Malwarebytes koopt tool voor verwijderen ongewenste programma's

Malwarebytes, het bedrijf achter het gelijknamige antimalwareprogramma, heeft de maker van een tool voor het verwijderen van zogeheten 'junkware' voor een onbekend bedrag overgenomen. De gekochte technologie zal worden geïntegreerd in Malwarebytes.

De software heet Junkware Removal Tool, een programma dat op een computer naar ongewenste programma's speurt. Het gaat dan met name om adware, spyware en hinderlijke toolbars. Junkware Removal Tool is miljoenen keren gedownload.

Malwarebytes wil de techniek van de tool binnen enkele maanden in zijn eigen antimalwareprogramma integreren, zo staat er in een persbericht. Het bedrijf heeft ook de ontwikkelaar van het programma overgenomen. De Junkware Removal Tool blijft nog beschikbaar voor wie het wil gebruiken.

Malwarebytes is bij tweakers een bekende antimalware-oplossing. Het programma is gericht op het bestrijden van malware, maar is vooral bedoeld voor het verwijderen van kwaadaardige software die zich als bonafide antivirus- of antispywareoplossing voordoet. Afgelopen week kwam de laatste versie uit.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

23-06-2015 • 22:26

69 Linkedin

Reacties (69)

69
69
57
1
1
0
Wijzig sortering
Veel mensen in de comments weten niet wat MBAM doet. Virussen vallen ook onder de term malware (want alle het ware dat malicious is is mal-ware), maar niet alle malware zijn virussen. MBAM richt zich voornamelijk op malware dat nog in het wild actief is (en vooral op zerodays), op PUPs, en verandering aan het OS (door Malware). AV software -- dat in principe geen AV meer moet heten sinds de jaren 90, want AV richt zich ook op meer dan virussen -- richt zich meer op de klassieke bedreigingen zoals virussen, wormen en trojans (deze laatste neemt MBAM ook mee, maar vrijwel als het om recente en actieve bedreigingen gaat waar AV bouwers nog geen bescherming voor bieden).

Om het te distilleren; her grote verschil tussen MBAM en traditionele AV software is dat elk zich op een ander veld concentreert. Daarmee gezegd; MBAM is geen vervanging voor je AV, maar een goede toevoeging (ook de actieve scanner van MBAM voor premium gebruikers is een goede toevoeging -- vooral voor gebruikers die een gratis AV product gebruiken).

Edit:
Hier een kraakheldere uitleg over Malware, PUPs, en al het gene dat onder de Malware definitie valt:
https://forums.malwarebyt...kits-trojans-worms-virus/

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 24 juni 2015 00:31]

+3 voor het benoemen van de verschillen.
Echter, heeft de actieve bescherming niet ook gewoon virus/worm bescherming?
Wormen wel, virussen niet. Omtrent virussen:
Malwarebytes is INCAPABLE of removing malicious code that had been prepended, appended or cavity injected into a file. That is when a file is in its pristine state it will have a specified file size and a fixed checksum value (aka; hash). When the file is infected with a virus or trojanized, the file size will increase and the checksum value altered. To be an anti virus application the software must be capable of removing the malicious code and bring it back to its pre-infected state. One is completely successful IF the resultant file is returned to its original file size and checksum value.
Bron: https://forums.malwarebyt...ween-mwb-and-av-software/

Ik moet wel zeggen dat zowel AV als MBAM uiteindelijk hier en daar overlapping zullen hebben (zoals dat ze soms dezelfde definities detecteren), maar de focus van bescherming is nog steeds voor beide typen bedrijven achter de respecterende producten verschillend.

Edit:
Het is wel gek dat Malwarebytes (het bedrijf) toch zegt dat ze virussen verwijderen
Advanced Malware Detection and Removal of Viruses, Worms, Trojans, Rootkits, Dialers and Spyware
, terwijl daar het programma niet voor ontworpen is. Dit is echter op de verkoop pagina van het product gesteld, dus ik vermoed dat dat is gedaan vanwege reclame doeleinden (net zoals dat AV makers hen programma's incorrect Anti-Virus blijven noemen, zodat Henk en Ingrit een idee hebben wat de software moet doen).

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 24 juni 2015 01:43]

Virussen zijn malware, malware is geen virus. MBAM is een tool voor over het algemeen verwijderen van allerlei soorten malware (waaronder virussen). Vaak verwarren mensen virussen met malware, waar malware eigenlijk meer een verzamelnaam is voor allerlei soorten dingen, bijv virussen.

Het is een aanvulling op je Antivirus maar absoluut geen stand-alone antivirus/malware solution. Het is wel een zeer solide product als je wat extra zekerheid wilt of als tool bij het verwijderen van malware. En word over het algemeen ook zeer veel gebruikt.
Dat had ik al gezegd... Scroll twee comments in de tak naar boven en zie de links voor context. Nou houd MBAM ook virussen tegen, maar dat genre is zeker niet de focus, wat de devs ook stellen.
Hmm heb dan zojuist toch maar even MBAM gekocht. Was toch in de aanbieding 3 licenses voor een dollar, kan ik het gelijk bij wat familie ter preventie installeren.
Ben benieuwd waar je het hebt gevonden voor 1 dollar...
Het grote verschil tussen MBAM en real-time AV-software is dan MBAM vooral bedoeld is om geïnfecteerde computers op te schonen, dus het verwijderen van malware.

Real-time AV-software werkt meer ter preventie.

MBAM heeft tegenwoordig ook een real-time feature (in de premium-versie) maar dat is zover ik weet niet het hoofddoel van het programma.
Ik gebruik dit tooltje dagelijks bij MyCom en al zo lang als het bestaat, echt een top stukje software! Het doet echter niet zo veel als bijvoorbeeld combofix, of adwcleaner. Dat blijven voor mij toch de 2 beste programma's.
Ik gebruik JRT ook iedere dag voor mijn klanten bij Paradigit. JRT gebruik ik vooral als een soort "hamer" om de eerste slag te maken. JRT is namelijk portable, snel en ruimt al flink wat op. Tijdens de JRT scan ruim ik dan al handmatig wat dingen op die ik zelf zie in taakbeheer.

JRT is vooral ook handig als een tool die je kan gebruik binnen de eerste 15min dat je een klant aan de balie hebt. Is de machine dan nog te zwaar besmet, dan neem je hem in voor verdere analyse met Malwarebytes.
Combofix, superantispyware, jrt,adwcleaner, combofix en ccleaner en klaar! Sas verwijderd ook ongewenste meuksoftware. Bovenstaande software is de ultieme combi imho.
Combofix is inderdaad geweldig, maar is helaas (nog) niet compatible met Windows 8.1.
Dus je gebruikt dit top stukje software dagelijks, maar het kan niet tippen aan die andere twee? :?
Hij werkt bij Mycom waarschijnlijk aan de servicebalie. En aangezien de meerderheid van klanten tegenwoordig niet weten hoe ze dit soort problemen zelf kunnen oplossen, zie je dit dus iedere dag binnen komen. Ieder persoon die op een service balie werkt zul je ditzelfde horen zeggen.
Nee, lijkt me vrij duidelijk antwoord toch? adwcleaner en combofix zijn een stuk beter, ik heb nergens geschreven dat ik JRT helemaal NIET gebruik. Je volgt deze 3 programma's en je weet zeker dat je virus vrij bent, zo simpel is dat ;)
Bij mij klinkt het een beetje vreemd in de oren, dat je malwarebytes dagelijks gebruikt.
Als je bij een computerwinkel werkt waar klanten langskomen met gare computers is dat niet zo gek hoor.
ik kan me de eerste versies nog wel herrineren van malwarebytes die je hele pc kapot maakten.

maar zo te zien aan de reacties op dit artikel is de software flink verbeterd!
Steker nog na scannetje malwarebytes doet menig pc weer een beetje fatsoenlijk leven zonder popups en extra reclame op websites die niet op de websites horen.
misschien handig voor je iets installeert de adware tijdens de installatie uitvinkt. dan heb je deze problemen ook niet ^^
handig voor me zus etc. maar ik kan zelf wel iets uitvinken heb ik geen programma nodig die op de achtergrond blijft draaien. en niet precies weet wat hij daar allemaal uitspookt dan alleen uitvinken :P
Als je vaak Piet piraat en de "minder gereguleerde" randen van het Internet opzoekt helpt gezond verstand alleen niet meer. Malwarebytes is dan een must.
Niet al die vinkjes zijn even duidelijk te zien.
Soms moet je in het installatieprogramma een paar keer op aanpassen klikken. (Dat is iets datje jezelf aan moet leren.)
Soms moet je op de downloadpagina van een programma of update een vinkje zetten dat je het programma wilt downloaden zonder 'handige' extra's, waarbij dat vinkje een half scherm van de downloadknop verwijderd is. (Zo ben ik ooit eens aan Chrome op mijn PC gekomen bij een update voor flash of java. Hierdoor zal ik Chrome nooit meer in overweging nemen als alternatieve browser op mijn PC.)
ik kan me de eerste versies nog wel herrineren van malwarebytes die je hele pc kapot maakten.
Dat is dan echt al jaren geleden, versie 0.1 misschien ;) Ik heb het zelf in al die jaren nooit meegemaakt iig.

Al vaak zat bij anderen meegemaakt dat de gratis virusscanner het laat afweten (looking at you AVG) en malwarebytes de reddende engel is.
Het was sowieso versie 1.0 of hoger ;)
gebruik van zulke dingen echt nooit een beta versie, dan kun je het sowieso verwachten.
Malwarebytes, heerlijk programma: ik kan ook alleen maar blij zijn met deze overname. Vast een goeie toevoeging voor een nu al zeer goed programma.

Bij mensen met problemen die ik van hun virussen af moet helpen altijd mijn eerste toevlucht!

Edit:
Overigens, het gaat hier om een zogeheten Acqui-hire, aangezien de Junkware tool nog wel blijft bestaan, maar het personeel van het bedrijf nu voor het programma Malwarebytes gaat werken. Dit staat namelijk niet expliciet in de tekst vermeld.
bron: http://www.zdnet.com/arti...up-junkware-removal-tool/

[Reactie gewijzigd door THWIT op 23 juni 2015 22:38]

Ik herinner MalwareBytes Anti-Malware als een log stuk software. Het was wel vrij goed in het verwijderen van malware, maar niet (veel) beter dan Hitman Pro en / of TrendMicro Housecall. Tenminste niet in mijn beleving. Tegenwoordig heb ik dergelijke software niet meer nodig en daar ben ik absoluut niet rouwig om.

Misschien dat MalwareBytes een stuk software kan ontwikkelen wat direct alle door fabrikanten meegeleverde bloatware kan verwijderen. Spaart weer een hoop gedoe en potentiële veiligheidsrisico's.
er bestaat een programma wat dat doet, http://www.pcdecrapifier.com/
Is fijn om te horen dat ze dus investeren in het menselijk kapitaal erachter en niet in het product. Kan malwarebytes alleen maar beter van worden.
malwarebytes is en blijft de top voor stand-alone virus-removal, (complete suite's tippen niet aan malwarebytes+ free van die suite)
Jaa en nee.
Het is zeker een tool die veel oplost. Maar voor de zekerheid zou ik een aantal extra programmaatjes erna laten scannen. Maar ik ben het volledig eens dat het een geweldige tool is die mij een hoop tijd heeft bespaard
MSE + malwarebytes Crapcleaner en je komt al heel ver wat betreft veiligheid

MSE voor actieve preventie en Malwarebytes/Crapcleaner voor de maandelijkse op schoon beurt

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 24 juni 2015 00:32]

Klopt, het idee was meer dat als malwarebytes 700 resultaten aangeeft, het zeker nut heeft om nog een programmaatje te draaien :)

Dit overigens niet op mijn eigen PC.
Met 700 resultaten zou ik toch overgaan tot herinstallatie van Windows. Want dat betekend dat de persoon die de computer gebruikt niets van online veiligheid snapt, want met 1 verkeerd vinkje of verkeerde download haal je geen 700 hits binnen IMHO.
Is MSE überhaupt al verbeterd? Want in de laatste tests die ik heb gezien stond het gebruik van MSE ongeveer gelijk aan geen virusscanner gebruiken..
Ik koop niet zo heel vaak software, maar toen mijn pc kapot was, en mijn eigen betaalde virusscanner (bitdefender) het niet kon fixen heb ik mb uitgeprobeerd. Ik zei tegen mijzelf, als dit het probleem oplost dan koop ik een licentie! En dat deed het! Geweldig stukje software! ben blij met dit bericht dat ze blijven verbeteren en 'innoveren'
Malwarebytes heeft ook een vorm van actieve protectie tegenwoordig, een soort "virusscanner", ofja zoiets dat op de achtergrond draait en ook werkt als je niet aan het scannen bent. Maakt u daar gebruik van?

Virusscanners zoals avg en mse zouden ook veel meer moeten kijken naar malware (foute plugins, startpagina veranderaars, nep scan/backup programma's). De virusscanners richten zich alleen op bedrijgingen voor het systeem zelf? Of wat doen deze eigenlijk naast het blokkeren van al je games :)

Oftewel, is de actieve protectie van malwarebytes hier een voorbeeld van? (actieve virus/malware protectie)
Ik zelf heb een licentie van malware bytes en een virusscanner. Wat betreft malware die je tegenkomt dan geeft malware bytes sneller een melding dan mijn virusscanner. Wat misschien nog beter is zijn de false-postive meldingen zover ik heb ervaring heb mocht ik dat 2x meemaken in tegenstelling tot mijn virusscanner.
Bedoel je daarbij dat de virusscanner meer of minder programma's onterecht aanziet voor virus?
Ja virusscanners welke ik geprobeerd heb zijn AVG, Norton en Avast. Deze hebben sneller een false positive melding dan Malware Bytes premium.
Bedankt voor de clarificatie :)
Ik denk dat de meeste virusscanners niet zo goed kijken naar de inhoud/structuur van het programma. Malwarebytes heeft een erg goede heuristische scan en daarbij let het ook op "Potentieel onaangename Programma's" (PUPs)
Al die programmas waardoor je extra reclame krijgt zijn inderdaad niet echt een virus... Maar fijn is anders.
Ik gebruik JRT ook dagelijks , erg krachtig stuk software op ranzige machines.
MBAM is een tool die ik ook veel inzet dus dat deze 2 samen gaan is erg goed nieuws imho :)
JRT zojuist voor 1e keer gebruikt.
Meldt na scan dat er een jrt.txt logbestand is aangemaakt, wat helaas niet terug te vinden is.
Verder stopten MBAM en mijn Mailprogramma (eMClient) beide bij het afsluiten van JRT.

Omdat je ook combi JRT/MBAM hebt mjn vraag dit ooit eerder meegemaakt?

Edit 20:10u:
Oh ja, Locate32 (desktopzoekmach.) en MBAM AntiExploit hielden het ook nog voor gezien, evenals Netlimiter.
Na herstart komen deze programma's wel weer terug.

[Reactie gewijzigd door jsnl op 24 juni 2015 20:11]

Ik zorg er altijd voor dat er zo veel mogelijk gesloten is voor ik scans start ( eigenlijk met alle software die ik er voor gebruik ( adwcleaner , JRT , MBAM , spybot en hitman )
JRT heeft inderdaad de neiging om dingen als explorer even een schop te geven als onderdeel van het proces.
Lijkt me geen probleem als het programma z'n werk verder goed doet ( wat nagenoeg altijd zo is ;) )
Juist getest op Windows 10 en geeft cortana een foutmelding na het scannen. Cortana crasht op dat moment.

360 total security stempelt dit programma wel als malware.

Bij de meeste klanten heb ik dit al geinstalleerd op windows 8 en het werkt perfect.
Malwarebytes stempelt 360 total security als onveilig of andersom?
En wat is "juist" getest JRE of malwarebytes, op Windows 10 (die niet volledig uit is, neem aan tech preview).
Heb je wel de Windows 10 versie van malwarebytes geïnstalleerd? :+
360 stempelt JRE als malware. Getest met JRE op windows 10.
360 Total Security Made in China. Ik vertrouw die tent voor geen cent.
360 Total Security Made in China. Ik vertrouw die tent voor geen cent.
Uit de. AV test is het toch een van de beste op de markt. Qua systeem resource heel laag. Tegenwoordig maken de Chinesen goed spul met 4 virus scan engine. Na alles geprobeerd te hebben blijf dit toch mijn beste keuze.
Ik blijf toch bij Webroot en Bitdefender in combinatie met adwcleaner. Malwarebytes laat toch te veel steken vallen.

[Reactie gewijzigd door NNyx op 24 juni 2015 00:00]

Bitdefender niet minder. Bovendien gaat het met al deze anti malware progs om combinaties. nooit op 1 paard wedden is het devies.
Ik boek meer succes met Hitman Pro. Malwarebytes is log en traag. Een beetje virusscanner heeft zoiets overigens standaard al aan boord.
Neen, virusscanners vallen tegen op het gebied van malware. Hitman PRO os zeker een goede. Ik zou andere programmas niet zo afschrijven, zet ze beide op een USB'tje, met adwcleaner, een registry cleaner, hdd check en ram check en dan kun je menig computer probleem aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee