Kickstarter-campagne pretendeerde L3p D3sk te verkopen

Vorige week was kortstondig een project op de Kickstarter-site te zien, waarbij de welbekende L3p D3sk werd getoond. De echte L3p, ook wel bekend als Peter Brands, wist van niets en rapporteerde het project, dat inmiddels is geannuleerd.

Op de projectpagina is inmiddels alleen nog een enkele afbeelding te zien, maar dezelfde pagina uit de Google-cache toont een video met allerlei afbeeldingen van de L3p D3sk. Deze klassieker is al meerdere keren op Tweakers de revue gepasseerd, bijvoorbeeld al toen Brands met het bureau zilver wist te behalen in een casemod-competitie in 2011 en bij de Gathering of Tweakers-video over Brands. Het Kickstarter-project is al na een dag geannuleerd, nadat Brands door verschillende fans op de pagina was gewezen.

Brands laat aan Tweakers weten dat hij in eerste instantie een berichtje via Reddit kreeg en dat daarna in het weekend de Facebook-berichten in groten getale binnenkwamen. Vervolgens rapporteerde hij het project aan Kickstarter vanwege auteursrechtschending. "Ik rapporteerde het niet alleen omdat mijn logo's en video's werden gebruikt, maar omdat bewijs ontbrak dat diegene ook daadwerkelijk een L3p D3sk op de markt kon zetten. Daarnaast was de prijs ook wel erg hoog met achtduizend pond voor wat standaardhardware en voor de rest weinig specs", aldus Brands.

Het betreffende project bood aan om 'desk pc's' te leveren tegen verschillende prijzen. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om voor een minimumprijs van 700 pond een bureau van hout en koolstofvezel te bestellen, zonder ingebouwde pc. Aan de andere kant van het spectrum was het mogelijk om 8000 pond neer te tellen voor een zogenaamd 'ultimate package', zelfs inclusief een certificaat dat de authenticiteit van het product moest aantonen. De specs zijn vaag en melden bijvoorbeeld alleen een Core i7, 16GB werkgeheugen, een RX480 met 8GB geheugen, 1TB-ssd en waterkoeling.

Het blijft onduidelijk of degene achter het project daadwerkelijk in staat zou zijn geweest om een bureau af te leveren. Anderen waren ook al niet zeer overtuigd van het project, want tot nu toe is er slechts één pond van de benodigde 150.000 pond beloofd. Brands zegt dat hij wel vaker ermee te maken heeft dat zijn materiaal gebruikt wordt: "Ik ontkom er niet aan dat mensen en bedrijven mijn foto’s gebruiken op sociale media en websites, dat vind ik ook helemaal niet erg. Ik ben er eerder trots op. Het is mijn hobby en ik probeer juist mensen te inspireren."

"Wat ik niet leuk vind is als bedrijven mijn foto’s ongevraagd gebruiken om hun eigen verkoop van bijvoorbeeld leds proberen op te krikken. Of als bijvoorbeeld gamingwebsites mijn logo eraf knippen en hun eigen logo erop plakken", voegt hij daaraan toe. Deze praktijken weerhouden L3p er niet van om tijd in nieuwe projecten te steken. Zo heeft hij onlangs de SteigerWood afgerond en werkt hij aan een casemod voor de Tou 2.0 van In Win.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

07-02-2017 • 16:26

34 Linkedin

Reacties (34)

34
33
29
2
2
2
Wijzig sortering
Ik wil er toch nog even iets aan toevoegen.
Dat mensen een kopie ervan maken vind ik geen probleem, een eer zelfs, ik zelf was ook niet de eerste met dit idee. (Ben 2 jaar geleden gestopt met bijhouden, niet meer te doen)

Maar wat ook de reden was om een report aan te maken is dat ik al eerder een kickstarter project gezien heb met een pc-desk. Dit is ook een regelrechte ramp geworden, daar wil ik natuurlijk niet aan verbonden worden.

Vraag me wel eens af of ik dan verkeerd bezig ben :+
Pledge £10 or more - Friendly Smile
Pledge £20 or more - Virtual Hug


*edit*
Zojuist mailtje binnen gekregen .
Kickstarter Integrity

Hi Peter,

Thank you for bringing this issue to our attention. The allegedly infringing material has been removed from the Kickstarter site, and we consider the matter resolved.

Regards,
Kickstarter Copyright

[Reactie gewijzigd door l3p op 7 februari 2017 22:56]

Maar dit was ook gewoon iemands werk jatten en er zelf geld mee proberen te verdienen. Schaamteloos...
Het enige wat hij eigenlijk 'gejat' heeft waren mijn foto's. Nog niet eens zo'n probleem en weet niet eens of je dat stelen kan noemen als het hobby is.
Maar wil zeker niet gekoppeld worden aan iets wat hoogst waarschijnlijk een scam is.
Vraag me af of hij ooit verder gekomen zou zijn want L3p D3sk zelf is compleet naar mijn eigen smaak en hardware gebouwd (met radiator in kruipruimte)

[Reactie gewijzigd door l3p op 7 februari 2017 18:46]

Dit vind ik een uitstekende mentaliteit. Het is goed voor onze maatschappij als mensen ideeën en kunstuitingen van elkaar vrijelijk kunnen gebruiken, elkaar iets gunnen, en niet altijd alleen maar aan geld denken (het is hier geen Amerika). Alleen onrealistische beloften en afzetting, dat is niet OK, het is wel goed om daartegen op te treden. Hulde! Erg mooie bureaux-behuizingen, trouwens!
Omdat het in dit geval een hobby is ja. Als je ergens je brood mee probeert te verdienen is het niet meer dan normaal om geld te vragen voor je bestede tijd en (intellectuele) eigendom.
Tijd en werk, uiteraard! Maar alleen al de naam "intellectueel eigendom" ben ik tegen.
Oké, mijn gedachtenexperiment:

Als je dat volledig doorvoert heeft dat nogal wat implicaties. Dit geheel weglaten en mensen alleen voor hun tijd betalen betekent dat
- De ontwerper van Apple ongeacht het aantal verkopen altijd evenveel betaald krijgt voor zijn maand werk aan het design van bijvoorbeeld de iPhone;
- Ed Sheeran betaald krijgt voor zijn optredens en de tijd die hij steekt in het opnemen van een album, hoeveel hij er verkoopt maakt niet uit;
- Voor het spelletje dat ik heb gemaakt krijg ik een jaar betaald, de verkopen maken niet uit.

En ik kan de voordelen wel zien: je krijgt gewoon een prijs voor je werk, het werkt zelfs nivellerend, want niemand wordt stinkend rijk door toevallig iets moois te maken. Ik zie echter ook wel een nadeel: je koppelt de arbeid volledig los van de markt. Of je goede muziek maakt, goed schildert, een goed ontwerp maakt moet dan door een tussenpersoon beoordeeld worden, want of er een markt voor is maakt in eerste instantie niet uit. Bovendien is het vervolgens wel die tussenpersoon die de winst van extra verkopen kan opstrijken. Of moet het gratis worden uitgedeeld?

Is dit hoe jij het ziet?

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 8 februari 2017 21:33]

Grote kans dat het idd een scam betreft.. daar staat het internet natuurlijk vol mee.
Het feit dat hij niet eens een eigen prototype heeft waarvan hij foto's kan gebruiken is voor mij sluitend dat het hier niet om een deskbouwer maar een scammer gaat.
weet niet eens of je dat stelen kan noemen als het hobby is
Stelen is anders, maar het is wel inbreuk op jouw copyright. Als het allemaal hobbymatig is zou ik me er ook niet zo druk over maken. Misschien kan je in het vervolg gebruik maken van een Creative Commons licentie om duidelijk te maken waarvoor mensen het mogen gebruiken.
Als l3p zelf geen bestelformulier op zijn site heeft, en bedrijfje x, kan wel dergelijke desktops bouwen dan zie ik niet in waarom men dat idee niet mag jatten.

Intelectueel eigendom is hoe dan ook een farse die liever vandaag dan morgen dorbroken zou moeten worden. We zijn inmiddels echt in een tijdperk beland waarin research vaker hinder heeft van copyrights en octrooien dan baat.

Ik durf zelfs wel te stellen dat octrooien en daarmee de procuctkosten een muur werpen die als enig doel heeft de rijken rijk, en de armen arm te houden, dat hongersnood drastisch zou verminderen als die muur (deels) zou wordn neergehaald.

Desalniettemin is het natuurlijk schandelijk dat er nog steeds (of moet ik zeggen: steeds vaker), mensen zijn die andermans werk gebruiken om zelf niet-bestaande producten (gebakken lucht) te verkopen.

Dat er dan regels zijn zoals copyright is handig (en prettig voor potentiele slachtoffers), maar in essentie is ook dat (op zichzelf) een schandelijk misbruik van het recht.
Uitstekend betoog! Er is wel eens uitgerekend dat octrooien zelfs aan de industrie zelf geen winst opleveren, laat staan aan overige partijen (burgers, andere afnemers), met uitzondering van de chemische (enigszins) en farmaceutische (vooral) industrieën.

Auteursrecht kweekt massamedia van lage kwaliteit en celebritycultuur. Bands verdienen nauwelijks iets aan auteursrechten, maar vooral aan optredens (zoals het hoort). Enz. enz.
Ik heb toch wel echt 20 euro over voor een virtual hug..
Nu ik die l3p d3sk weer zie blijf ik mij verbazen. Wondermooi stukje werk. Een Van Gogh van de moderne tijd! Gewoon doorgaan L3p :)

edit:
Bedacht me net, dat vooral de besten gekopieerd worden, dus eigenlijk is die kopie/slecht jatwerk een verborgen eerbetoon...Zie het maar positief :)

[Reactie gewijzigd door D-Day op 7 februari 2017 16:49]

Dat, en een afgeleide ervan bestaat gewoon onder andere in de pricewatch.

pricewatch: Red Harbinger Cross Desk

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 7 februari 2017 17:06]

Dat Red Harbinger project was ook echt een succes, ik geloof dat er mensen zijn die nog steeds op hun bestelling wachten..
Sommigen kregen hun desk een paar maanden te laat omdat er een container van Azie -> Europa terug gestuurd was ivm papierwerk. Uiteindelijk hebben alle 200 hebben hun desk gekregen. Wat wel is misgegaan is een extra, een reservoir cover van €15. Deze zijn later door de nieuwe eigenaar nagestuurd. (Ik was toen allang weg)
pricewatch: Lian Li DK-03X of eentje van een paar honderd euro goedkoper...

dan vraag ik me overigens direct af of er geen bouwkits bestaan die een en ander goedkoper maken. bijv: neem >dit ikea bureau<, >deze pc kast< >deze voeding< en >deze monitor arm< en bouw je eigen variatie voor +/- 300 euro
En zo maak je de goedwilligheid van mensen stuk. Zonden dat het zo moet. Gellukkig is er maar weinig geld overgemaakt(£1).
Er is geen geld overgemaakt. pas bij het behalen van de target wordt het geld pas overgemaakt, tot die tijd kan er gelukkig weinig fout gaan.
Ik vind het wonderbaarlijk dat er mensen zijn die denken hier mee weg te kunnen komen. Maargoed mooi dat het snel is opgemerkt.
Kickstarter pagina staat ook nog eens vol met typfouten...

"You will recieve a thank you Aliminum Gaming Mouse Mat."
"We will send a personal thank you letter in the post along with a certificate of acheivment."
Wat een hufter is die Martin Bowman zeg (als dat al zijn echte naam is). Iemand werk misbruiken op een manier als dit kan echt niet. Dat sommige mensen het lef hebben om zoiets te flikken, echt waar... |:(

[Reactie gewijzigd door Mitchell op 7 februari 2017 16:34]

Euhm kickstarter/indiegogo staat er vol van. Zie je nu vooral met elektrische fietsen.
Ja klopt, laatst nog een video van linus tech tips hierover gezien. Belachelijk dat dit toegestaan wordt. Die fietsen werden voor dubbele prijs verkocht...
Daar doelde ik op, het ergste vind ik dan nog wel dat ze moeilijkheden hebben om te leveren als ze aan mass worden geproduceerd :F
Zijn reputatie, zijn werk. Waarschijnlijk ken je het niet.
tja, dus vergelijkbaar met kopieren van muziek/films.
Behalve dat een kopie van muziek en film 1:1 is en dat dit bij deze desks niet het geval zal zijn.
tja, hier is het zelfs nog anders, iemand anders stopt er moeite in om iets na te maken en verkoopt het dan.. Het is niet alsof deze tweaker hier dan armer van wordt........ ofwel eigenlijk nog minder 'erg' dan voor film/muziekbedrijven.
Heb je het nu over die artiesten van de mp3's of over l3p?
Daarnaast wordt er ook geld mee verdiend. Bij een mp3 kopiëren is het alleen voor eigen belang zonder delen of winstoogmerk. Hierbij was het ook echt het doel geld mee te verdienen. Om nog maar te zwijgen over wel of niet leveren van de bestellingen.
Jaja al de sites die MP3's ed hosten doen dat zuiver uit altruïstisch oogpunt. :+

Recht blijven lullen hoor. :P
Oh, nee die zijn hartstikke fout. Ik reageer specifiek op het punt dat mensen die muziek downloaden (zonder verder delen/verkopen) een andere bedoeling hebben dan Bowman die het product van een ander probeert te verkopen. In beide gevallen wordt er inderdaad niemand armer van, maar geld verdienen over de rug van een ander is natuurlijk onbeschoft, he? :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee