Samsung brengt Q8D-tv met full array local dimming in Nederland uit

Samsung heeft zijn Q8D-tv's met full array local dimming uitgebracht in Nederland. De 55"-versie van de Q8D is daarmee de goedkoopste Samsung-tv met fald die tot nu toe te koop kwam. De Q8D-tv's moeten deze maand uitkomen.

Tot nu toe hadden alleen de Q9F-modellen van Samsung de beschikking over de techniek, waarbij fabrikanten het relatief lage contrast van een lcd vergroten door de backlight te verdelen in vele kleine zones die apart kunnen worden aangestuurd. Daarbij gaat het op de Q8D naar verluidt om veertig zones, veel minder dan de 320 van de Q9F.

In tegenstelling tot de Q8-tv's die al in Europa verkrijgbaar zijn, krijgen de Q8D-modellen geen Connect Box. Wel zitten diverse andere functies van de andere qled-modellen op de Q8D, zoals integratie met Samsungs smarthomeplatform SmartThings en Ambient Mode met de achtergrond van de muur en informatie over weer en verkeer.

De Q8D verschijnt in Nederland deze maand met 55"- en 65"-schermen, beide met 4k-resolutie. De 55"-versie zal 1799 euro kosten, terwijl de fabrikant een adviesprijs van 2899 euro hanteert voor de 65"-variant.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-10-2018 • 19:55

111 Linkedin

Reacties (111)

111
109
32
6
0
60
Wijzig sortering
Wat is eigenlijk de definitie van `fald`? In de inleiding staat te glanzen dat het dat het de goedkoopste TV met `fald` is die nu op de markt is/komt, maar al iets verderop staat dat het maar om 40 ipv 320 zones bij de Q9F zou gaan. Local dimming hadden we al langer. Wanneer wordt gewoon local dimming fald? 40 zones is nogal weinig volgens mij, en zelfs 320 is geen top. De Sony KD-65ZD9 had er meer dan 600 toch?
https://www.hdtvtest.co.uk/news/kd65zd9-201610164372.htm

ergens tussen de 600-650 staan ook mooie voorbeelden van de eigenschappen onderling met lg en samsung tv's
Full Array is leds verdeeld over het gehele backlight van de LCD. Die leds in het backlight zijn verdeeld in gebieden die gedimd kunnen worden...dat hoeven er in principe maar twee te zijn. Dus Full Array met Local Dimming.

Je hebt ook LCDs met alleen Full Array en randverlichting ''Edge Lit'' met zones, dat is dus Edge Lit Local Dimming. Zoiets als Local Dimming alleen bestaat niet..daarvoor heb je leds nodig die verdeeld worden in gebieden.

Ik was veel actief in FALD threads in het verleden. En had er op een gegeven moment genoeg van om iedere keer Full Array Local Dimming te schrijven en heb er toen FALD van gemaakt. Dit is opgepikt door moderatoren ed..en sindsdien wordt het als afkorting gebruikt. :)
Hm is dit al bijna 8-10 jaar geleden dan? Want toen noemde men (waaronder ik) FALD al als afkorting op veel TV forum's en websites.

Maar goed dat jij deze afkorting in het leven geroepen hebt (en niet de fabrikanten die het ontwikkeld en verzonnen hebben) op deze website _/-\o_ (flauw, i know)
oke. Ik ben vooral actief op AVS, waar ik meer als 7000 posts heb, wat het belangrijkste TV Forum is waarbij ik heel lang vooral inzoomde op dit soort TVs. Daar was ik toch echt de eerste en enige die de term FALD regelmatig gebruikte. Ik kwam die term ook verder niet tegen op andere sites zoals C|NET en hdtvtest en ook niet in Nederland op htforum.nl. En zoveel TV forums zijn er ook niet. Dus ik vraag mij dan af over welke TV forums jij het hebt dan.

Voor de duidelijkheid TV Forums/sites die niet relevant zijn doen er verder eigenlijk niet toe. Belangrijkere reviewers lezen vooral op belangrijke TV forums/sites en als daar de term FALD veel gebruikt wordt dan gaat dat normaal gesproken overgenomen worden, wat ook geld voor posters op andere belangrijke TV gerelateerde forums...omdat het een klein wereldje is. En ik kan je verzekeren dat ze allemaal AVS lezen, veel TV experts industrie insiders hebben sowieso een AVS account.

Fabrikanten hadden daar ook geen naam of afkorting voor alleen een beschrijving namelijk Full Array Local Dimming LCD.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 3 oktober 2018 18:36]

Anoniem: 474132
1 oktober 2018 22:39
Is QLED de opvolger van OLED?
Is QLED de opvolger van OLED?
Nee, het is een misleidende naam met een klein streepje door de O zodat mensen denken dat het vergelijkbaar is met (of beter dan) OLED, terwijl het gewoon LCD is met de bijbehorende nadelen.

MicroLED zal waarschijnlijk de opvolger van OLED worden, ook self-emitting dus perfect contrast, maar zonder de image retention / burn-in eigenschappen van OLED (al wordt dat ook steeds beter) en zonder het energieverbruik van plasma. Eigenlijk wordt het beste van alle schermtechnologieën ermee gecombineerd.
Zal nog wel even duren voordat dat beschikbaar komt en nog langer voor het betaalbaar wordt. Of het zoiets wordt of een OLED hangt ervan af wanneer mijn plasma TV het begeeft (en of ik tegen die tijd de loterij heb gewonnen :+)

Een tv met backlight komt er i.i.g. niet meer in, ik ben verpest door de zwartwaarden.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 1 oktober 2018 23:06]

Je schetst nu niet helemaal een eerlijk beeld en doet net of OLED volledig superieur is aan QLED of de LCD technologie. Dit is op bepaalde vlakken inderdaad het geval, maar lange na niet op alle. Het is inderdaad een marketing naam, maar dan doen ze allemaal.

Diepe zwart waarden zijn mooi, maar een LCD kan nog steeds een hogere helderheid bereiken. Als je veel tv kijkt tijdens daglicht, of als je TV in de buurt staat van een raam, dan heb je toch echt meer aan een hogere helderheid. Ook met HDR heb je hier voordelen mee, echter heeft een OLED een bredere range door de zwart waarden.

De perfecte televisie bestaat gewoon niet, en zal ook nooit komen want er zijn altijd mensen met ander wensen en eisen. Grootste nadeel van OLED is wat mij betreft nog steeds de afmetingen, ze zijn pas te verkrijgen vanaf 55".
Diepe zwart waarden zijn mooi, maar een LCD kan nog steeds een hogere helderheid bereiken. Als je veel tv kijkt tijdens daglicht, of als je TV in de buurt staat van een raam, dan heb je toch echt meer aan een hogere helderheid. Ook met HDR heb je hier voordelen mee, echter heeft een OLED een bredere range door de zwart waarden.
Mja dat helderheidsverhaal kwam bij plasma tv's ook langs, in de praktijk hoef je die ook niet maximaal te zetten in een heldere huiskamer, en heb ook nog geen OLED tv gezien die je niet helder genoeg kon zetten onder realistische gebruiksomstandigheden. In grote winkels met TL verlichting kan je televisies niet goed beoordelen wat dat betreft, helaas baseren veel mensen hun koop wel op de torch mode in die winkels, dan kan LCD inderdaad helderder kan worden dan de rest, maar je hebt er buiten demo-omstandigheden in winkels geen fluit aan.

De grote afmeting vind ik zelf juist niet zo erg, als ik ergens een OLED voor zou kopen is het wel voor home cinema doeleinden, maar dat is inderdaad erg persoonlijk ;)

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 2 oktober 2018 13:45]

Volgens mij gaat het voordeel van de grotere helderheid vooral over hoe HDR tot uiting komt.
Niet over die praktische geburikersomstandigheden die je benoemd.

Ik vind OLED fantastisch en kan niet wachten op MicroLED, maar dat overdreven negatieve sentiment naar 'gewoon LCD'..... Volgens mij onnodig.

Er zijn ook een aantal LCD's met kneiter goed beeld als ik me niet vergis. Als je 1 van de beste Sony's pakt (de LCD tegenhanger van die A1 of intussen nieuwere versies. Ik onthoud die dingen van Sony nooit).

Anyway, iets minder suggestief graag :P
Ik vind OLED ook fantastisch en kan daarom niet wachten op de Asus PQ22UC.
En OLED tv is erg mooi voor in gedimde kamer en avonden/nachten want dan is het beeld werkelijk prachtig! En wij hebben ook een LCD tv van hetzelfde merk en jeetje, pijn in de ogen! Maar voor mijn wensen en doeleinden is een OLEd erg geweldig. En zal het niet jaren duren voor MicroLED komt voor monitors?
Tja dat had je al met LED tv's. Is gewoon een lcd tv met led background verlichting. Nu hebben ze een lcd tv met led background verlichting en een quantum dots filter en noemen ze hem QLED
Een 100/120 inch Sony MicroLED kost nu 500,000 dollar...dat gaan we echt niet in consumer friendly prijzen zien any time soon... alleen in hele grote maten en alleen voor rijken..
Meen me te herinneren dat Samsung er in 2019 iig 1 in de winkel wil hebben.
Dan zal deze wel goedkoper gaan worden dan een huis verwacht ik.
Samsung gaf ook aan dat ze een Q9S 85'' miniLED LCD met MFA Local Dimming zouden hebben tegen het eind van het jaar. Hebben ook twee keer aan een reviewer bevestigt dat die meer dan 10,000 zones zou hebben. Tegen een reviewer op de IFA hebben ze gezegd dat het te duur om te maken zou zijn en dat we die TV dus voorlopig niet gaan zien. Dus op CES januari 2018 laten zien met mooie praatjes en op IFA september 2018 doodleuk tegen journalisten vertellen dat het niet doorgaat.

Die MicroLED dingen zijn heel moeilijk in kleine maten te maken..zoiets als 100 inch..dat gaat dan welhaast ten koste van resolutie. Zoiets als The Wall dat is 1080p of nog minder als ie kleiner is.
Sowieso die The Wall die miniLEDs en dus geen MicroLEDs gebruikt, gaat ook gewoon duur worden, ik dacht iets van van €100,000 of zo en die gaat ook niet in winkel te koop zijn...wel voor bedrijven en dat noemen ze bij Samsung dan massa productie... En die The Wall Luxury heet ie geloof ik die dan de helft van The Wall in maat zou zijn daar hebben ze alleen een paar prototypes van laten zien. Gaat er waarschijnlijk voorlopig ook niet komen en als ie komt dan gaat ie ook peperduur worden.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 2 oktober 2018 20:49]

Als je doelt op het feit dat QLED superieur is of wordt aan OLED, dat is grotendeels afhankelijk van mening en persoonlijke voorkeur. Als je vraag is of het QLED daadwerkelijk een “next gen” techniek is: neen, QLED is een beeldtechnologie van Samsung, OLED is van LG :-)
Volgens mij niet eens een beeldtechnologie, maar vooral een merknaam.

Sony gebruikte de quantom dots in 2013 ook al. Triluminos of iets dergelijks?
Iets ononthoudbaars iig :P
Of dat inderdaad, wat betreft kwaliteit; ik heb laatst zelf een LG OLED tv gekocht en ik ben meer dan content. Ik heb overigens ook even goed gekeken naar QLEDS maar ik vond de helderheid van de kleuren zo overweldigend dat ik er gewoon zere ogen van kreeg en dat was in een overbelicht pand, thuis heb ik een "donkere" setting.
Heeft Samsung ook echte OLED?

Ik vind dat QLED niet eens op Tweakers mag staan. Het is wellicht een bekend merk en zal ook wel goed verkopen, maar eigenlijk hoort Tweakers dit soort misleidende technieken niet te behandelen alsof het echt is.

[Reactie gewijzigd door Arcticwolfx op 2 oktober 2018 10:41]

Het is kortzichtig om te stellen dat het hier niet zou mogen staan. De modellen heten nu eenmaal qled. Je kunt een product niet anders gaan noemen omdat je het er niet mee eens bent. Het is niets meer dan een doorontwikkelde quantum dot maar dat wil maakt het geen slechte tv's. De term qled is ook gewoon marketing en het slaat aan. Daar gaat het ze om.

Samsung heeft jaren geleden een oled uitgebracht maar deze is volgens mij niet eens een jaar op de markt geweest. LG heeft het superieure patent hierin. Samsung gebruikte geen kleurenfilter maar gekleurde oled. Dit degradeerde al heel snel waardoor het beeld na korte tijd al slechter werd. Na dit drama is Samsung zich gaan richten op micro led.
Je hebt gelijk dat ze zo genoemd worden, maar het is wel gewoon een marketing naam.

Maar een optie zou zijn om de titel te veranderen in bv:
"Samsung brengt Q8D-LCD tv met full array local dimming in Nederland uit"

De Qled lcd van samsung heeft voordelen en nadelen tov Oled, maar ik vind het niet juist om mensen te laten geloven dat qled lcd een revolutionaire nieuwe techniek is.
En ook dat 40 zones local dimming in principe full array is, maar dat het voor een mooier beeld waarschijnlijk bijna niets toevoegt omdat de vlakken veel te groot zijn.

Zelfs 320 zones op een 65" tv vind ik niet bijzonder veel. Eerder nog steeds veel te weinig.

[Reactie gewijzigd door The Anarchist op 2 oktober 2018 11:22]

Ga jij dan bij de mediamarkt naar binnen en zeggen dat ze bij bijna alle tvs de bordjes moeten veranderen van led tv naar lcd tv? en dan bij een paar tv's mogen ze full array erbij gaan zetten.

Hoe verwacht je dat je verkopen zullen zijn als jij de winkelier bent en je gaat led tv's ontkennen en verkondigen dat het lcd is en meer niet. hoe groot zal het percentage zijn van mensen die geen besluit nemen bij jou? Die manier zal je ondergang worden want mensen willen meestal horen wat ze moeten horen. ze willen het gevoel hebben dat ze iets goeds kopen.
Ga op een verjaardag vertellen dat je een nieuwe lcd tv hebt gekocht en ze zullen denken dat je een oud ding hebt gekocht.

Een led tv mag van mij gewoon die naam dragen. de basis is hetzelfde als een LCD maar de achtergrondverlichting komt hier van LED lampjes. Hiermee is er geen sprake van misleiding.
Het zal mij een rotzorg zijn als een slechte verkoper niets meer verkoopt omdat hij alleen maar marketing praat kent.

Dat biedt juist mogelijkheid voor winkels die wel kennis hebben en mensen eerlijke en echte adviezen kan geven.

Degene met voorkennis (bv. tweakers) zoeken zelf uit wat ze willen en gaan dan hoogstens naar een echte winkel om het product in het echt te zien.
Degene die dat niet hebben zijn afhankelijk van een eerlijk advies van een verkoper.

Bovendien: De basis van een "led" tv is een lcd paneel. Geen led. Anders had de voorloper geen LCD tv geheten maar CCFL tv.
Sommige winkels waren hier trouwens wel eerlijk over en noemden het een led lcd.

Een led tv is dat wat nu bij samsung in ontwikkeling is (microled).

"Ga op een verjaardag vertellen dat je een nieuwe lcd tv hebt gekocht en ze zullen denken dat je een oud ding hebt gekocht."

Ja. Ik noem die "led tv" inderdaad altijd een LCD TV omdat dat het gewoon is. Ik ga hetzelfde ding na jaren niet ineens aan andere naam geven om marketing redenen.
En als iemand zoals je zelf zegt een domme opmerking maakt dat dat ouderwets is, wil ik graag kort uitleggen waarom dat niet zo is. En mensen snappen dat dan ook, want zo moeilijk is dat niet.
Meestal vinden ze het zelfs interessant.
Een led tv mag van mij gewoon die naam dragen. de basis is hetzelfde als een LCD maar de achtergrondverlichting komt hier van LED lampjes. Hiermee is er geen sprake van misleiding.
Dus omdat mijn CRT monitor een LED aan/uit lampje heeft mag ik het een LED monitor noemen? Bullshit natuurlijk, puur marketing van een bedrijf dat weet dat ze een inferieur product hebben maar toch mee willen komen met de concurrentie. Als die schermen werkelijk zoveel beter zijn dan OLED hadden ze die ook wel in hun telefoons gestopt.
Dat lampje in dat knopje heeft toch helemaal niks met de beeldtechniek te maken? En dat het marketing is heb ik zelf ook allang aangegeven. Maar de term led tv gebruiken ze allemaal.
Lg gebruikt witte leds met filters, althans dat was zo.

De naam qled is marketing, de techniek niet perse. Het levert wel degelijk een mooier beeld, en heeft zich bewezen.
Ik neem aan dat dat nog steeds zo is aangezien het patent dat ze van kodak hebben gekocht de techniek zo omschrijft.
De LG C7 kan je voor €1400,- aanschaffen, dat is een OLED scherm. Welke is dan beter? Deze Samsung of de LG?
Dat hangt van je wensen en eisen af he. De een wil een Porsche 911, de ander een grote stationwagen. Doorgaans heeft OLED een beter contrast maar een lagere helderheid. Dus kijk je veel overdag, dan kan LCD beter voor je zijn, kijk je veel in het donker, dan kan OLED beter voor je zijn.
De helderheid overdag is het probleem niet, de reflectie op het scherm in donkere scenes.
De gemiddelde tv van een aantal jaren oud (dat zijn dus geen topmodellen!) heeft een (veel) lagere helderheid dan de eerste serie OLED.

Dat was toen de standaard en heel veel mensen hebben die nog steeds en zijn er nog steeds tevreden mee.
Dus ja: LCD heeft een (wat) hogere helderheid, maar dat betekent niet dat OLED een slechte helderheid heeft.

Persoonlijk zou ik in dit geval voor de OLED kiezen. Hij is goedkoper, heeft zeer goed zwart, en de slechts 40 zones local dimming van de LCD spreekt mij absoluut niet aan.
Helederheid is echt wel geen issue meer bij OLED. Mijne (LG 55C7V) staat maar op de helft en overdag heb ik nog nooit gedacht dit beeld is donkerder dan mn vorige lcd. Ik begrijp niet dat iedereen dit blijft herhalen want er is niets van waar. Ok, hij kan niet zo helder als een lcd, maar ook niemand heeft zijn helderheid op 100 procent staan met een lcd... Ik heb ook nog geen last van inbranding (1 jaar oud). Wat ik niet begrijp is dat mensen nog wild kunnen zijn van een lcd. Veel lcd's die ik zie hebben een verschrikkelijke kijkhoek en doen toch afbreuk aan de kijkervaring?
met gamen overdag en HDR wel :P
Oh klets. Kijk effe bij de Mediamarkt schuin op een qled... Fletse kleuren. Bij oled echt niet
Ik kan dit beamen. Liep laatst de media markt binnen.. en helemaal achterin de winkel stonden de grote TV's. Ik kon van bijna 50m afstand DUIDELIJK zien wat de OLED's en de LCD tv's waren. De OLED's zagen er duidelijk beter en meer contrastrijk uit en onder een hoek werd het verschil alleen maar groter.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 2 oktober 2018 03:01]

Weet je zeker dat die TV's goed afgesteld stonden? Dat vraag me in winkels altijd af. Ik kan me zo voorstellen dat ze TV's met een hogere marge er mooier uit laten zien dan TV's waar ze minder aan verdienen.
Anoniem: 159816
@ATS2 oktober 2018 08:41
https://uploads.tapatalk-...62a05899859a8d9e4c38f.jpg

Zoek de LCD. Alle schermen die je hier ziet zijn high-end en professioneel gecalibreerd. De kleine schermen zijn prof. broadcast referentie OLEDs.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 2 oktober 2018 14:27]

Dat het onder zo'n hoek goed te zien is, is helder. Maar van 50 meter afstand (waarschijnlijk recht er voor dan, aangezien ik niet denk dat je 50 schuin door een winkel kan kijken?) lijkt me toch echt een verschil in afstelling.
Was in der daad praktisch recht van voren. Ik heb geen idee of ze de showmodellen afstellen of niet.. betwijfel het eerlijk gezegd. Wellicht dat ze een bepaald kleurprofiel kiezen maar echt kalibreren lijkt me niet.

Jammer dat ik er geen foto van gemaakt had, dan had ik die hier kunnen posten... maar ja. De kleuren zagen er veel feller uit en het contrast was hoger. Kan natuurlijk goed zijn dat ze een zeer 'vibrante' kleurinstelling voor de OLED schermen gekozen hadden natuurlijk die niet kleurrecht is maar extra accentueert het (kleur)contrast. Wat ik wel weet is dat ik de OLED's er van een afstand beduidend beter uit vond zien... en van dichtbij ook toen ik eens ging kijken :)
LCD monitors gaan de OLED monitors vervangen...omdat die beter zijn... :+
Je moet ook gewoon recht voor je TV zitten
Dat gaat gewoon niet altijd, als je met meerdere mensen kijkt bijvoorbeeld. Bovendien wil niet iedereen de TV een heel centrale plek in het interieur geven.
Ik heb de Q9F, en de kijkhoeken zijn perfect. Totaal geen last van flets beeld. Helderheid en 4k materiaal zijn fenomenaal. Overdag op dynamisch en in de avond op filmmodus....Nog nooit zo mooi beeld gezien. Ook OLED kan (naar mijn mening) hier niet aan tippen. Menig OLED liefhebber inmiddels over de vloer gehad en die zijn erg onder de indruk over de zwartwaardes. Samsung heeft dit jaar gewoon een hele goeie TV afgeleverd.
Kom ook even bij mij kijken. Beneden een OLED, boven een QLED. Vanuit alle normale kijkhoeken voor dat scherm is het enige goed zichtbare verschil het pure zwart bij de OLED. Zet ik normale zenders aan dan zijn de kleuren even flets op elk scherm. Die vooringestelde demo troep die marketeers precies uitkienen op die schermen zou ik niet als referentie nemen in elk geval, just saying.
hehe, eindelijk iemand die het begrijpt.. Enige vergelijking die je goed kunt maken is als de tv's professioneel gecalibreerd zijn en beide exact dezelfde content tonen. Zelf vind ik juist dat bij OLED nogal wel eens smearing te zien is bij snel bewegende beelden..
Een winkel als Media Markt is niet het beste om TV's met elkaar te vergelijken. Ze staan daar bijna 24/7 aan en heel vaak echt ronduit slecht ingesteld. Beter is even in de omgeving (frienden/fam) vragen wie wat heeft en dan zelf vergelijken na beiden te hebben gezien.
je hebt wel gelijk, maar de meeste vrienden en familie kopen een tv, zetten die in de huiskamer en zetten em aan.. Maar heel weinig mensen die ook daadwerkelijk de tv dan goed afstellen/calibreren, meeste mensen laten ook die troep als natural motion etc aan (wat juist zeer UNNATURAL is).
tja, ik kom toch vaak bij de mediamarkt, en als ik naar de QLED schermen kijk of naar de OLED schermen, dan zie ik toch maar verdomt weinig verschil. Maar misschien ben ik niet zo biased omdat ik zelf geen OLED scherm (of LCD scherm heb).
Idd. En blijkbaar is hij vergeten dat er meer kleurinstellingen zijn. Ook ik heb mijn tv gekalibreerd. Die in de winkels staan hebben overdreven maximale helderheid staan met allerlei fletse kleuren waardoor het prachtig uitziet in winkels met sterk belichte ruimtes.
Toen QLed uit kwam was dit het eerste waar ik op lette in de winkel, de kijkhoek. En het is werkelijk bijna hetzelfde als gewoon lcd. Beeld verkleurt heel snel van zodra je er niet meer recht voor staat 🤮
De Samsung zal geen last krijgen van burn-in.
Het zal allemaal wel meevallen, zolang je geen uren hetzelfde logo of zo erop laat staan...

https://www.rtings.com/tv...etention-burn-in-lcd-oled
Tja, je kan het bagatelliseren, maar ik vind het helemaal niet meevallen.
Mijn vorige telefoon, Samsung galaxy s7 heeft een zwaar ingebrand scherm met zeer fletse kleuren en mijn huidige telefoon Galaxy s9+ (maart 2018) vertoond ook al grove tekenen van inbranden.
Mijn Huawei watch (1) kan ik zelfs wel weggooien ondertussen. Zwaar ingebrand en zeer flets geworden.

Nu vervang ik mijn telefoons vrijwel iedere 2 jaar, maar met een TV of een horloge ben ik dat normaal gesproken niet van plan. Vast dat LG oled beter is dan Samsung amoled maar voor TV's sla ik de oled technologie wel over.
Ik weet niet wat jij dan met je S7 gedaan hebt, maar mijn S7 heeft nog een perfect scherm na 3 jaar.
De enige ingebrande schermen die ik al gezien heb zijn de demo-modellen die uit onze Proximus-shops terug komen.
@Defspace
hell, mijn S5 heeft nog perfecte kleuren.
Maar als ook al je S9+ er al last van heeft is het eerder een pebcac probleem.
Nee hoor. Het is zelfs een standaardvraag bij de inruil acties van Samsung en de inruilwaarde gaat daarmee enorm naar beneden. Ze weten dus best dat dit veel voorkomt. Ik ben nu eenmaal graag en veel buiten en dan gaan de schermen, automatisch, op maximale (boosted) helderheid. Dan kan je zeggen dat je "automatisch" uit moet zetten, maar in de zon wordt het dan toch echt lastiger aflezen en voor de rest is het juist handig om hem op automatisch te hebben staan. Mijn S7 zal het ook al veel eerder hebben gehad, maar bij mijn S9 ben ik er uiteraard kritischer en eerder naar gaan kijken.
Alleen kan je de Samsung techniek totaal niet vergelijken met die van LG, Samsung gebruikt verschillende kleuren OLEDs die niet gelijk slijten, waar LG alleen maar witte OLEDs met een kleurenfilter gebruikt en dit probleem dus niet heeft.
Ook dan zullen ze niet altijd gelijk slijten, omdat je nog steeds zwart naar wit waarden hebt. Toegeven is dit wel 10x beter dan aparte kleuren OLEDs.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 2 oktober 2018 22:29]

Ik weet niet wat je er mee doet;
Mijn Galaxy S6, S7 en S9+ hebben geen inbranding, wat nog niet eens de kleinste afwijking in het scherm behalve wat krassen.
Mijn S7 ook zwaar ingebrand en binnen een paar maanden. . je ziet gwoon mijn podcast app in beeld.
Ik zou hierdoor ook geen Oled Tv willen.
Ik hoopte dat bij de S9 ( want die wil ik eigenlijk) dat probleem weg was.
Huh? Je laat je scherm de hele tijd aan terwijl je een podcast luistert? :?
Ja. dat doe ik idd, omdat ik veel in de podcast vooruitspoel om de reclames over te slaan
Het verschil tussen de S9 en een LG TV is dat LG alleen witte OLED's gebruikt met een kleurfilter, waardoor burn-in veel minder snel zichtbaar wordt ;)
Nu vraag ik me even serieus af: hoe gaat dit dan met de ambiance mode?
Brand het dan in of gebeurt dit niet?
OLED bij normaal gebruik ook niet :Y)
dat is niet helemaal waar. bij OLED krijg je uiteindelijk wel wat burn-in, maar het grootste probleem is dat de subpixels niet gelijkmatig verouderen, dus na een tijdje krijg je een tint omdat sommige subpixels feller zijn gebleven dan anderen.
Bijna alle oled panelen gebruiken kleurenfilters op witte oled's. Dus geen degradatie van kleuren zoals bij een (w)rgb oled.
Ik heb het niet allemaal nauwkeurig gevolgd, maar OLED had ook moeite met felheid voor HDR toch? er is 1000 cd/m2 nodig voor "echt" HDR.
Het draait niet enkel om de piek-helderheid bij HDR, vanuit werkelijk zwart kan een HDR beleving, bij een mindere helderheid, toch indrukwekkender zijn.
Neem het niet verkeerd op, ik bedoel er niks slecht mee. :)
Maar misschien moet je geen 'info' geven als je niet echt weet hoe het juist werkt?
Je praat eerst over ongelijk verouderen van subpixels, daarna spring je over op hdr,... waarbij je van beide aangeeft het niet echt goed te weten.
Zo blijft incorrecte info verspreid worden wat imho niet echt handig is. :)
Wat nodig is voor HDR zit al in de naam een hoog dynamisch bereik. Oleds hebben nu eenmaal een fantastisch bereik. Ik heb persoonlijk liever een oled met per pixel dimming dan een felle lcd met gelimiteerd aantal back-lit zones. Heb beide ook gehad.
Echter blijkt uit test waarbij professionals en av fans tv's beoordelen juist dat HDr er beter uit komt op OLED. Waarom? Omdat het diepere zwart een grotere indruk achterlaat.
Echter blijkt uit test waarbij professionals en av fans tv's beoordelen juist dat HDr er beter uit komt op OLED. Waarom? Omdat het diepere zwart een grotere indruk achterlaat.

0 nits minimum vs 50 nits minimum doet meer dan 1000 naar 1100 nits maximaal (willekeurige getallen).
Het kleurenfilter zit alsnog steeds voor dezelfde pixel. Dus als je bijv. heel vaak overwegend groene beelden bekijkt, dan slijten de witte OLED pixels achter het groene filter sneller dan die van de rode en blauwe 'witte' pixels er naast. Dus dan krijg je een kleur afwijkingen. Tenzij je dit regelmatig kalibreert en dit over het hele beeld zou zijn (dus voetballiefhebbers kunnen gerust blijven kijken). Bij LCD slijt de achtergrondverlichting ook, maar omdat deze over het algemeen altijd aan staat, slijt deze over het hele beeld even hard. Je zal heel weinig beelden bekijken die links veel lichter zijn dan rechts bijv. Dus met de tijd wordt een LCD steeds minder fel, maar gelukkig kun je dat met de brightness instelling heel lang compenseren.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 2 oktober 2018 10:05]

Ik in ieder geval niet veel van de oled degradatie. Er is altijd wel wat drift. Bij lcd ook. Daar kan het licht wel aan staan maar het lcd filter veranderd wel continu.
Zoals al aangegeven, verouderde info. O-)

Techniek gaat door.
Precies, en OLED ziet er VEEL beter uit dan QLED, wat gewoon LCD is.
Zeker bij 40 zones. 40 zones is toch veel te weinig met local dimming. Dan krijg je allemaal zichtbare vlakken in het beeld.
Had voor mijn oled een tv met 24 vlakken en daar zag je het al flink op. 40 is niet heel veel meer dan dat. Dus dan krijg je in donkere scenes zeker dat je grijze vlakken ziet ontstaan bij deze qled.

Dus voor die prijs kun je zeker beter voor een oled gaan van een jaartje oud.
Zeker bij 40 zones. 40 zones is toch veel te weinig met local dimming. Dan krijg je allemaal zichtbare vlakken in het beeld.
Had voor mijn oled een tv met 24 vlakken en daar zag je het al flink op. 40 is niet heel veel meer dan dat. Dus dan krijg je in donkere scenes zeker dat je grijze vlakken ziet ontstaan bij deze qled.

Dus voor die prijs kun je zeker beter voor een oled gaan van een jaartje oud.
Precies, daarom wil ik ook gaan voor een OLED TV of MicroLED TV gaan, als ik het geld heb.
LOL een 100/120 inch MicroLED kost nu €500,000 Ben je zo rijk dan?
Euhh wie in hemelsnaam heeft het over een 100/120 inch MicroLED TV?!?!?!?!
Jij geeft toch aan dat je een MicroLED wilt kopen als je het geld hebt..
jij -> daarom wil ik ook gaan voor een OLED TV of MicroLED TV gaan, als ik het geld heb

MicroLED s zijn moeilijk in kleinere maten te maken. Er zijn een paar te koop in ''kleinere'' maten, een Sony van 100/120 inch en een Samsung van 146 inch..verder is er niks te koop wat kleiner is. Er zijn alleen een paar prototypes van 70 inch laten zien door Samsung die ook niet meer dan 1080p of nog minder resolutie hebben. En zelfs al waren die te koop het zou ook gewoon peperduur worden.

De verwachting is ook dat die niet in kleinere TV maten op de consumenten markt komt...dus geen 40/50/60 inch UHD MicroLED en ook niet voor een leuke prijs de komende decennia.
Wees maar niet bang, over wat jaren zijn er zeker weten 55" of grotere te koop, en zullen ze net als OLED betaalbaar zijn, OLED ging ook erg snel, en was ook met niet veel jaren betaalbaar.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 3 oktober 2018 17:16]

Normaal gesproken is dat ook het geval maar experts denken dat MicroLED eigenlijk alleen voor projectormaten iets gaat worden.
Nou wees maar niet bang, het komt zeker weten straks uit voor mensen zo als jij en ik, maar we zullen wel zien, we hebben nu OLED, wat er ook fantastisch uit ziet.
Dat is wat jij denkt, ik zie dat anders..
Typische verkooptruc, waar veel fabrikanten zich schuldig aan maken.
"Ja, deze tv heeft FALD!" Maar dan niet bij vertellen dat het er zo weinig zijn dat je er niets aan hebt. Of eerder ook "HDR", en dan ging de tv maar tot 600 nits maximaal.
Mee eens, mits je geen direct zonlicht op je tv hebt. Of een zeer fel verlichte ruimte hebt. Dus extreem veel raamoppervlak.
Ja als je ze niet naast elkaar heb zie je het waarschijnlijk niet snel, maar het verschil tussen zwarte scenes in series en films en ga maar zo door zie je meteen, vooral avonds als het donker buiten is, want met LCD zie ik duidelijk dat zwart grijs is, en als ik dan bij mij tante thuis kom en ik kijk daar tv zie ik de enorme verschil, want dat is echt zwart, en geeft ook een mooiere beeld daardoor, en voor dat hoef ik niet een LCD en OLED scherm naast elkaar te hebben om dat duidelijk te zien.
tja, als je 'oude' LCD tv's gaat vergelijken wel ja...
De c8 staat inmiddels al voor 1350 te koop.
Nu de high end samsung uit deze serie kan al niet of nauwelijks concureren met een oled (persoonlijke voorkeur daargelaten zie ook bart zn comment hierboven) dan snap ik niet hoe je met deze prijsen denkt te kunnen concureren....

[Reactie gewijzigd door s0ulmaster op 1 oktober 2018 20:09]

De c8 kost minimaal 1500 - 1650 en dat is inclusief de €300 cashback.
Dus zeer vergelijkbaar met deze tv kwa prijs.
Keuze zou niet heel moeilijk mogen zijn met het grootste minpunt van deze tv.
Als je het prijzen topic in de gaten had gehouden had je geweten dat ie al voor 1350 te krijgen is (na cashback) en vandaag heeft iemand er nog 1 gescoord voor 1450 ex cashback. Hoewel dat wellicht een foutje is geweest (maar wel toegezegd).
Ik heb even het topic gecontroleerd, en ik zie hier inderdaad dat er mensen een C8 hebben gescoord voor die prijs. Echter weet ik bijna zeker dat het gaat om een gelukkig foutje, deze prijzen zijn namelijk allemaal bijgesteld.

[Reactie gewijzigd door Luukie223 op 2 oktober 2018 09:39]

de 1350 (incl cashback) bij electroplace rotterdam staat nog steeds (beperkte voorraad). Dat is geen prijsfout. Die 1450 ex cashback was inderdaad een prijsfout, maar is wel geleverd aan de mensen die hem besteld hebben voor die prijs, lees ik net.
Heb je een ruimte die volledig donker kan, en daarmee de beste beeldkwaliteit: lg oled

Kijk of speel je veel met statische content, scores, logo's of mini-maps: samsung (bij voorkeur de q9)

Is je budget €1500 of lager: lg oled
Deze tv is vanwege de prijs op dit moment niet echt interessant. Menig winkel biedt de Q9Fn aan voor minder dan deze adviesprijzen. De Q9Fn is de superieure tv op elk front.
Samsung tv's, veel marketing en geroep maar tegenwoordig duur voor de kwaliteit die je krijgt.
Kijk maar een keertje iets met ondertiteling op een qled en dan op een oled, dan schrik je wel even. Ook lichte delen zorgen ervoor dat je gigantische blooming krijgt. Voor mij liever oled. Ook de hoeveelheid Qleds die ik bij de reparatie zie, word je bang van
Mooi beeld is één ding, maar het OS is ook een belangrijk onderdeel van de ervaring. Ik weet niet wat jullie er van vinden, maar Tizen (Samsung) is tergend traag in vergelijking met WebOS (LG). Om het nog maar niet te hebben over de toenemende advertising die Samsung in zijn producten stopt.
40 zones... dat zijn zones van 15cm x 15 cm op de 55inch :| (8x5)
Dan kan je wel zeggen dat ie HDR 'ondersteund', maar mooi zal het niet zijn

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee