Primera gaat smartphones en accessoires verkopen

De Nederlandse winkelketen Primera gaat smartphones en smartphoneacccessoires verkopen. In eerste instantie gaat het om een test op vijf locaties en uiteindelijk moeten alle vijfhonderd Primera-winkels telefoons in het assortiment hebben.

Primera zegt dat het prepaidtelefoons gaat verkopen in combinatie met prepaidpakketten, refurbished iPhones van aanbieder Swoop en accessoires in samenwerking met distributeur Tech Data. Primera verkoopt nu voornamelijk kantoorartikelen, tijdschriften en tabak. Het is voor het eerst dat Primera in telecom stapt.

De winkelketen wil telefoons gaan verkopen, naar eigen zeggen omdat er kansen ontstaan door het verdwijnen van telefoonwinkels in steden. De proef loopt inmiddels in vijf filialen van de winkelketen. Het assortiment zal niet bij elk filiaal hetzelfde zijn, maar gaat afhangen van het resultaat van de proef, de ruimte in de winkel en hoe de lokale markt voor telefoons is.

Primera is niet de enige keten in Nederland die dit jaar begint met het aanbieden van smartphones. Kruidvat gaat producten van Xiaomi aanbieden. Dat gebeurt deze zomer. Welke telefoons de drogisterijketen zal verkopen, is nog niet bekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-06-2018 • 10:11

46 Linkedin

Reacties (46)

Wijzig sortering
Volgens mij komen zaken als Primera rond van het verkopen van takabsartikelen. Het aantal mensen dat rookt loopt langzaamaan terug terwijl vanuit de overheid (als gevolg van een wens uit de samenleving) steeds meer geluiden komen om het aantal tabakverkooppunten terug te dringen. Uiteindelijk is de kans dus aanwezig dat primera hun (veronderstelde) primaire inkomstenbron gaat verliezen. Ik vermoed dat het management daarom wil gaan experimenteren met andere diensten/producten.
edit:
Een paar cijfers gevonden

Volgens Brancheorganisatie voor de tabaks- en gemaksdetailhandel:
Het percentage mensen (12 jaar of ouder) dat rookt is van 2015 tot 2016 gezakt met 1,9 procentpunt, namelijk van 24,6% naar 22,7%. Toch is de totale omzet in 2016 nog steeds 4 225 miljoen euro! Dat betekent dat er elke dag ruim 11,5 miljoen euro aan rookwaren wordt uitgegeven. Dit verdwijnt in de (overdrachtelijke) kassalades van supermarkten, tankstations, maar ook zeker "gemakswinkels". Als dat elk jaar met een paar procent zakt dan duurt het niet lang voordat gemakswinkels net zo hard uit het straatbeeld verdwijnen als slagers en groentezaken in het vorige decennium. Ik betwijfel of alleen mobiele telefoons Primera gaan redden, maar het siert ze dat ze iets proberen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 18 juni 2018 11:12]

Dit soort zaken hebben jarenlang hun geld verdiend aan het verkopen van tabaksartikelen en tijdschriften/wenskaarten. Wat je ziet is dat er minder tabaksartikelen worden verkocht. Primera is een aantal jaren geleden op tijd begonnen met het zoeken naar alternatieven. Denk aan de 'cadeaukaart' Ze hebben het ruimste assortiment hierin. Ook een 'Primera cadeaukaart' om van dat geld een cadeaukaart uit te zoeken die je leuk vindt. Vond ik een leuk cadeau.

Enfin, cadeaukaarten, cadeauartikelen, zakelijke markt..nu dit..ik denk goede stappen om de verschuiving in omzet te sturen.
Ook een 'Primera cadeaukaart' om van dat geld een cadeaukaart uit te zoeken die je leuk vindt. Vond ik een leuk cadeau.
Haha, ik vind hem leuk. Ik geef mensen altijd een briefje van 20 euro, dan kunnen ze zelf bij een gemakswinkel een winkel-cadeaukaart uitzoeken waarmee ze een productspecifieke cadeaukaart kunnen uitzoeken 8)7 . Maar zoals gezegd, dat dit product mij net zo min aanspreekt als krasloten of sigaretten neemt niet weg dat ik hun innovatiepogingen waardeer.
Offtopic, maar ik snap die cadeaukaarten nooit. 'Vroeger' had je een VVV bon of iris cheque waarmee je bij ontzettend veel winkels kon betalen. Maar nu moet je opeens van te voren bedenken of de ontvanger hem bij Blokker, Albert Heijn, Bart Smit, Bol.com, iTunes, etc. uit mag geven.

Zelfs de 'nationale bioscoopbon' wordt niet overal meer geaccepteerd (Pathé).
offtopic:
Indeed

Ten eerste verdienen bedrijven graag aan je, dus is het voor bol.com antrekkelijker om een bol.com-kaart in de markt te zetten, dan deel te nemen aan een irischeque. Ten tweede vind ik een algemene cadeaubon juist heel onpersoonlijk. Een boekenbon zegt mij: ik weet (denk) dat je van boeken houdt, maar ik weet niet welke je al hebt. Een VVV-bon zegt mij: "Ik eigenlijk niets van je. Zoek maar wat leuks uit, ergens." Het is een prepaid creditcard.
Een van de redenen dat er 'winkel-specifieke' cadeaukaarten zijn gekomen, is omdat VVV niet over wilde stappen op de cadeaukaart. Het had iets te maken met niet willen voorfinancieren, stichting derdengelden oid..Nu hebben ze de stap gemaakt om ook VVV cadeaukaarten uit te brengen, maar zijn daar nu eigenlijk wat te laat mee imho...
Ah ja, dat was wel altijd een ding met de VVV bonnen: je moest ze in 1 keer uitgeven. Bij de cadeaukaarten kan je ook een deel gebruiken en de rest laten staan voor een volgende aankoop.
Precies dit het siert ze zeker dat ze dit proberen. En de keuze is ook vrij simpel omdat ze al bel pakketjes verkopen.
Maar wat ik niet zal begrijpen is het voormalig huismoedertje dat er werkt die net een app kan versturen en haar telefoon aan kan zetten uitleg gaat geven over het technische deel van een telefoon die verkocht moet worden.
Als je bij de Aldi een smartphone koopt is er ook niemand die je kan en gaat helpen met de techniek, dus waarom denk jij dat de Primera hier dan wel in gaat voorzien?
Primera's zijn (veelal) franchisers. Die kopen gezamenlijk in, voeren gezamenlijk marketing, maar zijn voorts zelfstandig. Die zijn dus niet gebonden aan gekke petjes (bijv. McDonalds) of strikte werkprotocollen (o.a. Aldi). Voordeel is dus dat de mensen bij Primera wel de tijd kunnen nemen. Niet dat ze er dan automatisch verstand van hebben, maar ze proberen het in elk geval. Bij de Aldi krijg je sowieso direct "nee" te horen. Dat is op z'n minst klantvriendelijker dan de Aldi.

Het segment waarop Aldi, Primera en nu ook Op=Op zich richten is natuurlijk de onderkant van de markt. Mensen die geen hoge eisen stellen aan een telefoon. Die kopen op voordeel en gemak, niet op welke telefoon de snelste soc heeft en de beste camera.
Aldi is een supermarktketen en primera een gemakswinkel. De werknemers zijn daar sneller en gemakkelijker benaderbaar voor een vraag. Als er dan 10x weet ik niet of dat staat op de verpakking verkocht wordt zal er volgens mij niemand meer hiervoor naar de winkel gaan.
Kaarten en postzegels zal ook wel afnemen, maar ze verkopen ook nog krasloten en loterijtickets. Ik weet niet wat ze daar aan verdienen, maar ik denk dat dit nog redelijk verkocht wordt.
De Primera hier was eerst huge in tabak enzo. Nu is het meer prullaria, wenskaarten, snoep en tijdschriften. En idd krasloten e.d.
Volgens mij is tabakverkoop al een aantal jaren niet meer de hoofdfunctie.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 18 juni 2018 16:59]

Het verdwijnen van telefoonwinkels in steden? In elk leegstaand winkelpand hier komt een telefoonreparateur en die heeft altijd wel een setje flagships liggen.
Telefoonwinkel != Telefoonreparateur

In een winkel verkopen ze abonnementen en toestellen, voor RMA en reparatie sturen deze winkels de toestellen op.
Een telefoonreparateur heeft een stapeltje hardware (moederbord, scherm)van de meestvoorkomende toestellen op voorraad liggen, de rest bestellen ze wel, om de toestellen te repareren, zij verkopen geen nieuwe toestellen en slechts zelden abonnementen.
Eensch, maar met het aanbieden obscure modellen ga je geen zoden aan de dijk zetten, ook niet als Primera. Een setje van de grootste 3-4 flagships lijkt me voldoende om het overgrote deel van de klanten te bedienen.
Maar Primera gaat dus ook geen obscure modellen aanbieden.
Ze gaan voor refurbished Apple toestellen. Die zijn toch redelijk bekend.
Doordat ze de refurbished modellen nemen, kunnen ze dus onder de prijs van de 'reguliere' verkopers gaan zitten, waardoor de verkoop niet eens tegen hoeft te gaan vallen.

Lruidvat gaat voor Xiaomi, die vind ik toch wel wat obscuurder, maar, als de prijs laag genoeg is, zullen er vast mensen zijn die de telefoon zullen aanschaffen. al is het maar als een prepaid toestel voor een kind.
Moet je eens door de steenstraat in arnhem lopen. Zowat 1 op de 3 winkels is een telefoonreparateur ahum witwaspraktijk.
Je krijgt -1 maar het is gewoon waar wat je zegt.

Er zijn al veel artikelen over geschreven o.a.
https://www.trouw.nl/home...s-in-een-straat~aa89942a/
https://www.ad.nl/utrecht...-zijn-dekmantel~a2d396b8/

De ene belwinkel na de andere opent de deuren, terwijl er nooit een klant binnen staat. Deze winkels zijn er met hele andere redenen dan gewoon het zijn van een winkel en blijkbaar vind de overheid het lastig om uit te vinden wat er nou gebeurd. Ondertussen weet elke bewoner die omringt is door dit soort shops al lang hoe laat het is.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 18 juni 2018 11:34]

Ik zie dan ook regelmatig een dure golf gti of bmw voor de winkel stoppen, er loopt een man van +-25 de winkel in, en na een paar minuten weer naar buiten. Zijn gewoon de lopers van de weer wat grotere baasjes.

Ik denk dat iedereen met een beetje gezond verstand ziet dat zo veel van dezelfde winkels geen bestaansrecht kunnen hebben op een eerlijke manier. Dus die verkopen op papier heel wat meer opladertjes, en repareren heel wat meer schermpjes als ze in werkelijkheid doen. Want het gros van te tijd is er geen klant te herkennen.
Jij durft je pinpas bij die vage telefoonshops in hun automaat te steken? Ik heb nog meer vertrouwen in marktplaats dan deze rare winkeltjes. Ik was er ooit bij een binnen om een simkaart converter te kopen. Beste man had 0 euro in de kassa liggen(kon dus niet wisselen), pinnen kon niet en Nederlands spreken zat er verder ook niet echt bij. Dat was ook meteen de laatste keer dat ik zo een ding binnen liep.
Deze winkels zitten er met een hele andere redenen dan om daadwerkelijk dingen te verkopen! Ik blijf het heel raar vinden dat dit gewoon kan hier.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 18 juni 2018 11:10]

Tsja, bewijs het maar eens.
Vroeger ging je daarheen om de sim-lock te laten verwijderen, maar nu?
Eigenlijk wel een plaats waar je dat zou verwachten, ja. Zeker icm prepaid pakketten.
Eigenlijk wel een plaats waar je dat zou verwachten, ja. Zeker icm prepaid pakketten.
Ze verkopen er al de nodige prepaid kaarten (Google Play, Apple iTunes/App store, prepaid Visa, Spotify, etc.) dus die stap is inderdaad niet heel groot.

Maar net zo als met de aankondiging van het Kruidvat, dat zij Xiaomi gaan verkopen, is de vraag wel gerechtvaardigd hoe ook dit bedrijf zal omgaan met zaken als garantieafhandeling en (technische) ondersteuning. Ik krijg altijd een beetje het gevoel als bij de Aldi, die in het verleden bij garantieaanspraken op o.a. gereedschap en elektronica alles over de schutting van de fabrikant/importeur probeerde te gooien, terwijl zij zelf de eerstverantwoordelijke waren.
Ik denk dat ze, via de deal die Primera zal sluiten met verschillende dedicated aanbieders, daar goed in kunnen zijn. Dan zullen ze gewoon Tech Data als contactpersoon doorgeven voor de helpdesk. De Primera is gelukkig ook geen budgetwinkel als de Aldi en Kruidvat.
Niks geleerd van The Phone House, T for Telecom en Belcompany?

Doe dit soort dingen nou gewoon online. Dat willen de meeste mensen.

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 18 juni 2018 10:20]

Maar Primera doet telefoons erbij, het wordt geen telefoonwinkel. Handig als je een burner nodig hebt.
Rrecies!
bottleneck was inderdaad fysieke toestellen in een winkel hebben waarbij minder toestellen werden verkocht dus ook minder omzet... zoo 2017..

ecommerce is the future! _/-\o_
Wat een onzin. Ik denk juist dat de meeste mensen gewoon in de winkel willen kopen, voor online prijzen. Helaas gaat die combinatie vaak niet op.

Maar een telefoon kopen bij Kruidvat, Aldi of Primera en dan klagen dat ze je niet verder helpen met installeren.

Ga dan naar een speciaalzaak. Die zijn er nog genoeg.
Merken zoals Xiaomi / Vivo / Oneplus kopen opeens heel dicht in de buurt.

Ik denk dat qua merk Apple niet eens past een een winkel als Primera.
Xiaomi met Redmi 4X of Redmi note series of OneplusX past daar prima in het straatje.

Tenslotte ga je nooit naar Primera met gedachte ik ga een dure smartphone kopen. En het uiterlijk past daar ook niet bij naar mij inziens.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 18 juni 2018 10:16]

En daarom gaan ze refurbished verkopen van Swoop en geen nieuwe toestellen.
Daarmee kunnen ze dus aardig onder de prijs gaan zitten van de normale Apple toestellen.

Wat Primera (en ook Kruidvat) eens moeten bedenken, is waarom telefoonwinkels in steden verdwijnen.
Ik ken niemand die voor het verlengen van zijn abonnement of overstappen op een nieuwe provider nog naar een winkel toe gaat. Er zijn zoveel goede online telefoonwinkels en prijsvergelijkers, dat een bezoek aan een winkel voor een telefoon gewoon niet meer nodig is.
Dit gaat ook niet om abonnementen, maar om prepaid pakketten. En aangezien Primera al verschillende prepaid pakketten verkoopt, lijkt het mij best een logische stap.
Die telefoon winkels verdwijnen, omdat alleen van telefoons en accessoires leven niet lukt.
Primera of Kruidvat doen, alleen de verkoop, er gewoon bij.
Past prima bij de prepaid beltegoeden, die Primera ook al verkoopt.
Bij AH verkopen ze ook al jaren toestellen naast beltegoeden.


edit:
@Iblies Ik zie op hun site, dat je gelijk hebt.

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 18 juni 2018 13:01]

Bij de Aldi verkopen ze veel meer elektronica 😁

Primera zou er mee weg kunnen komen, al ben ik een beetje huiverig. Veel Primera zijn vb ook TNT-punt, ING-punt en maken pasfoto’s.

Wordt zo steeds meer rommelige winkeltjes.
Maar aan dat soort winkeltjes is volgens mij zeker behoefte.
Er zijn niet veel plaatsen waar je een goede pasfoto kunt laten maken.
Als je een hoop dingen waar mensen behoefte aan hebben maar waar een speciaalzaak niet winstgevend is samenvoegt kan dat beslist winstgevend zijn.
Met name in dorpen is altijd wel een Primera en als je daar dan een pasfoto kan laten maken, je bladen kan kopen, je pakjes kan halen en brengen, enz., is dat heel handig.
Bij ons in 't dorp zit er een kapper bij in.
Speciaalzaken verdwijnen steeds meer maar een "Winkel van Sinkel" is altijd nodig.
Bij AH verkopen ze ook al jaren toestellen naast beltegoeden.

Dit is al een tijdje bij de AH hier bij mij in de buurt niet meer zo. (AH XL)
Vroeger wel... vijf jaar terug heb ik daar een Alcatel gekocht.
je moet eens bij een gemiddelde phonehouse binnen lopen in een wat groter dorp. Veel mensen die het ze niets interesseert en gewoon een toestel willen.

Ik ken veel mensen in de bouw die telefoons maar ondingen vinden en dat die het maar gewoon moeten doen. Als ze al een computer hebben (om dus op internet dingen te kopen) vinden ze het al genoeg om in te loggen en een factuur te maken voor hun klanten. Laat staan dat ze telefoons gaan zoeken en vergelijken en dan nog ingewikkeld doen om het abo af te sluiten. Te veel informatie, hebben ze geen zin in.

Daarnaast ken ik veel boeren die gewoon een werkende telefoon willen hebben met whatsapp erop en een camera. Zo zijn er in een dorp of stad ook genoeg van die mensen. Die mensen vind je genoeg bij een telefoonwinkel. Gewoon no nonsense een toestel aanschaffen. Klein beetje advies en direct mee nemen.
Maar zouden er mensen zijn die naar de primera gaan voor een tijdschrift of een kraslot en dan in een opwelling een telefoon kopen?

Ik kan me beter voorstellen dat mensen bij de Kruidvat, nadat het toestel in de folder gestaan heeft, deze komen aanschaffen dan bij winkeltjes als de Primera.
Oh, dat wil je niet weten. Wij verkochten destijds in een combinatieactie met Kodak Ericssons. Echt verbazingwekkend hoeveel mensen op die manier zich een contract de mik in lieten duwen.
Of ze kopen een tijdschrift als ze een telefoon gaan kopen. Meer producten zijn meer redenen om naar een winkel te gaan.
Refurbished Apple is een heel ander stuk van de markt. De echte fans gaan toch voor nieuw, als ze het geld er voor hebben.

Ik vind het persoonlijk een beetje triest om te zien dat mensen met weinig inkomen toch , per sé, een iphone "moeten" hebben. En dan met zo'n volledig vergruisd scherm rondlopen op hun te duur betaalde phone. Maar als je verder niets hebt dan je "trots"...
Iemand inzicht in welke vijf filialen dit zal zijn?
Geen idee of dit zo'n geweldige stap is, maar we zullen zien.

Ze proberen duidelijk hun primaire inkomsten bron, tabak, met iets anders te vervangen.

Persoonlijk denk ik dan eerder dat ze beter in de huisraad kunnen gaan, omdat blokker ook bijna kapot is. Uiteindelijk moeten de mensen toch ergens die kleine huisraad dingen kopen.
Aan de andere kant gaat goede huisraad ook heel lang mee. Een set goede carbon essen blijft je leven lang scherp bijvoorbeeld.
Ik heb verder geen cijfers paraat of kennis van deze markt, maar zou het een wanhoop poging kunnen zijn ?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee