Mozilla krijgt geen geld voor instellen Google als zoekmachine in Firefox EU

Hoewel Google voor Europese gebruikers van Firefox nog steeds de zoekmachine is na installatie, krijgt Mozilla geen geld meer als onderdeel van een commerciële overeenkomst. Dat stelt de maker van de browser. Mozilla claimt zonder Google te kunnen overleven.

Sinds het uit eigen beweging schrappen van een omvangrijke zoekdeal met Google vorig jaar, heeft Mozilla geen nieuwe overeenkomsten met de zoekgigant gesloten, ook geen regionale. "We hebben geen commerciële relatie met Google op dit moment", stelt Denelle Dixon-Thayer van de businesstak van het bedrijf tegen Cnet. Ze geeft toe dat Mozilla hierdoor geld laat liggen maar het zou in lijn liggen met de strategie om 'meer competitie aan te moedigen'.

Uit belastingpapieren die woensdag openbaar werden blijkt dat Mozilla in 2014 een omzet van 330 miljoen dollar behaalde, een stijging ten opzichte van de 314 miljoen dollar die in 2013 binnenkwam. Die bedragen zijn in ieder geval deels nog inclusief het geld van Google, dat honderden miljoenen betaald zou hebben om zijn zoekmachine als standaard in Firefox te krijgen.

Inmiddels probeert Mozilla via regionale overeenkomsten het verlies van het Google-geld te compenseren. In de VS werkt het bedrijf samen met Yahoo, in Rusland met Yandex en in China met Baidu. "We kijken er naar uit om de resultaten volgend jaar te delen", zegt Dixon-Thayer hierover. "2015 zal ons blijvend goede trackrecord van sterke financiële resultaten laten zien."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-11-2015 • 19:32

53

Reacties (53)

53
53
42
3
0
0
Wijzig sortering
Google is momenteel nog steeds de enige goede zoekmachine voor Nederland. Misschien in andere Europese landen is Bing ook goed te doen, dat zou Mozilla per land moeten bepalen. Voor Nederland is Google nog altijd een goede keuze, maar eigenlijk zou Mozilla een voortrekkersrol moeten spelen in het aanprijzen van privacy vriendelijkere zoekmachines als DuckDuckGo en StartPage.
Ze geeft toe dat Mozilla hierdoor geld laat liggen maar het zou in lijn liggen met de strategie om 'meer competitie aan te moedigen'.
Competitie is niet het juiste woord. Ik zou eerder zeggen het aanmoedigen van concurrentie.
Google is momenteel nog steeds de enige goede zoekmachine voor Nederland.
Waar haal je dat vandaan?
Ik gebruik ondertussen bijna een jaar DuckDuckGo en heb nooit de neiging gehad om terug te gaan. Er zijn veel meer goede zoekmachines dan alleen Google.
Anoniem: 16328 @Croga25 november 2015 20:39
Blijkbaar is het erg persoonlijk ik vind het nu al een stuk minder handig om te zoeken met DDG omdat je niet op tijdsperiode kunt zoeken. Lastig want zo kun je heel gemakkelijk filteren.
Mijn persoonlijk ervaring is eveneens dat Google de beste (gepersonaliseerde) zoekresultaten geeft voor Nederlandse queries. Toch zijn er enkele sterke tegenargumenten te bedenken om toch voor een andere zoekmachine te kiezen. Persoonlijk ben ik overigens ook DuckDuckGo gebruiker.

Ten eerste is privacy de afgelopen jaren een hot topic. Ik heb niets te verbergen en wat mij betreft mag je me alles vragen. Ik ben er echter principieel op tegen op de wijze waarop dataverzameling plaats vindt. Ik heb geen idee wat voor data men verzamelt, wie het verzamelt en wat er met die data gebeurt. Een zoekmachine als DuckDuckGo, waarbij privacy het nummer één selling point is, scoort hiervoor bij mij punten.

Daarnaast is het zo dat er in het verleden ooit een nieuwsbericht op Tweakers voorbij is gekomen over gepersonaliseerde zoekresultaten. De resultaten van Google worden gewoonlijk erg goed geacht, omdat ze sterk gepersonaliseerd zijn. Echter, in lijn met het eerste argument, heb je hier als eindgebruiker geen idee van in hoeverre en op welke wijze dit gebeurt. Dit is natuurlijk niet interessant op het moment dat je opzoek gaat naar de specificaties van de nieuwste videokaart. Sterker nog, het is zelfs zeer prettig dat het eerste zoekresultaat daadwerkelijk de specificaties van die videokaart betreft en niet die van de naaimachine van je moeder met toevallig gelijke typeaanduiding en andersom. Het verhaal wordt echter anders op het moment dat je je gaat inlezen in controversiële onderwerpen. Je wil dit natuurlijk zo objectief en transparant mogelijk doen. Gepersonaliseerde zoekresultaten kunnen in een dergelijke situatie een erg vertekend beeld schetsen.

Bovengenoemde argumenten blijven mijn inziens ook gewoon een beetje gezeur van iemand die zich interesseert voor de hele privacydiscussie. De werkelijkheid is natuurlijk dat we gewoon iets willen hebben wat een beetje fijn werkt in allerdaags gebruik. Als laatste punt wil ik daarom nog even kort wijzen op de DuckDuckGo '!bangs'. Dit vind ik zelf een geniale feature van DuckDuckGo en is voor mij de reden om gebruik te maken van deze zoekmachine.

Wat veel mensen niet weten is dat DuckDuckGo zogenaamde '!bangs' kent. Deze !bangs maken het mogelijk om direct via een andere zoekmachines te zoeken. Op het moment dat je een YouTube filmpje zoekt over grappige katten, ga je gewoonlijk eerst na de site van YouTube om vervolgens te zoeken met de zoekterm "funny cats". Maar omdat ik DuckDuckGo heb ingesteld als standaardzoekmachine is het voor mij voldoende om in mijn URL bar (welke natuurlijk ook dient als search bar) in te typen "!yt funny cats". Ik zoek dan direct via YouTube naar grappige kattenfilmpjes. Enkele andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld '!imdb' en '!gm' (Google Maps). Op het moment dat ik dan bijvoorbeeld wil zoeken naar een Nederlandse zoekterm, doe ik dit specifiek met Google Nederland d.m.v. de !bang !gnl. Er zijn duizenden van deze !bangs en de mogelijkheid bestaat om zelf nieuwe in te dienen. Zo zijn ze er zelfs voor Tweakers! Zoek met behulp van !tweakers, !pricewatch of !got om meteen de desbetreffende delen van Tweakers te doorzoeken. Alle !bangs kan je hier vinden.
Beetje offtopic, maar ik wil nogmaals benadrukken hoe fijn die bangs zijn. Het maakt het switchen tussen DDG en Google makkelijker, omdat je eenvoudig nog ` !g ` kan gebruiken om te zoeken met google, en daarnaast ga je snel naar letterlijk duizenden sites, ik gebruik belachelijk vaak !wiki en !yt bijvoorbeeld.

De tweakers bang heb ik overigens gesubmit O-)

Daarnaast nog wat linkjes om je punten uitgebreid te vertellen:
http://dontbubble.us/
http://donttrack.us/

Oja, en voor tweakers hier is het misschien interessant te weten dat je zelf kan sleutelen aan DDG:
http://duckduckhack.com/
Huh? Je kunt met Google net zo min zoeken per tijdvak.
Niet vervelend bedoeld maar een cursus zoeken met Google kan dan geen kwaad.
Ik heb deze in 2012 bij Google gevolgd en mijn query's zijn een stuk efficiënter geworden. Het is leuk om te doen:
Google Power Search

Inmiddels zijn sommige technieken een stuk makkelijker geworden maar er zitten nog steeds een hoop handigheden in.
Anoniem: 16328 @Kalief25 november 2015 20:48
Via 'Zoekhulpmiddelen' kun je een vooraf bepaalde periode instellen (uur, dag, week, maand of jaar) of zelf een periode instellen. Edit: Dit werkt sowieso bij web en image search.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 28 juli 2024 23:49]

Ik denk dat de gemiddelde Tweaker prima uit de voeten zou kunnen met een alternatieve zoekmachine, omdat hij / zij waarschijnlijk beter geschikte zoektermen kan bedenken en gemiddeld vaker in het Engels zoekt. De gemiddelde Nederlandse gebruiker zou ik (nog) niet een andere zoekmachine voorschotelen dan Google.

Ik heb wel eens getest (nu ook weer even) in een incognito window (ben niet ingelogd in Chrome of Google) en als je dan internationale zaken zoekt zoals merken als Coca Cola, dan krijg je bij Google standaard veel meer de Nederlandse pagina's van die bedrijven en de bijbehorende Nederlandstalige samenvatting van die pagina's dan bij duckduckgo bijvoorbeeld, waarbij je dus meer Engelse tekst in je resultaten krijgt. Ik weet wel waar mijn ouders dan meer aan hebben.

Dit is één voorbeeld, maar lijkt me relatief eenvoudig en dat valt me dan weer zo tegen, dat ik ook denk: doe mij maar Google. Op basis van mijn locatie zou je verwachten dat ze beide moeten kunnen bepalen dat ik Nederlandstalig ben. DuckDuckGo zelf is wel in het Nederlands.

[Reactie gewijzigd door UltimusXI op 28 juli 2024 23:49]

Dit is één voorbeeld, maar lijkt me relatief eenvoudig en dat valt me dan weer zo tegen, dat ik ook denk: doe mij maar Google. Op basis van mijn locatie zou je verwachten dat ze beide moeten kunnen bepalen dat ik Nederlandstalig ben. DuckDuckGo zelf is wel in het Nederlands.
DDG gebruikt echter je locatie niet omdat ze dat soort privacy-gevoelige informatie überhaupt niet verzamelen. Juist het feit dat Google je privacy niet belangrijk vindt zorgt er voor dat ze "betere" resultaten geven en dat je dus in hun bubble terecht komt. Júist het feit dat DDG de resultaten niet afstemt op iets anders dan de vraag die je stelt zorgt voor betere resultaten.
Misschien was 'locatie' niet juist. Ze wisten wel mijn taal. De browser geeft dit wellicht door.

Ik weet dat DuckDuckGo geen privacy-gevoelige gegevens verzamelt, maar ik wist niet dat ze die gegevens ook niet telkens eenmalig gebruiken (dus bij elke individuele zoekactie eenmalig het ipadres voor de locatie gebruiken bijv.).

[Reactie gewijzigd door UltimusXI op 28 juli 2024 23:49]

De browser geeft inderdaad jouw voorkeurtalen door aan sites die je bezoekt. DuckDuckGo kiest ervoor om resultaten niet ter personaliseren. Hierdoor vermijden ze dat je in een filter-bubble terecht komt.

Check deze TED video (9 min.) voor mooie voorbeelden van de effecten van zoekpersonalisatie: https://www.youtube.com/watch?v=B8ofWFx525s
Als gebruiker van DuckDuckGo moet ik toch wel toegeven dat ik zeker voor de wat onspecifieke zoek queries terugval op google. Voor de gemiddelde zoekopdracht voldoet DDG al prima maar het is nog lang niet op het zelfde niveau.
Anoniem: 463038 @smiba26 november 2015 07:44
Tenzij je echt voor een bubble (zonder privacy) wilt gaan moet je nooit terugvallen op 'naakt' google.

Hier zijn twee 'proxies' voor, o.a., Google :
https://search.disconnect.me/
https://startpage.com/

In de eerste plaats gebruik ik DuckDuckGo, in het uitzonderlijke geval dat dat niet bevredigend is val ik terug op disconnect of startpage.

Bij FireFox gewoon de standaard op DDG, en 's' als sleutelwoord voor Startpage en 'd' als sleutelwoord voor Disconnect.

Ik gebruik al > 1 jaar Google niet ('naakt') -> no problem.

Srpead the word!
Het ligt wel aan de zoektermen die je gebruikt. Vooral voor onderzoek en werk gerelateerd spul (grotendeels Engels in mijn geval) werkt DDG prima.

Echter in het geval van lokale winkels en dergelijke wil DDG nog wel eens de mist in gaan. Nu is dat ook niet dramatisch maar ik zocht laatst bijvoorbeeld naar een sportschool en toen kreeg ik in DDG eerst de twitter, facebook, foursquare meuk en daarna pas de site van de sportschool waar ik naar zocht terwijl je in Google gelijk bovenaan zo'n mooie card geval krijgt (of hoe ze dat maar genoemd hebben) van de sportschool. Dit kan natuurlijk voor Mozilla een zeer goed argument zijn om in Nederland toch echt Google te willen hebben ipv DuckDuckGo want de grote massa zal zoeken naar de lokale kroeg, scapino, zeeman, etc lijkt mij :D

Maar in mijn geval hou ik lekker DuckDuckGo en doet !g prima z'n werk in dat soort gevallen :P
Anoniem: 338569 @Croga25 november 2015 23:06
Op mijn Linux bak staat standaard duck duck maar als het belangrijk in dan gebruik ik gewoon Google er is geen betere!
En ik weet ook niet in welke manier ik dit kan opvatten, meer concurrentie voor een betere markt of zodat er meer geld geboden wordt om de standaard zoekmachine in Firefox worden?

Misschien dat DuckDuckGo er ook wel geld aan wilt besteden, deze gaf immers aan dat het een hoge click/search gehalte met advertenties had. Bijvoorbeeld omdat wanneer men iets wil kopen, men eerder geneigd is om op die advertentie te drukken dan wanneer iemand terug is gekomen van vakantie en dat soort advertenties te zien krijgt :+ .

Maar we zullen zien, ik ben benieuwd!
Anoniem: 636203 @Yamotek25 november 2015 20:23
Het gaat ze alleen maar om de centen. Ze vonden dat ze niet genoeg kregen van Google en wilden meer binnenhalen door met Bing / Yahoo in zee te gaan. Dat gaat ze uiteindelijk de das om doen denk ik. Microsoft heeft er gewoon niet genoeg geld er voor over om jaren lang honderden miljoenen per jaar aan Mozilla te geven on als standaard zoekmachine ingesteld te staan in Firefox. Misschien doen ze dit een jaar of twee wel betalen maar daarna denk ik dat ze zich zullen bedenken dat ze dat bedrag beter in marketing of een betere zoekmachine kunnen steken. En Yandex en Baidu zijn gewoon veel te klein om dat soort bedragen op te hoesten, laat staan DuckDuckGo en StartPagina.
Het gaat ze alleen maar om de centen.
ja natuurlijk, het is dan ook een bedrijf
Ze vonden dat ze niet genoeg kregen van Google en wilden meer binnenhalen door met Bing / Yahoo in zee te gaan. Dat gaat ze uiteindelijk de das om doen denk ik. Microsoft heeft er gewoon niet genoeg geld er voor over om jaren lang honderden miljoenen per jaar aan Mozilla te geven on als standaard zoekmachine ingesteld te staan in Firefox.
kun je me het adres geven van die glazenbollenwinkel?
Mozilla wil duidelijk minder afhankelijk zijn van 1 partij, het haalde 90% van zijn inkomsten van de deal met een concurrent (want google is ontwikkelaar van chrome). Dat is een gigantisch bedrijfsrisico.
Het lijkt me zeer verstandig om die afhankelijk te willen downtunen. Mozilla heeft aangegeven dat het met lokale partijen in zee wil gaan: het zal ongetwijfeld stukken goedkoper zijn om standaard zoekmachine te worden voor 1 land (vb. yandex in rusland) dan voor de hele wereld (zoals in de deal met google het geval was).
Dat spreidt de risico's voor mozilla: ipv 1 bron van inkomen hebben ze er nu per regio/land 1. Als yandex stopt hebben ze nog altijd de deals in de rest van de wereld. Bovendien kan google meedingen naar het contract voor elke regio afzonderlijk en vermoedelijk zijn de totale inkomsten van mozilla hoger (in het geval alle regio's zijn verkocht) want men biedt op de regio waar men will promoten, zonder ook voor alle andere regio's te moeten betalen waarin men geen interesse heeft (in het geval van een wereldwijde deal).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 28 juli 2024 23:49]

Nu zijn ze gewoon afhankelijk van een andere partij. Duh!

Microsoft verdient gewoon niet genoeg aan Bing om elk jaar honderden miljoenen aan Mozilla te schenken, Google kan dat wel als ze willen. Yandex is veels te klein en Baidu ook dus die gaan dat zeker niet doen.
Nu zijn ze gewoon afhankelijk van een andere partij. Duh!
Juist niet: nu zijn ze afhankelijk van andere partijen
Een bedrijf met 1 klant is zeer afhankelijk van die klant. Als die afhaakt kan men de boeken sluiten.
Als men 10 klanten heeft en 1 haakt af zijn er nog 9 andere die voor inkomsten zorgen.

edit:
Microsoft verdient gewoon niet genoeg aan Bing om elk jaar honderden miljoenen aan Mozilla te schenken...Yandex is veels te klein en Baidu ook dus die gaan dat zeker niet doen.
Microsoft kan ervoor kiezen om bing te promoten, hun zakken zijn zeker diep genoeg.
En zoals ik zei: de kosten voor een land gaan zeker lager liggen dan voor de hele wereld. Baidu te klein? Ze hebben meer dan een half miljards gebruikers, vooral uit china uiteraard. Yandex is marktleider in rusland. Ik ken hun gebruikersaantal niet (ongetwijfeld wel te vinden op google ;) ) maar hun markt is 200 miljoen gebruikers groot.

fictief bijvoorbeeld:
1. één wereld, 1 zone: google geeft 275 miljoen $ om als standaard zoekmachine ingesteld te worden, google valt weg, 0 inkomsten (zo was het)
2. één wereld, 5 zones:
VS: google geeft 90miljoen
europa: bing: 80 miljoen
china: baidu: 70 miljoen
rusland: yandex: 20miljoen
al de rest: yahoo: 50 miljoen
totaal 5 klanten: 310 miljoen inkomsten, 1 klant valt weg, 4 anderen zorgen voor minimaal 220 miljoen inkomsten (uiteraard volledig fictief voorbeeld, geen idee wat de bedrijven bereid zijn te betalen om als standaard te worden ingesteld)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 28 juli 2024 23:49]

Ik moet zeggen dat ik niet meer precies weet hoe het zit. Het kan ook zomaar zijn dat Google simpelweg niet meer wil betalen omdat zij nu zelf ontzettend groot zijn geworden met Chrome en op mobile met Android. Ze hebben Firefox niet meer nodig als springplank of voor naamsbekendheid. De browser Firefox wordt ook nog eens steeds minder geïnstalleerd.
Volgens mij hebben ze wel eens geopperd dat Bing meer wilde betalen dan Google. Het helpt natuurlijk dat Google Firefox beconcurreerd met Chrome, maar dat doet Microsoft ook met Internet Explorer.

Ze geven het geld ook slecht uit. Projecten zoals FirefoxOS zijn kansloos en kosten hun veel technici die ze beter op Firefox hadden kunnen inzetten. Ik kan zo legio voorbeelden noemen wat ze beter kunnen maken. Zo dient men alle legacy rommel zoals XPCOM er uit te halen. Het memory management moet ook veel beter met bijvoorbeeld garbage collection. De UI moet ook native gemaakt worden met bijvoorbeeld wxWidgets.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 28 juli 2024 23:49]

Het helpt natuurlijk dat Google Firefox beconcurreerd met Chrome,
Chrome is inderdaad een bedreiging voor Firefox.
maar dat doet Microsoft ook met Internet Explorer.
Ik betwijfel of Internet Explorer een concurrent is. Volgens mij is IE de basis en als je die niet wilt gebruiken, dan ga je kijken naar Firefox, Chrome, Opera en Safari - of welke andere alternatieve browser dan ook.
Mozilla heeft eenzijdig besloten het contract met Google niet te verlengen. Het zat er op zich al aan te komen want toen het vorige contract met Google werd gesloten, drie jaar eerder, was er al beginnende kritiek.

Ik vermoed dat Google nog best graag het contract had willen verlengen. Firefox heeft enkele honderden miljoenen gebruikers, laten we voor het rekengemak even 300 miljoen zeggen. Google betaalde $300 miljoen per jaar aan Mozilla voor de door Mozilla afgeleverde search traffic. Dat betekent dat Google per Firefox gebruiker $1 per jaar betaalde voor waarschijnlijk vele duizenden hits per gebruiker per jaar. Best een goede deal voor Google.
Of Mozilla wilde gebruikers niet meer sturen naar een site waar op iedere pagina staat dat je Chrome moet installeren.

Ik zie wel wat in een verregaande samenwerking tussen DuckDuckGo en Mozilla.
Ik gebruik vrijwel nooit Google en kan prima alles vinden met Bing en niet zoals veel Google adepten dan roepen "ja maar dan staat je goede resultaat pas onderaan de pagina of op een van de volgende pagina's".

Als je altijd Bing gebruikt dan kan je daar ook alles mee vinden. Bing doet net als Google een profiel maken en uiteindelijk doen ze absoluut niet voor elkaar onder.

Als ik nu Google ga gebruiken dan heb ik hetzelfde probleem met Google wat veel anderen met andere zoekmachines hebben omdat ze nu altijd Google gebruiken.
Nee hoor. Niet de enige. Ik gebruik alweer een tijd Bing (op US, met NL regio) en soms nog Google als het juiste zoeken te lang duurt. Maar meestal vind ie het dan ook niet. Of Google search is achteruitgegaan òf mijn personal bubble bij Bing is veel beter geworden. Dus nee, Google search is zeker niet de enige goede zoekmachine. Ik vind zelfs de langere reclame lijst bovenin de zoekresultaten met Google vervelend geworden. Alleen het Bing spotlight plaatje, alhoewel prachtig, is vervelend bij trage verbindingen. Maar gelukkig hebben we die niet veel meer anno 2015.

Enne, top van Mozilla dat ze niet voor het makkelijke geld gaan d:)b

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 28 juli 2024 23:49]

Mozilla gebruikt voornamelijk vrijwilligers, hoeveel developers zouden er dan zijn om die 212 miljoen dollar te verdelen? En 12 miljoen dollar per jaar aan 'Furniture and office equipment'? Wtf doen ze met die stoelen en tafels?

Bron: https://static.mozilla.co...dited_Financials_2014.pdf
Mozilla leases office spaces under leases which expire through September 2012
Note 9

Kopen kan problematisch zijn als je geen structurele groei kent. Ergens moet je een afweging maken.
Dit zijn totalen, niet wat het jaarlijks uitgeeft: het had in 2013 totaal 12.8m$ , in 2014 12.1m$ aan furniture and office equipment. Dit betekent echter niet dat ze 800000$ aan meubelen heeft verkocht. Er moet rekening worden gehouden met afschrijvingen (waardevermindering van een goed (bv slijtage)
Goede stap eigenlijk, aan de ene kant zeer logisch maar aan de andere kant zeer raar: Mozilla staat voor privacy en openheid. De bedrijven waarmee het samenwerkt zijn dat eigenlijk allemaal niet, Yahoo blokkeerde tot voor kort zelfs nog mensen met een ad-blocker terwijl advertentienetwerken de trackernetwerken zijn.

Dus ik vind dit weer een goede ontwikkeling, mocht hiervoor een beter alternatief in de plaats komen dan. Zo niet dan had ik liever gezien dat ze nog met Google bleven werken, het bracht immers veel geld op en het was gelukkig ook niet moeilijk om de standaard zoekmachine aan te passen..

Toch vind ik Mozilla als een stichting nog gigantisch veel geld ophalen, verbaas mij er iedere keer weer over dat de omzet zelfs nog stijgende is.
Google is ook een trackernetwerk, en qua privacy de slechtste van allemaal. Ik had daarom liever gezien dat ze standaard duckduckgo instellen bij nieuwe installaties. Het is namelijk heel simpel om te wijzigen voor gebruikers die toch perse Google willen hebben, en die hebben er dan tenminste bewust voor gekozen om zich te laten tracken. Er zijn tenslotte ook genoeg mensen die Bing naar Google veranderen op IE, dus zo lastig is het niet.
"en qua privacy de slechtste van allemaal"

Bing en Yahoo tracken ook. Zelfs Apple trackt elke zoekopdracht in OSX (eender welke search engine je gebruikt, inclusief DuckDuckGo) tegenwoordig. Bij Google heb je ten minste nog zoiets als Dashboard dat je toe laat om elke zoekopdracht (of andere verzamelde info) dat je gedaan hebt terwijl je ingelogd was te verwijderen. Zoekopdrachten niet gelinkt aan een account worden automatisch na maximaal 9 maanden verwijderd.
Bang van tracking? Ik zou als ik jou was meer schrik hebben de 1000den data brokers dat actief zijn over het internet welke jouw data wel verkopen (Google doet dat niet) en waar je geen controle hebt over de verzamelde data (je weet het meestal niet eens dat het verzameld is geweest).

Google is niet de ergste maar wel één van de meest open bedrijven over tracking.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 28 juli 2024 23:49]

Yahoo =90 dagen en je tracking is verwijderd
Bing 6 maanden (conform eu wetgeving)
Google 18 maanden en ze kunnen nog steeds alles reproducen

Yahoo gaf aan dat voor marketing 90 dagen lang zat was daarna had je al een beslissing genomen ipv blijven stalken met advertenties

Ddg !y :)
Ik zou Yahoo (en Bing for that matter) hun privacy statement toch nog maar eens lezen als ik jou was. De retention period (inclusief IP) is 6 maanden (3 maand korter als Google). Dan wordt de data (IP) geanonimiseerd en bijgehouden tot 18 maanden (zelfde als Google).

Quote Yahoo Privacy Statement:
"Yahoo's anonymization policy applies only to search log data.
Yahoo stores this data in an identifiable form for up to 18 months.
IP addresses within search user log data will be anonymized or deleted within 6 months from the time of collection."

Bing heeft zowat dezelfde regeling als Yahoo. 6 maanden (3 maanden minder dan Google), dan IP anonimiseren en data wordt bijgehouden tot 18 maanden (zelfde als Google).

Quote Bing Privacy Statement:
"We de-identify stored search queries by removing the entirety of the IP address after 6 months, and cookie IDs and other cross-session identifiers after 18 months."

Mijn uitspraak was mss niet helemaal correct in mijn eerste comment, data wordt niet na 9 maanden verwijderd maar is wel anoniem vanaf dan. Het wordt volledig verwijderd na maximum 18 maanden.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 28 juli 2024 23:49]

Bing trackt ook en Yahoo is dan nog erger want die is nu aan het testen om mensen die een adblocker gebruiken zelfs te weren van hun netwerk!

En als ik Yandex of Baidu zie en de verhalen omtrent dat soort bedrijven, heb ik liever dat ze voor de Europese markt toch maar Google als standaard gebruiken.

Dat Google ook slecht is daar ben ik het hartstikke mee eens, alleen verkies ik Google liever tussen wat ander gespuis. Voor mijzelf staat DuckDuckGo echter op de eerste plaats, geen tracking. Vind ik heerlijk om mee te werken!
Ik gebruik al een tijdje ixquick als startpagina en zoek machine en heel soms Google als ik iets echt niet kan vinden. Dus alternatieven zijn er. Duckduck is er nog zo een.
Ik heb een maandje geleden Duckduckgo ingesteld als de default search engine in Firefox en dat bevalt me eigenlijk prima. Voor 90% van mijn zoekopdrachten heb ik nooit een andere zoekmachine nodig. Voor die 10% waar het wel nodig is gaat het meestal om heel gespecialiseerde zoekopdrachten of schaarse informatie. Als het dan niet bij de eerste tientallen resultaten zit stap ik pas over op een concurrent.
Eigenlijk moet ik het ook eens gewoon instellen als default en dan soms voor lastig te vinden zaken Google gebruiken :). Ik ga het gelijk eens doen.
Ik ga die ook eens proberen omdat Yahoo nu ook browsers die via Tor binnenkomen blokkeert met een vage melding 999 of zoiets.
Waarom die en niet Duck? SP is Nederlands dacht ik?
Bevalt me gewoon beter. Weet niet of het nederlands is eigenlijk :?
Ixquick is gewoon een scraper.
Anoniem: 500749 25 november 2015 19:51
maf van mozilla om zo'n voorkeur door te duwen waardoor je verdeling creëert; neutraal is het in elk geval niet
ze zullen er hun reden wel voor hebben

schijnbaar associëren ze google/googlen met competent internet gebruik
opvallend... de trend zegt namelijk duckduckgo met het oog op privacy/security

ik lig er zelf niet wakker van

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 28 juli 2024 23:49]

Anoniem: 633773 25 november 2015 21:02
Het boeit vrij weinig welke standaard browser staat ingesteld. Ik zet hem toch wel op mijn voorkeur. Google heeft veel langer dan ze zelf nodig hadden Mozilla gesponsord. Dat was vooral liefdadigheid. Dat Mozilla Google als standaard-engine laat staan, is gewoon logisch omdat de meeste mensen toch Google gebruiken en niet zitten te wachten op wat anders.
Logisch dat men nog Google als zoekmachine heeft in de EU. Want als je niet afhankelijk van Google en in mindere mate Bing/MS wil zijn dan doe je dat natuurlijk door alle andere partijen het vergezicht voor te schotelen dat die standaard zoekmachine wel een wat anders zou kunnen zijn :-D Wel speelt het gebrek aan serieuze alternatieven denk ik overigens wel een rol in de VS is Yahoo nog enigsinds serieus, in China heb je Baidu en in Rusland Yandex... ook voor Firefox belangrijk want je wilt natuurlijk geen anti-reclame maken.

[Reactie gewijzigd door XElD op 28 juli 2024 23:49]

330 miljoen dollar omzet is een enorm bedrag voor een Open Source project. Libreoffice zit bijvoorbeeld ruim onder het miljoen euro.
Waarom Google cadeautjes geven, wtf?
En straks zeker weer meer donaties gaan vragen aan de gebruiker...
Omdat Google in het verleden 1,30 euro gegeven heeft voor elke Firefox download?
Of ze kunnen nu makkelijk de plek verkopen. Dat kon niet als ze hem al verkocht zouden hebben. Misschien was het bod niet goed - of misschien verwachten ze een nieuwe speler op zoekgebied.
Ik zelf vindt persoonlijk dat Google wel de beste zoekmachine is.
Veel tweakers gebruiken DDG, maar dat is echt in mijn ogen de mindere samen met BING en YAHOO.

Alleen merk je wel de laatste tijd dat ze veel hebben weggehaald Google dat is wel jammer, maar nog steeds betere zoekresultaten boek ik met Google gigant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.