Uiteraard, maar dat is inherent aan het internet eigenlijk.
Kijk, die dienst bouwt als ik anderen mag geloven blijkbaar een profiel van je op om te kijken wie je voorvaderen zijn en wie mogelijk of zeker weten familie zijn. Als mensen dat willen inzien kan je twee dingen doen:
- Enkel op papier
- Een digitale dienst
Kennelijk is er naar dat tweede vraag, ook omdat de dienst blijkbaar door blijft zoeken over langere termijn. Mensen willen die diensten dan met de huidige technologie uiteraard real-time inzien. Dan moet er uiteindelijk toch ergens een koppeling gemaakt worden en moeten die gegevens inzichtelijk gemaakt worden, daar kom je niet omheen tenzij je toch weer kiest voor de papieren versie. In hoeverre mensen het dan nog interessant vinden of dat uberhaupt te sustainen valt met het oog op welke dienst ze willen leveren is dan natuurlijk een ander vraagstuk, maar ik denk niet dat het op papier met steeds maar updates gaat werken.
Niet dat ik er gebruik van ga maken overigens, no way. Maar als mensen ervoor kiezen dat wel te doen, sja... Dan is zo'n koppeling nodig. En dan moet je maar hopen dat ze het veilig houden. Tot zover LIJKT dat geslaagd m.b.t. de DNA-gegevens zelf maar ik zou het doodeng vinden als klant.
Wat dat betreft een lof aan het CJIB welke nog altijd via de post werkt, ondanks dat er vaak scam mailtjes rondgaan van dat je een boete zou hebben. Dus daar loop je tot op heden tenminste nog geen risico's mee.

Ja maar dat zijn zelf de grootste oplichters met die €9 administratiekosten voor een vrijwel volledig geautomatiseerd traject, dus die kunnen het makkelijk lijden om te waarschuwen voor "alle mails vanuit CJIB".
Nee dat is makkelijk roepen natuurlijk en ook niet bepaald waar, maar ik kon het niet laten.

Functionaliteit ten opzichte van veiligheid? Er zou geen compromis op veiligheid genomen moeten worden als het gaat om erg persoonlijke data. Maar het gemakzucht van de mensen kent geen grenzen, en privacy en gegevens bescherming is daaraan erg ondergeschikt.
Je kan vaak niet anders dan compromissen sluiten wil je functionaliteit creëren.

Net als de optie om in een webshop je verzendadres op te slaan of te wijzigen. Dat zijn functies die mensen willen hebben. Dat kan je zo goed mogelijk beveiligen, maar er moet toch echt een compromis gesloten worden om het mogelijk te maken. Zo niet dan gaat veel gebruiksgemak verloren.
Het belangrijkste is dan om een balans te vinden die zo veilig mogelijk én functioneel is. Dus er wordt wel een bepaalde functie geboden, maar die is op allerlei lagen beveiligd. Natuurlijk zou het nog veel veiliger kunnen, maar dan gaat de dienst heel moeilijk werken. Dat heeft niet enkel met gemakzucht te maken, maar ook gewoon met redelijkheid.
Het slaat vaak door hoor met de gemakzucht van mensen, begrijp me niet verkeerd: daar weet ik alles van en ik zie het ook hier vaak gebeuren en maak mezelf er soms ook schuldig aan.
Ik snap je punt dus wel, ik vind hem enkel iets te overdreven radicaal en iets dat mensen voor zichzelf moeten bepalen.
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 15:06]