Onderzoekers van een Singaporees onderzoeksinstituut hebben een nieuwe methode ontwikkeld om dies uit plakken silicium te snijden. Ze gebruiken een laser met nagenoeg infrarood licht om de dies los te 'breken'. Dit zou sneller en efficiënter werken dan huidige methodes.
De wetenschappers van het Agency for Science, Technology and Research, of Astar, van het Singapore Institute of Manufacturing Technology melden een nieuwe techniek voor waferdicing ontwikkeld te hebben. Dicing is het opdelen van het waferoppervlak in dies en dat gebeurt momenteel door middel van zagen of snijden met lasers. De die is het kleine oppervlak waarop de structuren aangebracht worden die uiteindelijk de chip vormen.
Volgens de Singaporese onderzoekers lopen wafers bij de huidige dicing-technieken het risico te breken of kleine scheurtjes langs de randen van dies op te lopen. Bovendien zorgt zagen voor restmateriaal wat verontreinigingen op en problemen met chips kan veroorzaken. De technieken om deze problemen op te lossen zorgen voor extra kosten. De wetenschappers claimen dat hun laser-induced thermal cracking-technologie aanzienlijk efficiënter werkt.
Een laser die werkt met nabij-infrarood licht verhit hierbij het silicium, waardoor het uitzet. Bij het koelen krimpt het silicium weer, waardoor het, door de kristallijne structuur, breekt, precies op de lijn van de laserbelichting. "Het resultaat is een siliciumchip zonder scheuren met een glad oppervlak", aldus het Astar.
De methode zou 10 tot 20 keer sneller kunnen 'snijden' dan huidige technieken en hogere opbrengsten en dunnere chips mogelijk maken, zo luidt de claim. De dunnere chips zouden met de huidige snijtechnieken niet uit wafers te snijden zijn zonder schade aan de dies. Dunnere chips zouden goedkoper kunnen zijn door minder materiaalgebruik en hogere kloksnelheden mogelijk maken.