Draagbare 15,6"-monitor met usb-c van Asus verschijnt bij Nederlandse retailers

Asus ZenScreen, een draagbare monitor met 15,6"-scherm en usb-c-aansluiting, is verschenen bij enkele Nederlandse retailers. Klanten zouden de monitor vanaf volgende week kunnen krijgen. Asus presenteerde de monitor in september vorig jaar.

ZenScreen verscheen in de Pricewatch bij diverse retailers en de prijs ligt sinds woensdag bij allemaal op 319 euro, wat boven de eerder genoemde adviesprijs van 269 euro ligt. Een van de retailers vermeldt een verschijning op 29 mei. Amerikaanse retailers zeggen inmiddels dat de release in juli plaatsvindt, claimt Anandtech.

Asus presenteerde de monitor tijdens elektronicabeurs IFA vorig jaar. Het ZenScreen is 8mm dik en weegt 780 gram. Volgens Asus is het daarmee de dunste en lichtste draagbare monitor. Het scherm wordt geleverd met een flipcover die 1mm dik is en gevouwen kan worden tot een standaard. Volgens Asus zijn de schermranden 6,5mm breed.

Het ips-paneel heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en daarmee een beeldverhouding van 16:9. De maximale helderheid ligt volgens de fabrikant op 220 nits, bij een contrast van 800:1.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-05-2017 • 21:11

75 Linkedin

Reacties (75)

75
75
28
4
0
41
Wijzig sortering
Ter aanvulling: Hij komt met een adapter dat je hem ook kan aansturen via usb-A. Je hebt dus niet persé een usb-c poort op je laptop nodig. Hij trekt ongeveer 8 watt.

Interessante feature is dat je hem overeind kan zetten met een pen: https://www.youtube.com/watch?v=4atMXqlaWPM Is wel een goede vinding!
Ok, dus je zou hem ook op een laptop met HDMI aan kunnen sluiten en de power via een USB-A poort kunnen regelen. Wel ideaal hoor twee schermen op je laptop. Dat mis ik erg met coden.
waar programmeer je dan? Veel op locatie? Hebben ze daar geen scherm over?
Als ik ergens regelmatig zit, dan heb ik meestal wel een fatsoenlijke werkplek ter beschikking
Nee, beneden aan de keukentafel (gezellig) :+
hahahaha, lol, raad eens waar ik nu met m'n laptop te werken :p
zeer herkenbaar...
School bijvoorbeeld.
nee clean desk policy en geen eigen bureau hebben is ook niet leuk.
Daarvoor is een dergelijk scherm wel heel handig.
heb ik wel altijd een scherm bij de hand.

ook voor kleine meetings is het handig , 2e scherm voor de mensen aan de andere kant van de tafel, zo kunnen ze ook meekijken.
Off topic, maar juist dat valt mij dan weer op.... op 34 seconden in het filmpje typt de programmeur CORSSHAIR ipv CROSSHAIR O-)
Deze gebruiker is duidelijk dyslectic. Komt vkare vroo bij progrmauers ...
Ah, dat verklaart alle bugs in software :Y)
Inderdaad, programmeercode is aan veel meer regels gebonden dan grammatica en fouten in de spelling van de syntax kan niet. Beetje vreemd dat een programmeur dan dyslectisch kan zijn. Code is ook grammatica.
Daar heb je code completion voor. Met een beetje fatsoenlijke IDE hoef je maar een kwart van je code zelf te typen.
zelfs zonder code completion, heb je ook een spelcheck oid.
Toen ik op unix werkte gebruikte ik ultra edit waar er specifiek taal syntax en herkenning in zit.
een woord verkeerd typen en het komt niet in de juiste kleur.
variabelen zijn een ander probleem omdat die niet zomaar herkend werden.
Maar die komen dan weer niet door de compiler heen.
Daarom was het ook goed om altijd variabelen expliciet te definiëren en dit te forceren dat het zo moet.
Daarom was het ook goed om altijd variabelen expliciet te definiëren
Dat is sws een heel goed principe. Nadenken over je variabelen levert efficiëntere code op die makkelijker te doorgronden en herbruiken is.
Dyslectics have more fnu
En sceond ipv second :+
Ook voor @RumbleBelly @herman1003.

Dat is alleen maar goed. Dergelijke slordihgheidjws geven alleen maar aan dat het geen ingestudeerd filmpje is, maar gewoon IRL on stage.
Nou de vraag is hoe stabiel het is want ze houd de hele tijd haar hand erbij...
Stoer, maar helaas geen touchscreen. Ik heb nog een bedieningspaneel voor de HTPC nodig, en dit leek wel makkelijk.
Ipad met remote desktop erop, en als je kodi hebt dan is daar een bedieningsapp voor.
Goede tip. Dat doe ik nu ook, maar dan ben je het beeld op de oorspronkelijke pc kwijt. De inlog wordt overgenomen, niet gekloond. Maar ik moet misschien naar alternatieven zoals VNC of SplashTop gaan kijken.
Is hij ook als extra beeldscherm te gebruiken voor een telefoon met USB-C aansluiting?
Denk het niet. Zowel zal het 1 display worden omdat zeker telefoons er niet voor gemaakt zijn om 2+ schermen aan te sturen. Denk het niet. Maar er is altijd nog een toekomst!
Superscreen op Kickstarter lijkt het ook voor elkaar te boxen. Zodoende :)
Misschien icm de Lumia 950 :)
Maar die kan ik niet als 2 schermen tegelijk gebruiken. Die kopieert gewoon het scherm. Of doe ik iets raars :-)
Geen idee, heb er zelf geen in bezit (helaas). Maar zou verwachten dat je de telefoon tegelijk kunt gebruiken.
ik heb hem tot nu toe altijd draadloos op een scherm aangesloten, en dan werkt de telefoon als muis zeg maar. Wellicht als je een bluetooth muis aansluit dat het anders is, maar ik verwacht van niet.
De 169B+ werkte in ieder geval niet met de Lumia 950 XL en Continuum Dock.
Hmm .. dit vind ik leuke ontwikkelingen ! Zeer handig eigenlijk, altijd een 2de scherm bij de hand icm met een 13" laptop !
Werkt ook met laptops van een ander formaat hoor ;)

Maar zonder gekheid - dit is natuurlijk wel gaaf, en zeker fijn voor laptops, tablets enz. Het enige wat ik aan te merken heb is dat het scherm wel erg 'laag' staat. Je kan er natuurlijk op locatie wat pakken papier onder zetten. :P

Ik vind wel de prijs wat flink, in vergelijking met bjiv. deze: pricewatch: Asus MB169B+ Zilver, Zwart
Ik heb de 169B+ icm de Surface Pro 3. Werkt wel als tweede beeldscherm, maar...

Deze draagbare schermen zouden een accu moeten hebben om echt bruikbaar te worden. De Surface Pro 3 geeft niet genoeg power over de USB poort om het scherm te laten werken en het apparaat heeft geen eigen voeding. Dan heb je dus een powered USB hub nodig met als resultaat een kluwen kabels op je tafel en helemaal niet zo'n draagbare oplossing.

Nu kun je zeggen dat het probleem bij de Surface zit, maar die hybrides zijn toch echt een groeiend segment en die van andere producenten zullen ook tegen dit probleem oplopen. Zeker als het scherm 8 Watt trekt.
8Watt is voor USB-C echter niet zo'n probleem toch? Ik bedoel. Met de juiste bekabeling kan je daar 100W overheen gooien.

Met USB-a en dan 3.0 kan ik me voorstellen dat het lastiger wordt. Heeft die versie dan ook niet een Y-cable? 8W vind ik echter erg weinig.
Usb C kan 100 watt aan. Niet elk apparaat met usb-c kan dat echter aan :(
Weet ik. Maar usb 3.0 komt niet verder dan 12W maximaal met 2,4A. En dat is al tegen het randje van de spec.
Hoe lang denk jij dat een ultraportable apparaat 100W aan vermogen kan leveren... Een Surface Pro is lichter dan dit hele scherm. Voor dit gewicht zou er echt wel een accu in mogen zitten...
Ja niet. Maar 8W moet geen enkel probleem zijn. As een surface pro lichter is dan dit scherm dan klopt er iets niet helemaal.
nee inderdaad. Daarom snap ik ook niet dat dit ding zo zwaar is :-)
Gelukkig is het ook niet waar wat je zegt ;)
Surface pro 4:
Diepte 8,45mm
Gewicht 786g

uit het artikel:
Het ZenScreen is 8mm dik en weegt 780 gram.
Daarnaast de surface slechts 12,3" en deze unit 15,6" Dat is een groot verschil als het grootste gedeelte van die extra ruimte bestaat uit glas en metaal.
nieuws: Microsoft presenteert nieuwe Surface Pro-tablets

768 gram. Die 3,3" is wel een verschil ja, maar een complete computer ingebouwd inclusief accu om 13,5 uur op te werken vind ik ook een groot verschil.

Daarnaast zou je de LG gram nog kunnen vergelijken die slechts 200 gram zwaarder is en wel 15,6" is. Een complete laptop dus.

[Reactie gewijzigd door Arokh op 29 mei 2017 08:38]

Dat is wel een issue ja. Ik meen dat er al wel displays zijn met 'n eigen accu?
Tjach het probleem zit inderdaad bij de surface, of de hybrides in het algemeen ook zo is kan ik niet zeggen.
Maar blijkbaar geeft de Surface teweinig vermogen.
met een normale Laptop heb ik er alvast geen probleem mee.
Een extra powered hub moeten gebruiken gaat inderdaad een beetje tegen het voordeel van slechts 1 kabel nodig te hebben, Maar je heb wel nog steeds je 2e scherm.

Dat is een afweging die je inderdaad zal moeten maken.
Voor mij zou de extra accu dan weer een extra nadeel zijn omdat het scherm er dikker en zwaarder door wordt.

Nu kan het ook zijn als dit soort schermen populairder worden dat de spec's meer op elkaar afgestemd worden bvb door de usb meer vermogen te laten leveren als de surface op het netsnoer aangesloten is.
Maar ook al heb je een laptop die wel het benodigde vermogen kan leveren, dan gaat het wel hard van de accuduur af. (zulke laptops hebben vaak ook minder zuinige componenten).

Dus ook in zulke gevallen is een scherm met een eigen accu voor 8 uur werken wel prettig. Dat ie dan ook als de accu leeg is blijft werken op de stroom van de laptop is dan een extraatje...
ik doe nu 3 ipv 4 uur met mijn laptop en ik zou echt niet het extra gewicht over hebben om dat uur extra met het 2e scherm te doen.

voor mij zou dat dus een negatief punt zijn, al kan ik begrijpen dat voor anderen dat anders is.
zelfde met schermen de een wil freesync de andere wil extra betalen voor een controle chip. elk zijn keus zouden wij denken, helaas weinig fabrikanten brengen exact zelfde uit in de 2 smaken en maken de beslissing voor ons.
Dat vind ik geen nadeel.
Juist bij een portable kan dit een nadeel zijn. Als je bijvoorbeeld veel licht achter je hebt. Er zijn uiteraard mensen die daar geen last van hebben. Maar zeker als iemand die ca. 7 uur per dag naar de monitor staart voor werk kan dit een strain zijn.

Meestal valt het dan weer mee zolang t geen Apple thunderbolt display is.
Ik gebruik mijn ipad als second screen on the go icm de Duet app. Werkt voor veel toepassingen perfect!
Moet je deze gozer eens kijken: https://www.youtube.com/watch?v=jwhFr5Ax3Fk 8-)

(He's hacking the Pentagon over there).

[Reactie gewijzigd door repeP op 25 mei 2017 02:10]

Ik hoop dat het verder ontwikkeld tot grotere en lichtere monitoren. Ik heb nu meerdere game laptops gehad en altijd gedoe met voeding, warmte en dergelijke.
Het liefst heb ik een kleine kast met een desktop hardware en een draagbare monitor, die je makkelijk mee kan nemen. Past alles makkelijk in één tas, ideaal voor lannen of zo

Tuurlijk is dit geen laptop vervanging ( in de trein of onderweg), maar ik heb een laptop altijd op de keukentafel staan en ruim hem elke dag ( vindt mijn vrouw prettiger). Maar dat is het doel bij mij van de laptop.
Die AOC is echter een stuk goedkoper gebouwt en vele malen lastiger om ook mee te nemen. De asus komt met een mooie hoes, is volledig vlak en is niet gemaakt van goedkoop plastic. Als serieuze optie dus wel degelijk beter.
Dit zou wat mij betreft pas echt interessant worden wanneer 'ie ook standalone als tablet gebruikt zou kunnen worden (of in ieder geval met een kleine accu waardoor je een paar basic functies zou kunnen gebruiken). Moet toch niet zo moeilijk te ontwikkelen zijn.
Is er al, het heet een tablet, preciezer een surface pro
Ja dat is inderdaad gewoon een tablet met een extra app om het scherm te delen ;)
Zo leer ik nog eens wat op de woensdagavond
Ik wacht nog op de oprolbare 23" of meer monitor. Heb nu een 23" monitor meegenomen op 'reis' (half jaar wonen/werken in bali, op meerdere locaties) en dat toch wel wat gesleep 8)7
24" goed genoeg? https://www.kickstarter.c...neous-pop-up-display-spud

Opvouwbaar tot de afmetingen van een boek.

[Reactie gewijzigd door Milmoor op 25 mei 2017 11:30]

Ja supercool dit, maar 1200*720 resolutie maakt het voor nu nog ongeschikt als primaire werk monitor voor mij. Wel leuk voor een filmpje of presentatie
Dunste en lichtste draagbare monitor... Het is dat het scherm een diameter heeft van 15,6", maar met dat gewicht heb je ook al een 'monitor' met ingebouwde computer, met natuurlijk een meerprijs. Volgens mij moet zo'n monitor nog lichter kunnen worden gemaakt, al zal de accu het meeste gewicht in de strijd gooien...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee