De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben een communicatienetwerk voor smartphones met pgp-encryptie offline gehaald. Het netwerk werd volgens de politie door criminelen gebruikt om versleuteld met elkaar te communiceren.
Het gaat volgens de politie om het netwerk van de grootste aanbieder van deze diensten in Nederland, dat beheerd werd door een bedrijf uit Nijmegen. Dat bedrijf verkocht voor zo'n 1500 euro per toestel smartphones die van ondersteuning voor pgp-encryptie voorzien waren. De dienst liet het dataverkeer vervolgens via zijn eigen servers verlopen, waardoor de communicatie verder afgeschermd werd voor de autoriteiten.
De politie zegt naar aanleiding van het onderzoek verschillende servers in Nederland gekopieerd te hebben en met de analyse van de gegevens 'zicht te krijgen op de onderlinge communicatie tussen leden van criminele groepen'. Uit het bericht van de politie valt op te maken dat het netwerk 19.000 geregistreerde gebruikers had. Die krijgen nu automatisch de melding dat de politie onderzoek doet en zich richt op personen die verdacht worden van ernstige delicten.
De eigenaar van het bedrijf wordt verdacht van witwassen. Volgens politie en OM gebeurt het regelmatig dat 'criminele dienstverleners' vervolgd worden voor witwassen.
Opvallend is dat de actie in samenwerking met de Canadese politie is gehouden. De Toronto Police heeft eveneens een server buiten werking gesteld. Vorige week bleek dat de Canadese politie een master-key van BlackBerry's had om de ping-to-ping-messaging te ontsleutelen. Niet bekend is of het in het geval van het Nijmeegse netwerk om BlackBerry's ging. De politie was niet bereikbaar voor commentaar.
Update, 17.30: Volgens Misdaadnieuws gaat het inderdaad om BlackBerry's en krijgen gebruikers van het netwerk onderstaand bericht te zien.