Noord-Koreaans staatsbedrijf gebruikt iPad-naam voor eigen tablet

Een Noord-Koreaans bedrijf heeft een nieuwe tablet gepresenteerd. De naam daarvan zal veel mensen ook in het westen bekend voorkomen. Ryonghung heeft zijn nieuwste tablet namelijk de naam meegegeven die Apple zijn tablets ook geeft: iPad.

De iPad van Apple is niet officieel te koop in het communistische land, maar bedrijven - die allemaal eigendom zijn van de staat - kunnen wel tablets uitbrengen. Ryonghung heeft volgens NKNews de naam gebruikt tegen de regels van Apple in. Apple heeft niet gereageerd op de aankondiging.

De specs zijn net iets anders dan die van Apples tablets. De tablet heeft een niet nader genoemde quadcoreprocessor met een maximale kloksnelheid van 1,2GHz, bijgestaan door een werkgeheugen ter grootte van 1GB. De opslag, die de advertentie aanprijst als 'hard disk', heeft een capaciteit van 8GB. Dat is vermoedelijk voldoende voor de 40 apps die er zijn voor de tablet.

'De iPad beschikt over een stabiel besturingssysteem'. Een tablet als de Ryonghung iPad is mogelijk, omdat het land niet veel opheeft met copyrightclaims van westerse bedrijven. Het is bovendien niet voor het eerst dat in Noord-Korea goed naar Apple gekeken wordt. Het Noord-Koreaanse besturingssysteem Red Star OS doet ook ergens aan denken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

31-05-2017 • 18:45

77 Linkedin

Reacties (77)

77
65
29
2
0
22
Wijzig sortering
is de naam gebruikt tegen de regels van Apple in.
Apple zal niets te zeggen hebben in Noord-Korea en buitenlandse wetten, patenten en copyrights hebben nu eenmaal geen werking in een ander land. Mits er geen aanvullende internationale verdragen zijn.

Een feit welke menig internet-gigant (bewust) website (onnozel) en journalist (onbekwaam) meestal over het hoofd ziet. NL =/= US of Amerika. En zo ook is NK geen USA.
Even voor mijn info: kun je iets meer vertellen over hoe dit zit? Als ik in Nederland een product de naam iPad zou geven, en enig succes zou behalen, dan verwacht ik dat Apple hier een stokje voor zou steken. Is dat dan omdat Apple in Nederland de nodige patenten / copyrights heeft gedeponeerd, of omdat een Amerikaans patent / copyright via een verdrag ook hier geldt? En is dat dan in het hele Westen zo, of zelfs ook daarbuiten?

Edit: dank voor de uitleg heren. En even ter correctie van mezelf en bombadil boven mij: patenten en copyright deden hier natuurlijk niet ter zake (die zijn voor het product of de uitvinding zelf); het gaat hier om merken en merkenrecht.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 1 juni 2017 11:35]

Als jij hier een product verkoopt onder de naam iPad dan heb je niet met patenten en copyright te maken maar met merkenrecht. Je mag niet een product verkopen onder dezelfde naam als een concurrerend product.
Dat is niet geheel waar. Je mag een product verkopen onder dezelfde naam. Je mag alleen niet schade toebrengen aan het andere merk door dit te doen.
Dus je mag niet een Ipad tablet uitbrengen omdat dit teveel zou lijken op de Ipad van Apple.
Maar als jij morgen een schoonmaakmiddel op de markt brengt met de naam Ipad zou Apple weinig kans maken.
Denk maar aan Ajax dat niet alleen brandblussers, een voetbalclub maar ook een schoonmaakmiddel is als merknaam.
Zolang er duidelijke scheiding is, is dit geen probleem.
Klopt, enige uitzondering zijn de algemeen bekende merken zoals Coca-Cola. Je mag geen Coca-Cola Reisbureau beginnen bijvoorbeeld, ook al heeft dat niets met de frisdrank te maken. En ik meen dat er onderzoek is dat ook Apple en iPad in dat rijtje zet, dus ik zou er toch mee uitkijken.
Ben benieuwd, wij hebben hier op werk "iPAD" defibrillators hangen. Of mag het juist wel weer als je de hoofdletters anders gebruikt? :P
Niet helemaal voor niks stelde ik het ook zo: Je mag niet een product verkopen onder dezelfde naam als een concurrerend product.
De naam ipad, iphone zijn net als windows omstreden. Het zijn gewoon beschrijvende merken en normaal kun je een beschrijvend merk niet deponeren tenzij het zoals ipad zo groot en gebruikelijk is dat het wel wordt aanvaard. Het is een beetje krom

Jaren terug was en lindows en die hebben gewonnen met Ms

https://en.wikipedia.org/...Corp._v._Lindows.com,_Inc.
In Nederland is dat vast te leggen via het BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom). Zie ook boip.int.
Wat betreft de iPad (of IPAD) kan je hier de merknaambescherming inzien.
Zo zie je onder andere dat in de categorieen computers (etc.), papier/karton, speeltjes, telecommunicatie en nog veel meer de merknaam iPad beschermd is.
Via de BOIP kan je ook beeldrecht inzien en dus bekijken of in de Benelux een bedrijf een beeld (logo bijvoorbeeld) geregistreerd heeft.

Concreet: als jij dus in Nederland een product zou willen uitgeven onder de naam iPad, dan mag dat niet conflicteren met alles wat in het toegewezen octrooi van Apple betreffende de iPad is toegewezen. Zoals COW_Koetje aangeeft zou je misschien wegkomen met een schoonmaakmiddel. Tenzij het een schoonmaakmiddel voor tablets is. Dan denk ik dat de Apple juristen het je alsnog lastig gaan maken. ;)
Toch benieuwd wat apple hier mee gaat doen, in dit geval lijkt me een rechtzaak niet erg nuttig. :9
Niks. Het is een kwestie van slikken.
Wat Apple gaat doen? Niks natuurlijk, apple heeft net zoveel te vertellen in Noord Korea als jij en ik.
Wat wil je doen, ze doen niks fout.

Ook in Europa/Nederland mag dit niet omdat er afspraken gemaakt zijn. Of extra betaald wordt om hier ook het recht te halen.

Wanneer een land een iPad niet beschikbaar heeft (de echte) dan is het ook niet nodig om daarover een rechtzaak te beginnen.

Ik ben in Europa ook benieuwd wat er zou gebeuren als bv de iPad niet in Nederland uitgebracht zou worden. En dat de intentie er niet is. En iemand brengt een soort gelijk product uit of zoiets dan mag.
Zodra ze maar al een Europees handelsmerk aanvragen mag het al niet meer volgens mij. Ze kunnen al snel wijzen naar mogelijke verwarring bij consumenten binnen de Europese handelsruimte en zo. Zal Noord Korea niets uitmaken allemaal.
Ik vraag me af of dit de naam iPad kapot maakt eventueel. Of te weinig koreanen daarvoor? Want het gebruiken van een andere naam waar eigenlijk patent op staat om juist misverstanden te voorkomen.

Ach we zullen het zien.
Toch benieuwd wat apple hier mee gaat doen, in dit geval lijkt me een rechtzaak niet erg nuttig. :9
Niet alleen niet nuttig, er is geen enkele grond voor Apple om er iets tegen te doen.

iPad is geen door Apple in Noord-Korea gedeponeerd merk en Noord-Korea is niet aangesloten bij internationale verdragen die merkenrecht en ander intellectueel eigendom uit andere landen respecteren. Dit Noord-Koreaanse bedrijf doet helemaal niets fout door deze tablet een iPad te noemen. Het is alleen niet erg origineel.
Maar ze zijn in noord Korea stiekem best wel fan van het Amerikaanse bedrijf. Zo gebruikt "de grote leider" ook een iMac kwam onlangs naar buiten op officiële Propaganda beelden.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 31 mei 2017 18:55]

Waarschijnlijk heeft zijn papa Apple uitgevonden, net als het internet, auto's, vliegtuigen etc... :P
starker nog, hij schijnt de enigste in Noord Korea te zijn met dus niet alleen een echte echte Apple iMac, maar ook een echte iPhone met een 4g internet verbinding, terwijl het eigen volk, dat hoewel beperkt, op traag en gecencureerd 3g is aangewezen.

[Reactie gewijzigd door DaveFlash op 31 mei 2017 22:59]

Niet alleen Kim Jong Un heeft toegang tot het open internet, ook andere personen in hoge posities: https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_in_North_Korea
The ones who can access the Internet without limits are claimed to be high-ranking officials, members of non-governmental organizations (NGOs), and government ambassadors.
Ik weet niet meer waar ik het precies heb gelezen, maar om in aanmerking te komen voor volledige toegang tot het internet moet je langs een behoorlijk proces gaan om dit toegewezen te krijgen. Waarschijnlijk ga je ook alsnog heftig gemonitord worden op het moment dat je die toegang krijgt, om opstand in de kiem te smoren.
klopt, maar ik bedoelde meer de mensen die geen top functionarissen of lid van de Commm. Parij zijn maar eerder het gewone volk in NK. Want dat heeft al enige jaren ook toegang tot een zeer beperkt deel van het internet, in de zin dat een aantal door de Chinese overheid beheerde diensten voor Noord Koreanen te raadplegen zijn naast het eigen intranet van NK. Daarnaast, heeft de BBC een paar jaar terug een documentaire mogen maken in Noord Korea en toen lieten ze zijn dat zelfs een zeer beperkt deel van Westerse websites bereikbaar was vanuit NK, dit ging echter om academische websites en publicaties die echter dan wel alleen binnen de scholen en universiteiten van NK te bereiken zijn. De website van de BBC was bijvoorbeeld niet bereikbaar, evenals CNN/NOS/NBC/FOX etc.

[Reactie gewijzigd door DaveFlash op 1 juni 2017 10:54]

Maar als het alleen voor Noord Koreaanse bedrijven is, waarom is de advertentietekst dan in het Engels? :+
Omdat de enige mensen die het kunnen betalen expats uit andere landen zijn die daar werken (ja die zijn er)
En het is al heel populair volgens de tekst
Is er al een richtprijs bekend?
Kon deze KoreaTab nog niet vinden in de Pricewatch. Ff wachten op de grijze import denk ik :+
Eerder de rode import ... ;)
Grijze import ? Moet je wel Koreaans kunnen lezen, want het OS is Koreaans en alle Apps ook. En of er een (Engelstalige) 3rd party ROM komt is maar de vraag. Daarnaast heeft dat ding maar 1 GB RAM; wordt voor ons Westerlingen nooit zo interessant als een Chinese clone tabblad met 'gewoon' Android erop...
Probeer ricewatch
3 zakken rijst en 1 hond
en je moet minstens 2 mensen hebben aangegeven :P
Wel lekker weinig FOMO als ALLE beschikbare apps er al netjes op staan! :)

Of is dat weer een té westers probleem? ;)
아이 패드 is ipad op zijn Koreaans geschreven, valt toch minder op. :P 8-)
Noord-Korea is en blijft een soeverein land. Binnen hun grenzen mag dit. Accepteren.
Ryonghung heeft volgens NKNews de naam gebruikt tegen de regels van Apple in.
Even afgezien van de spelfout, staat dat niet in het stukje van het gelinkte artikel voor zover ik dat kan lezen (en ik denk ook in de rest niet, want het klopt niet). Merkrecht is alleen geldig in de landen waar je het voor laat vastleggen. Het lijkt me sterk dat Apple zijn namen heeft laten vastleggen in Noord-Korea, voor zover dat zou kunnen.

Nouja, het kan letterlijk volgens die zin ook dat Apple intern strengere regels heeft, maar dat heeft weinig zin omdat niemand buiten Apple zich daaraan hoeft te houden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 1 juni 2017 13:12]

'T is zo te zien de PRODUCT(RED) uitvoering, luxe hoor!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee