Tweakers Podcast #49 - Buggy games, HoloLens 2 en Google-alternatieven

Arnoud was onlangs op telecombeurs Mobile World Congress en kon daar de nieuwste ontwikkelingen op smartphonegebied aanschouwen. Maar wat misschien wel de meeste indruk op hem maakte, was helemaal geen smartphone, maar Microsofts nieuwste Augmented Reality-bril.

Na zijn eerste ervaring met deze HoloLens 2 denkt Arnoud dat de toekomst van computerinteractie misschien wel een in de hoek van ar moet worden gezocht. Jurian en Wout realiseren zich dat het al bijna een jaar geleden is dat op Tweakers HQ een Pathfinder-game is gestart en geven een kleine update van waar de party nu staat. Arnoud geeft verder een update over hoe het hem vergaat nu hij Google heeft ingeruild voor DuckDuckGo en Wout laat weten ook een klein stap uit de richting van Google te hebben gezet.

Het hoofdonderwerp van deze aflevering is het feit dat producten wanneer ze uitkomen zelden écht af zijn. Hoewel het natuurlijk positief is dat bedrijven hun producten door middel van software-updates kunnen blijven verbeteren, heeft het ook tot gevolg dat een product of game bij release soms nog in bètastadium verkeert. Dat betekent voor gebruikers dat ze soms een lange adem moeten hebben voordat het product eindelijk voldoet aan hun verwachtingen en het maakt het voor ons als redactie soms verdraaid moeilijk om een relevante review te maken. In een kleine mètadiscussie gaan we dieper in op onze processen bij het reviewen en de afwegingen die we daarbij maken.

00:20 Opening
01:07 HoloLens 2 is misschien wel de computer van de toekomst
13:50 Jurians Pathfinder-personage kan praten met dieren
18:33 Wout weekt zich los van Google Chrome en Search
24:28 Hoe review je een game die vol met bugs zit?
28:02 De invloed van software en patches op een smartphone
29:37 Is een game tegenwoordig ooit nog écht af?
39:43 Kunnen moderne games ooit bugvrij zijn?
44:27 Reviews zijn niet meer dan een momentopname
51:11 Sneakpeek

Hoe kan ik de Tweakers Podcast beluisteren?

Elke aflevering wordt hier op de site geplaatst als een .Geek en het overzicht van alle afleveringen vind je hier. Luister je liever zonder je pc of laptop, dan heb je de keuze uit een heleboel Podcast-apps voor je telefoon of tablet. Voor iOS is er natuurlijk Apple Podcasts, maar ook OverCast, iCatcher, PodCruncher en CastBox zijn populair. Op Android zijn AntennaPod, Podcast Addict en PocketCasts populaire apps. Voor Windows Phone kun je terecht bij de ingebouwde Podcasts-app, of bij GroverPro. Voor al die apps geldt dat je ons kunt vinden door binnen de app te zoeken op 'Tweakers Podcast' en je te abonneren. Datzelfde geldt ook voor Spotify. Tot slot kun je de afleveringen terugvinden op YouTube.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

07-03-2019 • 07:00

24

Reacties (24)

24
24
17
2
0
6
Wijzig sortering
Het is inderdaad een lastig dilemma hoe om te gaan met buggy games bij launch. Wat ik persoonlijk belangrijk vind hierbij is of het een Games as a Service model is en of de developers luisteren naar de community.
In het geval van Anthem is dat beide aanwezig. Ze hebben van te voren duidelijk gemaakt dat ze het nog de aankomende jaren willen ondersteunen, hebben een year 1 plan neergezet etc. Daarnaast zag je ook dat ze developers erg actief waren op reddit en luisterden naar de feedback van de speler, al gelijk de eerste dag, en zelfs tijdens de beta's.

Deze twee facetten geven mij de indruk dat het spel wel aangepakt gaat worden. Wanneer een Game niet een Game as a service is, en verder ook niet duidelijk is of ze het verder willen ondersteunen met nieuwe content, is het maar de vraag of ze hier de ruimte voor krijgen om het te fixen. Wellicht is dat een aandachtspunt om mee te nemen in reviews?

Het idee van @Anoniem: 101142 om controversiële titels die het afgelopen jaar zijn uitgebracht opnieuw te bekijken in rustige periodes kan ik alleen maar toejuigen! Of wellicht door dit door middel van een livestream oid te doen. Stream bij launch, of bij de Rereview live hoe jullie het spel spelen, wellicht geeft dat ook een goede indruk als mensen live jullie reacties zien.

[EDIT] Oh ja, Jur zegt ook in de podcast dat Anthem een aantal ps4 systemen heeft gebricked. Dat is dus niet zo. Er zijn meer dan te veel ps4's die afsluiten, maar ze zijn allemaal nog werkend en op te starten.
In a stream on Twitch today, Anthem lead producer Ben Irving said that BioWare “discovered a bunch of things that were causing crashes, and we’ve addressed them in our patch.” Irving also said that, based on BioWare and Sony’s investigation into the crashes, they haven’t found any consoles were actually “bricked,” or rendered completely unusable, by Anthem crashes.
https://www.polygon.com/2...ash-bug-fix-patch-bioware

[Reactie gewijzigd door Melantrix op 22 juli 2024 14:04]

Het idee van @Tweak_jur om controversiële titels die het afgelopen jaar zijn uitgebracht opnieuw te bekijken in rustige periodes kan ik alleen maar toejuigen! Of wellicht door dit door middel van een livestream oid te doen. Stream bij launch, of bij de Rereview live hoe jullie het spel spelen, wellicht geeft dat ook een goede indruk als mensen live jullie reacties zien.
Ben helemaal voor!
Kijk bijvoorbeeld naar No Mans Sky! Duurde ff, maar is nu een prima game! Compleet andere ervaring dan bij de eerste release.
Wat het verhaal over Anthem betreft,

Als uitgevers een spel op de markt willen brengen in een eigenlijke "early-access status" en gamers gewoon moeten begrijpen dat het spel pas 6 maanden na release wordt zoals ze het voor ogen hebben.

PRIMA... Maar hang er dan geen full game prijs aan! En DAAR zit over het algemeen de irritatie denk ik. Voor 60 euro verwachten mensen een spel dat gewoon werkt... en niet aan alle kanten in elkaar zakt. Voor 60 euro wil je geen "beta-user" zijn zodat mensen over 6 maanden de zelfde verbeterde game in "prima status" voor 30 euro kunnen oppikken.
Als ik op steam een early access game koop betaal ik daar 10 tot 15 euro voor. Zodra het spel dan (soms 2 jaar later) de 1.0 release heeft kost het spel voor nieuwe spelers 30 euro.

Je betaalt minder omdat het product nog niet af is, en als "dank" vanuit de uitgever/ontwikkelaar omdat je een soort test-player bent, helpt ontwikkelen en bugs spotten wordt jouw early-access status omgezet naar full-game zonder extra kosten.

Ik zou er zelfs geen probleem mee hebben om games zoals Anthem voor 10 euro te kopen en het dan maar een week of 4 te kunnen spelen (zonder beperkingen). Vind ik het niks... prima, 10 euro weg. Vind ik het wel leuk leg ik 40 euro bij en heb ik alsnog unlimited full-game access.
Ben je overtuigd van een game en wil je meteen 50 euro neerleggen... prima, die optie moet je ook hebben.

Ben ik een fan van early-access.. niet altijd aangezien er ook games zijn die nooit bij hun 1.0 status aankomen. Is het duidelijk wat je voor zo'n game krijgt? Ja.
Soms heb je geluk en koop je voor 10 euro een game die een jaar later zijn 1.0 release heeft en super leuk is, de andere keer is het een flop.

Maargoed, wat ik maar half begrijp is dat gamers WETEN dat dit gebeurt.. en dan TOCH elke keer weer pre-orders plaatsen als wilde honden op een stukje vlees en daarna maximaal gaan lopen klagen.
Verder is het (misbruik maken van) de sociale druk, en zeker onder kinderen/jongeren want tja.. als jij niet al game X in pre-order hebt staan die over 8 maanden uitkomt ben je toch echt wel de lozer van de klas.

Toevoeging: Later in de podcast worden deze punten zo'n beetje allemaal wel aangehaald maar zover was ik nog niet met luisteren op het moment van schrijven. :+

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 22 juli 2024 14:04]

Je kan hem "uitspelen" en geen interesse meer hebben. Daar gaat je inkomst, ergo: 60 euro.

Laten we het beest bij de naam noemen: terug naar demo's. Dit gebeurt nog, in sterk verminderde mate, maar nog. En dit heeft altijd prima gewerkt.
Jullie zouden een keer een D&D 5e oneshot moeten spelen om een goede vergelijking van beide systemen te kunnen maken ;)

Maar daarnaast is het altijd leuk om de verhalen te horen van een groep die al langere tijd samenspeelt, dus wat mij betreft is een Tweakers podcast: Special D&D (Pathfinder) edition meer dan welkom! Willen we uiteraard ook de DM aan woord horen!

Kan de podcast niet om 06:00 worden gereleased? Ik vertrek namelijk op donderdag altijd om 06:00 met de auto en als ik dan net op mijn werk aan kom staat de podcast klaar :'(

[Reactie gewijzigd door Wiebbe op 22 juli 2024 14:04]

AuteurWoutF Hoofdredacteur @Wiebbe7 maart 2019 20:54
De podcast gaat om 06.00 online, maar het duurt even voor de verschillende platforms de feeds hebben opgepakt. Daarom publiceren we de post op de site altijd een uurtje later. Maar vanuit ons is er niks op tegen om hem om 05.00 al live te zetten, als dat de hele vroege vogels helpt :)
Als dat kan, held _/-\o_ _/-\o_
Dat lijkt mij inderdaad wel een leuk idee! Graag zou ik ook vaker een podcast per week willen horen, maar dan krijgen ze het wel erg druk, 30+/- minuten opnemen op een dinsdag en dan ook nog editen, hoeveel tijd zijn ze hiermee kwijt?
Hoe heet dat offline spraak assistent project voor de Pi? dat klinkt erg interessant?
Duckduckgo werkt inderdaad prima, heel af en toe moet je wel eens via google zoeken omdat je het niet (goed) kan vinden, maar de keren dat dat nodig is, is niet vaak, ben onderhand al een paar jaar over op duckduck en voldoet prima.

Die DnD game word zeker niet gefilmd? zou ook nog een leuke zijn voor een video serie? Een verhaal update er voor? Ja hoor kom maar door! altijd leuk die verhalen.
Top! dat klinkt erg leuk.. misschien dit weekend eens naar kijken.. zucht, weer een weekend project er bij :P
@arnoudwokke Je hebt het rond 19m10 over een manier die je gebruikt om dmv een sneltoets te kunnen zoeken. Is dat een extensie, en zo ja, waar vind ik die? :)
Nee joh, dat is geen extensie, maar basisfunctionaliteit van de browser. In Firefox heet het 'add a keyword to this search' en is het een functie van bookmarks, in Chrome is het de functie om custom search engines toe te voegen.
In Firefox is proberen het makkelijkst. Klik bijvoorbeeld rechts op de zoekbalk bovenaan op de frontpage van Tweakers. Vervolgens kun je via 'add a keyword for this search' zelf een lettercombinatie toewijzen (ik gebruik 'tw' voor de frontpage en 'pw' voor de pricewatch bijvoorbeeld).
In Chrome moet je de url van de pagina met zoekresultaten kopiëren en vervolgens in Settings naar 'Manage Search Engines' gaan. Daar kun je via 'add' een zoekmachine toevoegen, mét een keyword :)
Die feature had ik veel eerder moeten weten van Firefox! Werkt inderdaad echt super snel en handig!

Thanks!
Op naar de 50! _/-\o_ :D

Leuke aflevering weer, ik denk dat de hololens inderdaad wel eens de toekomst van computing zou kunnen worden, of ja een toepassing daarop. Misschien dat in de verre toekomst de techniek zo klein kan worden dat het gewoon in een lens zou passen. De uitdaging vooral nu is om het steeds kleiner te maken, dat lukt Microsoft al aardig als je kijkt naar versie 1 en versie 2.
Brave browser _/-\o_
bedankt voor de tip Wout
Ik vind Startpage een mooi alternatief voor Google of DuckDuckGo als zoekmachine.
Het gebruikt de Google Search engine, maar trackt niet en je stapt meteen uit je filterbubble.

Die dame die iets met de Piratenpartij deed, heeft er ook wat mee te maken (leuk voor journalisten om uit te zoeken ;)

www.startpage.com
Dat met de Homey vond ik ook gek. Schijnbaar zijn de ontwikkelaars de tijd sinds de release van 2.0 bijna niet op hun Slack-channel geweest, totdat de desktop app beschikbaar kwam. Ik heb het idee dat ze dit iets beter hadden moeten communiceren, of in ieder geval hadden KUNNEN communiceren, zodat gebruikers, maar ook reviewers, hadden kunnen weten dat dit onderweg was.

Wel goed om te horen dat het toegevoegd is aan de review van de Homey, want het is nou eenmaal een flinke ontwikkeling, gezien ze echt maanden van tevoren al aangaven: we gaan mobile-only, get used to it.

Qua reviews lijkt het inderdaad bijna beter te zijn, om een game na een paar maanden nogmaals (of pas) te bekijken.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 22 juli 2024 14:04]

Het hele concept "early access (EA) status" in de game-wereld staat in mijn ogen nergens meer voor sinds Studio Wildcard (SW) er een loopje mee nam (Ark Survival Evolved).
Toelichting; Bij mij wekte ze de indruk dat het pushen van content zwaarder woog dan het speelbaar maken van de daadwerkelijke game. Zo waren er ten tijde van het uitbrengen van de eerste uitbreiding, betaalde DLC overigens tijdens EA, in het spel nog ontelbare bugs waaronder; memory leaks die je pc bevroren, rendering issues, undermeshing, dino's die random verdwijnen, en noem het maar op. Deze bugs zijn natuurlijk allemaal onderdeel van EA...tegenwoordig...gezien je een goedkope tester voor ze wordt, echter speelt de communicatie daarover natuurlijk wel een rol bij hoe geïrriteerd men van die bugs raakt. Echt luisteren naar de community om de core issues aan te pakken leek niet aan de orde bij SW terwijl er toch wel genoeg feedback was mag je zo denken van een spel met 7mil verkochte exemplaren. Het gevoel blijft dan ook bestaan dat zelfs na ongeveer 4 jaar het spel nog steeds in early access verkeerd terwijl deze na 2 jaar EA en wat extra betaalde content 'al' afgerond was.

Om dan te zeggen dat de game early access was en daarom maar 30-45 euro te vragen i.p.v. de 60 voor het basisspel terwijl je tussendoor nog betaalde content voor je kiezen krijgt van 20'ish euro...mjah...het is een tactiek...en staat waarschijnlijk allemaal in de bijsluiter...ergens..
Dat je weet dat het spel niet af is, dat is dan 1 ding, maar de prijs moet daar dan ook wel naar zijn in mijn ogen.

Studio Wildcard gaat er nog een stapje verder mee. Ze kopiëren de code van Ark 1 op 1 voegen wat nieuwe texturen toe, en voila een nieuwe early access game genaamd Atlas, Het "nieuwe" MMORPG piraten spel van de eeuw. Nu met dezelfde bugs, uhh sorry features, en crashes.
Ze gooien het in mijn ogen gewoon weer op eraly access om maar geld te vangen voor de aankomende 4 jaar dat ze het spel ondersteunen (nieuwe content toevoegen) voordat het in sluimerstand gaat.

Voorheen heette EA de 'Beta', kreeg je gratis toegang (danwel pre-order toegang, gezien je toen nog kon vertrouwen op enige kwaliteit van de developer), en was het een testfase voor de developers. Tegenwoordig lijkt het in mijn ogen gewoon cash vangen om een concept idee van een game te verkopen.

Natuurlijk zijn spellen tegenwoordig grootser en kosten ze ongetwijfeld een meervoud van het bedrag waarvoor ze vroeger werden gemaakt wat early access 'nodig' maakt. Maar in mijn ogen behoort er aan de status early access toch echt wel een ondergrens te zitten en die wordt bij lange na niet gehaald bij de meeste games.

Anthem is voor mij dan ook weer zo'n geval van leuk idee voor een game, had hem dan ook bijna gekocht als ik geen reviews had opgezocht.
De laatste tijd lijkt het wel of alle game bedrijven even vergeten zijn om ook nog naar de community te luisteren en niet alleen naar de investeerders met een boekjaardatum.
Na een aantal missers komen ze wel weer op het goede pad hoop ik dan maar, als ze het overleven.

Zo is Ubisoft met de ontwikkeling van Anno 1800 eens goed aan de slag gegaan met de community (Anno Union, Twitch/YT Q&A streams, polls, en meerdere beta's/forum). Dat mocht ook wel na de eerdere release van Anno 2205, die waarschijnlijk wel een goede SP had maar tja...geen MP....
Het behoren tot zo'n community als Anno 1800 maakt het voor mij dan ook leuk om de "features" aan te dragen als 'game-tester' en zie ik dan ook uit naar de release ervan aankomende 16 april.
In dit geval ben ik dan ook blij dat ze een mogelijk 'boekjaar' februari aan de laars lappen en zeggen; we vinden dat we het spel nog mooier kunnen maken met 2 extra maandjes, dus je moet nog maar even wachten.

Prima, top, dan maar 16 april i.p.v. 26 februari, daar doe ik het voor en uiteraard een leuke game.

[Reactie gewijzigd door AFP op 22 juli 2024 14:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.