Nintendo stopt eind dit jaar met Miiverse-netwerk

Nintendo stopt met Miiverse, het sociale netwerk waarmee gebruikers geschreven en getekende berichten konden plaatsen, die vervolgens in games verschenen. Op 8 november sluit de dienst in Japan zijn deuren, zo maakte Nintendo bekend.

De sluiting van Miiverse in Japan van 8 november valt samen met die van Wii U Chat en Tvii, beide diensten voor de Wii U en 3DS. Dat blijkt uit mededelingen van Nintendo. De tv-dienst Tvii kwam nooit in Europa uit. Nintendo vond de Europese markt 'te complex' voor de dienst, zo bleek in 2015.

Miiverse ging eind 2012 van start, bij de introductie van de Wii U in Japan. De dienst werd wereldwijd gebruikt door gebruikers van de Wii U en 3DS voor het plaatsen van prestaties, opmerkingen en handgetekende berichten. Vanaf eind dit jaar zullen de comments en tekeningen niet meer in games verschijnen. Gebruikers kunnen via de webversie van het sociale netwerk wel hun berichten downloaden, belooft Nintendo.

De nieuwe console van Nintendo, de Switch, ondersteunt Miiverse niet.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-08-2017 • 09:09

65 Linkedin

Reacties (65)

Wijzig sortering
Ik heb er zelf nooit echt gebruik van gemaakt, maar dit lijkt me wel een duidelijk teken dat de 3DS binnenkort niet meer ondersteund gaat worden.
Dat de 3DS het einde van z'n leven nadert is overduidelijk: er komen geen AAA-titels meer naar de 3DS. Er komen nog wel titels, maar dat is ofwel crossplatform ofwel niet al te duur in ontwikkeling. Zolang de Switch >300 euro nieuw kost, is er markt voor de 3DS (met een enorme library aan games!) en zal Nintendo 'm in leven houden.
Op termijn moet je inderdaad bij de Switch zijn.

Maar Miiverse was alles behalve een vereiste voor de 3DS, het apparaat werkt prima zonder. Ik durf te wedden dat het in Nederland sowieso erg weinig gebruikt werd.
Ik heb toevallig afgelopen weekend een Nintendo New 3DS XL gekocht. :*)
Ik twijfelde wel erg tussen een Nintendo Switch en een New 3DS XL. Ik ben toch voor de Nintendo New 3DS XL gegaan vanwege de volgende redenen:
 • Prijstechnisch een stuk goedkoper dan de Switch
 • Minder groot en makkelijker mee te nemen dan de Switch
 • Grote library aan games en tevens goedkopere games
 • Langere accuduur
Je opmerking van AAA-games snap ik, toch komt er volgende maand nog een grote aan; Metroid: Samus Returns. Einde van het jaar verschijnt Pokémon Ulta Sun & Ultra Moon. Die games gaan ongetwijfeld goed verkopen.

Momenteel heb ik Poochy & Yoshi's Woolly World gekocht en Pokémon Sun. Beide twee toptitels.

De Switch is een tof apparaat maar ik zie deze nog niet zo snel de plaats van de 3DS innemen. Veel ouders kopen een 3DS voor hun kinderen. Deze is goedkoper en wat robuuster dan de Switch. Ook de spellen zijn goedkoper. Bovendien ontbreekt het de Switch nog aan een goede library aan games. Er zijn een hoop goede titels aangekondigd zoals Yoshi, Kirby, Mario en natuurlijk Pokémon maar het duurt nog even voordat die zijn verschenen. :)

Ontopic: Dat Miiverse vond ik altijd al onzin. Sowieso heb ik vrij weinig met die Mii poppetjes dus van mij mag alles dat Mii gerelateerd is eruit. Alleen die puzzelstukjes zijn grappig op de 3DS maar meer ook niet.

[Reactie gewijzigd door DedSec85 op 29 augustus 2017 13:07]

De 3DS is ook zeker geen verkeerde koop hoor, begrijp me goed! Je hebt inderdaad een veel grotere bestaande library en het apparaat is een stuk compacter. En het apparaat is fors goedkoper.

Metroid: Samus Returns is (hoewel het vast een prima game gaat worden) wel een 2D platformer die niet door Nintendo zelf ontwikkeld wordt (maar door MercurySteam). En Ultra Sun & Ultra Moon is natuurlijk stiekem niks meer dan de bestaande titels plus wat normaliter DLC was geweest :P

Aan de andere kant komt er een Metroid Prime 4 naar de Switch en heeft GameFreak al gezegd dat er een Pokémon naar de Switch gaat komen; dat is het verschil waar ik op doel :)
Die Switch haal ik op den duur wel...als Pokémon en Metroid Prime 4 verschenen zijn. :*)
Ik moet zeggen dat ik toch erg veel plezier beleef aan die Nintendo games. Was zelf de afgelopen jaren meer richting de PS4 en PC gegaan maar zo'n 3DS als handheld is wel ideaal.
Ik kan hem je zeker aanraden. Het is een tof apparaat met een hoop vette games in het vooruitzicht.

Hij is inderdaad wat groter en de accu gaat inderdaad wat minder lang mee. maar de game ervaring is 1000 keer mooier. Je hebt echt een thuis console in je handen liggen als je speelt.

Ik kan niet in je portemonee kijken uiteraard maar 300 euro voor een switch is zijn geld meer dan waard.

Ik persoonlijk zou nooit voor een Ds gaan. Ik vind de graphics echt ver onder de maat. maar goed dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.

De accuduur van 3 uur is overigens ook zeker niet slecht als je ziet wat het ding allemaal op het scherm tovert.
Deze is goedkoper en wat robuuster dan de 3DS.
Dan de Switch neem ik aan dat je bedoeld?

Maar zoals voor de Pokémon games; ik kan mij niet voorstellen dat gamers zitten te wachten op een zoveelste heruitgave van een game. Vroeger was het immers niet veel anders op de Gameboy, maar betaalde je wel volle bak voor een spel, terwijl het spel enkel andere of meer Pokémon er in had zitten. Ik kan mij voorstellen dat dat vroeg of laat echt wel een keer uitgemolken is. ;) Anders had er ook wel een Pokémon game voor de Switch geweest, lijkt me. ;)
ik kan mij niet voorstellen dat gamers zitten te wachten op een zoveelste heruitgave van een game.
Zoals FIFA, GTA en CoD? Check de verkoopcijfers :)
Ik kan mij voorstellen dat dat vroeg of laat echt wel een keer uitgemolken is.
Nieuwe spelwereld + nieuwe Pokémon = instabuy, sorry ;)
Anders had er ook wel een Pokémon game voor de Switch geweest, lijkt me.
Die is dan ook in ontwikkeling. De Switch is nog geen half jaar uit...
Jup :) Heb het aangepast. Tnx!
Ik heb Pokémon Red & Blue vroeger gespeeld en daarna geen Pokémon game meer aangeraakt. Ik beleef nu weer een hoop plezier met Sun maar ik kan mij voorstellen dat sleur erin zit als je ze wel allemaal hebt gespeeld.
https://www.youtube.com/watch?v=y8QCFNAgPDo

Zelfs na een val van ruim 300 meter doet de Switch het nog
En je hebt natuurlijk alle DS titels tot je beschikking waar ook een hoop klassiekers voor zijn!
Eigenlijk had je ook voor de new 2ds kunnen gaan. Nog goedkoper en geen 3d, tenzij je die gimmick echt superhard nodig hebt.
Das nog maar zeer de vraag, 9 van de 10 gebruik tde 3DS als handheld en daarbij is de Switch mainly een console....
Tegenover aandeelhouders is het al jaren duidelijk dat Nintendo streeft naar 1 product voor zowel handheld als homeconsole.
Ik heb mijn Switch misschien 2-3x in het dock gehad :P
Moet zeggen dat ik de Switch juist voornamelijk als handheld gebruikt, om te kunnen gamen wanneer ik niet thuis ben. ;)
dan vraag ik mij af waarvoor de overige ene de 3ds voor gebruikt
Ik vraag me af of Nintendo wel echt wilt stoppen met de 3DS. Ze kunnen voor deze handheld relatief goedkope games maken die ze voor 40 euro per stuk verkopen. Daar komt bij dat ze aparte mario/zelda/kirby games voor zowel de 3DS als de Switch kunnen maken. Als ze echt zouden stoppen met de 3DS, zouden ze dan goedkopere Zelda games voor de Switch gaan ontwikkelen?

Begrijp me niet verkeerd. Er zit ook wel een logica in dat Nintendo zich op één handheld wilt gaan richten. Maar voor de manier waarop zij games ontwikkelen lijkt het niet zo heel aantrekkelijk.
zal wel meevallen, het gaat om beide consoles die er gebruik van maken, en de nieuwe ondersteunde miiverse sowieso al niet
Dan zouden ze niet net een New 2DSXL uitbrengen of wel?
Niet heel vreemd dat Miiverse stopt als je kijkt naar de Switch. Begin volgend jaar wordt op de Switch het nieuwe online platform gelanceerd. En ik kan mij best voorstellen dat dit nieuwe online platform ook naar de 3ds komt met een update. Het zou dom zijn on dit niet te doen iig.
Begin volgend jaar? Dat was toch aangekondigd voor Oktober ofz toen de Switch uit kwam?
de betaalde online dienst is vertraagd naar begin volgend jaar.
Begin volgend jaar? Dat was toch aangekondigd voor Oktober ofz toen de Switch uit kwam?
Vertraagd naar 2018.
Jammer, Miiverse was erg leuk :'( Nou ja, tijd voor wat nieuws.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 29 augustus 2017 09:11]

Aan de andere kant werkte het filter ook niet altijd heel erg goed en konden de kinderen soms genieten van rare getekende plaatjes...
Maar het werd wel gemoedereerd. Iets wat je niet kan zeggen over bv de vervangende functie in Splatoon 2, waar het gewoon een wildgroei is.
Kun je reporten, overigens. Op het plaatje A drukken en op - om reports te sturen.
Gelukkig! Hoe eerder hoe beter. Ik heb er nog nooit iets leuks kunnen lezen. Ik vind het alleen maar hinderlijk. Bijvoorbeeld allemaal achterlijke plaatjes of hinderlijke teksten in de Mario Maker levels. Vaak nog in het Japans ook en soms zaten er nog spoilers in ook. Kan iemand mij uitleggen wat hier leuk aan is!?
Zullen die niet gewoon blijven of gaat dat ook via miiverse? Je kan ze trouwens uitzetten in het menu. Ik vond de aanwijzingen op sommige momenten wel leuk/handig. Al kan je dat ook op andere manieren in de levels verwerken.
Dat is een directe koppeling met miiverse. Als je levels maakt en iemand laat een comment achter dan kun je dat ook weer zien in miiverse, linked er rechtstreeks naar toe.

Voor maker en andere games zal wel een update uit komen die de knoppen verbergt hoop ik.
Edit: je antwoord staat in de eerste zin, verkeerd geïnterpreteerd.

[Reactie gewijzigd door dikki dik op 29 augustus 2017 12:11]

Zonde. Nu dus al afgekapt, voordat de desbetreffende consoles geen ondersteuning meer krijgen. Weet dat Nintendo Wi-Fi pas een tijdje na het DS-tijdperk werd uitgeschakeld. Ook zonde, maar wel een betere timing wat mij betreft.

Maar goed, geen Miiverse meer. Betekend dit dan wel een systeemupdate waaruit je in ieder geval niet meer Miiverse kunt openen waar dan constant zal staan "This service is discontinued" ofzo? Wel zo netjes wat mij betreft.

En als allerlaatst: Voor zo'n toch best wel groot sociaal netwerk maar een relatief korte melding vooraf…
nintendo WiFi ging er uit omdat het bedrijf waar Nintendo mee samen werkte de stekker er uit trok.
Tja, als één ding consistent is bij Nintendo is het wel het afkappen van hun online systemen :)
Het is tenminste gratis 😎
Inmiddels ook aangekondigd op de Engelse/Amerikaanse site: http://en-americas-suppor...answers/detail/a_id/27324
7 november 19:00 (Nederlandse tijd) dus.

[Reactie gewijzigd door rctgamer3 op 29 augustus 2017 10:44]

Ook in Amerika stopt Miiverse: http://en-americas-suppor...answers/detail/a_id/27329
Alsook in Nederland: http://www.nintendo.nl/Wi...erse/Miiverse-666621.html

Dus de dienst stoppen ze wereldwijd en niet alleen in Japan.
Jammer, mijn 3DS is dus bijna zo goed als afgeschreven.
Gebruik je alleen Miiverse op je 3DS dan? Of speel je er ook spelletjes op? Het sociale aspect van Miiverse was wel grappig, maar ik heb mijn handhelds en consoles vooral voor gaming gekocht. En volgens mij kan dan nog prima. Maar kan me voorstellen dat voor diegene die juist alleen in de Miiverse 'imersed' zitten, het wel een slok op een borrel is. Ben overigens wel benieuwd naar de gebruikscijfers, want ik heb in mijn omgeving er eigenlijk nooit iemand over gehoord. :)
Nee maar de volgende stap is dat de store eruit gaat. En daarna online gaming.

Succes als je pokemon speelt. Wordt erg moeilijk om pokemons te ruilen zonder internet.
Ik denk dat het wel even duurt voor ze de store er uit halen, daar verdienen ze namelijk geld mee :+
Wat jij zegt gaat wel heel ver. Dat zullen ze pas over een paar jaar doen. Miiverse was nooit super IMO. Vind het een stap in de goede richting, vooral als het gaat om het dood laten gaan van de 3DS. Dan kunnen we eindelijk alles op 1 console spelen.
Er komt sowieso nog een nieuwe Pokemon-game die al aangekondigd is, dus dat lijkt me sterk. Zelfs de Wii store/online gaming werkt nog, en die console is al erg oud. De 2DS is ook net uit, en mede dankzij MH en Pokemon is de 3DS nog erg populair.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 29 augustus 2017 10:02]

Die volgende stap kan wel nog iets langer duren. Zelfs de Wii Shop Channel is nog steeds online, lijkt me sterk dat ze de nieuwere Store van de Wii U/3DS eerder gaan sluiten dan dat. Er zijn misschien (veel) meer Wii's verkocht dan Wii U's, maar er zijn er ook heel erg veel die even werden gebruikt (de Wii Sports-hype in het begin) en daarna in de kast verdwenen.
Er is geen 'online gaming' op de 3DS zoals dat op PS en XB gebeurd. Er is geen overkoepelende service die Nintendo uit kan zetten, communicatie gaat direct naar de Pokémon servers.
Da's dus niet helemaal waar. Als je met je 3DS, Wii U of Switch online gaat maak je verbinding met het Nintendo Netwerk, deze controleert je Nintendo Account (of deze niet geband is) en laat daarna de game zelf met de eigen server (van die game) verbinden.

Het kan natuurlijk zo gaan dat de authenticatieserver offline halen, maar dan heb je daar last van op de Switch.
Jammer, ik vond deze berichten altijd erg leuk om te lezen in bijvb: super smash brothers ( kan even de stage name niet herinneren ). Zaten soms ook wat mindere berichten tussen, zo ging ik naar de nieuwe star wars film en las ik de dag van te voor in deze stage : "Han Solo dies" . Het was wel de laatste plek waar ik had verwacht spoilers te vinden :p
"Han Solo dies" .
Spoiler waning! ;) :+

[Reactie gewijzigd door 90710 op 29 augustus 2017 13:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee