Brandweer mag in heel Nederland met drones vliegen bij incidenten

De Nederlandse brandweer heeft toestemming van de Inspectie Leefomgeving en Transport om in heel Nederland drones in te zetten bij incidenten, ook 's nachts. De brandweer test al langer het gebruik van drones.

Brandweer Nederland meldt vrijdag de landelijke beschikking met de ontheffingen ontvangen te hebben. "Luchtvaartwetgeving is zeer ingewikkeld. Het doet ons goed dat wij over het traject dat is doorlopen de complimenten van de Inspectie hebben gekregen", verklaart Diemer Kransen van de Brandweer Nederland.

De toestemming volgt op het project Drones Brandweer Nederland, waarbij de brandweer tot landelijke afspraken voor het vliegen met drones probeerde te komen. Onderdeel van die afspraken is dat de brandweer samen met de civiele luchtvaartautoriteiten een operationeel handboek opstelt en een opleiding voor personeel opzet.

De brandweer kon hiervoor putten uit ervaringen die de organisatie heeft opgedaan met pilots in de regio’s Midden- en West-Brabant en Twente. De dienst zet onder andere drones met warmtecamera's in om te lokaliseren waar de hittebronnen zijn. Daarnaast kunnen ze helpen bij het opsporen, monitoren en bestrijden van branden, het opsporen van chemische stoffen en het vinden van drenkelingen. Tegen het einde van het jaar wil de brandweer een landelijk dekkend netwerk van in te zetten drones hebben.

brandweer drone

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-06-2018 • 16:44

57

Submitter: rkeetje

Reacties (57)

57
53
43
5
1
8
Wijzig sortering
De ontwikkeling van drones en vooral de randapparatuur en sensoren gaat razendsnel, zo zijn er al lichte en handzame LIDAR scanners, warmtecamera's, stereoscopie en hoge resolutie camera's met, interne actieve stabilisatie en dynamische gas- & aardmagneetsensoren. Ik pleit al aantal jaar voor test actief om na een zandopspuiting met een fixed wing drone zoals de Thales Fulmar X een strand te scannen of er niet explodeerde explosieven daarmee gedetecteerd kunnen worden (De kleinste sensor is nu effectief tot 20/30 meter hoogte maximaal, maar gaat beduidend sneller dan de EOD met de handkar.

Maar ook vegetatie regelmatig scannen met foto en LIDAR technologie in kaart brengen om risico voor bos en heidebranden te bepalen (Preventie), evenals vochtgehalte in de bodem, in kaart brengen waterwinning. Ook kan je makkelijker drugsafval dump detecteren. Ook kunnen drones ingezet worden voor Remote Sensing drops (Kleine sensoren die over een groot gebied worden verspreid en/of gedropt) The 101 Sensor Airbone ;)

Wat ook wel een gave ontwikkeling is dat meerdere fixed wing drones je gecoördineerd zoekpatronen kan vliegen vanuit 1 basisstation, bijvoorbeeld voor drenkeling zoektocht of kiterunners (Kitesurfers die pakketten met drugs oppikken voor de kust gedropt door schepen voordat ze de haven ingaan, geen AIS, groot actief bereik en totaal geen toezicht) in de gaten houden. Een ander toepassing is in kaart brengen van personen die voor de trein zijn gesprongen, mits de bovenleiding geen gevaar vormt kan men zo sneller lichaamsdelen terugvinden.

Ik ben persoonlijk van mening dat er voor de brandweer een serieuze uitgebreide taak is weggelegd voor de inzet van drones, zowel vliegend, rijdend als varend (En duiken) variërend van detecteren van brandhaard, gas/rook metingen, SAR in bossen/heide etc. tot en met oppervlakte reddingsteams uitrusten met een quick deploy ROV om bij een waterongeval in ieder geval een start te kunnen maken met zoeken aangezien de aan rij tijden van de duikteams door de kaalslag bij de brandweer soms tot op het belachelijke zijn toegenomen. En een actievere samenwerking met de diverse reddingsbrigade's (ook vrijwilligers) zou hierin kunnen helpen door het tekort aan vrijwilligers en soms ook beroeps bij de brandweer.

De Thales Fulmar - https://www.thalesgroup.com/en/fulmar-x
Phoenix LIDAR - https://www.phoenixlidar.com/
Drone Sensoren - http://www.gemsys.ca/uavs-pathway-to-the-future/
Multispectrum Camera's - https://www.questuav.com/drones/drone-sensors/

Edit: Links

[Reactie gewijzigd door Silverdutchman op 23 juli 2024 21:38]

Handig bij situaties waar de brandweer niet 1,2,3 bij kan komen en dan beslissingen te nemen aan de hand van beelden of foto's....rampen overzicht...bijv. snelweg niet te bereiken door filevorming, hinder door rookwolken, welke invalswegen zijn bereikbaar, wijkoverzicht, zoektocht naar mens en dier, welke wegen af te sluiten, watertoevoer etc, zie deze clip (ZOEKTOCHT NAAR MIJN HONDEN IN PARK in 4K): https://youtu.be/2K17E1CYPMs

[Reactie gewijzigd door mart42 op 23 juli 2024 21:38]

Wat een eindbaas, honden laten zichzelf uit en meneer houdt het vanaf de bank in de gaten met z'n drone. :9
Voorbeeld situatie vanuit een commando truck met meerdere drones groot gebied dekken je ziet in dat voorbeeld filmpje mijn honden, wegen en wijken zonder dure helicopters en eventueel hulp krachten aanwijzingen geven aan de hand van overzicht/situatie beelden realtime...daardoor snelle reacties mogelijkheden ook in de nacht met nachtzicht apparatuur...
Ik denk dat je dit steeds meer zult gaan zien ogen in de lucht is van essentieel belang om een goed overal plaatje op te bouwen hoe je je personeel en materieel het beste kan inzetten zonder gelijk naar dure helikopter inzet te hoeven grijpen. Maar dan meer bij bos, heide en duinbranden. Nu dit er door is denk ik dat inspectie van dijken enzo ook steeds vaker met een drone zal gaan gebeuren. Ik denk een goede ontwikkeling.
Anoniem: 310408 @bartwindt8 juni 2018 17:02
Niet voor dijken, daar moet je als inspecteur echt op stampen en zien waar er water doorheen kruipt. Bij heide of bosbranden is het nut ook beperkt want daar weet je vrijwel altijd meteen waar het brand door de enorme rook ontwikkeling.

Bij chemische bedrijven is het echter enorm belangrijk. Daar mag je als brandweerman niet heen als je geen goed idee hebt van de gevaren en vaak moet je enorme afstand houden. Als je achter een drone aan kan lopen kan je veel eerder veel dichterbij komen zonder verhoogd gevaar.
Nee hoor, water wat door een dijk heen loopt (een zogenaamde wel) heeft een andere temperatuur dan de rivier. Dus met een hittecamera zou je dit moeten kunnen detecteren. Waterschap WDOD heeft er al tests mee gedaan. Waternet gebruikt drones om monsters te nemen van oppervlaktewater.

Overigens is het inzetten van drones geen vervanging van fysieke controle, ook in regen en wind moet je kunnen inspecteren.

[Reactie gewijzigd door The_Anarchist op 23 juli 2024 21:38]

Een dijk schouwen is best intensief werk. Een lekkage is vrij gemakkelijk op te sporen. Dat zie je al aan de vegetatie, Warmtebeelden zijn alleen onder gunstige omstandigheden te gebruiken. Lekkage treed alleen op bij dijken waar water aan één kant hoog staat. De meeste dijken zijn preventief en dan staat het water aan beide kanten laag. Er kan dan geen lekkage optreden.
Een dijk schouwen doe je nog altijd door heel goed te kijken naar kuilen, scheuren ed. Bij zeedijken moet ook de ligging van de basaltblokken goed bekeken worden. Afwijkingen in de vegetatie kunnen aanwijzingen zijn voor problemen. Bij een snelle schouw let je vooral op de vegetatie, bij een uitgebreide schouw loop je een dijk een aantal keer langs en inspecteer je elke verdachte plek.
Wanneer er dijkbewaking is ingesteld zou een drone handig kunnen zijn. Dan zijn de weersomstandigheden echter van dien aard dat het vliegen met drones vrijwel uitgesloten is.
als je 20km dijk hebt en moet snel weten of er ergens een bres is omdat het waterniveau te snel zakt, dan ga je niet een halve dag in de grond stampen, maar vlieg je op een kwartier er helemaal langs.
Anoniem: 1076325 @dasiro8 juni 2018 17:15
Vlootje drones oplaten en slechts op de risicogebieden een menselijke expert afsturen, dat is denk ik inderdaad het soort mogelijkheden waar je aan moet denken.
Dat is goed nieuws. Drenkelingen vanuit de lucht zoeken met warmtecamera's lijkt me echt een stuk effectiever dan vanaf de wal proberen uit te vogelen of dat zwarte vlekje een drijvende emmer of je vermiste persoon is.
Anoniem: 1076325 @kvdveer8 juni 2018 17:13
Weet iemand trouwens hoe dat nu gebeurt? Als in, wat kost een warmtecamera etc? Stel dat je nu voor 1 miljoen een 200 camera's onder 1 heli hangt met telelenzen, groothoeklenzen, de hele mikmak en met een of ander geautomatiseerd script alle videobeelden analyseert - moet ik in die hoek denken?
Commerciële warmtecamera's (o.a. FLIR) zijn te koop vanaf een paar honderd euro.

Op dit moment worden zoekacties e.d. vaak bijgestaan door politiehelikopters, die ook uitgerust zijn met infraroodcamera's. Maar die zijn niet altijd beschikbaar en hebben natuurlijk ook zo hun aanvliegtijd. Daarnaast lijkt me dat je met een drone wat makkelijker door een raam van een brandende woning naar binnen kunt kijken dan met een fullsize helikopter.
DJI bijv heeft ook professionele drones. Een Matrice 2xx kan je bijvoorbeeld met 2 camera's uitrusten: een flir en een 30x zoom camera. Gecombineerd met een dubbele batterij kan je 30-40 min airtime verwachten.

Maar je kan dan bijv ook een vluchtpatroon inplannen en de drone automatische laten vliegen terwijl een operator de camerabeelden analyseert.

Je praat dan wel over een drone van >15k, maar dat is nog altijd vele malen goedkoper dan de inzet van een heli. Dat laatste kost waarschijnlijk al zo'n €1000-1500 per uur.
Inzet v medische helicopter koste me in 2010 al 12 euro per seconde vliegtijd dus denk dat je aan de lage kant zit.
Ik denk dat je kleiner moet denken. Voor drenkelingen moet je grote oppervlaktes bestrijken, dat gebeurt nu al met helicopters met warmtebeeld camera en soms met vliegtuigen. Drones zijn juist ideaal om bij gebouw- en natuurbranden in te zetten, veel kleinschaliger, goedkoper en wendbaarder.
Ook op open water lijkt het me best een aardige oplossing, alleen kan zo'n drone niet zo snel helpen maar is natuurlijk wel lekker goedkoop
Hulp bieden aan een drenkeling kan met een echte full-size helikopter doorgaans ook maar beperkt tenzij die een lier en reddingsvesten/vlotten bij zich heeft en daarvan hebben we er niet veel in dit land.
Dan zijn drones qua locatiebepaling toch effectiever en zeker goedkoper.
Op groot open water is een helikopter inderdaad nuttiger. Ik had echter een ander soort drenkeling in gedachten. Een paar jaar geleden was er bij mij in de wijk 's nachts een zoektocht naar een vermist persoon. Een team van een paar brandweerlui klom door achtertuintjes en rietkragen, met een warmtebeeldcamera om zo de drenkeling te vinden. Ze waren daar meerdere uren mee bezig. Een warmtebeeldcamera aan een helikopter op 100m hoogte zou daar niet heel erg helpen, vanwege het aantal warmtebronnen in een woonwijk, en het aantal bomen boven het water. Een drone met een warmtebeeld zou alle sloten in een kwartiertje doorzocht kunnen hebben, zonder overal tuinhekjes te hoeven slopen.

De drone inzetten voor het zoeken naar hot-spots bij bijvoorbeeld veen- of bosbranden is inderdaad ook fantastisch.
Het zou juist top zijn als drones tzt heli's in sommige situaties kunnen vervangen. De inzet van een heli is ontzettend kostbaar. Daarnaast duurt het soms ook even voor hij er is. Daarnaast kan de endurance van een heli een beperkende factor zijn. Je tankt niet even bij.

Een drone is veeeeeeel goedkoper, zowel in aanschaf als gebruik. Ieder groot korps zou een drone mee kunnen hebben. Accu leeg? Even landen, wisselen en hop weer de lucht in..... Daarnaast kan je tijdens het bestrijden van de brand de drone even neerzetten. Niet altijd een noodzaak hem continue te laten vliegen in tegenstelling tot een heli.

Ik snap dat een drone niet altijd een heli kan vervangen. Het is sowieso een zeer goede aanvulling.

Blij dat de brandweer toestemming heeft.....

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 23 juli 2024 21:38]

Maar drones zijn een STUK goedkoper in gebruik dan een helicopter of vliegtuig, en uiteindelijk kunnen ze hetzelfde gebied bestrijken..
En ze maken een stuk minder lawaai, al blijft het een geluid dat je evengoed wel opmerkt maar dat is misschien ook wel goed, dan weet je het als je bekeken wordt.
Hmm, ben benieuwd of ze dat in deze regio ook gaan doen, was destijds wel sprake van

Eens kijken of ik me ergens kan aanmelden :P

Die drones hebben écht wel een toegevoegde waarde, ze worden ook niet bij elke inzet gebruikt maar alleen bij grote incidenten waar anders een politieheli voor komt
Wat dacht je van inspecties in gevaarlijk gebied waar je anders geen mens of helikopter zou sturen, bijvoorbeeld bij groot explosie gevaar of onvoorspelbare luchtkwaliteit. Scheelt wellicht dan toch weer 1 of meerdere levens als er iets mis gaat.
Ben benieuwd wat voor drones ze hiervoor gebruiken, zullen dit zelf ontworpen modellen zijn? Of gewoon een consumentendrone zoals de DJI Inspire?
Drone Brandweer-rood spuiten een je mag overal in nederland vliegen!! :p
Anoniem: 85014 10 juni 2018 12:27
Ik lees hier vaak dat één nadeel van drones t.o.v. heli de vliegtijd is. M.a.w. de batterij. Maar waarom bouwt men voor politie en brandweer niet gewoon een drone op benzine?

Desnoods ietsje groter dan?
Anoniem: 192765 8 juni 2018 16:51
Ik zie een handel in brandweer Drone skins ontstaan. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.