Twee ontwikkelaars van de SpyEye-malware, die bekendstaan onder de pseudoniemen Gribodemon en Bx1, zijn in de Amerikaanse staat Georgia tot respectievelijk negen en vijftien jaar cel veroordeeld. De malware zou schade tot bijna een miljard dollar hebben veroorzaakt.
De veroordeelden zijn een Rus, Aleksandr Panin, en een Algerijn met de naam Hamza Bendelladj, die werden verdacht van verschillende vormen van fraude. De 27-jarige Panin, behalve als Gribodemon ook bekend als Harderman, werd in januari 2014 aangeklaagd, nadat hij in juni 2013 was opgepakt in de Dominicaanse Republiek en was uitgeleverd aan de VS.
De 27-jarige Bendelladj bekende in juni 2015 zijn betrokkenheid bij het ontwikkelen van de malware, zo meldt beveiligingsonderzoeker Brian Krebs. Daarnaast bekende hij het in stand houden van een botnet, waarmee hij volgens een schatting van de Amerikaanse overheid ongeveer 100 miljoen dollar schade aanrichtte door creditcardgegevens te stelen. Hij werd in 2013 opgepakt in Bangkok op een reis van Maleisië naar Egypte.
Het bewijs in de zaak laat zien dat de twee veroordeelden via chatprogramma's met elkaar in verbinding stonden en voor elkaar instonden op forums voor internetcriminaliteit. De samenwerking was moeizaam en kwam tot een einde toen Bendelladj aankondigde de broncode van de malware publiek te maken. Krebs vertelt verder dat de SpyEye-malware een tijd lang bekendstond als de Zeus Killer, omdat deze eerst de Zeus-malware van computers verwijderde voordat infectie door SpyEye plaatsvond.
Later zouden de makers van de twee malwarefamilies echter hebben samengewerkt en de code onder een applicatie hebben ondergebracht, zo schrijft Krebs. Ook was Bendelladj geen grote fan van Krebs en dreigde hij achter hem aan te gaan, waarschijnlijk omdat de onderzoeker veel berichten publiceert over internetcriminelen.
De SpyEye-malware was erop gericht om financiële gegevens van slachtoffers te stelen, door computers te infecteren, en keyloggers en credit card grabbers te installeren. De ongeveer vijftig miljoen geïnfecteerde pc's werden aangestuurd door middel van een command and control-server en maakten deel uit van een uitgebreid botnet. SpyEye werd onder andere verspreid door middel van spam-e-mails.
De Amerikaanse overheid laat weten dat bij de arrestatie bleek dat Panin op het punt stond om een verbeterde versie van de malware vrij te geven, die 'een van de productiefste en moeilijkst te detecteren botnets had opgeleverd'. Zover is het echter nooit gekomen. In het bericht van de overheid wordt onder andere dank uitgesproken voor de assistentie die de Nederlandse High Tech Crime Unit bij het onderzoek heeft geboden.