctie, zoals hieronder aangegeven, ook op de iPhone X, echter ben ik van de iPhone 7 naar de iPhone X gegaan.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 17 december 2018 21:13]

Ook op de iPhone X
Ah, heb mijn post even aangepast, dank hiervoor.

Ik had voor de XR de iPhone 7, dus kende deze niet, aangezien mijn vriendin de iPhone 8+ heeft, en deze de feature ook niet had. Hierdoor dacht ik dat het vanaf deze generatie was.
Hier jarenlang gebruikt, onder andere omdat mijn telefoon niet simlockvrij was en ik daar een jailbroken tool voor moest draaien om dat softwarematig toch simlockvrij te hebben (zolang de software draait). Daarnaast moest je dan handmatig de certificaten fixen om pushmeldingen vanuit Apple te kunnen ontvangen. En natuurlijk SBSettings voor de handige quicktoggles. Leuke tijden waren dat wel.

Een paar jaar later was er eens een Jailbreak die gewoon via een URL werkte zonder verdere poespas. Heb toen nog eens in de MediaMarkt een iPhone gejailbreakt.

Kan Jailbreaken eigenlijk nog steeds met nieuwere modellen af en toe? Of is dat nu een stuk meer dichtgetimmerd? Vroeger had je vaak al pech als je toestel een te nieuwe bootrom-versie had.
Jailbreak.me, dat gaf inderdaad een hoop zooi in de Mediamarkt etc :+
Ooit eens 2 iPods van een jailbreak voorzien om er zo WhatsApp op te kunnen zetten. En natuurlijk m'n Apple TV 2 (alhoewel dat niet via Cydia ging) om er Infuse en z'n voorgangers op te kunnen zetten.

Ooit was het "noodzakelijk", maar nu niet meer. Dankzij Cydia is iOS overigens wel beter geworden.
Pwn20wnd @Pwn20wnd

@iPeterCao I have seen your article about Cydia and I want to correct some facts:

Cydia didn’t shut down.
Saurik didn’t quit.
Cydia and Substrate development didn’t stop.
Only the purchases for the BigBoss repository were disabled.
This is not a big deal.
237
6:58 AM - Dec 15, 2018

source: http://www.iphonehacks.co...en-iphones-shut-down.html
Het heen en weer swipen van je iconen met allerei soorten bewegingen GENIAAL.
Ik vraag me af of die jailbreaks het licht niet mee zien doordat Apple die hackers flink geld betaald voor de exploit...
Het zal een combinatie zijn van dit en het feit dat zoveel dingen, waarvoor je ooit een jailbreak nam, nu gewoon in iOS zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee