Dell maakt Precision 5530 Developer Edition-workstation met Ubuntu beschikbaar

Dell maakt bekend dat zijn Precision 5530 Developer Edition-workstation inmiddels beschikbaar is. Dat is de laatste laptop in de ontwikkelaarsserie van de Precision-modellen die nog moest uitkomen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen de laptop met Ubuntu 16.04 te bestellen.

Barton George, die zich bij Dell met de Linux-laptops binnen het zogenaamde Project Sputnik bezighoudt, maakt via zijn blog bekend dat de Precision-laptop inmiddels leverbaar is. Volgens George zijn de modellen ook gecertificeerd voor RHEL 7.5, waarbij de nodige drivers met de distributie meegeleverd worden. De Developer Edition van de Precision-modellen omvat de 7530-, 7730- en 3530-varianten, waarbij die laatste al in mei beschikbaar kwam.

De 1,78kg wegende 15,6"-laptop is in de basisconfiguratie voorzien van een Core i5-8300H-quadcoreprocessor, waarbij er ook andere opties beschikbaar zijn tot aan een Core i9-8950HK-hexacore. Het basiswerkgeheugen bedraagt 4GB en is uitbreidbaar tot 32GB. In bepaalde configuraties kan het workstation voorzien worden van een Quadro P2000-gpu van Nvidia, bij de basisconfiguratie zijn er Intel HD Graphics aanwezig.

Hoewel het apparaat standaard voorzien kan worden van Ubuntu 16.04, is het te verwachten dat dit naar de meeste recente versie, 18.04, geüpgraded kan worden. Bijvoorbeeld de Developer Edition van de XPS 13 wordt standaard van deze versie voorzien.

precision 5530 DE

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

02-09-2018 • 12:40

165

Reacties (165)

165
163
101
0
0
29
Wijzig sortering
Wat voor een voordeel heeft Ubuntu ten opzichte van Windows voor developers?
Ubuntu is open source en kent meer mogelijkheden voor ontwikkelaars.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Ludwig0052 september 2018 13:27
Dat lijkt mij compleet onzin. Ubuntu an sich biedt weinig meer dan andere distributies behalve een soort 'verwindowsde' ervaring. Voor ontwikkelaars heeft Linux ook niet direct overduidelijk voordeel, zeker niet wanneer je het zakelijk bekijkt. Deze laptops lijken mij een niche product waar maar weinig interesse voor zal zijn. Iemand die Ubuntu zoekt lukt het vaak ook wel om dit zelf te installeren wat echt kinderspel is. Het enige voordeel lijkt mij dan de prijs omdat er geen Windows licentie betaald hoeft te worden hoewel je bij veel Linux gebaseerde laptop aanbiedingen ziet dat de kostenbesparing erg tegenvalt.

En waarom is open source nu echt een voordeel? Het wordt vaak als de heilige graag genoemd maar ik betwijfel of het gros van de Ubuntu gebruikers überhaupt de source gaat inkijken.

Tot nu toe ken ik eigenlijk geen enkel echt succesvol device (pc of laptop) die met Linux aan consumenten wordt verkocht. Ik vrees dat deze devices hetzelfde lot gaan toekomen wat ik niet hoop. Meer keuze is welkom.

[Reactie gewijzigd door Bor op 24 juli 2024 05:20]

Een Linux distributie installeren is vaak het probleem niet, mits de benidigde drivers beschikbaar zijn en goed werken. Dat is waar Dell om de hoek komt kijken. Drivers zijn getest en geoptimaliseerd voor de onderliggende hardware. Dat is belangrijk als je een professionele developers bent. Je wilt een betrouwbaar systeem, zeker als je net als ik als zzper werkt en ieder uurtje telt.

Daarnaast biedt Linux zeker wel voordelen voor developers.
- Geen verplichte updates die op ongewenste momenten het afsluiten of opstarten vertragen. Ik wil niet bij een klant aankomen m'n laptop openklappen om vervolgens een half uur te moeten wachten voordat er een update binnen is. Zelfs 10 minuten komt al onprofessioneel over.
- Je schrijft je sofware op een open platform. Vanuit dit platform is het makkelijker om te porten naar andere platforms.
- Docker. Nu weet ik dat Windows ook ondersteuning heeft voor Docker. In de praktijk loop je toch tegen wat probleempjes aan. Over de osx oplossing zullen we het maar niet hebben.
- Het is fijn om je software te ontwikkelen op hetzelfde platform als waarna toe je gaat deployen. Je leert de tools die je tot je beschikking hebt goed kennen. Dat is fijn als je analyses moet doen op het acc/prod platform.
- Je systeem wordt niet trager over tijd.

Edit: als. net ontwikkelaar gebruik je natuurlijk Windows, dat snap ik. Als je niet voor de Windows stack ontwikkeld raad ik je toch Linux aan (20 jaar ervaring als professioneel developer)

[Reactie gewijzigd door hakog2 op 24 juli 2024 05:20]

- Geen verplichte updates die op ongewenste momenten het afsluiten of opstarten vertragen. Ik wil niet bij een klant aankomen m'n laptop openklappen om vervolgens een half uur te moeten wachten voordat er een update binnen is. Zelfs 10 minuten komt al onprofessioneel over.
Eigenlijk vertel je hier dus dat je gewoon een maand later moet updaten, ook al het lek gevaarlijk. Je zou toch wel een keer moeten updaten of niet?
Je kan het helemaal naar wens instellen. Het lijkt mij echt sterk dat je een keer niet kan updaten..
Als dat niet het geval is, dan is er toch iets mis.
Mijn Windows systeem wordt ook niet trager.


nog niet professioneel ICT'er, ik werk met Chrome OS, Ubuntu, Fedora, CentOS, Mac OS, Windows Server, Windows 10.
Ik ben net zo flexibel en kan met gemak Linux servers besturen, of het nou via een Putty, MobaXterm, Powershel, CMD of wat dan ook.
https://www.howtogeek.com...0s-built-in-ssh-commands/


Dit is geen persoonlijke aanval.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 24 juli 2024 05:20]

Dat is natuurlijk een beetje onzin, niemand heeft het over een maand. ;)

Maar als ik aan de slag ga en inlog zie ik dat er updates zijn. Deze kan ik prima op de achtergrond draaien of uitstellen tot 's avonds. Dat is wel iets anders dan een half uur een fullscreen "Windows is getting better" in een felle kleur, terwijl je aan de slag wil.

Edit: Wat software betreft, er is vrij veel software die gewoon veel fijner werkt onder Linux dan onder Windows. Mijn ervaring daarin is vooral met Netbeans. De performance van dat pakket onder Windows is in verhouding echt om te huilen.

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 24 juli 2024 05:20]

Je kan je working hours instellen in windows 10, heb nog nooit meegemaakt dat ik verrast was door updates met w10 :)

https://www.howtogeek.com...nt-restart-at-a-bad-time/

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 24 juli 2024 05:20]

Heb ik niet eens ingesteld bij mij vraagt windows netjes of ik wil updaten of wil uitstellen als ik op uitstellen klik dan zal die gaan updaten wanneer ik restart with update klik.

wordt nooit verrast door zulke schermen maar jullie klikken waarschijnlijk afsluiten met update en zijn het de volgende dag dan vergeten en dan heb je zo'n leuk scherm ^^
Dat werkt voor een deel. Sommige updates hebben een 2e deel na het opnieuw opstarten. Sluit ik dus 's avonds na het doen van updates af, is het geregeld dat er de volgende dag nog een setje updates langs komt.

Punt blijft dat dut natuurlijk wel hameren blijft op een specifiek puntje, en wat mij betreft niet 'het grote verschil'. Maar zeker wel een van de redenen om de switch te maken - je weet tenminste waar je aan toe bent.
Echter ... de ssh op Windows kan alle problemen van SSH hebben + degene specifiek aan lxss, WSL of whatever special-glue ze nodig hebben. Noch cygwin, MSYS[1|2], SFU waren destijds voldoende om Linux als Developer/Linux Admin Desktop obsolete te maken. Ze hadden allemaal side-effects en vereisten work-arounds. Het gaat er niet zozeer om dat het nu overal wel gaat (via-via). Het gaat erom dat je je support team niet wilt opzadelen met alles kan wild-wild-west willekeurige troubleshooting, laat staan dat je je klanten hun eigen systemen dreigt te breken en duwt naar organisch gegroeide work-arounds gewoon omdat die combinatie KAN.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @hakog22 september 2018 16:03
Het lijkt mij logisch dat je ontwikkeld en veelal test op het platform waar je software uiteindelijk ook moet draaien. Dat weerlegt denk ik niemand. Het punt dat ik probeer te maken is dat het ene platform niet perse beter is dan het andere in alle gevallen. Dat is min of meer wel wat er in de parent reactie werd beweerd.

Zelf juig ik meer keuze absoluut toe. Het voordeel voor driver ondersteuning wat je noemt is inderdaad een goed en belangrijk punt. Hopelijk zijn die drivers breed inzetbaar, ook voor andere modellen en open source.
die drivers komen gewoon uit de upstream linux kernel. De kans dat Dell drivers heeft ontwikkeld voor deze laptop acht ik minimaal.
Denk idd dat dell dat niet doet, wat ze wel doen lijkt me hardware gebruiken wat goed ondersteund word, liefst ook nog zonder BLOB's.
Dell heeft wel degelijk een "Linux engineering" club die (voornamelijk voor servers) zorgt dat alle hardware betrouwbaar werkt en getest is. Zou me niets verbazen als die ook even een paar laptops meepakken...

Er voor zorgen dat de drivers en fixes netjes in de mainline kernel (upstream) beschikbaar zijn is iets wat iedere fabrikant zou moeten doen...
Ja dat dus: ze leveren hardware die werkt met Linux mainline drivers. In de top30 bedrijven die developers sponsoren voor werk aan de kernel komen ze niet voor (https://www.linuxfoundati...rnel-report-landing-page/). Vandaar mijn punt: zelf ontwikkelen doen ze niet: het is een QA club binnen Dell.
De opmerking van reinstein ("zonder BLOBS") lijkt me ook niet direkt een punt voor deze club omdat men gewoon de NDA kan tekenen met de leverancier als men iets wil deze deze blob (en zolang er NVidia hardware in Dells zit komen ze niet om die blobs heen).
Het lijkt mij logisch dat je ontwikkeld en veelal test op het platform waar je software uiteindelijk ook moet draaien. Dat weerlegt denk ik niemand.
Testen misschien wel, maar ontwikkelen op Android voor Android kan helaas nog steeds niet. De standaard Android SDK (Android Studio) vereist een behoorlijk krachtige PC met Windows/OSX/Linux. Dus er zijn zat ontwikkelaars die op een vreemd OS ontwikkelen.
Ik denk dat het meer een kwestie van smaak & gewenning is.

Nadelen als updates en trager worden systemen zijn voor mijn gevoel echt iets uit het verleden. Naast dat mijn updates op een ssd met een fatsoenlijke cpu altijd binnen een paar minuten zijn geïnstalleerd, komen ze ook nooit als ik dat niet wil. Is gewoon in te stellen... dat de default nou zo staat dat mijn oma der updates gewoon installeert wil nog niet zeggen dat het een onoverkomelijk feit van het systeem is.

Ik heb gevoel dat veel tooling juist beter is op Windows. Kan aan de stack liggen, maar ik denk dat het meer gewenning is. Problemen met Docker ben ik nog niet tegenaan gelopen.
Anoniem: 246217 @hakog23 september 2018 09:39
Nou werk ik al lang met Linux maar ik heb nog nooit een update gehad die langer duurde dan 2 minuten. ;)
- als je pc begint te updaten als je bij een klant aankomt dan ligt dat vooral aan jou. windows 10 gebruikt namelijk standaard geen business hours voor updates tenzij je die maar blijft uitstellen en dan is het weldegelijk jouw fout

- windows 10 maakt je systeem helemaal niet trager. integendeel, tov ubuntu is het zelfs sneller vind ik persoonlijk ( eigen ervaring )

- je kan tegenwoordig ook al een shell op je windows installeren ( native geen hyperv ), handig om te developen

- en qua standaarden haal je nu een argument aan van een decennium geleden.
microsoft is tegenwoordig een van de beste leerlingen op toepassen en ondersteunen van standaarden, en daar waar ze hun eigen implementaties hebben zijn deze heel goed gedocumenteerd en tegenwoordig vaak zelfs opensource.
Een aantal development tools / frameworks zijn lastig(er) op Windows aan de praat te krijgen dan op Linux. Daarnaast draaien veel servers op Linux, waardoor je applicatie met andere commando's moet kunnen omgaan dan op windows. Dan is het wel zo handig om op hetzelfde platform te ontwikkelen.

Ik loop hier het meeste tegenaan bij webontwikkeling met NodeJS / React. Sommige libraries, zoals Flow en Nexus deployer, weigeren volledig op Windows. Dit komt omdat deze commando's uitvoeren die op windows niet bestaan of een andere syntax hebben. Dit is dan wel weer te fixen door de JS code van de library aan te passen, maar echt vrolijk word ik daar niet van.

Bij Java / Android development merk ik weinig verschil, daar lijkt de tooling wel goed te zijn gericht op alle verschillende OS'en.

Als je in C(++) of .net *aan Windows software* ontwikkelt, ja dan móet je wel Windows gebruiken :)

Kortom, het hangt dus heel erg van je werkzaamheden af of je voordeel hebt bij een Linux-installatie / laptop. Ik kan uit ervaring zeggen dat zelf installeren op laptops vaak tot driverproblemen lijkt, dus wat dat betreft zie best wel het nut van dit soort kant-en-klare machines in.

[Reactie gewijzigd door arjan1995 op 24 juli 2024 05:20]

Als je in C(++) of .net ontwikkelt, ja dan móet je wel Windows gebruiken :)
Wut? Voor .net, okee (al is daar ook Mono), maar ik ontwikkel redelijk veel met C++ en uitsluitend op Linux. Dat hangt voor een groot deel van je doelplatform af, niet van de taal zelf.
ik doelde meer op windows desktop software die je in MS Visual Studio maakt. Moet ook eerlijk zeggen dat daar niet mijn ervaring ligt :'(
Voor desktop software gebruik ik uitsluitend QT. Die is goed cross platform, dus met niet al te veel aanpassingen is je code dan ook goed op Windows te draaien. De UI voelt op Windows dan iets minder native aan maar het werkt verder prima. Ik maak dan ook geen consumenten-software maar maatwerksoftware voor zakelijke klanten, dus dan is de grafische geliktheid niet de topprioriteit.

Als je met Win32 / WPF wilt werken dan kom je wel vrij snel bij Microsoft VS uit inderdaad.
Voor .net hoeft dat ook al lang niet meer het geval te zijn. Ik schrijf erg veel Dotnetcore (2.0) software en dat is volledig cross-platform.
Een verademing :)
Voor ontwikkelaars heeft Linux ook niet direct overduidelijk voordeel, zeker niet wanneer je het zakelijk bekijkt.
En toch zijn er genoeg ontwikkelaars die Linux gebruiken. Ze zullen wel een denkfout hebben gemaakt dan. :+

Het feit dat software open source is heeft inderdaad niet voor elke consument voordelen. Het is echter een grote misvatting dat het alleen voordelen zou hebben voor mensen die de code willen inzien. Redenen die anderen al hebben opgemerkt zijn: veiligheid, principes, en meer 3rd party add-on mogelijkheden. Daarnaast is open-source ook potentieel een van de meest belangrijke uitvindingen voor human efficiency. Het is onvoorstelbaar hoe veel tijd en moeite verloren gaat door het herschrijven van toepassingen die al bestaan in closed-source vorm. Tevens gaat er enorm veel code zelf verloren.

Kijk naar hoe Android de smartphone markt heeft doen exploderen. Android mag dan voor veel ontwikkelaars niet hun favoriete OS zijn, maar een closed source systeem had nooit zo'n enorme groei aan relatieve diversiteit kunnen teweegbrengen. Lijkt me geen slechte zaak voor de consument.

[Reactie gewijzigd door teun95 op 24 juli 2024 05:20]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @teun952 september 2018 15:25
En toch zijn er genoeg ontwikkelaars die Linux gebruiken. Ze zullen wel een denkfout hebben gemaakt dan.
Nee zo werkt het niet. Het is goed om per geval te kijken wat het beste is. Zo is Linux voor een .NET geen voor de hand liggende keuze. De reactie waar ik op reageerde stelt dat Linux sowieso de betere keuze is. Dat is gewoon onzin.
Android is groot omdat markt overspoeld wordt door chinese producten. En meer van lekker betaalbaar waar volkstammen zeer gevoelig voor zijn. Niet dat android beter is het kost een heel styk minder zo een chinese smartphone. En dat zorgt voor groter markt aandeel. Waar deel van de markt blijft bij status gadget en nieuwste tech vol met highend features.

Precies dat volk wat ook niet zo bereid is om voor software en games te betalen.
Ook markt waar er veel variaties epis en veel verschillende typen en uitvoetingen en OS update beleid.

Voor highlevel language apps die niet onderste uit de kan halen is time to market belangrijker en performance geen isue en gebruiken dus een crosspkatform libary of framework of engine om de productie tijd kosten binnen de perken te houden en daarbij kan vaak ook je favo dev OS kiezen

Is wat anders als native Metal API OSX of IOS app ontwikkeld die wel onderste uit de kan moet halen. Dan toch liever Xcode op Mac workstation
Als iPhone bezitters zo bereid zijn om te betalen voor superieure games, kwaliteit en dergelijke, waarom staat er dan niet eentje in de toplijst? https://www.apple.com/nl/itunes/charts/paid-apps/ . Ik zie alleen maar troep.

Ik heb ook nog even gegoogled naar 'best graphics ios 2018', maar dan krijg ik allemaal games die ook voor Android te koop zijn. Logisch, want die draaien op engines als Unity.

Moet zeggen dat ik me ook verbaas over dat je Xcode aanprijst, aangezien je volgens mij de eerste bent. Vervolgens is dat zelfs gehaat in Apple kringen en het was het slechte IDE waar ik ooit mee heb gewerkt. Van vastlopers tot geen device emulators(alleen simulators) tot nutteloze foutmeldingen etc etc.

Overigens heb je bij Android weer meer mogelijkheden bij het programmeren wat betreft de integratie met het OS, hardware en andere apps en zijn meer dingen toegestaan dan in de Apple store(zoals Steam Link, emulators, wifi tools en weet ik veel wat). Apple heeft het wat meer dichtgetimmerd, maar daar is ook wat voor te zeggen. Ben geen enorme fan beide overigens en bijna elke smartphone is hetzelfde.
Deze zijn dan ook niet voor consumenten bedoelt maar voor bedrijven. Heb hele afdelingen gezien die Windows laptops kregen en waar binnen no time allemaal Ubuntu of Fedora op stond. Dat waren allemaal software ontwikkelaars. En veel linux beheerders vonden het ook een stuk fijner werken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @TunefulDJ_Mike2 september 2018 14:06
Heb hele afdelingen gezien die Windows laptops kregen en waar binnen no time allemaal Ubuntu ofFfedora op stond.
Ik kom het zakelijk gezien vrijwel nooit tegen. Het aantal mensen met een Linux laptop is op een hand te tellen wanneer je dat vergelijkt met de Windows laptops wat vrijwel altijd de default deployment is binnen een bedrijf. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar het aantal Linux gebaseerde corporate images is echt marginaal ten opzichte van de defacto standaard.
Bij ons bedrijf werken de software ontwikkelaars allemaal met Linux. Varierend van Fedora, CentOS en Ubuntu. Ze hebben een vrije keus.
De support afdeling werkt grotendeels op Windows, maar er zijn er ook die beide omgevingen hebben draaien.
Mijn vaste pc is voorzien van Windows 10 met MS-office én Libre office.
De laptop draait onder Ubuntu 18.04
Dat ligt dan aan jezelf. Ik ken zakelijk genoeg bedrijven die voor ontwikkeling allemaal Linux gebruiken en ook macOS. Een Dell laptop met Ubuntu standaard is daar dan ook bijzonder welkom.

Het nog beter zijn wanneer alle grote merken dit als optie in hun productlijn opnemen. Ubuntu of bijvoorbeeld Fedora.

Want waarom onnodig verplicht moeten betalen aan Microsoft voor een licentie waar je toch niets aan hebt.
Denk dat je gewoon eens wat meer buiten moeten komen en toch eens dringend het jaar 2000 moet terugbellen.
Haha, touche. Bedrijf waar m'n ex werkte gebruikte enkel Macs. "Ik denk dat Windows nergens meer gebruikt wordt." Je kunt gewoon de statistieken van websites als Alexa er op na houden (hoewel ik dat ook nattevingerwerk vind). De Linux desktop en macOS hebben geen groot marktaandeel. Daarentegen heeft Microsoft geen groot marktaandeel in de smartphone markt waar Linux (Android) en macOS (iOS) dat wel hebben.
Je hoeft zelf niet in de source code te gaan kijken om van de voordelen te genieten.
Helaas worden er inderdaad maar erg weinig linux laptops gekocht.
Het zal waarschijnlijk inderdaad een niche blijven, helaas. Al is het alleen al omdat er vanuit de verschillende Linux-distributies niet voldoende marketing-slagkracht is om het aan de man te brengen. Je ziet aan b.v. Android dat er best een Linux-gebaseerd OS aan de man gebracht kan worden met voldoende marketinggeweld.

Neemt niet weg dat het wel voordelen heeft. Je hoeft de source niet in te zien om daar voordelen van te hebben. Je hebt op Ubuntu (en andere Linux OS'en) de mogelijkheid om system packages te verwijderen of te vervangen door aangepaste versies. Je kunt tot een veel dieper niveau controle uitoefenen op hoe je systeem zich gedraagt dan op Windows. Op Windows kun je een en ander bereiken met het register, maar Windows heeft dan ook weer de neiging om zelfstandig ongevraagd dergelijke aanpassingen te verwijderen of te veranderen. Pas je op Linux systeemconfiguratie aan zal dat bij een update nooit ongevraagd overschreven worden door de 'standaard', je kunt altijd kiezen om de huidige versie te bewaren, de verschillende versies interactief te mergen of de upgrade handmatig te doen.

Er zijn zo veel facetten aan Linux / Ubuntu waar je veel meer controle hebt wat het zeker de moeite waard maakt voor mensen die daar behoefte aan hebben en ook de kennis hebben om dat uit te voeren. Die groep is een minderheid, dus daarmee zal dit inderdaad een niche-markt blijven. Toch ben ik blij dat het er is.
Het voordeel voor ontwikkelaars ligt (wat mij betreft) met name bij de package manager waarmee je vrijwel alle tools en libraries kan installeren. Als er updates zijn krijg je gewoon netjes een melding, en onder windows ontbreekt dat wat mij betreft een beetje, daar is het een bij elkaar geraapt aantal .zip bestandjes en losse installers waarvan je zelf maar in de gaten moet houden of er updates beschikbaar zijn. Misschien gaat dat tegenwoordig wel beter, maar dat was voor mij 1 van de grote redenen om bij het ontwikkelen voor linux te kiezen. Is er een update, krijg je een notificatie, en kan je zelf beslissen of je wil updaten of niet.
Verder vind ik het met linux vaak makkelijker om te focussen op het programmeren, ik heb in windows ook het gevoel dat er om de haverklap allemaal notificaties en pop-upjes van allerlij pakketten die je nodig hebt, of van de vele verschillende auto updaters van pakketten verschijnen wat me mateloos irriteert, ik vind linux net even "rustiger".
En dan komt er nog bij dat het vaak net even vlotter aanvoelt als je veel grote applicaties open hebt staan. Het is denk ik heel erg persoonlijk waar je voorkeur ligt, voor mij is het voor bijna alles wat ik doe Linux geworden.
Tot nu toe ken ik eigenlijk geen enkel echt succesvol device (pc of laptop) die met Linux aan consumenten wordt verkocht.
Een "device" is meer dan "pc of laptop". Linux heeft inderdaad de desktop oorlog verloren, maar de desktop is allang niet meer zo relevant.

Linux is slechts een kernel. Je weet ook hoe veel apparaten "under the hood" Linux draaien? Slimme speakers, cameras, smartphones, tablets, e-readers, navigatiesystemen, smartwatches. Om nog maar te zwijgen over alles dat met servers te maken heeft waar Microsoft Windows eigenlijk vrijwel niet er toe doet. En het is dan fijn om een Unix-achtig OS te hebben.

WSL en Docker (@ Windows) bijvoorbeeld, ik vind het knap kut. Het alternatief voor veel Unix developers was/is macOS maar zoals je weet zijn de MBPs sinds 2016 er niet bepaald beter op geworden. Dus zoeken velen een alternatief. Voor sommigen voldoet iets als Dell XPS, maar deze Precision zijn net iets meer high-end.

Microsoft weet dit overigens ook. Vandaar dat ze met Windows 10 het roer om hebben gegooid, meer op Azure en Web 2.0 inzetten (Office 365), Windows Phone probeerden, Surface lijn en Xbox lijn hebben, en die allemaal steeds belangrijker worden; itt Windows.
Ik denk dat er vanuit de markt voldoende vraag is om de keuze beschikbaar te stellen bij Dell. Er zijn bv in Europa tal van overheidsinstanties die Microsoft volledig verbannen hebben. En om Linux in twijfel te trekken bij ontwikkelaars dat vind ik dan weer onzin. Met name op dit gebied is er helemaal geen noodzaak om vast te houden aan Windows. En opensource is misschien wel idd de heilige graal. Vergeet niet dat zelfs Microsoft opensource omarmt. Zonder deze koerswijziging na Balmer was Azure nooit zo groot zijn geweest dan wat het nu al is.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 24 juli 2024 05:20]

Dat lijkt mij compleet onzin.
Jouw mening is in deze volkomen irrelevant: Ubuntu is open source en Windows niet. Dat is een eenvoudig te controleren feit en geen 'compleet onzin'.
Dat hangt toch af van welk type developer ... :O Een kernel developer zal liever zo'n toestel hebben, terwijl een C# dev. duidelijk liever een windows toestel zal verkiezen.

Aangezien Dell nu al enkele modellen verkoopt met Ubuntu lijkt het me toch een succesvolle ontwikkeling, en net zoals alles waren de eerste modellen vrij duur, maar onderhand is het al een stukje goedkoper om Ubuntu te kiezen.

En je laatste alinea : ChromeOS is een Linux distro die het zeer goed doet bij consumenten.
Welke mogelijkheden specifiek?
Je kunt je met linux veiliger op internet begeven dan met windows, de terminal is het zwitserse zakmes van linux.
Ik mis de onderbouwing "veiliger".

Ik wil weten wat er veiliger is.
B8j linux kun je niet zomaar lastig gevallen worden met virussen
Naast dat er wel zeker virussen bestaan, waar denk je dat de term root-kit zijn oorsprong heeft..
En hoezo dan niet?

Ik mis als beginnede ICT'er de onderbouwing.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 24 juli 2024 05:20]

De Linux kernal. Het hart van alle Linux distributies. De Linux kernal wordt in tegenstelling tot Windows voor veel toepassingen ingezet. Android maakt bijvoorbeeld gebruik van de Linux kernal. Maar ook bijvoorbeeld de cloud oplossingen van Amazon, Google en Azure maken volop gebruik van de Linux kernal.

Omdat zoveel reuzen binnen de tech sector afhankelijk zijn kun je ervan uitgaan dat deze partij zeer veel moeite en tijd stoppen in de veiligheid van de kernal. Hier profiteert iedereen weer van.

Windows is als OS voor consumenten veel populairder dan Linux. Alleen houdt het daar wel op. Bijhalve MS is er niemand die zich bezig houdt met de veiligheid van Windows. Het is zelfs zo dat vanwege de populariteit van vaak onwetende consumenten dat er meer tijd gestoken wordt in het ontwikkelen van kwaadaardige software voor Windows dan in de beveiliging van Windows.
Omdat er in linux diverse beveiligingsmechanismen zitten bijvoorbeel verplicht wachtwoord invoeren bij gevaarlijke acties.
Wist ik zelf niet maar bij linux is dat al standaard.
Nope, er zijn diverse Linux distro's die alleen een root user aanmaken bij installatie,, en daar kun je vervolgens alles mee. Kali bijvoorbeeld.
Het heeft bij de distrobuties voor de niet-nerd (suse, ubuntu, mint, etc) vooral te maken met beveiliging op meerdere lagen:

- Standaard geen root-rechten (sudo vereist wachtwoord!)
- Documenten gedownload hebben standaard geen uitvoerings-rechten, dubbelklikken op een "programma" geeft alleen een foutmelding
- Alle standaard software wordt netjes bijgewerkt door de package manager. Geen programma's die vergeten kunnen worden.
- Beveiligingen als SE Linux die een exploit in een programma ook nog kunnen beperken of zelfs compleet onschadelijk kunnen maken.

Behalve met trojans die een idiote gebruiker vereisen met wachtwoord is het bijna onmogelijk om al deze beveiligingen voor malware te doorbreken voor een patch het op lost.
Er is niet zoiets als één Linux. Iedere distro zit weer net even anders in elkaar, waardoor het lastig wordt om een virus te verspreiden wat op alle distro's werkt. Linux heeft op zich al een klein marktaandeel, maar binnen dat marktaandeel zal je je als virusschrijver op een klein segment van de Linuxgebruikers moeten richten. Of ervan uitgaan dat package managers jouw virus keurig voor hun distro beschikbaar maken. ;-)

Dat kleine aanvalbare segment maakt Linux onaantrekkelijk voor malwareschrijvers. En dus is Linux veiliger.

Maar los daarvan: deze thread ging in eerste instantie over specifieke voordelen voor developers. Veiligheid is een algemeen voordeel voor iedereen, dus ik heb geen idee waarom dat door Ludwig genoemd werd.
Nou je kan praktisch zo zien je heb PC nerds die niet het OS willen wat op de massa gericht is maar waar zij zelf meeste invloed op hebben als instellingen. GUI wat niet het probleem is maar die nerds moeten uiteraard bewijzen hoe kapable ze moeten zijn dus alles omvattende comfig UI schil steken zijn geen moeite in. En daarom blijf Xserver niet geschikt voor admin taken.
En is ook meer het volk dat juist virussen ontwikken om mainstream OS aan te vallen.
Of Om je juist de status laten zien dat je een ervaren PC gebruiker bent.

Daarom is het veiliger. Omdat cybercrime zich meer richt op de digibeet en linux is daar juist heel zeldzaam bij die doelgroep , op linux fan die soms ook zijn familie en kennissen naar linux ompraat na.
Voor mijzelf maakt het niet uit wat iemand anders draait, maar ik mis de gedetailleerde onderbouwing bij sommige.
Stel dat ik moest kiezen welke Distributie, Desktop Environment en Display Server ik moet draaien. Dan ben ik eigenlijk gewoon de sjaak.

Daarnaast moet er toch een keer geupdate worden, of het nou MacOS, Windows, Chrome OS, of Ubuntu is.
Je kan dat helemaal naar wens configureren.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 24 juli 2024 05:20]

het punt is dat je bij de meeste linux distros een veel minder pijnlijk update process hebt.
updaten duurt ~2min, dat omvat alles downloaden, uitpakken en installeren. Geen reboot nodig tenzij je kernel updates binnen krijgt.
Maar zelf dan kan je gewoon blijven verder gaan en op het einde van je dag aflsuiten en bij de volgende boot draai je de nieuwe kernel.
het punt is dat je bij de meeste linux distros een veel minder pijnlijk update process hebt.
updaten duurt ~2min, dat omvat alles downloaden, uitpakken en installeren. Geen reboot nodig tenzij je kernel updates binnen krijgt.
Maar zelf dan kan je gewoon blijven verder gaan en op het einde van je dag aflsuiten en bij de volgende boot draai je de nieuwe kernel.
Ik weet hoe het update proces gaat bij GNU/Linux, bij kernel updates, moet je als goed opnieuw je videokaart installeren, aangezien hij dat niet automatisch doet.

Feature updates zoals Creators Update kunnen lang duren, "gewone" updates kunnen lang duren.
Je kan dat helemaal naar wens instellen, ik kan mezelf niet voorstellen dat het updaten van Windows als moeilijk wordt ervaren. Ik wissel regelmatig van besturingssysteem.
Alleen als je de GPU-driver handmatig hebt geïnstalleerd kan het inderdaad gebeuren (gebeurt lang niet altijd) dat je die driver na een kernel-update opnieuw moet installeren. Als je de driver uit de repositories gebruikt, gaat alles vanzelf.
De mogelijkheid om je pc te restarten zonder geforceerd een update uit te voeren.
En je hebt iets meer vrijheid om dingen te customizen denk ik. Al weet ik niet hoeveel je met t registry in Windows kan doen. Overal ligt het niet ver van elkaar af qua mogelijkheden denk ik.
De mogelijkheid om je pc te restarten zonder geforceerd een update uit te voeren.
En je hebt iets meer vrijheid om dingen te customizen denk ik. Al weet ik niet hoeveel je met t registry in Windows kan doen. Overal ligt het niet ver van elkaar af qua mogelijkheden denk ik.
Stop maar, je kan het helemaal zelf configureren wanneer jij je updates wil hebben.
Iets met active hours, je kan de features updates uitstellen.
Je kan met Windows 10 Pro (Home draai ik niet, dus weer ik het nu even niet) updates pauzeren.

https://www.laptopmag.com/articles/pause-windows-10-updates

https://www.howtogeek.com...80%9D-in-windows-10-mean/


Dit is geen aanval op wie dan ook.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 24 juli 2024 05:20]

Windows zal je alsnog de update force-feeden, terwijl je bij Linux echt wel zelf kan kiezen voor elke update of je hem doorvoert of niet.
Zelfs na zoveel mogelijk uit te stellen en heel Windows update eruit te slopen is Windows er op mijn vorige laptop nog in geslaagd om een major update (Anniversary update oid) te forceren, waarin niets nuttigs veranderde voor mij (enkel ongebruikte 3d features toegevoegd). Op Linux beslis ik zelf met elke update wat ik doe, kies ik zelf wanneer ik de distro upgrade, ...

Verder voegt Linux voor developers wel wat toe: SSH werkt bijvoorbeeld veel beter dan op Windows (putty, powershell), en software die je op servers draait (nginx, php, ...) installeren ook veel makkelijker op Linux dan op Windows.
[ SSH werkt bijvoorbeeld veel beter dan op Windows (putty, powershell)
De Windows versie van SSH is afaik vrijwel identiek aan die van Linux, en is dan ook gewoon OpenSSH.
en software die je op servers draait (nginx, php, ...) installeren ook veel makkelijker op Linux dan op Windows.
apt-get install.....
Werkt goed met WSL en de ubuntu image.
De Ssh-implementatie is hetzelfde, maar alle terminals op Windows zijn pure poep. Draai een tijdje lang terminator oid, en je snapt wat je mist.
Terminator draait ook op Windows, en is gewoon een 3th party app, en zegt dus niks over "Linux"
Persoonlijk vind ik Terminator bloated, ik heb genoeg aan een simpele terminal.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @bertware2 september 2018 16:09
Verder voegt Linux voor developers wel wat toe: SSH werkt bijvoorbeeld veel beter dan op Windows (putty, powershell), en software die je op servers draait (nginx, php, ...) installeren ook veel makkelijker op Linux dan op Windows.
Ook dit is een generalisatie en hangt van de specifieke toepassing af. Bij Windows is het zelfs in veel gevallen een kwestie van een rol / feature toevoegen en leveranciers van 3rd party software bieden vrijwel altijd een wizard.

Punt blijft dat je per toepassing moet kijken wat het beste is. Dat geldt ook bij de aanschaf van een laptop. Hopelijk gaan er meerdere bedrijven zoals Hp ook inzetten op het aanbieden van OS keuze. Dat betekent nog meer vrijheid, ook binnen de vele bedrijven waar men niet op Dell gestandaardiseerd is.
Uiteindelijk moet je van Microsoft. Uitstellen is eindig. Bij Linux niet.
En waarom is het goed om veiligheidspatches niet te installeren? Kun je overigens nog steeds voorkomen. Via register, wat onveilig is, of op dezelfde manier waarop een niet gepatchde Linux bak behandeld zou moeten worden : van het netwerk af knikkeren.
Dat schreef ik niet. Je moet updaten, altijd.

Maar onder Linux kun je updates uitvoeren op het moment dat het jouw schikt en tijdens het updaten kun je gewoon doorgaan met je werk, terwijl je bij Windows veel te lang naar blauwe schermen met zogenaamd opbeurende teksten zit te kijken.

Niet onbelangrijk, bij Linux is het me nog nooit gebeurd dat er applicaties of drivers verdwenen en bij Windows 10 is er bij elke major update wel iets waardoor de irritatiegrens hoog oploopt en niet alleen bij mij.
De links die je hebt gepost geven aan dat dat tijdelijke oplossingen zijn. De eerste link geeft zelfs aan dat je het tot maximaal 35 dagen kan pauzeren.
Overigens zijn het ook vrij oude links en worden de manieren die jij benoemd door windows zelf weer gereset.
Dus ik zou eerder aanraden om het gpo's oid te gaan werken.
Beter updatebeleid bijvoorbeeld.
meer mogelijkheden ?? Nu ben ik echt benieuwd !! Een laptop met standaard linux heeft enkel als voordeel dat de leverancier ondersteuning biedt voor die welbepaalde versie ... that’s it.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 juli 2024 05:20]

En dat is wel handig, dat alle hardware drivers heeft, dat is helaas niet bij elke laptop zo. Mijn medion heeft bijvoorbeeld geen goede touchpad driver voor linux, geen multitouch. En wifi is zeer traag, bluetooth en geluid ook niet werkend gekregen.
Dit lijkt me zelfs een vereiste als je linux zakelijk wil gebruiken, maar als developer is het ene niet beter dan het andere, gewoon Kwestie van smaak.
Het ene OS is in bepaalde situaties wel degelijk beter/handiger/efficiënter dan de ander. Dat is geen kwestie van smaak, maar van kennis. Kennis van de Software die je ontwikkeld. De omgeving waar je software gaat landen. Limitaties van bedrijven die het onmogelijk maken om een ander OS te gebruiken - > Apple
Volgens mij moet je als goeie ontwikkelaar, applicaties bouwen voor je klant zijn omgeving en niet andersom.
Dus als je klant een windows omgeving heeft ga je niet php/apache/mysql gebruiken maar .net/iis/sql. Ik zie dus echt niet waarom je workstation OS dus bepalend zou zijn voor je werk.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 juli 2024 05:20]

In dat geval neem je als PHP/Apache/Mysql ontwikkelaar geen opdracht aan voor een platform als Windows met .NET/Apache/Mysql waar je expertise niet ligt. Dus ik ziet het probleem niet.
Hij zegt toch ook niet dat zijn workstation bepalend is voor zijn werk? Je werk is bepalend voor je workstation OS. En dus kan Linux een betere keuze zijn.
Ik zou voor linux aplicatie of game te ontwikkelen juist ook voor die ontwikkel omgeving kiezen als exclusief voor dat platform ontwikkeld. Voor crossplatform is meer met welke omgeving je goed routine in hebt en van daaruit crossplatform ontwikkeld. En welke ook beste crossplatform support.
Een fatsoenlijke terminal
Dan installeer je toch wsl (Windows subsystem for Linux) en kan je het precies zo maken als je wilt?
Dan installeer je toch een VM op Ubuntu voor Windows?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @unglaublich2 september 2018 16:59
Daarmee doe je gelijk een van de grote voordelen van een laptop met Windows teniet: je moet een Windows licentie aanschaffen.
Het voordeel van deze laptops is dat gegarandeerd alles werkt op Linux, dat je officiele support kunt krijgen, en dat je meteen aan de slag kunt. Als je op de server de gehele tijd Linux draait waarom dan niet op je client of development machine? Er is tegenwoordig weinig tot niets waar je Windows nog echt voor nodig hebt.
WSL is iets totaal anders. Dat zorgt er alleen voor dat je Linux software kunt gebruiken binnen Windows (om het even heel simpel te stellen). Een terminal is meer je interface naar een shell en die shell kan cmd.exe, powershell, bash, zsh of iets anders zijn. Feitelijk is het een stukje software van wat vroeger een fysiek iets was (beeldscherm met toetsenbord met een kabeltje verbonden aan een mainframe).

Windows heeft standaard terminals die nogal beperkt zijn qua mogelijkheden wanneer je dat vergelijkt met wat er in de gemiddelde Linux distro wordt aangeboden. Probeer je terminal window maar eens op te delen in segmenten zodat je bijv. je ssh sessies naar 4 servers naast elkaar kunt zetten. Zoiets kun je wel doen wanneer je de WSL gebruikt en daar weer tmux of screen installeert maar dan doet een ander stukje software dat voor je. Terminator en iTerm2 doen dit bijvoorbeeld al standaard.

Daarnaast is de WSL nog vrij nieuw en biedt het nog niet alle features die je met native Linux wel hebt. Ik heb wat collega's gehad die om die reden een Linux vm op hun Windows machine zijn gaan gebruiken. De reden om Linux niet native te installeren op de machine is simpel: instabiele wifi door issues met de driver van de wifi module. En ja, dit betreft Dell XPS machines. Bepaalde types geven problemen, de huidige versies gaan wel goed.
Probeer je terminal window maar eens op te delen in segmenten zodat je bijv. je ssh sessies naar 4 servers naast elkaar kunt zetten.
Ik maak zelf best veel gebruik van de terminal in Linux, maar het nut van opdelen ontgaat mij een beetje. Je hebt toch al windows die je naar smaak kan resizen en rangschikken? Waarom dan omslachtig binnen een window gaan zitten klooien als je met 4 toetsaanslagen 4 terminals kan openen?
Valt tegen. Die is nog steeds onwerkbaar qua UI. Voor mij dan, dat is ongetwijfeld persoonlijk. Layout, selecteren, scrollen, copy-pasten, het werkt allemaal niet zoals ik het wil.
Tja, zolang werk ik nog niet in de ICT en elk besturingssyteem heeft zijn voor- en nadelen.
Ik ben van Windows10 > Ubuntu > Ubuntu Mate > naar Windows gegaan.

De redenen zijn voor mij persoonlijk. Ik kan niet zeggen dat Ubuntu slecht is. Omdat ik het niet goed onderbouw en misschien wel aan mij ligt. in plaats van Ubuntu zelf.
Het is sowieso persoonlijk.

Windows is niet per se slecht, maar ik kan voor mezelf weinig voordelen boven Linux-besturingssystemen opnoemen. Ik kom er op twee:

- dankzij het marktaandeel is het software- en hardwareaanbod veel breder.
- het werkt momenteel beter met verschillende schermen met verschillende DPI's. Ik heb een 4K monitor en een FHD monitor aan mijn desktop PC. Op Windows kan ik voor beide een andere DPI-scaling instellen, op Linux is me dat nog niet gelukt.

In gebruik heb ik geen enkele feature van de Windows UI die mij beter bevalt dan Linux. De keuze is voor mij dan ook vrij eenvoudig.
Dan alsnog mis ik tabs en alle andere dingen die het wat werkbaar maken.

Pak Windows er af en toe bij maar zelfs met apps als Emu enzo blijf ik het niet fijn werken vinde, persoonlijk.

Zodra de Windows update komt met Sets ben ik opnieuw nieuwsgierig

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 24 juli 2024 05:20]

Hier wil ik weel even direct op ingaan, aangezien we bij mij op kantoor nu alle ontwikkelomgevingen naar Linux (Ubuntu 18.04) aan het omzetten zijn. Hierbij spelen enkele technische zaken:
  • Zo is het voor ons eenvoudig omdat wij op geen enkele manier afhankelijk zijn van Microsoft. Het enige wat me nog wel eens nodig hebben is Edge maar die draaien we via een VM. Daarnaast testen we ook nooit op Safari (want geen Mac's op kantoor) dus we vragen maar gewoon aan onze klanten om Firefox of Chrome te gebruiken.
  • Dichter bij onze productie omgevingen. Die draaien allemaal ook Ubuntu met dezelfde versies van Apache enzovoorts.
  • Een andere belangrijke factor is de beschikbare ontwikkeltools. Clang en GCC zijn direct voorhanden, combineren goed met CMake en zijn ook nog eens uitstekend te debuggen. Visual Studio biedt die opties alleen maar officieel voor een grote prijs.
  • Idealisme. We draaien voor het grootste open source software en zijn voor ons werk erg afhankelijk van open standaarden in o.a. de browsermarkt. Als groep jonge ontwikkelaars willen we dat dus ook zeker steunen.
Daarbij, als je met een stel high level en low level nerds bij elkaar zit is het makkelijk om een knoop om te hakken. Management zal nog wel even op Windows blijven zitten.
macOS kun je in VirtualBox draaien. Is Edge niet open source? Die zou ook met Wine moeten werken. Anders VM.
Ten eerste mag je macOS alleen op Apple hardware virtualiseren en ten tweede is deze optie er om juridische redenen (zie begin van de zin) uit VirtualBox gehaald. Met de software van Parallels en VMware zie je ook dat alleen de versies voor macOS dat OS kunnen virtualiseren (dat is een technische implementatie die dat voorkomt en die lastig te omzeilen is). Of het ook nodig is om Safari te testen is even de vraag. Chrome en Safari zitten best dicht bij elkaar dus in theorie zou je kunnen volstaan met testen op Chrome.

Edge is niet open source. Microsoft biedt wel speciale vm's aan om te kunnen testen met Internet Explorer en Edge: Test Microsoft Edge and versions of IE8 through IE11 using free virtual machines you download and manage locally..

Er zijn verder ook dingen als browserstack waarmee je eventueel wat kunt testen (al dan niet geautomatiseerd). Daardoor hoef je dus niet per se een Mac of Windows machine te hebben. Voor best veel dingen is dat al zo waardoor het voor ontwikkelaars vandaag de dag heel vaak het OS niet meer uitmaakt. Het enige wat nog een probleem is, is hardware die Linux officieel ondersteund. Dat is waar deze Dell op inspringt.

[Reactie gewijzigd door ppl op 24 juli 2024 05:20]

en ten tweede is deze optie er om juridische redenen (zie begin van de zin) uit VirtualBox gehaald
Sinds wanneer? Ik heb het vorige week nog in VirtualBox en Hyper-V gedraaid.

Chrome en Safari zitten best dicht bij elkaar dus in theorie zou je kunnen volstaan met testen op Chrome.
Niet echt goed genoeg; vaak genoeg gezien dat er uitzonderingen voor Chrome gemaakt worden en niet voor Safari.

Verder is Edge wel degelijk deels open source. Ik dacht dat juist de rendering engine ook open source was, maar dat blijkt enkel een deel v/d rendering engine te zijn (ChakraCore). Zie ook https://github.com/MicrosoftEdge
Het enige wat nog een probleem is, is hardware die Linux officieel ondersteund. Dat is waar deze Dell op inspringt.
Daar is al een aantal jaar de XPS serie voor die ook een developer edition heeft. Deze Precision is voor het hogere segment. Kun je ook zien aan de GPU die er in zit.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 24 juli 2024 05:20]

Voor iedereen is die keuze anders, maar een paar argumenten die ik zo kan bedenken:
  • Persoonlijke voorkeur
  • Principieel mbt open source
  • je bestaande toolchains zijn in bash geschreven
  • je productivity tools zijn voor linux gecompileerd
  • de integratie met de productieomgeving van je werkgever is gebaseerd op SSH
  • je prefereert de linux toolkits voor cloud APIs
  • je draait veel docker of kvm workloads op je workstation
  • je bent een networkengineer/hacker en je werkt graag erg dicht op de draad (via bpf)
Als je met computers kan werken, heb je voor elk "probleem" wel een oplossing.
De bovenstaande dingen die je hier opnoemt, kan je met elk besturingssysteem wel doen.
Of bij de één makkelijker is dan bij de ander laat ik aan de persoon over.

Ik heb tevaak gehoord dat het ene besturingssysteem beter is dan de ander zonder fatsoenlijke onderbouwing.

En wat is er precies met SPECK?
https://itsfoss.com/nsas-...-unease-in-the-community/

Dit is geen aanval op jouw reactie.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 24 juli 2024 05:20]

Voor mij persoonlijk?

- Prettiger update beleid
- CPU/RAM/storage vriendelijker
- Grotere beschikbaarheid en kwalitatief betere open source software
- Systeeminstellingen (zoek me ongans sinds W10)

Belangrijkste nadeel vind ik de resolutie-instellingen als je monitoren met verschillende resoluties door elkaar en gelijktijdig wil gebruiken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @7152892 september 2018 16:14
De tijd dat Linux CPU is en memory vriendelijker was dan Windows ligt wel achter ons wanneer je soortgelijke functionaliteit wilt. Bij Windows kun je bv ook de core versie kiezen. Betere software is puur subjectief natuurlijk.

Wanneer je kijkt naar memory zie je hier ook opmerkingen dat 4GB wel erg weinig is. De meer verkochte modellen zullen ook bij Linux krachtiger worden geleverd.
De tijd dat Linux CPU is en memory vriendelijker was dan Windows ligt wel achter ons wanneer je soortgelijke functionaliteit wilt.
Define "soortgelijke functionaliteit"? Ik gebruik een Linux desktop met 2 GB RAM met Wayland en Sway (i3). 2 GB RAM is overkill. Het wordt pas gebruikt wanneer ik het WWW gebruik. Er zijn mensen die beweren dat ze meer dan 4 GB RAM nodig hebben. Wanneer je idioot gaat doen met veel tabs, ja dan loopt het op (of je systeem gaat als een gek swappen). Als je veel VMs of Docker gebruikt of zware games speelt dan is 8 GB nice. Maar dit systeem levert tussen de 4 en 32 GB (DDR4 dus). De 4 GB RAM is een instapmodel.
Probeer Android Studio eens te draaien met je 2 GB...
En als je dan een professionele ontwikkelaar bent, heb je dat geld er (na enige tijd) ook wel voor over. Ik heb zelf een HP Zbook studio G3, waar ik na een half jaar een tweede SSD en 32 GB in heb gezet. Daarnaast werd alle hardware ondersteund in Debian 9 en dat draai ik er sindsdien ook op.

Daarvoor had ik wel Windows, maar draaide ik ook de meeste programma's in Linux VM's. Ik gebruik al 20 jaar Linux voor alles wat ik doe en kan er ook gemakkelijker mee overweg dan met Windows. Ik zou ook niet weten waarom mensen die Linux, MacOS of een ander besturingssysteem gebruiken om software te ontwikkelen die keuze zouden moeten verantwoorden naar Windowsgebruikers en -ontwikkelaars toe.

Bij Google is Windows bijvoorbeeld maar bij hoge uitzondering toegestaan en volgens mij is dat bij wel meer bedrijven het geval, ook al hoor je daar niet zo vaak iets over. Maar afgezien daarvan is het natuurlijk gewoon de beste keuze als je aan big data en artificial intelligence ontwikkeling doet, omdat de stack daar in productie meestal ook op Linux draait.
Of je hebt NPM nodig voor werk.. Daar gaat je 8GB, opgegeten door de nachtmerrie genaamd moderne javascript. Dan heb je 16GB nodig
Ik gebruik 2 laptops. 1 met een antieke i5 en een met een een na laatste i5, beide met een vergelijkbare 8 GB ram reep.

De antieke met i5 en Ubuntu 16.04 LTS is vlotter dan de recentere i5 met W10 Pro.

Beide gebruiken dezelfde applicaties.
Vrijheid om alles aan te passen wat je wilt, inclusief het OS zelf. Controle over je machine, inclusief de uitrol van updates. Betere integratie met bepaalde tools die ik als developer veel gebruik (Docker en Spark om maar eens wat te noemen). Ongeëvenaarde terminal. VIM.

En de belangrijkste voor mij: de window manager. Ik gebruik Ubuntu met de i3 tiling window manager. Ideaal met meerdere workspaces en perfecte verdeling van je scherm. Windows 10 heeft wat halfbakken tiling-opties die matig werken, zeker met meerdere schermen. Dat gehannes met overlappende vensters voelt zo ouderwets en onproductief voor mij.
VIM is er ook voor Windows.
Ja. Maar dan zit je of met een waardeloze terminal waarin het draait, of een zeer matige GUI applicatie waar ik ook niet blij van wordt.
Dan kan, maar dan is je bezwaar dus de terminal. En die had je al genoemd.
Veel (server) software wordt om verschillende redenen op Linux machines gehost. Het is dan wenselijk om ook op een vergelijkbare omgeving de software te kunnen ontwikkelen en onderhouden.
Op die vraag valt toch geen zinnig antwoord te geven? software ontwikkeling is daar veel te divers voor.
Veel backends (webservices) draaien op Linux en soms zelfs een Ubuntu variant. Tijdens de ontwikkeling is het gebruikelijk om in hetzelfde type OS te werken.
Daarnaast zijn veel c/c++ bibliotheken voor de iets experimentele doelen doorgaans in Linux te compilen, dit is niet zo evident voor Windows versies. Plus, als je lui wilt zijn kan de package manager van Linux erg helpen.
Goede CAD software is voor mij altijd een misser geweest in Linux, maar dan heb je het ook wel over zware/dure software. Persoonlijk draai ik altijd dual-boot Windows/Linux.
Ik heb 6 jaar lang op ubuntu gewerkt en zit nu een aantal maanden op windows 10. Ik wil niets liever dan terug naar Linux!
  • Windows heeft belabberde multi-screen functionaliteit, Zo is het bv niet mogelijk om de klok + system tray op elk scherm te zien
  • Windows kan simpelweg niet omgaan met applicaties die een 2e scherm openen (discord updater -> discord). Zal altijd op het oorspronkelijke scherm openen ipv waar laatst afgesloten
  • Als je iets van javascript of php developing doet, werkt de helft van de tooling niet goed en zul je met virtual machines aan de slag moeten.
  • backslashes als developer zijn echt zeer irritant
  • De console tools op windows zijn echt belabberd. Je hebt powershell, maar daar is ook alles mee gezegd. Je mist gewoon een hoop features vergeleken met linux, waarvan een simpel clipboard op je middelste muis knop de grootste is (in de console). Je hebt al snel funky software nodig om linux tools te emuleren op windows
  • WSL werkt op een vergelijkbare manier als virtualbox, een git status aanroepen op een redelijk project duurd al snel (langzaam) 2 minuten
  • Werkt er iets niet op je systeem, mag je hopen dat het geen windows issue issue, want daar zul je nooit (gratis) support voor krijgen van microsoft, ondanks een flinke prijs van windows
  • File permissions... UAC is echt belabberd, zelfs als je er wat mee wilt doen in C#
  • SSH is echt een bende op windows, zeker als je key forwarding wilt doen via een VM.
Linux is echt niet perfect, maar de tooling voor een (niet .NET) developer is zo veel beter.

[Reactie gewijzigd door Zayl op 24 juli 2024 05:20]

Anoniem: 710428 @Zayl3 september 2018 07:19
Ja je hebt gelijk, Windows is wat minder voor developers, maar de minpunten die je noem kloppen echt niet. Ga eerst maar leren werken met Windows.

Hoe the **** kan je voor deze comment +2 krijgen? De haat tegen Windows binnen Tweakers is schijnbaar zeer hoog.
Misschien een idee om zijn argumenten inhoudelijk te weerleggen in plaats van de dooddoener "Ga eerst maar leren werken met Windows"?
Anoniem: 710428 @djiwie3 september 2018 09:27
ik moet inhoudelijk argumenten plaatsen terwijl Zayl zijn mening erover geeft?
Windows heeft belabberde multi-screen functionaliteit, Zo is het bv niet mogelijk om de klok + system tray op elk scherm te zien
Als je dit een argument noemt kan je heel lang discussiëren over linux wat je kan kernmerken als belabberde functionaliteit.
Windows kan simpelweg niet omgaan met applicaties die een 2e scherm openen (discord updater -> discord). Zal altijd op het oorspronkelijke scherm openen ipv waar laatst afgesloten
Windows 10 onthoudt wel op welk scherm je het voor het laatst heb afgesloten.
Als je iets van javascript of php developing doet, werkt de helft van de tooling niet goed en zul je met virtual machines aan de slag moeten.
Okay, kinda true
De console tools op windows zijn echt belabberd. Je hebt powershell, maar daar is ook alles mee gezegd. Je mist gewoon een hoop features vergeleken met linux, waarvan een simpel clipboard op je middelste muis knop de grootste is (in de console). Je hebt al snel funky software nodig om linux tools te emuleren op windows
Wat had je dan verwacht? dat Windows veel linux wilt supporten? Software maken zodat je met linux tooltjes op Windows kan werken?
Werkt er iets niet op je systeem, mag je hopen dat het geen windows issue issue, want daar zul je nooit (gratis) support voor krijgen van microsoft, ondanks een flinke prijs van windows
Windows heeft veel minder issues dan linux, al heb je een Windows issue heb je 9912391293929 workarounds. dit heb je bij linux ook en dat is prettig, maar dit is toch geen argument meer?

Ja sorry @djiwie maar hier ga ik echt niet over in:
"backslashes als developer zijn echt zeer irritant"
"UAC is echt belabberd"
"SSH is echt een bende"
Ik gebruik thuis al jaren windows, ik weet echt wel hoe windows werkt en develop thuis ook C# apps. Ik ben geen leek met windows.
Als je dit een argument noemt kan je heel lang discussiëren over linux wat je kan kernmerken als belabberde functionaliteit.
Nog nooit problemen mee gehad in 6 jaar op Linux, heb meerdere desktop omgevingen gedraaid, gnome, kde en unity. Op windows vanaf het begin problemen mee gehad.
Windows 10 onthoudt wel op welk scherm je het voor het laatst heb afgesloten.
Meestal wel. Als je een scherm hebt (mingw bv) wat een ander scherm opstart, zal de start locatie van dit scherm ook de locatie zijn van het scherm wat je daarna opent. Discord start bij altijd op mijn primary scherm op, ondanks dat ik 'em altijd op mijn 2e scherm heb staan, maarkt niet uit waar ik 'em open. Dus nee, het werkt niet altijd. Dit probleem had ik niet op Linux.
Wat had je dan verwacht? dat Windows veel linux wilt supporten? Software maken zodat je met linux tooltjes op Windows kan werken?
Ik verwacht niks van windows, maar ze geven zelf aan de ze developers meer willen aanspreken. Ze zijn op weg maar het schiet niet op. Windows is geen Linux, dat is jammer voor windows, want de toolset op de command line is echt veel beter op Linux/Unix.
Windows heeft veel minder issues dan linux, al heb je een Windows issue heb je 9912391293929 workarounds. dit heb je bij linux ook en dat is prettig, maar dit is toch geen argument meer?
Bij mijn PC thuis heb ik het volgende probleem: services.exe doet een (special) logon op mijn systeem, waardoor mijn (tijdens het gamen) dusdanig vast loopt, dat ik gedurende 5~10 seconden zelfs mijn muis niet meer kan gebruiken (geluid blijft werken, gek genoeg). Ik kom niet verder dan een aantal topics waar het sinds W7 ook al zo is, 0 opties. Terwijl als ik een issue heb met Linux, kan ik 9/10 gewoon een antwoord vinden met minimaal 1 oplossing.
Ja sorry @djiwie maar hier ga ik echt niet over in:
"backslashes als developer zijn echt zeer irritant"
"UAC is echt belabberd"
"SSH is echt een bende"
Wat wil je dat ik zeg? Dat als je op Windows zit en je werkt in PHP, dat je backslashes en slashes door elkaar moet gebruiken? Dat het in paden zeer irritant werkt als je het meerdere keren moet escapen?

Vindt je zelf dat UAC wel werkt dan? Of dat het überhaupt in de buurt komt van Linux/Unix file permissions?

Wil je zeggen dat je SSH makkelijk aan de praat krijgt op Windows zonder omwegen of funky tools zoals putty? Ja, funky, want putty werkt niet standaard met console emulators zoals mingw.

Ook was mijn antwoord een reactie op de vraag "Wat voor een voordeel heeft Ubuntu ten opzichte van Windows voor developers?". Dus ik snap überhaupt niet waarom er een score van 0 aan gegeven wordt. Is on-topic en een antwoord op een vraag.

[Reactie gewijzigd door Zayl op 24 juli 2024 05:20]

Geen licentiekosten, daarnaast hebben programmeurs zo hun eigen voorkeuren, hebben vaak al hun eigen licenties. Waarom dus onnodig je klanten op opzadelen met kosten?
Het is maar net wat je gewend bent. Als je altijd Linux gebruikt, is het als dev handig als je op je nieuwe laptop dezelfde tools kan gebruiken. Als je altijd op Windows werkt heeft Linux voor developers geen voordelen. Voor beide systemen zijn uitstekende tools beschikbaar, veel tools zijn zelfs voor beide systemen te krijgen. En als je vóór Windows ontwikkelt heeft Linux uiteraard ook geen voordeel.
Ik vind het toch erg jammer dat de keuze voor een OS als je een computer gaat kopen lang niet zo vanzelfsprekend is. In de meeste gevallen zit je vast aan Windows (of MacOS bij Apple of Chrome OS bij Chromebooks). Maar probeer maar eens een laptop te vinden met iets anders. Die zijn er nauwelijks.
Ben daarom wel blij dat Dell met een laptop heeft waar Ubuntu opstaat (al is dit misschien iets voor de zakelijk markt).

[Reactie gewijzigd door Zeror op 24 juli 2024 05:20]

Wanneer >99% van de mensen een specifiek OS verwacht, waarom zou je het product dan niet aanbieden met dat OS? Je hebt ook altijd het recht om de Windows Licentie te weigeren en aan de OEM die enkele euro die je ervoor betaald hebt terug te eisen (en neen, dat gaat dan zeker niet om 100+ euro).
Je kan prima die Windows licentie weigeren. Alleen kun je dat pas doen wanneer je de computer voor het eerst opstart en je de Terms of Use van Windows moet gaan accepteren of weigeren. Echter heb je dan al wel voor die Windows licentie betaald. In de winkel aangeven dat je wel de computer wilt, maar niet het OS gaat niet, want dat krijg je vaak te horen: "Regel het maar met de fabrikant, maar dit is zoals het product is en daar kunnen wij niks aan veranderen".
Nu is dit probleem bij een desktop natuurlijk minder groot, want die kun je prima zelf bouwen (of laten assembleren) zonder OS. Maar bij laptops is dit echt een probleem.
Helemaal mee eens. Ik heb het zelf een aantal malen geprobeerd, maar het gaat echt niet gemakkelijk. Ik vind het echt stuitend dat je een OS door je strot gedrukt krijgt bij de aankoop van een laptop. Het liefst zie ik dan ook de keuze voor een laptop zonder OS.

Daarnaast; als Dell een laptop verkoopt met een Linux-distro voorgeïnstalleerd, weet je zeker dat de hardware compatible is met Linux. Het is me nu al meerdere keren overkomen dat op een (zeer) nieuwe laptop zowel de wifi- als de ethernet card niet werken wegens te nieuwe hardware. Dan moet je weer zelf kernel modules gaan compileren om de boel werkend te krijgen.
Ga maar eens een licentie weigeren. Kansloze discussie, omdat de fabrikant dan ook de gehele verkoop ongedaan kan en mag maken.

Nog afgezien van de nog kanslozere discussie bij de Mediamarkt bv.
Nog wel. Maar nu Steam al best ver is met hun ondersteuning op Linux kan hier wel eens langzaam wat aan gaan veranderen.
*komt*

Dell doet dit al jaaaaaren :-). maar elk model waarbij je de keuze hebt is natuurlijk een aanwinst.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 24 juli 2024 05:20]

Buiten Dell heb ik nog maar weinig gevonden iig.
Volgens mij alleen de Clevo leveranciers.

[Reactie gewijzigd door 715289 op 24 juli 2024 05:20]

Prima laptop, fijn dat er wat keuze is in Linux-laptops. Wel jammer dat de keuze voor een 4K-scherm in deze laptop onlosmakelijk verbonden zit aan een touchscreen. 4K wil ik wel, touchscreen niet. Al die vieze vingerafdrukken op mijn scherm :X Niet aanzetten kan natuurlijk, maar je betaalt er ook voor aan de prijs te zien.

16.04 is wel een beetje jammer, 18.04 is stabiel en LTS, dus zou beter geschikt zijn. Waarschijnlijk zal het weinig problemen opleveren aangezien de hardware al is samengesteld om met Linux samen te werken.
Mijn ervaring is juist dat 18.04 LTS niet zo stabiel (en vlot) is als 16.04 LTS.

Ik heb het bij de initiële release geprobeerd en later nog eens toen 18.04.1 uitkwam.

Eind van het jaar ga ik over, omdat onze software dan compatibel is met 16.04 én 18.04, maar tot dan hou ik het nog even op 16.04.
Wordt steeds beter met de laatste kernel updates. Mijn Peppermint 9 is ook 18.04 LTS. Hartstikke stabiel en lekker vlot. Tenminste op mijn computer ;)
Daar heb ik ook helemaal vertrouwen in. ;)
1604 is ook lts..
1804 zal later nog wel officieel supported worden als alles certified is geraakt
Wat is er speciaal aan developers-serie? Het lijkt mij dat veel developers liever een desktop-workstation hebben met een shitload aan hardware en superstil zijn terwijl al die hardware gekoeld wordt. Als dat niet is wat je nodig hebt, kun je toch elke willekeurige laptop nemen uit het duurdere segment?
Ook developers worden mobieler. Het is dus wel fijn als hun werkplek (of alleen de computer ervan) ook mobiel is.
Veel grote bedrijven met developers (zowel intern als extern) hebben tegenwoordig een flexwerk policy. Daarnaast is een laptop handiger als je op locatie moet werken of meetings hebt.
zeg dat tegen linus torvalds...
Ummm, wat precies?
Waarom geleverd met 16.04? Waarom?
Want in de enterprise wereld wil je geen bleeding edge maar een stabiele versie.
Nog steeds bleeding edge.
Sorry maar 18.04 LTS is echt geen bleeding edge meer hoor. Zeker gezien de vatbaarheden voor verschillende exploits (wat op ontwikkellaptops een ander verhaal is dan op een consumenten dekstop) is het echt niet slim nog een machine met 16.04 te leveren.

Bleeding edge is niet handig als default, maar leading edge is een ander verhaal.
16.04 heeft vijf jaar ondersteuning, dus welke exploits jij bedoelt?
Wij gebruiken ook de LTS en sinds kort de 18.04.
Er zullen echt wel exploits in zitten, al komt alleen maar omdat Ubuntu heel veel packages zelf in beheer heeft. En daardoor niet altijd even snel zijn met beveiligings patches door te voeren.

De gemiddelde doorloop tijd vanaf het moment dat er een patch beschikbaar is tot dat het bij de consument is, zit ergens tussen de 6 maanden en 1,5 jaar.

Maar bij linux ben je gelukkig ook zelf instaat, om patches door te voeren :)
Ja het is een LTS. Dit betekent echter niet dat de laatste versies van van alles inclusief pathes worden geleverd. Zo is het pas vanaf 17.10 standaard dat SMB 2.1 en hoger wordt gebruikt als default. Met 16.04 is dat nog steeds het vatbare 1.0.

Dus ja er komen een hele hoop patches en dergelijke uit, maar standaard zijn deze of niet aanwezig of niet actief. Je krijgt namelijk wel degelijk een kale instalatie vanaf de eerste release van 16.04. Derhalve mis je gewoon een hoop pathes die bij 18.04 wel standaard aanwezig zijn.
16.04 is nog steeds volledig supported hoor...

het is niet omdat dit een 'oude' versie is, dat de software niet meer up to date is...
je werkt met dezelfde versie van chrome/firefox/thunderbird/apache/etc etc als die op een 18.04 zijn geinstalleerd...

da's nu net het ding van een LTS versie; die worden "Long Term Supported" en mogen dus gedurende langere tijd op ondersteuning rekenen. Dit in tegen stelling tot de overige releases
(bij ubuntu is het altijd 'Even jaartal, april release' wat de lts versie is, dus 17.04 is geen lts.

Bovendien kan men van de ene naar de andere lts versie upgraden zonder al te veel issues.

Bij linux maken jullie er een drama over, maar ten tijde van windows 8 bleef iedereen op windows 7 werken, dat is exact hetzelfde verhaal, maar dan is het plots wel goed ... ow ja, bij linux zou niemand blijven zitten omwille van een lastige desktop-ervaring, want die kan je daar gewoon aanpassen naar eigen keuze... (start menu/geen start menu/touch of mouse optimized/ etc). Het is maar kwestie van effe een KDE, Xfce, lxde of een van de vele andere desktop-ervaringen erop te zetten
Ubuntu LTS-versies zijn nooit bleeding edge geweest.
De reden is nog veel simpeler, tijdens ontwikkeling en certificering van deze laptop met Ubuntu was 16.04 de nieuwste LTS versie. Dat bij het op de markt brengen inmiddels 18.04 LTS uit is, is een kwestie van planning. Dat dat er nu nog niet op staat is ook weer een kwestie van certificering, dat kost tijd (en ontwikkeling).

Bron: Lunduke Show
Hoe kan het dan dat ze de XPS 13 een maand geleden hebben aangekondigd met 18.04? Daarvoor zouden toch gelijksoortige zaken spelen?
Mja, XPS is meer bedoeld als consumentenproduct, Precision als zakelijk product.
Wellicht dat daarom meer eisen qua stabiliteit enzo worden gesteld aan Precision, en langer moet worden getest.
18.04 is een LTS versie en zou dus in theorie net zo stabiel moeten zijn.

(Op mijn HP Elitebook is dit overigens niet het geval, maar dat zal wellicht een driver issue zijn)
Die laatste zin is nou net waat het om gaat. Het moet stabiel zijn op alle ondersteunde hardware, niet op selecte configuraties.
Net zoals Dell proprietary drivers meelevert op een W10 device kunnen ze dit ook voor Ubuntu.
Dat zal met 18.04 vast wel lukken. Tijdens de ontwikkeling van de laptop was 16.04 de nieuwste LTS, dus dat hij daar in eerste instantie mee geleverd wordt is logisch. Installeren van 18.04 zal echt geen problemen opleveren, en zodra Dell klaar is met certificeren komt er gewoon standaard 18.04 op.
Het plaatje onder het artikel is volgens mij ook gewoon een Dell XPS waarbij ze ook dev edition hebben uitgebracht....
Fijn! Heb een 5530, zat er een beetje op te wachten (was al aangekondigd dat dit eraan zat te komen). Kan ik er zelf mee aan de slag!
Erg fijn dat er meer keuze op de markt komt, en met een laptop als deze zal het ook makkelijker worden andere vergelijkbare laptops dmv de drivers goed werkend te krijgen. Zo heb ik zelf nu een HP Zbook X360 en daar werkt Linux verre van stabiel op door gebrek aan ondersteuning vanuit HP. Hopelijk kan ik iets met de drivers van Dell
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @jpsch2 september 2018 13:32
Dat is inderdaad niet veel maar het gaat om het basismodel wat vaak vrij kraal is gehouden om de prijs te drukken. Uitbreidbaar tot 32GB.
Maar om het dan een developer's workstation te blijven noemen.
4gb is zo verstookt onder Windows. Niet in de laatste plaats door het draaien van een linux vm ;)

Windows gebruiker hier overigens, maar vergis je niet in hoeveel meer ram je nodig hebt in het Microsoft universum. 4 gb ram is meer als het lijkt onder linux
Ik zou dolgraag een XPS willen - maar dan moet er een Ryzen in zitten. Intel staat nl. op m'n zwarte lijst - en ik ga niet toegeven mr. Dell.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.