Onkyo combineert mobiele muziekspeler met externe dac

Onkyo heeft de DAC-HA300 aangekondigd: het apparaat is naast een draagbare muziekspeler voor audiofielen ook een koptelefoonversterker en een digitaal-analoogomzetter voor desktops en iOS- en Android-apparaten via de Lighting- of usb-aansluiting.

De versterker ondersteunt het afspelen van de 192kHz/24bit pcm- en 5,6MHz dsd-formaten. Op iOS en Android werkt dit via Onkyo's eigen HF Player-app. De aluminium speler zelf maakt gebruik van een micro-sd-kaartslot om muziek te serveren zonder andere apparaten.

Onkyo stelt dat niet alleen nieuwe, lossless audioformaten beter klinken, maar ook gecomprimeerde bestanden. Om dit te bereiken, gebruikt het apparaat een MUSES8920 operationele versterker en een PCM1795-dac. Een oled-paneeltje verstrekt de informatie over de muziek. Het geheel krijgt de benodigde energie van een lithium-ion-accu en zou daar volgens de specificaties zo'n zeven uur op moeten werken. Opladen gebeurt via de usb-aansluiting.

Om het apparaat te bemachtigen, zal de audioliefhebber nog even moeten wachten tot eind april. Het kleinood zal volgens Engadget rond de 400 pond kosten, zo'n 550 euro.

Onkyo DAC-HA300Onkyo DAC-HA300Onkyo DAC-HA300Onkyo DAC-HA300Onkyo DAC-HA300Onkyo DAC-HA300

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

31-03-2015 • 09:49

36

Reacties (36)

36
35
32
0
0
0
Wijzig sortering
Hier mee gaat Onkyo dus direct de concurrentie met Fiio en iBasso aan. Gedurfde stap als je het mij vraagt.
Vind de prijs nog redelijk mee vallen. Als je bedenkt dat er DAP zijn van 1200 euro.
Die versterker en DAC zijn redelijk hoog op lijst van duurste ICs die je kan krijgen voor die taak (32-bit DAC, alsof laagste 10-bits ofzo meer dan ruis zijn). En als je dat bij elkaar optelt zit je op een euro of 15-20. Passieve componenten kosten ook drie keer niks. Waar je voor betaald is natuurlijk verder het (PCB) ontwerp, en waarschijnlijk de naam + het idee dat het beter klinkt.
Tja, het zal ook 32 bit Floating Point zijn. Oftewel, hetzelfde als 24 bit Integer alleen iets minder efficient getransporteerd.

Bovendien, 24/32 bit is de ingang aan de digitale kant, aan de analoge uitgang zal de resolutie niet boven de 20 bit uitkomen omdat het een analoog signaal is. Je loopt met analoge signalen tegen allerlei natuurkundige beperkingen aan. Die zijn mogelijk op te lossen maar dan moet je gaan kijken naar supergeleiding en ik denk niet dat er veel mensen een karretje met vloeibare stikstof bij zich willen hebben om hun portable player vele tientallen graden onder nul te koelen.

En zelfs als je de natuurlijke storing op de analoge lijn op kunt lossen loop je tegen problemen aan dat je bij 20 bit een versterker vraagt een signaal van hooguit een paar volt op te delen in miljoenen individuele stapjes. Dan zou een signaal lijn met een flink signaal misschien een oplossing kunnen zijn maar dat wordt lastig in een portable en de vraag is of je echt 100 volt naar een hoofdtelefoon wil sturen.

Kortom, het is inderdaad leuk dat ze misschien wel een tientje hebben betaald voor de DAC in dit apparaat, je zult het niet merken. Zeker niet als je bedenkt dat moderne players en goede telefoons doorgaans al ontzettend goede DAC’s aan boord hebben.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 8 augustus 2024 20:33]

En zelfs als je de natuurlijke storing op de analoge lijn op kunt lossen loop je tegen problemen aan dat je bij 20 bit een versterker vraagt een signaal van hooguit een paar volt op te delen in miljoenen individuele stapjes.
Tegen de tijd dat het signaal bij de versterker aankomt is het allang weer analoog. De 'stapjes' bestaan niet meer, ze zijn middels een reconstructiefilter omgezet in een continue analoge golfvorm. Dit is waarom sampling uberhaupt werkt.

Ben het wel eens met het verhaal over bitjes en dynamisch bereik. Stel, je houdt na het analooge deel van de DAC nog 20 bits aan informatie over (de rest is ruis) dan nog heb je een dynamisch bereik van 120dB. Dat is al belachelijk veel.

Overigens zit er wel een voordeel aan die hogere bit diepte. Veel converters (en het analoge deel daaromheen) vinden het helemaal niet zo prettig om signalen rond het maximum uit te spuugen en werken optimaal tot, zeg -12dBfs ~ -6dBfs. Met meer beschikbare bitjes in de converter kun je het volume digitaal terugnemen (dus om de DAC minder te stressen) en toch nog een behoorlijke dynamische ruimte overhouden.
Hetzelfde geldt voor ADC's.
Dit heeft alles te maken met hoe in de pro wereld digitale dynamiek (full scale) wordt gemapped naar analoge dBu's. In europa wordt analoog +18dBu gelijkgesteld aan digitaal 0dBfs. Dus analoog 0dBu wordt dan -18dBfs. Dit is een beetje afhankelijk van de standaard, ik geloof dat in de VS het -20dBfs of -24dBfs is.
Al met al worden ADC's en DAC's dus vaak ontworpen om rond die amplitude optimaal te werken en dan klinken ze dus ook het best.
We bedoelen volgens mij hetzelfde maar ik drukte me een beetje ongelukkig uit. Met stapjes bedoel ik uiteraard het analoge signaal. Er komt inderdaad gewoon een fraaie analoge golf uit een DAC.

Echter, om een resolutie van 20 bits echt waar te maken moet een versterker dus miljoenen verschillende niveaus kunnen genereren. De amplitude van de golf moet miljoenen verschillende toppen van de golf kunnen bereiken (het gebied tussen de pieken en de dalen is juist het makkelijke, dat gaat vanzelf). Om dat te doen binnen zeg 2 volt moet een versterker dus een verschil in minder dan een miljoenste volt kunnen produceren. Een versterker van 3 vierkante millimeter in een portable apparaatje moet dus een golf met een top (de Vpk in dit plaatje) van 1.51234567 volt kunnen maken en eentje met een top van 1.51234568 volt kunnen maken en dat verschil moet meetbaar zijn. Dat is best een opgave! Als hij die afzonderlijke niveaus niet exact kan genereren bereik je dus die resolute niet en had je net zo goed minder bits kunnen gebruiken. Daar heb ik geen problemen mee, ik vind voor reproductie (niet voor opname!) 16 bits al flinke overkill.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 8 augustus 2024 20:33]

Ik snap je verhaal nu. :)
En je hebt helemaal gelijk. Volgens de onkyo datasheet heeft dat ding een thd+n van 0.004%. Komt neer op -88dB. Das nog minder dan een cd... HD audio mn a§§ :)
De DAC in een random CD speler haalt dat waarschijnlijk dan weer niet.

Je vergelijkt nu analoog (de DAC) met een digitaal formaat (CD)
De DAC in een random CD speler haalt dat waarschijnlijk dan weer niet.
Een goede 16 bits DAC zou in de buurt moeten komen van de theoretische snr van een CD (-96dB).
Volgens mij heeft zelfs een iPhone een beter dynamisch bereik.
In het gevan van de Onkyo gaat het om een 32 bit DAC die theoretisch 48.16dB meer dynamisch bereik zou moeten hebben dan een 16 bits DAC. Dat komt neer op (theoretisch) -144dBfs.
Wat blijkt, de output heeft, ondanks dat de DAC 32 bits is alsnog een lagere snr dan wat je van een CD speler mag verwachten.
Die extra bits zijn dus eigenlijk helemaal voor niks aanwezig.
Je vergelijkt nu analoog (de DAC) met een digitaal formaat (CD)
Ja, dat mag. Beide hebben een dynamisch bereik uitgedrukt in dezelfde schaal.
Wat ik probeer te zeggen is dat deze onkyo niet eens fatsoenlijk 16 bits materiaal kan uitspuugen dus dat het geleuter over HD formaten (192/24, DSD) pure marketingonzin is, in ieder geval qua dynamisch bereik.
D iPhone heeft dan ook verrassed goeie output uit zijn head-phone jack:
http://www.kenrockwell.com/apple/iphone-5/audio-quality.htm
http://www.gsmarena.com/gsmarena_lab_tests-review-751p4.php

Het vergelijken van na en voor de DAC is niet helemaal eerlijk. Voor de DAC heeft dit apparaat natuurlijk ook een hoger dynamisch bereik. Ik denk dat als je er een signaal met een lager dynamisch bereik in gooit de output proportioneel mee omlaag gaat. Het is niet zo dat een signaal wat toch al een lager dynamishc bereik had er perfect doorheen komt. (Was het maar zo'n feest)

Nou is deze THD+N wel zeker teleurstellend, maar dat maakt de vergelijking niet eerlijk.

Beter was geweest: Kijk deze (veel goedkopere) Focusrite interface voor iOS doet het een stuk beter:

http://global.focusrite.c...track-solo/specifications

0.001% THD+N (measured with 0dBFS input 22Hz/22kHz bandpass filter, un-weighted)

Er moet gezegd worden dat Onkyo meet met een 32Ohms load. Dan valt het wel weer mee. En eigenlijk mag je dat de getallen van focusrite ook niet meer vergelijken.
Het vergelijken van na en voor de DAC is niet helemaal eerlijk. Voor de DAC heeft dit apparaat natuurlijk ook een hoger dynamisch bereik.
Nee, dat zou alleen impliciet zo zijn bij een bepaald soort 16 bit DAC. Dit is echter een 32 bit DAC.
Het probleem ligt ook helemaal niet aan de DAC (besproken in deze thread) maar aan het analoge deel na de DAC.
Ik denk dat als je er een signaal met een lager dynamisch bereik in gooit de output proportioneel mee omlaag gaat.
Ik weet bijna zeker dat dit niet gebeurt omdat er dan niks verandert aan het analoog deel na de DAC.
Als de SNR in dit geval afhankelijk was van de bitrate dan lag het op de theoretische grens van 16 bits (-96dBfs) en bewoog het vanaf daar mee naar onderen. Maar dit zit dus al boven wat een CD aflevert en heeft dus eigenlijk niks met de DAC zelf te maken.
Het is niet zo dat een signaal wat toch al een lager dynamishc bereik had er perfect doorheen komt. (Was het maar zo'n feest)
Mijn geluidskaart (24 bits) heeft er anders geen enkele moeite mee om bij het afspelen van 16 bit materiaal netjes een -96dBfs SNR te produceren. Dit is gewoon een kwestie van een brak ontworpen analoog deel.
Er moet gezegd worden dat Onkyo meet met een 32Ohms load. Dan valt het wel weer mee.
Daar is dan wel weer iets voor te zeggen. Ben benieuwd hoe dat met een hoogohmige input zit.
Beter was geweest: Kijk deze (veel goedkopere) Focusrite interface voor iOS doet het een stuk beter:
Ja, dit is meer wat je van een moderne DAC mag verwachten (ook qua prijs!).
Niet echt spectaculaire specs maar toch.
Ook wel sneaky dat ze het theoretisch bereik van de converter chips noemen. Tegenwoordig doen die er bijna niet meer toe omdat gangbare converters bijna allemaal wel boven de 110dB uitkomen. En je hebt er weinig aan als de rest al een hoger ruisnivo produceert.
B.T.W, ter vergelijking, de DAC uit de Onkyo doet op papier 123dB dynamisch bereik. De Onkyo heeft dus meer dynamisch bereik beschikbaar uit de converters maar levert alsnog meer ruis op. Dit vertelt dus vrij duidelijk dat het in ieder geval niet aan de DAC zelf ligt.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 8 augustus 2024 20:33]

Er zit daadwerkelijk een 32-bit DAC in, dus niet floating point, maar gewoon 32-bit resolutie.

Echter zoals we beide al schreven blijft de vraag hoeveel daarvan ruis is: Een ideale 32-bit DAC kan ruim 190dB SNR leveren (compleet zinloos, als je volume zo hoog hebt staan dat de ruisvloer theoretisch in de buurt van het hoorbare komt, dan zit je op een geluidsniveau dat je per direct dood bent). Enkel de DAC zit al op een SNR van ruim 120dB -> oftewel 70dB aan 'bits' zijn ruis. Dat is iets minder dan 12-bit, en je wil wat marge, oftewel mijn gok dat de laagste 10-bit enkel en alleen ruis zijn klopt wel redelijk.
Scherm en accu en zijn ook onderdelen die redelijk wat kosten.
En beter klinken, tja ligt er ook aan wat voor koptelefoon je er aan vast hangt.
Ben ook benieuwd wat het vermogen van deze DAP is.
Beter klinkt ligt vooral aan je gehoor, hoe ouder des te meer mensen minder hoge tonen kunnen horen. Ben je jong heb je nog een goed gehoor en kun je het verschil dus wel horen.
Vind de prijs nog redelijk mee vallen. Als je bedenkt dat er DAP zijn van 1200 euro.
De DAP's van Fiio zijn toch een stuk goedkoper.
De X5 is hier in Nederland 400 euro.
De X7 wordt een slag duurder.

Alleen de X3 en de X1 zijn goedkoper waar de X1 geen DAC functie heeft. En ja de X3 is de helft goedkoper ongeveer.

Maar dus niet alle DAP's van Fiio zijn goedkoper.
Maar dus niet alle DAP's van Fiio zijn goedkoper.
Inderdaad, Fiio's topmodel is duurder. Maar ik denk niet dat dit Onkyo's topmodel is.
Product ziet er prima uit, en ben persoonlijk een grote liefhebber van een externe DAC.
Een must have voor elke audio liefhebber.
Deze DAC heeft ook HI-RES ondersteuning, hier ben ik persoonlijk erg benieuwd naar.
Anoniem: 14038 @Mac-Mar31 maart 2015 10:45
Een must have voor elke audio liefhebber.
Luister liever naar muziek dan naar audio. ;)

Externe DAC is een lucratieve markt terwijl in de praktijk het verschil vaak de meerprijs voor veel mensen niet kan verantwoorden. Daarom wordt er door de fabrikanten ook handig ingespeeld op naïviteit van de mensen om ze toch over de streep te trekken met allerlei beweringen en specificaties van de overtreffende trap.
Mijn advies is dan ook om eerst goed te luisteren en dan pas te besluiten of je tot aankoop over wilt gaan.
Je hebt uiteraard gelijk wat muziek luisteren betreft. ;)

Toch komt naar mijn mening het gebruik van een DAC echt ten goede van je geluidskwaliteit!
Ik ben van mening dat met name bij het gebruik van streaming muziek (in mijn geval Spotify) er daadwerkelijk verschil waarneembaar is in je geluid, dit betreft met name de transparantie van het geluid en de ruimte die je ervaart tijdens het luisteren. (instrumenten lijken bijvoorbeeld veel losser te klinken, en alles klinkt gewoon een stuk strakker)
Het is uiteraard wel van belang dat je hifi installatie de investering van een goede DAC wel rechtvaardigt.
Ik zal altijd liefhebber blijven van een goede CD of LP, omdat dit uiteraard de beste manieren van luisteren blijven.

Ik vind de prijzen van DACs behoorlijk, ik heb zelf een Dacmagic van Cambridge Audio i.c.m. Apple TV en d.m.v. Airplay werkt dit als een trein, en ik heb geen moment spijt gehad van mijn investering in deze DAC.

Onlangs nog een luistersessie gedaan met mijn zwager omdat hij ook zijn vraagtekens had over het gebruik van een DAC, maar ook hij was uiterst verrast over het verschil in kwaliteit wat dus echt waarneembaar is.
Toch komt naar mijn mening het gebruik van een DAC echt ten goede van je geluidskwaliteit!
Dit hangt sterk af van de kwaliteit van electronica van de ingebouwde DAC en de externe DAC.
Ik vind de prijzen van DACs behoorlijk, ik heb zelf een Dacmagic van Cambridge Audio i.c.m. Apple TV en d.m.v. Airplay werkt dit als een trein, en ik heb geen moment spijt gehad van mijn investering in deze DAC.
Dit zal vooral iets zeggen over de (sub-standaard) kwaliteit van de ingebouwde DACs van Apple TV...
Een goede DAC (dus eentje waarbij je zoals je beschrijft een strak en gedefinieerd geluid hebt) hoeft helemaal niet zo duur te zijn zoals de losse DACs die je nu op de markt ziet.
kan ik je aan raden eens naar de FiiO x3 (2nd gen) te kijken. zeer goede audio speler met USB DAC ondersteuning en een minder als de helft van deze Onkyo.
Anoniem: 90732 31 maart 2015 09:52
Leuk concept echter, voor onderweg lijkt het me echter wat lastiger, en voldoet mijn telefoon prima.

Ook de 550 Euro is een stevige prijs.
Dit is ook een niche markt en voor mensen die voor hoge kwaliteit gaan. Ik denk niet dat hier mega aantallen van verkocht gaan worden. Concept is echter wel leuk natuurlijk.
Dat concept is dus verre van bijzonder. Zoals Slurpie hieronder al zegt zijn er al meer van dit soort apparaten. Onder andere van Fiio, iBasso, maar ook Sony doet al een tijdje mee.

Verder heb je nog Colorfly, HiFiMAN, de PonoPlayer, Astell & Kern, iPods met Rockbox, dure Cowons, etc. Ook steeds meer telefoons beschikken over fatsoenlijke DAC's.
In ieder geval geen scherm en geen card reader.
Die Onkyo is een digitale muziekspeler met koptelefoonversterker die daarnaast ook nog als geluidskaart dienst kan doen.
Wat jij linkt is enkel een koptelefoonversterker.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 8 augustus 2024 20:33]

Ik vraag me af, wie trapt er in zulke gimmick?

Immers iemand die van muziek houdt heeft de meest simpele straight forward no nonsense aanpak qua setup. Een kwalitatief hoge pre-amp een kwaliteits eindversterker

Geen toeters en bellen, Geen vreemd EQ filters en al die troep die de muziek "verbeteren"

Enige waaruit mijn setup bestaat ( Enkel muziek luisteren, niet produceren)

Een pre-amp (Custom met ECC83 buisjes)
Een klasse A eindversterker (Custom met EL84's als eindbuizen)
Studio monitoren (Goodman Magnum SL's, gescored bij een veiliging in UK, Komen uit Abbey Road Studio's _/-\o_ )

Owja, stuur het ook nog eens aan met een wolfson dac.... koste me 15,- aan parts :)

[Reactie gewijzigd door osmosis op 8 augustus 2024 20:33]

Geen toeters en bellen, Geen vreemd EQ filters en al die troep die de muziek "verbeteren"
Enige waaruit mijn setup bestaat ( Enkel muziek luisteren, niet produceren)
Een pre-amp (Custom met ECC83 buisjes)
Een klasse A eindversterker (Custom met EL84's als eindbuizen)
Studio monitoren (Goodman Magnum SL's, gescored bij een veiliging in UK, Komen uit Abbey Road Studio's _/-\o_ )
Buizen versterkers en monitoren uit Abbey Road Studio's
En dan heb jij het over "Gimmicks" en "geen toeters en bellen"
Vast aangesloten met "geen toeters en bellen" koperen kabels, ipv door elfjes geweven vergulde bekabeling?
:D

Hier gewoon een NAD versterker en behoorlijke speakers.
Prima geluid ook voor een melomaan, die vinyl gewoon leuk vindt (niet omdat het analoog zgn beter klinkt dan digitaal)

[Reactie gewijzigd door LessRam op 8 augustus 2024 20:33]

Anoniem: 427436 @LessRam31 maart 2015 21:52
Hier dus ook een simpele NAD versterker, icm. Traktor Audio 2. en Bowers en Wilkins speakerts.
Werkt prima.
Als je houdt van buizen-geluid, is het ook goed, maar dat is een sound waar je van moet houden, het verbetert je geluid helaas niet.
Ik heb een Fiio E-17 waar ik zeer blij mee ben. Heeft me in 2012 110 GBP gekost. Ik zou wel het display uitschakelen als je het scherm niet gebruikt. Het brand wat in dat lijkt te zijn aangepast in de 17K versie.
http://www.fiio.net/en/products/38
Let op, dat is de Fiio E-1K
Anoniem: 460511 31 maart 2015 10:49
Ik vraag me zowel voor MP3 speler als DAC af waarom iemand deze Onkyo zou verkiezen over een FiiO X5 bijvoorbeeld. De helft goedkoper, veel beter scherm, 2 SD kaartjes in plaats van 1, veel meer informatie over de componenten en de DAC zelf. Enige nadeel van de FiiO is dat deze geen album artist tag ondersteunt, maar kijkend naar dat miniscule schermpje lijkt het me sterk dat je op iets anders kan zoeken dan nummer, meer informatie past daar gewoon niet op.
mja ik sla effe over, begin beetje zat van alle defecte onkyo apparatuur te worden.

nu 3 receivers gehad en alle vielen de kanalen na een tijd uit.

enige leuk was dat we nu een apparaat hadden in huis waar we als kinderen op mochten slaan, en ding op mochten tillen om dan weer KEIHARD op de kastje te laten stuiteren. dat hielp altijd. soms kregen we weer geluid en soms luchtte het gewoon op.
Joh... Waar denk je dat je de lightning kabel dan moet aansluiten.... Lightning connector in de iPhone/iPad en de andere kant?
Er wordt de indruk gewekt dat het apparaat met Lightning overweg kan:
<quote>en iOS- en Android-apparaten via de Lighting- of usb-aansluiting.</quote>
Dat is dus niet zo, je kan hem met een lightning-naar-usb kabeltje in de lightningpoort prikken.
Ja zo ken ik er nog wel een paar. Vga monitor kan je op lightning aansluiten, met een verloopje.
Ik kan mijn telefoon met 230 volt DC opladen, met een trafo. Ik kan chinees, met google translate.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.