Toshiba voorziet dunne zakelijke 13,3"-laptop van ethernet- en vga-aansluiting

Toshiba komt met nieuwe 13,3"-laptops in zijn zakelijke Portégé-serie. De Z30-E-modellen wegen 1,2kg en zijn 18mm dun, maar hebben wel een ethernetpoort en een vga-aansluiting. De laptops zijn voorzien van Intel Kaby Lake-R-quadcores.

Toshiba heeft drie modellen van de Portégé Z30-E op zijn website gezet. Twee varianten hebben de Intel Core i5-8250U, 8GB ram en een 256GB-ssd. Er is een versie met een full-hd-scherm en een variant met een hd-scherm. Daarnaast is er een uitvoering met een Core i7-8550U, 16GB ram en eveneens een 256GB-ssd. Alle uitvoeringen zijn uit te breiden tot maximaal 32GB ddr4.

De 13,3"-schermen van de laptops zijn mat afgewerkt; welk paneeltype is toegepast, meldt Toshiba niet. Toshiba claimt een accuduur van achttien uur in de MobileMark 2014-benchmark. De fabrikant noemt de capaciteit van de accu niet op zijn website.

Consumentenlaptops in het 13,3"-segment worden steeds dunner en verliezen daardoor aansluitingen, zoals usb-a-poorten. Netwerkaansluitingen en vga-poorten zijn al jaren niet meer te vinden op dergelijke laptops. Toshiba verwerkt beide wel in zijn Portégé Z30-E. De vga-aansluiting wordt in veel zakelijke omgevingen nog gebruikt om projectors aan te sluiten.

De netwerkaansluiting op de laptop is een gigabitvariant en verder heeft de Portégé Z30-E drie usb-a-poorten op usb 3.0-snelheid en een fullsize-hdmi-aansluiting. In de laptop zit een Trusted Platform Module en optioneel is een Smartcard of een vingerafdruklezer in de touchpad toe te voegen. Toshiba brengt de laptops uit in het tweede kwartaal van dit jaar, adviesprijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

30-04-2018 • 10:38

102 Linkedin

Reacties (102)

102
100
66
5
0
19
Wijzig sortering
Mooi dat ze een VGA optie bieden, misschien dat ze laptop ook met MsDos en WordPerfect kunnen leveren.

De rest van de wereld gebruikt wel een HDMI naar VGA convertor als ze bij een dergelijk antiek bedrijf binnenwandelen.

*************************
Gezien de reacties is het duidelijk om meer informatie te geven.

Als ik een presentatie ergens moet geven dan wil ik graag vooraf weten waarop ik ga presenteren.
Als er alleen een VGA beamer beschikbaar is dan vraag ik altijd of er niet een mogelijkeheid is voor een HDMI beamer of een flink HDMI scherm.

Ook vraag ik hoe groot het scherm of de monitor is en wat de resolutie en aspect ratio is.

Als ik alleen maar VGA beschikbaar krijg, dan wil ik hier mijn presentatie op aanpassen (terugzetten naar 4:3 ipv 16:9), maar kan het soms ook nodig zijn om de font size te vergroten.

En ja, als er VGA is, dan neem ik zelf een verloop mee. Net zoals ik altijd een reserve HDMI kabel mee heb van 5 meter, omdat het niet de eerste keer is dat de kabel stoort of defect is. En ja, ik heb ook nog een Chromecast Ultra mee, zodat mijn videoloze presentaties gewoon draadloos gegeven kunnen worden.

Tot slot; ik kom eigenlijk nooit meer VGA tegen, ik kan mij 1 geval herinneren vorig jaar en dat was een noodgeval, omdat de hdmi kabel defect was en ik deze niet bij mij had.

[Reactie gewijzigd door 715289 op 30 april 2018 14:20]

Stel je het volgende voor:

Een bedrijf heeft een VGA beamer waar alle bekabeling netjes is weggewerkt en een VGA-aansluiting heeft aan de muur of vloer, moet dan dat bedrijf onnodige kosten maken om alles te vervangen (beamer + netjes wegwerken bekabeling) omdat bepaalde hipsters alleen HDMI/Displayport willen gebruiken?

Sterker nog, waarom zou je een nieuwe beamer aanschaffen als de oude nog prima werkt?
Met die instelling gaat zo'n bedrijf ook geen zaken met jou te doen, want het bedrijf "werkt toch prima"...
Even serieus, ga je een beamer vergelijken met business cruciale processen waar een "werkt toch prima" instelling uiteraard een no go is? Op een beamer vindt geen productie plaats, er wordt op gepresenteerd / vergaderd. Ik ben van mening dat je niet alle bekabeling en apparatuur gaat vervangen omdat men zo nodig naar een HDMI/Display Port moet. Wanneer de beamer de geest geeft dan is het een ander verhaal, echter tot die tijd zie ik echt niet in waarom ik een beamer zou vervangen inclusief alle bekabeling die je (weer) opnieuw moet aanleggen. De kosten wegen in mijn optiek niet op tegen de baten. Ga je er beter van werken? Nee. Ga je beter presenteren? Nee. Als je bij een klant komt en je moet een belangrijk presentatie geven zorg je van te voren dat je gewoon alle benodigde aansluitingen/verloopstukjes bij de hand hebt. Zo ben je ten eerste niet afhankelijk van derden en ten tweede is het een positief signaal naar je klant omdat je goed voorbereid bent wat misschien net dat extra zetje geeft om voor jou te kiezen ipv een ander.

Ik snap het echt niet, aan de ene kant willen we allemaal een duurzame wereld maar aan de andere kant willen we wel dat bedrijven eventjes zomaar alle apparatuur gaan vervangen zodat iedereen hun hippe MacBooks etc zonder verloopjes de beamer kunnen aansluiten.
Zoals vaker in de zakelijke wereld gaan dit soort ontwikkelingen veel minder snel dan in de consumentenwereld. Alhoewel je langzaamaan steeds meer HDMI als aansluitmogelijkheid ziet vind je nog erg vaak VGA. Jouw antwoord is leuk en principieel ben ik het met je eens, je hebt er alleen niks aan als je een klant bedient en een presentatie wil geven over de voortgang van z'n opdracht a 100.000 euro en je moet melden dat het niet lukt omdat er iets niet goed gaat met je verloopje. Of omdat je je verloopje bent vergeten/ergens anders hebt laten liggen. Vul maar in.

[Reactie gewijzigd door JT op 30 april 2018 10:52]

Eens dat je nog een hoop vga ziet bij bedrijven, maar het is wel een aflopende zaak en een verloopje meenemen vind ik zelf een kleine moeite.

Aan de andere kant, deze laptop heeft ook HDMI en hoe meer aansluitingen hoe beter.

Persoonlijk zou ik op een zakelijke laptop liever een USB-c aansluiting met power, Tb en dp hebben dan een vga aansluiting. Komt vaker van pas, bijv voor een dock.
Maak je geen zorgen, daar ga je vanzelf anders over denken als je een paar keer een presentatie geeft en niet het juiste verloopstuk bij je hebt. Klant haalt zijn hele kantoor overhoop om een verloopkabel te zoeken, allemaal besteding van tijd aan dingen waar je niet wilt dat de tijd aan besteed wordt.

Mij overkomt het niet, maar je wilt niet weten hoeveel mensen met Apple-laptops (niet veel meer dan USB-C) er hier op kantoor op bezoek komen zonder hun koffer met accessoires. En dan hebben ze hier nog de keus tussen VGA en HDMI.
Koffer met accesoires? https://www.startech.com/...dvi-hdmi-mDP~CDPVGDVHDMDP plus Mini-DP naar DP en je bent klaar. Tuurlijk, kost je gelijk zo'n 120 euro, maar dan heb je maar één verlengstuk nodig en ben je vrijwel altijd voorbereid (vrijwel altijd want "ja sorry onze beamer doet alleen rooksignalen!!1).
Ik bereid mijn presentaties altijd goed voor ;) verloop zit standaard in mn tas en dat check ik voor ik van huis ga ook altijd even.

Kan tegenwoordig meestal gewoon HDMI gebruiken. Clickshare via USB zie je ook steeds meer. Het vga verloopje komt daarnaast ook nog regelmatig van pas, maar niet zo vaak dat ik liever vga dan USB-c zou hebben.
Wij hebben tegenwoordig clickshare. Dat gaat via USB. Dat werkt ook prima.

https://www.barco.com/nl/clickshare
Clickshare of te wel WePresent is echt niet aan te raden in mijn optiek. Op kantoor hebben wij ook voor ruim een jaar beide oplossingen gehad. DRAMA. De tijd die je kwijt bent (medewerkers en externen) voordat je een presentatie kan houden is het echt niet waard. Handleidingen etc. kun je maken maar wordt niet gelezen. Dongels / USB sticks raken verloren. Nu weer terug bij de vertrouwde maar betrouwbare bekabelde oplossing (VGA, HDMI en DP).
Verloopje altijd mee, is geen probleem. Adapter heb je ook mee toch? Anders kan de accu ook leeg zijn. Kwestie van voorbereiden heet dat.
Ik ben het helemaal met @JT eens. Mijn laptop heeft enkel HDMI, maar het komt nog heel vaak voor dat er op kantoren enkel VGA projectors zijn.

Ik moet dan ook presentaties geven over projecten die miljoenen kunnen kosten en dan is het best vervelend als HDMI niet goed werkt.

Ik heb een Display-Port naar VGA adapter bij mij (werkt op laptop) en die gebruik ik dan altijd. Maar ben behoorlijk panisch om die adapter bij mij te hebben. Ik heb er inmiddels ook al heel wat gekocht bij een Media Markt als ik die van mij weer eens kwijt was.
Ik heb een Display-Port naar VGA adapter bij mij (werkt op laptop) en die gebruik ik dan altijd. Maar ben behoorlijk panisch om die adapter bij mij te hebben.
Het erge is ook dat de ene adapter niet de andere is. Sommige combinaties van adapters en ontvangende apparaten (projectors, TV's, etc.) werken gewoon niet lekker. Dat komt mogelijk door de omzetting van digitaal naar analoog naar digitaal, waarbij hoe analoog gepraat wordt niet altijd goed gaat. Interne VGA is naar mijn ervaring altijd stabieler dan een adapter gebruiken.

Digitaal naar digitaal (ook (mini-)DP -> HDMI) gaat over het algemeen wel goed.
Voor de belangrijke presentaties kan je natuurlijk ook zelf nog een beamer als backup meenemen, voor 1000ex heb je een prima beamer.
Wat een luxe dan dat in deze Toshiba het verloopje zit ingebouwd. Nog handiger.
Neemt alleen maar onnodige ruimte in :)

Ik snap jullie punt heel goed, maar als je een presentatie die zo belangrijk is kan voorbereiden dan kan het zorgen voor een verloopje niet een probleem zijn. Er komen steeds meer platte dunnen laptops waar de VGA poort gewoon niet direct in zit, dan dat is geen enkel probleem. Je gebruikt die poort heel erg weinig.

VGA blijft nodig, maar ingebouwd niet. Nu ben ik mijn verloopje nog nooit kwijt geraakt dus heb de druk nog niet gevoeld :)
Waar had je die ruimte dan aan willen spenderen? Ik zou zelfs zeggen: Het past, dus doen! Zouden meer fabrikanten moeten doen...

-JIJ- gebruikt die poort heel erg weinig. Je bent niet alleen op de wereld ;)
Ga eens een willekeurige projector opzoeken en je zult erachter komen dat VGA nog steeds koning is. Dat is ook de reden dat ze op Thinkpads altijd een VGA poort doen.
Ik kan met niet voorstellen dat een beetje projector ook niet gewoon een digitale ingang heeft...
Een beetje projector die je tegenwoordig koopt heeft inderdaad een digitale ingang.

Tekenend voor de wereld van tegenwoordig, met name de consumenten wereld, is het goedkeurend verspillen van nog goed werkende apparatuur omwille de nieuwste features mogelijk te maken. Als ik een bedrijf heb met tientallen projectors in de kantoren dan ga ik die echt niet tegelijk omwisselen maar pas vervangen door nieuwe exemplaren (met een digitale ingang..) als ze echt aan vervanging (lees "stuk") toe zijn.
edit: ik heb bij nader inzien niks toe te voegen

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 30 april 2018 12:00]

Een woord "Clickshare" werkt perfect en wordt bij ons gewoon overal ondersteund. Ja wij zijn groot, je moet gewoon meegaan met je tijd. Het hangt er gewoon af hoe de instelling binnen het bedrijf is.
Clickshare werkt -binnen- een bedrijf prima. Maar de security(on)mogelijkheden danwel IT-afdeling van klanten wil er nog wel eens tegen protesteren om een onbekende .exe te draaien om de bijbehorende drivers te installeren :+.
voor clickshare moet je niets installeren, en al helaas geen drivers.. Je start de software op, simpel..
Juist ja, je start software op - you got my point 8)7.

Je moet dus een .exe uitvoeren. En hoe ga jij zeker weten dat dat geen trojan is (bewust of onbewust)? Ik ken genoeg bedrijven waar je absoluut niet zomaar een willekeurige executable kan draaien. Wij gebruiken wel clickshare, maar genoeg klanten van ons die op bezoek komen en iets willen presenteren kunnen dit domweg niet via het clickshare systeem doen omdat hun IT policy het niet toestaat. Een aantal kunnen danwel mogen de USB-poorten van hun laptop niet eens gebruiken. Een thumbdrive of zo is dan ook uit den boze.

Het werkt verder stabieler / beter dan ik zelf had gedacht, met uitzondering dus van bovenstaande situatie.
zucht

Je moet GEEN drivers installeren, je moet een EXE opstarten en het werk, dat is een major verschil, je kan je hamerkop wel achterwege laten.

Ik ken geen enkel bedrijf waar er nog een policy is dat enkel goedgekeurde exe's opgestart worden, een bedrijf die dat doet met medewerkers werkt verstikkend naar die medewerker toe. We kennen blijkbaar andere types bedrijven..

Trojans worden nog steeds door een AV tool op de laptop gedetecteerd, niet door een policy.
.EXE bestanden uitvoeren is tegenwoordig verboden buiten de voorgeinstalleerde programma's bij de meeste bedrijven.
je kan ook je usb poorten niet gebruiken tenzij er een vooraf goedgekeurd apparaat op wordt aangesloten.
(zelfs mijn eigen muis/tobo worden niet geaccepteerd)
Denk eens aan elk bedrijf dat zich enigzins met kritische infrastructuur of producten daarvoor bezighoudt? Industrieautomatisering, transport en vervoersmiddelen, gezondheid, publieke veiligheid, defensie, en ga zo maar door....,
Ik ken geen enkel bedrijf waar er nog een policy is dat enkel goedgekeurde exe's opgestart worden, een bedrijf die dat doet met medewerkers werkt verstikkend naar die medewerker toe.
Dan werk je gelukkig niet met gevoelige (persoons)gegevens. Bijvoorbeeld je medische gegevens. Toen ik nog in de zorg werkte waren niet-goedgekeurde programma's en usb poorten standaard geblokkeerd.

Heb je iets nodig dan kun je via je leidinggevende een protocol volgen om gebruik te mogen maken van usb of een bepaald programma toegevoegd te krijgen. Je moet er wel een erg goede reden voor hebben.

Ik neem aan dat als je medische en bankgegevens gelekt worden je er niet blij van wordt als de reden is dat een goede beveiliging te verstikkend zou zijn voor de medewerkers.;)
Ik werk al jaren voor één van de grotere ICT dienstverleners en met +100 klanten die ik al bezocht heb denk iets te kunnen zeggen over de huidige stand van zaken. ik heb oa Ik 2 jaar als ICT'er in een groot ziekenhuis gedetacheerd gezeten, ik ga je de privacy en security risico's en rampen die ik daar gezien heb besparen...
Zeker wel, misschien geen driver in de pure vorm, maar wel een programma om clickshare te activeren op je laptop
Ik ken behoorlijk wat bedrijven, mijn eigen werkgever is er één van, die het opstarten van wat voor .exe dan ook in de policy verboden heeft. Nu sleep ik wel met mijn verloopje hoor, maar de bekabelde oplossing is - hoe archaïsch ook - voor mij toch de prettigste. Zeker bij 'grotere' presentaties.
Klopt, maar clickshare gebruik je als bedrijf dan intern hé de consultant is dan te gast die kan er dan gebruik van maken.
Clickshare wordt niet ondersteunt op Linux ..
Eens. Clickshare werkt mooi, en verassend betrouwbaar.
Maar ook eens met @DieterKoblenz , het is logisch om pas te vervangen als ze echt aan vervanging toe zijn.
Perfect....zo lang je maar een USB-A poort hebt. Dus nieuwe MacBook gebruikers vallen al weer buiten de boot. Een beetje Clickshare kost ook al snel evenveel als de projector zelf.

zoals @ocf81 al zei, VGA is nog steeds king want ook al heeft niet iedereen de poort op z'n laptop zitten. Iedereen heeft de benodigde dongle bij zich om uit wat voor 'n device ze maar hebben VGA te trekken.
Het probleem is dat niet overal 'een beetje projector' hangt ;) .
Vaak hangen ze bovendien aan het plafond bijvoorbeeld.. en om bij m'n klanten nou op de tafels te gaan staan om een kabeltje aan te sluiten... Als het even anders kan, dan graag ;)
Dat ligt eraan. Als ie fonkelnieuw is dan is de kans groot dat er ook wel een digitale optie is. Is ie 10 jaar oud, dan is die kans een stuk kleiner. Tot nu toe vaak tegengekomen dat VGA de grootst gemene deler is, en dat daarom VGA nog steeds onmisbaar is.
Kloot, wij hebben beide opties. Wat me echter opvalt is dat hdmi problemen geeft met scaling en centreren van het beeld waardoor de randen uit de fov van de projector vallen. Je beeldinstellingen induiken en de resolutie aanpassen werkt soms, maar zeer regelmatig ook niet... En dan zit je snel weer bij VGA, waarbij ik bovengenoemd probleem niet tegenkom.
Welk voordeel biedt dat? Dit betreft een zakelijke laptop. De meeste zakelijke beamers hebben een Full-HD resolutie die je met VGA heel prima kunt aansturen. Daarbij kan je dmv een dongle elke nieuwe aansluiting converteren naar VGA. Iets wat andersom niet altijd mogelijk is.

Daarbij hebben veel kantoorgebouwen de beamers en het kabelwerk netjes weggewerkt in de plafonds, muren en vloeren. Een dure grap om dat alles te laten vervangen zonder dat er een technisch voordeel is.
Een beetje projector? Sure. Maar loop eens bij een school binnen. Wil je je project daar verkopen, dan is de projector waarschijnlijk nog VGA.

De gemiddelde projector heeft inmiddels wel hdmi, maar je kunt er nog niet zo op rekenen. Het zal me verbazen als in 2025 er géén vga meer wordt geleverd.
Wil niet de brenger van het slechte nieuws zijn, maar de tijd dat we iedere Thinkpad met een vga poort uitrustten ligt al een tijdje achter ons.. :-) Wel bieden we voor iedere machine verloopjes en/of hubs aan.

De reden is oa dat alles dunner en lichter 'moet', waardoor oa een VGA poort zo lastig past ;-).
Hmm, Dat had ik even gemist. Dat was een jaar of 2 geleden nog niet zo.
T470. Geen VGA. HDMI en Thunderbolt. Ethernetpoort dan weer wel.
Eh net een T480 gekocht maar die heeft geen VGA....
Het is toch mooi dat deze optie er is? ' heb zelf nog een VGA monitor thuis voor m'n desktop. Daarvoor gebruik ik een VGA naar DVI connector (actief). Ik vind het moeilijk om van monitor te wisselen dus deze blijf nog wel even.

Als toevoeging, Er zit ook gewoon een HDMI poortje in de laptop. Poortjes van beide werelden lijkt me :)
Mooi dat ze een VGA optie bieden, misschien dat ze laptop ook met MsDos en WordPerfect kunnen leveren.

De rest van de wereld gebruikt wel een HDMI naar VGA convertor als ze bij een dergelijk antiek bedrijf binnenwandelen.
Alsjeblieft: https://www.centralpoint....-pa5272u-2prp-num-7513115

Beetje onzin reactie natuurlijk, het is per model verschillend of een converter wel of niet nodig is. ;)
Je denkt nu alleen vanuit je eigen positie.
Ooit op een schip gevaren? Of veel aan het reizen over de wereld?? Ik vindt dit soort aansluiting een must op een werk laptop.
Ik ben werkzaam op grote schepen en kan je verzekeren dat rond de 75% (denk zelfs eerder 90%) van alle schepen wereldwijd nog VGA gebruiken voor de beeldschermen op de brug/stuurhuis en in de controle kamer/machine kamer(en dat zijn er heel veel) Niet omdat ze zo oud zijn maar omdat het de betrouwbaarste aansluiting is die je kan gebruiken. En een VGA in Nederland is hetzelfde als die in Mexico of Jakarta bijvoorbeeld.
En nog een mooie, hoeveel HDMI kabels ben je al tegengekomen met een schroefaansluiting? Om de plug goed vast te zetten? Denk hierbij aan een trillend schip, fabriek, vliegtuig etc.
In de industrie is het nog steeds gemeengoed, gewoon omdat het goed en nagenoeg altijd werkt en overal verkrijgbaar is.

Offtopic: Zou zelfs graag nog een "oude" aansluiting terug zien op een laptop.. de RS232!
Vele motoren en systemen gebruiken deze nog om e.e.a. uit te lezen. Niet voor niks dat Panasonic deze aansluitingen nog steeds op hun Werklaptops plaatsen (thoughbook)

Al met al lijkt me dit een toffe laptop, erg benieuwd of er middels Msata een tweede disk bij kan!
Mee eens, ik deed vroeger nogal wat metingen in het veld en gebruikte de LPT poort voor het triggeren van de metingen. Lange tijd kon je die gewoon toevoegen met pcmcia, cardbus of exprescard maar zelfs thinkpads hebben die slots niet meer.
Het punt is dat het merendeel van de computergebruikers alleen de standaard simpele dingen doet en die poorten niet mist en dus alleen naar een leuk uiterlijk en een dunne kast kijkt.
Touchpads, ook zoiets, al eens in een rijdende auto op een bobbelende weg zo'n mega touchpad met wakkel klik systeem gebruikt, niet bruikbaar, lezen we mee lenovo ?
VGA wordt gewoon nog zeer veel gebruikt.
Ik juich het alleen maar toe als een laptop veel aansluitingen heeft.
Mijn Dell M4800 is daar een mooi voorbeeld van:
VGA
HDMI
DP
SATA
USB-3
USB-2
Vraag me toch af wanneer de overstap van VGA nou eens wordt voltooid.
Is toch wel erg outdated nu, niet?
Ik heb bijvoorbeeld gewerkt voor een bedrijf waar de beamers onder facillitair vielen ipv IT. Dat er praktisch niemand bij facillitair verstand van die dingen had kon de directie niks schelen.

Dus waar wij elke 4 jaar alle systemen vervingen bleven die beamers standaard hangen tot ze echt geen beeld meer gaven. Beamers van meer dan 6 jaar oud waren dan ook geen uitzondering en dan is vga op de laptop wel erg makkelijk. Zeker gezien de beamers meestal vervangen werden door een net zo oud exemplaar wat ergens in de opslag lag.

/edit: typo

[Reactie gewijzigd door mission op 30 april 2018 10:59]

Het gaat niet alleen om de projector. In veel vergaderzalen ligt vaak een sjiek doch lowtech systeem dat je de kabel direct op de grote tafel kan inprikken. Lowtech of niet, omdat het ambachtelijk aangelegd is, kost het een veelvoud van de projector. En dus moet het vaak vele jaren mee, langer dan de paar jaar die computerapparatuur meegaat.
Op zich is VGA wel erg outdated, echter zijn er in bedrijven nog heel veel beamers en tv schermen in vergader zalen die nog met VGA aangesloten worden. De overgang zie je nu wel gebeuren naar Displayport maar dit gaat erg langzaam.

Dus is op een zakelijke laptop het erg fijn als er ook VGA op zit om in de vergaderruimtes met oudere apparatuur en in de nieuwe met Displayport te kunnen werken. (dan dus wel een vereiste dat de laptop beide heeft, waar deze daarentegen juist weer hdmi heeft wat meer op consumenten gericht lijkt).
Ik denk dat VGA echt als een laatste backup connector geld, dus als er echt niets anders op zit, dus geen andere connector, dan blijft VGA als laatste optie.
Is zo. Nu werk ik in de zorg en daar gaat het allemaal niet zo rap. Voldoende oude beamers met alleen maar vga en niet iedereen heeft een verloopje bij de hand... Dus voor organisaties met nog oude beamers helemaal niet gek dat die erop zit!
Toshiba behoort niet tot de grootsten wat betreft laptops, dus moet men creatief zijn.
Met een VGA aansluiting bieden ze iets wat de rest niet aanbiedt op dergelijke laptops, wat Toshiba onderscheidt en dus een USP biedt voor specifieke doelgroepen.
Wat is er zo outdated aan iets dat vandaag de dag nog steeds perfect doet wat het moet doen?

Ik word zo moe van die wereldvreemde 'new generation'...
VGA is functioneel gezien niet outdated. Er is voor een gebruiker geen functioneel of kwalitatief verschil tussen VGA en HDMI. Daarom is er geen sprake van een "overstap", het is meer een passief uitsterfproces die pas eindigt wanneer apparaten die het hebben er uitgaan. Kan zeker nog 10 jaar of langer gaan duren.
Best handig voor servers waar je niet altijd op hoeft. Oude beeldscherm voor een tientje met VGA, klaar.
Maar dat heeft in principe niets met de VGA poort op een laptop te maken. Tegenwoordig zijn alle projectoren toch wel HDMI-compatibel? Ook vrijwel alle nieuwe monitoren ondersteunen HDMI of op zijn minst DVI-D.
Het gaat er niet om wat er in de winkel ligt, het gaat erom wat er in de meeste vergaderzalen aanwezig is. En dan gaat het om de projector, maar ook om welke kabel naar de grote tafel gelegd is. Een VGA-kabel is altijd aanwezig. Als DVI, HDMI, Displayport nodig is: Vaak wel, bedrijven blijven ook niet achter, maar het is niet zo universeel als VGA. Met VGA zit je zowat altijd goed als je moet presenteren.
Ik werk bij de Rabobank en daar zijn de meeste schermen die op die mounts hangen gewoon nog VGA aansluiting. Vaak heeft een bedrijf gewoon een enorme voorraad oude maar goed werkende schermen met VGA aansluiting, vervangen is dan beetje onnodig want werkt verder prima voor werk.
Hebben die scherm niet ook een HDMI aansluiting? Soms ligt er vanuit "onkunde/omdat het altijd zo was/De laptop een VGA uitgang hebben" er alleen VGA kabels.
Het zal mij niet verbazen dat er op zijn minst ook nog wel een DVI poort aanwezig is, maar die vind je al helemaal niet terug op laptops (oude gamelaptops daar gelaten).

En nu hoor ik je al denken "Maar daar past nou prima een HDMI verloopje op", maar er zijn volgens mij net zo goed verloopjes van USB(-C) naar VGA voor die incidentele gevallen.

Maar men wil denk ik vooral niet met verloopjes werken. Van digitaal naar analoog vraagt meestal ook nog eens met een extra stroomtoevoer (al dan niet via usb) wat het van bijvoorbeeld hdmi naar VGA nogal een bewerkelijke transitie maakt.
En nu hoor ik je al denken "Maar daar past nou prima een HDMI verloopje op", maar er zijn volgens mij net zo goed verloopjes van USB(-C) naar VGA voor die incidentele gevallen.
Niet vergelijkbaar. DVI <-> HDMI <-> DisplayPort zijn met passieve adapters naar elkaar om te zetten, buiten enkele bijzondere scenario's om. VGA heeft altijd een actieve adapter nodig, en dat kan voor problemen zorgen. Zie ook mijn andere reactie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2018 11:32]

Even miereneuken: DisplayPort kan alleen met een passieve adapter omgezet worden als de poort dat soort adapters specifiek ondersteunt. Het is geen onderdeel van de DisplayPort-specificatie en er is dus geen garantie dat een passieve adapter gebruikt kan worden.
DisplayPort kan alleen met een passieve adapter omgezet worden als de poort dat soort adapters specifiek ondersteunt. Het is geen onderdeel van de DisplayPort-specificatie en er is dus geen garantie dat een passieve adapter gebruikt kan worden.
Uit mijn post:
buiten enkele bijzondere scenario's om.
Volgens mij kan elke videokaart die enkel uitgerust is met DisplayPort dit sowieso voor minstens 1 poort. Noem het een de facto standaard.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2018 11:49]

Precies dat is wat het zo lastig maakt. Het werkt allemaal nog wel maar modern is het niet.
Vga kan dezelfde kwaliteit behalen tot op z'n minst full hd als hdmi. Wel moet je goede vga kables hebben (lees dik) om dit te bereiken. Terwijl voor hdmi je klaar bent met een kabel van de action. Vga is dan niet modern, maar kan nog steeds meekomen.w

Vga op laptop vind ik ook enigszins raar. Een losse dongle van hdmi naar vga zou voor noodgevallen ook mogelijk moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 30 april 2018 11:02]

Ik ben teruggekomen van de uitspraak dat elke hdmi kabel "voldoet".
Heb zeer veel problemen gehad met HDMI kabels van Logilink namelijk, het beeld is uiteraard gewoon prima, echter erg storingsgevoelig (uitvallende schermen bij het aan/uit zetten van het licht e.d.).
En dat is dan nog de Rabobank. Ik heb lang voor een zorginstelling gewerkt die altijd op het randje van de afgrond stond (slecht beleid en bezuinigingen van de regering gecombineerd) en daar waren alle aansluitingen nog VGA en DVI. Door alle inkrimpingen van het personeel kreeg iedereen in de loop van de tijd wel twee schermen. ;)
Best handig voor servers waar je niet altijd op hoeft. Oude beeldscherm voor een tientje met VGA, klaar.
Sure, maar in deze laptop?

Kan zijn dat ze hiermee de markt in de derde wereld willen bereiken, daar zie je natuurlijk nog veel oude beeldbuizen.
Klopt, maar anderzijds hoop ik ook dat steeds meer servers displayport gaan doen. Veel HP Gen 10's doen dit al (afhanelijk van front panel).
IPMI is heel erg handig doch IPMI vereist dat IPMI geconfigureerd is, je het IP-adres weet en je het login/wachtwoord weet. Om IPMI in te stellen is toch eerst VGA nodig.
Om IPMI in te stellen is toch eerst VGA nodig.
Of een seriële aansluiting (RS-232). Goedkoper dan VGA, en geen afhankelijkheid van analoge signalen. Een bonus is dat met een minimale investering (USB -> RS-232 adapter) je dan van een notebook een terminal kan maken, voor als er geen console aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2018 11:31]

mooi om te zien op een zakelijke laptop. Al is die locatie van de fingerprint scanner op de trackpad wel weer heel questionable. Gemiste kansen.
Ik heb zelf zo'n Acer Spin 5, en daar zit hij ook op het trackpad en hoewel ik zelf de trackpad niet een van de fijnsten vind heb ik helemaal geen last van die vingerafdrukscanner daar. De bovenste hoeken gebruik ik in de praktijk nooit.
Toch een gemiste kans om er geen Thunderbolt 3 of tenminste USB-C (type USB3.x) op te zetten. Een laptop koop je voor de komende x aantal jaar, waarbij je met tenminste één USB-C poort in ieder geval redelijk toekomstbestendig bent.
Een vreemde invalshoek is dat waarschijnlijk in de komende paar jaar VGA toekomstbestendiger is dan USB-C.
de oude generatie was eigenlijk gelijk:
https://www.centralpoint....63e-0pq04udu-num-7143883/

Alleen nieuw mb erin. Het zal van de prijs afhangen of ze wat verkopen.

USB C vergeten, slechte zaak.
Ik heb een xps 13 die die poorten niet heeft, een beeldschermpoort zou voor presentaties handig zijn geweest. Op de werkplek aan een docking met één usb C die alles doet.

[Reactie gewijzigd door pauldaytona op 30 april 2018 11:05]

Echt heerlijk zo'n multifunctional USB-C poort die kan laden, twee schermen, ethernet, enzovoorts. Dan nog een multifunctional USB-C hubje erbij voor presentaties. Beter dan die lompe port replicators op oudere business laptops.
Grappig dat er wordt vermeld dat er een TPM in zit. Dat is net als een autofabrikant die meldt dat er banden om de wielen heen zitten als je een auto koopt.
Geen diskettestation? Schandalig!
Die kom je niet zo vaak meer tegen in het wild. Maar als we het willen hebben over oude veelgebruikte technologie: RS232. Ik bewaar speciaal een oude laptop voor dat soort situaties. Je komt ik weet niet hoe vaak een netwerkswitch of ander apparaat tegen waar je RS232 nodig hebt om de boel in te stellen.
Is een RS232 naar USB adapter geen optie?
Ja die werken prima, ook op Windows 10. Laatst een dubbele besteld voor nautische navigatie met AIS, werkt als een trein.
Technisch wel, praktisch is het gewoon handiger om als je een serverruimte gaat bezoeken de tas met de oude laptop te pakken. Een USB-adapter heeft overigens op papier twee nadelen:
 • Werkt niet met de juiste spanningen. RS232 is 12V voor een 1 en -12V voor een 0. (Dat is waarom een PC-voeding een -12V heeft.) Een USB-adapter smokkelt daarmee en doet bijvoorbeeld 8V en -8V.
 • Werkt niet onder MS-DOS
In praktijk komen situaties waar dit een probleem is gelukkig zelden voor, dus zijn USB-adapters op zich prima bruikbaar en is het vooral de praktische overweging. Je zal echter zien dat er keer een situatie is waar je een echte seriële poort nodig hebt.
Inmiddels wel - soort van - maar er zijn voldoende écht oude stukken hardware die gewoon ronduit weigeren te praten met een verloopje.

Cisco is éindelijk om aan het gaan naar USB, maar heeft nog steeds RJ45->RS232 console kabels in elk serieus model.
Doe dan een paar extra USB poorten en lever zoiets erbij:
http://www.dell.com/en-ie...d/492-bbnu/pc-accessories
Ziet er niet uit zo...
Zou wel vet zijn als je deze laptop nog kan uitbreiden met EDO ram en een zifsocket waar je zo je nieuwe proc in kan duwen... krijg je er ook een floppy-drive bij? :)
Enkel 3.5" jammer genoeg. Ze moesten het per se zo dun maken dat er geen 5.25" in past.
Floppy drive kan inderdaad wel handig zijn voor monteurs van industriële machines.
Ik heb deze al vast gehad blijkbaar is er een school in NL die ze al heeft voor het personeel.

Het is een heel degelijk apparaatje, alles is er prima aan, niets meer niets minder. Het lage gewicht laat hem wel erg goedkoop aanvoelen.

Wat wel echt het vermelden waard is, is dat er een Toshiba Hi-Speed Port Replicator III aansluiting (dock connector) op zit, dat is echt wel een groot pluspunt en opvallent voor een laptop van dit formaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee