Een nieuwe versie van de Alert-functie van Hitman Pro gebruikt een debugfunctie in Intel Core-chips en nieuwere Atom-cpu's om gebruikers te beschermen tegen return oriented programming. Ook beschermt de nieuwe versie tegen meer ransomware en tegen badusb-exploits.
De nieuwe versie van de software, die door het Nederlandse bedrijf Surfright wordt gemaakt, gebruikt de last branch record-functie van Intel Core i-chipsets en nieuwere Atom-chipsets om jumps in het geheugen bij te houden. "Eigenlijk is het een debugfeature", zegt Erik Loman van Surfright. De debugfunctie wordt bij installatie van Hitman Pro ingeschakeld om return oriented programming onmogelijk te maken.
Bij die aanvalstechniek worden de bestaande machine-instructies van een bepaald programma in een specifieke, door de aanvaller gekozen volgorde uitgevoerd, waardoor hij zijn eigen code kan samenstellen. Normaliter moet dat worden verhinderd door data execution prevention, dat voorkomt dat door de gebruiker beschrijfbaar geheugen wordt uitgevoerd, en address space layout randomization, waarbij geheugen-adressen willekeurig worden verdeeld om het moeilijker te maken voor aanvallers om ernaar te verwijzen.
Met behulp van de debugoptie kan Hitman Pro bijhouden welke jumps in het geheugen worden gemaakt. Volgens Loman van Surfright levert de functie vrijwel geen overhead op, omdat de processor de jumps zelf bijhoudt en wegschrijft naar een eigen register. Daarbij blijven de laatste zestien jumps bewaard. Die moeten wel worden uitgelezen door de software.
Verder beschermt de nieuwe versie van de beveiligingssoftware tegen badusb, een type exploit waarbij een usb-stick zich kan voordoen als een toetsenbord om vervolgens toetsenbordbewerkingen uit te voeren. De nieuwe versie van Hitman Pro Alert waarschuwt wanneer een nieuw apparaat wordt aangesloten dat zichzelf als toetsenbord voordoet; gebruikers moeten op akkoord klikken voordat het apparaat wordt geaccepteerd. Ook voor sommige muizen met veel knoppen wordt een waarschuwing gegeven.
Verder beschermt de beveiligingssoftware tegen verschillende soorten ransomware, malware die bestanden versleutelt en de slachtoffers ertoe wil verleiden om geld te betalen om de bestanden weer te kunnen openen. Zodra verschillende bestanden in korte tijd achter elkaar worden versleuteld, slaat de software alarm en worden uit voorzorg back-ups van de bestanden gemaakt. De software kan dus ook alarm slaan als iemand in één keer een map met bestanden versleutelt met pgp.
Tot slot slaat de software alarm als malware die toch op de pc blijkt te zijn geïnstalleerd communicatie met een command-and-control-server uitwisselt. Daarvoor past de software bepaalde analyses toe.
Hitman Pro beschermde al langer tegen onder meer webcamhackers, door een waarschuwing te tonen als de webcam wordt gebruikt. De software leunt niet op definities van bekende malware, zoals de meeste beveiligingssoftware doet, maar probeert verdachte gedragingen van malware te herkennen. Daarbij wordt het geheugen bijvoorbeeld gecontroleerd op heap spraying, een techniek om het geheugen te vullen die vaak door aanvallers wordt gebruikt.
De software concurreert onder meer met virusscanners en MalwareBytes, maar ook met EMET, een framework van Microsoft dat voor een deel dezelfde functionaliteit biedt. EMET vereist echter het nodige configuratiewerk. Een licentie kost 20 euro per jaar voor één pc en 30 euro voor drie pc's, of 40 euro voor drie jaar op één pc en 60 euro voor drie jaar en drie pc's.