BlackBerry mag diensten in Pakistan voortzetten

De Pakistaanse overheid heeft besloten dat BlackBerry niet hoeft te stoppen met zijn BES-diensten in het land. De fabrikant blijft daarom actief in Pakistan. BlackBerry blijft erbij dat de Pakistaanse overheid geen toegang tot de BES-servers krijgt.

BlackberryBlackBerry geeft aan ernaar uit te kijken om nog jaren op de Pakistaanse markt actief te blijven en nieuwe producten en diensten in het land te introduceren. "We zijn dankbaar dat de Pakistan Telecommunication Authority en de Pakistaanse overheid onze positie geaccepteerd hebben dat we geen content van BES-verkeer van onze klanten af kunnen geven en ook geen toegang tot BES-servers kunnen geven", meldt het bedrijf in een verklaring.

Daarmee komt een einde aan een maandenlang geschil tussen het Canadese bedrijf en de Pakistaanse overheid. Pakistan wilde volledige toegang tot verkeer dat via de Blackberry Enterprise Service loopt, waaronder e-mails en BBM-berichten. BlackBerry weigerde dit waarna de Pakistaanse overheid het bedrijf tot eind november gaf om te stoppen met BES. Die deadline werd verlengd tot eind december en het bevel te stoppen is nu dus van tafel.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-01-2016 • 13:05

29

Reacties (29)

29
28
25
3
0
2
Wijzig sortering
Toch wel een mooie zet van Blackberry, niet?
Andere bedrijven zouden allang gewoon alle data van gebruikers aan de overheden gegeven hebben.
Volgens mij pakt Blackberry zelfs uit met zo'n houding tegenover westerse autoriteiten.

Ik gok dat deze telefoonfabrikant vrij vooruitstrevend is op vlak van privacy voor gebruikers en veiligheid?

[Reactie gewijzigd door ONiel op 27 juli 2024 01:49]

Als je zo makkelijk een "markt" verlaat dan kan het nooit een interessante markt zijn geweest. Dit is dan puur voor marketing.

Ik ben benieuwd hoeveel % van de totale hoeveelheid gebruikers van BB in pakistan zit.
Pakistan is een van de overheden die dergelijke toegangen als een soort van breekpunt neerzet. Echter als het gaat om echte end to end encryptie zoals bij BES, ligt het gewoon uit handen van Blackberry. Tenzij ze de dienst omgooien en bijv. gaan werken met een master key zoals Apple doet met hun eigen dienst, is hier per definitie niets aan te doen.
Apple heeft geen "master key", iig niet als je op iMessage en FaceTime doelt. Dat is ondertussen zo vaak in het nieuws gewezen en uitgewezen dat ik me afvraag waarom dat toch telkens herhaalt moet worden. Lees even bij: http://techcrunch.com/201...ecure-imessage-really-is/.

Het enige probleem wat die aanpak heeft, en Apple is niet de enige met dat probleem (WhatsApp, Signal (daar kun je wel de fingerprints verifiëren ondertussen maar moet je dus wel handmatig doen), is dat de twee partijen die met elkaar communiceren de fingerprints van de bijbehorende sleutels niet kunnen zien / verifiëren. Dit betekent dat de keyserver niet alleen de sleutels tussen de twee communiceerden partijen kan uitgeven maar ook nog een extra sleutel mee kan sturen, die van de FBI. Omdat iMessage het bericht per sleutelpaar versleutelt en opstuurt (want elk van je iMessage apparaten heeft een eigen sleutelpaar) krijgen ze dan een kopie van je communicatie. In dit geval luistert Apple nog steeds zelf niet mee.

http://www.wired.com/2015...-imessage-still-problems/
Herhalen maakt het nog niet waar:
http://blog.cryptographye...about-imessage-again.html

Maar überhaupt: iemand die nu nog claimt Amerikaanse producten te vertrouwen is hopeloos naïef, niet geïnformeerd of heeft een andere agenda.
Dat maakt het nog steeds geen master key. Zoals dat artikel uitlegt en ik ook zeg, ze kunnen afluisteren omdat ze de key server controleren, of omdat ze achter je credentials kunnen komen (dat is niet anders dan bij andere diensten), niet omdat er een master key is die Apple of iemand anders in staat stelt al het iMessage verkeer van en naar elke gebruiker te ontsleutelen.

[Reactie gewijzigd door Daenney op 27 juli 2024 01:49]

Als het gaat om de iCloud-beveiliging is er gewoon een master key: http://arstechnica.com/ap...-icloud-security-privacy/

Snowden had ook de opmerking dat zaken als 'the fappening' niets nieuws opleverde voor de NSA omdat ze die inzage sowieso al hadden en dergelijke foto's al waren rondgepasst onder het personeel.

Als het om diensten als iMessage gaat is er geen server waar je veel van kan leren. Tenminste, volgens mij worden die berichten niet opgeslagen of slechts voor een deel. Je leert het meeste van het afluisteren, wat ze inderdaad gewoon kunnen.

Dus langs welke weg dan ook, kun je bij Apple als geheime dienst zijnde, alle gegevens achterhalen. En daar is Apple heus geen uitzondering in als Amerikaanse aanbieder van dergelijke diensten, aangezien ze allemaal die mogelijkheid hebben moeten bieden. Echter heb je met BES dus de mogelijkheid om de overheid erbuiten te houden dus wel, en is het itt de diensten van de Amerikaanse aanbieders dus ècht end-to-end.

Kortom, politiek gevoelige zaken, bedrijfsgeheimen uit belangrijke industrieën, bepaalde journalistiek-gerelateerde zaken wil je gewoon via BES managen. Uit de Snowden-leaks is immers gebleken dat dergelijke informatie uitgezocht werd.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 27 juli 2024 01:49]

Heb je een bron voor zo'n enorm statement?
Er mogen momenteel officieel geen BlackBerry toestellen verkocht worden in Pakistan. Dat zegt verder niet direct iets over de gebruikers van hun diensten, maar geeft wel aan dat het niet een erg interessante markt is.
Vanuit BlackBerry niet of vanuit de Pakistaanse regering niet?
Vanuit de Pakistaanse regering.
Sinds een jaar of twee mogen alleen toestellen verkocht worden die zijn goedgekeurd door de Pakistan Telecom Authority. De lijst zelf kan ik momenteel niet terugvinden, maar de laatste keer dat ik deze gezien heb stonden er geen BlackBerry toestellen op. Ik weet ook niet of dit komt doordat ze afgekeurd zijn, of dat er nooit een keuring is aangevraagd.
Dat heeft dus invloed of het nu wel of geen interessante markt is -- als er vraag is, die via grijze import vervult word, en vervolgens vraag naar de diensten van BlackBerry is, is het, qua dienstverlening mogelijk wel een interessante markt.
Het hoeven geen toestellen te zijn. Het kunnen ook diensten zijn. Pakistan is weliswaar niet een van de grote opkomende landen, maar het is nog steeds een interessante markt. De diensten zijn ook verkrijgbaar op andere OS'.
Ik denk dat Blackberry juist wist wat ze waard zijn en zich heel goed beseften dat het een meerwaarde in het land heeft met zijn diensten en dat ze zich hebben beseft dat als ze aan het kortste eind hadden getrokken dat ze het verlies dan maar hadden geïncasseerd.

Als Blackberry de eisen van Pakistan had geaccepteerd dan waren ze op de beurs hard onderuit gegaan, en was het vertrouwen in het bedrijf wereldwijd waarschijnlijk zwaar geschaad. Eenmaal gezwicht voor een partij is er geen enkele garantie dat ze niet zwichten voor meer partijen.

Blackberry zijn hele bestaan is gebaseerd op het vertrouwen in hun zakelijke diensten/beveiliging (Zie Angela Merkel die een Blackberry werd gegeven omdat ze was afgeluisterd door de Amerikanen en zich daartegen moest wapenen)
Tegen Apple,Samsung en Windows phone kunnen ze niet op en zijn ze binnen de kortste keren failliet als je hun extra diensten wegdenkt.
Prima als het allemaal waar is maar je weet nooit wat voor eventuele deal is gemaakt achter gesloten deuren.
A zij dit persbericht geven dan ga ik er niet vanuit dat er een deal achter de schermen is gesloten.
Onderdeel van een deal is meestal dat er geen uitspraken over gedaan worden.

M.a.w je kan dus helemaal geen conclusies trekken in welke richting dan ook.
Onderdeel van de deal kan ook zijn dat er wordt gedaan alsof er geen deal is.

Je hebt gelijk dat je er dus nooit iets over kunt zeggen. Behalve als de deal op straat ligt.
Ik denk dat dat wel meevalt. Goede privacy/versleuteling is zo'n beetje het enige wat BlackBerry ècht onderscheidt op de smartphone markt. Als dat niet zo blijkt te zijn is het afgelopen met ze omdat ze niet bepaald laagdrempelig zijn voor gebruikers.

Goede zet van BlackBerry, ik had niet anders van ze verwacht.

[Reactie gewijzigd door 5pë©ïàál_Tèkén op 27 juli 2024 01:49]

Ooit gewerkt met BBOS10? Ik zou niet weten waarom het niet gebruiksvriendelijker is dan iOS of Android. Met de BB Hub is het zelfs voor mensen die veel berichten versturen gebruiksvriendelijker aangezien je alles onder elkaar hebt. Helaas geen goede Telegram-app die naar behoren werkt, maar Whatsapp en uiteraard BBM werken prima.
BES staat toch los van de smartphones?
Wat ik ervan begrijp is het een service waar je ook met iOs enz. gebruik van kunt maken.
Wat bedoel je met 'niet laagdrempelig voor gebruikers'?

Anyway, goed dat Blackberry de rug recht heeft gehouden in deze zaak.
Het geeft hoop dat er voorlopig nog een smartphonemaker is die geeft om privacy.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 686983 op 27 juli 2024 01:49]

John Chen heeft als reactie op de beveiligings-construct van Apple dat geen toegang meer heeft tot versleutelde gegevens op toestellen en dus die gegevens niet aan een overheid kan geven wanneer deze daarom vraagt, aangegeven dat er een sociale verantwoordelijkheid zou moeten bestaan in de industrie. Dit gaat dan niet alleen over terreur in concreta, maar algemene criminaliteit.

De vraag is hoe ze bijv. met een 'crimineel' als Snowden dan om zouden gaan. Ben benieuwd langs welke normen die afweging gemaakt wordt. Het is bijna onmogelijk om hier niet gekleurd in te zijn.
Was wel een risico aangezien ze een grote markt hebben in Pakistan. Maar in Pakistan hebben ze last van terreur en zou het doorgeven van data wel kunnen helpen. Moeilijke beslissing.
Terroristen met een eigen server dan wel... Als je een BB-plan wil afsluiten moet je je legitimeren aangezien je daar een apart plan voor moet afsluiten bij een provider. Als je particulier een dergelijke dienst gebruikt, kom je waarschijnlijk sowieso op een lijst. En als een organisatie terreur met een eigen server ondersteunt, dan gaat er op ander vlak al iets mis in het anti-terreurapparaat van de overheid, wanneer ze daar niet achter zijn gekomen.
Voor BES moet je ook een apart plan afsluiten, dat is ook waar het vaak mis ging bij onze klanten, de verwarring tussen BES en BIS.
Maar daar is wel een mouw aan te passen door iemand die kwaad in de zin heeft. :)
BIS en BES zijn twee aparte plannen. Heb je een eigen server, dan kun je BES gebruiken, zo niet, heb je geen andere keus dan BIS. Dat is de uitleg die wij aanhielden toen ik nog bij een telecomprovider werkte.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 27 juli 2024 01:49]

Ik geloof allang niet meer in die theorie. Terroristen omzeilen overduidelijke communicatie op elke mogelijke manier. Dat het momenteel in de regio zo onrustig is, is neem ik aan niet zo uit de hand gelopen door de beveiliging van de communicatie tussen radicaalsten die gebruik maken van Blackberry toestellen waarmee ze al die terroristische aanslagen beraden, en zo dus vrij spel hebben te worden gehinderd in hun ´´werk´´ door derden.
We kunnen nu wel gaan zeggen dat BB zo fantastisch is omdat ze standvastig blijven maar me dunkt dat de Amerikaanse overheid ze hier ook wel toe heeft gedwongen en ik denk dat men bij BB iets meer waarde hecht aan een goede band met de US government dan met Pakistan, een land waar ze beroemd/berucht zijn voor het onderdak bieden (of niet aanpakken van) terroristen..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.