Onderzoekers Itzik Kotler en Amit Klein hebben een aanval ontwikkeld waarmee volledige url's zijn in te zien die door het slachtoffer worden bezocht. Deze aanval kan bijvoorbeeld via een wifi-netwerk uitgevoerd worden en werkt ondanks gebruik van een beveiligde https-verbinding.
Ars Technica heeft een e-mail van de onderzoekers ontvangen waarin zij details over de aanval bekendmaken, voor hun geplande presentatie op de BlackHat-conferentie. Daaruit blijkt dat de basis voor deze methode wordt gevormd door het Web Proxy Autodiscovery-protocol, oftewel wpad. Als deze functie is ingeschakeld, kan een aanvaller via een kwaadaardig dhcp-antwoord, bijvoorbeeld via een wifi-netwerk, ervoor zorgen dat de browser van het slachtoffer een pac-bestand verkrijgt. Dit bestand geeft aan welke url-types van een bepaalde proxy gebruik moeten maken, aldus Ars Technica.
Het verzoek om een bepaalde url te bezoeken wordt eerst verwerkt door deze pac-code, voordat er een beveiligde https-verbinding tot stand kan komen. Daardoor kan de aanvaller de bezochte url van het slachtoffer inzien. Dit is problematisch, omdat veel url's een toegangstoken bevatten, bijvoorbeeld voor het opnieuw instellen van een wachtwoord of voor het verkrijgen van toegang tot een bestand op een server. Een andere manier om deze aanval uit te voeren is door via malware een geïnfecteerd systeem een bepaalde proxy te laten gebruiken.
De aanval met de naam 'Unholy PAC' werkt op vrijwel alle besturingssystemen en browsers, zo stellen de onderzoekers. Een manier om deze tegen te gaan is door het uitschakelen van wpad, al kan dit in sommige gevallen problemen met zich meebrengen. De Microsoft-browsers Edge en IE11 zijn minder kwetsbaar, omdat deze alleen de hostnaam in plaats van volledige url's blootstellen. Naar aanleiding van de BlackHat-presentatie zullen er meer details over de aanval naar buiten komen.
Update, 13:55 Tweaker Kinine heeft een proof-of-concept van een dergelijke aanval op GitHub gepubliceerd, inclusief een videodemonstratie.
Afbeeldingen via Ars Technica