12 jaar terug in de tijd: Steve Jobs introduceert NeXT

Bij Ars Technica las ik dat The Fly on the Mac een twaalf jaar oud Newsweek artikel heeft gepost over de introductie van de NeXT Cube, het langverwachte eerste produkt van het bedrijf dat Steve Jobs was begonnen nadat hij halverwege de jaren '80 bij Apple was weggekickt. De NeXT Cube beschikte over destijds revolutionaire specificaties: een 25MHz Motorola 68030 processor, 8MB geheugen, 17" monochroom 4-kleuren scherm met een resolutie van 1120*832px en een 16-bit audio met 44,1KHz sampling rate. Dit alles draaide op NextStep, een op Unix gebaseerd operating system met een voor die tijd erg moderne GUI.

Inmiddels lijkt de geschiedenis zich te herhalen: Steve is terug bij Apple, Apple introduceert een PowerMac Cube, MacOS X is deels gebaseerd op NextStep en als bijkomende toevalligheid heeft opnieuw ene George Bush zich verkiesbaar gesteld voor het Amerikaanse presidentschap. Ondanks het feit dat de NeXT computers commercieel gezien weinig succesvol waren, hebben zij nog steeds invloed op de hedendaagse ontwikkelingen:

NeXT Cube (klein) Steve Jobs was back last week with a slick new computer and more self-dramatization than ever. It's been more than a decade since Jobs, in his early 20s, co founded the Apple Computer Corp. and brought computing to the masses with the Apple Il. It's been four years since he turned the industry on to user-friendly displays and software with the Macintosh. Now, at 33, he's billing the NeXT as a computer that will revolutionize the higher-education market and point the industry toward the 1990s (next story). Love him or hate him, people in the computer world couldn't wait to see what Jobs had secretly worked on for three years in his Palo Alto headquarters. When a NeXT marketer called The Wall Street Journal to buy an ad for the rollout. the salesman quipped, "Why bother?"

Jobs has much more at stake than the $12 million he has invested in NeXT. He's rebuilding his reputation, too. Critics say Jobs' success at Apple was an accident. and that he is little more than a showman with a knack for packaging other people's engineering. Jobs is still smarting over his 1985 showdown with John Sculley, the CEO he recruited to Apple-and who ousted him in a power struggle. The public has tended to view Jobs as a techno-punk, immensely talented and charming but a tad arrogant. Learning from his defeat and re-emerging with a mature new style and machine would show the world that Steve Jobs is a serious computer maker, can run a company--and has finally grown up.

Judging from the initial reaction, Jobs has succeeded in producing what may be the most exciting computer in years. At the San Francisco rollout, the black cube wowed a by-invitation-only crowd of 3,000 executives, analysts, educators and reporters. To show off the computer's memory and speed, Jobs had it retrieve a line from Shakespeare (whose complete works come with the machines. To display its sound quality, he laid on a duet with a real violinist. When the show was over, the audience gave Jobs and his machine a standing ovation. Perhaps most impressive was the price tag--$6,500 (with a university discounts for a system that would cost more than $20,000 to reproduce with other parts. In one morning Steve Jobs breathed a sense of fun back into an industry that has become increasingly mired in marketing wars and legal squabbles. Some analysts were almost talking Jobs speak ("Wow!" "Cool!" "Insanely great!"). Esther Dyson, publisher of the industry newsletter Release 1.0, said: "It's a neat, neat box."

Newsweek cover over NeXT intro, oktober \'88

Het artikel staat verder vol met leuke quotes over Steve Jobs, Bill Gates, Scott McNealy en andere Silicon Valley pioniers.

Door Femme Taken

UX Designer

08-08-2000 • 21:10

27

Bron: The Fly on the Mac

Reacties (27)

27
27
17
0
0
0
Wijzig sortering
Zou het, technisch gesproken, mogelijk zij om bovenop linux een NeXT-kloon te zetten?
Die doos was toch niet veel meer dan UNIX met een gaaf X-Window interface.
Yep, als je het hele verhaal hebt gelezen zie je dat IBM zelfs de GUI in licentie had genomen om op zijn Unix varianten mee te leveren. Wat dacht je van NeXTstep?

En MacOS X komt al helemaal akelig dicht in de buurt.
er zijn al genoeg windowmanagers voor linux die de nextstep gui imiteren. maar daarmee heb je nog geen nextstep.
nextstep was een object georienteerd o.s. bovenop een mach microkernel met een geintegreerd object georienteerde ontwikkelomgeving rond de taal objective c.
die ontwikkelomgeving was het belangrijkste element van next toen de hardware in de loop van de jaren negentig niet meer zo bijzonder was. en juist zo'n ontwikkelomgeving is moeilijk te imiteren.
Inderdaad revolutionair. Ik wil niet vervelend doen, maar 8mb, 16 bits audio, 17" (okok monochroom..), dat is nog niet eens zo verschrikkelijk. En dat 12 jaar geleden! Maar vanwaar de post van Newsweek? Alleen omdat de geschiedenis zich herhaald? (Het is ook wel erg grappig, geef hem een ander kapsel en hij ze kunnen de cover opnieuw gebruiken :))
Of hebbik niet goed gelezen?

[edit]Ik zou me voor kunnen stellen dat er een zeker cynisme zou kunnen worden bespeurd in mijn post, sorry dit is niet het geval dus geen -1 flamebait aub)
Omdat een opmerking over het kapsel van Steve Jobs een Intifada van Mac Zealots over tweakers.net heen kan roepen!

Tsssk, dat je dat niet snapt ;)
met een voor die tijd erg moderne GUI.
Okee het design is misschien 8erhaald maar er zijn nu ook errug veel GUI-ontwerpers die eens naar deze interface moeten kijken. En als ik het nu over erg veel GUI-ontwerpers heb heb ik het over die van Microsoft en degenen die deze interface klakkeloos overnemen (veel WMs in Linux) Vooral de schuifbalken van NeXT (en tegenwoordig ook van Apple en KDE 1.9x) zijn erg fijn met de pijltjes vlak bij elkaar ipv aan het eind van de schuifbalken. Het muiswiel in Windows is voortgekomen uit een slecht GUI-design

Als iemand nog een keer een NeXT-box weet te staan informeer me dan ff :)

Is dat 4-kleuren trouwens 2-bits of cmyk (dus 4 kelurkanalen die gemixt kunnen worden)?
Dat dicht bij elkaar handig is klopt (zo werkt het ook in AmigaOS) maar dat het aan weerszijden plaatsen van de knopjes geleid zou hebben tot het scrollwiel is natuurlijk bullshit. Ook met de scrollknoppen dicht bijelkaar moet je nog de muis naar die knoppen of naar de balk bewegen zonder scrollwiel. De positie van de knoppen betekent alleen dat je evt. minder hoeft te muizen, maar het scrollwiel heft het bewegen van de pointer helemaal op. Geen scrollknop-positie die daar wat aan veranderd.
Ik denk niet dat het scrollwiel zo gauw een suc6 geworden was als de scrollbuttons in Windows ook dicht bij elkaar zaten. Ik zelf heb er tenminste geen behoefte aan als ik hier in Linux onder WindowMaker WINGs appjes draai (complete NeXT-imitatie heb je dan) of gtk met NeXt-skin.
Je muis ff naar linksonder of rechtsonder bewegen is echt veel minder moeite dan constant naar rechtsboven, rechtsonder en linksonder te moeten.
In BeOS waart ook nog altijd een NeXT-achtige geest rond.

Wat een indruk maakte die NeXT toen! Ik heb nog altijd de originele reclamefolder van het systeem van destijds. Ik betrap me erop dat ik het NeXT ding zo'n beetje het enige is dat al het vluchtige van de PC-industrie heeft overleeft qua visie. Alles wat dat ding in zich heeft (het concept niet de Mhz'en) hebben onze systemen pas sinds kort...
Dat dicht bij elkaar handig is klopt (zo werkt het ook in AmigaOS) maar dat het aan weerszijden plaatsen van de knopjes geleid zou hebben tot het scrollwiel is natuurlijk bullshit. Ook met de scrollknoppen dicht bijelkaar moet je nog de muis naar die knoppen of naar de balk bewegen zonder scrollwiel. De positie van de knoppen betekent alleen dat je evt. minder hoeft te muizen, maar het scrollwiel heft het bewegen van de pointer helemaal op. Geen scrollknop-positie die daar wat aan veranderd.
Hee, kan ik posts niet meer editen? Ik had dus op de verkeerde gereply'd.
ik kan me dit machientje nog herinneren. terwijl de modale user (ik ook) thuis nog met c64 en msx machientjes speelde en de power user zich behielp met dos op een 386 met 4mb kwam jobs hiermee aan. toendertijd zette het de wereld op z'n kop maar het ding was voor die prijs natuurlijk niet aan de massa te verkopen.

meest bijzondere aan next was niet eens de interface of de hardware maar dat het o.s. objectoriented was en er een hele goede ontwikkelomgeving meegeleverd werd. de programmeertaal objective c werd geloof ik speciaal voor de next ontworpen en wordt door veel mensen als beter dan c++ beschouwd.

vandaar dat ze later ook de hardwaredivisie aan canon verkocht hebben en een intelversie van next hebben uitgebracht. en die heeft het volgehouden tot apple de hele boedel opkocht.
Anoniem: 10122 9 augustus 2000 02:46
iedereen kan zeggen wat ie wil, maar ik heb grote bewondering voor Steve Jobs.
Hij blijft het toch maar presteren om met mooie en verrnieuwend spullen te komen die technisch ook nog goed zijn.
In tegenstelling tot een zekere meneer Gates heeft Jobs echte visie en lef.
Jobs is gewoon een man met Visie. En die zijn er te weinig.. zeker in de computer business. Alles en iedereen hobbelt achter Microsoft aan.. terwijl dat bedrijf in zijn hele bestaan niet op een goed en origineel (zelf bedacht cq uitgevonden) idee te betrappen is.

Zonder prachtige initiatieven als NeXT, de Amiga, de Macintosh, Linux, Novell, Palm / Psion, Java en ga zo maar door waren we STIL blijven staan. Want die dollarscheppers uit Redmond kunnen gvd NIETS zelf bedenken.

Mijn respect voor "the crazy one's".
17" monochroom 4-kleuren scherm met een resolutie van 1120*832px
Komt mij een b-tje vreemd voor: monochroom met kleuren. Het is óf monochroom, óf kleuren. Worden hier misschien 4 waardes bedoeld, of wellicht 4-bit (16 tinten) ?

Wel ontzettend leuk trouwens, zo'n stukje "geschiedenis"!
Komt mij een b-tje vreemd voor: monochroom met kleuren. Het is óf monochroom, óf kleuren. Worden hier misschien 4 waardes bedoeld, of wellicht 4-bit (16 tinten) ?
Monochroom wil inderdaad zeggen dat er maar één kleur is. Maar waarschijnlijk bedoelen ze hier of 2 bits Zwart-wit, danwel 1tint rood, groen en bauw (en nog een kleur) dat geeft dan de mogelijkheid voor een stuk of 6 a 8 mengkleuren.

Dus inderdaad een tikkeltje onduidelijk in 't artikel.
Mijn god, wat waren dat een mooie machientjes, die NeXT's. Een (letterlijk) Black box met een GUI om je vingers bij af te likken. Zag er zeer fraai uit en was zijn tijd een flink stuk vooruit als je naar de prijs/prestatie van het geheel keek.

Ik weet van plekken waar deze machines gebruikt werden voor de analyse van geluidssignalen en het aansturen van gecombineerde geluids/laser shows e.d. Vooral van dit soort specialistische zaken die toen absoluut niet op de goedkopere PC's uitgevoerd konden worden omdat daarvoor de hardware, software en CPU-power onvoldoende waren of zelfs nog niet bestonden.

<zwijmel>
Zelf heb ik er nooit mee gewerkt, maar ik kan me nog goed herinneren hoe ik onder de indruk was van een demo op zo'n apparaat bij het (jawel) conservatorium in Den Haag, waar deze gebakkies werden gebruikt voor allerlei programmeer en analyse opdrachten. God wat was dat fraai.
</zwijmel>
Iedereen was toen vooral onder de indruk (en nog steeds is) van het Reality Distortion Field van Dhr. Jobs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.