Jij gebruikt je gadget als isolatie tegen de mensen om je heen. Zolang je je apparaatje vingert geef je een duidelijk signaal: niet storen svp.
Ja.
Dit is een probleem. Waarom? Omdat jij, of je wil of niet, onderdeel bent van het menselijk ras. Wij zijn sociale dieren. Wij kunnen veel als we samenwerken of samen werken. Helaas kunnen we ook veel kapot maken...
Herstel: Dit vind
jij een probleem. Ik heb geen verplichting tot willekeurige mensen in het openbaar vervoer. Als er calamiteiten zijn dan is het een ander verhaal natuurlijk.
Onder invloed van ICT isoleren mensen zichzelf en misschien is dat wel uit angst. Blijkbaar zijn we zo ontmenselijkt geraakt dat sociale interactie, praatje over wat jij onzin noemt, zoals het weer, niet langer vanzelfsprekend is.
Dus jij bepaalt nu wat menselijk of onmenselijk is? Kan je dan eerst uitleggen waarom
selectieve isolatie onmenselijk is? In de tijd dat ik met het openbaar vervoer ging waren dit soort gesprekken overduidelijk een farce, en moet de persoon die op dat moment de lul is maar ongemakkelijk knikken en 'ja' blijven zeggen totdat hij of zij kan uitstappen. Nu kunnen mensen met digitale hulpmiddelen veel selectiever zijn en mensen vinden die - uiteraard relatief gezien - wél interessante dingen te vertellen hebben. Kortom, het heeft niks te maken met complete isolatie, slechts selectief.
Vroeger speelde zich precies hetzelfde af, mensen pakten er dan gewoon een boek bij. Heel soms kwam er dan inderdaad een gesprek uit voort, namelijk over het boek in kwestie. In weze is er dus niks veranderd.
Die ritualistische onzin gesprekjes horen er bij, het gaat niet om de inhoud maar om de communicatie met een ander.
Aldus jij, ik kan me hier niet in vinden. Gek is dat, hoe mensen soms verschillen.
Het is typerend dat in onze samenleving waar de nadruk zo is op exacte vakken, op logisch redeneren, op wetenschappelijk denken, die contactmomentjes worden afgeschaft. Het is immers niet relevant?
Sorry hoor, maar je komt wel een beetje over als een zeurpiet zo. De wereld draait niet om jou, mensen zijn niet verplicht tot sociaal contact met elkander, en je hoeft niet boos te zijn dat de huidige middelen de mensen wat verdelen. Wees blij dat iedereen nu juist wat meer de vrijheid heeft een eigen weg te gaan en niet verplicht te zijn tot sociale rituelen waar werkelijk niemand beter van wordt.
ICT isoleert, het brengt mensen niet samen in het hier en nu. En omdat dit het geval is, komt een van de boosdoeners zelf nu met een app waar dat herstelt moet worden. Alleen wel ten koste van je privacy uiteraard. Je moet je e-mail opgeven en je school, wat google geen ene fuckin' flikker aangaat.
Dat is een verkeerde observatie. Wat er gebeurt is dat mensen nu vrij zijn zich te onttrekken aan dingen die ze liever niet doen, en Google maakt een dienst waarmee mensen contact kunnen leggen met gelijkgestemden (verdienmodel daar buiten gelaten).
En dan neem ik het graag nog een stapje verder: dankzij dit soort nieuwe ontwikkelingen kunnen mensen die voorheen door hun interesses
onvrijwillig in een sociaal isolement raken tóch in contact komen met anderen die deze interesses delen.
Wat ik zie is dat ambulance personeel aangevallen wordt. Maar ook verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis op de spoedafdeling. Mensen zijn vervelend tegen winkelpersoneel.
Ik weet waarom. Dat is omdat mensen zichzelf zo isoleren en nog zo weinig echt lijfelijk contact hebben met elkaar dat kinderen niet langer leren hoe je normaal sociaal functioneren moet.
Dat is dus absoluut niet waar. Ambulancepersoneel krijgen het juist te verduren tegenover groepen gewelddadige mensen, niet individuele mensen. En ik weet niet in welke winkels jij komt, maar dit herken ik dus echt niet in mijn dorp waar ik boodschappen doe, nabije stad waar ik soms winkel, de stad waar ik gestudeerd heb of in de steden waar ik train.
Op internet krijg je meteen wat je wilt, al dan niet via google. In de straat moet je rekening houden met anderen. Die doen niet wat jij wilt. En dus ga je slaan, uit onmacht omdat je niet weet hoe te communiceren.
Wauw, compleet losgeslagen conclusie. Je moet inderdaad rekening houden met mensen die niet doen wat je wilt, zoals ingaan op een inhoudloos gesprek.
Jonge gezinnen, ouders van nu die opgegroeid zijn met mobiele telefonie en internet weten niet hoe ze kinderen moeten leren sociaal om te gaan met anderen. Ouders van vroegere generaties verliezen zichzelf ook al in de aantrekkingskracht van ICT.
Daar zijn scholen voor, dat is al decennia dé plek voor kinderen om sociaal contact aan te gaan. Er spelen hier overigens ook nog steeds genoeg kinderen buiten na schooltijd.
Jij bent typerend voor iemand in de samenleving 2.0 ofwel de 'alleenleving beta'.
Ik zie jou als een babyboomer die vooral oog heeft voor de antisociale uitschieters in de maatschappij en dat bundelt met een angst voor technologische vooruitgang.
Dat stomme kul-gesprekje in de bus kan je de relatie van je dromen opleveren of de vriendschap van een superrijke eenzame man die jouw 4 ton achterlaat.
Natuurlijk niet. Vriendschappen ga je niet aan met mensen die je niks te melden hebben of een onderhoudend dialoog aangaan op een vlak waar je geen interesse in hebt. De kans op een vriendschap of relatie ligt vele malen hoger als je bijeenkomsten bezoekt over bepaalde onderwerpen waar mensen op af komen met dezelfde interesses als jij.
Je weet wel, zoals Google nu probeert te cateren.
[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 22 juli 2024 14:14]