Problemen bij Belgische bank Argenta zijn na een week nog niet opgelost

De technische problemen bij de Belgische bank Argenta zijn na een week nog niet opgelost. Internetbankieren is nog steeds uitgeschakeld; de bank doet dat om ander betalingsverkeer voorrang te geven. De problemen ontstonden tijdens een migratie naar een nieuw bankplatform.

Klanten die naar argenta.be gaan komen nog altijd op de vervangende pagina sorryarg.be uit. De bank zette die pagina eerder deze week online en zei toen dat de problemen afgelopen woensdag opgelost hadden moeten zijn. Donderdag en vrijdagochtend heeft de bank nieuwe updates gegeven over de problemen via zijn faq-pagina. In de berichten maakt Argenta meer bekend over de toedracht.

Volgens Argenta liggen de problemen bij de redundante opslag van transacties. Die worden in twee datacentra opgeslagen en daarbij is er een permanente uitwisseling. Door de implementatie van het nieuwe bankplatform kost het uitwisselen van die transacties veel meer tijd dan normaal. Daardoor is de capaciteit van het systeem veel lager.

Om die reden zijn internetbankieren en mobiel bankieren afgesloten. Betalingsverkeer zoals automatische incasso's en pintransacties krijgen voorrang. Ook is het voor klanten mogelijk om via een kantoor een overschrijving te doen. Donderdag zei Argenta mobiel bankieren tijdelijk beschikbaar te maken tussen 17 uur en 21 uur. Internetbankieren werd nog niet opengesteld.

De bank heeft volgens HLN aan klanten gevraagd om voor een overschrijving gegevens te mailen, waaronder rekeningnummer, adresgegevens en handtekening. Critici wijzen erop dat het vragen om zulke gegevens per e-mail phishing in de hand kan werken. Bovendien is onbekend hoeveel medewerkers van de bank toegang hebben tot de mailbox, wat het risico op datalekken vergroot.

Argenta zegt afgelopen nacht met 120 it-experts gewerkt te hebben aan het vervangen van de infrastructuur. Sinds 5 uur 's ochtends zou de mobiele app van de bank weer werken. De bank denkt dat dit weekend alle functionaliteit weer voor klanten beschikbaar is.

Sinds 29 maart hebben Argenta-klanten niet of nauwelijks toegang tot internetbankieren en de app van de bank. Aanvankelijk kwam dat door gepland onderhoud.

Update, 10:07: Informatie aan de hand van bericht van vrijdagochtend toegevoegd.

Update, 13:30: Volgens de VRT doet na de app ook internetbankieren het weer.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-04-2018 • 09:36

163

Submitter: Vertor

Reacties (163)

163
153
82
18
2
51
Wijzig sortering
Volgens de lokale financiële krant De Tijd zijn er vele spelers betrokken bij het enorme project:

"Het nieuwe bankplatform is gebouwd door de beursgenoteerde speler Sopra. Argenta besteedt zijn IT-infrastructuurbeheer al sedert 2011 uit aan Cegeka. Sindsdien draaien de servers van de bank in de
datacenters van Cegeka in Hasselt en Geleen. Andere belangrijke leveranciers zijn Leleux, Oracle en
HP."

Ik denk wel dat er load testen zijn gebeurd maar dat de verwerkingstijd logaritmisch schaalt. Dan hadden ze nog de "pech" om tijdens de maandwisseling te migreren, anders hadden ze wss geen piek gezien en dan bang afgewacht tot dit weekend om het echt op te lossen.

In ieder geval is het een goede les van "hoe doe je het niet en wat kan je ervan opsteken". Als het een webwinkel was die faalde op Black Friday was het niet zo erg, maar een bank is een rots in de branding, de hele reputatie is met een paar dagen uitval helemaal aan diggelen.

Een pluim is wel dat de CEO telkens op TV durft komen, die zal er wel niet meer van kunnen slapen en zich mss terug trekken tijdens de zomer.
Ik denk dat ze die maandwisseling minder erg vonden in de planningsfase temeer daar de banken zowel op vrijdag als op maandag dicht waren en er dus 4 dagen van relatieve rust waren om mee te werken.

En een webwinkel die faald op Black Friday (zeker in de VS) kan eigenlijk grotere gevolgen hebben dan dit omdat voor winkels daar die dag als 1 van de belangrijkste in het jaar telt om goede cijfers neer te kunnen zetten. Van bank wissel je niet zomaar. Op een topdag, waarvoor je veel extra stock hebt ingeslagen, niets kunnen verkopen is pas rampzalig.
Wij hebben uiteraard geen exacte kijk op het aantal transacties maar met loonstortingen op de maandwisseling, betalingen van hypotheken en nutsbedrijven (elektriciteit, gas, telecommunicatie, ...) die ook op het einde van de maand afhouden kan ik me voorstellen dat er toch een piek is van transacties.

Blijkbaar waren er, volgens Argenta, ook vele raadplegingen op de app op dinsdagmorgen wat het allemaal nog erger maakte. Het zat hen echt niet mee.

Of ze al omvielen bij 10 transacties per seconde of 5000 transacties, dat zullen we wss niet te weten komen.
Ik kan ook alleen voor mezelf spreken maar mijn vaste betalingen in de trant van hypotheek, loon, nutsvoorzieningen, wegenbelasting, abonnementen etc. zijn redelijk over de maand verspreid. Niet dat alles in de laatste drie of vier dagen valt of zo.
Meeste loonstortingen zijn een paar dagen voor het einde van de maand (en die waren dus met paasweekend al verwerkt). Vervolg-transacties (betaling en incasso's van maandelijkse termijnen en betaling en incasso's van kwartaaltermijnen) zitten wel voor een groot deel in de dagen rond de maandwissel (vanuit de gedachte 'loon is net binnen, dus er is vast geld voor de termijnen op de rekening zelfs voor de 'eind van mijn geld een stuk maand over' mensen).

Dus wel een piek, en door lang paasweekeinde (geen bancaire verwerking op goede vrijdag en paasmaandag) + kwartaalwissel zelfs een steviger piek, maar aan de andere kant ook het ideale moment (want de verwerking in de backend systemen ligt 4 dagen stil, je hebt dus 4 dagen ipv 2 dagen (of 1 nacht) om de invoering tot een succesvol einde te brengen. (En die piek van april valt over het algemeen een stuk lager uit dan de piek van de kerstdagen net voor of na een weekend, en daar moeten de bancaire systemen ook op geschaald zijn)
Dat is mooi ruk, maar niet om het een of ander, dit test je toch? Ik bedoel, ik kan inkomen dat een aantal dingetjes misschien niet helemaal werken vanwege omstandigheden, maar dit lijkt een enorme miskleun.

En dan helemaal met zulke leveranciers, dat zijn toch ook niet de kleinsten.
"webwinkel was die faalde op Black Friday"... amazon heeft dus heel zijn amazon cloud met overcapaciteit gebouwd om de DIE PIEK aan te kunnen.

Vervolgens zijn ze dik geld gaan verdienen door de overcapaciteit op de rest van het jaar als amazon cloud te verkopen. Hoe fout kan je gedachtengang zijn.

Goede communicatie is zo zo belangrijk:

Als een bank geld problemen heeft, dan doet de pinapparaat het ook ineens niet meer. Er worden dan ook wat maatregelen genomen om te voorkomen dat al het cash ineens wegvloeit.
Als het een webwinkel was die faalde op Black Friday was het niet zo erg
Kwa reputatie misschien niet zoooo heel erg... Maar jij wilt niet weten wat grote webwinkels investeren om te verzekeren dat ze online zijn op Black Friday en Cyber Monday. Die hun reputatie gaat ook meteen de dieperik in als ze op een dag als Black Friday niet bereikbaar zijn, om nog niet te spreken over de gigantische omzet die dat weekend gegenereerd wordt (voor sommige spelers is dat echt een kwestie van het jaar te 'maken' of boze aandeelhouders tegen je te krijgen)
https://www.cegeka.com/be...jn-grootste-klant-argenta

Oud artikel maar als je terug zoekt draait de infra van Argenta al jaren in de datacenters van cegeka in België en Nederland.

Het probleem is vooral de communicatie en prioriteiten die Argenta legt, de grap gisteren mail je overschrijvingen naar info@argenta.be en de online banking & app uit zetten toont aan dat deze bank niet klaar is voor de 21e eeuw.

Ik had collega's die daar klant zijn en dingen wouden doen maar die kunnen niet even van Brussel naar hun kantoor, want Argenta sluit alles af behalve het kantoren net. Vandaag de dag zou je toch verwachten dat je je online kanaal al prioritair beschouwd, als dat online is kunnen de mensen in de kantoren ook de klanten helpen via de online omgeving.

En vooral de grootste ramp is vorige week voor de interventie is er amper tot niet gecommuniceerd naar de klanten toe zelfs niet van de grotendeels onbeschikbaarheid voor het weekend.

Maar soit zoals bij alle it problemen, het kan gebeuren, zure appel en ze moeten er door nu hé.
Argenta is een bank die het toch meer van het kantoren-netwerk moet hebben. Ze hebben een hoop klanten die net voor de persoonlijke service in een kantoor komen... Nu, als bank kan je niet anders dan online diensten aan te bieden, toch is het fijn dat ze de persoonlijke service voorop stellen.
Anoniem: 84766 @Tomsworld6 april 2018 11:05
Het is gewoon diep triest als je bedenkt dat Netflix in 2016 al 500 miljard events per dag kon verwerken. En 8 miljoen events en 24GB per seconde!

Tuurlijk is data integriteit waarschijnlijk niet zo belangrijk in deze stroom voor Netflix, maar de hoeveelheid die Argenta per dag moet verwerken is natuurlijk helemaal niets voor een modern systeem.
Netflix is een startup. Die kunnen dus een infra vanaf scratch opbouwen. Een bank heeft allerlei legacy systemen die allemaal omgezet moeten worden bij de intrede van een nieuw platform. Dat maakt de migratie lastig. Daarnaast heeft een bank te maken met allerlei tussenrekeningen om de af en bijschrijvingen gecontroleerd uit te voeren. Ik kan me herinneren in de tijd van Fortis dat het mainframe de gehele nacht bezig was om alle transacties te verwerken voor de klant maar ook voor de toezichthouders (liquiditeit en solvabiliteit van de bank.
Een vergelijking met een streaming dienst is dan ook niet terecht.
Netflix is GEEN startup. Het bestaat sinds 1997 (toen kreeg je een dvd via de post) en streamt sinds 2007.
Evengoed is er geen vergelijk mogelijk, het zijn 2 compleet verschillende domeinen.

Als er uit een Netflix film EEN frame mist is er geen man overboord omdat er minimaal 1 full frame per x seconden wordt gestuurd soms zie wat na ijlen of blokjes beeld....

Bij een BANK MOET ELKE transactie kloppen, je mag er niet een een beetje doen, elke boeking MOET een contra boeking hebben etc. etc. naast alle controles op rekening nummers, adressen etc. etc.
En de onderhanden transactie zal bij falen van een site atomic WEL of NIET bestaan op de andere site.
Afhankelijk van hoe de afmelding naar de klant is geweest. Dus asynchroon synchroniseren is waardeloos in een dergelijke omgeving.
Dit suggereert een beetje dat software voor banken heel veel extra moeite moeten doen om data-integriteit te garanderen, maar het is eerder omgekeerd: Frames droppen als er een keuze gemaakt moet worden tussen continuïteit en data-integriteit (als je frame-voor-frame afspelen zo wil noemen) is een bewuste keuze van Netflix, omdat de continuïteit van de videostream (en geluid etc) eindeloos veel belangrijker is qua beleving.

Anderzijds weet een bank precies wat er van haar verlangd wordt en lang vantevoren. Het aantal transacties verdubbelt niet op korte termijn of zo. Ze hebben jaren de tijd om zo'n overstap voor te bereiden. Er zijn honderden banken dus het is echt geen unicum dat een bank van platform wisselt. Argenta kan vooraf gewoon testen met test loads om er achter te komen of ze een veilige marge heeft op piek-momenten. Ja, het zal meer voeten in de aarde hebben dan bij Netflix maar dat is geen best excuus.
En waar gaat Argenta die load testen doen... even bij de PC winkel om de hoek een servertje van 500 euro aankopen zeker 8)7 Uiteindelijk kost hun infrastructuur miljoenen euro's en is deze vrij complex, dus dat heb je niet zomaar extra ter beschikking om wat load testen te doen.
Alsof Argenta alleen een paar eigen IT-ers heeft die alles regelen met PC-winkel-om-de-hoek materiaal. 8)7

Load testen zijn verplichte kost bij zo'n groot project. Je zou verwachten dat Argenta die laat doen door dezelfde bedrijven (Zegeka / Leleux, Oracle en HP) die voor haar de rest van de infrastructuur regelen, eventueel een onafhankelijke partij die hierin gespecialiseerd is, aangezien het een overgang is:

quote van @algalid hierboven
Volgens de lokale financiële krant De Tijd zijn er vele spelers betrokken bij het enorme project:

"Het nieuwe bankplatform is gebouwd door de beursgenoteerde speler Sopra. Argenta besteedt zijn IT-infrastructuurbeheer al sedert 2011 uit aan Cegeka. Sindsdien draaien de servers van de bank in de datacenters van Cegeka in Hasselt en Geleen. Andere belangrijke leveranciers zijn Leleux, Oracle en HP."
Load testen verplicht? Door wie of wat??

Wij werken nauw samen met verschillende Belgische en Nederlandse banken en verzekeraars, en kan je vertellen dat de meerderheid gewoon helemaal geen non-functional tests uitvoeren bij upgrades of migraties. En als ze het dan al doen, is het vaak niet E2E omdat de investering te duur is.
Ik bedoel uiteraard 'verplichte kost' als in: Het is normaal, niet meer dan logisch om te doen.

Wettelijk regelen op detail-niveau schiet meestal niet op, dat is altijd te omzeilen of het verandert in een paar jaar. Dan kun je beter opschrijven dat ze verantwoordelijk zijn voor de kosten of zo.
Oh er zal ongetijfeld niet voldoende op laod getest worden... maar dergelijke testen zijn ook niet simpel... echter wel noodzakelijk. Het is niet de eerste omgeving waar performance problemen in productie optreden nadat een ontwikkel traject en een testset met een 1000/10000 tal profielen is getest, terwijl de productie data 1 M profielen omvat... De eerste duikt onder alle caching door en is peanuts om te doorzoeken/muteren. De laatste wat minder.... (aanname 1 profiel = 1 set klantgegevens).
De wet en regelgeving is toegenomen op gebied oa op gebied van monitoring en beveiliging. Wat extra data verkeer oplevert en latencies.
Bij een BANK MOET ELKE transactie kloppen, je mag er niet een een beetje doen, elke boeking MOET een contra boeking hebben etc. etc. naast alle controles op rekening nummers, adressen etc. etc.
Klinkt een beetje als problemen die met een blockchain worden oplost :P

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 23 juli 2024 13:14]

Ja als je elke bankrekening openbaar wil maken...
Hoeft niet. Een blockchain kan evenzeer centraal zijn, en hoeft ook niet helemaal publiek te zijn (kijk Monero)
Netflix is inderdaad geen startup, maar een vergelijking met een streaming dienst is wel onterecht.
Qua data integrity niet, qua capaciteit wel.
Nope. Andere probleem domein. Netflix is "embarrasingly parallel" en kun je schalen tot 1 server klant als het nodig is. Doe dat maar eens met bank infra. Lukt je niet gezien het probleem wat ze oplossen. Capaciteit is irrelevant bij het schalen van dit soort domeinen.
Anoniem: 84766 @mrcage6 april 2018 12:46
Ik geef toch zelf al aan dat data integriteit bij Netflix niet belangrijk is. Maar die simpele berekeningen die je noemt is precies waarom we computers hebben. Er zijn bedrijven die meer transacties verwerken dan deze bank. Neem een Apple en een Amazon.

Behalve als je echt een hele slechte software architectuur hebt, kan het zijn dat huidige hardware onvoldoende is.
De berekeningen bij een bank zijn meestal simpel. Vaak is het probleem dat er 36 lagen aan applicaties nodig zijn om het probleem van een overboeking te doen: het mainframe doet de daadwerkelijke transactie, maar daar staan niet de HTML pagina's van het internet bankieren op. Omdat je ook niet wilt dat iedere muisklik op het frontend een mainframe transactie wordt (dan is je performance niet voorspelbaar) moet je de data dus uitwisselen en syncrhoniseren. En dan begint de hel.
Anoniem: 84766 @latka6 april 2018 16:28
Dat snap ik, maar het is niet zo alsof anderen bedrijven met veel data niet hetzelfde probleem. Ik weet wel waar het probleem zit, dat is namelijk slecht / te complex ontworpen Domain Driven Design met een service bus die veel te veel logica bevat.

Als je voor de grap eens kijkt naar wat voor oplossingen er mogelijk zijn met PubSub en bijvoorbeeld Spinnaker in Google Cloud. En zo zijn er nog talloze oplossingen die schaalbaar zijn en dit probleem gewoon kunnen oplossen. En het is nou niet alsof de banken zo'n geweldige track record hebben met hun complexe oplossing, want ze voeren nog wel eens wat dubbele boekingen uit.
Allemaal mooi schaalbaar, maar daar sta je met je Cobol programmatuur te babbelen tegen een AS400 met RPG geschreven meuk. Legacy is killing. Heb meegemaakt dat een financieel product wat al meer dan 10 jaar niet verkocht werd een heel legacy systeem in beslag nam wat niet ge-upgrade kon worden (want alle techneuten waren weg), maar ja: er zijn klanten die het product hebben gekocht en contracten die nog 20 jaar doorlopen dus kun je niet veel dan het pappen en nathouden. En oh ja: die zooi moet natuurlijk wel meelopen in jaarrekeningen. PubSub komt uit 1960 (queueing systemen) en dat wordt vrij veel gebruikt in dat soort omgevingien. Het is de legacy die het killing maakt, niet de ideeen (die overigens niet wezenlijk anders geworden zijn in de afgelopen 20 jaar).
Diep triest dat je een bank met een bedrijf vergelijkt die zijn code business niet eens op zijn eigen infra heeft staan.

En een bank heeft meer legacy data dan wie dan ook dus meerdere systemen en afhankelijkheden.
Leuk, die focus op data-integriteit, maar daar staat tegenover dat een bank maar een minimale hoeveelheid data hoeft te verwerken per klant.

Tien jaar bankafschriften van een klant van een bank past bij wijze van spreken op een ouderwetse floppy disk terwijl één klant van Netflix in een maand net zoveel data streamt als bij wijze van spreke heel niet-zakelijk ING Nederland die maand gebruikt.
Heb je enig idee hoeveel verschillende legacy applicaties er moeten blijven draaien in een hedendaagse bank? En die moeten allemaal integreren dmv middleware met cloud ready apps etc. Het is complexer dan wat jij er van maakt.

Neemt niet weg dat deze situatie een dramatische situatie is
Ongetwijfeld veel, veel complexer, inderdaad.

Ik heb er wel eens vaker wat over gelezen. Het ging toen over stokoude software die nog steeds werd gebruikt op moderne – virtuele – machines. Reden was dat het goedkoper was om oude software elke paar jaar steeds een beetje aan te passen aan nieuwe regels en eisen, dan een nieuw, modern systeem op te zetten.

Anderzijds waren de kosten van het aan de praat houden van die oude software ook niet heel mals, maar omdat het per jaar kon worden afgeschreven was dat de 'veilige' keuze.

Beetje zoals bedrijven vaak kiezen voor een geleasd wagenpark, ook al is dat op lange termijn vaak flink duurder dan zelf kopen.
Het zit hem vaak ook in het afbreukrisico: als Netflix een hiccup heeft is er niets aan de hand. Google draait alles tot in de treure als beta. Als mijn bank mij een beta product gaat verkopen ben ik heel snel weg.
We doen nu wel alsof banken het allemaal zo fantastisch voor elkaar hebben maar dat valt me tegen.

Als ik een maandafschrift van maart wil downloaden bij de Rabobank, kan dat pas op 4 april. Bij KNAB duurt het nog langer. Terwijl er toch echt niets meer aan dat bankafschrift verandert.

Ander voorbeeld: Als ik een extra tussentijdse aflossing op mijn hypotheek doe, kan de bank niet uitrekenen wat het effect is als ik dat volgend jaar nog een keer doe, terwijl alle factoren bekend zijn. 'De computer kan het niet' krijg ik dan als reactie..
Heb er wel wat ervaring mee en bank en IT is een bijzondere combinatie, vergelijkbaar met overheid en IT: eilandjes en politiek. Geen gezonde combinatie voor effectieve inzet van middelen en oplossingen.
Dat is vervelend voor de bank en het zal ongetwijfeld een reden hebben, maar een database van een bank is niet heel complex. En Netflix draait op Amazon, maar wat maakt de infra uit? Kan die bank het niet op orde hebben? Het landschap zal inderdaad veel te complex zijn, maar is dat de schuld van een ander of is de bank daar verantwoordelijk voor?
Verdiep je eens in Digital Transformation. Meeste bestaande grote bedrijven weten niet eens waar ze moeten beginnen.
appels - peren.
Je vergelijkt entertainment met financiele transacties. Dat zijn totaal andere eisen/requirements waar je aan moet voldoen..
Anoniem: 84766 @rachez8 april 2018 07:46
No shit Sherlock. Alsof ik dat zelf al niet aangeef. Desalniettemin is de orde van grootte zo gigantisch dat bedrijven die zulke volumes aan kunnen makkelijk hun software kunnen aanpassen voor data integriteit en transactioneel maken.

Fijn dat banken zo veel legacy hebben, maar dat doen ze zelf hoor. Is wat mij betreft geen excuus.
Inderdaad, men had hier meer écht publiekelijk mee moeten gaan,maar voor klanten zelf was er genoeg waarschuwing, twee maand op voorhand stond er beide app en website in rode tekst dat men het onderhoud ging doen, ook per mail heb ik regelmatig info binnengekregen voor de operatie. Ik kan wel niet helemaal volgen wat er zo erg is aan het feit dat ze al zo lang bij cegeka hun servers hebben?
Ik ken nog projecten met cegeka, eigenlijk verbaasd het me niet.

Je moet ook is zoeken op problemen it argenta, is niet de 1e paasperiode dat ze dat hebben, denk dat ze heel moeilijk leren ;-).
Laatste was 10 jaar geleden, toch wel een heel andere omgeving ondertussen hoor.
En vooral de grootste ramp is vorige week voor de interventie is er amper tot niet gecommuniceerd naar de klanten toe zelfs niet van de grotendeels onbeschikbaarheid voor het weekend.
Alle klanten hebben ruim op voorhand een of meerdere mails gekregen (hoofdkantoor op 16/3, eigen kantoor heeft ook nog apart gemaild op 23/3) over de geplande werken, het werd ook tijdig aangekondigd in de app en de boodschap stond ook tijdig op hun website.
En dan zaterdag niet eens een error pagina gewoon server not found, heeft dagen geduurd voor er sorryarg.be was, status pagina online zetten is echt niet moeilijk.

Er zijn klanten die die mails gehad hebben maar niet allemaal en stond niet duidelijk in een timeline wanneer wat terug beschikbaar ging zijn.
En dan zaterdag niet eens een error pagina gewoon server not found, heeft dagen geduurd voor er sorryarg.be was, status pagina online zetten is echt niet moeilijk.

Er zijn klanten die die mails gehad hebben maar niet allemaal en stond niet duidelijk in een timeline wanneer wat terug beschikbaar ging zijn.
De sorryarg.be werd donderdagavond om 20u gezet door Verizon.
Deze mail heeft elke klant gekregen:
Beste klant

In het Paasweekend voert Argenta werken uit om zijn dienstverlening te verbeteren. Daardoor zullen de Argenta-app en internetbankieren tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Wat betekent dat voor u?
• Het internetbankieren en de app zullen niet beschikbaar zijn van donderdag 29 maart om 20 uur tot zondag 1 april om 20 uur. U kunt in die periode dus niet online bankieren.
• Uw bankkaart en uw kredietkaart blijven wel werken.

Vul tijdig het saldo van uw zichtrekening aan

Denk eraan om uiterlijk woensdag 28 maart voor 18 uur het saldo van uw zichtrekening aan te vullen. Zo bent u gerust dat er voldoende reserve op uw rekening staat om uw kaarten de dagen nadien probleemloos te gebruiken.

Wij verontschuldigen ons voor het ongemak en danken u voor uw begrip.

Met vriendelijke groeten

Kurt Verstraete
Directeur Marketing & Digitaal
Lijkt me toch een duidelijke mail...

[Reactie gewijzigd door elmariachi op 23 juli 2024 13:14]

Maar op zondag 1 april om 20 uur was er geen nieuwe mail of update. En ook geen banking, vanaf dan amper communicatie.
Maar op zondag 1 april om 20 uur was er geen nieuwe mail of update. En ook geen banking, vanaf dan amper communicatie.
Als klant heb ik elke dag een email gekregen over de stand van zaken. Dus amper communicatie is ook wel wat overdreven.
geen idee wat ik dan misdoe, maar eveneens als klant heb ik geen enkele mail gekregen.
niet in mijn spamfolder, nergens.
mijn vrouw heeft er ook maar 1 gekregen
Ik zou eens contact opnemen met mijn kantoorhouder om te laten controleren of je emailadres nog correct gekend is.
wil ik gerust wel doen maar heb mijn emailadres al langer dan ik bij dit kantoor zit, is nooit veranderd en weet zeker dat ze me in het verleden wel al gemaild hebben.
Via filialen heb je grip, een x-aantal computers.
Dit is dan ook exact de reden waarom ik heel snel bij Argenta ben weg gelopen. Mijn familie was er grote fan van want alles was 'gratis'. Je kan er gratis credit cards en zowat alles krijgen. Alleen is dit een bank die in 1990 leeft ... Je moet naar de kantoren voor sommige basic dingen (4 jaar geleden toch) die je niet online kon. Je krijgt een speciale code om in te loggen , kantoor A moet je rekeningen bij hun nemen voor ze acties kunnen ondernemen (ja zelf al zit je in kantoor B, dan kan kantoor A geen acties verrichten voor dat je hun als main kantoor neemt) , ...

Het is een bank die nu nog teert op hun oudere klanten die alles gratis willen maar zoals het er naar uit ziet gaan ze echt ten onder gaan aan hun eigen IT systemen.
[Disclaimer, mijn ervaring komt vanuit corporate ERP systemen, niet uit de banking sector]

Gezien de IT migratieprojecten waar ik in betrokken waren ook steeds een succes waren (not), had ik deze wel zien aankomen.

Wat in de meeste gevallen gebeurt: Argenta neemt een consulting firma onder de arm, die voor hen een plan uitwerkt welke IT backbones het best aan hun toekomstige noden zullen voldoen. Wat je vaak ziet is dat dit één groot politiek spelletje is. De uiteindelijke supplier zal wel ergens een mannetje hebben, of ze hebben scheermesjes-pricing toegepast om zo goedkoper te zijn dan al de rest.

De consulting firma gaat op zijn beurt aan de slag om een migratieplan uit te dokteren, de hele organizatie te trainen, de omgeving te implementeren en testen in pre-productie, om op een bepaald moment de knop om te draaien. Da's wat ze vorig weekend gedaan hebben.

Maar blijkbaar heeft iemand vergeten om realitische load testen uit te voeren.

Conceptueel zijn deze systemen relatief simpel. Een typische ERP gaat interfacen met verschillende andere componenten via een Message Queueing Bus (ik vermoed dat financiele gegevens niet over een Microsoft Bizztalk zullen lopen). Je hebt dus by default loose coupling wat het conceptueel beheerbaar houdt. Door de loose coupling, zit het probleem ook zeer vaak op de interfaces tussen de componenten, en zit er een gigantische abstractielaag tussen de data en de bits&bytes, waardoor het debuggen van zulke systemen een PITA kan zijn.

Hoogstwaarschijnlijk zijn er nu een hele collectie consultants bezig in een stuk software dat ze eigenlijk zelf niet kennen. De supplier was nooit echt involved (buiten voor de licentie), maar zal nu ook wel in de loop zijn om bepaalde problemen te reconstrueren.

Tot slot: Ik ben nog steeds verbaasd op wat voor rommel onze corporate systemen draaien. Ik heb nog nooit een SAP rollout gehoord die vlot gegaan is. Je bent soms echt beter af met tight coupled systemen, met een simpele DOS-like GUI die zichzelf bewezen heeft. Dat heeft ook z'n problemen, maar een stuk minder dan alle over-engineered features (en lack of features).

Ik zou heel graag Argenta hun architectuur eens zien, zo snap ik beter wat er in de bankingwereld om gaat!
Je hebt nu een heel relaas gehouden zonder daadwerkelijk enig idee te hebben wat er nu bij Argenta aan de hand is?
Banking != ERP.
Dit soort systemen zijn echt niet zo "relatief simpel" als ERP systemen. Dus je verhaal is leuk, maar echt niet zo simpel als het lijkt. En als ik het zo lees uit het artikel, dan had het wel degelijk te maken met Thaler en ik kan je vertellen in zulke gevallen is de supplier (Sopra) zeker involved. Sterker nog, zoiets doe je gewoon niet zonder ze te betrekken als ze al niet een actieve rol hadden (Banking as a Service).
Deze mail heb ik vanmorgen nog gekregen. Blijkbaar kunnen ze de capaciteit niet aan want als de kantoren openen sluiten de online diensten.

--------

Beste klant

We willen onze klanten zo goed mogelijk informeren over de huidige situatie. Daarom geven we u een korte update.

Helaas kunnen we nog niet bevestigen dat alle problemen van de baan zijn. We hebben vandaag wel belangrijke stappen gezet in de richting van een structurele oplossing.

Waarom duurt het zo lang?

We willen geen gedeeltelijke oplossingen lanceren die niet voldoen aan uw en onze verwachtingen. We werken aan een structurele oplossing. Die zullen we bovendien uitgebreid testen voor we ze lanceren.

Daarom was het nodig om het internetbankieren, dat gisterenavond werd opengesteld, vanochtend rond 08.30 uur opnieuw uit te schakelen. Als alle kantoren, het internetbankieren en de app tegelijkertijd actief zijn, kunnen onze systemen op dit moment immers nog niet stabiel functioneren. Voorlopig blijven we dit scenario volgen. Zo was de app ook vanavond beperkt beschikbaar.

We houden u op de hoogte

Op de webpagina https://faq.argenta.be/updates/ vindt u een antwoord op de meest gestelde vragen. We vullen deze pagina regelmatig aan met nieuwe informatie.

Zodra alle problemen zijn opgelost, brengen we u op de hoogte. Hebt u ondertussen een dringende vraag of verrichting? Neem dan contact op met uw kantoorhouder of het Contact Center.

Met vriendelijke groeten

Marc Lauwers
CEO Argenta

[Reactie gewijzigd door biglia op 23 juli 2024 13:14]

Ik vind het nogal drastisch om meteen te roepen "internetbankieren een week uit, ik verander van bank!" Argenta is een van de weinige banken in België die de bankencrisis zonder staatssteun is doorgekomen. Ik heb er een heel voordelige hypothecaire lening, betaal niks van kosten om rekeningen te hebben of transacties te doen, en ze hebben hier nog een kantoor waar ze elke klant bij naam kennen en waar je gewoon kan binnen springen. Om dat allemaal overboord te gooien omdat er voor de eerste keer in de 17 jaar dat ik er al klant ben iets niet loopt zoals het hoort, vind ik nogal overdreven dan.
Dat misschien niet, maar er zijn ook mensen die klant zijn bij verschillende banken. Als er derdelijke problemen zouden zijn bij mijn hoofdbank, dan gebruik ik gewoon tijdelijk de diensten van een andere bank waar ik al een rekening met geld heb (waaronder ook Argenta). Ook als het ondenkbare scenario zich zou voordoen (cfr. faillissement) zit ik zo trouwens in een redelijk stressvrije situatie in afwachting van de uitbetaling door het Garantiefonds.
Anderzijds zijn het juist de klanten met een hypotheek / lening waar Argenta het van moet hebben. Die kunnen niet ineens weg. En millennials hebben waarschijnlijk al genoeg moeite een betaalbaar huis / hypotheek te vinden.

Ik zou bij een goedkopere hypotheek eens in de zoveel jaar een week bankstoring op de koop toe nemen hoor. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat ze je hypotheek een keer een maand te laat afschrijven? :X
Zo snel zal het wel niet lopen. Mensen zitten vaak vast aan een bank dankzij hun hypothecaire lening waarin staat dat jouw loon op de betreffende zichtrekening moet verschijnen. Stap je daar van af, mag de bank zijn rentekorting weglaten en je dus meer interest vragen. Contractuele binding. Ook zijn de meeste belgen gewoontedieren en blijven ondanks veel bij dezelfde leveranciers.

En zelfs als er een aantal hun geld overzetten naar een andere bank, is dit nog altijd niet hetzelfde als cash opnemen.

Argenta is een middelgrote bank zou ik zeggen. Niet supergroot, maar zit wel wat vermogen. Niet te vergelijken met de 4 grootbanken echter.

Maar het is inderdaad wel een pijnlijk gedoe. Migraties zijn altijd "gevaarlijk" en zeker bij banken moet je zorgen dat het meermaals getest is. Performantieproblemen en dergelijke zou toch onder load-testing bekeken moeten zijn. Of een pseudoproductie als exacte kopie waar je alles al eens op probeert. Nu ja, achteraf is het altijd gemakkelijk praten, er kan altijd wel iets mislopen.

Edit: en zij die zeggen dat je vroeger ook geen app had enzo. Klopt en hoe saai was het om naar het kantoor te fietsen en daar aan het loket of in een automaat alles over te tikken. Een week is best lang, zeker in een vakantieperiode, als je geen bankzaken kan afhandelen.

[Reactie gewijzigd door Lointje op 23 juli 2024 13:14]

Argenta is een relatief kleine bank. Overigens zijn belgen zeer trouw, en gaat maar een klein deel verhuizen. Argenta, is ook een van de goedkopere banken betreffende zichtbare kosten, dus dat zal opzich wel reuze mee vallen.

Zoals velen al melden, je kunt nog gewoon betalen, enkel je saldo controleren is iets lastiger. Zeer boeiend voor ons als tweakers, maar de klant merkt er nauwelijks iets van.

Mijn collega IT'r zit bij Argenta en kwam pas gisteren achter dat er iets aan zijn appie scheelde.

[Reactie gewijzigd door svennd op 23 juli 2024 13:14]

Je kan dus gelukkig heel veel wel, verder het leven gewoon en als er vertrouwen wederzijds is kom je een heel eind. Overigens ken ik mensen die vroeger en nu nog nooit hun afschriften openmaakten.
Gelukkig is de Belgische consument redelijk honkvast.
Bovendien blijk, ondanks de schaal en duur van de problemen, de impact nog mee te vallen. Voor de meeste klanten is er niet zo veel aan de hand: je kan wel degelijk geld ontvangen en uitgeven.
Argenta is een systeembank.
Ze zijn nummer vier/vijf in België met een balanstotaal van meer dan 35 miljard euro.
Anoniem: 852953 6 april 2018 09:39
Oh the drama, eigenlijk kan je alles nog wel doen bij Argenta, ben er zelf ook klant, maar o wee als je appje eens een keer niet werkt.... Ik vraag me af of de mensen zich nog herinneren hoe je moest bankieren toen er geen appjes waren ... Spijtige zaak voor de enige niet beursgenoteerde, compleet gezonde bank van Belgie die nooit in problemen is geraakt door de crisis vanwege een defensief en overdacht beleid.
Ik ben zelf ook klant bij Argenta. Eén van de weinige banken in België waar je niet moet betalen om klant te zijn. Destijds gekozen voor Argenta, omdat zij toen de meest voordelige woonlening aanboden.
Echter vind ik het vrij amateuristisch wat er nu gaande is. Ok, de beste schipper staat aan wal, dat weet ik ook wel, maar klanten vragen om hun betalingsgegevens door te mailen naar de bank, dat doe je gewoonweg niet! Wat als er straks enkele klanten zijn, die de dupe zijn van phishing?

[Reactie gewijzigd door ipaqlinux48 op 23 juli 2024 13:14]

Maar ook dat is wat uit context getrokken. Heb jij het zelf ook gelezen?
Ze vragen om contact op te nemen met hun indien er een dringende betaling nodig is. In eerste instantie spreken ze van langskomen, maar indien niet mogelijk inderdaad via mail. Ze vragen dan voor enkele gegevens (zoals de uwe en de welke betaling. Ik vermoed dat ze met hun overbelast systeem misschien ook de belangrijkere betalingen voorrang geven op kleinere particuliere betalingen die bv kunnen wachten).

Je wordt dan ook nog opgebeld op een nummer dat zij in hun systemen hebben staan met een identiteitscheck.

Ik wil u zeker niet aanvallen of verbeteren, en ik ontken het zeker en vast niet dat het op phishing lijkt en nu wat gevaarlijk is, maar dat is ook gewoon het enige dat ze kunnen doen. Iedereen klaagt dat er geen online mogelijkheden zijn en dat men niet in de bank geraakt. Maar dat lijkt me gewoon echt het enige dat ze kunnen doen om te helpen indien het écht dringend is.

Ik ben zelf ook Argenta klant, en heb nooit klachten gehad. Argenta heeft altijd wel een beetje achter gelopen op vlak van technologie, maar kan je daar over klagen wanneer alles gratis is? Dit is nu natuurlijk wel andere koek. Ik heb ook wat bang dat dit een te zware klap is voor de bank, want ondanks dat Argenta steeds goede cijfers kon voorleggen is dit natuurlijk niet goed. Misschien tijdelijk maar effe op een andere bankrekening overschrijven tot duidelijk is hoe hun cijfers zijn :/
Overigens kan ik en mijn vriendin wel sinds gisterenavond wel op de app en werkt alles probleemloos. :)
Argenta kan zeker iets doen: hun kantoren bv. uitzonderlijk langer openhouden zodat klanten na hun werkuren hun betalingen kunnen binnenbrengen.
Nogmaals, ik wil u zeker niet weerleggen of moeilijk doen tegenover u. Maar ook hier is het in mijn ervaring wel weer zo.
Mijn argenta kantoor (indien van belang, in Rotselaar) is wel langer open. Dit zal misschien wel vrije keuze geweest zijn voor de kantoorhouders, daar spreek ik me niet over uit. Maar mijn kantoor in kwestie was wel open gisterenavond en de bankdirecteur zelf zat aan de balie met uitgebreide excuses. Zij kunnen daar natuurlijk niet aan doen, maar ze zetten wel alles in het werk om goede service te verlenen, dus daar voelde ik me dan weer wel goed bij.

Maar in eerste instantie zou het inderdaad natuurlijk niet zo lang mogen duren. En ik wil ook Argenta niet goedpraten. Ik heb er geen aandelen in en ook last van gehad (bv toen ik in de colruyt net een ontoereikend saldo had. Effe vooraf checken of snel snel overschrijven gaat nu uiteraard niet meer).

Wat ik me wel afvraag: zou het nu echt niet mogelijk zijn om de aanpassingen gewoon even naar een soort snapshot terug te zetten van vorige week, uitgebreid het nieuwe systeem te testen en op een later moment opnieuw proberen in te voeren?
Tja, de vraag is of je dat ineens kunt vragen van al het personeel dat wellicht al plannen had deze week. Het is hun schuld ook niet natuurlijk. Vergeet trouwens niet dat Argenta bestaat uit zelfstandige kantoren die allemaal zelfstandig werken, wat er nu plat ligt is het systeem er boven. Het ene kantoor weet er gewoon niet wat het andere kantoor doet. Na een stomme fout bij hen waardoor mijn rekening een paar maanden geblokkeerd was heb ik Argenta twee jaar geleden al buiten getrapt, puur omdat ze zo versnipperd werken. Deze stunt van nu helpt ze niet echt.
Tja, de vraag is of je dat ineens kunt vragen van al het personeel dat wellicht al plannen had deze week. Het is hun schuld ook niet natuurlijk. Vergeet trouwens niet dat Argenta bestaat uit zelfstandige kantoren die allemaal zelfstandig werken, wat er nu plat ligt is het systeem er boven.
Wat Argenta (niet het kleine kantoor maar de maatschappij erboven) kan doen is beloven om de overuren royaal uit te betalen.
Kost geld? Wellicht wel, maar uiteindelijk is het hun probleem en hun schuld en niet dat van de klant of de kantoormedewerkers.
Op die manier biedt je tenminste een oplossing voor de klanten en wentel je dat niet af op de kantoor medewerkers.
Anoniem: 167912 @ipaqlinux486 april 2018 13:27
Dat doen ze ook, was vanmiddag zelfs op het nieuws
Argenta is juist een bank waar ik dat wel nog zou durven doen omdat ze werken met kleine kantoren met maar enkele medewerkers. Professioneel is het niet, maar it's gets the job done. Je zou verbaasd zijn hoe vaak dit gebeurd bij wat kleinere kantoren.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 23 juli 2024 13:14]

Als je een week niet meer kunt internetbankieren dan vraag ik mij af hoe je "kan je alles nog wel doen" bedoeld. Geen internet bankieren is niet alleen geen app. De webvariant zal ook niet werken dan lijkt mij. Veel aankopen gaan tegenwoordig online waardoor je bij de meeste webshop toch echt wel moet kunnen internet bankieren. De vergelijking met vroeger vind ik zelf een vreemde vergelijking. Vroeger, toen er nog geen internet bankieren was, kochten wij ook geen spullen online dus was er nog geen behoefte aan. Tijden veranderen.
Afgelopen week als Argenta klant eigenlijk nog niet tegen beperkingen aangelopen. Betalingen met bancontact (ook online) zorgen niet voor problemen. Veel van de online betalingen worden afgehandeld door derde partijen (e.g Bancontact).
Verder lopen domicilieringen gewoon door en de overschrijvingen die ik in de bus krijg betaal ik via een scan & pay app die de betaling afhandelt met de Bancontact app.

Het enige wat ik niet kan (kon, vanochtend ging het weer) doen is mijn saldo raadplegen op de app. In het ergste geval ga ik zoals 5-10 jaar geleden gewoon afschriften afdrukken aan de automaten of praat ik nog eens met de lieve dame van het kantoor.

Het gaat heus wel om 1 week zonder appje rond te komen. Dat het geen maand moet duren ben ik volledig mee eens.
Bedankt voor de opheldering. De conclusie die ik uit het artikel haalde was dat men niet online kon kopen omdat internetbankieren niet werkte. Blijkbaar een verkeerde conclusie (of onduidelijk in het artikel). Een week zonder app (om even wat over te schrijven tussen je rekeningen of saldo te raadplegen) dat gaat inderdaad wel lukken ja.

Edit: Al kan de het gebrek aan de mogelijkheid om geld over te schrijven wel vervelend zijn.

[Reactie gewijzigd door Joever op 23 juli 2024 13:14]

Het niet kunnen overschrijven van geld kan inderdaad wel vervelend zijn. Zeker als je bvb je zichtrekening wil aanvullen met geld uit een spaarrekening om een grotere betaling uit te voeren, dan moet je nu naar het kantoor. Gelukkig zit ik niet in die situatie. *klopt op hout*
Het kan wel een impact hebben indien de winkel geen bancontact ondersteunt (hoewel er dat niet zoveel meer zijn) maar enkel de bank specifieke interfaces (al denk ik niet daar ooit Argenta tussen gezien te hebben). Maar dagdagelijks is de hinder inderdaad redelijk beperkt.
Klopt Argenta doet hier (aan de bank specifieke interfaces) niet aan mee en dat vind ik persoonlijk juist een goede eigenschap. Wat is er mis met standaarden ipv altijd een "eigen" variant te willen uitwerken die dan enkel werkt op Belgische websites.
Natuurlijk is de politieke druk er nogal om de e-commerce zoveel mogelijk nationaal te houden, maar dankzij gratis credit cards kan je dit toch mooi omzeilen. Hopelijk blijft dit ook zo.
Ik ben geen belg dus geen ervaring met Argenta, maar als Nederlander gebruik ik de App en internet bankieren ook amper buiten minimaal 1x per maand een inlog om de transacties te controleren. Betalingen van online bestellen gaan allemaal met de creditcard (want consumenten bescherming), ideal gebruik ik alleen wanneer noodzakelijk / het een transactie is met zeer weinig tot geen risico en geen grote bedragen. Dit gaat prima zonder internet bankieren en ik zou ook makkelijk een paar weken zonder kunnen, aangezien ik dat ook nu al doe :)
Anoniem: 857639 @Dennism6 april 2018 10:44
Niet iedereen heeft een credit card, ik bekijk bijvoorbeeld mijn saldo dagelijks.
ik heb btw niet eens een credit card en wil dat niet ook.
Het wel of niet hebben van een creditcard heeft natuurlijk niets te maken met het wel of niet checken van het saldo. Ik weet wat ik +- aan saldo heb, ik weet wat ik +- uitgeef. Daardoor is het niet nodig mijn saldo vaak te checken en zeker niet dagelijks. Een, soms twee keer per maand het saldo checken en de bij / afschrijvingen nalopen op onregelmatigheden is dan ruim voldoende.

De creditcard is er om veilig online aankopen te doen en wanneer nodig wat zaken in bijv. het buitenland op vakantie, bijv. ideal is niet veilig en in principe niet in het voordeel van de consument. Het enige voordeel voor de consument is het gemak van ideal, bij problemen, denk bijv. een faillissement na vooruit betaling doet ideal niets voor de consument, net als bij fraude en oplichting tenzij dit recentelijk aangepast is, en in het geval een storing bij de bank zoals hier kan een creditcard ook mogelijk handig zijn.
Vroeger toen er nog geen internetbankieren was, kocht men gewoon via postorderbedrijven en daar zat een acceptgiro bij. Zoveel verschilt dat niet.
Vroeger toen er nog geen internetbankieren was had elk klein kutdorp een bankkantoor dat van 9 tot 17 open was en kon je geld ophalen en storten bij de balie en overschrijfkaarten of acceptgiro's inleveren.

Tegenwoordig zijn al die bankkantoren gesloten, zijn de pinautomaten die waren blijven hangen ook verdwenen, moet je geld storten bij een automaat en worden daarvoor kosten berekend en als je wat van een medewerker wilt kan dat alleen op afspraak.
Anoniem: 636203 @_JGC_6 april 2018 10:18
Het meest belachelijke is dat banken geldautomaten in de muur weghalen omdat ze bang zijn voor een ramkraak. In plaats dat ze betonnen pilaren voor de pinautomaat zetten halen ze deze helemaal weg.

Gevolg is dat je buiten kantooruren geen contant geld meer kan pinnen, behalve bij supermarkten. Als daar ook ramkraken gaan plaatsvinden dan weet ik niet waar we nog contant geld kunnen pinnen.
In die kleine dorpjes waar vroeger een kantoor zat is uiteindelijk een automaat in de muur gekomen. Kantoor verdwijnt, pand staat leeg, maar automaat blijft in de muur zitten. Automaat veroudert, moet uiteindelijk vervangen worden en uiteindelijk willen ze dat lege pand ook wel eens verkopen. Zou jij een pand willen kopen waarbij dagelijks mensen over je erf lopen om geld uit de muur te trekken?
Als dat pand een winkel is, eigenlijk wel. Veel volk langs de etalage betekent verloop en kans op klanten :) . Veel bankautomaten zitten in Nederland al bij een krantenwinkel oid.
In een klein dorpje zonder winkelstraat? Stond laatst bij een huisartsenpost, vond het al vreemd dat er een plugin hybride bij de pinautomaat stond ingeplugd, automaat was dus weg, zat een grote plaat in de gevel. Pas toen zag ik dat het geen rabobank kantoortje meer was maar dat de huisarts erin was getrokken.
en daarom is Argenta zoveel leuker :) die hebben nog wel bemande kantoren. en tellen niet voor alles geld in rekening. Ondanks dit debacle nu , zit ik toch serieus te denken om te switchen naar deze bank.
8000 zielen is geen kutdorp, maar gewoon een redelijke plaats. De kutdorpen waar ik het over heb zijn de plattelandsdorpjes van ~1000 inwoners die vroeger met z'n allen de Rabobank groot hebben gemaakt (Rabobank was vroeger de boerenleenbank) en daarna in de steek gelaten zijn.
Bij ons sinds vorig jaar geen bank meer, dit in en dorp met 7 a 8000 inwoners...
Anoniem: 857639 @jpsch6 april 2018 10:46
Vroegah had je maar 2 zenders... Nederland 1 en Nederland 2...
Vroegah had iedere bank zowat in elke straat wel een kantoorpandje waar je van alles kon regelen... nu moet je soms naar een andere gemeente reizen voor een kantoorpandje of als je Bunq hebt.. hun bunker vinden en erin inbreken...
Maar we leven in het nu en niet in het vroeger. Irrelevant dus.
Bedankt dat je mijn post kracht bijzet (ook al werkt er blijkbaar nog genoeg zoals hier in de reacties te lezen is)
Juist nu deze allemaal verdwijnen.....
Wat voor onzin is dit? Er zijn mensen die hun loon nog niet hebben gekregen vanwege deze problemen bij Argenta, en daardoor in betalingsproblemen komen. Het is paasvakantie, dus veel mensen zitten in het buitenland en kunnen dus niet even langsgaan in een kantoor.

Maar nee, we gaan zwaaien met het moraliserende vingertje, en zeggen dat de mensen rotverwend zijn...
als mensen nu nog steeds hun loon niet hebben ligt het niet aan de problemen bij argenta.
mijn loon is vandaag pas gestort, terwijl dit bij al mijn collega's dinsdag op de rekening stond, dus het is wel degelijk argenta waardoor ik dit niet vroeger kreeg.

ik zet elke maand tegen het einde van de maand al wat over is naar mijn spaarrekening, wat ik dus eind maart ook deed.

ik kon dus van heel de week geen geld afhalen(omdat mijn zichtrekening leeg was) en dus ook geen geld meer terug overzetten van de spaarrekening omdat online banking niet werkt. Misschien in het vervolg altijd een beetje laten staan :P

Nu voor mij was dit geen grote ramp, een week zonder geld, maar ik begrijp dat dit voor veel mensen wel heel lastig kan zijn

edit: mijn mobiele app werkt weer perfect sinds deze ochtend, misschien ook nog nuttige info

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 629583 op 23 juli 2024 13:14]

Kleine tip, maar je kan instellen om "alles boven bedrag x" over te schrijven, waardoor je nooit een lege rekening hebt ;) is ergens een instelling in het internetbankieren, dus zal je niet vandaag kunnen doen :+

Edit: dit noemt een "Variabele bestendige opdracht"

[Reactie gewijzigd door bertware op 23 juli 2024 13:14]

Anoniem: 629583 @bertware6 april 2018 10:38
zal ik onthouden, bedankt ;)
Waar dan precies? Heb zonet even ingelogd (alles is opnieuw up and running) maar ik zie het nergens staan. Lijkt me nochtans wel 'n handige feature 8-)
Ik heb de komende dagen geen toegang tot een random reader, dus kan niet even kijken hoe het exact noemt, maar volgens deze handleiding van internetbankieren noemt het een "Variabele bestendige opdracht"
https://faq.argenta.be/wp...-handleiding-IB_NLdef.pdf
Sectie 5, pagina 42.

Inderdaad enorm handige feature, staat al enkele jaren ingesteld op mijn zichtrekening

[Reactie gewijzigd door bertware op 23 juli 2024 13:14]

Hoe weet jij dat? Werk je bij de betreffende bank?
Heeft de bank al gezegd dat alle problemen opgelost zijn?

Ze zeggen alleen dat bepaalde zaken voorrang krijgen, voorrang als in de zin, dat het als eerste opgelost wordt? Ik weet het niet.
De reden DAT de app en online bankieren niet werken momenteel is om het dataverkeer van de betalingen en domiciliëringen prioriteit te kunnen geven. Met de systemen van de app en eigenlijk praktisch alles is niets mis. Enkel tijdens dit weekend lag het allemaal uit, vanwege de werken, maar dit was zo bij alle banken in België. Wat ik denk is dat, net zoals bij mij, het geld gestort word op een rekening, maar niet mijn zichtrekening waar ik betalingen mee doe, op die manier is het logisch dat je het geld niet kan gebruiken omdat het misschien op een andere rekening staat?
In ieder geval, het betalingsverkeer is nauwelijks geïmpacteerd net vanwege het uitschakelen van de online services, niet omgekeerd.
Als je salaris wel op de rekening van de bank staat, maar nog niet verwerkt is naar jouw rekening. Dan heb jij je salaris toch niet? En kan je stellen dat er nog steeds een probleem bij de bank is.
Daarom op vakantie genoeg contant geld bij. Stel na dag 1 pinpas geblokt of wat dan ook (pin storing, bank storing, dubbel afschrijving) en je hebt nog een week te gaan en geen geld bij heerlijk rot gevoel.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 23 juli 2024 13:14]

Op vakantie de kredietkaart mee. Als ik me niet vergis is ook die gratis bij Argenta dus de kost mag al geen reden zijn om die niet op zak te hebben.
Bij de Rabobank ook gratis bij een bepaald pakket. Maar met creditcard kun je ook in de knoei komen. In Frankrijk vorig jaar gehad.

Hotel met cc einde van de rit betalen. Betaling mislukt. Huh? Nog een keer. Mislukt. Beetje vreemd Hotel kost 650 euro en ik heb een limiet van 1000 op de cc ruimte genoeg en op rekening genoeg geld. Goed anyway ik betaal wel contant. Dat werkt zonder problemen. In Nederland verder onderzoek gedaan. Hoe het kan waarom niet lukte. Wat blijkt hotel doet ook nog een reservering van 450 euro (dat zie je nergens behalve bij de cc maatschappij). 650+450 = 1100 helaas creditcard werkt dan ook niet.
Op vakantie gaan met 1 credit kaart en een limiet van 1000€ is niet echt verstandig.
Als er iets gebeurt, en je moet zelf een vlucht boeken of een taxi nemen, dan zit je er al over.

Wij hebben steeds 2 creditkaarten mee, en bankkaarten van 2 verschillende banken.
Limiet van ca 2 maandlonen in geval van...
Er wordt inderdaad bij je aankomst een reservering geplaatst op de kaart. Maar dan heeft het hotel een fout gemaakt bij de afrekening. Meestal is de reservering die initieel geplaatst wordt groter dan wat de totaalfactuur zal zijn zodat eventuele extra kosten (mini bar, restaurant, ...) ook reeds (ten dele) gedekt zijn. De eindafrekening zou dan ook het bedrag uit die reservering moeten nemen en het overige bedrag terug vrij moeten geven.

Indien je die reservering nergens kunt terugvinden dan is dat een fout van de bank. Ik kan die reserveringen op mijn kaart namelijk zowel op de app als in de online banking terugvinden.
automatische betalingen zijn altijd doorgegaan, zoals bv lonen, wat veel mensen verwart is dat het paasweekend was en dus zowieso ook swift bank holiday, daarom was alles later. De web interface is online gebleven in de meeste gevallen, af en toe was die weg, maar als je gewoon later op de dag, lees laat in de avond, probeerde dan werkte alles wel. Argenta heeft gewoon eigenlijk een DDoS gekregen van haar eigen gebruikers en dit kon de backend niet aan, is inderdaad een inschattingsfout van hen maar dit gebeurt tegenwoordig bij veel banken, evengoed bij de grote dus die schandalige kosten aanrekenen voor zulke service. Maar ja, tegenwoordig zijn we allemaal zo snel geirriteerd met iets dat niet past in onze kraam dat zulke zaken buiten proportie worden opgeblazen.
Vroeger toen er nog geen appjes waren, hadden banken ruimere openingstijden.
Tegenwoordig moet je de een halve verlof nemen als je nog eens op het kantoor wil zijn.
Sommige grotere banken (in België) zijn ook op zaterdag(ochtend) open, maar bij het kleinere Argenta zijn de meeste van hun kantoren dan dicht.
Dus bankzaken online kunnen doen, is tegenwoordig toch echt een must.
en wat verwacht je van winkels waar het betaalplatform niet heeft gewerkt? die niet kunnen nakijken welke klanten betaald hebben of niet? Leuk dat je het bekijkt uit particulier standpunt, maar de wereld gaat ook wel verder dan je eigen hebben en houden ook.
Euh, KBC is ook nooit in de problemen geraakt. Ze hebben wel financiering gekregen maar hebben deze dubbel terugbetaald en dit ver voor de vereiste termijn. Nét omdat ze gezond zijn.
Anoniem: 852953 @matthewk6 april 2018 10:53
neen, omdat ze dankzij de injectie van staatskapitaal een omslag hebben kunnen maken en gezond worden, anders had je die injectie niet nodig als alles gezond was he ...
Ze hadden het absoluut niet nodig, maar er werd gevreesd voor een bankrun. Als dat was gebeurd was Argenta ook omgegaan hoor. KBC had nog 3 buffers over (weet ik van interne documenten) toen de staatssteun kwam.
KBC en hun goede nieuws show. Nee ze hadden geen problemen, daarom dat ze een kapitaalinjectie nodig hadden waar gigantisch strikte eisen aan hingen, 1/3 van het bedrijf moest verplicht weg om die injectie te mogen krijgen, Centea, Private banking, Diamantbank, Fidea, buitenlandse banken, .. allemaal verplicht onmiddellijk te verkopen. In totaal 7 miljard steun die zelfs na versnelde terugbetaling hun 13 miljard heeft gekost. Serieuze bedragen, intresten en voorwaarden voor een financiering.
Dat hebben ze uiteraard allemaal gedaan omdat ze gezond waren en zeker geen problemen hadden, hoe de KBC goede nieuws show de geschiedenis tracht te veranderen.
Waar jij mogelijks mee verward is een jaar later na die steun omdat KBC opnieuw in de problemen zat echter dit keer puur door speculatie, hun aandeelkoers kelderde naar beneden ver onder wat het bedrijf waard was en er angst onstond dat er een nieuwe kapitaalinjectie moest komen.
En ja na, 1/3 van het bedrijf te verkopen, te focussen op hun core business, en volledig aan te passen aan de nieuwe striktere regels is KBC er doorgekomen en kon het sneller dan voorzien de steun terug betalen, iets waar ze een gigantische media campagne van gemaakt hebben.
Zelf ook wel een beetje fan van Argenta, (zeker qua bedrijfsvoering) maar moderniseren met vingerafdruk en contactloos betalen is wel prettig :) hopelijk komt het snel.
Met vingerafdruk kan je toch reeds inloggen in de app? Enkel bevestigen van overschrijvingen moet altijd met pin, maar dat lijkt me logisch als extra beveiliging. Contactloos betalen gaat via de bancontact app (wat perfect werkt). Ze linken ook zelf naar de bancontact app uit hun eigen app, dus denk niet dat ze dat zelf nog eens een 2e keer gaan implementeren

[Reactie gewijzigd door bertware op 23 juli 2024 13:14]

Is bancontact van Argenta zelf? of een derde partij waar je meerdere betaalmogelijkheden in één app consolideert? Als het in Nederland werkt is het zeker een optie maar third party software ben ik dan zelf weer niet z'n fan van.
Ik zou eens googlen naar Bancontact (Mister cash). Dat is inderdaad niet van de bank zelf maar is de instantie die de betalingen afhandeld (het "pinnen" voor de Nederlanders).
Dus indien je met je Bancontact kaart wilt betalen zal je sowieso via Bancontact moeten passeren (hey het zit zelfs in de naam!).
En inderdaad ik zie totaal geen nut om dezelfde functionaliteit dubbel te hebben.. totally pointless.
enige niet beursgenoteerde, compleet gezonde bank? What about Crelan? 'Vanaf juni 2015 wordt Crelan hierdoor een 100% Belgische en coöperatieve bank'. Appje werkt daar trouwens :)
Cegeka had al na een paar dagen een rollback moeten doen naar hoe het ervoor was. Gewoon een volledige restore en eens opnieuw kijken naar waar het fout ging. Jammer voor de klanten

Edit:

Laat ik het zo zeggen: het lijkt me toch dat na een week vol problemen er een andere oplossing voorgesteld kan worden aan Argenta dan enkel doorpushen met de live gang van erg nieuwe systeem. Ik denk wel dat er iemand verantwoordelijk voor is en dat het allemaal duidelijker gaat worden wanneer het is opgelost en er onderzoek gedaan wordt naar waar het fout ging.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 23 juli 2024 13:14]

En alle transacties die verwerkt zijn dan? Die kan je niet zomaar even opnieuw uitvoeren. Soms kan je gewoon geen rollback doen als je eenmaal je omgeving live hebt gezet.
Moet een fallback, rollback of... geen deel zijn van de voorbereiding voor elke change?

Het lijkt me dat de grootste fout die gemaakt is, juist is dat men niet (of op zijn minst duidelijk onvoldoende) voorbereid was op falen. Ik moet toegeven dat mijn eerste reactie ook was "hoe kàn dit ".

Verder mijn medeleven voor de collega IT pro's; dit was vast niét hun meest relaxte werkweek :/
Veel IT Helpdesks doen bij een Windows probleem op een werkstation direct een reset van het gebruikersprofiel om daarmee naar de vorige nog werkende situatie te komen. Dit rücksichtslos resetten van profielen is op individueel gebruikersniveau reeds een impactvolle gebeurtenis. Tussentijds opgeslagen bestanden zijn spoorloos, diverse instellingen (bijv browserfavorieten) verdwijnen als sneeuw voor de zon, gebruikersvoorkeuren dienen geherconfigureerd te worden etc etc etc. Extrapoleer dit naar het simpelweg terugzetten van een systeemupgrade bij een bank en je ziet hoeveel impact dat gaat hebben, niet op individueel gebruikersniveau, maar op systeemniveau.
Niet alles kan zomaar even terug gerold worden. Stel je moet een database migreren van het ene platform naar het andere. Daarbij moet je een hele hoop software schrijven om data te converteren en de omzetting mogelijk te maken. Soms ga je data ook anders stockeren en ga je dus dingen opslaan met een andere lengte.

In principe kan je ook software schrijven die heel die beweging in de omgekeerde richting doet, maar daar gaan weer tientallen zoniet honderden uren inzitten om dat uit te werken en goed te testen. En dan blijft de vraag: wil je dat wel. Want als je die stap moet zetten na 3 dagen migratie werk kan het goed zijn dat je nog eens 3 dagen bezig bent met je rollback. 3 dagen waarin het probleem evengoed kan opgelost worden.
Je kan toch niet ontkennen dat er iéts moet fout zijn gegaan in het change mgmt proces :?
Inderdaad Blokker.
Dit is niet zomaar even een Windows restore of iets dergelijk hé. Ze schakelen over naar een compleet ander systeem (Sopra).In dit soort gevallen moet je door de zure appel & met alle nodige partijen rond de tafel zitten om de probleem zo snel mogelijk van de baan te krijgen ookal betekent dit overlast voor de eindgebruiker.

[Reactie gewijzigd door vDR op 23 juli 2024 13:14]

Ten eerste is Cegeka daarvoor niet in de lead. Dat is een beslissing die Argenta moet nemen.
Ten tweede is het niet relevant dat Cegeka hier genoemd wordt als leading partner. Hiermee leg je al de schuld bij Cegeka. Heb je hiervoor bewijzen?
Ten derde kan je niet zomaar gemigreerde data restoren terwijl er al data (transacties ed) bijgekomen zijn op een nieuw systeem.
Bij mijn weten (3e hands informatie) was ook nieuwe functionaliteit vereist waarvoor alle banken gelijktijdig een update deden, terugdraaien zou ook elders moeten gebeuren..., is niet een optie voor een werkbaar geheel.
Ik heb toevallig veel ervaring met grote (data) migraties.
En ik schaam me van het amateurisme van de eerste. Elke migratie kom je erachter hoe moeilijk het is om simpele dingen goed te doen.

Stuitend is de kijk van de omgeving (IT-management, ontwikkelaars die denken dat wel even te kunnen) daarop dat dat allemaal heel simpel en triviaal is.
Zo te lezen gaat het niet fout bij de data migratie, maar bij de scripts die gebruikt worden voor de redundante storage. Ik heb jaren in een vergelijkbare omgeving gewerkt (hoog volume financiële transacties, ook met DR) en dit zijn vaak op zichzelf staande scripts/verbindingen.

Maakt het overigens niet minder amateuristisch. Als bank moet je ervoor zorgen dat je een "productie" kopie hebt draaien waar je je releases kunt testen op performance. Dit valt daar zeker onder.
Jarenlange substantiële onderinvestering eist uiteindelijk zijn tol.

Het merendeel van de klanten van Argenta weet dat ze klant zijn bij een bank die ver achter de feiten aanloopt op vlak van IT. Ze vinden het dus ook niet erg dat het allemaal een weekje plat ligt.
Hoe kan het zijn dat ze een migratieuitvoeren en er dan pas achterkomen dat de troughput van transacties lager is dan verwacht? Worden er niet loadtesten uitgevoerd om deze situaties te simuleren?
Daarnaast, als het een implementatieprobleem is wat voor de lage troughput kan het nog wel eens een latig verhaal worden om dit op te lossen...

Bij mijn huidige werk hebben we zelfs tools om een load op een applicatie te simuleren zodat we weten hoeveel producten erop kunnen zodat we tijdig kunnen schalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.