World of Warcraft krijgt in zomer een Small World-bordspel

Philippe Keyaerts, de bedenker van het Small World-bordspel, werkt samen met Blizzard aan een officieel World of Warcraft-bordspel. Het moet ergens in de zomer uitkomen en is gebaseerd op het concept van het Small World-bordspel.

Small World of Warcraft gaat uit van de World of Warcraft-wereld van Azeroth en is geschikt voor twee tot vijf spelers die uit zestien verschillende rassen kunnen kiezen. Naast de Orcs zitten daar bijvoorbeeld ook de Portal Mage Pandarens en de Herbalist Goblins uit het Warcraft-universum bij. Net als in het originele Small World kun je je ras laten specialiseren in een van twintig speciale krachten. De wereld bestaat uit een aantal eilanden waar om gestreden moet worden. Spelers moeten terrein innemen, artefacten bemachtigen en proberen de vijandige rassen te verslaan.

Small World of WarcraftSmall World of Warcraft

Small World is door de Belg Philippe Keyaerts bedacht. Hij kwam eerder met het bordspel Vinci, waar het in 2009 uitgekomen en door Days of Wonder uitgegeven Small World deels op is gebaseerd. Zoals de naam van het bordspel al suggereert, staat in Small World een iets te kleine wereld centraal waar veertien verschillende rassen zoals trollen, geesten, elven en tovenaars willen leven. Het spel wordt gevormd door een dubbelzijdig bord met fiches, munten en kaarten. Uiteindelijk zal het niet lukken om de wereld met een ras te veroveren, dus als het maximale uit dit ras is gehaald, zal het in verval raken en moet er een nieuw ras worden gekozen. Dit element zit ook in Small World of Warcraft. Dat geldt ook voor het Small World Underground-systeem van artefacten en legendarische locaties.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-05-2020 • 10:26

49

Reacties (49)

49
49
27
4
0
21
Wijzig sortering
Lijkeneters? Ik gok dat er Undead bedoelt word?
Nederlandser vertalingen geven mij echt de rillingen.
Volgens mij standaard in het onderwijs: vertaal namen nooit.

Helaas hebben NL vertalingen daar doorgaans maling aan en krijg je meuk zoals Hermelientje. Kots.
Grappig dat je daar een voorbeeld van Harry Potter naar voren schuift. Naar mijn weten de meest geweldige vertaling engels/nederlands ooit. En ik heb beide talen gelezen.

Maar over het algemeen verafschuw ik NL vertalingen, net als jij :)
Ik heb ooit lang geleden in een boek over 3d modelleren de term "straaltrekken" zien staan. Het duurde even voordat het kwartje viel dat ze raytracing bedoelden.
Vermoedelijk had de vertaler zelf geen kennis van de materie ;).
grellig, slaat op niks :D
straal-opsporing, of straal-tracering is toch duidelijk een betere vertaling (of beter niet vertalen :P )
Vind het al irritant dat in photoshop crop, uitsnijden genoemd wordt, maar dat is wel heel erg :p
nee, hermione (her-mie-oone) klinkt lekker? :9
Stiekem heb je een punt. Maar Dumbledore -> Perkamentus .. meh

Namen zijn niet bedoeld om te vertalen. Lord of the Rings naar Meester van de ringen, ofzo.. Alsjeblieft......
In de ban van de Ring is toch geweldig als vertaling/hertaling?
Anoniem: 718943 @Isocadia15 mei 2020 15:25
Nou ja, vertaling.. Het betekent iets anders.

Ik consumeer mijn media zoveel mogelijk in de oorspronkelijke taal, vooral boeken.
Het beperkt je wel, want het ligt er maar net aan hoeveel talen je voldoende beheerst.

Er gaat zoveel nuance verloren in vertalingen, woordspelingen werken bijvoorbeeld amper.

Maar het gaat verder dan taal, er zit in een hoop boeken ook een culturele achtergrond van de schrijver, zelfs in fictie, want vaak zijn 'echte wereld' principes overgezet tegen een fictieve achtergrond.
Als een boek in een andere taal is geschreven, dan weet je dat de schrijver geen Nederlander is, en dan is het gemakkelijker te accepteren dat sommige zaken te maken hebben met een andere culturele achtergrond. Bij een vertaling is dat minder natuurlijk en komen sommige dingen vreemd over.

Denk bijvoorbeeld aan een boek van een Amerikaanse schrijver waarbij het Amerikaanse zakenleven of geparodieerd of beschreven wordt. Als je het vertaald in het Nederlands leest, dan heb je een bepaald verwachtingspatroon over hoe het zou moeten zijn, want je vergeet even dat de schrijver niet een Nederlander is.
Ik lees ook zoveel mogelijk in de oorspronkelijke taal, ik heb het geluk gehad drietalig te zijn opgevoed door mijn 'ouders met een westerse migratieachtergrond'. Maar soms zijn de ver/hertalingen wel degelijk beter. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Spongebob, de grappen zijn niet alleen vertaald, maar eigenlijk aangepast naar de Nederlandse humor. Ze zijn soms wat grover, soms zijn er zelfs complete grappen toegevoegd omdat de vertalers het leuk vonden. Veel van de grappen in het Engels landen niet omdat wij ze, juist doordat we niet Engels zijn, niet in het goede kader kunnen plaatsen.

Nu heb ik door de jaren heen de Engelse humor enorm leren waarderen, maar zeker in het Comedy genre zit er stiekem toch heel veel winst in een vertaling, mits de vertalers zelf ook komiek is, of in ieder geval enigszins grappig.
Maar geen vertaling.

Wel creatief en mooi.

(en wellicht ingegeven door het feit dat de vertaling compleet achterlijk zou zijn).

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 24 juli 2024 22:14]

Ben het grootste gedeelte met je eens van niet vertalen maar ik denk wel dat er uitzonderingen zijn.
1: in welke taal is het origineel geschreven? Als dit bijvoorbeeld japans en je gaat alles behalve de namen veranderen dan staat het wel raar als er onleesbare tekens staan als naam.

2: wat is de doelgroep? Is dit (ook) voor kinderen bedoelt dan kan ik het ook nog wel logisch vinden dat het veranderd. Zoals in jouw voorbeeld is Perkamentus inderdaad niet echt mooi. Maar voor kinderen makkelijker te begrijpen en te lezen als Dumbledore. Want ik denk als kinderen dit proberen te lezen dat ze de naam geschreven proberen uit te spreken.
Dat is de reden dat ik altijd in het Engels lees. Sowieso Nederlandse boeken boeien mij niet.
Zelfde overigens met tekenfilm series. Dat begon mid/eind jaren 90. Cow & Chicken in het Nederlands. Dat kan gewoon niet. Kap met die onzin.

Ik zal wel oud zijn. Mid jaren tachtig ging ik op zaterdag ochtend naar beneden om te kijken naar Sky channel. Transformers, etc. Britse zender dus Engels. Dat was tof.
Ik leerde Engels op Miami Vice 8-)
Ik denk eerder dat ze "Corpse eaters" bedoelen
Dat is geen ras binnen World of Warcraft. Zal dan iets specifieks binnen het bordspel zijn?
Jep, lijkeneters is de nederlandse vertaling zoals in het spel gebruikt wordt helaas. In de engelse uitgave van het spel zijn het de Ghouls.

LIJKENETERS: Al jouw Lijkeneters blijven op het speelbord als dit Ras in verval geraakt. Bovendien kunnen ze nog steeds nieuwe gebieden veroveren tijdens de volgende beurten.

GHOULS: Your Ghouls all stay on the map, when going into decline. In addition, they may continue to
conquer new Regions during the following turns.

[Reactie gewijzigd door denyos op 24 juli 2024 22:14]

Weet je hoe vaak ik lees in de comments onder een artikel van tweakers.net dat vertaling naar het nederlands vanuit het originele artikel niet correct zijn. Volgens mij komt dat gewoon doordat er letterlijk google translate gebruikt wordt, zonder het daarna te controleren.
Dat idee heb ik soms ook, in combinatie met de drang om alles te vertalen omdat het een Nederlandstalige site is.
Of dat helemaal klopt weet ik niet.
Namen zou je niet moeten vertalen, dat is ook grote onzin. Dus een naam van een ras, zoals de undeath, zou je absoluut niet moeten vertalen... staat alleen maar vreemd en voor zowel mensen die bekend zijn met het spel als mensen die dat niet zijn erg onduidelijk.
Alleen in dit geval Undead (ondoden versus de ondood).
De Duitsers zijn het daar niet mee eens :p Mijn Undead Rogue heette even Verlassener Schurk :/
Er is ook een smallworld 2 op Steam, speelt leuk. Via humblebundle zit die in de aanbieding met meer digitale bordspellen.. https://www.humblebundle.com/games/asmodee-play-with-friends
Small World... Nog nooit van gehoord, leuk spel?
Smallworld is een geweldig spel, echt een aanrader ;) ik vind het een beetje lijken op risk, maar dan met minder geluk en neer strategie
Dat klinkt veelbelovend!
In het artikel staat dat je Smallworld ook met twee spelers kan spelen. Is dat leuk, of heb je eigenlijk ten minste drie spelers nodig?
Ook gewoon echt leuk met twee spelers. Het spel heeft verschillende borden voor verschillende speler aantallen. Daardoor blijft de balans erg goed.
Ik heb het zelf slechts 1 keer met 2 spelers gespeeld en dat was eigenlijk net zo leuk als met meer spelers ;)
Idd een leuk spel. Je kiest een combo van een ras en een eigenschap en daarmee probeer je zoveel mogelijk gebieden op de kaart te veroveren. Je combo van ras en eigenschap geeft je hierbij bepaalde voordelen. Het grote verschil met Risk is dat het veel vlotter speelt, in drie kwartier ben je er wel door.
Tijdens het spel wissel je ook twee of drie keer van combo: op een gegeven moment word je gewoon te zwak en ga je 'in decline', hetgeen wilt zeggen dat je je oude combo opgeeft en een nieuwe kiest. Aanrader!
Er is een ipad versie.
Volgens mij. Schijnbaar erg populair.
Correct. Ook voor Android en op Steam.
Zeker een leuk spel. Ik vind het bijna jammer dat ik deze recent al heb aangeschaft en nu mogelijk liever de WoW versie zou willen.
Ik had er eerlijk gezegd ook nooit van gehoord. Gelijk een video met uitleg van de gameplay gekeken. Lijkt me leuk, helemaal met dit thema. Ik denk alleen niet dat we er een review van gaan plaatsen... ;)
Ik denk alleen niet dat we er een review van gaan plaatsen...
Tja, als je daar aan gaat beginnen, is het eind idd een beetje zoek. Er zijn heel veel bordspelen gebaseerd op computergames: Doom, Civilization, Fallout, Warcraft III, Gears of War, Star Wars: Rebellion... ik heb zelfs ergens nog een kaartspel gebaseerd op World of Tanks slingeren.

Niet elk spel is even goed vertaald van computer naar bordspel. En hoewel World of Warcraft zich best wel goed zal lenen voor Small World, en ik best fan ben van Small World, sla ik deze maar even over. Er zijn al 3 verschillende versies van Small World, met nog een flinke stapel aan expansions.
Civilization game is gebaseerd op de het bordspel, niet andersom ;) O+
Ja en nee... Er zijn ondertussen 3 boardgames gerelateerd aan Civilization. De eerste uit 1980, uitgegeven door Avalon Hill, is inderdaad de basis van de videogames. Maar daarna zijn er nog 2 boardgames met dezelfde naam uitgegeven; eentje in 2002 door Eagle Games en eentje in 2010 door Fantasy Flight Games, en deze zijn meer gebaseerd op het computerspel dan het oorspronkelijke bordspel.
Ah grappig, wist ik niet :)
Ik ken het hele SmallWorld spel niet. Hoe lang duurt zo'n potje, uitgaande van 2 en/of 4 man? Recent begonnen met Ticket to Ride en daar duurt een potje 45 (2p) - 120 (4p) minuten en dat is nog acceptabel.

Is er een spel waarmee je het kan vergelijken om een beeld te krijgen wat SmallWorld is?
Smallworld is toevallig van dezelfde uitgever als TTR (Days of Wonder) en is een prima stapje omhoog vanuit TTR. Spelregels zijn ook nog steeds vrij eenvoudig, je moet alleen even kijken wat welk ras precies doet. Speeltijd zal ook niet veel langer zijn dan TTR.

Het is een (hele simpele) wargame en de eerder gemaakte vergelijking met Risk is dan ook wel een goede.
De regels hoe je landen inneemt en/of andere spelers verslaat zijn in 1 minuut uitgelegd en werken dus net zo voor de hand liggend als bij Risk. De dobbelsteen speelt alleen een veel minder belangrijke rol. Alleen met je laatste leger kan je een gokje wagen om een verovering te doen slagen.

Days of Wonder heeft trouwens meer spellen die visueel erg mooi zijn vormgegeven, leuk zijn en niet al te ingewikkeld.
Ook kan je heel veel boardspellen op de PC spelen via Tabletop Simulator zelfs in VR :)
Ik zelf heb niet heel veel boardspellen 10+ denk ik maar toch erg leuk soms ben ik console/PC games even zat en ben ik weer druk met board games.
Dit is trouwens niet het eerste bordspel gebaseerd op WoW.

2005: World of Warcraft: The Boardgame door Fantasy Flight Games met verschillende uitbreidingen (staat hier in de kast)
2008: World of Warcraft: The Adventure Game ook door Fantasy Flight Games uitgegeven met natuurlijk weer verschillende uitbreidingen

Daarnaast is er ook een TCG/CCG (cardgame) en miniature game van geweest.
DoW geeft trouwens aan dat dit spel een stand alone is, en niet gedesigned is om als expantie te gebruiken bij vorige Small World spellen. Hierdoor sla ik hem over :)
Het blijft me verbazen hoeveel verschillende bordspellen er zijn. Ben benieuwd hoe deze te spelen is :)
De afgelopen jaren neemt het dan ook gigantisch toe. De bordspellen markt is wat mij betreft nog nooit zo interessant geweest als de afgelopen jaren. In 2019 kwam er rond de 5000 nieuwe titels uit. Uiteraard niet allemaal fantastisch, maar een groot gedeelte zeker.

Smallworld is ook digitaal te proberen op steam bijvoorbeeld. Op dit moment in Humblebumble met een aantal andere mooie titels voor 11 dollar:
https://www.humblebundle.com/games/asmodee-play-with-friends

Wel een gemiste kans om het geen World of Smallcraft te noemen. :P
Is dit pas het 2de board game van WoW? Ik heb zelf world of warcraft: the board game sinds 2005

https://boardgamegeek.com.../world-warcraft-boardgame

Dit is de eerste keer dat ik lees dat er een nieuwe board game van uitkomt
Het collectible card game en WoW Monopoly daargelaten, is er nog een bordspel gebaseerd op Warcraft (dus niet World of Warcraft). Technisch natuurlijk dezelfde universe.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.