Google begint keurmerk voor stevige smartphones die vijf jaar updates krijgen

Android is begonnen met een categorie van het eerder aangekondigde Enterprise Recommended-programma, waarbij fabrikanten vijf jaar lang beveiligingsupdates beloven voor smartphones. Het gaat om 'bouwvakkerstelefoons'.

Als een stevige smartphone in aanmerking wil komen voor het Enterprise Recommended-programma, moeten ze updates binnen drie maanden afleveren op smartphones voor een periode van vijf jaar. Ook moeten ze beloven minimaal één upgrade naar een nieuwe versie van Android uit te brengen voor het toestel. Google heeft ook eisen op het gebied van testen voor waterdichtheid.

Bedrijven die smartphones in bulk willen inkopen, moeten dankzij Enterprise Recommended verzekerd zijn van langdurige ondersteuning voor hun telefoons. Niet-stevige smartphones hebben iets lagere eisen; daarbij moeten fabrikanten gedurende drie jaar lang beveiligingsupdates aanbieden, eveneens binnen drie maanden nadat Google patches beschikbaar heeft gesteld.

Het is voor het eerst dat fabrikanten van Android-smartphones vijf jaar lang updates beloven voor toestellen. Tot nu toe zijn er elf smartphones in het Enterprise Recommended-programma voor stevige smartphones, maar er volgen er binnenkort meer, zo zegt Google.

Enterprise Recommended Zebra Honeywell Sonim Point Mobile Datalogic
Modellen TC25
TC51
TC56
TC70x
TC75x
Dolphin CT40
Dolphin CT60
Dolphin CN80
XP8 PM45 Memor 10

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-09-2018 • 20:29

59 Linkedin

Submitter: Luinwethion

Reacties (59)

59
57
34
2
0
18
Wijzig sortering
Waarom alleen voor telefoons uit de bouw dat snap ik even niet?

Ik neem aan dat elk bedrijf een lange beveiliging support wel zou kunnen waarderen.
Rugged devices worden vaak langer gebruikt dan reguliere devices, domweg omdat het kan (ze gaan minder snel kapot). "Normale" smartphones hebben in een zakelijke omgeving meestal een vervangtijd van 24 maanden.
Ik ben toch door die lijst gelopen, en die zijn ook niet die Cat of Kyocera toestellen die je bij de Mediamarkt kunt kopen, die zijn meer van dat dingen die de beste Postnl of DHL bezorger gebruikt of een bouwvakker die voor een grote bedrijf werkt, die kosten ook veel geld, voor de paar waar ik de prijs heb kunnen vinden, want bij vele stond gewoon vraag offerte aan.
Goed punt, de eerste twee die ik kan vinden zijn zo'n £1000 tot €1500. Voor dat geld kan je op kantoor twee keer een telefoon met 2,5 jaar ondersteuning kopen.
Maar gaan die modellen wel 2,5 jaar mee in de bouw/industrie? Al kun je natuurlijk ook zeggen dat je 10 goedkopere kunt kopen. Voor 100-150 euro vind je prima telefoons. De vraag is of de gebruiker danwel de beheerder zin heeft om de telefoonelke keer weer te configureren en de data over te zetten. Ook dat kost tijd (=geld).
En elke keer als de telefoon sneuvelt moet je terug naar kantoor en ben je een tijdje niet bereikbaar. Dat alleen al kan meer kosten dan die telefoon.
Maar hier is de verwarring geweest, dit zijn géén telefoon die een bouwvakker zomaar kan kopen, die gaat nog steeds naar een telefoon winkel, desnoods een bouwvakker winkel en koopt een Caterpillar.

Die toestellen zijn erg gespecialiseerd, denk aan die hand scanners die de postNL gast gebruikt, en zulke toepassingen waar bedrijven honderden toestellen van dit soort kopen.
Hoe kom je daar bij dan? Als ik de bron volg staat er gewoon rugged devices met plaatjes van smartphones. Dat handscanners daar ook onder kunnen vallen doet daar niets aan af. Er worden zelfs expliciet telefoonmodellen als voorbeeld gegeven door Google zelf.
Kijk naar de modellen die gecertificeerd zijn, die zijn gespecialiseerd toestellen, niet alleen Handscanners natuurlijk.

De Dolphin CN80 is een voorbeeld daarvan.

Dat zijn toestellen die de huidige Windows CE en PDAs met eigen eigen Linux fork willen gaan vervangen.
Sonim Xp8 is gewoon een telefoon hoor. Net als de PM45. En gewoon verkrijgbaar voor wie dat maar wil, dus ook die bouwvakker. Ik zie je punt en dus de verwarring echt niet.
nee dit zijn toestellen voor Warehouse management, stockbeheer, diepvries, picking, (ziekenhuizen) ed.
De Dolphin CN80 is een nieuwere model van de Handscanner die ik bij Hermes bezorg punten. Gebruikt in Duitsland... Alleen draait de oude variant niet op Android ....

De voorbeelden die je noemt past ook daarbinnen, ik zeg niet dat de enige functionaliteit van die toestellen als handscanner van Postnl is....
klopt, dat zijn de sectoren waarin wij actief zijn.
Zebra onderscheid bvb 5 sectoren voor hun devices. Wij zijn maar in 2 van die sectoren actief.
Maar het geeft wel een beeld van de toepassingen voor mensen die deze soort toestellen niet kennen.
In principe gaan bijna alle telefoons met een hoesje prima mee in de bouw, enkel extreme omstandigheden vereisen (verantwoorden) een speciaal toestel.
Ik denk dat je het meer in de hoek van de oudere PDA type toestellen moet zoeken. Denk aan de Windows CE terminals in supermarkten en distributie bedrijven.
"bouwvakkertelefoon" is een algemene term, niet een specifieke.

Veel van dit soort telefoons wordt gebruikt in industriele context. Dus meer als hand-held terminal dan als persoonsgebonden apparaat. Niet per se door bouwvakkers, maar ook door magazijnmedewerkers, inspecteurs, field service agents, etc. etc.

Omdat zo'n apparaat dus nogal wat te verstouwen kan krijgen, doorgaans niet op een tafel ligt en ook intensiever gebruikt wordt hebben ze vaak zwaardere batterij, case en stevig touchscreen. En degene die ze koopt, koop ze doorgaans in bulk.

Vandaar dat ze graag certificeren. Geeft toch een meerwaarde aan "hun" handheld vs. de concurrent.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 5 september 2018 22:09]

In de zakelijke dienstverlening worden telefoons zo vaak vervangen dat het niet uitmaakt. Als je marge laag is echter (handel, industrie) dan kan het meetellen om niet iedere 3 jaar een nieuwe telefoon uit te delen. Ik snap het wel: zou jij nu nog een Galaxy S2 van de zaak accepteren? Je kunt er gewoon mee bellen :)
Dit zijn ook de telefoons waar je bijvoorbeeld een krabbel op zet bij de postbezorger. Die willen niet elke 1.5 jaar een nieuw systeem hoeven uitzoeken
Deze apparaten lenen zich ook goed voor persoonlijke veiligheidstoepassingen, niet alleen voor de bouw. Automatische man down alarmering en lokaliseren in combinatie met alarmopvolging door een Particuliere Alarmcentrale (PAC). Eén van de redenen dat er door professionals vaak nog voor dedicated hardware wordt gekozen is de lange support van de communicatieprotocollen en hardware. Een andere reden is bijvoorbeeld robuustheid en waterdichtheid. In de toekomst gaan smartphones steeds meer een rol spelen in mobiele alarmering voor professionals (bij consumenten zie je het al wat langer).
Kijk iemand die de andere gebruikscases ook snapt.

Ik werk in de zorg en wij hebben een stapel van die Sonim slagschepen. Oorspronkelijk was het ook de bedoeling dat de grote rode knop die deze Sonim heeft als Persoonsalarm gebruikt ging worden.
Nu hebben we deticated apparaten die op een eigen netwerk werken, dus beperkt bereik hebben, en alleen nummer van de 'pieper' weergeven in geval van alarm.
Zo'n Sonim heeft 4G dus in principe overal bereik en GPS dus kan de (vrij) precieze locatie van een alarm weergeven. Ideaal als je weglopers hebt en/of veel op pad bent.
Plus ze zijn gebouwd als een tank dus cliënt-gooi en Koffie-Eroverleden gooi bestendig :)

Helaas zijn ze al 2 jaar+ bezig met implementeren :(
In de zorg kunnen dergelijke trajecten inderdaad erg lang duren. Zonde. Dit heeft er ook vaak mee te maken dat de installateur die gewend is met vaste, gebouwgebonden installaties te werken, niet helemaal op de hoogte is van de oplossingen. 'Piepers' zijn al lange tijd mobiel te verkrijgen, waarbij slimme platformen zoals die van SOSvolaris een hele berg aan extra toepassingen toevoegen. Dit maakt dat ze eenvoudig zijn in te zetten in zorgtoepassingen, industriële omgevingen of alleenwerkers.
Dit is wel vrij niche heb ik het idee. Ik dacht dat updates etc ook heel erg afhankelijk zijn van de hardware die je gebruikt en daarom ook de toeleveranciers van die hardware. Als je als fabrikant dus niet die hele keten in de hand hebt is het moeilijk om na 2 jaar updates aan te blijven bieden als chipset fabrikant xyz besluit dat het product EOL is.
Misschien (ik weet het niet zeker) zal dit een stuk gemakkelijker zijn als die fabrikanten van deze toestellen, android one erop zetten. Dan hoeft er minder te gebeuren bij de fabrikant en zijn ze ook minder geld kwijt (aan ondersteuning) ondanks dat het een niche is.
Android One is ook geen speciaal versie van Android of zo, is alleen de set van eisen die OEMs aan moeten houden... Puur Android met weinig aanpassingen en weinig bloatware van de OEM, als fabrikant doe je dat onder de Android One label of buiten, maakt niet zo zeer uit...
In het artikel staat dat er maar 1 major update van Android nodig is. De rest zijn security patches, hiervoor hoeven geen nieuwe drivers uit te komen voor zover ik weet.
Nee, maar ook in drivers kunnen beveiligingsfouten zitten.
Daarom werkt Google ook met de hardware vendors en die moeten ook aan die eisen voldoen willen ze dat hun hardware in een Android One of in een Recommended Toestel zit, daarnaast zetten ze stappen, zoals de 6 jaar LTS te gebruiken voor de Android kernel.

Ik zie tegenwoordig veel nieuwe toestellen komen met "oudere" flagship hardware, kan dus niets anders bedenken dat ook Qualcomm beloften doet kwa langere ondersteuning van oudere SoCs.

Kijk naar de LG G7 fit met een 821.
Hoewel dit zo is bij major updates, zijn er geen nieuwe drivers nodig voor beveiligingsupdates op Android. :) Dit is dus prima te doen voor een smartphone fabrikant.

[Reactie gewijzigd door brick5492 op 5 september 2018 21:17]

Android Oreo was niet mogelijk op de Honor 8 omdat de processor het niet aankon maar toch is de update uitgebracht en heb ik nergens last van. Het kan ook marketing zijn zodat mensen een nieuwe telefoon kopen.
Dit is zeker geen niche en tegelijk voor de consument wel.
Dit is het segment waarom Windows mobile tot vorig jaar misschien 2 jaar geleden nog een van de grootste spelers was op mobile. Wij verkopen die, en de android versies beginnen nu pas redelijk door te breken.

Maar klopt dit is vooral op de werkvloer en totaal niet voor persoonlijk gebruik.
wij schermen die toestellen ook altijd af zodat de gebruiker enkel het beoogde programma kan draaien en niet facebooken op de werkvloer. dat laatste werkt pas vlot sinds vorig jaar.
Waarom dienen de fabrikanten security updates voor een OS te verzorgen?
Ik weet het nier 100% zeker maar dit is hoe ik het begrijp, kunnen dus fouten inzitten:

Omdat elke security update geschreven moet worden voor de hardware van de telefoon. De drivers moeten aanwezig zijn, en voor de paar duizend verschillende modellen is dit voor google natuurlijk een onmogelijke taak. Een oplossing die windows heeft door na de installatie de drivers te downloaden zouden niet werken op een telefoon; bij een pc houden de onderdelen zich beter aan standaarden zoals pci en usb, maar bij telefoons niet, waardoor het apparaat zonder de benodigde drivers bijna niks kan doen.

Verder weet ik niet exact wat ervoor zorgt dat oude drivers niet gebruikt kunnen worden, alleen wel dat dat mogelijk gemaakt werdt door project treble.

Verder gebeurt al een groot deel van de security fixes via de google play services, die google dus wél naar elk apparaat kan pushen.
Thanks voor je antwoord! Erg duidelijk.
Omdat diezelfde fabrikant een aangepaste versie van dat OS op het toestel zet, althans meestal.
Waarom moeten de verstevigde telefoons 5 jaar updates krijgen en de niet-verstevigde telefoons maar 3 jaar? Ik snap de relatie tussen het type telefoon en de update-duur niet helemaal (of eigenlijk niet).

Sterker nog, ik zou haast denken dat andersom logischer zou zijn, een verstevigde telefoon wordt immers hoogstwaarschijnlijk op een plek gebruikt waar ie wellicht de 5 jaar niet eens haalt zonder fysiek kapot te gaan.
Bij bepaalde smartphones is de kans zeer groot dat ze als instrument wordt gebruikt en tevens beschikbaar wordt gesteld in een professionele omgeving. De kans dat de bovenstaande telefoons (+ eventueel CAT telefoons) in het bedrijfsleven worden gebruikt, is zeeeer groot.

Een Galaxy S9 wordt ook veel in het bedrijfsleven gebruikt, maar net zo vaak wordt een dergelijke telefoon ook in de privé sfeer gebruikt en blijkbaar worden daar dus minder eisen aan gesteld door Google.

Wat mij betreft mogen alle telefoons 5 jaar lang worden voorzien van software updates, maar ik kan me voorstellen dat het voor een telefoon in een restaurant, op de bouw of bij de beveiliging, nog belangrijker is om die veilig te houden.
Plus dat deze verstevige telefoons vaak specialistische software draaien en om die reden alleen al is het handig dat ze lang veilig gebruikt kunnen worden.

Ook zijn verstevige telefoons vaak flink duurder en zijn bedrijven bereid om daarvoor te betalen wat nodig is. Een paar tientjes meer zodat er 5 jaar lang updates uitgebracht kunnen worden is geen probleem.

Ik denk dat google hiermee een betrouwbaar / robuust / lange termijn veilig mobiel android programma wil aanbieden en daar is zeker vraag naar. Het gaat dus om de garanties en kopers van dit soort producten houden daarvan en willen daarvoor betalen.
omdat die krengen echt gebruikt worden tot ze totaal op zijn.
ik ken bedrijven waar ze op vandaag nog gebruik maken van toestellen uit 2001.
en die doen hun werk nog perfect.
behalve dat ze een pita zijn om te ondersteunen omdat dit via Windows Mobile device Centre moet, en WMDC al na Vista afgeschreven was. ondersteuning daarvan loopt officieel af in 2020, februari als ik me niet vergis.
Waarom moeten de verstevigde telefoons 5 jaar updates krijgen en de niet-verstevigde telefoons maar 3 jaar? Ik snap de relatie tussen het type telefoon en de update-duur niet helemaal (of eigenlijk niet).
Het gaat om de levensverwachting. Die stevige telefoons gaan langer mee en het zou jammer zijn als je een goed werkende telefoon moet wegdoen omdat de fabrikant geen updates meer uitgeeft.

Ben trouwens helemaal blij met mijn XCover3 VE. Kan alles hebben en in gebruik toch slanker dan "mooie" telefoons omdat je geen beschermhoesje nodig hebt.
Kunnen we ook zo'n 5 jaar updates programma krijgen voor niet verstevigde android telefoons?
Disable functie zodat je losse chromestick kunt gebruiken.
en als dat een telefoon duurder maakt heb ik het er graag voor over
Dat maakt de gehele Enterprise Recommended naam iets verwarends vind ik.

Wat ik ook niet begrijp is waarom het verschil in eisen voor software ondersteuning, is dat omdat die publiek die z'n toestel gebruikt minder snel geneigd is om een nieuwe toestel te kopen of omdat ze verwachten dat een rugged toestel langer mee gaat? Idk.


Blijft wel leuk dat die toestellen officieel langer ondersteuning krijgen dan elke Pixel of Android One toestel... Niet elke maand, maar beter 4 maal per jaar update gedurende 5 jaar dan maandelijks update gedurende 3 jaar.
Voornamelijk omdat ze waarschijnlijk tonnen investeren in proprietary software (apps die met je eigen back-end communiceren) dat alleen gegarandeerd werkt op dat ene toestel. Dan wil je wel dat ze ondersteund worden voor de komende jaren wanneer je er 10.000 stuks besteld. Elk jaar met een nieuw toestel opgescheept zitten wil je niet omdat het de continuïteit nekt.
Wederom een sluwe afleidingstechniek van Google. Net doen alsof je het probleem oplost maar niemand koopt een bouwvakkerstelefoon waardoor het echte probleem niet opgelost is.
Onzin natuurlijk...

Zoals keenan001 al opmerkte:
"Rugged devices worden vaak langer gebruikt dan reguliere devices, domweg omdat het kan (ze gaan minder snel kapot). "Normale" smartphones hebben in een zakelijke omgeving meestal een vervangtijd van 24 maanden."

Daarbij nog het punt van Kiswum:
"Bij bepaalde smartphones is de kans zeer groot dat ze als instrument wordt gebruikt"
Precies deze categorie smartphones dus, en niet veel werkgevers gaan "instrumenten" aanschaffen als deze maar 2 jaar veilig te gebruiken zijn.
Hoezo sluwe afleidingstechniek? Ze geven zelf ook duidelijk aan dat het om rugged toestellen gaat. Tuurlijk dat we dit ook op "normale" toestellen willen zien is iedereen het denk wel over eens maar de afleiding hierin zie ik niet. Hiernaast hebben ze al aardige stappen gemaakt met Android One en Project Treble. Ze zijn er nog niet maar ze zijn zeer zeker de goede weg ingeslagen.
Dat ben ik met je eens, maar dat is een heel ander punt.
upDATES. Geen upGRADES. Dus je zal niet magisch 5 android letters omhoog gaan
Ik was even excited toen ik dacht dat het effectief ging om 5 jaar OS upgrades...
Dit is mss ook handig voor custom roms.
Als je telefoon geen upgrades meer krijgt van bijv LineageOS/AOSP, jammer maar dan kan je iig nog 5 jaar security updates krijgen, waar dat eerst geloof ik 3 jaar was.
Tenminste, ik mag hopen dat Google de updates ook in AOSP beschikbaar stelt.

Bijv de Moto X1's van mn ouders, die blijven steken op Android 6, omdat ze de camera niet werkend krijgen in 7. Net als ik geven ze niet om upgrades, want het werkt gewoon allemaal prima. Bijv AL mijn apps werken ook nog in Android 4.2, al heb ik liever 4.4.
Maar het moet wel veilig zijn.

(En ja, eigenlijk zouden de fabrikanten zelf dit moeten en makkelijk kunnen doen, maar zolang ze dat niet doen, zul je toch iets moeten).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee