Nederlandse start-up introduceert module om stopcontacten slim te maken

De Nederlandse start-up DoBots heeft een module ontwikkeld die in stopcontacten geïntegreerd kan worden om ze geschikt te maken voor domoticadoeleinden. De Crownstone biedt aanwezigheidsdetectie en kan op basis van het verbruik herkennen welk apparaat is aangesloten.

De Crownstone is opgetrokken rond een Nordic nRF51822 met 32kB ram en deze soc biedt ondersteuning voor bluetooth 4.2. De module is los te krijgen om in een stopcontact te worden ingebouwd, maar DoBots levert ook kant-en-klare stopcontacten met Crownstone. Het slimme stopcontact kan het energiegebruik monitoren en standaard lampen dimmen die dat ondersteunen met behulp van een app. Ook zijn Crownstones te programmeren als iBeacon of AltBeacon. De stopcontacten kunnen op de aanwezigheid van de smartphone van een gebruiker reageren en apparaten herkennen op basis van het verbruik.

Anne van Rossum van DoBots noemt enkele gebruiksscenario's. "Mijn waterkoker gaat niet automatisch uit als ik het deksel vergeet dicht te doen. De Crownstone kan hem herkennen om brand te voorkomen." Verder noemt hij het herkennen van een tv als voordeel. "Als iemand 's nachts de stekker van de tv eruit trekt, wil ik dat wel weten: is het een inbreker? Denk ook aan een kinderslot, waarmee je stopcontacten uitschakelt als er geen apparaat aan hangt." In combinatie met de aanwezigheidsdetectie zijn er volgens hem veel scenario's te bedenken.

Volgens Van Rossum zijn stopcontacten een logische keuze voor domoticadoeleinden. "Apparaten zelf slim maken vergt onderhandelingen met alle apparatenbouwers. Het is vooral van belang om toepassingen te bedenken waarbij opladen geen rol speelt en waarbij een centrale rol van het apparaat ook geen rol speelt."

Wie 75 euro toezegt via Kickstarter krijgt een pakket met drie inbouw-Crownstones of twee kant-en-klare modules. Voor wie snel beslist is er een beperkt aanbod voor 69 euro.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-09-2015 • 16:52

150 Linkedin

Reacties (150)

Wijzig sortering
"Mijn waterkoker gaat niet automatisch uit als ik het deksel vergeet dicht te doen. De Crownstone kan hem herkennen om brand te voorkomen."
Hier vind ik veel domotica- en energiebesparingsoplossingen mank gaan:
• We hebben een probleem
• We slaan de meest voor de hand liggende oplossing over: een nieuwe waterkoker van een tientje
• We kiezen voor de duurdere (€ 75,- € 37,50) domotica-oplossing, wat eigenlijk alleen symptoombestrijding is
:?

[Reactie gewijzigd door BillsGate op 15 september 2015 17:01]

De waterkoker is een voorbeeld. Wat we proberen te doen - tegen al marketingkennis in - is een product aan de man te brengen dat vele functionaliteiten heeft.

Dus het kan en energiebesparen en je hebt allerlei mogelijkheden die alleen gaan bestaan als de stopcontacten apparaten gaan herkennen. Je kan er ook een krultang instoppen. Of een deurbel en dan zijn de mogelijkheden weer anders. Of je stelt 'm in als wake-up light voor je slaapkamer.

Onze voornaamste beweegreden is de zorg. Alleen geloven we niet dat producten voor de zorg alleen goed werken. Dat is waarom we voor een consumentenproduct hebben gekozen waar dan vervolgens ouderen nog eens veel aan gaan hebben. Een klein voorbeeldje waar je aan kan denken is een oudere die in de badkamer is. Je wilt niet dat je oma naar de telefoon gaat rennen en struikelt. We hebben een eerste aanzet voor een applicatie voor dit scenario bijv. https://dobots.nl/2015/08...hat-keeps-up-your-status/
Daar is al zolang de telefoon bestaat een veel eenvoudigere en goedkopere oplossing voor, niet naar de telefoon rennen en als het belangrijk is bellen ze wel terug.
(of je belt zelf later terug omdat het lampje op de telefoon knippert en je dankzij nummerherkenning kunt zien wie er net gebeld heeft)
De voorbeelden die ik tot nu toe voorbij zie komen zijn zo ver gezocht dat ik me afvraag of er (op grote schaal) eigenlijk wel behoefte is aan een dergelijk product.
Het probleem met de eenvoudigere voorbeelden is dat ze niet tot de verbeelding spreken...

De Crownstone is bijvoorbeeld ook gewoon een iBeacon op het lichtnet. Voor iBeacons alleen al wordt ongeveer hetzelfde neergelegd. Check bijv. https://store.kontakt.io/...ibeacon-smart-beacon.html

Ouderen zijn helaas vaak eenzaam. Sociaal contact is het belangrijkste wat ze hebben. Niet naar de telefoon rennen is inderdaad beter, maar doen ze dat ook? Mijn oma luistert nooit naar goeie raad. :-D
Met de iBeacon zie ik hetzelfde probleem, een oplossing voor een probleem dat er helemaal niet is, lijkt er eerder op dat men iets technisch verzonnen heeft en de mensheid eem behoefte wil aanpraten.

Ouderen rennen al zolang de telefoon een algemeen goed is niet naar de telefoon om vervolgens onderweg te struikelen en weet ik veel wat voor verwondingen op te lopen (zal een enkele keer gebeuren maar iig niet massaal). Het is wat dat betreft gewoon een oplossing voor een niet bestaand probleem of laat ik het nuanceren: een nauwelijks bestaand probleem.

Overigens nog eens gekeken naar die busy app en als ik het goed begrijp is het nog een veel slechter voorbeeld dan ik in eerste instantie dacht. Oma gaat met haar mobiel naar de badkamer en de app zorgt er voor dat ze de status busy krijgt. Als oma toch al die mobiel heeft, deze ook meeneemt naar de badkamer waarom moet ze dan rennen naar een telefoon? Ze heeft een mobiel bij zich (wie neemt er eigenlijk een mobiel mee naar de badkamer/toilet?) en kan gewoon besluiten om wel/niet op te nemen.

PS
Echt eenzame mensen worden sowieso niet of nauwelijks gebeld, ze zijn tenslotte eenzaam ;)

[Reactie gewijzigd door ninjazx9r98 op 16 september 2015 13:44]

Met de iBeacon zie ik hetzelfde probleem, een oplossing voor een probleem dat er helemaal niet is.
Welkom in de 21e eeuw.
Niks 21e eeuw aan, soortgelijke oplossingen werden eind vorige eeuw al met een hoop poeha getoond als zeer nabije toekomst en ondertussen zijn we ruim 15 jaar verder. Toen waren er al van die mooie verhalen, als je dan met je Jornada in de buurt van de bioscoop zou komen kreeg je ineens allerlei informatie over de films die draaiden. Oude wijn in nieuwe zakken.
Ik doelde meer op het feit dat er zogenaamd oplossingen worden bedacht voor problemen die er niet zijn.

Dat is toch het hele idee van hedendaagse technologie met een winstoogmerk, het leven makkelijker laten lijken doormiddel van allerlei gadgets?
Ouderen dragen vaak iets bij zich tegen vallen. Maar in dit geval hoeft ze alleen het licht aan te doen in de badkamer. Dan weet het systeem genoeg.

Valalarmen:
- http://www.embracelet.be/en/
- http://www.seniorenalarm.eu/

Kan best duur zijn voor ouderen.
Ik ben het spoor bijster na deze reactie.
Ze dragen vaak iets bij zich tegen het vallen (dat suggereert dat je het vallen kunt voorkomen) en dan kom je met alarmsystemen die iemand gebruikt nadat hij/zij al gevallen is.
In dit geval hoef je echter alleen het badkamer licht aan te doen maar waarvoor dan? Om de busy status te krijgen? Om een alarm af te geven na een valpartij (als iemand dan nog bij het licht kan)?
Sorry! Onzorgvuldig geformuleerd. Dank je voor de correctie.

Ik bedoel inderdaad dat ze vaak iets bij zich dragen om iemand te waarschuwen nadat ze zijn gevallen.

Maar zelfs als ze die dingen niet bij zich dragen is er informatie beschikbaar over de lokatie van ouderen in huis als er Crownstones achter lichtknopjes worden geplaatst.

[Reactie gewijzigd door MrQuincle op 16 september 2015 19:05]

Of een mechanisme van €1,50 extra om te voorkomen dat het apparaat aangezet kan worden met de deksel open. Bespaart je een nieuwe en de ellende van het kapotte apparaat.

(Probeer jij tegenwoordig nog maar eens een stofzuigerdeksel te sluiten zonder de zak er in) ;)
Niet zo moeilijk met het juiste gewocht ;-).

Maar inderdaad. Heel raar dat een waterkoker uberhaupt aankan als het deksel open staat. Lijkt mij niet echt een reëel geval.
Ik ken geen waterkokers die NIET aankunnen als het deksel open staat. Denk aan die simpele plastice waterkokers, met een plastic klap deksel en een mechanisch aan de termische sensor gekoppelde aan-uit schakelaar.
Ik gebruik überhaupt nog een ouderwetse fluitketel, maar ik ken wel waterkokers waar de klep verhinderd dat je bij de knop kan als hij open is. Met een beetje moeite is dat alsnog mogelijk natuurlijk, maar dan kan je net zo goed de klep dichtdoen.
Met dit ding kun je elk apparaat aan en uit zetten die je in dat stopcontact doet. Op afstand, op een bepaalde tijd of automatisch. Inclusief dit soort gevaarherkenning dus.

Als je een nieuwe waterkoker haalt dan heb je alleen een waterkoker...
Maar hoe weet die module dan of het deksel openstaat? Ik snap het niet helemaal geloof ik, of is het dan sowieso nodig om 'slimme' apparaten te hebben, die op hun beurt dan weer communiceren met de module? (Ik heb het filmpje niet gezien zeg ik eerlijk, @ werk)
Gewoon als je weet dat een waterkoker in een bepaald contact zit kun je instellen dat hij uitgaat als ie langer dan 10 minuten aan een stuk stroom gebruikt wordt uitgezet.
Dat kan met de huidige Zwave apparaten ook.
"Mijn waterkoker gaat niet automatisch uit als ik het deksel vergeet dicht te doen.
Mijn waterkoker gaat niet aan als ik het deksel niet dicht doe. ;)
Daar heb ik helegaar geen dom otica voor nodig.
De prijs is hierin cruciaal; als die door massaproductie tot rond de €2.50 per stopcontact zou dalen worden al die andere functies als backup zekering enzo opeens wel interessant.
Echter daarvoor zul je in je huis vrijwel elk stopcontact (2 per contactdoos), lichtschakelaar en soms per apparaat moeten voorzien, dus mag het niet te duur zijn.
Momenteel zijn ze €75/3=€25 per stuk, dus mogelijk geschikt als geavanceerde dimmers (normaal €12), als je er wat scripts omheen wilt bouwen. Maar veel te duur om je hele huis mee in te richten.
Mogelijk is het starterspakket wat duurder vanwege verzendkosten en omdat er handleidingen, software en verbindende electronica in zit, en als ze het kunnen ze het terugbrengen tot 7,50 per schakelaar denk ik dat het door kan groeien

Overigens zei die ontwikkelaar hier ergens op de pagina dat ze zich op de zorg richten; daar kan ik €37 per schakelaar geaccepteerd zien worden omdat er nog zoiets aan personeelskosten komt om het in te bouwen, en een veelvoud om te programmeren en personeel te scholen.
Bedenk wel dat als zo'n waterkoker in de fik vliegt dat er wel meer kapot gaat dan alleen je waterkoker, met wat pech brandt je hele huis af.
Daarom dat het beter is om te vertrouwen op de ingebouwde thermische zekering, dan op een of ander 'slim' gadget om de waterkoker uit te schakelen. Dan is de waterkoker natuurlijk wel kapot (alhoewel zelfs een hema-waterkoker een resettable beveiliging heeft), maar tenzij dat dit vaak gebeurt is het goedkoper (en betrouwbaarder) dan een slim stopcontact.

Het enige waarvoor dit nuttig zou zijn (met uitzondering van rommel die niet aan de CE normen voldoet) is voor een frietketel (patatketel? of hoe noemen jullie dat in Nederland?) omdat die wanneer het vet vervuilt (door uren lang aan te blijven staan met een vergeten kroket erin) wel spontaan in brand kan schieten zonder eerst een abnormaal hoge temperatuur te bereiken.
Dan nog is het beter om de frituurpan zelf uit te rusten met een uitschakeltimer, in plaats van andere apparatuur dat te laten regelen.
Juist daarom haal ik dan toch liever een nieuwe waterkoker, die beter beveiligd is, dan de beveiliging voor zo'n probleem over te laten aan een domotica oplossing als deze.

Als een toestel van enkele tientallen euro voor brandgevaar zorgt dan smijt je het toestel buiten ipv een monitor te kopen om het toestel in de gaten te houden.
Bluetooth? Wat heb je dan voor een bereik als je dit door je hele huis wil hebben?

Daarnaast, wat gaan deze dingen in 'praktijk' verbruiken? BT en de 16A switch zullen ook niet 'zomaar' werken, paar watt per ding, 10 van die dingen in je huis.. tikt lekker aan.

En dat hele idee om dat ding te laten detecteren wat je er op hebt zitten? Hoeveel mensen hebben hun setupbox/TV/speler/whatever op een stekkerblok zitten?

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 15 september 2015 17:02]

Hey, ik werk aan de crownstone en kan je nog wel wat praktijk antwoorden geven.
Bluetooth? Wat heb je dan voor een bereik als je dit door je hele huis wil hebben?
We zien hier een crownstone van 2 verdiepingen lager nog op de telefoon. Daarbij zullen ze een mesh network vormen om het bereik te vergroten en zal er natuurlijk een gateway gebruikt kunnen worden om ze via internet te bereiken.
Daarnaast, wat gaan deze dingen in 'praktijk' verbruiken? BT en de 16A switch zullen ook niet 'zomaar' werken, paar watt per ding, 10 van die dingen in je huis.. tikt lekker aan.
Een paar watt zou veel te veel zijn, dan kan je de warmte niet meer kwijt. We zitten op dit moment meer rond de 1mA, dus ongeveer 1/4 W.
En dat hele idee om dat ding te laten detecteren wat je er op hebt zitten? Hoeveel mensen hebben hun setupbox/TV/speler/whatever op een stekkerblok zitten?
Dat maakt het inderdaad moeilijk, dan zou je of weer losse plugin versies moeten gebruiken, of misschien even zelf aangeven wat er in zit ;)
Hoeveel seconden vertraging zit er tussen het geven van een commando op de smartphone en het uitgevoerde commando (bijvoorbeeld "licht aan") bij 3 of meer hops in je mesh netwerk?


En je ziet een BT device 2 verdiepingen lager nog op je telefoon?

Dan heb je het vast niet over de volgende scenario(s):
-- een betonnen gebouw
-- waar de contactdoos met Crownstone in de muur ingebouwd zit
-- Waar 10 of meer WIFI routers aanwezig zijn
-- Waar 10 of meer mensen met ingeschakelde BT op hun smartphone rondlopen.
-- AKA "de echte wereld" :P

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 15 september 2015 19:10]

Hoeveel seconden vertraging zit er tussen het geven van een commando op de smartphone en het uitgevoerde commando (bijvoorbeeld "licht aan") bij 3 of meer hops in je mesh netwerk?
We gebruiken nu het mesh netwerk dat je hier kan vinden: https://github.com/NordicSemiconductor/nRF51-ble-bcast-mesh
Het mooie hiervan is dat zodra je een nieuw bericht hebt, alle nodes meteen wat zullen sturen, dus geen langzaam tijdschema. Verder hangt het er natuurlijk van af hoeveel we er nog naast gaan sturen etc.
En je ziet een BT device 2 verdiepingen lager nog op je telefoon?

Dan heb je het vast niet over de volgende scenario(s):
-- een betonnen gebouw
-- waar de contactdoos met Crownstone in de muur ingebouwd zit
-- Waar 10 of meer WIFI routers aanwezig zijn
-- Waar 10 of meer mensen met ingeschakelde BT op hun smartphone rondlopen.
-- AKA "de echte wereld" :P
Ik had het over "hier", dat is een oud gebouw in Rotterdam, dus dat zijn geen betonnen vloeren. Maar we hebben een hele hoop wifi en natuurlijk helemaal veel bluetooth hier rond hangen.

[Reactie gewijzigd door Vliedel op 15 september 2015 20:04]

Zijn er plannen om ook realistische tests te doen in nieuwbouw met betonnen vloeren?
[...]
Maar we hebben een hele hoop wifi en natuurlijk helemaal veel bluetooth hier rond hangen.
Dus jullie hebben in het huidige gebouw ook overal Crownstones zitten? Storen deze signalen elkaar?
Via mijn zwager ken ik het systeem achter Zipato een beetje: daar is het mogelijk om via een commando alles uit te schakelen. Zal dat met dit systeem ook werken?

Zullen Crownstones ook te gebruiken zijn met bijv. Zipato? (Die al een heleboel verschillende zaken ondersteunt?)
Zijn er plannen om ook realistische tests te doen in nieuwbouw met betonnen vloeren?
Gezien we wel vaker vragen krijgen over bereik lijkt het me handig om dit soort tests wel te doen :)
Dus jullie hebben in het huidige gebouw ook overal Crownstones zitten? Storen deze signalen elkaar?
We hebben nu een paar crownstones, en een hele hoop beacons met dezelfde soort software in het gebouw. Ik weet niet zeker of deze elkaar storen, maar zo heb ik het iig nooit ervaren.
Via mijn zwager ken ik het systeem achter Zipato een beetje: daar is het mogelijk om via een commando alles uit te schakelen. Zal dat met dit systeem ook werken?

Zullen Crownstones ook te gebruiken zijn met bijv. Zipato? (Die al een heleboel verschillende zaken ondersteunt?)
Ik kende zipato niet, maar het lijkt er op dat ze alleen z-wave en zigbee ondersteunen. Maar volgens mij zijn er genoeg andere "domotica routers" die wel alles ondersteunen.
Vraagje, misschien heb ik over jullie gehoord op de zorg en ICT beurs, weten de crownstones wanneer 1 van de Stones niet meer werkt? Gezien de Stones niet op batterij werken zul je niet mee maken dat de batterij leeg is, maar wanneer er 1 kortsluiting heeft gehad of wat ook, is dat makkelijk te achterhalen?
Dan zal je deze nooit meer zien adverteren en andere crownstones zullen hm nooit meer in het mesh zien, dus dat is wel te zien ja. Je moet alleen wel weten dat die er zou moeten zijn ;)
Dank voor de antwoorden!
[...]

Ik kende zipato niet, maar het lijkt er op dat ze alleen z-wave en zigbee ondersteunen. Maar volgens mij zijn er genoeg andere "domotica routers" die wel alles ondersteunen.
Hier ga je alleen even de mist in, want Z-wave en Zigbee zijn inderdaad protocollen die door Zipato ondersteunt worden, maar daarnaast ondersteunen ze ook allerlei toepassingen.
Denk hierbij aan: Philips HUE en Somfy toepassingen. Deze kan je toevoegen aan je Zipato netwerk en met Zipato beheren, mijn vraag is dus: gaat Crowstone ook ondersteund worden door andere fabrikante, zoals Zipato dus?
Of blijft Crownstone een op zichzelf staand netwerkje dat alleen via Crownstones en de bijbehorende app bediend kan worden? (Wat dus de toepassingsmogelijkheden beperkt omdat je van meet af aan alles van Crownstone aan moet schaffen en van andere fabrikanten geen devices toe kan voegen.)
Nee het idee is dat we gaan integreren met bestaande oplossingen, zoals de homey en IFTTT. Zie onder het kopje "stretch goals" op de kickstarter :)
Maar waarom dan BT gebruiken en niet een standaard die hier al voor gebruikt wordt: ZWave of Zigbee? Zodat je een controller overbodig maakt?

Ik raak de BT-verbinding tussen mijn badkamerradio en mijn telefoon helaas kwijt als ik de trap afloop, maar goed, er zijn tal van BT-klassen met meer of minder vermogen...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 15 september 2015 19:37]

Omdat je het direct vanaf je telefoon kan besturen (en er zijn kleine bluetooth usb dongels)
En ook heel belangrijk: je kan je nu (via RSSI) zien hoe dichtbij je bij de crownstones bent. Daarbij kan de chip die we gebruiken ook zelf scannen, dus zouden de crownstones ook op horloges en fitnes armbandjes kunnen laten reageren.
Hoe bepalen jullie de threshold values voor de ble rssi? De nauwkeurigheid bij lage update rates (>200ms) is uit ervaring gebleken nogal slecht. Of is het enkel 'heel ver weg' en 'dicht bij'?
Klopt, er zit nogal wat noise op de RSSI waardes, dus dit zal je moeten uitmiddelen. Op dit moment zetten we de advertentie rate standaard op 20 Hz, dus 50ms interval.
Om dingen aan en uit te zetten is "ver" vs "dichtbij" meestal goed genoeg, dat lukt prima (Peet was teleurgesteld toen we een crownstone weghaalde die zn lamp automatisch aanzette als hij zn kamer binnenliep :P)
Voor een preciezere localisatie ga je meerdere crownstone / beacons nodig hebben. Zie ook: https://dobots.nl/2015/09...n-using-particle-filters/
Aangezien je eraan meewerkt een paar vragen:
- Hoe open is crownstone?
- Werkt het alleen via de (closed-source?) app
- Is/komt er iets beschikbaar (incl API) waarmee je ook zonder mobiel met de crownstones kan communiceren? (zeg een crownstone library die werkt met een bluetooth dongle oid)
- Hoe open is crownstone?
De code staat al vanaf het begin op github: https://github.com/dobots/bluenet
- Werkt het alleen via de (closed-source?) app
- Is/komt er iets beschikbaar (incl API) waarmee je ook zonder mobiel met de crownstones kan communiceren? (zeg een crownstone library die werkt met een bluetooth dongle oid)
We hebben nu een open source (staan ook op github) native android lib, js lib (voor cordova) en wat python scripts voor linux.

[Reactie gewijzigd door Vliedel op 15 september 2015 21:26]

Thx, ziet eruit als een goed begin! :)
Ik ga er even doorheen bladeren.
wat is daar het voordeel van dan ?
Vaak zijn domotica applicaties prima in staat om met meerdere standaarden te werken, dat zie ik ook bij Domoticz bijvoorbeeld. Maargoed, zelf zit ik er aan te denken om een Homie te kopen, die ondersteund ook Zwave/Zigbee maar ook gewoon wifi en bluetooth. Ik zie het bezwaar dus ook niet zo. Anywayz, ik heb nog niet eerder zoiets gezien eigenlijk en vind Crownstone daarom ook wel een Interessante nieuwe speler met iets vernieuwends in de domotica markt.
Aangezien dit in een soort van vraag thread is veranderd; gaat dat dimmen met PWM?
We kunnen dimmen met PWM. Maar we meten ook de nuldoorgang en pakken dan alleen het eerste gedeelte van de sinus. We hebben er tenslotte niet voor niets een chip inzitten. :-)
Blij dat er in ieder geval is over nagedacht :)
Wat zijn de plannen met betrekking tot een Windows Phone app? Ik ben geïnteresseerd om te backen maar zonder app heb ik er natuurlijk weinig aan.
Windows phone zijn we nog niet mee bezig geweest, maar gezien we met cordova werken zou dat niet teveel moeite moeten zijn.
Sommige BT tranceivers gebruiken een superreg frontend, maw de ontvanger produceert een redelijke hoeveelheid RF welke naburige ontvangers kan storen.

Ondanks dat gegeven zie ik nergens blikwerk om de nRF51822 af te schermen!

Dus ik ben wel benieuwd of het ook betrouwbaar werkt als je er twee naast elkaar legt. (denk aan een dubbele inbouwdoos)
Hoe vergelijkt het zich tot digitalSTROM ?

Edit: Voornamelijk al de prijs.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 16 september 2015 11:22]

Een paar watt zou veel te veel zijn, dan kan je de warmte niet meer kwijt. We zitten op dit moment meer rond de 1mA, dus ongeveer 1/4 W.
1 mA is bij lange na geen 1/4 W.

1 mA = 0,001 W
1/4 W = 0,25 W
P = U * I
230 * 0,001 = 0,23 W

Goede berekenening van een Einstein ;)
natuurkunde is lang geleden voor me, maar volgens mij gaat deze formule alleen op voor gelijkstroom
Bij 1 Volt heb je gelijk ja. Maar 220V heb je een stuk minder gelijk.
Veel, maar je kan apparaatdetectie natuurlijk doen aan de hand van andere eigenschappen dan alleen maar de hoeveelheid verbruik. Een koelkast zal bijvoorbeeld een ander verbruiksprofiel laten zien dan een waterkoker of een entertainment set.
PS.. hoe detecteert dat ding wat voor apparaat er is aangesloten?
Verbruiksprofiel? Als in gokken? Lekker betrouwbaar.
Ik zie niet zozeer de voordelen van een stopcontact die wil gokken wat voor apparaat is aangesloten en dan de stroom eraf gooit wanneer hij denkt dat het nodig is.

Het aan/uitzetten kan met bestaande middelen en volgens mij ook worden geautomatiseerd op verschillende manieren. Belkin Wemo?
We hebben een uitgebreide blog post over de huidige stand van zaken van de herkenning: https://dobots.nl/2015/09/04/recognize-that-fridge/. Op het moment is het aan de hand van een random committee als classifier. Dit betekent dat over een langere periode we een hele goede herkenning hebben.

Wat we ook doen is op 2 kHz samplen. Hiermee zijn kleine afwijkingen te meten. Dit is een mogelijkheid die we op het moment nog niet bespreken op de Kickstarter, maar die zeer zeker ook mogelijk is.
Ik weet niet zeker, maar je zou de profielen kunnen zien op de app die ze hebben waar je ook de lampen kunt dimmen.
Het is Blue tooth Low Energy en de chips van Nordic verbruiken zo'n 33 uA gemiddeld dus aan een paar watt zit je niet, hooguit een paar milliwatt
Ik ben wel nieuwsgierig hoe ze denken dat in te kunnen bouwen in bestaande stopcontacten.
Enerzijds verwacht dat enige vaardigheid, anderzijds zijn de "potjes" waar stopcontacten in zitten, niet bekend voor de gigantische ruimte om kabels, laat staan een extra device weg te bergen.
Daarenboven hebben stopcontacten (we praten over 16A, dus 3500W) een gans testtraject ondergaan om de veiligheid te bewijzen. Idem voor schakelaars, die standaard 10A zijn. 16A schakelaars (wat dit toestel wel is), zijn een pak duurder, omdat het net iets minder evident is op 3500W veilig te schakelen dan 2300W.
Bovendien moeten in België, waar het AREI van toepassing is op elektrische installaties, schakelaars op een 20A contact verplicht dubbelpolig zijn. Is dat ook het geval voor dit toestel?

Ik vind het best wel leuk, omdat het "IN" de muur van het stopcontact zit en niet "in" het stopcontact (zoals KAKU), maar nog wat sceptisch over installatie en gebruik.
Dit is wel cool:
Turn devices on and off through your smartphone
Measure power consumption of appliances
Turn devices on and off based on your presence
iOS and Android apps for your smartphone and tablet to fully customize your experience (no technical know-how required)
Al had ik nog graag gezien dat je het ding kon programmeren: dan wel actief, dan niet actief.
"Mijn waterkoker gaat niet automatisch uit als ik het deksel vergeet dicht te doen. De Crownstone kan hem herkennen om brand te voorkomen."

In iedere waterkoker zit een thermostaat, en als die weigert, zit er nog een thermische zekering in.

"Als iemand 's nachts de stekker van de tv er uittrekt, wil ik dat wel weten: is het een inbreker? "

Oh, dus hij kan een verschil van <0,5 watt meten? lijkt me sterk. in de specs staat alleen dat hij met 2khz kan meten, niet de resolutie van de meting.

Duidelijk een oplossing voor een niet bestaand probleem.
De 2kHz is op tijd. Dat is inderdaad niet de resolutie van de ADC.

Een televisie die op standby 0,5 Watt gebruikt is uiteraard fijn. Als je de UPC mediabox hebt, ga je dat echter niet redden. :-)
Dat apparaat kan me, wat mij betreft, dan ook gestolen worden.

Een TV die minder dan <0,5W verbruikt in stand by is overigens een erg goede TV.

Het verschil tussen dat en helemaal niets is overigens nog wel te meten. Het verschil tussen 25 en 25,5 is al een stuk lastiger.
De 2kHz is op tijd. Dat is inderdaad niet de resolutie van de ADC.

Een televisie die op standby 0,5 Watt gebruikt is uiteraard fijn. Als je de UPC mediabox hebt, ga je dat echter niet redden. :-)
Al mijn media spullen: tv, mediacenter, dvdspeler, receiver, sonos etc etc zijn 's nachts spanningsloos.
De beveiliging laat ik aan mijn alarm over.
Anoniem: 346953
15 september 2015 16:57
Dus enkel ondersteuning voor bluetooth? Momenteel zijn er amper domoticaplatformen die bluetooth gebruiken, wifi lijkt me toch een beter keuze.
Of gewoon meteen een powerline erin bouwen en dan ergens een centrale server op de powerline aansluiten die dan via Wifi te bereiken is?
De pest van al deze mooie, hippe gadgets is dat 't tijdgebonden is. Stopcontacten inbouwen in je woning doe je niet voor 5 jaar, maar voor 50. Maar over 5 jaar is de Bluetooth 4.2 standaard achterhaald, en over 10 jaar kan je er geen devices meer voor krijgen.

Zelfde met wasmachines die nu worden geleverd met wifi. Mooi hoor: appje als de was klaar is. Maar zo'n ding gaat 10, 15 jaar mee. En ondersteunt de leverancier de firmware al die tijd? Kan je in 2030 uit de App-store de app nog downloaden? Praat je router nog wel de wifi standaard waarmee de wasmachine verbindt?

De ontwikkelingen gaan nu zo snel, en deze devices grijpen zo in in je huis, dat even rustig wachten tot het allemaal wat meer vorm gekregen heeft volgens mij wel een goed idee is...
Interessante stelling. Ik denk dat het inderdaad tijd wordt voor een bepaalde standaard waarover dergelijke apparaten thuis praten. 1 die langer ondersteund kan worden. Overigens lijkt Bluetooth of Wifi me niet zo'n groot probleem. Dergelijke technieken zullen in de toekomst ook wel converters krijgen om signalen uit oudere versies om te zetten.

Het zou fijn zijn als domotica-fabrikanten het overstandaarden gaan hebben en je dus ook devices kunt vervangen door die van een ander merk. Nadeel voor hen is natuurlijk dat je geen lock-in meer hebt, maar voordeel is dat de mogelijkheden exponentieel toenemen als men makkelijker met elkaar kan communiceren.

Ik denk echter dat het zo'n vaart niet zal lopen met ondersteuning. Voor dit soort apps is het bestaan an sich al vernieuwend, maar pas als het opgepakt wordt door een significante groep, weet je dat het langer mee zal gaan. Maar het is ook weer niet zoveel moeite om converters te maken die signalen opvangen en omzetten naar iets waar je wat mee kunt. Er zijn nu al wel bedrijven die zich specialiseren in communicatie met meerdere componenten of devices en zelfs databases.

Mijn probleem op dit moment is eerder dat het allemaal nog vrij duur is, dus is het je de investering an sich al waard. Voor een dure TV kan ik begrijpen dat je wilt weten of ie gejat wordt, maar van een lamp dimmen zijn ook andere oplossingen en waterkokers moeten zelf een betere beveiliging krijgen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 15 september 2015 17:18]

Het zou fijn zijn als domotica-fabrikanten het overstandaarden gaan hebben en je dus ook devices kunt vervangen door die van een ander merk. Nadeel voor hen is natuurlijk dat je geen lock-in meer hebt, maar voordeel is dat de mogelijkheden exponentieel toenemen als men makkelijker met elkaar kan communiceren.
Eens afgezien van dit soort 'speelgoed' alsook de hue lampen/toon/en consorten, bestaat er al geruime tijd een serieuze standaard voor domotica en home automation.

Voor domotica (human interface + een shitload aan actuatoren): KNX/EIB
Voor geavanceerde lichtinstallaties: DALI
En mocht je zelf graag nog veel sensoren kwijt willen voor relatief weinig geld: 1-wire

Het mooie aan deze standaarden is dat alle serieuze fabrikanten hiermee werken.
Nadeel is alleen dat er allemaal erg aan de prijs is, maar mogelijkheden zat.
Hmm, interessant. Die kende ik niet.

Maar eigenlijk bedoelde ik ook al standaarden op een iets hoger niveau (minder technisch). Dus meer op wat voor manier de data wordt doorgegeven (syntax en bestandstype bv) of hoe een basisstation zijn data krijgt.
Misschien is dat de volgende stap. Dat men dus bepaald wat voor data verzonden moet worden, wat voor structuur dat heeft en op die manier makkelijker aan elkaar gekoppeld kan worden.
Een soort (hoger level) API bedoel je dan dank ik. Kan het er alleen maar mee eens zijn.
Wat je nu ziet is dat veel fabrikanten met iets van domotica komt en je vervolgens op je mobiel een x-tal apps nodig hebt om elke functie apart te kunnen bedienen. Iets dat inderdaad wel een keer gestroomlijnd mag worden.
Maar als je telefoon een alarm moet geven via Bluetooth omdat je TV wordt gejat dan betekent dat wel dat je er vlak bij moet zijn, ofwel in huis...
Als jij thuis een device hebt die dat signaal opvangt en vervolgens doorstuurt, dan is dat geen probleem. Maar kan toch ook als je ligt te slapen? Dat je weet of er een inbreker is
Je kan er verschillend over denken, maar ik slaap liever door dan een inbreker te confronteren; weet nooit wat hij of ik gaan doen en dan heb je dat weer. Beter even de verzekering bellen. En als je op je werk zit (meeste inbraken gebeuren's middags) wat ga je doen? Politie bellen dat je Bluetooth gadget een signaal naar je router heeft gestuurd waardoor je vermoedt dat er wordt ingebroken maar dat het ook kan zijn dat je vrouw de stekker er heeft uitgetrokken? Hmmm...

[Reactie gewijzigd door theMob op 15 september 2015 17:49]

Mja ik denk dan ook dat je beter kunt hebben dat je iets als RFID gebruikt op je apparaten om te detecteren of ze je huis verlaten, dan zoiets. Maar goed, inbreker confronteren is meestal niet goed, maar dan kun je nog altijd achter je slaapkamerdeur (of boven in de hal) blijven staan met honkbalknuppel, voor het geval ie omhoog wil komen. Je wil tenslotte niet dat je partner of kinderen slachtoffer worden van geweld.
Je hoeft de inbreker toch ook niet te confronteren? Gewoon (automatisch) alle lampen aan en een alarm af laten gaan. Inbrekers willen over het algemeen ook geen confrontatie en juist zo min mogelijk aandacht trekken wanneer ze bezig zijn.
Bijna elke nieuwe generatie wifi heeft last van oudere generaties die relatief brede banden gebruiken, en andere, optimalere methodes om de brandbreedte te gebruiken verhinderen. (AC met zijn 5GHz domein uitgezonderd)

Dus ja, wifi als concept wel. Wifi als in een huis vol aparatuur met wifi met 20 jaar leeftijdsverschil tussen de extremen dat zie ik echt niet gebeuren.
zijn genoeg standaarden aanwezig :) werkelijk mij een vraag waarom ze hier voor Bluetooth kiezen
De ontwikkelingen gaan nu zo snel, en deze devices grijpen zo in in je huis, dat even rustig wachten tot het allemaal wat meer vorm gekregen heeft volgens mij wel een goed idee is...
Absoluut, en het wordt inmiddels langzaamaan eens tijd dat er gekozen wordt voor 1 standaard voor domotica toepassingen. Waar de strijd tussen Betamax en VHS, DVD-R en DVD-RAM, Blu-ray en HD DVD en meer van zulks binnen afzienbare tijd gestreden was, lijkt de domoticamarkt het maar niet eens te worden.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 15 september 2015 17:14]

... lijkt de domoticamarkt het maar niet eens te worden.
Nee, want degene wiens systeem 'wint' is spekkoper. Mijn systeem is het best; nee, het mijne..
Domitica-systemen bestaan al decennia.

In het verleden werden er nog ouderwets extra draadjes getrokken naar lichten, gordijnen, en andere 'noodzaken' die de gewone consument vandaag de dag wil hebben.

De ouderwetse schakelklok in kantoorpanden en fabriekspanden is een voorbeeld waarbij de lichten op specifieke tijden aan en uit ging, alleen wou je dat niet allemaal op hetzelfde moment ivm piekspanning etc. Daarnaast moest het ook nog eens centraal handmatig in en uitgeschakeld kunnen worden en op locatie zelf worden bediend.

En ik zeg oneerbiedig schakelklok,
maar je moet zoeken op PLC,
https://en.wikipedia.org/wiki/Programmable_logic_controller
Want de meesten denken dat het vrij simpel is, maar er zit veel meer achter omdat aan veel randvoorwaarden moet voldaan waardoor je een sjiekere schakelaar nodig hebt.
En ik zeg oneerbiedig schakelklok,
maar je moet zoeken op PLC,
Want de meesten denken dat het vrij simpel is, maar er zit veel meer achter
Ja, ik weet wat een plc is. Ik heb er in de negentiger jaren mee gewerkt en er les in gegeven.
Maar het punt was nu dat er te veel 'standaarden' zijn, waarbij eenieder zijn eigen toepassingen het best vindt.
Daarnaast is de installatie van domotica dermate ingewikkeld dat je over 5, 10, 20, 50 jaar echt niet meer weet hoe je het allemaal voor elkaar hebt gekregen als er iets kapot gaat of als je het huis verkoopt. En good luck als je dan naar diie ene webpagina zoekt met die goede uitleg.
Als je dergelijke ding doet of laat doen dan neem ik aan dat je een behapbare voorraad spare parts hebt. Ook heb je uiteraard handleidingen en schema's op papier mocht er iets misgaan. Ik ken iemand die zijn complete huis van elektrische sloten en andere domotica heeft voorzien en geloof mij, die heeft zeer zeker alles goed gedocumenteerd.
Dat laatste denk ik voorlopig wel. In ieder geval de komende tien jaar. Mijn router kan ook nog de 802.11a/b/g standaarden aan volgens mij. Iig b/g.

Bleutooth is inderdaad een ander verhaal. Zeker over 20-40 jaar
Ondanks dat je zeker een punt hebt voor de stopcontacten, ben ik het niet helemaal eens over de wasmachines. Die zijn tegenwoordig gemaakt om +/- 7 jaar mee te gaan, daar zullen positieve en negatieve uitschieters bij zitten, maar met 10 jaar zijn de toch echt wel op.

Tegen die tijd zal Wifi-N nog wel ondersteund zijn, uiteraard geen mainstream meer, maar ondersteuning zeker nog wel, anders zouden ze duizenden producten laten vallen zoals verlichting, afstandsbedieningen, routers, enz.

Ook Bluetooth 4.2 zal nog wel wat jaartjes ondersteund worden, auto's, hoofdtelefoons, versterkers ed. hebben namelijk wel de neiging langer dan 10 jaar mee te gaan, maar hebben vaak nu een integratie van BT 4.0 of hoger.
Stopcontacten inbouwen in je woning doe je niet voor 5 jaar, maar voor 50.
True, maar dat is zo, omdat je het alleen voor stroom gebruikt.
Ik wil niet beweren dat DuBots HET antwoord heeft, maar als je meer wilt, dan kan het zomaar dat je ook meer moeite moet doen om het te krijgen. Alternatief lijkt me, dat de montering van stopcontacten veranderd, bijv. dat je een stekker-mechanisme krijgt waarmee je stopcontacten eenvoudig in de muur kan prikken (al dan niet met een stukje "slimme" technologie ertussen). Maar ja, 't product is nog jong en er lopen genoeg knappe koppen rond op aarde om er iets moois van te maken :)
Groot gelijk en dan noem je gelijk 1 van de grootste boosdoeners. Bluetooth 2.0 werd pas 3 jaar na introductie eindelijk standaard aangeboden in producten, BT3.0 was toen al uit. Nu zitten we al poosje op BT4 voor telefoons en computers, maar nog steeds zie je veel randapparatuur in de winkels die op 2.1 zitten. En ondertussen is 4.1 of 4.2 al uit.
Dan zet je er toch gewoon een nieuw type "crownstone" in?! Voor 30€ per stuk of zo is dat heel betaalbaar lijkt me zo. En Bluetooth 4.2 is prettig want ondersteunt Mesh itt < 4.2.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 15 september 2015 18:13]

Als jij zulke technologie in je stopcontactdoos inbouwt, mag ik hopen dat je slim genoeg bent om je stopcontacten niet in de muur weg te werken maar ''vrij'' te plaatsen (als in, je kan het element gewoon lostrekken uit de muur, alleen hoogstens een camouflerend plaatje aan de voorkant om overeen te komen met het behang).
Wifi gebruikt veel te veel. BLE wordt ook voor iBeacons gebruikt. Die draaien een jaar op een cellbatterijtje.
Dit ding sluit je aan op (of tussen, afhankelijk hoe je het bekijkt) het lichtnet, dus stroom zal niet meteen het probleem zijn :).
Dat klopt. Maar wel stroomverbruik, want dat proberen we terug te dringen. Vandaar de keuze voor BLE.
Het leuke van bluetooth is dat het in veel telefoons, horloges en fitnes armbandjes al zit. Daardoor heb je een schatting van hoe ver je van een crownstone bent. Daarbij zie je ook al (domotica) routers met bluetooth.
Tja, de zoveelste start-up/bedrijf die in de domotica stapt met haar eigen protocol en in dit geval dan ook nog eens het niet zo handige bluetooth.
Ik wordt er niet warm of koud van.
Binnen de betaalbare domotica lijken Zigbee en Zwave over te blijven. Een startup als deze dicht ik weinig kansen toe, al is hun USP aardig.
Als ik zo een beetje rond kijk lijkt z-wave wel de grootste te worden. En z-wave spul werkt gewoon ook erg goed.
Bluetooth is nooit gebouwd voor dit soort doeleinden en werkt niet met de bekendere domotica systemen. Alleen domoticz kan je natuurlijk nog een bluetooth chip bij plaatsen.
Ze lijken ook Cordova te gaan ondersteunen, in ieder geval iets.
Ziet er uit als een goedkoper & open source alternatief voor Plugwise.
Hoop dat het ze beter vergaat dan Plugaway, die een soortgelijk product via Kickstarter hebben gefund en eerder dit jaar failliet gingen voordat producten werden geleverd: https://www.kickstarter.c...smart-phone/posts/1149647
Let dan wel op dat je je volledige verbruik naar dat bedrijf stuurt met Plugwise. Gewoon even een waarschuwing :)

/Edit: even website-je erbij gezocht (zie ook commentaar): http://www.solarwebsite.n...delijke-zet-van-plugwise/ of http://www.domoticaforum.eu/viewtopic.php?f=39&t=1872

[Reactie gewijzigd door Feanathiel op 15 september 2015 17:43]

Plugaway ging er een hele LED lamp bij maken. Wij hebben de hardware heel eenvoudig gehouden. Zelfs een LEDje erop of een knopje hebben we eraf gehaald. Alles om het productieproces zo goed mogelijk te laten verlopen.

Anne (DoBots)
Lijkt me vooral bedoeld om de (oudere) apparaten die nog geen domotica mogelijkheden hebben, geschikt te maken.
Ik zie het als een overstapfase naar "echte" domotica, een lapmiddel om apparaten geschikt te maken.

Ik zou liever zien dat de industrie gaat werken aan 1 standaard zodat er snel meer slimme apparaten op de markt komen die allemaal (ongeacht het merk) kunnen samenwerken. Dit soort lapmiddelen worden dan overbodig.

[Reactie gewijzigd door Gadgeteer op 15 september 2015 17:05]

Lijkt me vooral bedoeld om de (oudere) apparaten die nog geen domotica mogelijkheden hebben, geschikt te maken.
Dat zijn dus op het moment zo goed als alle apparaten. Het enige apparaat dat op het moment langzaamaan "slim" aan het worden is, is de TV, en daar lijkt op de een of andere manier niemand op te zitten te wachten.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 15 september 2015 17:09]

Volgens mij echt wel iets meer dan de TV.
Het gaat om de functionaliteit, via domotica is tegenwoordig al erg veel mogelijk en dit wordt alleen maar meer, waarbij apparatuur geen apparte stopcontacten behoeven om erin mee te werken.
Verlichting is tegenwoordig ook goed te doen (Hue icm Nest bijvoorbeeld).

Veel dingen te automatiseren via IFTTT

[Reactie gewijzigd door Gadgeteer op 15 september 2015 17:14]

Natuurlijk is dit meer dan TV, maar echt slimme apparaten blijven op het moment uit. Ja, je kan met verschillende systemen wel het een en ander aan elkaar knopen, maar het idee van "ambient intelligence" is op het moment nog ver te zoeken voor de gemiddelde consument.
Er zijn wel meer slimme apparaten ondertussen (zowat alles wat met AV te maken heeft, rookmelders, thermostaten, ...). Deze oplossing lijkt mij gewoon onhandig omdat het bij een normaal domoticasysteem ingebouwd zit, en bij retrofitting lijkt bluetooth mij verre van de ideale oplossing.
Die gaat er ook niet komen als je niet meer dan op/af kan schakelen. ambuent intelligence zal vanuit een stad. in de apparaten moeten komen. dit is gepruts voor lampen in de marge.
Ik vind dit systeem enorm leuk, wat ik me wel afvraag is waarin dit verschilt met onesmartcontrol.com, deze leveren kleine inbouwblokjes voor allerlei toepassingen. Ze meten het verbruik en hebben een aan/uit functie. Je kan ze net als deze inbouwen in het stopcontact. Het enige wat ik hier zie, is dat deze een aanwezigheidsdetectie heeft.

Nu begrijp me niet verkeerd, ik zie dit zeker als een concurrent, maar ik vroeg me dit even af.

Een vriend van me vond die onesmartcontrol.com door op Google LEGO domotica in te voeren. Dan staat hij bijna bovenaan. :)
Ik zie maar weinig technische info. Ik heb iig geen idee hoe ik dit moet integreren in me huidige OpenHAB installatie. Is er een API? Kun je uberhaupt het op afstand bedienen zonder hun app?
Zo te zien gebruiken ze digitalSTROM. Zo kan je het GE-KM200 kroonsteentje zien op: http://onesmartcontrol.com/functies-domoticasysteem/
Bedankt voor het opzoeken. Wat een duur spul, de server module kost richting de 400eu. Afzonderlijke modulen 70eu plus. Je kan geeneens in de webshop kijken zonder handmatig te worden goedgekeurd, incl BTW nummer e.d.
Ik had een offerte aangevraagd omdat ik er echt wel interesse in had. Maar ging toch wel even zitten bij het zien van de prijzen.

De prijzen (bovendien exclusief BTW):
- de server module is 490,00EUR. En dan heb je nog niets in handen eigenlijk.
- Voor lichtpunten te monitoren of aan/uit te zetten betaal je per lamp 102,00EUR.
- Per stopcontact komt daar nog eens 132,00EUR bij (als ik het goed voor heb).

Vandaar dat ik dus zei dat dit een geduchte concurrent zou kunnen zijn, als ze de prijs lager houden.
Heeft wel potentie, maar hoe zit het met veiligheid? Leuk meuk inbouwen in je stopcontacten maar er zit ook een zeker risco aan. Zou op z'n minst je brandverzekringspolis eens nalezen... Maar wellicht voldoet het zaakje aan bv KemaKeur, niet dat het zaligmakend is, maar enige certificering lijkt me toch gewenst.
Omdat er een klein "schijfje" tussen de wcd en de bekabeling wordt ingebouwd, lijkt mij dat er geen aanvullende maatregelen nodig zijn, toch? In weze veranderd de wcd niet, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door govie op 16 september 2015 02:43]

Als het in de fik vliegt wel hoor, je wcd druipt daarna branded op je hoogpolige tapijt en binnen een paar minuutjes is er niks van je huis over. Kleine ingrepen hebben soms grote gevolgen, maargoed wellicht is er over nagedacht en kan het grote vermogens veilig schakelen en van brandvast materiaal gemaakt enz. enz.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee