Google laat gebruikers melding aanmaken voor zoekresultaten op eigen naam

Google heeft een widget gemaakt waarmee gebruikers wordt gevraagd of zij een melding willen ontvangen als hun naam opduikt op een webpagina. Waarschijnlijk wil het bedrijf het hiermee gemakkelijker maken om hun online privacy te waarborgen.

De widget verschijnt onderaan de zoekresultaten als de gebruiker is ingelogd en op zijn of haar eigen naam zoekt. Door op de widget te klikken wordt een Google Alert-pagina geopend waarop de naam al is ingevuld. Alhoewel de Alert-functionaliteit verder niet nieuw is, lijkt de widget het gemakkelijker te moeten maken voor gebruikers om hun eigen 'online aanwezigheid' in de gaten te houden.

Google kondigde de functionaliteit vorig jaar al aan in een blogpost. De Alerts waren echter nog niet online gezet; in een e-mail aan Venturebeat laat een woordvoerder van het bedrijf weten dat dit nu wel het geval is.

Google Alert

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

31-07-2016 • 11:32

45

Reacties (45)

45
40
19
1
0
5
Wijzig sortering
Ik gebruik Google alerts nu al een paar jaar om de activiteit rondom merknamen van ons en concurrenten te observeren.

Je WebCare team zou hiervan, naar mijn mening, standaard gebruik van moeten maken. - gecombineerd met de crawlers en search feeds op bekende sites.

Goedkoop en doeltreffend.
Interessant dat je dat zegt.


Informatie mbt je eigen namen lijkt me logisch, mbt tot je concurrent lijkt me tot een zekere hoogte geen zaak van jullie.

Ik vraag me wel af hoe dat eigenlijk gaat met grote namen en/of ze dergelijke info kunnen beïnvloeden. Partijen als Coca Cola zou bijvoorbeeld niet willen dat Pepsi co alle info kan krijgen ivm concurrentie.
Waarom zou je als bedrijf niet in publieke informatie mogen kijken over concurenten?
Lijkt mij gezond dat een bedrijf kijkt en leert van de competitie.
En wellicht zo ook kandidaten vindt voor coöperatie voor het samen nog een nog fijnere dienstverlening te geven aan klanten.

Soorten publieke informatie:
  • Informatie die een bedrijf zelf publiek maakt.
  • Informatie die klanten publiek delen met de wereld.
  • Informatie die journalisten, onderzoekers, etc. publiek maken.
Welke informatie zou jij niet beschikbaar voor concurrentie achten?

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 09:03]

Ik heb nu ongeveer een jaar een alert aanstaan op mijn naam, en nog nooit wat ontvangen. Dat terwijl er toch wel wat onder mijn naam online te vinden is..

Klopt, en mijn ninja-edit was niet ninja genoeg :+

[Reactie gewijzigd door Niekfct op 23 juli 2024 09:03]

Inderdaad, dit bestond al onder de naam Google Alerts. Dat gezegd zijnde, veel meldingen kreeg ik daar niet van...

We moeten beter lezen. Het staat letterlijk in het artikel dat Google Alerts niet nieuw is 8)7

[Reactie gewijzigd door Glodenox op 23 juli 2024 09:03]

Ik gebruik Google alerts in combinatie met Feedly.

Dit werkt perfect voor bepaalde interesses, maar op mijn naam komt nooit wat naar voren.
Anoniem: 668730 @Niekfct31 juli 2016 12:03
Ik heb het ook al heel lang aan staan. Volgens mij sinds 2009, al kan ik het me niet precies herinneren. Krijg er regelmatig e-mails van. Het enige vervelende is dat het soms met irrelevante resultaten komt en als je dan aanklikt dat het een slecht resultaat was dan krijg je opeens bijna niks meer en moet je de boel weer opnieuw aanmelden.
Ik heb dit ook ingesteld en dat werkt totaal niet. Ik heb het ook ingesteld voor andere woorden, maar daar heb ik in al de tijd nog maar 1 mail voor gekregen. Ik gebruik nu talk walker alerts wat alleszins wel werkt.
Mooie ontwikkeling dit, ook handig voor bedrijven om te zien of er positieve/negatieve verhalen over hun geschreven worden op fora etc.
Dat gebeurt al heel erg lang. Jaren geleden was ik eens op een sollicitatiegesprek bij een communicatieadviesbureau die o.a. McDonalds als klant hadden. Als onderdeel van de dienstverlening hielden zij in de gaten wat er op internet zoal wordt gezegd hierover, waaronder ook op het Tweakers.net forum. Ze hadden gewoon wat geautomatiseerde zoekopdrachten lopen en bekeken daar iedere dag het resultaat van.
Slimme manier om het account aan de echte naam van mensen te kunnen koppelen!
Anoniem: 714420 @evilution31 juli 2016 16:50
De widget verschijnt wanneer iemand op zijn eigen naam zoekt. In dat geval weet Google je echte naam dus al. Overigens staat dat denk ik zelfs in de gebruiksvoorwaarden van Google, dat je je echte naam moet gebruiken.
Maar kan je dan ook de vermelding laten verwijderen? Ik wil niet op mijn echte naam te googlen zijn.
Hoe en waarom zou Google dat moeten doen?

Google kan inderdaad jouw naam uit hun database halen. Dat haalt in de praktijk weinig uit, want Google indexeert alleen. De content waarin jouw naam gevonden is, staat op een niet aan Google gelieerde site en dus zullen andere zoekmachines hem ook vinden.

Google kan er echter niet voor zorgen dat de content waarin jouw naam gevonden is, offline gaat. Dat is immers een onafhankelijke website waar Google wel mag kijken, maar niet mag aankomen. Oftewel, Google heeft niets te vertellen over wat er op die website staat.
Wat je wel kunt doen is de alert gebruiken om erachter te komen waar je naam allemaal langs komt, en dan één voor één alle websites die zulke alerts triggeren, aanschrijven met het verzoek je data te verwijderen. Good luck with that, though.
Hij zegt dat hij niet op zijn naam te googlen wilt zijn en de vermelding weg wilt kunnen laten halen. Vermelding, niet het origineel.

Ja, er zijn andere zoekmachines maar laten we eerlijk wezen, tenzij iemand echt op zoek is zal het een hoop schelen als bepaalde zaken van jou niet via Google te vinden zijn.
Ja, maar wat als iemand met dezelfde voor- en achternaam als jij dat nu niet nodig vind? Ben jij dan belangrijker dan die andere persoon? Stel dat je John de Mol heet, dan kan de rest van de wereld niet meer via Google vinden welke bedrijven hij heeft gekocht de laatste tijd, omdat jij niet wil dat de uitslag van een zwemwedstrijd waar je aan meegedaan hebt te googelen is.

Begrijp best dat sommige mensen zoveel mogelijk anoniem willen blijven, maar er zijn grenzen aan wat je kunt eisen IMO.
Nuttig!

Google is nog steeds de meest gebruikte zoekmachine (als early adopter -1997?- was ik er heel gelukkig mee; tegenwoordig gebruik ik enkel nog DuckDuckGo). En ik ken wel een paar mensen die ik liever niet zie zoeken op mijn naam. Dus áls het dan gebeurt, zou ik het machtig vinden om daar een melding van te krijgen...
Het systeem biedt de mogelijkheid een melding te geven indien (nieuwe) resultaten opduiken. Niet wanneer er iemand op jouw naam zoekt.
ow, shit
verkeerd gelezen dan.
Damn!
"Je ex vroeg me te zoeken op je naam"
of
"ik zoek mijn ex op via het wifi-netwerk van de MacDonalds."

Al zou je weten welk ip-adres er op je naam zoekt, zolang er geen foto bijstaat van de daadwerkelijke zoeker zou het meestal nog irrelevante informatie zijn
Laat ik het omdraaien.
Hoeveel mensen zijn er werkelijk geïnteresseerd in jou, op Google?
In mijn geval bar weinig. Mijn vrienden hoeven mij niet op te zoeken, die komen bezoeken. Professioneel gaan ze via Link, persoonlijk via Face. Dus wie mijn naam intikt op Google moet wel op zoek zijn naar iets specifieks over mij. En dan zou het interessant zijn om te zien wat de geolocatie van het IP adres is. Aan de hand daarvan is door mij vrij eenvoudig te bepalen wie naar mij op zoek was (table of friends -> match IP location)...
Typo: waarop de naam al(s) is ingevuld.

Verder vraag ik mij af hoe goed deze functie werkt als je een veelvoorkomende naam hebt. Zoals ik.
Je kunt regio instellen (japan is wellicht niet relevant?), maar ook met - bepaalde termen uitsluiten. Ook kun je selectief zijn in de bronnen.

Na een paar keer tunen krijg je de meeste ruis er uit.

Soms is het ook handig te weten over events van naamgenoten, niet iedereen filterd goed. Zo krijg ik regelmatig (zakelijk) sugesties van mensen die denken online info over mijn privé intresses gevonden te hebben, terwijl ze dat van een naamgenoot vonden. Het is dan handig te weten dat ze die moeite deden, ondanks dat ze de plank misslaan. :)

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 09:03]

Ik ken weinig mensen die drdrips heten. :P

Maar ik denk dat je dan heel veel berichten gaat krijgen vaarvan maar weinig relevant.
en Drips? als in Dr. Drips?
Arme John Doe. Die kan deze functie beter niet aanzetten. :+
Beroemdheden ook beter niet. :P
Beroemdheden (of hun management) hebben dit echt wel aan staan hoor.

http://www.dumpert.nl/mediabase/6845979/b7cdb3dd

Hoe denk je dat zoiets komt? Bekende mensen googlen zich suf op hun eigen naam
Ik dacht eerder aan Casey Baumer :P
Ik denk dat er heel veel mensen zijn die een identieke voor- en achternaam hebben. Op basis van linked-in en social media account schat ik dat er van mij ook wel 3 "klonen" rondlopen in Nederland.
Even ingesteld. Eens kijken wat dit oplevert. Ben wel benieuwd.
En? Ben je beroemd?
Alleen nieuwe resultaten worden weergeven, volgens mij..
Heb de notificatie interval op 1 week gezet. Dus volgende week weet ik pas meer. :)
Maar dit kon toch al via Google Alerts, of werkt dit beter/anders ? want die functie vindt ik erg slecht werken namelijk (laat ook voornaam resultaten zien dus nooit aangezet...)
"Voornaam Achternaam"
ipv
Voornaam Achternaam

Hoe zoeken op Google: https://support.google.com/websearch/answer/2466433?hl=en

Zo werkt Google Alerts ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.