Ik denk van wel. Maar België heeft wel als één van de weinige landen
een concrete wetgeving (en
hier ook):
Wat ik niet weet, omdat er heel weinig openbaar over is, is of er ook opgetreden wordt tegen inbreuken. Wanneer ik
deze publicatie lees, denk ik van niet. Maar is dat een alleenstaand geval? Daar wordt helaas weinig over geschreven in de Belgische media. Vermoedelijk omdat de populaire mening bij de Belg is dat justitie te zacht is voor criminelen. Het is dus niet populair om te berichten dat we criminele mensen allerlei recht op privacy geven.
Terwijl een goede overheid en wetgeving dat precies dus wel doet. Niet enkel de crimineel, maar vooral zijn familie, zijn dokter, zijn ziekenhuis, zijn advocaat, en zo verder. Want
iedereen heeft recht op verzorging, op een advocaat, etc. De moeder van een crimineel die niet betrokken is bij de feiten, hoeft niet te worden afgeluisterd (én heeft dus recht op privacy, inderdaad). Wanneer de mama wel betrokken is, en daar moet een redelijke reden voor zijn om dat te vermoeden, dan mag de mama natuurlijk wel afgeluisterd worden. Dat iedereen die rechten heeft wil zeggen "ook de varkens van de samenleving" (wanneer ze eens niet betrokken zijn bij misdaden). Effectief en inderdaad. Tenzij er redelijke reden is om te vermoeden dat je actief betrokken bent bij een misdaad en het proportioneel is om je daarvoor af te luisteren (door een ambtenaar die daarvoor opgeleid is, en mits goedkeuring van een onderzoeksrechter).
Bij dokters en advocaten is hiervoor bovendien een aankondiging bij speciale commissies en orde der geneesheren en zo nodig. Dat is dus allemaal niet gebeurd in het voorval waarnaar ik link (daar is blijkbaar het hele ziekenhuis, inclusief de mama en de dokter afgeluisterd geweest). De Judge Dredd die dat allemaal maar normaal en prima vond is daarvoor ook niet ontslagen, blijkbaar. Dat had wel moeten gebeuren. Want dat is een zeer grove schending van de Belgische wet die hier van toepassing is (zie en lees de links hierboven).
Maar. België heeft te minste wel wetgeving. De meeste landen hebben dat gewoonweg niet voor hun inlichtingendiensten.
België heeft ook een zogenaamd
Comité I dat instaat voor de controle op haar inlichtingendiensten. Of dat orgaan haar op haar tanden heeft, weet ik ook niet. Ik heb gehoord van wel (toen ik eens uitgenodigd werd voor, ik vermoed, een interview door dat clubje dat nu gehalveerd is - wie zal het zeggen wat dat was, ze betaalden gelukkig goed).
ps. Ik wil al een tijdje
deze non-fictie triller eens lezen, van onze Lars Bové. Mijn favoriete onderzoeksjournalist van het land. Volgens mij staat daar ook wel één en ander opmerkelijk in. Was toch wat om te doen bij staatsveiligheid toen Lars dat boek uitbracht. Zo van die mensen, die er werken, en die een beetje bang werden om wat er in stond en zo. Dat wil zeggen dat de Lars zijn werk kei goed gedaan heeft.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 22 juli 2024 15:11]