De Britse afdeling van Ticketmaster, dat kaartjes voor evenementen verkoopt, heeft mensen die van zijn dienst gebruik hebben gemaakt gewaarschuwd voor een datalek via een externe leverancier. Volgens het bedrijf treft het incident ongeveer vijf procent van zijn klanten.
Op een speciale site schrijft het bedrijf dat het 'schadelijke software heeft gevonden op een customerservicesproduct dat werd gehost door Inbenta Technologies'. Die leverancier specialiseert zich naar eigen zeggen in chatbots die werken met machinelearning. Verderop meldt Ticketmaster dat de software gegevens van Britse klanten 'exporteerde naar een onbekende derde partij'. Maar omdat het product van Inbenta ook op andere sites van Ticketmaster werd gebruikt, zoals Ticketmaster International, Ticketmaster UK, Getmein en Ticketweb, zegt het bedrijf ook andere gebruikers te hebben gewaarschuwd. Het gaat om internationale klanten die tussen september 2017 en 23 juni 2018 kaarten hebben gekocht of dat hebben geprobeerd.
Bij de buitgemaakte gegevens gaat het om naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, betalingsgegevens en logins van het Ticketmaster-account. Het bedrijf raadt mensen die een bericht hebben ontvangen, aan om op hun rekeningafschriften te letten en waakzaam te zijn voor 'aanwijzingen van fraude of identiteitsdiefstal'. Verschillende Nederlandse gebruikers van de dienst hebben een e-mail ontvangen. Ticketmaster schrijft op de site dat klanten die geen e-mail hebben ontvangen, volgens eigen onderzoek niet zijn getroffen. Getroffen klanten wordt gevraagd hun wachtwoord opnieuw in te stellen. Het kan ook geen kwaad het wachtwoord ook op andere sites aan te passen als het niet uniek is.
Inbenta schrijft in een eigen bericht dat de bron van het datalek een stuk JavaScript-code is dat speciaal voor Ticketmaster is aangepast en aanwezig was op een betaalpagina. Het bedrijf claimt daarvan niet op de hoogte te zijn geweest. Inbenta zegt dat eigen onderzoek uitwijst dat geen van zijn andere klanten is getroffen en heeft een faq gepubliceerd.