Sony geeft toe dat lcd's van recente Xperia-smartphones strepen vertonen

Sony geeft toe dat gebruikers horizontale strepen kunnen aantreffen in lcd's van zijn recente Xperia-smartphones. Het gaat volgens Sony niet om een defect, maar een eigenschap van de schermen. De strepen treden op bij herhaaldelijke aanrakingen.

Sony zegt tegen Tweakers dat de strepen in alle schermen zitten van getroffen Xperia-modellen. "Vanwege de eigenschappen van het scherm zijn er mogelijk bij sommige modellen streeppatronen te zien als gevolg van elektrostatische effecten. Het gaat niet om een functioneel defect en meestal verdwijnen de streepjespatronen als de elektrostaticiteit verdwijnt."

Het gaat onder meer om de XZ1 Compact van vorig jaar en de onlangs verschenen XZ2 en XZ2 Compact. Sony zegt niets over eventuele compensatie voor bezitters van de getroffen telefoons. De Sony Xperia XZ Premium en Xperia X hebben het probleem niet, zo bleek na tests van Tweakers. Vorige week werd Tweakers geïnformeerd door een gebruiker, die graag anoniem wil blijven, dat er strepen op het beeldscherm van de Sony Xperia XZ2 Compact verschijnen op het moment dat je herhaaldelijk over het beeldscherm veegt.

De strepen zijn het meest zichtbaar op het moment dat er een egaal gekleurde achtergrond op het scherm getoond wordt. Verder doet het verschijnsel zich in de praktijk vaak voor als er door foto's gebladerd wordt, bijvoorbeeld in de Galerij-app. De strepen zijn dan echter in het algemeen minder goed te zien, omdat de achtergrond veelal niet egaal is. Na een halve minuut tot een minuut verdwijnen de strepen weer, als er niet meer over het scherm geveegd wordt. Ook op andere plaatsen werden problemen gemeld met de Xperia-telefoons.

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

18-06-2018 • 16:50

59 Linkedin

Reacties (59)

Wijzig sortering
Ik zit als n mongool over mn scherm te vegen (XZ1c user hier) maar ik zie niet wat ze bedoelen?
Hier ook niet zichtbaar, sony xperia xz2 gebruiker
Zelfde hier, XZ2 gebruiker, ik heb 'm al vanaf het begin en gebruik hem vrij intensief, maar dit is me nog nooit opgevallen.
Nooit anders geweest met Sony xperia schermen. Heb thuis nog een Z3 liggen. Deze een een grote roze vlek onder het scherm zitten.

Slechte bouw kwaliteit, roze vlekken in het scherm, overspoeld met dode pixels, niet waterdicht, gare vertraging in het standaard toetsenbord. slecht werkende trilmotor, uit zichzelf barstende achter glasplaten, coating op camera lenzen die met je nagel te bekrassen zijn, speakers die na 1 druppel water blijvend beschadigd raken en zachter klinken... zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is in mijn ogen echt troep alles wat van sony mobile af komt. Ze kunnen in mijn ogen beter gewoon ophouden met telefoons maken.

[Reactie gewijzigd door sygys op 20 juni 2018 10:31]

Vreemd. Ieder zijn ervaringen zijn verschillend en uniek natuurlijk, maar ik heb hier ook nog een Sony Z5 die ik al jaren als werktelefoon gebruik. Nooit geen problemen mee gehad, niet met het scherm, niet met de camera, niet met de software. En ik heb de Sony Z5 best veel gebruikt. Zeer tevreden ook over de bouwkwaliteit. Wel altijd in een flipcover, dat wel, houdt 'm fris netjes, zelfs na al die jaren van gebruik.
Zelfde verhaal hier, xperia xz2 compact. Ik kan het niet reproduceren.
XZ2 Compact hier , en ik krijg het ook niet voor mekaar op egale achtergrondkleur. ( al hangt er hier wel een glazen screenprotector op )
Toe geven is 1 oplossen is 2. Ben benieuwd naar de tweede.
Een fout kun je toegeven, maar ze laten weten dat dit "works as designed" is, helemaal niet toegeven van iets wat niet werkt zoals het hoort.

Als ze nou daadwerkelijk aangeven dat die strepen niet zijn zoals je mag verwachten bij de gebruikservaring van hun producten kun je aan nemen dat er van geleed is en er naar een oplossing gezocht wordt. nu zeggen ze simpel weg "ja dat heb je nou eenmaal met de gebruikte technieken, daar kunnen wij ook niets aan doen"
Ik zie op mijn moto bij een egale kleur ook een bepaalde grid van het display, vooral in zonlicht. Merk je in het gebruik geen bal van.

Displays op smartphones zijn ook uiterst complexe stukjes hardware, je krijgt uit eindelijk gewoon te maken met compromises. Die oplossing zal er wel niet zijn, dus, by design.

Ondertussen werken ze er zeker wel aan, net als elke andere fabrikant. Maar zoiets heeft tijd nodig en is allicht niet eens backwards compatible. Een nieuw type display op antieke toestellen schroeven is waarschijnlijk ook geen optie.
Dat grid is het touchscreen, maar daar gaat het hier niet om. Deze strepen worden weergegeven door het scherm.

Ik heb dit zelf overigens nog nooit ervaren bij mijn xz1 compact.
Sorry maar dat vind ik onzin. LCD is onderhand echt uitontwikkelde techniek. Strepen o.i.d. mogen gewoon niet voorkomen, ook gezien de reacties van eigenaren hierboven. Als het wel voorkomt is dit geen producteigenschap, maar gewoon een defect. Ik heb de indruk dat steeds vaker problemen, die men niet of moeilijk kan oplossen, afdoet als producteigenschap. Dat zie je ook veel bij autodealers die een ogeschijnlijk onoplosbare defecten afdoen als producteigenschap.
Mensen verwachten dit ook niet omdat dit niet normaal is bij welk scherm dan ook. Als je "het mag verwachten" dan zouden ze het eerlijk moeten adverteren, met een disclaimer. Dat doen ze niet. Ze kunnen dus achteraf damage control doen van "we weten er van, maar dit hoort zo" maar dat betekent nog niet dat dat ook zo is...
Als strepen zoals ze claimen zo ontworpen zijn, ben ik heel benieuwd naar welke functie dat dan heeft ?
Helaas zie ik daar geen antwoord op en lijkt het om een goed excuus te gaan.
Ze claimen helemaal niet dat het zo ontworpen is, maar dat het een eigenschap van het scherm is.
Het gaat volgens Sony niet om een defect, maar een eigenschap van de schermen. De strepen treden op bij herhaaldelijke aanrakingen.
Als je van je fiets afpleurt, dan doet dat zeer! Is dat dan zo ontworpen of is het gewoon een eigenschap van een fiets?

En nu geeft Sony aan dat (statische elektriciteit en) het vasthouden van die statische elctriciteit een eigenschap is van een touchscreen. En daar hebben ze nog gedeeltelijk gelijk in ook, want statischhe electriciteit is de basis van van de huidige touchschermen. Alleen verwacht een klant niet dat er strepen op zijn telefoon komen te staan als ze over hun scherm wrijven (scrollen is ook al wrijven). En daarin heeft de klant natuurlijk volledig gelijk, want het is prima mogelijk schermen te maken zonder dit fenomeen, getuige ongeveer alle andere telefoonschermpjes.
Je vergelijking met een fiets is leuk maar slaat dus totaal nergens op.

Waar het om gaat is dat sony het schijnbaar een eigenschap noemt.
Apart dat het bij vele andere merken niet optreed en het dus gewoon iets is wat je als consument niet hoeft te verwachten.

Als je al een vergelijking wil. Je hebt een deur, je drukt op de klink en deur gaat open. Bij sony moet je echter met je volle gewicht op de klinkt gaan hangen om de deur open te krijgen. Alleen vertellen ze je dat niet bij de koop maar zeggen achteraf het is zo bedoeld. Waarvoor tja dat blijft een vraag.
Lol, nog steeds doe je alsof Sony die deurklink met opzet zo zwaar heeft gemaakt.

De klink gaat zo zwaar omdat Sony een hele stevige deurklink heeft willen maken. Dat die deurklink bij hen zo zwaar gaat is gewoon een eigenschap, daar hebben ze de klink niet op ontworpen.

Dacht je nu echt dat Sony heeft bedacht: Oh, laten we eens een scherm maken dat leuke streepjes produceert om onze klanten te verrassen. Natuurlijk niet! Het is dus een eigenschap van het scherm waarvan ze niet wisten dat het er was of gewoon gedacht hebben dat het niet zo'n probleem zou zijn.
Niemand claimt dat Sony het met opzet zo heeft ontworpen.
Maar Sony wil het nu af doen als een eigenschap van het scherm.
Het is toch echt een mankement aan het display wat niet zo hoort te zijn.

[Reactie gewijzigd door Cerebro op 18 juni 2018 21:30]

Mijn voordeur gaat ook zwaar; als dat helpt voor de discussie ;)
Ja idd, dit klinkt als “It is not a bug, it’s a feature”..
Ja daar heb je gelijk in. Zou best bagger zijn als ze het er bij laten, terwijl mensen wel betaald hebben voor een toestel waar niks mis mee moet zijn vanuit de fabriek.
Met een wollen trui/doek zou dit effect kunnen repliceren op de 'getroffen' toestellen? Of gaat het om een andere vorm van elektrostaticiteit? Hoe komt het dat het door onze vingers optreed? Jezelf aarden terwijl je het toestel vasthebt zou dit dan mogelijks ook kunnen weghalen?

Alsook, hoe komt dat dit effect optreed? Welk type LCD scherm is dit?
Jezelf aarden zal niet helpen. Je houd de telefoon vast, dus voor de telefoon ben jij aarde. Maakt niet uit of je aan 230v hangt of geaard bent. En er moet een spanningsveld zijn tussen jou en de telefoon om touch te laten werken.

Als je de telefoon op een geaard oppervlak hebt liggen, en jij bent niet geaard, dan zou je gelijk kunnen hebben.

Misschien hebben ze een verkeerd soort plastic genomen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 18 juni 2018 17:04]

Philips noemt de Defecten in hun ambilight ook zogezegd een eigenschap...(fameize lichtbalk op het plafond)

Het is Precies de mode om defecten, eigenschappen te noemen voor geen call backs te hoeven doen...als consument sta je daar met je mond vol tanden want het is zogezegd geen defect...

Niemand nog geen klacht ingediend bij de consumenten bond?

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 18 juni 2018 17:18]

Een eigenschap en een defect zijn twee verschillende dingen. Een kapotte telefoon heeft als eigenschap dat die het niet doet. Zeker een rede om hem te repareren!
De strepen zijn een vervelende eigenschap, maar nog geen defect. Ze ontstaan na een aantal keer swipen en verdwijnen na een tijdje ook weer. Verder zie je gewoon het beeld. Helemaal defect is het dus niet. Mogelijk is het met een software update te verhelpen.
Als je auto een minuutlang maar 80 kan rijden is ie ook niet defect?
Verkeerde vergelijking. Bij je auto is gespecificeerd hoeveel vermogen de motor levert en welke topsnelheid. Afwijkingen daarvan zijn defecten.
Sony heeft van het lcd scherm enkel gespecificeerd hoeveel pixels en de gemiddelde grootte van de lichtsterkte, maar niet de verdeling van de lichtsterkte. Dus geen defect.
Ondanks de strepen doet het scherm het gewoon. Je kan nog steeds alles zien! Een auto die inhoudt voldoet gewoon niet aan de specificatie en kan een gevaar op de weg vormen. Daar is de bruikbaarheid duidelijk een stuk minder. Als je een vergelijking met een auto wil maken, neem dan zoiets als een airco die af en toe minder koelt. Daar rij je ook niet onmiddellijk mee naar de garage, zeker niet als hij het wel blijft doen als je een tijdje van de temperatuurknop afblijft.

De strepen in het scherm hebben een duidelijke oorzaak (veel swipen). Het is een zeer regelmatig patroon en is ook goed te reproduceren. Na een tijdje rust verdwijnen de strepen weer. Er is dus een zelf reparerend effect waar wellicht ook een oplossing voor het probleem in verscholen ligt. Die oplossing kan software matig zijn (zelfs als het probleem hardwarematig is). Zolang die mogelijkheid bestaat moet je Sony de kans geven om langs die weg naar een oplossing te zoeken.
Als er geen oplossing is, dan is het de vraag hoe storend de strepen zijn. Tijdens het afspelen van video of spelen van games is het probleem (afgaand op de meldingen) afwezig cq minder. Of het zo storend ervaren mag worden dat dit de gemiddelde gebruikersbeleving aantast dat Sony hier wat aan moet doen is maar de vraag.

Wie een xperia met strepen heeft gekocht, maar daar niet mee kan leven moet snel contact opnemen met de verkoper en de xperia retourneren.
Dat is in verhouding een veel groter probleem, dat zou vergelijkbaar zijn met minuten lang niet of slecht bereik of een donker/uitvallend scherm. Die strepen zijn niet netjes, maar het weerhoudt je niet van normaal gebruik van de telefoon.

Toen mijn Xperia z1c bij standaard tegen 40% accu uitviel kreeg ik een nieuwe z3c opgestuurd, goede service bij een probleem die de telefoon ook echt onbruikbaar maakte.

Sporadisch vage streepjes? Niet leuk, maar een terugroepactie? Vind ik te ver gaan.
Het is gewoon een ontwerpfout. Ik heb zelf een andere telefoon, maar ik schat in dat ik me aan die strepen ontzettend zou storen. Misschien jij niet, maar zoiets is dan persoonlijk.
Zo gaan ze ook om met de tonvorming in de camera van de xz1c. Sommige foto's zijn eigenlijk onbruikbaar. Er zou een update komrn maar ik heb het probleem nog steeds. Is ook een gevalletje "jammer dan".
Jij vergelijkt het met heel wat anders. Heb je een plaatje hiervan?

Maar goed. Het is een eigenschap van het display, maar dat betekent niet dat het correct is. Geen andere telefoon lijkt het te hebben, dus het ligt aan hun ontwerp/materiaal gebruik. Hadden ze het display maar anders moeten maken.
Doet me een beetje denken aan de overduidelijke scanlines die bij de PSP-3000 zichtbaar waren. Daar zit je dan met een duur apparaat met "eigenschappen" in plaats van "mankementen".

Zou je op basis van deze erkenning van Sony kunnen vragen om een vergoeding of tegemoetkoming aangezien een product niet naar behoren/verwachtingen functioneert (e.g. lijnen waren niet zichtbaar op productfoto's)?
Bij de PSP was het dan wel veel minder storend. De game ervaring werd er bij mij niet minder om. Ik had zelf een PSP-1000 en 3000. Die scanlines waren ook logisch.

Het is hier wel apart dat de lijnen na een tijdje verdwijnen tot je weer moet swipen.
Dat Sony claimt dat dit inherent is aan het LCD wat ze gebruiken komt er bij mij niet in.
Ik zie in ieder geval wel mensen op support forums waarbij het wel gerepareerd werd.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 18 juni 2018 17:10]

Als je het niet gezegd had, had ik nooit van de scanlines geweten. Zal misschien ook aan mijn leeftijd toen gelegen hebben. :9
Het viel ook alleen op als je ervaring had met beide psp's zoals ik. De originele had het niet, maar de 3000 wel, dus mij viel het wel op. Ik heb zo'n 3000 model later aangeschaft voor een prikkie omdat dat model tv-out had, waar mijn origineel dat niet had. Dus het boeide zowieso niet zoveel :)
Klopt, het voordeel van dat scherm was dan wel weer minder zichtbare ghosting dan de eerste.
Sony en service zijn 2 dingen die niet samen gaan. Ik betwijfel of ze hier iets aan gaan doen. Het is gewoon een ontwerpfout en naar mijn mening iets dat sony zal moeten repareren of het toestel terug nemen en vergoeden. Ik zou het in ieder geval niet accepteren als het mijn telefoon was.
Zou een screenprotector zin hebben hiertegen?
Ik heb een XZ1c met een glazen screenprotector en krijg het niet gereproduceerd. Zoals de Mythbusters zouden zeggen: Plausible
De XZs en XZ1 hebben ook strepen, maar dan diagonaal. Ik had mijn XZs opgestuurd ter reparatie, maar dit was inderdaad een eigenschap.

Hierover had ik toendertijd ook een topic gemaakt:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/52681851
Poeh, vorige maand nog een XZ1 Compact gekocht (€305) maar gelukkig geen strepen te zien.
"It's not a bug, it's a feature!"

Natuurlijk...
iPhone 5 had een soortgelijk probleem maar dat had effect op het geluid, er ontstand daar kraak.
"It's a feature"

Hoe kan het ook anders...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee