De Nederlandse politie, het openbaar ministerie en verschillende private bedrijven slaan de handen ineen om zogenoemde helpdeskfraude te bestrijden. Volgens het OM zorgt deze fraude voor veel slachtoffers.
Het OM, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de nationale politie gaan met twaalf partijen uit de tech-, telecom- en financiële sector samenwerken. Onder die bedrijven is in ieder geval Microsoft. Volgens het openbaar ministerie is helpdeskfraude, of tech support scam, een van de meest voorkomende digitale misdrijven in Nederland.
Vorig jaar bedroeg de schade uit dit soort fraude bijna 6 miljoen euro en het OM spreekt van duizenden slachtoffers in 2017. Bij helpdeskfraude wordt een achteloze burger gebeld door iemand die zich voordoet als helpdeskmedewerker. Een bekende variant is die waarbij diegene claimt support van Microsoft voor Windows te bieden. Via trucs laten ze de gebruiker foutmeldingen of problemen veroorzaken.
Na het verkrijgen van het vertrouwen van de computergebruiker, wordt die overgehaald remote-desktopsoftware als TeamViewer te installeren, zodat er 'geholpen' kan worden. Dit stelt de 'helpdeskmedewerker' in staat mee te kijken bij bijvoorbeeld het invoeren van creditcardgegevens of inloggegevens van internetbankieren bij slachtoffers. De methode zou al sinds 2012 gebruikt worden in Nederland, maar volgens het OM groeit deze vorm van criminaliteit nog steeds.
De samenwerkende partijen die helpdeskfraude gaan bestrijden, maken volgende week woensdag meer bekend over hun plannen, bij de aftrap van het project.