Ik denk dat jij het niet snapt.

Immers moet je voorbij je eigen voorkeuren kijken. Veel mensen denken dat stock Android het walhalla is, maar dit is onzin in meerdere opzichten.
Buiten dat je een voorkeur kan hebben voor andere esthetiek is er ook een stuk aan innovatie qua features die stopt wanneer iedereen over zou gaan op stock Android. Verder zal de retail ook zeggen dat ze bepaalde merken zullen uitsluiten omdat ze niets meer toe te voegen hebben aan het aanbod (kortom, iedereen die geen toestel levert dat ze voor de juiste prijs kunnen inkopen).
Een andere reden waarom stock op alle toestellen niet gewenst is, is de macht die je aan Google daarmee zou geven. Zij zouden ervoor kunnen kiezen om bijv. alleen onderdelen te ondersteunen van leveranciers die hen gunstig gezind zijn.
Verder is het argument dat je stock wil juist in het geval van Sony niet passend, omdat de skin van Sony altijd zeer dicht tegen stock aangezeten heeft. Maar dan met eigen optimalisaties en features. Ja, ook wat bloat zoals de Amazon-app. Maar het is dat, of een duurder toestel (of geen toestel). Wellicht dat een Sony en andere merken daar wat stappen moeten maken, maar dan heb je het over één detail.
Android One garandeert overigens twee jaar updates. Juist Sony is altijd langer doorgegaan. Dus ook wat dit betreft heb ik liever niet het standaardbeleid van Google. En de optimalisatie is ook beter dan die van de Pixel-telefoons. Al een paar jaar, sinds de Xperia X/XZ zijn de midrange tot high-ends van Sony de snelst-aanvoelende telefoons. Niet dat ik dit persoonlijk zo belangrijk vind, aangezien ik ook de ervaring die bijv. Samsung of LG biedt, die minder snappy is, maar wel consistent met eigen unieke features (zonder Samsung hadden we waarschijnlijk niet zo snel de mogelijkheid voor los-zwevende apps gehad, of een beveiligde omgeving die voor Android overigens ook gewoon de Samsungimplementatie is en LG was weer de eerste die gestures op een redelijke manier op Android introduceerde).
Ook hardwarematig zullen zaken, puur met Google aan het roer nooit zo snel verlopen als wanneer merken gewoon hun eigen ding doen. Eigen implementaties qua camera, microfoon, speakers, dingen als de S-pen, eigen innovaties qua digitizer, momenteel de ontwikkeling van een sensor onder het scherm. De ondersteuning daarvoor wordt in eerste instantie altijd door de innoverende fabrikanten zelf verzorgd en pas als het generiek toe te passen is op een manier dat het commercieel zinvol is neemt Google het over. Maar daar hebben ze een hoop belangen die anders zijn dan die van de brede industrie.
[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 00:20]