Grote Amerikaanse providers, zoals Verizon, AT&T, Sprint en T-Mobile, hebben aangegeven niet langer locatiegegevens van hun klanten te verkopen aan datahandelaren, oftewel brokers, die deze vervolgens doorverkopen. Ze stoppen echter niet volledig met de verkoop.
Associated Press schrijft dat Verizon in een brief aan de Amerikaanse senator John Wyden heeft aangegeven te stoppen met de praktijk, waarna de andere providers volgden. Verizon verkocht locatiegegevens door aan twee bedrijven uit Californië: LocationSmart en Zumigo. Het schat dat die bedrijven de gegevens vervolgens doorverkochten aan ongeveer 75 andere organisaties. Daardoor konden die de locatie van klanten van de provider vaststellen, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven, aldus AP. De genoemde providers zouden samen ongeveer driehonderd miljoen klanten hebben.
Ze stoppen echter niet volledig met het verkopen van data. Zo geeft Verizon aan dat het geen nadelige gevolgen voor 'nuttige diensten' wil veroorzaken, zoals fraudepreventiediensten en weghulp. De providers reageerden niet op vragen van AP of ze nu van plan zijn om de locatiegegevens zelf direct te gaan verkopen. Ze claimen bovendien dat klanten toestemming moeten geven voordat hun locatie kan worden opgevraagd. Een vertegenwoordiger van een Amerikaanse privacydenktank zegt tegen AP dat Verizon misschien besloot om met de praktijk te stoppen omdat het eerder een boete van 1,3 miljoen dollar heeft gekregen voor het volgen van gebruikers met een zogenaamde supercookie.
De discussie over de beschikbaarheid van locatiegegevens van Amerikaanse gebruikers kwam in beweging toen een onderzoeker vaststelde dat het mogelijk was om via een api van LocationSmart binnen enkele seconden de relatief exacte locatie van personen vast te stellen zonder dat ze daarvoor toestemming hadden gegeven. Senator Wyden besloot vervolgens de zaak te onderzoeken en de providers aan te schrijven.