Windows 10 bestaat tien jaar

Het is tien jaar geleden dat de previewversie van Windows 10 beschikbaar kwam. Op 1 oktober werd deze uitgerold via het Windows Insider Program. Bijna een jaar later verscheen het besturingssysteem wereldwijd op de markt.

Windows 10 stond eerder bekend onder de naam Threshold. De inspiratie achter de naam is een planeet uit de Halo-gameserie, schreef ZDnet in 2013. De definitieve naam van de os en de release van de previewbuild werden op 30 september 2014 bekendgemaakt.

Kort na de bekendmaking was er verwarring over de naam, want waarom was Windows 10 geen Windows 9? De laatste versie van Microsofts besturingssysteem destijds was Windows 8.1. Terry Myerson, toen het hoofd van de os-afdeling bij Microsoft, zei dat het 'niet goed voelde' om het systeem Windows 9 te noemen door de grote hoeveelheid veranderingen, schreef The Guardian kort na de onthulling van Windows 10.

Microsoft wilde met Windows 8 een geschikt besturingssysteem voor tablets en laptops met touchscreens op de markt brengen. Toch lukte het niet om klanten te overtuigen. Gebruikers waren iets enthousiaster over Windows 8.1., mede dankzij de integratie met OneDrive, maar de beruchte interface die het besturingssysteem kenmerkte, was er nog steeds.

Met Windows 10 zou Microsoft dus 'het roer omgooien'. "Windows 10 zal op een ongelooflijk breed scala aan apparaten draaien, van IoT-apparaten tot servers in zakelijke datacenters over de hele wereld", beloofde Microsoft. Het bedrijf streefde ernaar om binnen drie jaar 1 miljard actieve Windows 10-installaties te bereiken. Dat aantal werd pas vijf jaar na de wereldwijde release van Windows 10 bereikt op 16 maart 2020.

Tweakers publiceerde op 1 oktober 2014 een artikel over de previewbuild van Windows 10.

Door Loïs Franx

Redacteur

01-10-2024 • 19:04

84

Reacties (84)

84
83
35
0
0
34
Wijzig sortering
Gebruikers waren iets enthousiaster over Windows 8.1., mede dankzij de integratie met OneDrive,
Eh, was dat zo?
Dat aantal werd pas vijf jaar na de wereldwijde release van Windows 10 bereikt op 16 maart 2020.
Heb zo lang mogelijk Windows 7 gebruikt.. zou nog steeds liever 7 dan 10 of 11 gebruiken. En liever 10 dan 11.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 1 oktober 2024 19:08]

Nou, van alle Windows versies sinds W7 is W11 weer een beetje om aan te zien. En eerlijk gezegd werkt het prima.

[Reactie gewijzigd door evilution op 2 oktober 2024 19:20]

Windows 11 ziet er niet uit, MacOS wannabe. Als ik die startknop in het midden zie krijg ik al kotsneigingen. Gelukkig zie ik dat zelden dankzij een stevige unattend. Daarna heb ik nog Shutup10 en Start 11 nodig om het een beetje werkbaar en toonbaar te maken.

Nope, doe mij maar Windows 7 of 10. Windows 11 is prutswerk.
Zoek eens op Chris Titus Debloater, het is een verademing.
Compacte modus aanzetten en taakbalk links uitlijnen en je hebt terug Windows 10.
Wat is die "compacte modus" juist waar je naar verwijst?
In een verkenner scherm zoeken in de balk naar weergave of beeld. Daar kan je compacte modus aanvinken.

Google naar Win11 compact view als je een voorbeeld wil.

Ik heb Windows 11 nog nooit met gecentreerde balk en zonder compact view gebruikt.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 2 oktober 2024 14:03]

bedankt voor de verduidelijking. Dat is inderdaad ook iets dat aanzet.

ik hoopte echter op de compacte view van de taakbalk, zodat die terug de lage hoogte heeft zoals in vista en vrogere tijden. Dit was nog een optie op 7 en 10, maar nu op 11 zit ik hier vast met een hoger-dan-nuttige taakbalk
Daarna heb ik nog Shutup10 en Start 11 nodig om het een beetje werkbaar en toonbaar te maken
Of je verdiept je even in hoe je zelf de instellingen kan aanpassen. Hoe heet deze site ook al weer? Oh ja, tweakers. Dit doen we al sinds W95. En daarvoor zelfs al met DOS.
Wat is er dan mis met 10? Of wat vind je beter aan 11 tov 10?

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 1 oktober 2024 20:23]

Wat er mis is is dat ze simpele problemen niet oplossen, al vanaf windows kruik niet.

- mappen kunnen verplaatsen terwijl je er in werkt
- mappen die niet worden vrijgegeven nadat je er iets in hebt gedaan, zodat je ze niet kunt verplaatsen
- bestanden met dezelfde naam niet naar eenzelfde map kunnen kopieeren met een simpele vraag of je ze wilt hernoemen als kopie ofzo
- 10 mails uit dezelfde discussie niet 1 voor 1 naar een map kunnen kopieeren want dan heten ze hetzelfde, maar als je ze in 1 x sleept lukt het wel
En ga zo maar door. Allemaal zaken die al jaaaaaaaren slepen en bij een miljarden bedrijf in een dag opgelost zouden moeten kunnen zijn.
- Bestanden in verschillende submappen in 1 keer selecteren en kopiëren of verplaatsen naar een doelmap
- Geen eindeloze trage reboots meer na een update of installatie
- Reboot met behoud van sessie zodat alles er weer staat zoals het stond
- Het oude control panel weg (daar lijkt MS minstens 20 jaar voor nodig te hebben)
- Bestanden niet meer automatisch execute rechten geven na een download (gigantisch beveiligings issue)
- Fatsoenlijke package manager installeren zoals alle moderne OS'en van waaruit je zo ongeveer alles wel veilig kunt installeren. Installatie kan dan via Powershell en een grafische schil erover. Uninstalls op dezelfde manier en ook alle applicatie updates komen zo binnen. Het huidige oerwoud aan installers per direct de nek omdraaien.
- Een nieuwe filesystem want NTFS is inmiddels antiek. En überhaupt native support voor de vele file systems die er al zijn.
- 2FA login op het login scherm (bizar dat dit niet mogelijk is gezien alle infrastructuur die MS inmiddels heeft). Dus wachtwoord invoeren bij inloggen en dan ook nog even OK moeten geven op telefoon.
- Waarom heeft Windows zo absurd veel opslagruimte en RAM nodig? Er moet vooral heel veel legacy troep uit en flink geoptimaliseerd worden.
- Geen eindeloze trage reboots meer na een update of installatie | FIXED
- Fatsoenlijke package manager | Enigszins FIXED, WinGet
- 2FA login op het login scherm | FIXED, Web Sign-In
Die hot fixes zijn bij Windows helemaal geen zekerheid. Linux heeft alleen maar hotfixes in feite. Alleen kernel updates zijn dat standaard niet maar kun je wel zo instellen.

Winget vervangt het oerwoud aan installers niet.

2fa in login scherm heb ik doorgestuurd naar de baas. 😉
Binnen Windows kom ik nog steeds niet iets basaals te weten als welke week het nou eigenlijk is.

Overigens ook niet welke dag/maand het is, omdat het blijkbaar in compacte tray weergave uit den boze is de breedte in te gaan en dus alleen nog maar de tijd word weergegeven, moet je weer gaan hoveren over de tijd of allerlei software van derden installeren. terwijl dat soort zaken met een oog slag te zien zouden moeten zijn omdat er buiten het beeldscherm ook nog een wereld is.

Hoe moeilijk kan het zijn om Ruby Date/Time formatting te ondersteunen?
https://www.foragoodstrftime.com/

V%V | %m-%d , %H:%M

[Reactie gewijzigd door hachee op 2 oktober 2024 10:18]

Genoeg, maar de meeste mensen vergeten na 10 jaar het slechte, en weten niet meer van toen hoe het nog gewoon goed was.
Ik vind de UI van W10 spuuglelijk. Om over W8 nog maar te zwijgen. W11 ziet er gewoon veel mooier uit. En ja, je moet na installatie een heleboel settings aanpassen naar je eigen wensen maar dat doet de tweaker al sinds W95.

Startmenu in het midden vind ik handig, ik heb een breed scherm, en het is ook logisch om het pal voor je neus te hebben. Settings menu werkt prima en wordt steeds beter. Nog nooit een crash gehad na bijna 2 jaar in gebruik. Ik heb W10 op m'n werk laptop en vind het maar een gruwel. Een jaar geleden nieuwe HP Elitebook met goede specs en al minstens 3x gecrasht.

En W7 ziet er inmiddels gewoon gedateerd uit.

[Reactie gewijzigd door evilution op 2 oktober 2024 19:21]

Je beseft dat W11 eigenlijk voor 98% uit W10 bestaat afgezien van de interface wijziging? En het is nou juist die interface waar heel veel mensen zoveel moeite mee hebben.

Ik gebruik W11 Enterprise icm Openshell en Explorer Patcher, hij ziet er eigenlijk bijna hetzelfde uit als W10 maar dan met een startmenu van W7 modern. Geen afgeronde hoeken etc voor mij dus.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 1 oktober 2024 20:55]

Als je toegang hebt tot Enterprise. Waarom draai je dan eigenlijk geen Windows 10 LTSC? Heb je een Windows versie zonder bloatware en geen dll patchers nodig. Zo lang de beloofde extra security hardening van Windows 11 in de praktijk een wassen neus blijft zie ik werkelijk geen enkele toegevoegde waarde van Windows 11 boven 10. Hooguit het design wat iemand wellicht beter aanstaat. Ik vind het zelf een flinke stap terug in productiviteit en layout. Om het maar niet te hebben over de opgedrongen online account perikelen c.q. privacy issues. Hopen dat Windows 12 weer stappen in de goeie richting gaat zetten als het gaat om security en layout.
Interface wen je aan, problematischer vind ik dat iets dat 98% hetzelfde is, niet op dezelfde hardware ondersteund wordt.
Omdat het dus niet 98% hetzelfde is, met name in cryptografische functies zitten verschillen, waarvoor TPM2 nodig is.. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 2 oktober 2024 01:39]

Van die integratie met Onedrive word ik nog steeds helemaal niet blij. Waarom zou ik een persoonlijk documentje in Word op de Onedrive van mijn hogeschool willen opslaan terwijl ik juist heb gezegd dat ik alléén in Teams wil inloggen op mijn account van school? Waarom maakt Word daar dan ineens de standaard plek voor mijn documenten van? Zodra ik ben afgestudeerd sloop ik al die zooi meteen uit m'n OS, welke dat ook is.
Ik vind juist de integratie van Teams/OneDrive prima.
Dan ben je van een webinterface af en kun je direct vanuit Explorer werken.

Nadeel is wel dat je dan synchroniseert met een lokale kopie, dus je schijf loopt dan aardig vol bij grote mappen. Dus als iemand een tip heeft om vanuit Explorer alleen direct online te werken met bestanden in OneDrive/Teams, dan hoor ik het graag.
Hier idem.
Interface van Windows 7 was top.
Ben nu mijn laptops aan het overzetten naar Windows 11 omdat MS volgend jaar 10 niet meer ondersteunt :(

Helaas heb ik alleen een Dell Inspiron m4800 met 32GB welke niet ondersteunt wordt.
Dus dan maar op de onofficiële wijze installeren
Ben nu mijn laptops aan het overzetten naar Windows 11 omdat MS volgend jaar 10 niet meer ondersteunt :(
Windows 10 IoT Enterprise LTSC wordt tot 2032 ondersteund. Ondanks de gekke naam draaien gewone win32 en win64 applicaties daar prima op. Uiteraard moet je voor die editie van Windows wel een speciale licentie hebben. Het enige alternatief zou piracy zijn (waarbij updates gewoon direct via Microsoft geïnstalleerd kunnen worden), maar dat doe je natuurlijk niet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 oktober 2024 20:40]

Je kan ook eens Oo die Inspiron kijken of een GNU/Linux OS variant iets voor je is.
Beetje experimenteren met een OS dat jou niet verplicht 1 kant op duwt kan geen kwaad toch?
Ik heb ook 2 laptops met Linux: 1 met Ubuntu en 1 met OpenSuse.

De Dell is van mijn vrouw. Die wil Windows
[...] omdat MS volgend jaar 10 niet meer ondersteunt
Daarom is het zo jammer dat MS niet gewoon zonder gekke bypasses Windows 11 laat installeren op 1e gen ryzen/7e gen intel en ouder. Ja, op een gegeven moment is het klaar en is een systeem gewoon te traag, maar veel systemen die niet ondersteund worden zijn verder prima bruikbaar, ook op Windows 11.

En ja, ik weet dat Linux bestaat, maar je gaat iemand die in de basis bekend is met Windows en weet hoe het een en ander werkt, overzetten naar Linux: dat willen de meeste mensen niet. Dus wat er dan gebeurt is dat veel mensen hun 'niet-ondersteunde' pc of weggooien, of op een straks verouderd OS laten draaien zonder moderne security fixes. Weggooien is ook zo'n raar idee - immers, een beetje fatsoenlijke PC (minstens een Core i3 of Ryzen 3) gaat wel langer dan 5 jaar (release Kaby Lake CPUs vs release Win11) mee.

En zelfs oudere systemen, zoals met 2e gen Core i5's erin, draaien nog prima op Win11 IoT Enterprise LTSC. Daarin zit een stuk minder troep, maar nog wel Windows Defender. Maar een particulier kan geen (legale) licentie krijgen daarvoor, dus zit je met die volgepropte consumer release versies opgescheept. Die IoT Enterprise LTSC versies zijn wat mij betreft ideaal: geen OneDrive die zelf even beslist dat je Desktop/Documents/Images mappen online/on-demand staan, en voelt een stuk sneller aan.
8.1 was dan weer wel fijner dan 8. Het bracht (volgens mij) Windows weer net iets meer terug naar desktop en iets makkelijker met een muis te bedienen.

Edit, net even opgezocht: 8.1 bracht de optie om direct te starten in desktop modus en de voorkeur te geven aan desktop varianten van applicaties. Dat maakte het wel een stuk werkbaarder.

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 1 oktober 2024 19:14]

8.1 had nog wat de 'roots' van 7, maar met een modernere interface. Draaide ook prima op zowat elke pc die geen 8 jaar oude Celeron/Pentium had.

En dat startscherm vond ik zo gek nog niet, ook niet voor de desktop. Het was anders, maar niet slecht. Het Windows 11 startmenu vind ik dan weer een gedrocht, en installeer daarom ook altijd StartAllBack op Windows 11.
Helemaal mee eens. Ik vind die schillen over de schillen ook helemaal niets. En ja, ik snap dat ze het makkelijker proberen te maken. Maar ik vind het onhandig. Windows 7 Ultimate was gewoon erg goed.
Eh, was dat zo?
Wellicht bij een selecte klankbordgroep. De meeste gebruikers bij onze klanten waren er in ieder geval niet blij mee. Zeker aan het begin was het allemaal vrij rommelig en onduidelijk. Wel beter dan 8.1 en helemaal 8 maar dat kon al snel.
Heb zo lang mogelijk Windows 7 gebruikt.. zou nog steeds liever 7 dan 10 of 11 gebruiken. En liever 10 dan 11.
Ben zelf ook overgestapt van 7 naar 10. Net als van 95 naar 2000. XP was wel aansluitend. Daarna van XP naar 7. Windows 11 is ook een goeie kandidaat om weer over te slaan in deze Windows cyclus :P
Eh, was dat zo?
mogelijks, maar ik gok dat het aantal op een hand te tellen was :+
het dumpen van die idiote fullscreen tablet-startmenu zal wel een exponentieel grotere invloed gehad hebben, maar tot op vandaag blijven ze belachelijk veel scherm real-estate verloren gaan aan nodeloos veel whitespace en het gebrek aan default shortcut-keys (alt+onderlijnde letter) waar ik met heimwee aan terugdenk samen met een logische tab-sequence.
Ik vind persoonlijk dat Windows 11 gewoon goed is. Met een paar tweaks en daar is het een solide besturingssysteem. Dat draak van een context menu terugzetten naar de ouderwetse desktopversie is het belangrijkste. (Ik snap nog steeds niet hoe dat gedrocht standaard aanstaat op een desktop PC).

Voor de rest is het echt een verbetering: Windows Explorer is objectief veel beter in gebruik. Vrij weinig aan veranderd sinds Windows 8. Notepad heeft een leuke upgrade gehad. Betere beveiliging (Anti-Exploit, Memory Integrity, Core Isolation, etc etc). Betere integratie van Windows Hello in apps, dus beter gebruik van TPM (alleen als je TPM dan opeens ge-reset wordt uit het niets kan je overal weer opnieuw gaan inloggen, maar dat is een bug van fTPM en niet W11) Windows Terminal-integratie. WSL2.

Sure W11 is niet perfect, maar het is in heel veel aspecten echt een verbetering geworden tegenover W10.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 2 oktober 2024 22:42]

Jammere van Windows 11 vind ik dat het zo bloated is, er draait zoveel onzin op de achtergrond wat je niet nodig hebt maar enkel dient om Microsoft informatie te geven over wat je allemaal doet.
Met W11 Pro kan je veel dingen via group policy uitzetten. En je kan dus ook een policy van andere mensen importeren om zo heel veel bloet weg te halen. Daarnaast heb je https://github.com/Raphire/Win11Debloat die heel MSIX/APPX in 1x weghaalt, telemetry uitschakelt, etc.

Met group policy & de bovenstaande tool kom je echt al heel ver.
Dat context menu is 95% gewening. Na een paar weken valt het niet meer op.
Ik kan er maar niet aan wennen, dat Windows. En het feit dat er nog steeds dingetjes zijn die ze al jaren (file locks van open bestanden, geen seamless lokaal-cloud opslag) lang niet oplossen of heel langzaam migreren (context menu, control panel).
In plaats daarvan verplaatsen ze het startmenu als feature en maken ze het nog minder gebruiksvriendelijker… :?
"Windows 10 zal op een ongelooflijk breed scala aan apparaten draaien, van IoT-apparaten tot servers in zakelijke datacenters over de hele wereld"
Ben benieuwd hoeveel IoT-apparaten ook echt Windows 10 draaien, lijkt me toch veel te zwaar en inefficiënt daarvoor?
Windows 10 iot is vooral licenties voor pc's in machines/kiosken enzo.
Ging ik net ook zeggen, het is puur een licentieprobleem. "Gewone" Windows moet je 'per gebruiker' betalen en mag je niet doorverkopen, voor een kiosk of publieke computer zoals de schermen op een luchthaven dus heb je de IoT versie waar een licentie dan 'doorverkocht' mag worden of gebruikt door meerdere mensen. Hetzelfde probleem heb je tussen publieke SQL Servers waar dubbel en dik voor betaald moet worden tov deze die gewoon verpakt zijn in je standaard abbonnement, als je een publiek bereikbare website wilt zetten moet je voor de dure licentie bijbetalen, zelfs al is het doelgebruik enkel voor je eigen werknemers en alhoewel je een "licentie" of CAL hebt voor je "interne" gebruikers.

Maar anders is er nagenoeg geen verschil, ik denk dat al de troep (OneDrive, reclame, telemetrie etc) die erbij komt er ook bij komt, maar misschien niet automatisch aangezet wordt. Voor al die licenties is het maar een regedit om te veranderen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 1 oktober 2024 21:02]

Klopt, het is dan ook meer een marketing gimmick dan daadwerkelijke Windows 10 componenten wat er op draait. Uitzondering is 'Windows 10 IOT Enterprise' wat onder de motorkap wel gewoon Windows 10 is. Vond de oude benaming 'Windows Embedded' een stuk duidelijker om de boel te distantiëren.
Wat gaat de tijd hard zeg.

De beste Windows blijft voor mij Windows 2000.
Ik mis toch deze OS lekker basic zonder al te veel programma die vooraf werden geïnstalleerd.
Heel lang gebruikt net als XP en 7.
Helaas heeft Win 10 en 11 teveel toeters en bellen en worden veel dingen eruit gesloopt zoals configuratie scherm
Haha, ik haat veranderingen ook!

Met Windows 10 hebben ze imho geleerd van de falen uit Windows 8. Ook de UX oplossing 8.1.
Net als Windows 2000 SP6 alles zou oplossen.
Win 10 v1607 was ook niet alles. Maar werd door het publiek meer gewaardeerd dan die tablet forcerende UX/UI whatever!

// Godmode: {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} Het is er nogsteeds :-D

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 1 oktober 2024 23:36]

zoals configuratie scherm
opzich niet erg, maar dat half-half maakt het er niet overzichtelijker op. Nu gebruik ik zelf gelukkig geen Windows (10/11) meer, alleen 8.1 op een retro pc voor wat aangesloten hardware die niet op 7 werkt. Verder Windows 3.11 t/m Windows 7, thats it.
Voor de rest Linux
Microsoft wilde met Windows 8 een geschikt besturingssysteem voor tablets en laptops met touchscreens op de markt brengen. Toch lukte het niet om klanten te overtuigen. Gebruikers waren iets enthousiaster over Windows 8.1., mede dankzij de integratie met OneDrive, maar de beruchte interface die het besturingssysteem kenmerkte, was er nog steeds.
OneDrive had toch nog geen KFM in die tijd?

Mijn ervaring met Windows 8 en 8.1 was eigenlijk vrij goed. De Surface RT en Surface 2 RT waren relatief aan de tijd de beste tablets ooit, in mijn ervaring. Er was PowerShell en MSTSC en dat in een passief gekoeld apparaat en een ARM processor die goed was voor je batterij.

Relatief aan de tijd was ook Windows Vista best goed door de ondersteuning van een TPM versie 1.2 en de eerste versies van Bitlocker, die je overigens kon hacken met je vriezer thuis of een simpel kabeltje met DMA support. Pas vanaf Windows 10 is mijns inziens Windows echt geschikt voor iedere organisatie, mede dankzij Intune of andere MDM oplossingen. De Personal Microsoft account sign-in van Windows 8 en hoger was ook al een hele goede ontwikkeling, maar ook daar was Windows 10 eigenlijk echt af. Ach, over 20 jaar vind ik Windows 14 echt af.
Gerucht: 'Installatie Windows 14 niet mogelijk bij implantaten op hersenen van voor 1980 zonder gebruik te maken van workarounds'
~ Tweakers.net, 1 oktober 2044

;(
Zolang de biometrische data maar op mijn laptop staat :)

Windows Hello is zeer privacyvriendelijk, omdat je biometrische data op je device staat beveiligd met een TPM. Entra heeft dus geen toegang tot je biometrische data en Windows Hello maakt gewoon certificaten voor authenticatie. Dus die implantaten, als die met de TPM versie 3.0 worden beveiligd en alleen op je eigen device staan, why not?
Ik zal Windows 14 dus niet op mijn hersenimplantaten kunnen installeren in 2044. Mijn hersenen zijn te oud dus ik zal aangewezen blijven op Windows 13 of toch over moeten stappen op Linux 8)7
Omdat je dan elke zoveelste dinsdag allemaal pop-ups op je netvlies krijgt, dat je naar bed moet gaan voor een sloot updates.
En na al die tijd voelt (en ziet) het er nog steeds als een beta product aan, dat is best een prestatie.

windows 7, XP of zelfs 8 waren absoluut niet perfect, maar daar had ik niet het gevoel een beta product in handen te hebben
Wat maakt het dat Windows 10 voor u als een beta product aanvoelt, maar Windows 8 niet?

Bij Windows 8 denk ik terug aan een OS dat voor tablets ontwikkeld werd en waarbij de desktop volledig genegeerd werd. Maar omdat het onderliggend nog een desktop OS was had je een mix van beide elementen die niet goed samenwerkten. Een van die elementen was het full-screen start-scherm dat duidelijk voor tablets ontwikkeld was, maar niet zo geschikt was voor desktop omdat je erdoor het overzicht op je desktop verloor.

Ik herinner me ook dat men toen begonnen is aan de nieuwe layout van de settings-menus, ook met het oog deze bruikbaar te maken voor tablets - getuige de vele witruimte en grote invoerelementen. In Windows 8 waren die settingsmenus verre van volledig: vaak genoeg moest je naar de oude settingsmenus gaan voor redelijk veel voorkomende instellingen aan te passen.

In 8.1 werden deze bovenstaande issues deels aangepakt (o.a. een iets normaler start-menu) waardoor het OS terug bruikbaarder werd, maar pas bij 10 had ik het gevoel dat we terug een deftig en stabiel desktop OS hadden. 8 voelde - voor mij persoonlijk - aan als een alpha product, 8.1 als een beta, en 10 als een degelijke release.

Ik denk dat ik ook vaker BSOD's gehad heb met 8 dan dat ik met 10 gehad heb.
het fullscreen start menu bij 8 was even wennen maar eenmaal gewend werkte het wel gewoon, werd het ook niet noemenswaardig aangepast.

in 10 werd met regelmaat hele stukken GUI vervangen door een half werkende "vernieuwde" GUI waardoor je steeds meer afhankelijk wordt van command line of rommelwn in het register om taken uit te voeren terwijl daar gewoon een goedwerkende, maar verouderde, GUI oplossing voor was.
prima als je een gui wilt moderniseren, maar test dat zelf, laat niet je gebruikers het testobject zijn en zorg dat functies op een normale manier beschikbaar blijven. ik ben nu bijwijze van spreken tien minuten bezig een ipadres van een netwerk adapter te vinden terwijl dit letterlijk 1x dubbelklikken was

bsods heb ik ook minder bij 10 maar dat komt ook door het gewijzigde drivermodel, vaak genoeg dat mn displaydriver crasht maar nu niet het hele OS meeneemt

[Reactie gewijzigd door mschol op 2 oktober 2024 08:19]

Raar verhaal over die versie 9. Mij is altijd verteld dat dat versienummer overgeslagen was omdat er teveel software in omloop was die op de 9 controleerde om Windows-95/98 te detecteren.
Ik heb onthouden dat '00 -> de millenium bug was. Jaartallen werden 2 digits verwerkt. Hoe kan het zijn dat 1 digit 9x dan fout gedetecteerd werd?
Weet iemand meer van dit?

// Nu ben ik wel heel erg benieuwd :-)

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 1 oktober 2024 22:49]

if(windows.version.startswith("9"))
{
DoWindows9xThings();
}
else
{
DoModernWindowsThings();
}
Raar verhaal over die versie 9. Mij is altijd verteld dat dat versienummer overgeslagen was omdat er teveel software in omloop was die op de 9 controleerde om Windows-95/98 te detecteren.
Ik had altijd begrepen dat het puur marketing was, 10 is een “krachtiger” getal dan 9 of 8.2 en symboliseerde de nieuwe start die ze wilde maken.

Intern is Windows 10 ook 6.4 dus dat klopt dan wel weer aardig, windows 8.1 was 6.3 (9 dus)

[Reactie gewijzigd door Donstil op 1 oktober 2024 23:05]

Dacht altijd dat 9 vermeden werd om te kunnen groeien in China.
En Duitsland " Windows Nein" :)
Anoniem: 454358 1 oktober 2024 22:49
tien jaar alweer, omg ik wordt oud.
in dagelijks gebruik vind ik 10 toch fijner dan 11, en de richting dat MS aan het pushen is, kan het voor mij zomaar mijn laatste windows thuis zijn.
De laatste versie van Windows!
Idd, moest ik ook aan denken... Ze zeiden bij de release dat het de laatste Windows-versie ging zijn, en nu hebben we Windows 11 8)7
Arme Microsoft, soms heb ik het wel met ze te doen, dat ze zo'n conservatieve groep aan fans hebben,die elke wijziging bestrijden alsof de wereld kan vergaan. Het liefst blijven ze de rest van hun leven werken met Windows XP of Windows 7, met een dail-up modem, een CRT monitor, en een muis met een draad eraan.
Hoop stiekem dat Windows 12 er volgend jaar komt, heb ik een reden om m'n gouwe ouwe (inmiddels) naar het containerpark te brengen en Azerty m'n vakantiegeld te gunnen.

(Loopt mee van W8.0 maar doet het nog uitstekend voor alledaags gebruik..)
Tsja wat is oud? Met Linux kun je van een core 2 duo van 15 jaar oud nog je daily driver maken..
Dat lukt met windows ook perfect hoor …
Als 12 er volgend jaar komt, wordt 11 overgeslagen en is 11 weer een geflopte versie.
Die zit wel propvol 'AI' onzin die ik er regelrecht uitsloop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.