Harman krijgt patent op rondvliegende robotspeakers voor beter vr-geluid

Vr-bedrijven lijken vooral oog te hebben voor het verbeteren van de visuele kant of de praktische inzetbaarheid, maar Harman gaat zich wellicht richten op het verbeteren van de geluidservaring. Het bedrijf heeft een patent verkregen op mobiele, al dan niet rondvliegende robotspeakers.

Het Amerikaanse United States Patent and Trademark Office heeft een patent toegekend aan Harman voor een concept voor virtualreality-omgevingen. Harman beschrijft een methode om het geluid toe te wijzen aan een robotische luidspreker. Daarbij moet deze robotspeaker bewegen naar een locatie in de fysieke ruimte die correspondeert met de locatie van het virtuele, geluidproducerende object in de vr-wereld. Volgens het bedrijf leidt tot dat een meeslependere ervaring, doordat het geluid dat de gebruiker hoort, beter overeenkomt met zijn verwachtingen op basis van wat hij in de vr-wereld ziet.

In het patent geeft Harman een aantal voorbeelden van de manier waarop de luidsprekers in de ruimte geplaatst en gepositioneerd moeten worden. Zo kunnen magneten worden gebruikt om ze aan metalen structuren te bevestigen, maar het bedrijf spreekt ook over 'robotische toevoegingen' of 'gasaandrijving' om de luidsprekers verticaal over muren te laten bewegen. Harman beschrijft onder meer situaties waarin de robotische luidsprekers elk individueel in staat zijn om te zweven als een drone, inclusief rotors en een vleugelmechanisme. Bij drones wordt nogal eens geklaagd over het lawaai dat ze maken, maar daar heeft Harman aan gedacht. "Optioneel kunnen er noisecancelling componenten worden toegevoegd om het lawaai van de aandrijvingseenheid te beperken."

Harman schrijft dat er behoefte is aan effectievere technieken voor het genereren en produceren van geluid in een vr-wereld. Voor geluid bij vr-toepassingen worden nu veelal koptelefoons, luidsprekers in de vr-headset of luidsprekers in de fysieke ruimte ingezet. Volgens het audiobedrijf zijn dergelijke conventionele systemen niet altijd in staat om accuraat de verschillende aspecten van de vr-content te representeren. Als voorbeeld noemt Harman een virtueel object dat een stuk voor en boven de gebruiker is gepositioneerd. Koptelefoons of luidsprekers zijn dan volgens het bedrijf wellicht niet in staat om de audio zo weer te geven dat de gebruiker daadwerkelijk ervaart dat het geluid uit de richting en specifieke locatie van het object afkomstig is.

Harman wil deze methode van bewegende, al dan niet rondvliegende luidsprekers niet inzetten voor alle geluiden. Voor de spraak van een personage in de virtuele realiteit is een robotspeaker wellicht geschikt, stelt het bedrijf, maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor de stem van het personage van de gebruiker als deze in zichzelf praat bij bijvoorbeeld het onder woorden brengen van gedachten.

Een dergelijk systeem met robotspeakers lijkt niet heel geschikt te zijn voor de thuisgebruiker, maar wellicht wordt deze methode in de toekomst ingezet bij vr-attracties. Daar zijn niet alleen de ruimtes groter, maar lopen er vaak ook meer mensen in dezelfde ruimte. Als zij allemaal hetzelfde geluid horen vanuit exact dezelfde locatie, kan dat voordelen hebben voor de algehele ervaring.

Door Joris Jansen

Redacteur

06-03-2019 • 16:54

54 Linkedin

Reacties (55)

55
55
31
4
0
19
Wijzig sortering
Wat een onzinsysteem zeg.
Geef de spelers een koptelefoon en je kunt helemaal los met ruimtelijk projecteren van geluid.
Er zitten zo ontzettend veel nadelen aan een 'vliegend' systeem.
Je zit met het geluid van de drone, je zit met de slechte acoustiek van de ruimte, je zit met verplaatsingstijd van die speaker, etc.
Echt compleet kansloos dit als je het mij vraagt.
Natuurlijk is het onzin. Mensen denken hier vaak dat als het gepatenteerd wordt dat een bedrijf er dus mee bezig is. En soms is dat natuurlijk zo, maar vaak genoeg zijn het ook gewoon zijstraatjes van werknemers, of zoals waarschijnlijker in dit geval, een discussie bij de koffieautomaat die helemaal nergens meer over ging, toen bedachten ze dat ze een bonus kregen voor elk patent, dus hebben ze er eentje geschreven. En dit patent heeft zich zo al ruimschoots terugbetaald aan gratis publiciteit.
Je weet denk ik niet helemaal wat er bij komt kijken om een patent aan te vragen.
Dat zal van bedrijf tot bedrijf verschillen. Bij ons, als je dus wat hebt om te patenteren, is het primair formulier invullen wat het is, wat plaatjes erbij, en laten zien dat het nieuw is. Nog een vragenlijstje erbij en opsturen die handel meer. Overigens wordt dan nog wel gecontroleerd of het een beetje zinvol patent is. Uiteraard moet er dan nog een echt patent van worden gemaakt en de handel worden ingediend, maar dat kost de grapjas die zijn bonus wilde voor een extra patent geen tijd (of geld), dat gaat gewoon via standaard processen binnen een groot bedrijf.
Anoniem: 310408
@dikkechaap6 maart 2019 19:17
Je weet denk ik niet helemaal wat er bij komt kijken om een patent aan te vragen.
Als jij wist hoe makkelijk dat op dit moment is zou je post meteen verwijderen. Paar duizend euro voor een extern bureau dat daar zijn bedrijfsmodel van heeft gemaakt en het is klaar. Het is schandalig makkelijk en dat is een van de grote problemen.

Overigens als je zelf negatieve ervaring hebt, doe me een PM en ik geef je de namen van drie bedrijven die het voor ons doen.
Vraag is waarom deze onzin een plek krijgt op de frontpage.
Omdat het prima materie is voor een .geek artikel :)
Anoniem: 310408
@Rinzwind6 maart 2019 19:14
Omdat jij het leest, commentaar geeft en dus tijd op tweakers doorbrengt? Al die tijd kan tweakers proberen om advertenties te tonen en geld te verdienen.

Ik neem het ze niet kwalijk, verre van dat. Een dergelijk bericht is goed voor een grote glimlach bij mij and op een regenachtige dag als deze is dat welkom!
Ben het niet helenaal met je eens, het aanvragen en goedgekeurd krijgen van een nieuw patent is geen sinecure en ook niet gratis. Mijn vermoeden is dat ze hiermee het leveren van geluidssystemen voor virtuele attracties willen veiligstellen. Oordopjes voelen toch minder echt aan hoe goed ze ook zijn en als je attractie geen gebruik maakt van een vr bril kan dit ook interessant zijn (bijv lasergamen).
Het verplaatsen is geen probleem, als het geluid maar verplaatst met het object in beeld.
Stel je kijkt naar een helikopter die naar je toe komt vliegen: als er op dat moment een luidspreker jouw kant op vliegt kan dat een stuk echter lijken.

Maar een systeem met katrollen of andere geleidingskabels zie ik dan weer niet zitten: je gaat ze niet iedere keer optuigen als je met je VR aan de gang wil en onze nu permanent in je woonkamer te laten hangen is ook weer zo lelijk.

Compleet kansloos is het niet, maar ik zie toch meer in een koptelefoon, zoals iemand jij al eerder zei.

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 6 maart 2019 17:51]

Het verplaatsen is geen probleem, als het geluid maar verplaatst met het object in beeld.
Stel je kijkt naar een helikopter die naar je toe komt vliegen: als er op dat moment een luidspreker jouw kant op vliegt kan dat een stuk echter lijken.

Aan de andere kant kan dit effect ook prima met 3D audio bereikt worden.
Het verplaatsen is geen probleem, als het geluid maar verplaatst met het object in beeld.
Eeh,.., maar hoe zit het dan met alle plotselinge geluiden?
Granaat op 3 uur. Drone op half 9. Dat gaat die drone natuurlijk nooit op tijd halen. Je zou meerdere drones kunnen overwegen (de herrie!!) maar dat lijkt me enorm moeilijk doen om tot een matig resultaat te komen.
Ze suggereren dat ze iets aan de herrie van de drones kunnen doen. Maar eerst zien, dan geloven natuurlijk ;)

Voor oorlogs games zal het inderdaad minder geschikt zijn, hoewel je nu natuurlijk ook meer dan 1 luidspreker hebt. Maar voor race spellen?

geen idee hoor, ik ben geen gamer :)
Je hebt dan natuurlijk wel al een speaker op je drone welke je met behulp van een microfoontje weer het geluid van de drone in tegenfase mee kan laten sturen waardoor je de drone zelf niet meer hoort... In theorie...

[Reactie gewijzigd door DominoNL op 6 maart 2019 17:40]

In theorie...
Ja, maar in de praktijk is het geluid van een drone door zn directionaliteit en het feit dat het zich in een reflecterende ruimte bevindt ontzettend moeilijk weg te krijgen. De drone zou dan eigenlijk een harnas om zichzelf heen moeten hebben met heel veel microfoons en speakers. Die speakers moeten dan ook nog eens genoeg vermogen hebben om die tegenherrie te produceren. Alleen dan kun je het geluid van de drone in zo'n ruimte wegkrijgen.

M.A.W. niet echt een realistisch idee.
En dan dit, Herman: we dont give a shit. Patented.
Daarbovenop is dit niet eens patent waardig.

Moet ik nu oom een patent aan gaan vragen voor leds op een drone en dan geld gaan incaseren voor iedereen die dat doet
Origineel concept, alleen hoe zal dat dan te werk gaan met de bass? Ik ben geen audiofiel maar hebben lage frequenties geen steunpunt nodig?
Ik ben ook geen audiofiel maar volgens mij maakt de richting van een subwoofer niet veel uit dus die kun je ergens op de grond plaatsen lijkt me.
Ik ook niet, maar lijkt mij dat de richting van elk geluid wat uit maakt. De bass kan je ook van achter willen voelen bijv
Anoniem: 310408
@Christoxz6 maart 2019 19:21
Omdat de golflengtes zo lang zijn kan jij niet meer bepalen of het van voren of van achteren komt. Iets overdreven maar je hebt ongeveer een richtingsgevoel van 110 graden voor de laagste frequenties die ene volwassen kan horen. En dat is voor geluid. Als de trillingen via de grond komen is het eerder 360 graden. je kan niet voelen van welke kant een aardbeving komt.
Lage frequenties hebben geen steunpunt nodig. Hoe lager de frequentie, hoe minder de plaatsing uitmaakt. Echter, zal je naar mate je meer afstand tussen jou en de speaker komt het volume lager worden, waardoor er bij bijv. VR-doeleinden, waarbij je door de ruimte kunt lopen, wel een "probleem" ontstaat.
Toch heeft het zin om de subwoofer links van jou positie te plaatsen. Bij oude klassieke concerten zitten de lage instrumenten doorgaans ook links.

Ik wist ooit de reden hierachter, maar ben dat vergeten.

Overigens is dat van afstand nogal variabel. Ga op 8-15 meter van een subwoofer staan en je hoort (en voelt) hem een stuk duidelijker dan vlak er naast. Het geluid is het hardst op de afstand waar de geluidsgolf zijn eerste golf voltooid heeft.
offtopic:
heeft niet zoveel te maken waar een golf 'voltooid' is, laag heeft gewoon veel last van reflecties waardoor je veel buiken en knopen krijgt (uitdemping en versterking), dat het vlak naast een sub zachter klinkt is 'toeval'

Ik heb ook nog nooit gehoord van beter links dan rechts, klinkt beetje broodje aap, heb je daar een bron van oid?
Ik zat volgens mij andersom, links vanuit de bron van het geluid. Ik kan er zo ook weinig over terug vinden, tenminste het lukt me niet zoektermen te vinden die niet een boel rotzooi geven. Het had volgens mij te maken met de manier van het verwerken van geluid in onze hersenen.

Google anders ook eens wat foto's van concerten met klassieke muziek. Herken het patroon van dat het lichte en zware spul -vrijwel- altijd aan dezelfde kanten zit. Dit heb ik 10 jaar terug ooit eens van wat gasten meegekregen die dit gestudeerd hadden. Er zit een reden achter de plaatsing van de instrumenten, alleen ben ik hem vergeten. Ik had gehoopt op aanvulling i.p.v. een stapel -1tjes.

En ja, geluid weerkaatst inderdaad ook wat het volume verhoogd. De frequentie is niet het best hoorbaar halverwege de golf. Het volume wordt dus niet automatisch lager naarmate de afstand tot de bron van het geluid groter wordt. Dat is afhankelijk van nogal wat factoren.

[Reactie gewijzigd door batjes op 6 maart 2019 17:55]

Bas staat waarschijnlijk in een hoek om dat je van lage tonen niet goed kunt horen waar ze vandaan komen. Ik heb nog nooit enige studie of onderbouwing gezien dat het handig is bas vanuit een bepaalde kant te laten komen, alleen het tegenovergestelde.
De frequentie is niet het best hoorbaar halverwege de golf.
Zoals eerder genoemd is dit niet het geval, het maakt voor volume niet uit op hoeveel afstand je op de bron zit, ga maar na, als je naar een toon van 50Hz luisterd heb je in één seconde 50 keer alle posities van de periode gehoord ongeacht je afstand tot de bron.
Zoals eerder genoemd is dit niet het geval, het maakt voor volume niet uit op hoeveel afstand je op de bron zit, ga maar na, als je naar een toon van 50Hz luistert heb je in één seconde 50 keer alle posities van de periode gehoord ongeacht je afstand tot de bron
Volume is echter niet of je alle posities van de periode hoort maar het verschil tussen de toppen en de dalen. Het volume van een frequentie in een ruimte kan stap sterk verschillen door uitdoven door reflecties (staande golven) of nog belangrijker door waar je staat tussen speakers. Gelukkig bestaat geluid uit meerdere frequenties en maken je hersenen veel goed maar het maakt echt wel uit waar je staat en het kan zijn dat het dichter bij een subwoofer minder luid is dan wat verder weg.

De plaatsing van een subwoofer maakt niet zo veel uit maar wel iets. Als je veel klassieke muziek luistert en in een een concert zitten de lage partijen altijd links dan kan je de subwoofer beter links zetten.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 7 maart 2019 11:00]

[...]

Volume is echter niet of je alle posities van de periode hoort maar het verschil tussen de toppen en de dalen.
Precies, of je nou op een hele golflengte of dichter bij de bron staat, de toppen en dalen komen net zo vaak langs.
Het volume van een frequentie in een ruimte kan stap sterk verschillen door uitdoven door reflecties (staande golven) of nog belangrijker door waar je staat tussen speakers. Gelukkig bestaat geluid uit meerdere frequenties en maken je hersenen veel goed maar het maakt echt wel uit waar je staat en het kan zijn dat het dichter bij een subwoofer minder luid is dan wat verder weg.
Zie mijn opmerking over buiken en knopen hierboven :)
De plaatsing van een subwoofer maakt niet zo veel uit maar wel iets. Als je veel klassieke muziek luistert en in een een concert zitten de lage partijen altijd links dan kan je de subwoofer beter links zetten.
Ik heb even zitten zoeken, maar de lage partijen zitten rechts, en het lijkt vooral historisch te zijn (altijd zo geweest) en praktisch (ze maken flink herrie, dus doe maar achteraan je hoort ze toch wel en je hoort toch niet goed waar lage frequenties vandaan komen).
Precies, of je nou op een hele golflengte of dichter bij de bron staat, de toppen en dalen komen net zo vaak langs
Als je in een buik staat heb je meer volume dan als je in een knoop staat, dat is niet alleen in theorie zo maar ook in praktijk.
maar dat heeft met reflecties en de ruimte waar je in staat te maken, niet mer de afstand tot de bron.
Kan. Vaker nog de interactie met de subwoofers aan de andere kant van het podium.
Klopt richting is bij subwoofer veel minder belangrijk.
Laag gaat je vliegend nooit lukken, maar de noodzaak is er ook niet echt. Om goed sublaag te krijgen heb je een flinke kast met daarin een flinke driver nodig. Denk aan enkele tientallen kilo's op zn minst.

Maar, het is niet relevant omdat je niet (goed) hoort waar het vandaan komt.


Overigens vind ik deze oplossing van HK nogal ridicuul. Ze kunnen beter op een horizontaal vlak luidsprekers in een cirkel naar binnen richten, elke luidspreker apart aansturen en zo heb je op horizontaal vlak geluid vanuit iedere positie. Doe er nog een 2e cirkel bij die iets hoger zit. Door iedere luidspreker aan te sturen met het juiste volume kan de positie op horizontaal en verticaal vlak worden gecompenseerd.
Anoniem: 310408
@M146 maart 2019 19:28
Laag gaat je vliegend nooit lukken, maar de noodzaak is er ook niet echt. Om goed sublaag te krijgen heb je een flinke kast met daarin een flinke driver nodig. Denk aan enkele tientallen kilo's op zn minst.
Tegenwoordig zijn lage toon speakers helemaal niet meer zo zwaar als voorheen. De betere firma;s beheersen de lucht vibraties in de klankkast veel beter dan 15 jaar geleden (computers helpen enorm). Hou je hand maar eens voor de driver en voor de uitgangen. je zal zien dat 90% van het geluid niet voor uit de driver komt maar uit de openingen. En dan betekend dat je veel minder massa hoeft te stabiliseren.

De tijd van speakers van 120 kilo is voorbij.
Je hebt duidelijk geen idee hoe luidsprekers werken. Dat 90% verhaal slaat echt helemaal nergens op (en is geheel frequentie afhankelijk). En voor een driver van een beetje diameter (15" of meer) heb je aardig wat volume nodig om het te laten werken.

Ja, 100kg is geen uitzondering in de pa wereld
Nee, niet persé. Lage tonen zijn omnidirectioneel. Het hele idee van een subwoofer - en een goeie ervaring daarvan - is dat je juist niet kan horen waar de subwoofer staat. Waar de subwoofer het meest effectieve is, is vooral afhankelijk van de akoestiek van je kamer. Soms is dat vooraan, bij je andere speakers, soms is dat naast je op de bank. Het gebruik van hout, kleed of steen als vloer, muren en plafond heeft daar dus ook invloed op.

Het plaatsen van je subwoofer is dus eigenlijk een eitje. Je hoeft hem niet gericht te plaatsen, zoals je dat wel doet met je normale speakers.
Dat is wat ik ook geleerd heb.
Maar als je thuis je sub van links naar rechts sleept, hoor je wel degelijk verschil. Komt door de (hogere) harmonischen die een imperfecte speaker produceert, gok ik.
De lage tonen zijn veel minder directioneel, waardoor je ook (meestal) met maar 1 subwoofer uitkomt.
Volgende bericht: LG brengt robotische half-transparante schermen uit voor betere VR ervaring.

Het hele idee is toch juist dat je ruimte kan beleven terwijl de ruimte er niet is. Volgens mij kunnen ze beter energie steken in Atmos achtige oplossingen. Al dan niet te kalibreren op persoonlijke beleving in een koptelefoon.
Dat is altijd al de beste manier (geweest) om 3d geluid te ervaren. Gyroscopen in de headphones en je kunt het geluidsbeeld "stil" laten hangen t.o.v. de kijker en je bent er. Alleen zit je dan met doppen op je kop. :)
Maar er zitten toch al meerdere gyrocscopen en accelerometers in de vr headset? Dus gebeurt dit allemaal niet al gewoon standaard met een stereo headset in de meest gangbare game-engines?
Bij VR wel. Doelde meer op (home-)cinema.
Ik moet zeggen dat ik het nog niet helemaal voor mij zie, mij lijkt dolby atmos dit probleem al aardig aan te pakken...
Nu nog een geurkaart o.i.d en je zit er helemaal in.
Met een katrollensysteem, zoals de camera's in stadions en bij races, zou je ook nauwkeurig een speaker in 3 dimensies kunnen plaatsen. Als de hoogte van de ruimte voldoende is, natuurlijk.
Dat klinkt wel echt next level, zijn er überhaupt wel al drones (in een betaalbare klasse) die zo stil zijn dat ze als speakers zouden kunnen functioneren? Lijkt mij iets wat vooral gericht is voor games en dus gamers, maar dit klinkt als een stukje technologie met een enorme prijskaartje. Uiteraard is VR dat zelf ook al maar dan kies ik toch echt liever voor een goede over-ear headphones die vrijwel hetzelfde doen zonder overige omgevingsgeluiden.
Samsung is eigenaar van Harman.
Zie veel reacties dat het onzin is, ik denk juist van slim gedaan.
Je weet immers niet hoe de wereld over 100 jaar eruit ziet. Dus aan deze patenten kunnen ze nog altijd geld verdienen.

Off topic
Heb zelf een Harman/Kardon 5.1 set van 8 jaar oud thuis en sound is nog steeds goed.
Maar heb vorige week de Enchant 1300 met Subwoofer gekocht, wauw wat een geluid zeg.
5.1 heb je met deze soundbar eigenlijk niet meer nodig.

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 6 maart 2019 18:12]

Je kan maar beter alvast het patent hebben voor de toekomst, met de huidige technieken is het nog geen doen maar wie weet in de toekomst
Is er al een patent op speakers die "diepte" kunnen creëren/simuleren met geluidsweerkaatsing via de muren (echo)? Dat lijkt me één van de betere oplossingen als je geen koptelefoon wil gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee