Juist. Ik zou je een aantal overwegingen willen geven.
Allereerst:
- is het erg om iemand te vragen iets te doen? De bankmedewerker in je voorbeeld is wegbezuinigd. Filialen werden gesloten omdat iedereen een boel zelf kon regelen.
- Is het erg om uit je luie stoel te komen? Onze alleenleving kent problemen met obesitas en andere aandoeningen die ontstaan doordat mensen weinig bewegen.
Aan die vooruitgang kleven nadelen, banenverlies, hogere kosten voor zorg. Dat zijn wel miljoenen wandelingen of fiets-ritjes per jaar naar een bank filiaal. De nadelen van het verlies van contact met anderen noemde ik al.
Ik noem dat geen vooruitgang en zo te zien meet jij hier vooruitgang af aan de mate van gemakzucht. Jij kunt internetbankieren en dat zelf doen.
Misschien denk je dat het bijdraagt aan je zelfredzaamheid? Dat is prima, maar ten koste van een oefen moment voor civiel contact.
Weet je wat ik denk? Als je het nieuws volgt dan zie je bijna om de dag wel een geval van openbare geweldpleging of een zaak van agressie. Agressie tegen mensen in het OV bijvoorbeeld. En tegen ambulance personeel. Waarom was dat niet zo toen ik jong was? Misschien was dat wel omdat mensen vroeger meer contact met elkaar hadden, waaruit respect ontstond. Om die reden zeggen politici dat je eigenlijk moet praten met die enge assielzoekers. Mensen op tv zeggen dat wanneer je dat toch eens doet, je ineens een andere kijk hebt op die mensen.
Als je vaker iemand iets wilt laten doen of regelen, moet je wel vriendelijk zijn. Van achter je PC hoeft dat niet en zo ontstaan er generaties mensen die sociaal...inadequaat hun emoties kunnen reguleren als ze eens wat weerstand krijgen of dingen niet precies gaan volgens hun verwachtingen.
Als je vaker in de rij staat bij de bank en snapt dat soms de medewerker wel eens een slechte dag heeft, dan leer je je daar emotioneel tegen te verdedigen. Zo is het leven. Tegenwoordig lijkt iedereen wel onmiddellijk hysterisch te worden. Het gedrag en de emoties van anderen komen te hard binnen omdat mensen niet gewend zijn aan de willekeur van menselijk gedrag. Soms is de bank medewerker nors, soms aardig. En als je iest aardigs zegt tegen iemand, dan kan dat zijn/haar dag helemaal goed maken.
Dat bestaat steeds minder in de alleenleving. Ik zie dus achteruitgang.
En vergeet niet, dat terwijl jij internet bankiert en tv kijkt, je tocht naar de bank ook een combinatie kan zijn met even boodschappen doen. Ook dat is efficiënt.
Je andere punt over welvaart, overweeg dit, dat wij moderne mensen langer en meer en harder werken dan vrijwel alle voorgaande generaties!
Wij denken vaak dat mensen vroeger veel harder moesten werken, want ze waren primitiever of een of andere onzin redenatie volgt dan meestal wel. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen vroeger meer vrije tijd hadden.
Mensen werken 40 uur per week. Als je ZZP'er bent of je hebt een eigen bedrijf, dan ga je al richting de 60 uur.
Als je kijkt naar mensen die in het Amazone bekken leven, die besteden enkele uren per dag aan de jacht, wat je werk zou kunnen noemen en daarna zijn ze vrij. Ik hoor je vervolgens al denken: 'Ja maar zij hebben geen wc en pc, dus ik ben gelukkiger.' Nee, zo werkt dat dus niet.
Die mensen hebben geen welvaart volgens de meeste definities maar zijn minstens zo gelukkig als jij. Na de jacht koken de vrouwen en is er tijd voor sociaal gedrag. Men zingt, verteld verhalen, beetje seks natuurlijk.
En denk jij dat mensen in de middeleeuwen 24 uur per dag moesten werken om te overleven? Nee. Jij werkt 40 uur per week omdat jouw vanaf je geboorte werd ingefluisterd dat je materie moet bezitten om status te krijgen en geluk te ervaren. Dat was een leugen, een aperte leugen.
Jij slaaft als een lastdier voor een baas omdat je een leuke pc wilt en leuke interieur en allerlei gadgets en je wilt uit eten en naar de bioscoop en je wilt een auto waarin benzine moet en waar onderhoud aan gepleegd moet worden, trouwens, dat moet ook een keer voor je fiets en dan is je laminaat weer vies en moet je weer een reiniger kopen... en zo blijf je een slaaf van je eigen illusie dat al die bezittingen waar je zorgen over hebt je gelukkig maken.
Gewoon ter overweging. Het is geen wonder dat je wilt internetbankieren. Je hebt namelijk geen tijd, vooral als je weer in de file staat of de trein weer niet rijdt. Daarom zijn de supermarkten op Zondag open, want mensen hebben niet eens meer tijd voor de primaire levensbehoeften, want het kind dat vanwege al dat werk in de kinderopvang woont maakt dat je niet aan je boodschappen toe komt en je moet het nog ophalen en de brug is weer open...
De reclames op tv weerspeigelen dat: koop onze supersnel klaar maaltijd! De 24-uurs economie, toch?
Daarom wil je natuurlijk niet naar een bank lopen. Je moet tegenwoordig je vrije tijd inplannen! Zeg dat tegen een Amazone bewoner en hij lacht je óf in je gezicht uit óf hij snapt het concept van wat je hem verteld niet eens.
Wat ik wel weet is dat Amazone sjamanen zeggen dat wij als westerlingen ons contact met de natuur kwijt zijn, waar zij nog wel in geïntegreerd zijn. En dat wij moeten veranderen, ze bedoelen, de paradigma's aan de basis van ons leven moeten verdwijnen, materialisme met name, het zinloos najagen van illusies in een zoektocht naar bevrediging, omdat anders de wereld er aan gaat.
Ga maar eens wat zoeken op internet naar 'primitivisme'.