Google brengt meshrouter Wifi uit in Nederland

Google brengt zijn meshrouter uit in Nederland. Google Wifi kost als set van drie exemplaren 359 euro. Het Amerikaanse bedrijf biedt ze ook per stuk aan, voor 139 euro. De ronde witte wifipunten zijn uitgerust met ac1200 2x2-wifi-modules.

De meshrouter werkt volledig automatisch en het is bijvoorbeeld niet mogelijk om handmatig te kiezen uit het 2,4GHz- of 5GHz-signaal. Google gebruikt band steering om verbonden apparaten automatisch met de optimale band te laten verbinden en client steering zorgt ervoor dat apparaten vanzelf met het wifipunt dat de beste verbinding kan leveren verbinden. Verder beschikt Google Wifi over wave guide, waarmee de wifipunten iedere vijf minuten zoeken naar het beste wifikanaal. Google Nederland zegt dat het zoekbedrijf de hardware minimaal vijf jaar van updates voorziet.

In de router zit een quadcore-soc met snelheid tot 710MHz per core. Er is 512MB ddr3l-geheugen aanwezig en 4GB emmc-flashgeheugen. Ieder wifipunt heeft twee gigabitethernetaansluitingen. Daardoor is het ook mogelijk om apparaten met een netwerkkabel aan te sluiten.

Volgens Google is de set van drie wifirouters geschikt om een huis met een oppervlak van meer dan 170m2 van wifi te voorzien. Twee exemplaren zouden geschikt zijn voor middelgrote woningen van 85 tot 170m2 en voor een oppervlak van 85m2 moet één exemplaar voldoende zijn. Het daadwerkelijke bereik zal echter afhangen van factoren zoals de dikte en het materiaal van de muren in het huis.

Google WifiGoogle WifiGoogle Wifi

Google heeft in Nederland onderzoek laten uitvoeren over het gebruik van wifi. Daaruit blijkt dat 56 procent van de ondervraagden zijn wifi-oplossing niet zelf installeert. Met zijn makkelijk te gebruiken wifirouter wil Google met name die doelgroep bereiken. Volgens de fabrikant is het ontwerp zo gemaakt dat het niet misstaat in een huiselijke inrichting. Door de wifipunten in het zicht te plaatsen zou ook het bereik moeten verbeteren ten opzichte van routers die vaak weggewerkt worden op een onzichtbare plek.

Het opzetten en instellen van een wifinetwerk werkt door de Google Wifi-app te downloaden, die is beschikbaar voor Android en iOS. De app is er nu ook in het Nederlands. Verder kunnen gebruikers via de app de router bedienen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om schedules voor aangesloten apparaten in te stellen. Google geeft als voorbeeld dat ouders op deze manier een nachtklok kunnen instellen om kinderen op bepaalde tijdstippen geen toegang tot het wifinetwerk te geven.

Google presenteerde zijn meshrouter in oktober vorig jaar en in december verscheen Google Wifi op markt in de VS. Eerder dit jaar kwamen de routers ook beschikbaar in Frankrijk en Duitsland. Vanaf dinsdag is de set te koop in Nederland, zowel in de onlinestore van Google, als bij Bol.com, Coolblue en MediaMarkt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-10-2017 • 09:00

164

Reacties (164)

164
156
127
17
0
8
Wijzig sortering
Ik zou graag een Tweakers test zien van een aantal mesh routers.. Netgear Orbi, Ubiquiti Amplifi en deze.

De Orbi heeft volgens de meeste tests wel het beste bereik, maar dat zijn weer flinke kasten.

[Reactie gewijzigd door oZy op 22 juli 2024 19:18]

Een achtergrondartikel over mesh zou zeker leuk zijn, ook omdat veel van deze "Mesh" routers niet echt "mesh" zijn, maar gewoon een sternetwerk met extenders en een enkel centraal access point waar alle extenders mee kunnen vebinden. Er wordt vaak helemaal niks gemesht (mesh refereert naar een netwerk waarbij alle nodes met meerdere nodes verbonden zijn, of i.i.g. automatisch tussen meerdere kunnen wisselen voor de backhaul).

Echte mesh netwerken worden pas leuk als je meerdere bedrade en draadloze access points hebt (dan heb je automatische failover als er een draad wegvalt, zonder dat de dekking van je netwerk beïnvloed wordt).

In een review zou ik de Ubiquity Unifi Mesh serie er graag bij zien, omdat dit meer een "tweaker-waardig" product is (uitgebreid in te stellen e.d.)
En graag ook het nut van een mesh netwerk aanstippen. Als je met één accesspoint volledig bereik heb in je huis, heb je dan ook een mesh nodig?
Als je met één accesspoint volledig bereik heb in je huis
Een zeer zeldzame situatie denk ik of niet? Ik heb inmiddels vanaf mijn router kabels lopen naar 3 andere punten in het huis waar AP's staan en nu heb ik wel goede dekking. Maar met één toegangspunt het hele huis afdekken lijkt me heel lastig. Die moet dan eigenlijk wel middenin je huis staan en dan nog denk ik dat je het niet redt. Zeker niet als de buren ook Wifi hebben.

Ik heb wel met range extenders e.d. geexperimenteerd maar slechte ervaringen ermee. Volgens mij is het ster netwerk wel echt een zwakke schakel met Wifi. Ik kan me goed voorstellen dat mesh ook voor veel gewone consumenten een goede oplossing kan zijn.
Range extenders werken bij mij op zich prima, maar mijn telefoon of tablet pikt vaak niet de optimale verbinding op. Na een heleboel frustratie heb ik nu dus mijn 2.4 en 5GHz netwerk op mijn router een aparte naam gegeven en op twee repeaters ook. Op de repeater heb ik de verbinding vast ingesteld om te voorkomen dat hij contact maakt met de andere repeater ipv de router. Ik schakel vaak handmatig tussen de 6 verschillende opties.

Ik hoop dat mesh dat probleem oplost, maar ik ben er niet zeker van, omdat het ook aan de telefoon of tablet ligt met welk toegangspunt wordt verbonden: als mijn telefoon verbinding heeft met AP1 en ik verplaats mij naar AP2, dan blijft hij verbinding houden met AP1 zolang dat signaal redelijk is (maar niet optimaal).

[Reactie gewijzigd door Martin1209 op 22 juli 2024 19:18]

Ik heb soortgelijke ervaringen met range extenders. Uiteindelijk heb ik het praktisch opgelost door onder het dressoir in de woonkamer de Experia Box van KPN te plaatsen. Die is daardoor onzichtbaar en dekt nagenoeg het hele huis, m.u.v. de zolder en tuin. Op de zeldzame momenten dat ik daar behoefte heb aan Wi-Fi, plug ik de extender even in het dichtsbijzijnde stopcontact. Simpel, maar voor mij werkt dat prima. De oplossing die Google biedt, lijkt mij ideaal voor consumenten die nu een monteur / engineer de boel laten installeren. Door de gebruiksvriendelijke oplossing, kan de meerderheid hiermee waarschijnlijk wel zelf aan de slag.
Als je met 1 AP overal in huis bereik hebt, dan heb je geen 2e nodig en zeker geen mesh :) Mesh vervangt vooral de kabel tussen je primaire en secundaire APs.
Dat vroeg ik me nu ook af,
kan je Mesh het zelfde zien als een Repeater ?!

Meer achtergrond info en uitleg zou wel fijn zijn voor de gebruikers..
Dat is een vraag die menig fabrikant dus met ja zal beantwoorden, maar ik met nee.
Zie het wikipedia artikel over mesh networking: in een volledig mesh netwerk is elke node met elkaar verbonden. In een partieel mesh netwerk zijn sommigen met elkaar verbonden, en sommigen niet.

Wat ik tot nu toe uit de reviews heb kunnen opmaken, is dat de consumentenproducten allen gewoon een sternetwerk zijn (dus geen mesh, gewoon repeaters) waarbij de meeste meerdere radio's hebben (2x2, 2x3, 3x3) en een radio reserveren voor de backhaul. Dit is echter geen mesh.

De Ubiquiti Unifi Mesh serie doet ook geen mesh, maar doet wel automatic failover: elke node is verbonden met 1 andere node voor backhaul, maar als deze wegvalt, kunnen ze wisselen naar een andere node, en dus niet uitvallen.

Daarnaast zijn er pre-existente technieken, zoals zero-handoff, die weinig met Mesh te maken hebben, maar er vaak mee geassocieerd worden.

Met OpenMesh (en B.A.T.M.A.N.) kan je wel een echt mesh netwerk bouwen. Echter, routers met deze functionaliteit zijn zeldzaam (je kan met OpenWRT e.d. hem wel in bestaande routers proberen te integreren).

[Reactie gewijzigd door Niet Henk op 22 juli 2024 19:18]

Het wikipedia artikel is inconsistent. Het zegt letterlijk dat elke node met ELKE andere node verbonden is bij full mesh, de afbeelding laat echter juist wat anders zien.
Sowieso is het raar dat je voor een WiFi oplossing elke mesh node met elke andere mesh node wil verbinden. Je mesh node op de zolder hoeft helemaal geen verbinding te maken met de mesh node in je kelder.

Mesh is gewoon dat de nodes allemaal verbonden zijn via elkaar maar niet elke node rechtstreeks met elke andere node. En volgens mij is dat precies wat Ubiquiti en Plume doen en wellicht nog paar anderen. Die gebruiken dus 1 radio voor verbinding onderling en 1 radio voor verbinding met clients. Dit heeft 2 voordelen:
1) je hebt niet 1 router met een mega sterke zender nodig, die dus altijd slechter bereikbare spots zal hebben. Je hebt genoeg aan nodes die elk voldoende sterk zijn voor hun gebied.
2) je raakt niet de helft van je bandbreedte kwijt zoals bij extenders en repeaters.

Goedkoper alternatief op mesh:
Vaak kan je een extender of repeater wel als AP inzetten. De verbinding met clients kan dan op een andere frequentie (al kan je potentieel wel voor extra storing zorgen) dan de wifi frequentie van je router (je kiest een ander kanaal) en de verbinding met je router doe je dan via netwerkkabel. Dit is volgens mij de goedkoopste oplossing van dit moment en beter dan die repeater/extender nonsens.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 19:18]

Gewoon een sternetwerk waarbij je nodes aan elkaar schakelt is niet genoeg voor mesh (i.i.g. in mijn optiek, want dit kan met gewone extenders ook). Ik verwacht minimaal dat een node met meer dan 1 andere node kan verbinden als downlink (dan heb je volgens Wikipedia een partieel meshnetwerk), of zero-handoff voor de downlink en een zelfconfigurerend netwerk.

Een volledig meshnetwerk volgens de Wikipedia definitie lijkt me inderdaad onpraktisch, met 2-3 nodes vebonden zijn zal vaak genoeg zijn voor failover/load balancing.

Als dit incorrect is, en je daar bronnen voor hebt, kan je het Wikipedia artikel verbeteren (zeker als je kennis van zake hebt). Het is niet het meest duidelijke artikel, en Wikipedia wordt nou eenmaal door de community bijgehouden.

[Reactie gewijzigd door Niet Henk op 22 juli 2024 19:18]

Het wikipedia artikel is inconsistent. Het zegt letterlijk dat elke node met ELKE andere node verbonden is bij full mesh, de afbeelding laat echter juist wat anders zien.
Nee hoor. Het artikel gaat over een mesh network, en dat kan zijn een full mesh of een partial mesh. Bij het plaatje staat duidelijk dat dit een voorbeeld van een partial mesh network is.
Met alle respect, maar een definitie van full mesh waarbij elke node met elke andere node verbonden moet zijn is volslagen onzinnig. Dit is ook volslagen onhaalbaar bij grotere afstanden aangezien er dan altijd nodes fysiek te ver uit elkaar staan om met elkaar te verbinden. Ook kun je je afvragen wat het nut is van verbinden met 7 andere nodes...

Ik vermoed eerder dat men bedoelt dat elke node met minstens 2 andere nodes verbonden moet zijn. Zodat er altijd meerdere paden zijn en het uitvallen van een node voor geen enkele client voor verbindingsproblemen zorgt.

Bij partial mesh zou het dan wel mogen dat nodes aan de randen maar met één andere node verbinden.
Voor mesh netwerken is er meer dan alleen wifi. Een full mesh is inderdaad een netwerk waarbij alle nodes met elkaar communiceren. Dat is inderdaad meestal overkill, en voldoet een partial mesh ook prima.
Zie het wikipedia artikel over mesh networking: in een volledig mesh netwerk is elke node met elkaar verbonden.
Ik vindt dat een ietwat de strakke definitie: Bij een mesh netwerk dat relatief een grote afstand dekt is het niet haalbaar om letterlijk alle nodes met elkaar te verbinden, maar heeft dankzij de mesh structuur wel voordelen die specifiek zijn voor een mesh netwerk.
Ligt er aan hoe de Mesh apparatuur opgezet is. De duurdere producten zoals de Ubiquiti AmpliFi (met een I ipv van de meermaals gemaakte fout hierboven) gebruikt een aparte radio op 5ghz als backhaul (om onderling te communiceren). Een repeater gebruikt de normale radio waarmee ook een verbinding met de clients opgezet wordt waardoor de helft van de bandbreedte als verspild wordt omdat er steeds gewisseld moet worden. Repeaters zijn wat mij betreft ook rommel.
Volgens mij heeft de Amplifi juist geen dedicated backhaul kanaal, alleen een 3x3 radio voor 2.4Ghz en een 3x3 voor 5Ghz. De Orbi heeft nog een dedicated 4x4 radio voor de backhaul wat hem zo snel maakt tov de concurrentie.
Je hebt gelijk. Vond het in een review met een foutje.
Ik vroeg me al af hoe Mesh netwerken nou anders zijn dan gewoon 1 router, met daarachter een x-aantal access points. Dat heb ik nu namelijk thuis: 1 router, met 2 losse access points op verschillende verdiepingen, op dezelfde SSID.

Zoals jij al zegt, een 'echt' Mesh netwerk is anders, want veel meer connected. Maar deze producten? Want, als al deze 'Mesh' routers die deze fabrikanten nu op de markt brengen in feitte niet meer of minder zijn dan mijn opstelling thuis, vind ik ze ERG duur. Eén router en twee losse access points van redelijk fatsoenlijke kwaliteit zou nog niet de helft moeten kosten van wat Google hier rekent. Of mis ik iets?
Maar hoe verbinden jouw AP's met de router? Als dit bekabeld is dan is je oplossing al redelijk optimaal.

Maar als je je AP's draadloos wilt verbinden dan moeten ze meestal bandbreedte 'verspillen' aan communicatie met de router waardoor clients minder bandbreedte overhouden. Ook kunnen de AP's dan niet zo ver van de router af komen te staan.

Mesh biedt dus vooral voordelen bij grotere afstanden en als er geen bekabelde backbone is waar de AP's op ingeprikt kunnen worden.
Ik heb een vergelijkbare opstelling; een router en 2 bedrade accesspoints. Probleem is dat telefoons en ipads niet altijd verbinding maken met het sterkste signaal. Ze blijven hangen aan een eerdere verbinding. Als dat beter kon zou dat al lang fijn zijn.
Belangrijk punt dat ik inderdaad vergeten was in m'n bericht te zetten, maar: ja, ze zijn bekabeld verbonden.

Maar dan blijft de vraag wat aan zo'n 'mesh' router als product nou anders/beter is dat het een zoveel hogere prijs zou moeten verantwoorden. Het punt van Scarra herken ik wel (al ervaar ik dat ook bij professionele netwerken in kantoren). Het wisselen van AP duurt soms even, en er wordt alleen gewisseld als het 'oude' AP signaal echt te laag wordt (dus het is niét voldoende dat een nieuw AP sterker wordt). Wellicht dat dát bij dit soort mesh-routers beter gaat, maar... ik heb eerlijk gezegd geen idee.
Zou je dan de TP-Link Deco ook niet mee moeten nemen? http://nl.tp-link.com/home-networking/deco/

Techzine deed al een test: https://www.techzine.nl/r...i-systeem-mesh-massa.html

Op basis van onze test heeft TP-Link met Deco M5 een uitstekend systeem op de markt gezet, dat waarschijnlijk voor het overgrote deel van de eindgebruikers ruimschoots voldoende is. Wil je per se het snelste systeem dat er is, dan kun je in de meeste gevallen beter voor Netgear Orbi gaan. Twee modules daarvan zetten nog altijd niet geëvenaarde prestaties neer. Heb je meer modules nodig, dan zijn de oplossingen van Linksys en TP-Link wat ons betreft weer interessanter, omdat een derde module bij Netgear voor zover wij het kunnen beoordelen nog altijd verbinding moet maken met de basismodule en dit dus niet kan doen met een andere satelliet....

https://www.techzine.nl/r...i-systeem-mesh-massa.html

Lijstje van producten die interresant zijn voor een vergelijking: https://tweakers.net/pric...365;698593;761369;734107/

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 22 juli 2024 19:18]

Kijk dan ook naar Plume, een heel mooie Mesh oplossing die makkelijk de concurrenten verslaat:
https://arstechnica.co.uk...orking-wi-fi-hq-hands-on/

Netgear Orbi is volgens mij juist niet Mesh maar gewoon hetzelfde als 1 router en meerdere accesspoints.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 19:18]

U zocht Aruba's? :) Aruba's bieden dit uiteraard ook en doen absoluut niet onder voor de concurrenten. Ze zijn nu eigenlijk allemaal bezig om WiFi technieken die op de zakelijke markt heel gangbaar zijn, naar de consumentenmarkt te brengen...
Ze zijn nu eigenlijk allemaal bezig om WiFi technieken die op de zakelijke markt heel gangbaar zijn, naar de consumentenmarkt te brengen...
Sinds wanneer zit Aruba in de consumentenmarkt? Ik dacht dat ze vroeger al alleen maar enterprise deden, en sinds de overname door HP Enterprise al helemaal?
Aruba is inderdaad zakelijke markt. Ik doel meer op Google, Netgear, Ubiquiti etc.
Netgear heeft vorige week een update uitgebracht die Mesh brengt naar de orbi.
AVM heeft inmiddels ook al een update voor de Fritz Repeater 1750e die mesh-support geeft (wanneer router het ondersteunt) en diverse Fritzbox routers van ze hebben nu ook al Mesh support.
Hier staat best wel een goede vergelijking. Had er ook nog een met de vergelijking met Tplink. Zij hebben een veel goedkoper systeem. Maar die kan ik even niet meer vinden.

https://thewirecutter.com...-fi-mesh-networking-kits/
Bij zo'n Tweakers meshrouter-test, zou ik ook graag willen dat ze een niet-mesh setup zouden meenemen in de test.
Ik vind deze Google meshrouters zooo ontiegelijk duur! Ik kan het niet begrijpen dat elke losse router 120 of 139 euro moet kosten, terwijl je bij Amazon al voor 40 euro AC1200 routers kunt vinden.
Mijn huis is behoorlijk groot (300m2) op een terrein van 1km2. Ik heb hier 3 oude routers allemaal via ethernet aan elkaar verbonden en overal dezelfde WIFI instellingen erop gezet.
Het werkt perfect. Overal bereik en het kostte mij maar 20 euro aan CAT.6 kabels. Daarnaast nog een outdoor antenna gekocht voor 30 euro en heel mijn tuin (en de hele straat :P) heeft wifi.

Wat is nou de daadwerkelijke meerwaarde van zo'n mesh systeem, behalve dan dat het misschien plug and play is?
Heb je ook de tijd meegenomen die het kostte om die kabels te leggen? En hoe netjes liggen ze? Mooi weggewerkt in kabelgootjes en de gaten in de muren weer netjes dichtgemaakt etc?

De kosten van een bekabeld netwerk zitten hem nu niet echt in de kabeltjes he? Ook is het voor veel mensen nou niet echt een eenvoudige klus met gaten boren door muren / vloeren, zelf die connectortjes er op zetten etc. Dus dan is de afweging een hele dag kwijt te zijn aan die klus of wat meer betalen.

Ik ben het overigens helemaal met je eens dat het een hele hoop geld is. Sowieso vind ik de wifi markt heel intransparant. De ene router kost 40 euro, de andere 300 maar kijkend naar de specs is er nauwelijks verschil te ontdekken. Dus waarin zit hem dat prijsverschil en wat merk je daarvan als consument?
Eerlijk gezegd had ik niet bij stilgestaan bij de prijs om de kabels te leggen, omdat ik het makkelijk heb kunnen wegstoppen. Deels loopt het los achter de banken/meubels langs op z'n manier dat je het niet ziet. Deels loopt het ook via de buitenmuren, waar ik glasvezel, coax (satelliet) en ethernet naast elkaar heb lopen.
Ik zie het ook niet als "extra kosten", omdat ik überhaupt de bekabeling heb geplaatst. Als een echter gamer en Tweaker wilde ik persé de allerbeste verbinding hebben voor mijn apparaten. Dus alles is bekabeld... TV, NAS, PCs, server, etc.. De wifi is alleen maar voor de mobieltjes enzo. ;)
Anoniem: 315662 @Rex17 oktober 2017 16:22
Dezelfde instellingen is lang niet altijd een goede oplossing. Als ik dit in mijn huis in stel dan blijven apparaten veel te lang hangen op het oude access point. Het bereik hiervan is net sterk genoeg om verbonden te blijven door het hele huis, maar veel te slecht voor een normale verbinding. Dat is waar een mesh netwerk goed in is, clients overzetten naar een ander AP wanneer dat nodig is.
Daarnaast is het niet altijd mogelijk om zomaar een kabel te trekken, jij hebt die luxe maar als iemand bijvoorbeeld in een huurhuis woont kan die niet zomaar wat gaten in de muur boren (om maar een voorbeeld te geven, bij ons is het gewoon niet mogelijk/praktisch door de constructie van het huis en de inrichting).
Er zijn dus echt wel voordelen voor mesh routers te bedenken. Ze zullen niet voor iedereen nuttig zijn dat zal ik direct toegeven, maar er zit zeker een meerwaarde aan in sommige gevallen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 315662 op 22 juli 2024 19:18]

Client roaming (waarbij de client dus het beste AP kiest), is bij WiFi een client aangelegenheid. Daar veranderd ook een mesh niets aan. Wel is het mogelijk dat in een centraal beheerde omgeving (zoals de meeste corporate oplossingen) er enige druk kan worden uitgeoefend op de client om een ander ("beter") AP te kiezen. De client maakt deze beslissing echter. Er is in WiFi niet zoiets als handoff, waarbij een client wordt overgegeven aan een ander AP. Sommige clients zijn bijzonder hardnekkig. Bij de geschetste mesh oplossingen kan het zijn dat er een beperkte controller functionaliteit is. Dat is an sich echter niet inherent aan mesh, maar aan de implementatie van de leverancier.

Een alternatief is een SCA (Single Channel Architecture) netwerk, waarbij alle AP's op hetzelfde(!) kanaal zitten. Voorbeelden hiervan zijn Meru en Ubiquiti met zero handoff. Hierbij verbindt de client in feite met een virtueel AP dat verhuist naar het beste AP. Dit merkt de client niet. Het single channel aspect is op zichzelf alweer een heel ander probleem. Deze oplossingen moeten allerlei trucs uithalen om alle interferentie problemen het hoofd te bieden. Er is een reden waarom dit niet grootschalig gebruikt wordt; maar op kleine schaal kan het goed werken.
Anoniem: 44530 @oZy17 oktober 2017 09:50
open-mesh ook graag erbij
Zou zeker interessant zijn! Ik had mijn zinnen gezet op de Ubiquity Amplifi, maar deze van Google ziet er ook goed uit... zou graag wat keuzehulp zien :)
En de Asus Lyra
Ik heb zelf een mesh router getest (zie vraag en aanbod).
Wat mij interessant lijkt is de hoeveelheid straling die zo'n ding produceert. Bij mij zitten er op 2,4GHz namelijk 55 wifi punten binnen zicht.

En te veel energie die op je is gericht (laptop op schoot) ga je voelen: je haren, buik en soms zelfs je hoofd.

Dus snelheid per totaal uitgezonden hoeveelheid energie en per piek energie in de zend richting, lijkt me een relevante metric.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 19:18]

Voor wat meer technische achtergrond info:
  • CPU
    • Qualcomm IPQ4019 @717MHz Quad-Core Processor Wave2 2x2 a/b/g/n/ac SoC
    • STM32F072 32 bit ARM Cortex-M0 (microcontroller
    • Infineon STM9615 Trusted Platform Module
    • [
  • Switch: QCA8075
Source: SmallNetBuilder - Google Wifi Reviewed

Qua CPU maakt ook de Asus Lyra set gebruik van deze IPQ4019.

[Reactie gewijzigd door Ravefiend op 22 juli 2024 19:18]

Misschien heeft deze vraag een ietwat hoog 'aluhoedje' gehalte, maar in hoeverre zal Google in staat zijn om alles van de internet lijn af te tappen met dergelijke routers?
Google Wifi houdt geen surfgedrag bij en toont geen advertenties. Het verzamelen van diagnostische gegevens, bijvoorbeeld bij een crash, kan bovendien worden uitgeschakeld.
Google zei ook dat hun hub niets opnam.. totdat dat uitlekte..
Google is zo groot, en verkoopt zoveel exemplaren vaak ook aan Tweakers, dat ze echt wel weten dat alles binnenstebuiten wordt gekeerd, ze schrokken geloof er zelf ook van en hadden het geloof ik helemaal uit gezet.

Google weet echt wel waar hun grenzen liggen, zeker met Hardware ze hebben ook al jaren Android en je hebt nog steeds geen banner op je homescreen van Adwords, ze willen juist een eco-systeem en pas veel later er iets aan toevoegen of mee doen, in het begin hoef je nergens bang voor te wezen.
Ze schrokken ervan dat het uitlekte. Niet dat het alles opnam.
Nee, we waren geschrokken dat de knop op de bovenkant van Home Mini bleef hangen. Daarom is die knop in een software-update volledig uitgeschakeld.
Hey Rachid, mr Google Nederland ;)
Enig idee wanneer deze functie weer wordt ingeschakeld en of dat überhaupt gaat gebeuren?
Hoi :) Dat gaat niet gebeuren. Je kunt nog wel het volume regelen met touch, maar het inschakelen van de Assistent is permanent uitgeschakeld.
Merci. Dan wacht ik zeker af met het aanschaffen van zo'n mini (als ik die überhaupt ga aanschaffen). Ik wacht wel op versie 2.
Er is niets uitgelekt. Lees het artikel maar. De google pagina waarop google assistant gebruikers al hun voice inputs terug kunnen vinden stond ineens vol met entries zonder spraak of aanleiding.
Oftewel: doordat google transparant is over wat ze opslaan zag de betreffende journalist dat er een probleem was.
Nah het was een hardware fout, de knop voor spraak input was buggy en registreerde ghost touches waardoor de software dacht dat er spraak invoer was.

Dit hardware defect was het geval bij een beperkte hoeveelheid exemplaren en alleen bij de units die beschikbaar waren gemaakt aan de bezoekers van het Google event.

Op dit moment is de knop tijdelijk disabled met een update tot er een oplossing is gevonden dat waarschijnlijk een omruil actie wordt.

Dus er is niks uitgelekt of met opzet gedaan, de gebruiker die het opmerkte zag gewoon opvallend veel geluidsopname data op zn Google account en heeft Google gecontacteerd die gelijk langs is gekomen om naar het probleem te kijken.

Dus gewoon een te betreuren hardware defect met prima customer service die gelijk komt kijken.

Meer info: http://www.androidpolice....pied-everything-said-247/

[Reactie gewijzigd door seapip op 22 juli 2024 19:18]

Wat een onzin. Als het de bedoeling was om alles stiekem om te nemen, dan hadden ze wel de ledjes uitgezet die aangeven dat de Google Home Mini aan het luisteren is.
Dus je geeft aan dat google de long con speelt.
Hoedanook, in geval van deze mech routers/ap. Te weinig opties en installatie OS afhankelijk. Deze laat ik dan ook aan mijn neus voorbijgaan.
Logisch, jij behoort niet tot het doelpubliek.
Ze bieden dit aan als plug&play, een tweaker zoekt dit niet, de modale huisvader net wel.
Wat een bullshit. Google heeft er een led lamp opgemaakt om te laten zien als deze opneemt. Erg stomme zet om dit te doen terwijl je bewust alles gaat opnemen? Ik zou maar een compleet alu pak aantrekken als ik jou was, want je begint door te draaien. Het gebeurde ook niet bij alle apparaten, dus was het dan een bug dat het bij sommige niet gebeurde?
Heb je ook maar 1 argument dat onderbouwd is met iets? Het enige dat ik zie in al je reacties is “Google is kut, en ze doen alles bewust”
Met hun "hub" bedoel je waarschijnlijk de Google Home Mini. Deze hoort dingen op te nemen om te kunnen gebruiken. Echter door een fabricage fout bleef de activatie toets op de mini als ware ingedrukt. Hierdoor werd alles opgenomen. Google heeft meteen actie ondernomen en de functie op alle mini apparaten uitgeschakeld. Degene die het ontdekte (Artem Russakovskii van Android Police) heeft er een heel artikel over geschreven en ik moet zeggen dat Google hier toch wel snel en goed gehandeld heeft. Lees het anders zelf even een keer dan weet je hoe het exact gegaan is.

http://www.androidpolice....pied-everything-said-247/
Inderdaad alle hardware en software wordt perfect gereleased en alle bugs ooit zijn gewoon afluister/spyware functies die uitlekken. Je kan natuurlijk ook te ver gaan met je wantrouwen.

OT: Lijkt me best een mooie oplossing, alleen het prijskaartje vind ik dan wel weer stevig. Al is dit met alle mesh netwerken wel het geval, voor mij tot nu toe het enige grote nadeel van dit soort systemen.
Daarbij wie had die dingen al?
Juist ja reviewers voor de rest niemand..
Denk je dan dat ze zo dom zijn geweest om de ledjes aan te laten die aangeven dat hij opneemt :?
Blijkbaar zijn er toch nog mensen die je niet kennen Rachid ;-)
Rachid werkt bij Google.
Ik denk dat het feit dat deze van Google komen het niet ineens meer of minder mogelijk maakt. In feite kan elk stuk hardware wat op je netwerk zit dat doen. Ongeacht de fabrikant.

[Reactie gewijzigd door mvds op 22 juli 2024 19:18]

Kijk, die gaan er dus niet komen bij mij. Zo heeft Google na verloop van tijd netjes een overzicht van allemaal "Google" WiFi netwerken, en wie weet sturen ze ook nog even lekker alle (of delen van je) data door naar hun eigen servers...
Aan lezers die denken dat je een aluhoedje draagt adviseer ik om het volgende artikel over datamining van de streetview auto's te lezen:
https://www.wired.com/2012/05/google-wifi-fcc-investigation/

Om je een idee te geven:
The unredacted FCC report refers to a Google "design document" written by an engineer who crafted the Street View software to collect so-called payload data, which includes telephone numbers, URLs, passwords, e-mail, text messages, medical records, video and audio files sent over open Wi-Fi networks.

[Reactie gewijzigd door densoN op 22 juli 2024 19:18]

Niemand verdient gehackt te worden, althans geen enkele consument. (Ik impliceer hier niks) We moeten samen werken aan een veiligere IT omgeving en zorgen dat ook de onwetende veilig kunnen internetten zonder dat hun gegevens op straat liggen, ja ze zouden moeten weten dat HTTP niet veilig is maar als ze dat niet weten hoeven ze niet gestraft te worden.
Euhm, alle managed WiFi accesspoints sturen toch telemetrie naar de fabrikant?
Zou kunnen, maar een Ubiquiti is wat anders dan in dit geval Google. Die laatste heeft namelijk veel meer aan die data.

[Reactie gewijzigd door Saeverix op 22 juli 2024 19:18]

Waarom heeft Ubiquiti meer aan de data? Iets doet mij vermoeden dat Google net zo veel nut heeft bij de telemetrie.
Jij doet het klinken alsof het normaal is, maar ik heb hier een viertal routers met wifi en twee accesspoints in gebruik en geen van alle sturen telemetrie gegevens naar de producent of provider.

Wellicht is het wel gebruikelijk bij Meshrouters, maar ongewenst is het zeker wel. Daarbij dien je het bij Google uit te schakelen via je Google account. Hetgeen niet betekent dat de gegevens niet daadwerkelijk worden verstuurd.

Tevens impliceert dit dat de gegevens gekoppeld zitten aan je centrale account. De berg gegevens die ze van je hebben en aan elkaar koppelen neemt alleen maar toe. Denk aan Google zoekmachine, Youtube, Gmail, Android Locaties, Android telefoonboek, Chrome (OS), Google-Analytics, Google Home etc. Google weet meer dan je beste vrienden!
Je legt zo wel heel veel gegevens bij één bedrijf. Als het fout gaat ligt in een keer alles van je op straat.
Staat vast wel iets over in hun EULA van 80 pagina's :P
In de EULA staan heel veel verwijzingen naar andere documenten.

Het totaal is een aantal boekwerken vol.
Hopelijk is KRACK wel uitgeschakeld in deze firmware. Mesh en R zouden er extra gevoelig voor zijn :)

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 19:18]

Lijkt me sterk dat er zo snel een update is. Nog even wachten...
Ubiquiti, Aruba en Watchguard hebben er al fixes voor...
Let op, Krack kwestbaarheid is clientside, dus op de apparaten die verbinding maken met het access point.

Ubiquity heeft er idd al een fix voor (firmware in de 9.3.x reeks, dus niet voor current stable), maar dit is enkel voor mesh verbindingen tussen de access points zelf. Clients, zoals een android phone of tablet , lopen dan nog steeds risico als deze niet tegen Krack gepatched zijn. Krack treft voornamelijk Linux gebaseerde clients. Wat mij betreft zit daar het grootste probleem, omdat veel te veel Android apparaten vrijwel nooit updates krijgen.

Kortom, met enkel updaten van je access points ben je er nog niet!
Is het niet zo dat het probleem aan de client-kant gefixed moet worden?
3 routers, moet je die dan alle 3 in een ethernet poort prikken? Dan heb je wel veel kabels lopen door je huis. Of is het zo dat je er 1 op het modem aansluit en de rest versterkt het signaal van de eerste?

OK, na ff zoeken op de Google Wifi site:
Since Wi-Fi is broadcasted from each Wifi point (and not just a single router), Google Wifi is a connected system that provides better coverage over a wider space. The system is flexible and scalable, so if you have a larger home, connect as many points as needed to get better Wi-Fi in every room (our 3-pack covers up to 4,500 sq. ft). Wifi points connect wirelessly, so you don’t need to run Ethernet cables throughout your house.

[Reactie gewijzigd door NoUseWhatsoever op 22 juli 2024 19:18]

Ja, dat is het hele idee van een mesh netwerk....
Maar als je de mogelijkheid hebt om ze bekabeld aan te sluiten dan verdient dat natuurlijk de voorkeur, dat scheelt bandbreedte tussen de routers.
wat ik alleen niet zo gauw zie is KAN deze meshpunten met elkaar verbonden worden met een kabel ipv dat het draadloos gaat?
Ja. Ik heb ook 3 Google Wifi's draaien en je kunt ze allemaal bedraad op elkaar aansluiten, of draadloos met elkaar laten communiceren
Veel kabels? 3? Ik heb twee UTP-kabels lopen naar elke kamer in het huis voor de bedrade internetaansluitingen, in aanvulling op WiFi. Een paar kabeltjes trekken voor extra WiFi-accesspoints is toch niet zo'n ramp? En als je huis niet al te groot is kun je er ook wel met 2 uit waarschijnlijk: eentje boven en eentje beneden.
Jawel, ethernet kabels trekken is voor gewone mensen echt een ramp. Alleen al zelf die connectors er op zetten is voor veel mensen echt heel lastig. Plus dat je speciale gereedschappen zult moeten kopen die mensen niet in huis hebben.
Bij Google geldt doorgaans: you’re the product. Alleen kosten deze apparaten redelijk serieus geld, wat op een ander verdienmodel zou kunnen wijzen -> normaal zijn Googleproducten ‘gratis’ en dan geldt bovenstaande zeker.

Toch zou het mij persoonlijk verbazen als dese apparaten niet toch netjes in het ecosysteem/verdienmodel van Google passen...

Kan echter ook door standaard zoekclient, Google DNS... alle verkeer aftappen is het meest extreem.
Volgens mij is dit een eerlijke prijs voor een goede router. Google is transparant in wat ze bij houden. Zo kan je precies zien wat Chrome of Android van je weet. Voor zover ik weet zijn er geen routers die gebruikersinformatie doorsturen.
Ik weet niet of ik bereid ben om Google te geloven. Ik heb vrijwel geen middelen om te controleren wat ze doorsturen (ben niet zo'n grote techneut). Als er iets wordt verstuurd (volgens de info bijvoorbeeld diagnostische gegevens) zouden daar ook andere zaken meegestuurd kunnen worden. Al dan niet per ongeluk. Met de Streetview-auto's zijn ze ook 'per ongeluk' veel data gaan verzamelen. Lijkt me sterk dat zo'n groot bedrijf met goede mensen in dienst zoiets echt per ongeluk doet. Ik vertrouw Google niet zo heel erg dus.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 22 juli 2024 19:18]

Rogue engineers zijn gebruikelijker dan je denkt.
Je zou een bedrijf niet moeten afrekenen op incidenten, mits ze er correct op reageren.
Een bedrijf moet afgerekend worden om houding, bedrijfscultuur, beleid en actie. Daar kunnen we als outsiders heel moeilijk uitspraken over doen.

Google gebruikt de streetview wifi data voor een deel om de plaatsbepaling te verbeteren. De data over zwakke wifi wachtwoord is verwijderd en nooit gebruikt.
Je hebt gelijk dat je bedrijven moet afrekenen op hun daadwerkelijke acties. Maar bij een bedrijf waaruit het grootste deel van de omzet komt uit het analyseren van data van gebruikers kijk ik wat kritischer dan een bedrijf wat in de eerste plaats software of hardware verkoopt. Al zijn die ook niet heilig waarschijnlijk.@Zwarte_os . Maar het is goed om bij elk product of dienst na te denken of je bereid bent je informatie te delen en de risico's in te schatten, ook al is dat heel moeilijk als consument.
Maar geld dat niet voor alle fabrikanten?
Bij Google geldt doorgaans: you’re the product.
Redelijk onzin dit. Ja Google heeft producten als GMail waarbij deze stelling opgaat. Maar Google heeft ook producten voor grote bedrijven die privacy zeer serieus nemen. Denk daarbij aan Google Cloud Platform. Google biedt dan zeer uitgebreide garanties met betrekking tot waar/hoe data wordt opgeslagen, wie er bij kan/mag etc. Als Google zich daar niet aan houdt zijn ze gewoon in overtreding en strafbaar.

In het geval van deze hardware producten lijkt het me niet dat deze stelling opgaat. Om het zeker te weten moet je de voorwaarden lezen. Het is bij Google namelijk i.i.g. nog wel zo dat ze netjes melden wat ze doen. Wat dat betreft ben je met een Google product waarschijnlijk beter af dan met de gemiddelde Chinese router / smart TV / tablet etc. Want daarbij blijkt regelmatig dat het apparaat gewoon ongevraagd allerlei gegevens opstuurt naar de fabrikant. Wordt men betrapt dan is het van 'oh ja, foutje, sorry'.
Heb vorig jaar een setje op Amazon US besteld, werkt als een zonnetje maar let op! Wanneer je het netwerk uit wilt breiden met EU wifi points dan gaat dat dus niet werken. Nog maar een setje uit de US over laten komen. Zijn daar nog goedkoper ook trouwens was € 314,59 kwijt voor 3 incl import fee's...
Ik snap het hele idee achter "region lock" totaal niet.
Het kan overigens wel zo zijn dat ze in EU/US andere regels m.b.t. max zendvermogen hebben.
Maar waarom ze niet met elkaar werken is niet heel logisch wat mij betreft?
Ik denk niet dat ze het helemaal expres een region lock op hebben gezet, niet echt een reden om dit te doen namelijk. Ik denk dat het aan 2 dingen zou kunnen liggen waar 1 het waarschijnlijkst is.
1) De EU regels zijn significant anders dan die van de andere landen en zou daarom niet compitable kunnen zijn.
2) Andere Hardware, zie je wel vaker tussen de verschillende landen.
je mist dan wel een paar kanalen i.v.m. andere FCC regels. Of niet?
3 stopcontacten opofferen voor deze meshrouter is wat enthousiast denk ik..
Ik zie liever google home in het Nederlands verschijnen :)
Had natuurlijk ook via Power Over Ethernet kunnen gaan.
Voeding gaat met een usb type c kabel. Je kunt dus ook een multipoort USB stekker gebruiken, zo kun je nog steeds meerdere (usb) devices aansluiten op één stopcontact.
Wat is eigenlijk het voordeel van een "mesh" netwerk?
IMHO lijkt een centrale router/switch in combinatie met AP's op verschillende locaties een betere setup.

Bij mesh kan het zijn dat het via-via-via bij je internetlijn terecht komt, wellicht is de bandwith hoog genoeg, maar het lijkt me niet voordelig voor de latency?

Een beetje AP setup kan toch ook automatisch kanaal kiezen of een blanket netwerk opzetten?
Het voordeel is dat je geen netwerk aansluiting nodig hebt voor de de 2 extra apparaten. en dat het makkelijk in te stellen is met een app.

Bedrade AP setup is niet voor iedereen te doen.
Voor mijn ouders die geen loze leidingen hebben in de woonkamer is dit ideaal.
Dat elk AP een netwerk aansluiting heeft is toch juist een voordeel qua stabiliteit/latency?

In dit geval lijkt het op een router/ap met 2 wifi-repeaters. Waardoor je eigenlijk alleen maar meer WiFi signalen verbruikt (die elkaar ook weer in de weg zitten).

Ik woon erg achteraf, hier is de WiFi verbinding van de standaard KPN xperiabox goed genoeg om het gehele huis (oude boerderij, weinig metaal) van een verbinding te voorzien die zo snel en stabiel is als de kabel (uitgaande internetverbinding is hier de limiterende factor, maar ping/latency is zelfs op wifi goed).
Voor m'n eerdere bijbaan bij student aan huis, heb ik echter verschillende mensen (in de stad) gezien waarbij de wifi bizar slecht is (zelfs met duurdere apparatuur) puur omdat je teveel signalen hebt (probeer eens de wifi-analyzer app).
Het heeft dan ook totaal geen nut om wifi-repeaters te gaan gebruiken.
5GHz is wat minder druk (en heeft meer kanalen) maar heeft dan weer minder penetratie (en sommige apparaten ondersteunen het nog niet, dat was een probleem bij een man met een huis met veel metaal.

Het opzetten van je netwerk doe ik overigens liever in een web-app dan iets dat ik weer moet gaan installeren op m'n telefoon.

---
Ik ben er nog niet zo van overtuigd, maar het is inderdaad ook meer iets dat je op locatie moet testen, maar als je de mogelijkheid hebt om kabels te trekken, lijkt me dat een betere optie.
Klopt. Kabels trekken lijkt mij ook de beste optie. Alleen is die mogelijkheid er niet altijd.
Theoretisch inderdaad wel, maar dan zijn we het ergens over eens ;)
Ben erg benieuwd hoe die Google Mesh apparaten in realiteit presteren, misschien ben ik iets te skeptisch.
Mijn ervaring is erg positief. Ik had hiervoor een Airport Extreme en een Express als extender, maar had toen regelmatig last van slecht bereik op diverse plekken in huis (130m2) en buiten. Met 3 Google Wifi's in huis werkelijk nergens last meer van. Bereik uitstekend en snelheid ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.