LinusTech bouwt computer die zeven gamers tegelijkertijd ondersteunt

Linus Sebastian, bekend van website LinusTechTips en het gelijknamige YouTube-kanaal, heeft een computer gebouwd die in staat is zeven gamesystemen tegelijkertijd te draaien vanuit één behuizing.

Om dit te bewerkstelligen maakt de pc gebruik van onder andere twee Intel Xeon E5-2697 v3-processors en zeven AMD Radeon R9 Nano-videokaarten. In totaal kost het apparaat ongeveer 30.000 dollar om te bouwen, omgerekend ongeveer 27.500 euro.

Om voor elk van de zeven virtuele machines een optimale gamebeleving te verzorgen, heeft elk systeem zijn eigen ssd van één terabyte. Tevens beschikt het complete systeem over acht keer 32GB ddr4-ram en komt alles samen op het moederbord, een Asus Z10PE-D8 WS. Het hele systeem beschikt over waterkoeling en mede hierom heeft LinusTech gekozen voor een Caselabs Mercury S8-behuizing.

In de video die op het eigen YouTube-kanaal is geplaatst valt te zien hoe het systeem verder werkt. Het geheel wordt bestuurd op basis van unRAID Server Pro-software en is werkend gemaakt met een aantal bios-tweaks waar LinusTech niet verder op ingaat. Het eindresultaat is één computer waarop zeven afzonderlijke gamers tegelijkertijd kunnen spelen. De machine valt te bewonderen bij Kingston op CES 2016.

Door Jeroen de Vries

Stagiair

04-01-2016 • 13:57

181 Linkedin

Reacties (181)

181
176
99
2
0
28
Wijzig sortering
Trouwe kijker van LinusTechTips (En het SuperFunChannel :) ). Het vergaat deze computer natuurlijk helemaal aan het praktisch nut. Maar precies wat Linus op het einde zegt, we hebben de techniek dus we kunnen het. Nu nog praktische mogelijkheden bedenken.
Wel ideaal voor een lan party, allemaal een eigen pc is niet meer nodig. Gewoon 1 centrale pc (tot 7 man dan)

Maar voor die prijs zal het wel bij losse towers blijven. Wel mooi om te zien dat het gewoon kan.
Ik vraag me wel af, als je hier nu 7 keer een lan based game start kun je dan wel tegen elkaar spelen ? De hoeveelheid data over het netwerk gaat dan door 1 kaartje? Zie je elkaar uberhaupt ?
je kunt in een hypervisor vaak een virtueel lan opzetten met "virtuele" nic's ipv directe passthrough van de fysieke nic's. Hierdoor krijg je dus een netwerk wat puur in het geheugen en cpu van de hypervisor draait. Je kunt dan tientallen vm's prima met 10gigabit snelheid met elkaar laten communiceren. Dat is ook 1 van de krachten van virtualisatie geworden, naast het beter benutten van de beschikbare ruimte in een serverkast.
ah, ok bedankt :-)
De onderste laag is gewoon een hypervisor. Dan kun je gewoon VNIC's aan elkaar knopen voor een lan netwerk zonder 1 netwerk kabel nodig te hebben.
Nu in de Tweakers-Express!
He, dan zou ik 110% zeker komen :)
ideaal? denk het niet. voor minder dan hetzelfde geld kun je ook 7 game-pcs bouwen en aan een switch hangen.
ja zeker, techniek is dan ook niet nieuw. en wordt namelijk al jaaaren gebruik.

bijv. in onderwijs; maakt met een eiland van 4 werkplekken (lees; 4x scherm + input) aangesloten op 1 systeemkast.

Best leuk deze implementatie, maar is eigenlijk best oud. hier doen ze vergelijkbaar;
http://linuxgazette.net/124/smith.html

hier maakt men gebruik van VM (overbodig) gezien native al in x te hacken is. mij ontgaat de nieuws/meerwaarde dan ook compleet; is niets meer dan hardware opschalen.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 4 januari 2016 14:10]

Dit is een Linux systeem waarbij je allen dezelfde kernel en schijven deelt. Het lijkt erop, maar is wel anders van opzet. Je kunt Xorg zo configureren dat je meerdere schermen en meerdere impuls hebt. Dat kan bij Windows niet. En om optimaal met moderne games te kunnen spelen heb je toch Windows nodig.

De opzet niet is anders, in plaats van dat je met meerdere mensen op één Linux kernel werkt, en geheugen en schijfruimte deelt, heeft hier iedere gebruiker een eigen windowskernel, 'eigen' geheugen en schijf. Het is dus niet zo dat de ene gebruiker het geheugen van de anderen kan 'afpakken' dat kan in de setting van die Linux opstelling wel.
En dat allemaal op 1 moederboard, als ik het goed begrijp?

*Toevoeging: ik zie hier wel praktische oplossingen voor, met name in het kader van de cloudgaming oplossing zoals GaiKai.com. Uiteindelijk zal de streaming van processes de toekomst hebben. Een nadeel nu nog van GaiKai is dat de beelden worden omgezet in video-format, waardoor een deel van het rendered 3d effect verloren gaat; plus dat je niet overal een stabiele internetverbinding hebt. Het voordeel zou kunnen zijn dat je de DirectX standaarden vanaf een server kunt renderen, waardoor mensen niet meer gebonden zijn aan de laatste versies voor hun gamingsystemen. Gaming as a service, en niet als product. Dit zet een mooie eerste babystapje die kant op.*

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 4 januari 2016 17:20]

De keerzijde is natuurlijk dat de andere 256GB aan geheugen onbenut blijven als er maar één gebruiker is, dus de gedeelde linux oplossing is dan een stuk logischer.
Het is dus afhankelijk van wat je ermee wilt doen.
Dit is bedoelt om met 7 man te gamen. Geen enkele game gebruikt 256GB.
De vMs zijn uiteraard nodig omdat ze Windows Only games willen draaien. Op die manier kan je ook perfect je resources toewijzen aan elke machine. vCPUs en een dedictad GPU per VM.
Op het onderwijs zit je niet hardcore te gamen met 4 personen
Ik weet niet waar jij op school hebt gezeten maar bij ons was dat toch wel heel regelmatig het geval! :)
in de plek waar jij hebt onderwijs gelopen, dan. in mijn vorige school (ben ondertussen trouwe belastingbetaler) kreeg iedereen gewoon zijn eigen bak + scherm + tobo + muis.

Maar die school was eerder een voorbeeld van hoe het niet moet.

3 gebouwen op 1 campus verbonden dmv fiber, met een Domain Controller die (ik zwans niet) op een W2k3 draaide op een Pentium 4 (geen idee of dat Prescott of Cedar was, ik wil niet geloven dat er iets ouders in zat). Als je daar een paar duizende leerlingen mee van informatica moet gaan voorzien... profietsgejat!
Dan crappy 10/100 switches, niet eens managed, die dan nog eens naar crappy-er switches gingen naar de lokalen heen. Dat was de theorie. In de praktijk was alles maar wisje-wasje aangesloten, met het idee 'als ze maar naar buiten kunnen'

Zetten ze opeens ergens een computer neer die moet gaan dienen als proxy (DMV Microsoft ISA of Internet Service Accellerator) maar die zetten ze niet 'fysiek' (in de verbinding dan) tussen de leerlingen(/leerkrachten) maar (erlangs), de default gateway werd door de DHCP gewoon naar daar die ISA verwezen. Dus gateway adres in de netwerkconfiguratie van de PC aanpassen naar de eigenlijke gateway/router en dan doet die ISA helemaal niets meer. Toen zijn we met z'n allen die webproxies gaan gebruiken, werden die ook geblokkeerd. En ook poort 443 werd geblokkeerd. Geen Gmail meer (ook nooit een e-mailadres van school gehad, trouwens), geen niks meer dat https nodig heeft. Daarop zet je dan maar een SSHtunneltje op naar je dedicated server thuis of gehuurt en je geeft je klasgenoten door dat ze via die proxy op alles kunnen en alles in geencrypteerd.

Laat ons zeggen dat de beste heer 'ik kan iets met computers dus ik zal het netwerk wel doen' niet bepaald een aangenaam persoon was nadat hij keer op keer op keer werd verschalkt door snotneus(/zen) van 16 jaar,

Mijn punt: Informatica in scholen laat vaak te wensen over. Bij ons gaven ze liever massa's geld uit aan van die 'smartboards' ( ik geloof dat ze er een stuk of 16 hebben gehangen) die door maar 1 leerkracht gebruikt werden (die dan ook nog vrij jong en wat 'gek' was) en niet aan een nieuwe beamer voor het informaticalokaal (waar ook geen smartboard stond en de beamer al 1.5j stuk was). Laat staan aan een deftige serveropstelling of computers die wat multitasking aankunnen. Zeker in een instelling waar je toegepaste informatica kan volgen.


MAAR TERUG OT: Multiseating bestaat inderdaad AL LANG. Voor W2k en later waren er al commercial solutions. Op Linux is het ook een (relatief hardgekookt) eitje om X zo te configureren dat multiseating mogelijk is.

En zo was er niet te lang geleden een knakker die 24 GB aan RAM in zijn rig had zitten en op 6 VM's tegelijk Crysis opstartte....nieuwswaarde is echt ver te zoeken hier.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 6 januari 2016 15:17]

Of heeft de Informatica in je school jou uitgedaagd? Zonder dollen, het klopt helemaal dat er vaak het een en ander rommelt, simpelweg omdat de controle op de IT afdelingen op scholen vaak niet erg groot is en "als het werkt, dan werkt het toch", maar het heeft er wel voor gezorgd dat jij ging zoeken naar een manier om een tunnel naar huis op te zetten.

Ik heb in mijn tijd ook het een en ander gedaan om af en toe gratis te kunnen printen, we hebben games gespeeld op school pc's waar je niets op zou kunnen installeren, elke keer als ze weer wat bedachten waardoor iets niet kon, gingen wij op zoek naar hoe het toch wel kon. Deze "mindset" pluk ik nu nog steeds de vruchten van. Als ik een programmeer probleem tegen kom ga je het opdelen in stukken, en stuk voor stuk vind je de oplossingen wel, net zoals die poort die geblokkeerd was, waar je omheen moest werken niet het doel was, maar het middel in het grotere verhaal.
Of heeft de Informatica in je school jou uitgedaagd?
elke keer als ze weer wat bedachten waardoor iets niet kon, gingen wij op zoek naar hoe het toch wel kon. Deze "mindset" pluk ik nu nog steeds de vruchten van.
Exact hetzelfde hier, ben er best dankbaar voor! Doe het nog steeds zelfs, overal kijken of het 'niet anders kan' (om maar niet te zeggen: kijken of we het niet wel in werking krijgen).

Maar op den duur is de rek (en uitdaging) eruit en dat was bij mij heel snel het geval.
Same here. :)

Voor menig persoon is dit niet echt van praktisch nut. Maar wat hij in een eerdere video liet zien lijkt me dan wel handig voor als je een vriend/vriendin over de vloer hebt. Dat lijkt me een stuk toegankelijker voor menig PC/game fanaat. Zo hoeft hij/zij geen eigen laptop/pc meer mee te sjouwen om te komen gamen.

Nog een andere mogelijke toepassing: Als je de input apparaten en monitors via thunderbolt / hdmi extenders (dank @ cobo hieronder :) ) ofzo zou kunnen aansluiten, zou je één dikke PC in een andere ruimte neer kunnen zetten waar je met meerdere mensen op kan werken/gamen.

[Reactie gewijzigd door Aristo op 4 januari 2016 14:21]

Via hdmi extenders is het mogenlijk om beeld, geluid en usb te doen, Dan kan de pc/server in de meterkast of op zolder neer gezet kunnen worden om zo via de hdmi extenders de gebruiker te bedienen.
Nu heb ik een maat die regelmatig een Lan partytje organiseerd en dan daar 2-7 systemen zet om "minder bedeelde" of luie vrienden ook de kans wil geven om mee te doen.

Voila en we hebben een irl voorbeeld gevonden.
Maar dan is het vanuit het oogpunt van de consument nog steeds goedkoper om 7 losse game-systemen neer te zetten dan 1 zo'n unit.
misschien zit de sweetspot er ergens tussen.
Zowieso is werken met xeons en multiprocessor moederborden natuurlijk niet erg kosten effectief.
Dat betwijfel ik.

Nu gebruik je 2 CPU's voor 7 instanties. Nu gebruik je een 1600W voeding. Nu gebruik je 1 moederboard

Anders moet je 7CPUs 7 voedingen en 7 moederboarden.

Er zal vast wel een manier om je CPUs te crossfiren zodat je er in je eentje er ook profijt van hebt
And why did we do it? Because we can :)

Erg leuk om te zien, heb meerdere video's gezien van hem.

1225w aan Grafische kaarten, dat is wat zeg, 175w per Grafische kaart, als je gaat gamen met zware spellen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 5 januari 2016 00:58]

Ik probeer al een tijdje door middel van KVM & Qemu. Praktisch nut is dat je games kunt streamen naar laptops die afgeschreven zijn om te gamen.

Ik ben echter vastgelopen bij het assignen van de videokaart naar mijn VM. Ik krijg hem wel ge-bind, maar linux kan geen monitors vinden. Het is wel een headless server. Over enkele weken weer verder met frisse moed ;)

[Reactie gewijzigd door xTmPizzaMan op 4 januari 2016 14:37]

Probeer voor de gein eens xenserver.
Steek zo'n dvi-vga blokje achterin de GPU ;)
Yep! Die heb ik nu ook besteld! HDMI virtual display adapter =]
Precies. Het praktsich nu ontgaat me, maar man, wat is dit ontzettend cool :p

Een dedicated lan party PC misschien?
Best wel trouwe kijker hier.
ik dacht... het kost toch minder om gewoon 7x pc te bouwen?
Hoe zit het echter met het stroomverbruik van de 2(x7) dacht ik toen?
Kan dit het praktisch maken op de lange termijn?
Ik geloof dat in het filmpje het stroomverbruik 1534 watt onder load om alle 7 vm's was. Linus had een EVGA 1600 watt voeding, dus veel hoger zal het niet zijn.
voordat je ~3000 aan stroom bespaard hebt door zo'n systeem op te zetten ipv 7 "losse" towers, kun je aardig wat jaren gamen ;)
Idle verbruik van 250 watt is wat een beetje een game-pc verbruikt, zoals hij zelf al zegt. Maar alles op full-load maar 1500W, vind ik toch vrij netjes.
De techniek is er niet, want Linus had een CUSTOM block nodig om alle 7 GFX kaarten aan elkaar te knopen... gelukkig wou EK die wel maken voor ze maar tenzij EK van plan is dit soort custom blocks op de (particuliere) markt te brengen kan jij wel fluiten naar je 7 GFX kaart rig hoor. ;)

(Plus het feit dat het alleen lukte met de nano's omdat je anders niet bij de PCI-E clip kan)

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 4 januari 2016 23:30]

Mij lijkt wel dat de CPU een bottleneck is? per gamer slechts 2 kernen en 4 threads, en de boosfrequentie kan niet op alle kernen, dus zit je meestal vast op ~2.6 GHz, lijkt me best een bottleneck voor de Fury Nano. 2 CPU's natuurlijk 8)7

Leuk systeempje, gewoon omdat het kan! Niet realistisch (30.000/7=heel veel) maar daarom niet minder leuk!

[Reactie gewijzigd door Johan9711 op 4 januari 2016 14:41]

4 cores / 8 threads, er zitten 2x 14 core xeons in :)
Om en nabij gelijk aan een i7, denk zeker niet dat dit een bottleneck is
14 core xeons met hyperthreading. in totaal dus 14*2*2 = 68 cores
14*2*2 = 56 cores :)
als we dan toch bezig zijn: 14*2 = 28 cores, 14*2*2 = 56 threads.
HT levert vaak wel winst op (kost ook meer energie), maar nooit in de buurt van 100% meer zoals bij een echte core.
( http://www.bit-tech.net/h...7-lynnfield-cpu-review/10 )
Daarnaast zijn games vaak niet geoptimaliseerd voor >4 cores, dus 28 cores zou oke moeten zijn (7*4=28)
Hoe kom je op 56 threads?
In het kort: 1 core met HT (hyper-threading) kan virtueel 2 threads tegenlijk uitvoeren, in tegenstelling tot een core zonder HT die maar 1 thread tegenlijk uitvoert. Daarom 28 cores * 2 = 56 threads.

In het onderstaande verhaal gebruik ik proces, maar een proces bestaat in principe uit 1 of meer threads.
Als ik HT goed begrijp heeft 1 logische core niet 1 maar 2 set registers (in register wordt de staat van een proces opgeslagen). Dit wordt naar het OS gepresenteerd als 2 logische cores. Als 2 processen gebruik maken van deze registers kunnen ze onderling dezelfde componenten uit de core gebruiken, maar natuurlijk niet dezelfde tegelijk.
Het wisselen tussen proces staten gebeurd normaal door het OS, die verplaatst het actuele staat van de registers en plaats ze in het geheugen, het andere proces wordt dan weer in de registers geplaatst en het proces wordt weer uitgevoerd. Dit kost natuurlijk tijd, tijd die je bij HT niet kwijt bent omdat je al 2 register sets hebt.
Vanzelfsprekend moet het OS dit wel ondersteunen, de CPU doet dit werk namelijk niet voor je.
Dan knal je er gewoon een zo'n zelfde CPU bij en dan kun je gaan met die banaan :D. Al is zo'n grapje niet goedkoop.
7 vm's en elk van deze vm's kan crysis3 draaien op ultra op 3440 op 1440 resolutie op rond de 80fps, dat is niet niks voor 1 PC.
Alles is mogelijk zolang je maar flink veel geld hebt, en je niet echt hoeft na te denken over betere oplossingen.

Dat gezegd hebbende wordt Linus steeds commerciëler, steeds meer afhankelijk van sponsors en is eigenlijk alles "gods geschenk", zolang het maar duur is.

Voor goede in depth reviews die niet bestaan uit 50% reclame zijn er gelukkig nog velen anderen. Linus is een leuke Reddit hype, en weinig meer.
Dit ben ik niet helemaal met je eens. Linus moet dit wel doen om al zijn mensen en dergelijke te kunnen onderhouden. Het geld wat ie binnenhaalt via Vessel en Youtube is niet toereikend om zijn gehele bedrijf inclusief personeel te onderhouden. Het zijn juist de sponsors die ervoor zorgen dat hij dit soort hippe dingen kan doen.
Inderdaad.

Ik volg hem al sinds de tijd dat hij buiten ergens op een parkeerplaats wat producten zat te unboxen. De ontwikkeling die volgde is enorm.

Sindsdien werkt hij niet meer bij die werkgever (enkele dagen geleden de laatste video gemaakt voor NCIX), heeft hij een bedrijf gerund in een woning waar ze letterlijk uitgegroeid zijn en nu in een nieuw bedrijfspand met 9 man personeel onder hem.
En naast Linustechtips nog andere Youtube-channels.

En hij heeft zelf al meerdere malen aangegeven dat hun bedrijf steeds minder van het unboxen/reviews e.d. zal zijn maar meer een techshow.
En dat maakt hun ook interessant; voor iedereen met wat interesse in de PC/gaming-wereld komen ze wel met video's.

OT: tof dat het kan en natuurlijk ook alleen maar omdat het kan. :P
Verder realistisch en bruikbaar? Neuh...
Dat huis zijn ze overigens uitgetrapt omdat ze geen bedrijf mochten runnen vanuit een woonhuis (hij woonde daar zelf niet). Vervolgens zijn ze dat bedrijfspand ingetrokken en hebben ze de mogelijkheid gehad de boel groter aan te pakken.
Niet alleen dat, maar ze moesten er ook uit omdat dat huis echt te klein werd.. Heb je de video van de rondleiding door dat huis gezien..?
Persoonlijk vind ik een techshow tog leuk om te kijken dan alleen te unboxen en te reviewen. :)
Ja, en die sponsors sturen natuurlijk alleen de topproducten.

Steeds vaker krijg ik het idee dat ik bij Linus gewoon naar verkapte reclame zit te kijken. Niet bewust, maar dat ontstaat nu eenmaal als je alleen nog maar samples gestuurd krijgt.
Ik heb juist het gevoel dat je bij Linus redelijk ongekleurde videos krijgt. Het wordt netjes vermeld wanneer er een sponsor in het spel is, en zelfs dan (indien het een review is) is de mening over het product niet altijd positief.

Bij de builds, tsja, je gebruikt wat je hebt liggen en als dat toevallig een gesponsorde kaart is die je mocht houden, ga je die niet speciaal niet gebruiken natuurlijk.
Eens. Bij problemen probeert hij ook altijd eerst de normale klant te spelen, en pas als dat niet tot een gewensd resultaat leidt, gebruikt hij zijn Youtube-legitimiteit en vertelt hij dit ook in items.
Het probleem is met sponsoring: je weet niet of iemand als hij "product X is goed" zegt of dat echt is if dat hij betaald word om dat te zeggen.
Dat is met veel meer dingen zo. En dat is jammer. Je weet niet wie je kan vertrouwen.
Ik denk dat het voor nu nog wel meevalt. LTT heeft een tijdje geleden een video gepost over de Steam Controller. Dat ding was volgens mij gesponsord, maar ze waren er niet bepaald positief over.

Je weet natuurlijk nooit wat ze in de toekomst gaan doen wanneer ze 'het grote geld' ruiken, maar tot nu toe zijn alle videos die ik tot nu toe van LTT heb gezien toch zeker wel objectief, en dat maakt ze denk ik wel tot wat ze nu zijn.
Ik ben het hier ook niet mee eens. Zodra men in de gaten krijgt dat hij bevooroodeeld een review in gaat omdat de leveranciers betaald hebben, dan is gelijk zijn hele geloofwaardigheid weg en kan hij zijn YouTube kanalen wel opdoeken. Natuurlijk zitten er steeds meer infomercials in zijn video's, maar in essentie blijven het vaak echte, objectieve reviews.
Hij wordt gesponsord, maar is dat erg? Zonder iets als DBrands krijgt hij bijv. zijn telefoons gewoon niet. Verder vind ik dat Linus juist een van de weinigen is die daadwerkelijk eerlijk is over producten die hij reviewt en een van de weinige grote kanalen waar je als enthusiast nog daadwerkelijk wat kan leren, waar de meesten gewoon generale verhalen houden over zaken die wel zelf ook wel kunnen zien.

Dit wil niet zeggen dat hij nooit fouten maakt, of wel eens onzin roept, maar generaal genomen is LinusTech gewoon in werkelijk ieder opzicht een van de, zo niet het beste techkanaal op youtube qua besproken content, zowel inhoudelijk als de breedheid van de besproken materie.
En voor wie moet hij die filmpjes dan maken? Mensen die iets minder expert zijn? Je snapt toch wel dat dit dossier video's worden voor slechts een beperkt publiek? Naast het gegeven dat het vooral een entertainment factor moet aanspreken, is het feitelijk al genoeg als hij zoveel weet als de inhoud van de materie die besproken wordt.
Ik had het filmpje gisteren al gezien, technisch gezien uiteraard een hoogstandje maar wel eentje die enorm in de categorie 'omdat het kan' valt. Want omgerekend is het toch een kleine $4300,- 'per gamer', voor dat geld bouw je per gamer uiteraard een monster van een game pc incl. de stookkosten voor de komende jaren waar je veel meer plezier uit zal halen... en ook geen last zal hebben van de 'quirks' zoals Linus het noemt.
reken hierbij dat er 1600 per monitor bijzit, en 8 1TB kingston ssd's. Wat linus ook zegt is dat er bepaalde resources niet gerepliceerd worden. Je zou een extra VM kunnen maken met een ZFS (freenas), deze als NFS shares aanbieden aan alle VM's waar doormiddel van deduplicatie alle games op staan. Dan heb je aan 2 SSD's al genoeg in een Z1
Dat maakt het systeem toch juist alleen maar 'erger'... het geld is er voor uitgegeven en dat is mijn punt, het heeft bepaald niets met value te maken maar puur om te laten zien dat het kan. Geef mij een dergelijk bedrag 'per gamer' en ik bouw een monsterlijke triple monitor, Titan X SLI setup die de performance van dit systeem per gebruiker bekeken van alle kanten om de oren slaat.
ja. voor 40.000 heb je ook 4 peugot 106jes die samen 16 man verhuizen ipv de 5 man die in een bmw 125 gaan :+
Je logica is niet erg logisch 8)7 het vergelijk gaat niet op want dan zou je dus ook werkelijk meer waarde aan een enkele peugeot hebben dan aan die enkele BMW. Mijn punt is duidelijk, als je het geld dat is besteed aan dit enkele 7 user monstersysteem zou steken in 7x een los systeem heb je per gebruiker een veel krachtiger systeem. Dit monstersysteem is niet meer dan een proof of concept, een gewoon omdat het kan project met verder weinig marketable waarde.
al je die losse 106's gekocht had, kunnen veel mensen tegelijk ergens naartoe ipv dat er langs vele plekken gereden moet worden 8)7

;)
Je vergelijking is zo krom als een hoepeltje, je denkt echt niet helder na. Als ik voor 1/7 van dat geld een systeem bouw heb ik een sneller en beter systeem voor mijzelf dan al dat geld in dit enkele monster build voor 7 personen tegelijk en de prestatie p.p. Hoe jij dat dan vertaalt naar het gebruik van een auto gaat echt helemaal nergens over... heb ik met zo'n 106 dan ook een sneller en luxere auto dan die enkele BMW? Want dat zou dan het uitgangspunt moeten zijn, je slaat de plank daarom echt volledig mis... of je bent gewoon een ordinaire troll en dan moet jij je sowieso gaan schamen voor je vreemde poging.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 4 januari 2016 21:02]

die kosten zijn plus 8 1600$ monitore. als je goede 300$ monitoren vindt gaat de prijs met (1300 * 8) 10400 achteruit. nog steeds dan 19600$, maar dat is verdeeld over 8 man (19600/8) 2450, niet erg goedkoop. Maar zeker te doen.
7 monitoren ;) en 7 gebruikers... maakt verder niet uit, het blijft qua kosten flink overkill, puur een proof of concept.
Ja cool natuurlijk, maar commercieel behoorlijk oninteressant als je naar de kosten per persoon kijkt.
Deze uitvoering is vrij over de top. Maar het concept is best goed in principe kunnen 2 of 4 gamers prima gebruik maken van dezelfde PC. Immers weinig games belasten de zwaardere CPU's 100%. In dit geval heeft iedere gamer slechts een eigen GPU en USB-hub nodig en kun je de overige hardware delen wat zeker wel voordelig is!

Voorbeelden van dit concept:
https://www.pugetsystems....-VMWare-Gaming-Setup-564/
http://thehomeserverblog.com/esxi-lab-specs/
de ksoten worden behoorlijk scheef getrokken doordat de kost van 7 dure monitors van elk ongeveer 1600$ wordt meegerekend. De tower alleen kost dan ongeveer $18.000. Alsnog veel, maar aangezien een monitor van 300€ ook al erg goed dienst doet vind ik dat een belangrijke kanttekening.
Erg indrukwekkend om te zien, en verassend zuinig nog idle.
Niet alleen idle is ie best zuinig, maar ook onder full load. Iets meer dan 200W per "systeem".
hmm , valt mee: €27,500 /7 is €3928,57 een pc met waterkoeling, mooie tower, goed moederbord, 1TBSSD, 32GB ram kost hetzelfde ongeveer
Erm nee. Vergeet niet dat dit de VS prijzen zijn en dus zonder BTW. Met BTW is het zo een €4750/gamer (zonder monitoren of met?). Je kan iets dergelijks veel goedkoper in elkaar zetten met nog eens betere hardware (sneller en meer cores dan 4, meer geheugen, snellere SSD, etc.)
In de video werd nog iets anders verteld wat interessant was, ze hadden een soort van master schijf gemaakt die gebruikt werd voor alle installaties, alle installaties hadden een soort van symbolic link naar de master waardoor de andere installaties meer schijfruimte overhielden omdat de games en windows installatie op de master stonden. Wijzigingen en verwijderde bestanden werden afzonderlijk bijgehouden.

Zie video @ 10:50 waar hij het uitlegd.

Ik denk dat dit soort techniek op kantoor interessant kan zijn als je op die manier makkelijk een extra werkplek kan maken, maar voor nu is de uitvoering te moeilijk en te duur denk ik :P

[Reactie gewijzigd door REDSD op 4 januari 2016 14:29]

Dat is zo'n beetje waarmee XEN onderscheidend is (geweest) van andere virtualisatie-ontwikkelaars (paravirtualisatie)
Deze rig is echt gebouwd met de "Gewoon omdat het kan!" mentaliteit. Dat neemt echter niet weg dat hij uberbruut is! Linus altijd +1

Trouwe kijker van LTT hier :)

[Reactie gewijzigd door crypt0rr op 4 januari 2016 14:00]

Ik wou ook wel z'n baan, gewoon dingen maken 'omdat het kan' maar niet iedereen kan dit, is ook nog niet makkelijk.
Opzich is dit niet heel erg bijzonder.
Je kan makkelijk hetzelfde bereiken met iedere VT-D/AMD-Vi (aka iommu) enabled machine met 2 of meer (AMD) GPU's (nVidia drivers doen moeilijk over virtualisatie als het geen quadro kaart betreft) en de gratis xenserver bare metal hypervisor van citrix...

Zo kan ik met mijn FX8350, 2x R9 290 + GTX480 (gesoftmod naar quadro) 3 virtuele gaming machines draaien zonder enige bios tweaking...

Zo heb ik al ruim een jaar een dualboot tussen windows 10 en xenserver (beiden een eigen ssd). Waarbij ik wel de "hack" heb uitgevoerd zodat alle gaming VM's de games disk (SSHD) delen. Aangezien game data alleen wordt gelezen (behalve bij updates) scheelt dit een hele hoop ruimte en aangezien dit opgezet is voor eventuele lan parties bij mij thuis met vrienden zal je toch dezelfde spellen tegelijk spelen waardoor de caching goed benut kan worden.

Verder dan 3 gaming vm's zal ik persoonlijk niet gaan omdat ik een eyefinity setup van 3 schermen voor mezelf meer dan genoeg vind en meer schermen niet op mijn bureau kwijt kan.
Komen er vrienden over de vloer kan je makkelijk switchen van 1x3 naar 3x1 zodat je gezellig samen een spelletje kan spelen.

Theoretisch zou ik nog meer gpu's op mijn bord kunnen prikken, al kom ik dan nog veel zwaarder cpu cores/power tekort.

Praktisch nut voor 7 is er wellicht ook wel voor lan parties, maar het probleem met de build hierboven is dat je voor genoeg cpu cores moet reiken naar multi-cpu systemen wat dus server hardware gebruikt en het nodeloos duur maakt... Met dit bedrag kun je makkelijk 10+ systemen in elkaar klussen die 3 gaming vm's kunnen hosten per stuk, waardoor je op een totaal van 30 gaming vm's uitkomt, alleen neemt dat veel meer ruimte in beslag.

[Reactie gewijzigd door Spekkie88 op 5 januari 2016 08:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee