Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 34 reacties

Google vraagt gebruikers van al zijn diensten nu om ondubbelzinnige toestemming te verlenen voor het gebruik van persoonsgegevens. Dit was in 2015 aan het bedrijf gevraagd door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het vragen om toestemming is door Google geïmplementeerd aan de hand van een privacycampagne, waarvan de 'privacyherinnering' van Google deel uitmaakt. Hiermee geeft het bedrijf gebruikers een kans om een geïnformeerde beslissing te maken over het instemmen met de verwerking van persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat Google gebruikers nu 'adequaat informeert' en dat daarmee de resterende overtreding is beëindigd. Het bedrijf hoeft dan ook geen dwangsom te betalen.

In 2015 had het toenmalige CBP aan Google een dwangsom van 15 miljoen euro opgelegd als het geen maatregelen zou nemen om zijn privacybeleid te verbeteren. Google moest toen aan zijn gebruikers duidelijk maken dat YouTube een onderdeel van het bedrijf is. Ook werd verduidelijkt wat Google doet met de verzamelde persoonsgegevens en om welke gegevens het daarbij gaat. Destijds had Google de huidige herinneringscampagne als aanvullende maatregel aangekondigd.

Mark Jansen, hoofd communicatie voor Google in de Benelux, laat aan Tweakers weten tevreden te zijn met de uitkomst: “Tot onze tevredenheid hebben we alle zorgen van de Autoriteit Persoonsgegevens kunnen wegnemen en is hun onderzoek afgerond. Onze verbeterde privacy- en security-instellingen zijn gemakkelijk te vinden via onze 'my account'-pagina, die tot nog toe door meer dan een miljard mensen wereldwijd zijn gebruikt.”

privacyherinnering google

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (34)

2015 dus nu een jaar later komt er een oplossing. Toch apart, een overtreding is een overtreding, die los je heel snel op, binnen weken, zo niet boete.

Moet je eens controle van brandweer of milieu krijgen, die constateren een gebrek, los dat maar binnen een paar weken op, zo niet dikke boete.

Die herinnering is leuk maar wat heb je er aan. Ga je nhiet akkoord jammer terug naar af en zoek maar een andere oplossing. Bij android als bijna monopolist wordt dat niet eenvoudig.

Ik neem aan dat je google ook kan aangeven dat ze niets mogen bewaren ?
Onzin, deze oplossing is al maanden geleden geimplenteerd, dit hebben ze ook echt heel snel destijds uitgerold, ik werd als Google TC halsoverkop ineens naar Dublin gehaald om presentaties te krijgen over de nieuwe privacyfeatures / privacyovereenkomst van Google.

Meer informatie over de privacy herinnering: https://support.google.com/accounts/answer/6227261?hl=nl
Juli 2015 aankondiging: http://redstagdigital.com...ata-protection-standards/

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 14 juni 2016 11:02]

Wel geďmplementeerd maar niet helemaal volgens de regels dus (als ik het goed lees)

Google vraagt gebruikers van al zijn diensten nu (14-06-2016) om ondubbelzinnige toestemming te verlenen voor het gebruik van persoonsgegevens. Dit was in 2015(!) aan het bedrijf gevraagd door de Autoriteit Persoonsgegevens.

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 14 juni 2016 10:55]

Lijkt me dat het tijd in beslag heeft genomen om te bekijken of het inderdaad adequaat is. Nu is dat bepaald.

Ik heb al veel langer geleden een privacy bericht mogen accepteren.
Nee, waar het artikel over gaat wordt al minstens twee maanden aan gebruikers voorgeschoteld.
Ik ben niet het aanspreekpunt voor alle Google TC`s / Google forums, maar om toch antwoord te geven op je vraag..
10 days with no help. Just elevate this issue to a Google engineer already! Or tell me how I can file a Chrome bug.
1) Ga naar https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/
2) Klik op `new issue`
3) Beschrijf het probleem en stuur het in
Bedankt. Nu komen we tenminste verder.
De AP heeft een dwangsom opgelegd, dit betekend dat Google een termijn heeft gekregen om zijn overtreding op te heffen. Waarschijnlijk gebruikt de AP hiervoor de algemene wet bestuursrecht (AWB) en in de AWB staat dat de termijn die je geeft redelijk moet zijn om de boel te kunnen aanpassen. Waarschijnlijk kan je dit alles niet 1,2,3 te regelen en hebben ze dus een ruime termijn gekregen.
Het enige wat dit soort wetgeving oplevert is irritatie bij de gebruiker..
Privacy is belangrijk maar IMO heeft dit soort 'toestemming' vragen geen enkel nut, zeker als er geen Nee optie is.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 14 juni 2016 10:44]

Dat is waar...

Maar als je aan een gebruiker vraagt om toestemming of niet.... als je toestemming weigert kom je dan terug op google.com? :+
Je kan het weergeven van persoonlijke advertenties uitzetten, maar volgens mij betekent dat niet dat Google je blijft 'tracken' ook al ben je uitgelogd. En die gegevens slaan ze gewoon op om een profiel van je te bouwen. Kijk je naar mannenporno of vrouwenporno, kijk je naar speelgoed, kijk je naar een nieuwe auto, etc etc. Zo komen ze steeds meer over je te weten.
Daarom zou eigenlijk dit soort gebruik van privacy gevoelige informatie helemaal verboden moeten worden. Als een bedrijf deze informatie niet mage gebruiken hoeven ze ook geen toestemming te vragen.

In de huidige situatie dient deze waarschuwing/toestemming vragen alleen ter informatie voor consumenten in de hoop dat zij zich bewuster worden van wat er met hun informatie gebeurt.
Alleen kun je dan niet de diensten leveren die bijvoorbeeld IK graag zie.
Alle diensten die jij wil kunnen geleverd worden zonder jouw privacy te schaden door alle informatie over jou goed te beveiligen en niet te delen met derden of voor reclame te gebruiken.
Zoals bij mijn Google Apps account het geval is?

- informatie over jou goed te beveiligen CHECK
- en niet te delen met derden CHECK
- niet voor reclame te gebruiken CHECK


De laatste optie, voor reclame gebruiken, vind ik geen schending van mijn privacy. Of er nu gegevens over mijn pakketje getoond worden in Google Now aan de hand van mijn profiel, of een advertentie, technisch maakt dat niks uit. In dat geval voldoet elke Google-account aan de voorwaarden.
He probleem met informatie voor reclame en google account sin het algemeen is dat ze veel meer informatie over jou verzamelen dan nodig is voor beveiliging e.d. Dit is informatie over jou gedrag en dat kan erg gevaarlijk zijn.
Vaak gebruikt voor gerichte advertenties en services zoals personal assistants.

Als je zulke functies wil gebruiken moet je vertrouwen hebben in de omgang van de partij met jouw gegevens, dat is waar.

Privacyschending is in mijn ogen toch een stap verder.
Ik ben ook van mening dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen Android als OS en de apps en diensten van Google.
Standaard mag er vanuit het OS geen persoonlijke gegevens naar Google vind ik.
Dit wordt anders wat betreft apps en diensten die ze aanbieden. Dan mogen ze je de keuze geven om toe te stemmen of het niet te gebruiken.
Die apps en diensten mogen dan wel voor-geďnstalleerd zijn maar moeten wel verwijderbaar zijn. Geld ook voor apps van derden, want een app of dienst die men niet wil neemt wel geheugen in beslag. En vooral lagere segment telefoons kunnen elke MB wel gebruiken.
Standaard mag er vanuit het OS geen persoonlijke gegevens naar Google vind ik.
Dit gebeurt toch ook niet? Het gebeurt pas als je gebruik gaatmaken van die Google diensten (waar ook de Play Store onder valt). Play Services draait wel al standaard op de meeste Android telefoons, maar stuurt als het goed is zonder toestemming geen persoonlijke gegevens (zoals locatie).
Is een IP adres persoonlijke informatie ? Die slaan ze gewoon op. Het fenomeen "anonimiseren" van informatie is natuurlijk een wassen neus als je wel gewoon gerichte "persoonlijke" advertenties kan serveren.
We store a record of the ads we serve in our logs. These server logs typically include your web request, IP address, browser type, browser language, the date and time of your request, and one or more cookies that may uniquely identify your browser. We store this data for a number of reasons, the most important of which are to improve our services and to maintain the security of our systems. We anonymize this log data by removing part of the IP address (after 9 months) and cookie information (after 18 months).
Google heeft zoveel data input, dat correleren een koud kunstje is.
Ik heb zelf een Nexus en ik heb de Google services gewoon kunnen uitzetten. Stock Android is nog steeds veel kaler dan de concurrentie.

Natuurlijk is Google een gevaar voor privacy maar ik heb in heel mijn leven nog nooit een Google of YouTube account gehad en dat is prima te doen.
Oplossing? Alleen maar meer irritatie! Ik heb de extensies Redirect control en I don't care about cookies geinstalleerd en gooi sowieso altijd alle cookies weg. Daardoor is Youtube volledig onbruikbaar. Hij begint te spelen maar komt dan met die privacy waarschuwing, die flitst weg en blijft steeds terugkomen. Ook de zoekpagina van Google is nagenoeg waardeloos geworden door al dat extra geklik.

Ik gebruik Google nu alleen nog maar als Duckduckgo het niet kan vinden :)
Ik heb geen last van waarschuwingen op Youtube. Ik ben niet ingelogd op Youtube en gebruik Ublock Origin met privacy-filters, misschien komt het door een van die twee dingen.
Ingelogd zijn heeft er niks mee te maken, ik heb niet eens een account bij google.
Ik krijg om de 7 dagen oid die privacymelding van youtube.
Cookie wegdonderen en je kan weer verder.
Wat gebeurt er dan met cookies? Ik heb er in privé-modus ook geen last van (Firefox).

Het zal wel Ublock zijn, dan. Beste add-on ooit.
In privemodus bewaart firefox niks en gooit alle cookies weg zodra je de browser afsluit. Daarom krijg jij die melding dan ook nooit.

Ik laat Firefox alles bewaren en schoon zelf dingen op.
Youtube gebruikt de cookie om bij te houden of je al toestemming hebt gegeven of niet.
Na een bepaalde tijd krijg je een pop up waarin je toestemming zou moeten geven voordat je verder van de dienst gebruik kan maken.
Youtube is dan ook volledig niet bruikbaar meer.
Op dat moment gooi ik dus de cookie weg en begint de cyclus weer van voren.
O okee, dat kan het dan zijn. Ik heb het alleen even in privémodus getest omdat ik dacht dat Youtube het juist niet meer vraagt als hij je cookie opgeslagen heeft. Maar ik krijg in gewone modus ook geen melding. Dat kan komen doordat ik Self-Destructing Cookies gebruik, een addon voor Firefox die cookies weggooit als je browser afsluit, als je alle tabs van die website gesloten hebt, of nooit. Voor Youtube staat die bij mij ingesteld op wegooien nadat het tab gesloten wordt.
Gewoon usnet(s) gratis maken ;-) probleem opgelost :+
Google krijgt van mij niet te veel data - daar zorgen bakken add-ons wel even voor. Je kan dat controlleren - google en u zal het weten (tenzij ze die links net zoals microsoft indertijd deed met Linux en Openoffice deden - wegmoffelen).
haha.
Erg irritant, elke keer dat vakje met die 'privacy herinnering' in beeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True